Casio en Panasonic introduceren 12MP-compactcamera's

Ondanks dat de kwaliteit van digitale fotografie afhangt van meer dan alleen het aantal megapixels blijft de ontwikkeling ervan gestaag doorgaan. Zo hebben Casio en Panasonic onlangs beide een compactcamera geïntroduceert met twaalf megapixels.

Casio Exilim Zoom EX-Z1200Enige tijd geleden zijn de eerste 12MP-ccd-sensors al geïntroduceert die klein genoeg zijn om gebruikt te worden in compactcamera's. Panasonic en Casio blijken hier een markt in te zien en komen nu ieder met een compactcamera met twaalf of meer megapixels. Overigens is het niet bekend of deze camera's daadwerkelijk beschikken over een 12MP-sensor van Sharp of van een andere fabrikant. Casio komt op de proppen met de Exilim Zoom EX-Z1200, een 12,1MP-camera met drie keer optische zoom. Verder beschikt de EX-Z1200 over een 2,8"-scherm, beeldstabilisatie en een beeldprocessor waarmee gezichten kunnen worden herkend. Filmen is ook mogelijk, met twintig beelden per seconde.

Panasonic Lumix DMC-FX100 Panasonic doet er nog een schepje bovenop en levert met de Lumix DMC-FX100 een 12,2MP-compactcamera af, waarmee 3,6 keer ingezoomd kan worden. Andere features van de DMC-FX100 zijn beeldstabilisatie, een maximale ISO-waarde van 6400 en een burstmodus waarmee tot acht foto's per seconde gemaakt kunnen worden. Verder kan de DMC-FX100 breedbeeldfoto's maken met een formaat van 1920x1080 of 1280x720 pixels. Voor wie dat wenst kan er ook gefilmd worden met de camera van Panasonic, met een framerate van vijftien of dertig beelden per seconde voor respectievelijk vga- en wxga-films.

Door Marco Hordijk

21-05-2007 • 17:09

39 Linkedin

Lees meer

Reacties (39)

39
39
16
3
0
15
Wijzig sortering
leuk hoor, nog meer diodes op zo'n kleine sensor. de onwetende consument wil steeds meer megapixel, maar wel blijven klagen over ruis...
Ik denk dat consumenten al een tijdje geleden zijn genezen van de MP-focus. Volgens mij is zo'n beetje het eerste wat je leert als je een digitale compactcamera koopt dat MP's relatief onbelangrijk zijn. Zelfs bij m'n lokale MediaMarkt hoor ik de verkopers daar steevast hun praatje mee beginnen.
Oef, de ruisdiscussie is weer opgelaaid ;) . Punt blijft dat de uiteindelijke beeldkwaliteit van de compactcamera's nog steeds blijft verbeteren. De toename in megapixels zal daar ongetwijfeld in meespelen, al schaalt de beeldkwaliteit logischerwijs niet evenredig mee aan het aantal megapixels. Daarnaast is de kans groot dat de wanneer je een 7MP foto maakt, deze er beter uitziet dan op een camera met een native 7MP chip.

Wat ik wel eigenaardig vind is dat de Casio maar 20fps kan recorden(zelfs in 640x480), bij de andere oudere Exilim's is dat 25/30fps.
Anoniem: 21921
21 mei 2007 17:19
12mp en dan met iso 6400 schieten in een donkere kamer. Volgens mij blijft er niks maar dan ook NIKS van je foto over.
@ de eerste drie reacties tegelijk:

Je HOEFT natuurlijk niet op 12MP te schieten. Een 'slechte' 12MP chip kan natuurlijk een veel betere 8MP chip zijn dan een maximaal-8MP chipje...
Anoniem: 111970
@Peregrine21 mei 2007 17:43
kan wel, maar is zeer, maar dan ook zeer, onwaarschijnlijk

stel even we vergelijken 12MP vs 6MP, en het is dezelfde soort opbouw van de CCD, alleen zittern er dan '12 miljoen' op een bepaald oppervlak, i.p.v. '6 miljoen'.

Elk van die 'pixels' sensors is een vlakje. En rond dat vlakje zit een randje, en op dat vlakje zit een microscopisch klein lensje. Die randjes zorgen voor een klein aantal (relatief gezien) fotonen die dus verloren gaan. En elke foton die de rand van het lensje raakt wordt ook al naar gelang de golflengte anders afgebogen.

