OCZ verlaagt prijzen van zijn Core-ssd's

Geheugenfabrikant OCZ Technology gaat de prijzen van zijn Core-ssd's verder verlagen. Vooralsnog zal de prijsverlaging, waarmee de 64GB-versie op honderd dollar komt, echter alleen in de Verenigde Staten doorgevoerd worden.

Een week geleden verlaagde OCZ de prijs van zijn 32GB-editie van de eerste serie Core-ssd's. Voor de 32GB-schijf diende toen nog slechts 99 dollar betaald te worden, zij het via een geld-terug-actie. Dit maal verlaagt het bedrijf de prijs van zijn 64GB-versie, eveneens door middel van een gedeeltelijke restitutie van het aankoopbedrag. De solid state disk kost, na teruggave van 70 dollar, nog slechts 99 dollar. De Core-ssd dient dan wel bij elektronica-retailer Newegg aangeschaft te worden.

Dailytech denkt dat de prijsverlaging het gevolg is van tegenvallende testresultaten van de ssd's. Anandtech onderwierp de OCZ Core aan tests en met name de random write-performance van het mlc-geheugen zou te wensen over laten. De JMF602-geheugencontroller van Jmicron zou de schuldige zijn en pas wanneer deze hardwarefabrikant een betere controller maakt, zouden de prestatieproblemen opgelost kunnen worden. Vooralsnog lijkt Samsung, die het mlc-geheugen voor veel ssd's levert, voor de Jmicron-controller te kiezen in plaats van alternatieven als Intels X25-M-controller.

OCZ Core 64GB ssd

Door Willem de Moor

Redacteur

18-09-2008 • 10:41

51 Linkedin

Lees meer

OCZ introduceert Vertex EX-ssd's Nieuws van 21 april 2009

Reacties (51)

51
51
8
2
0
3
Wijzig sortering
Hey, da's super interessant!!
Als ik dit moet geloven is de OCZ hoe dan ook stukken sneller dan de snelste Raptor.

99 dollar? 80 euro? Ik ga er eentje zoeken in Europa.
Misschien moet ik de test maar eens doen, en een mooie review schrijven!

[Reactie gewijzigd door ByteDelight op 18 september 2008 10:52]

Deze tests zeggen niet veel. Lees eens op het forum over de problemen: [SSD] Het grote SSD-ervaringen topic DEEL 2 en lees ook het berichte artikel op AnandTech waar realistische desktop scenarios besproken worden. De latency van de OCZs bij veel voorkomende schrijfacties is heel erg hoog.

Ik geef liever 150 euro uit aan een 16 GB MTron totdat de Intels goedkoper worden!
De solid state disk kost, na teruggave van 70 dollar, nog slechts 99 dollar. De Core-ssd dient dan wel bij elektronica-retailer Newegg aangeschaft te worden.
Ik ben nu aan het kijken op de Newegg site.

De goedkoopste daar is echter 169 euro, dat is de 64 GB versie.

Ah! "($99.00 after $70.00 Mail-In Rebate)"
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16820227344

Hey, 99 euro voor een 64 GB SSD is toch geen geld mensen!!!!!!!

[Reactie gewijzigd door ByteDelight op 18 september 2008 10:56]

99 Euro voor een SSD zoals de X25-M met een capaciteit van 64GB zou ik geen geld vinden, en dat dan er ook voor neertellen, daarmee heb je dan idd een leuke opstartdisk, en als er nog ruimte over is (moet wel, zelfs in een dualboot met Vista) kan je het restant misschien gebruiken voor swapspace.
Maar voor een SSD die nauwelijks sneller is dan een magnetische HDD vind ik het vrij veel moet ik zeggen, wat natuurlijk ook geholpen wordt door het gegeven dat over een jaartje of 2 SSD's (die voor hedendaagse begrippen supersnel zijn, zoals genoemde X25-M) een stuk betaalbaarder zijn EN veel grotere capaciteit hebben voor die lagere prijs.
Veel success met je swapspace op een SSD die random write tijden heeft van tot 1 volle seconde ...
Deze SSD is alleen geschikt voor je eerste optie, als bootdisk.
Je moet wel lezen, hij had het over een schijf als de X25-M, niet over de schijf waar het in dit artikel over gaat.
sjaak, als je goed leest kan je alleen je geld terug krijgen in amerika, dus je koopt hem daar online bij newegg voor de volle pond en dan moet je bewijzen dat je in amerika woont, en dan krijg je je geld terug. dus voor jou geen 99 dollar maar 160 dollar.
Het is niet zozeer 'bewijzen' dat je in amerika woont: ze sturen gewoon een cheque op naar je (amerikaanse) huisadres.

Diverse keren bij familie in de USA geweest en spulletjes gekocht met kortingscoupons. Echt gek word je daarvan! Het duurt meestal ook zo'n 6 weken voor het geld komt (door een één of ander bedrijfje die dat soort zaken regelt, dus bij de verkopende partij (bijv NewEgg) klagen heeft weinig zin).

Aan de andere kant is het wel leuk: soms zijn dingen gewoon gratis! Dan is de 'instant cash back' korting (kassakorting, zoals wij die hier kennen) plus de 'rebate' (de restitutie die je heel soms hier vind op bijv. levensmiddelen: kassabonnetje opsturen en je krijgt bijv. je € 1,95 terug) samen even veel als de winkelprijs.

Misschien eens m'n familie in de US even bellen (van hieruit bestellen met creditcard gaat ook vaak niet omdat je het adres moet opgeven waarop je CC is geregistreerd en dan kan je bijv. enkel 'USA' en 'Canada' selecteren, ipv ook Nederland).
Vooralsnog zal de prijsverlaging, waarmee de 64GB-versie op honderd dollar komt, echter alleen in de Verenigde Staten doorgevoerd worden.
Dit in combinatie met
zij het via een geld-terug-actie.
zal het denk ik voorlopig nog even lastig maken om deze goedkoper buiten de VS te krijgen. Wellicht dat OCZ hetzelfde in europa gaat doen.
De solid state disk kost, na teruggave van 70 dollar, nog slechts 99 dollar. De Core-ssd dient dan wel bij elektronica-retailer Newegg aangeschaft te worden.
Newegg.com zit in the States afaik. :)
Anoniem: 272414
@m0nkey18 september 2008 11:18
Does Newegg.com ship internationally?

Newegg.com does not currently ship internationally; we only deliver to locations within the United States and to Puerto Rico.


Link http://www.newegg.com/HelpInfo/FAQDetail.aspx?Module=4
Zo'n rebate krijg je alleen niet, ook niet als je het ding bij Newegg zou kopen. Rebates werken sowieso maar de helft van de tijd, heel veel van die formulieren worden 'per ongeluk' kwijtgemaakt.
Zelfs als je dat moet geloven gaat dat over de OCZ 64 GB SLC drive, die dus geen last heeft van het beruchte euvel, en hier wordt de Core I 64 aangeboden. Oude voorraad dus.

Daarnaast is zo'n geld-terug actie altijd USA-only. Hier zal het ding gewoon 200 euro oid blijven kosten.

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 18 september 2008 19:07]

Anoniem: 273034
18 september 2008 10:43
Dit is pas het begin, die dingen worden straks alleeen maar voordeliger
We w88 rustig af..
inderdaad... 32GB voor $99 is leuk als kleine bootdisk maar dan heb ik er liever nog steeds 2 in raid en dat is weer $198. Nog even wachten totdat ze $60 zijn ofzo. Dan wil ik het wel proberen.

Deze zijn wel goed maar vele andere zijn super traag. Schiet je weinig mee op behalve minder geluid in de machine.

[edt]
Ah...ik was van mening dat deze best goed werkte maar was even in de war. Had niet gezien dat het MLC ssd's waren. Die intel is inderdaad super snel. Moet ik mijn ogen daar maar even op richten.
[/edit]

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 48923 op 18 september 2008 12:22]

Fout, deze zijn NIET goed. Daarom staat ook in het artikel dat de testresultaten tegen vallen. Sterker nog, ALLE MLC SSD's behalve die van intel die momenteel uit zijn hebben hetzelfde probleem, namelijk dat ze bij random writes regelmatig enorme vertragingen vertonen waardoor, als je je OS op zo'n drive zet, je systeem regelmatig even een seconde compleet blijft hangen.
Lees dit artikel maar eens voordat je zo'n schijf koopt (mochten de prijzen hier ook omlaag gaan):
http://www.anandtech.com/...intel/showdoc.aspx?i=3403
Ik loop dit ook al aan iedereen te vertellen in de hoop dat niemand de fout maakt en iets anders dan Intel MLC koopt. Waarom praten we eigenlijk nog over andere MLC SSD's? Met vertragingen van een kwart tot een hele seconde bij random schrijven kan je die toch gewoon afschrijven? Ik zou er niet eens aan denken om een product te kopen met zo'n grove ontwerpfout.
Echter met een prijs van $99 per 64GB is een RAID-0 opstelling betaalbaar, en het zou best mogelijk zijn dat dan het MLC controller probleem met de JMicron chipset opgelost kan worden via de RAID controller.

Hopelijk gaat Anandtech dit testen, heb in ieder geval verzoek ingedient.
Waarom denk je in vredesnaam dat RAID-0 iets zal uitmaken?? :?

Dit is een probleem van random writes die met een kleine queue heel snel in meerdere seconden per write kunnen lopen. Behalve dat RAID-0 in het allergunstige geval de queue kan halveren, zal het voor de rest helemaal niets uitmaken.

Je zult de pijn iets kunnen verzachten, maar niet oplossen. RAID-0 is vooral nuttig om de sequentiele transferrates te verhogen, maar daar lag nou net het probleem niet...
De RAID controller kan er toch voor zorgen dat er niet allerlei kleine schrijfacties uitgevoerd worden, maar dat deze samengevoegd worden tot 1 grote, zeker als het een RAID controller met wat dedicated geheugen is.
Nee, dat kan een raidcontroller niet. Waar op de schijf een write gebeurd is een functie van het file-system, niet van de hardware.
Ipv allemaal artikelen etc na te gaan blaten zou je het ook es kunnen proberen zo'n schijf te gebruiken. Ik heb zelf een OCZ Core SSD in me bak zitten sinds een week of drie en ik merk NOOIT dat het systeem blijft hangen. Pure theoriebullshit...
Me too, werkt perfect hier en hangt nooit :S
We zijn allemaal hogelijk geraakt door je opofferingsgezindheid, dat je ondanks de ervaringen waarbij in real-world gebruik door vele reviewers die hikjes gemerkt worden, toch zo'n apparaat hebt durven kopen om heroisch na te testen.

Kun je de resultaten van de benchmarks die je gedraaid hebt om Anandtech's verhaal te weerleggen laten zien?
Gast, ik praat toch niet over benchmarks? Ik heb overigens de SSD niet gekocht om de snelheid (mooi meegenomen) maar dat me raptor gewoon vast liep als de tafel waar me pc op staat een klap krijgt en ff gaat schudden. Iets dat me op X-life meerdere keren gebeurd is. Mij ging het om de stabiliteit van het gebrek aan bewegende delen, heeft niks met opofferen te maken.

En ik praat niet over benchmarks, ik praat over eigen ervaring en daarin merk ik gewoon dat die theoretische bullshit gewoon NIET waar is, easy as that. Ennem, koop jij je hardware om de hele dagen lekker te testen en benchen of om het ook daadwerkelijk te gebruiken? Ik het laatste...
Het punt is dat die hikjes dus juist *niet* alleen theoretisch zijn, maar *in werkelijk gebruik* opgemerkt door diverse reviewers. Als jij geen benchmarks laat zien is eigenlijk de enige conclusie die ik kan trekken dat je gewoon niet oplet, niet dat de problemen weg zijn.
Dit maal verlaagt het bedrijf de prijs van zijn 64GB-versie, eveneens door middel van een gedeeltelijke restitutie van het aankoopbedrag. De solid state disk kost, na teruggave van 70 dollar, nog slechts 99 dollar.

het gaat om 64 versie.
Dit is pas het begin, die dingen worden straks alleeen maar voordeliger
We w88 rustig af..
Niet te rustig, als niemand die dingen NU afneemt, trekken ze simpelweg de stekker eruit...
Ze worden echt wel verkocht. En het wordt gewoon de opvolger van de normale harde schijf. Het kost gewoon wat tijd.

Zelfde verhaal met blue-ray, die gaat de dvd speler vervangen (dat heeft de dvd speler al met de VHS gedaan).
Jij bent grappig. De ontwikkeling van flashgeheugens stoppen? Alweer tijden niet zo smakelijk gelachen :)

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 20 september 2008 11:17]

Bijzonder om te zien dat bedrijven kiezen voor het trage alternatief. De X25-M van Intel komt toch duidelijk beter uit de test.
Er zal wel een prijsverschil in zitten. En als dat het geval is gaat het zoals het altijd gaat, de eerste generaties van dergelijke mainstream-wordende producten laten vaak te wensen over en dit wordt gaandeweg steeds beter. Dit doen fabrikanten natuurlijk ook deels bewust zodat ze constant wat nieuws op de markt kunnen brengen.

Ofwel, gewoon even afwachten tenzij je graag early-adopter wilt zijn.
Niet zomaar een prijsverschil, de Core is nu dus 64 GB voor $99, de Intel is 80 GB (praktisch hetzelfde) voor $600. Een factor 6 is redelijk significant.

Waarbij je wel in aanmerking moet nemen dat de Core niet heel veel meer is dan een veredelde compactflash kaartje en de X25-M een echte drive.
Dit doen fabrikanten natuurlijk ook deels bewust zodat ze constant wat nieuws op de markt kunnen brengen.
Niet mee akkoord. Fabrikanten doen dit omdat ze zo het geld dat ze in de research hebben gestoken sneller kunnen terugverdienen en opnieuw investeren in meer research naar betere technieken. En daarnaast is er vanuit de klant ook gewoon vraag naar.

Solid state geheugen word al veel langer gebruikt in de industrie dan de moderne SSDs hoor. Toegegeven, de 10MB flash kaart van 13 jaar geleden haalt het in geen enkel opzicht van een huidige SSD, maar ze doet hier nog altijd haar werk.
Ik denk dat het komt door het niet malse adviesprijskaartje van U$595,- ;)
Niet zo vreemd. In meerder tests wordt bewezen dat ze bijzonder slecht presteren op het gebied van random writes. Wat mij betreft een poging er nog zoveel mogelijk te slijten aan het onnozele publiek dat hier geen weet van heeft.
@bverstee: precies mijn punt dus :)
en een review hoef je niet te schrijven hoor, daar zijn er echt al meer dan zat van ;)

[Reactie gewijzigd door sig69 op 18 september 2008 10:55]

Anoniem: 77640
@sig6918 september 2008 11:00
Voor gemiddeld gebruik zijn de schrijfprestaties van minder belang. De zeer lage toegangstijd voor leesbewerkingen geeft je zowiezo een veel vlotter systeem. Eens je een SSD gehad hebt wil je nooit meer terug.

Soit, voor wie nog even kan wachten zijn toekomstige modellen natuurlijk interessanter, maar dat is altijd zo. Early adopters met een beperkt budget kunnen deze prijsverlaging dus alleen maar toejuichen.
Dat is nou net het probleem met deze SSDs. Zelfs gemiddeld gebruik (10% random writes) kan deze SSD al op zijn knieen krijgen. Anand had al er al last van met een IM client. Ieder berichtje zorgde voor een stall van 1 seconde omdat dat berichtje ook in een log file werd geschreven. In het ergste geval kan een schrijfactie zelfs 15 seconden (!!) latency hebben. Deze schijf is alleen aan te raden voor systemen waarvan alleen gelezen wordt en die zijn er niet veel.
Ook bij gemiddeld gebruik is het probleem al merkbaar. Kan het artikel op Anandtech even niet vinden, maar wel dit stukje uit het SSD topic:
Application launches were ridiculously fast, but I noticed something very strange when I was using my machine. Starting to type in a document, or sending an IM, or even opening a new tab in Safari would sometimes be accompanied by a second-long pause. At first I assumed it was a problem with my drive or with the controller, or perhaps a combination of the drive, the SATA controller on the Mac Pro’s motherboard and OS X itself. I later found out it was an MLC drive and thus began my investigation.
Anoniem: 111378
18 september 2008 10:56
ik kan niet wachten op laptops met ssd disken.
enige reden dat ik geen laptop heb is de beroerde snelheid van de disken.

ik zie disken alleen maar groter worden maar snelheid is diep triest.
ik heb liever 1x 64gb boot/applicatie disk voor in mijn laptop in de toekomst.
een tweede harddisk zou leuk zijn voor storage.
Er zijn al lang laptops met ssd's juist een van de plekken waar ze als het eerste werden toegepast? Dell, HP en tal van anderen hebben modellen die uitgerust kunnen worden met ssd's.
Uhm sorry? Snelheid beroerd? Stop een WD Scorpio Black van 320gb in je laptop en je hebt een razendsnel systeem. Mijn Vista is in 35 seconden volledig opgestart.

[Reactie gewijzigd door Spollie op 18 september 2008 11:21]

Een WD Scorpio Black 320 is een factor 2 keer zo langzaam als een high-end terabyte schijf.
Vooralsnog zal de prijsverlaging, waarmee de 64GB-versie op honderd dollar komt, echter alleen in de Verenigde Staten doorgevoerd worden.
Alsof er in Europa minder mensen wonen die geld te besteden hebben. :?

Echt, ik snap dit soort dingen niet.
Het is een actie ism. een amerikaanse winkel... dan is het toch logisch dat die actie alleen daar geld? Als de AH hier iets in de aanbieding heeft hoeft het in amerika toch ook niet goedkoper te worden?
Geldt dat ook voor die V2 Core ssd's, dat 'hangen' bij random writes?

Dat is een major bummer dan, 150,- voor een 32 Gb SSD is dan ineens best veel....

[Reactie gewijzigd door garp op 18 september 2008 11:32]

Vroeg ik me ook af! Ik kan alleen nergens reviews of ervaringen over de V2's vinden....

Iemand een linkje? Ik vind alleen maar de aankondiging dat ze komen op tientallen websites.
Volgens mij hebben de IIs het ook, niet alleen de Is.
Intel didn't start the SSD revolution but it sure did kick it into high gear. Companies like Samsung and JMicron are really going to have to step up their game if they want to compete with Intel going forward. While Intel was light on details about the tricks they implemented in their controller, it's clearly enough to completely change the way we look at MLC SSD performance. And if this is the sort of performance we can expect out of its MLC drive, I'm wondering what will happen when we look at its SLC drives.
Zoals de review op AnandTech zegt in de conclusie ben ik ook echt benieuwd wat intel's SLC SSD drives gaan doen.
De prijs van de core is omlaag gegaan maar de prestaties zijn ook aanzienlijk minder dan die van intel. SSD's zijn leuk maar nog buiten mijn bereik qua geld. Ik hoop dat intel OCZ gaat volgen!
Hopen dat Intel's drives snel ook richting dit niveau gaan, of zelfs maar een factor 2 erboven.

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 20 september 2008 11:20]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee