Panasonic heeft vrijdag de nieuwe Lumix DMC G1 gepresenteerd. De camera is gebaseerd op het nieuwe Micro Four Thirds-systeem, en onderscheidt zich van normale dslr's door het gebruik van een elektronische zoeker.
De G1 is de eerste camera op basis van het Micro Four Thirds-systeem, dat dezelfde sensorgrootte gebruikt als conventionele Four Thirds-camera's. De nieuwe Panasonic bevat echter geen spiegel of pentaprisma, zodat er ondanks verwisselbare lenzen, relatief hoge beeldkwaliteit en andere professioneel aandoende eigenschappen, in feite geen sprake van een slr-camera is. Panasonic hoopt met de G1 een - voornamelijk vrouwelijk - publiek aan te spreken dat aan compact-camera's niet genoeg heeft, maar dslr's te complex vindt.
Door het spiegelreflexsysteem weg te laten kan de 12,1-megapixelsensor van de G1 20mm dichter bij de lens geplaatst worden, waardoor de camera ongeveer een kwart kleiner is dan vergelijkbare Four Thirds-toestellen. Het toestel weegt bovendien slechts 380 gram. Om het ontbreken van de optische zoeker te compenseren heeft Panasonic zowel in een draaibaar 3"-lcd-scherm met 460.000 pixels, als in een elektronische zoeker voorzien. Met name die laatste is een forse verbetering ten opzichte van de zoekers van compactcamera's: de fabrikant claimt een resolutie van 1,4 megapixel. Deze hoge resolutie wordt bewerkstelligd met een zogeheten field sequential-systeem, dat met een snelheid van 180fps afwisselend rode, groene en blauwe beelden toont en daarmee een effectieve snelheid van 60fps behaalt.
Zowel de lcd als de zoeker hebben een beeldverhouding van 3:2 en laten het volledige fotobeeld zien. Opmerkelijk is dat de G1 ook met een beeldverhouding van 4:3 of 16:9 kan fotograferen. Een leuk extraatje is de 'shutter speed simulation': de camera kan de bewegingsonscherpte van een bepaalde sluitersnelheid laten zien zonder dat er een foto wordt genomen. Belangrijker is wellicht de 'manual focus assist': zodra de camera op handmatig focussen wordt gezet, wordt het beeld vijf tot tien keer uitvergroot, zodat beter kan worden gezien wanneer correct is scherpgesteld.
:fill(white)/i/1221228230.jpg?f=thumb)
:fill(white)/i/1221228232.jpg?f=thumb)
:fill(white)/i/1221228234.jpg?f=thumb)
Ook de overige specificaties van de G1 doen niet onder voor die van menig dslr. Met een lichtgevoeligheid van 3200iso, een ingebouwde flitser, hdmi-uitvoer, 23 focuspunten, vijf niveaus van ruisonderdrukking, dof-preview, een sluitersnelheid van 60s tot 1/4000s, een opnamesnelheid van 3fps en een buffer voor 7 raw-foto's beschikt de camera over alle noodzakelijke features. Als het gebruikte geheugen snel genoeg is, kan de G1 zelfs ongelimiteerd jpegs blijven vastleggen tot de sd-, sdhc- of mmc-kaart vol is. Daarnaast is een vrachtlading gebruiksvriendelijke functies ingebouwd: de contrast-autofocus kan gezichten herkennen en er zijn niet minder dan 26 voorkeuzestanden voor onder andere sport-, landschaps-, bloemen- en zelfs babyfotografie.
Voor de Micro Four Thirds-mount heeft Panasonic een 14-42mm f/3.5-5.6-kitlens en een 45-200mm f/4.0-5.6-lens ontworpen, beide met beeldstabilisatie. Door de 2x crop van de 4/3-sensor weegt de 14-42 niet meer dan 195 gram, zodat de complete camera met lens, batterij en geheugen een schamele 630 gram op de weegschaal zet. Met een adapter kunnen ook conventionele Four Thirds-lenzen gebruikt worden, maar het nieuwe contrastdetectie-af-systeem zou wel door de lens ondersteund moeten worden en het lijkt er voorlopig op dat alleen de twee nieuwe lenzen dat doen. Voor volgend jaar zitten een 14-140mm, een 7-14mm en een 20mm in de pijplijn.

Over prijzen en beschikbaarheid is nog niets duidelijk; het is wel al bekend dat Panasonic de camera niet alleen in het zwart, maar ook in het rood of het blauw zal gaan fabriceren. Overigens zijn zowel het Four Thirds-systeem als de nieuwe Micro-variant samen met Olympus ontwikkeld. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat ook Olympus, misschien zelfs al op de Photokina-beurs die dinsdag van start gaat, een Micro Four Thirds-camera zal presenteren.