Je begrijpt al waar dit heen gaat... per gegeven oppervlak heb je bij de 12 miljoen vlakjes door die randjes/randen van de lensjes -meer- verlies dan op hetzelfde oppervlak van de 6 miljoen. Zolang het dezelfde technologie qua opbouw is, is 6 miljoen kwalitatief altijd beter dan 12 miljoen.

En da's nog even zonder datgene waar de anderen het over hebben - je krijgt per vlakje sowieso minder fotonen en als gevolg meer ruis.

Maar goed, het kan wel.. als de sensor stiekem groter is, of als ze de sensor veel gevoeliger hebben weten te maken, etc. Maar reken daar maar niet op.
"Zo jij hebt wel een slechte huid daar op die foto"

"Dat zijn de pixels..."

Dan krijg je idd ENORME ruis op je foto. Ben sowieso al geen fan van compactcamera's met meer dan 6 a 7 megapixels vanwege de ruis en dat icm met ISO6400 maakt het alleen nog maar erger.
Ik lees net dat men sterke ruisfilters gebruikt bij hoge ISO-waarden, dus het zal eerder een grote vlek dan een hoop ruis worden.
Heb je dan niet heel fijn 12MP vol met ruis?
o god....12 megapixels en iso 6400...dan zie je denk ik door de ruis de foto niet meer, lang leve de domme consument!
lees dit, erg interessant:
http://www.dpreview.com/articles/compactcamerahighiso/
En 5 nieuwsberichten later staat er een artikel over die review op tweakers.net :)

grappig dat ik hem net gelezen had na jouw reactie. Het is best wel een informatief artikel, vooral als je je er nooit echt in verdiept hebt.
Leuk die megapixel-oorlog, maar laat ze eens focussen op een compacte camera met meer dan 3 x optische zoom. Je ziet bijna alleen maar (in ieder geval veel) camera's uitkomen met 3 x optische zoom...
Wat betreft optische zoom ben je bij compactcamera's natuurlijk beperkt vanwege de grootte van de camera. Door de toename in MP's worden daarentegen verre kleine details weer beter zichtbaar(waar je normaal voor zou moeten inzoomen). Uit de 12MP foto kan je tenslotte een kleinere foto halen.

Zo kan je met een 7.2MP camera met 3x optische zoom 4.5x inzoomen zonder kwaliteitsverlies wanneer je een foto schiet van 3MP.
Panasonic Lumix DMC-TZ3 (en de 1 en 2) zijn 6- en 7-MP ultracompactcamera's met 10x optische zoom (28-280mm) en de bekende mechanische lensstabilisator van Panasonic. Lijken me erg aardige camera's, hoewel ook hier de ruis enigszins een probleem schijnt te zijn.
Wacht nog maar even, dan slaan ze je rond de oren met camera's die meer dan 3x optical zoom hebben. Voorbeeld hiervan: Sony CyberShot DSC-S800, heeft 6x optische zoom. Casio Exilim heeft zelfs 7x optisch in een flat body. En als optical zoom echt je ding is moet je op zoek naar een SLR, daar kun je genoeg bescheiden lensjes aan hangen, zoals deze hier 8-)
de sigma 200-500 is slechts 2,5 keer optische zoom... niet echt spectaculair als optische echt je ding is....
Anoniem: 33810
21 mei 2007 17:20
Overigens is het niet bekend of deze camera's daadwerkelijk beschikken over een 12MP-sensor van Sharp of van een andere fabrikant.
Dat mag je toch hopen van wel, anders heb je straks 6MP en interpolatie...dat ziet er op "12MP" nog slechter uit dan een echte compacte 12MP :')

Edit: oeps, onduidelijk bericht :P
Volgens mij lees je de zin verkeerd, dat ie 12 MP heeft staat vast, de vraag is of het ccd van Sharp is (zie de eerste link) of van een ander.

Dus je moet hem niet lezen als:
Overigens is het niet bekend of deze camera's daadwerkelijk beschikken over een 12MP-sensor, van Sharp of van een andere fabrikant.

Maar als:

Overigens is het niet bekend of deze camera's daadwerkelijk beschikken over een 12MP-sensor van Sharp, of van een andere fabrikant. ;)
Je parset verkeerd
Overigens is het niet bekend of deze camera's daadwerkelijk beschikken over een (...) sensor [van Sharp] of [van een andere fabrikant]
Ik denk dat alle klagers over het ruisvermogen vooraan in de rij staan als deze camera's gratis worden uitgedeelt.
Anders ik wel.
Ik heb een 6 MP Casio en zit eigenlijk meer te wachten op een een Casio met een grotere lens en wellicht een grotere kleurendiepte (16bit ipv. 8bit zou al leuk zijn) en RAW of gewoonweg 100% JPEG want de geheugenkaartje kunnen het wel hebben tegenwoordig.
Wat ik niet snap is dat als jij al een 6 MP Casio hebt dat je overweegt om deze te kopen.
6 MP is voldoende om op A4 af te drukken en er is ook geen monitor die baat heeft bij zoveel pixels.
Echt meer dan 4-6 MP is echt overbodig.
Sterker nog ik denk dat de lens die er voorzit niet eens in staat is om meer dan 8mp door te laten.

Het is logisch dat voor een gratis camera iedereen in de rij staat. Gratis is nooit te duur.
Ik ben echter ook van mening dat je beter een goede camera kan kopen met 4-6 MP dan een slechte camera met >6MP.
Zeker omdat je al 6MP hebt en je zelf aangeeft dat je een grotere lens wilt hebben betekend dus dat je weet dat er meer is als alleen MP.
En volgens mij is een goede Canon, Fuijsi of Pentax met 4-6 MP niet of nauwelijks duurder als deze 12 MP Casio.
Toch zal dit een mooier resultaat leveren!
Het klinkt heel mooi 12 MP, maar als je verder kijkt dan zie je dat je er enkel wat aan hebt als je digitaal wilt gaan inzoemen.
Een monitor met een resolutie van 1280*1024 wat gangbaar is heeft 1,31 MP.
Ik denk dan 90% van de digitale foto's helemaal nooit verder komt als de monitor.
Een standaard 10*15 foto is ook ongeveer 1.3 MP.
Er zijn direct duidelijk beter resultaten te halen door een camera met een goede lens. Meer als 4MP zijn echter slechts in bijzondere gevallen zicht/merkbaar.
Ik denk dat alle klagers over het ruisvermogen vooraan in de rij staan als deze camera's gratis worden uitgedeelt.
Wat wil je daarmee zeggen? Ik denk dat alle echte hollanders ook in de rij staan als ze gratis worden uitgedeeld, en alle duitsers, fransen, britten, spanjaarden.. |:( |:( |:(
Wat ik ermee probeer te zeggen is dat het feit dat men deze camera's niet bezit, een grotere doorn in de lens van de klagers is dan de ruis van camera's die zij nog niet in hun bezit hebben
Snappu?
Eastman stond mentaal al vooraan in de mentale gratis uitdeelrij .'-)
Eigenlijk mag je bij zo'n camera al blij zijn dat je met veel licht, buiten dus, al ruisloze foto's kan maken!

Ik snap niet waarom er geen einde komt aan die megapixelrace! Iedereen die ik ken weet inmiddels dat je er niks meer aan hebt! "Wat moet je met al die megapixels?". Ik dacht: die is nu wel over.
geen einde komt aan die megapixelrace!
Tja, hoelang heeft de megahertz race wel niet geduurd? De ADSL providers voeren een megabit race. De autofabrikanten zijn nu met een PK race bezig. Het is allemaal vooral zinvol om de concurentiestrijd levendig te houden, zinvol voor de klant is bijzaak. Tja, bij een race is alleen een winnaar aan te wijzen als het om iets kwantificeerbaars gaat. Bij compact camera's dus de megapixels.
Anoniem: 39009
21 mei 2007 17:14
Verder kan de DMC-FX100 breedbeeldfoto's maken met een formaat van 1920x1080 of 1280x720 pixels
lijkt mij niet helemaal correct.. ik heb hier de panasonic tz3 die schiet op 3328x1873 pixels wat neerkomt op 6 megapixels..
Ze bedoelen gewoon dat je er foto's kan mee maken in 1080 en in 720 beeldformaat zoals gebruikt in hdtv.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee