Canon introduceert vijf nieuwe digitale camera's

Naast de nieuwe digitale spiegelreflexcamera heeft Canon ook vijf digitale camera’s geïntroduceerd voor de consumentenmarkt. De camera’s zijn allemaal uitgerust met een 7,1 megapixel ccd-sensor, maar verschillen qua formaat en features.

Voor de enigszins prijsbewuste consument heeft Canon de PowerShot A560 en A570 IS ontwikkeld. Deze twee compactcamera’s hebben een 4x optische zoom, een 2,5” lcd-scherm en het kloppend hart is een Digic III-beeldprocessor. De PowerShot A570 IS biedt hiernaast ook nog beeldstabilisatie om scherpere foto’s mogelijk te maken. Hiervoor moet wel een meerprijs van 50 dollar betaald worden: de 570 IS krijgt een adviesprijs van 279,99 dollar terwijl de A560 voor 229,99 van eigenaar verwisselt.

Verder hebben twee nieuwe ultracompactcamera’s het daglicht gezien in de vorm van de Canon Digital Ixus 70 en de Ixus 75. Beide camera’s hebben in grote lijnen dezelfde specificaties en zijn in het bezit van een 3x optische zoom en Digic III-beeldprocessor. Het verschil is dat de Ixus 70 een 2,5” lcd-scherm heeft, 125 gram weegt en 85,9x53,5x19,4mm meet. De Ixus 75 heeft een iets groter lcd-scherm met een diagonaal van 3,0”, maar weegt 130 gram en meet 91,6x56,8x19,6mm. De Ixus 70 en 75 hebben een adviesprijs van respectievelijk 299,99 dollar en 349,99 dollar. De laatste camera die Canon heeft geïntroduceerd is de PowerShot TX1 die niet alleen als fotocamera gebruikt kan worden, maar ook als high-definition (720p) filmcamera. De PowerShot TX1 heeft een 10x optische zoom, een 1,8” lcd-scherm en een adviesprijs van 499 dollar.

Canon PowerShot TX1

Door Hielko van der Hoorn

22-02-2007 • 21:19

33 Linkedin

Bron: Canon

Reacties (33)

33
33
14
5
1
13
Wijzig sortering
De opvolger van de S3 IS, waar heel veel Canon-fans op hadden gehoopt, laat nog even op zich wachten. Je hebt het hier voor het eerst gehoord: de S4 IS (ja, zo gaat 'ie heten, ondanks dat 4 een in Japan veel gemeden cijfer is) zal in Mei worden voorgesteld, met een 8MP sensor, dezelfde 12x zoom, een Digic III processor en een 2.5" klap-lcd.
Geen grote stap voorwaarts dus.

Serieus, dit is een wereld-premiere voor T.net O+

Edit: bron is een fax van Canon USA aan een klant van me (ook in de VS), die twee weken geleden precies alle specs van de 5 bovenstaande camera's noemde en waar ook de S4 bij stond. Ik wilde er destijds niks over zeggen, omdat ik verwachtte dat het nep was, maar nu dat correct blijkt te zijn, zal ook de S4 info wel kloppen.
Ik zat eigenlijk ook te hopen op meer details van de s4,
en dat deze nu ook al aangekondigd zou worden. Wat is jouw bron trouwens voor deze interessante info?
Ik denk dat ze 'm in Japan gewoon iets zonder 4 zullen noemen, net zoals de 300D elders Kiss en Rebel heette. Japanners lijken me net iets te bijgelovig om dat daar zo uit te brengen, hier is het marketingtechnisch juist wel gewenst.
Anoniem: 138137
22 februari 2007 22:07
Die TX1 heeft een apart zoombereik. Ik denk dat het zoveel nuttiger is een 28-200mm te hebben dan een 39-390mm, alhoewel het eerste slechts 8x zoom is.

Ik wacht nog steeds op:

1. een compactcamera (formaat Ixus) met de beeldchip van de EOS400D

2. een videocamera met deze chip. Dan kan er eindelijk gespeeld worden met scherptediepte
1. een compactcamera (formaat Ixus) met de beeldchip van de EOS400D
En een priegellensje erop van een centimeter in doorsnede die die hele sensor gaat vullen, met een bereik van 35-105. Zal een mooie boel worden...

Zonde van de sensor.
DOF heeft niets te maken met de sensor |:(
DoF heeft ALLES te maken met de sensor.

Het is heel simpel: Bij gelijke beeldvulling, heeft een camera met een crop factor van 1.6 (400D, 30D) een DoF die gelijk staat aan de DoF van een full frame 35mm sensor (5D, 1D) met een 1.6x kleiner diagfragma.

Bij compact camera's is dat verschil nog veeeeeel groter. Het resultaat is dat bij compact camera's het verschrikkelijk moeilijk is om de achtergrond wazig te maken. Bij de grote sensors van een DSLR is dat een koud kunstje.
Nog nooit een foto gezien met het onderwerp scherp en de achtergrond (en misschien voorgrond) onscherp? Iets dat in de fotografie heeeel vaak gedaan wordt. Zo leg je meer focus op het onderwerp omdat het wat afsteekt tegen de achtergrond, maar op een onopvallende manier, alsof je geconcentreerd naar iets kijkt.

[edit] allez, daar had iedereen dus wel een antwoord op ;)
Anoniem: 66797
@AHBdV23 februari 2007 00:33
ok ik weet erg weinig van (digitale) fotografie. maar waarom zou je in godsnaam de achtergrond wazig willen maken :?
Simpel: Als de rest van de foto onscherp is, springt het scherpe onderwerp van je foto er meer uit. Het scherpe onderwerp komt als het ware los van de onscherpe achtergrond.

Kijk maar eens naar deze foto's, dan begrijp je wat ik bedoel. Stel je voor dat deze foto's gemaakt waren met een lens met een oneindig grote DoF, oftewel: alles scherp... dan waren ze niet zo mooi geweest.
Door de achtergrond (of voorgrond bij kader) niet scherp te hebben verhoog je de aandacht op het wel scherpe onderwerp. Je ogen zouden anders afgeleid kunnen worden door dingen die niet van belang zijn.

Te laat ^
Dof heeft meer te maken met de diafragma van je lens

Ik maak met mijn oude canon S45 net zo makkelijk een foto met DOF als met mijn 350D
Nog niet goed hierboven gelezen? Of is het je echt niet opgevallen dat je met je 350D op f/2.8 veel minder DOF hebt als met een compact op f/2.8?
DOF is gewoon een samenhang tussen de grootte van je sensor en de groote van je diafragma. Echter, als je op fullframe een foto maakt op 2.8 en je wilt hetzelfde bereiken op een camera met een kleine sensor die 30 keer kleiner is dan die van een fullframe camera (en dat is het geval vaak). Dan moet je diafragma 30 keer zo groot zijn dan 2.8, en die objectieven zijn er gewoon niet.
DOF heeft wel te maken met de sensor. In zekere zin.

Zoals je weet treedt er bij een digitale spiegelreflexcamera een cropping op van het beeld. De meeste spiegelreflexcamera's hebben namelijk een sensor die KLEINER is dan het oppervlak van een 35mm negatief.

Het feit dat de resulterende foto als het ware een uitsnede is van wat er met dezelfde brandpuntsafstand zou gefotografeerd worden met film, zorgt ervoor dat de DOF ook KLEINER lijkt bij dezelfde brandpuntsafstand.

Zoek maar na op www.dpreview.com vreselijk veel over geschreven.
Als mijn sensor dof is, mag 'ie terug naar de winkel :+
Even zitten rekenen!!

OP een 4GB kaart gaat maarliefst 13 min en 36 sec 1280x720 30 fps Beeld (720p) !!!

Als ik de specs mag geloven is dat de maximale kaart omvang.

Vindt ik een beetje jammer.
OOh TX1 klinkt op het eerste oor erg leuk.
(__)
[][]
1 minpuntje heb ik al gevonden in de specs, het is meteen of HD (1280x720) of low res (640x480), geen full TV resolutie, maf...
En de foto's zien erg eng uit ?!
De camera doet geen RAW output.
Er zij nog geen voorbeeld movies te vinden ?
Link met echte foto's van het uiterlijk de camera
480i is NTSC resolutie dus in dat opzicht heb je wel 'full tv'.
Nee, europa is pal, en 640x480 is geen full TV NTSC is 720x480 en PAL is 720×576.
Nu moet je de data dus upscalen naar DVD resolutie, da's nier erg efficient (langzaam) en mindere kwaliteit.
NTSC en PAL hebben geen resolutie in de breedte want die is analoog. De defenities leggen alleen het aantal beeldlijnen vast. De ascpect ratio was vroeger altijd 4:3 waardoor je bij PAL op 768x576 zou moeten komen en NTSC 640x480.maar dat is allemaal

Het hangt er helmaal vanaf waar je het op afspeelt (CRT TV, PLASMA LCD computer) en wat je gebruikt om het beeld te genereren. Als je het weer gaat opnemen/overzetten op DVD of HD recorder krijg je wel last van verlies scaling. Als je het afspeelt op een NTSC CRT vanaf de video uit van de camera hoef je dus niet te scalen.
DVD resoluties zijn zoals ik noemde, we hebben het hier over een digitale camera en geen analoog DUH!
Aangezien je de video waarschijnlijk op wilt slaan (bijv. DVD) om later te kunnen bekijken ipv. al je video op je camera te bewaren (hoe?) en je video waarschijnlijk alleen maar 1 of 2 keer previewt op je scherm vanaf de camera, is het dus zeer relevant dat de camera geen PAL of NTSC DVD resolutie doet!

De maximale pxielresolutie van PAL van 768x576 kan niet afgespeelt worden in een DVD-speler en is geen DVD resolutie en daarvoor niet relevant (alweer rescalen).

Verklaring:
PAL DVD is digitaal (MPEG2 720x576 pixels)
PAL NTSC is digitaal (MPEG2 720x480 pixels)
Analoge PAL is analoog (beeldlijnen)
Analoge NTSC is analoog (beeldlijnen)
Ik zie niet in waarom de foto's 'eng' zijn.
Leg dat eens uit?

Naar een voorbeeld HD movie ben ik ook wel benieuwd!
Ik maak zelf liever foto's met mijn SLR, maar een compacte HD videocamera erbij is toch wel interessant.
De foto's hebben een eigenaardig uiterlijk, bijv een zeer overdreven hoge kleurverzadiging. Alles ziet er bijna plastic uit. Er wordt waarschijnlijk veel gebruik gemaakt van allerhande (post)processing.
Ja ik begrijp dat meningen verschillen..
Toch vindt IK de foto's er raar uitzien als ik ze vergelijk met andere camera's inclusief mijn eigen.

Kijk anders even naar wat foto's van reviews van andere camera's op DPreview bijv. Casio EZ-1000
Digic III is de nieuwe processor? Wat zijn dan de verbeteringen ten opzichte van den Digic II?
Een aantal hierboven zitten wel te miepen over NTSC-resolutie, maar vergeten blijkbaar dat ze de specs van de Amerikaanse versie zitten te bekijken :)
Ik neem aan dat de versie die naar NL komt geen NTSC maar gewoon PAL zal ondersteunen.
Nou dat zou voor het eerst zijn. Alle Canon fotocamera's met videofuncrie gaan tot nu toe niet verder dan 640x480. En altijd 15 of 30 fps in plaats van 25 fps. Ze hebben wel een PAL uitput, maar de resolutie blijft slechts 640x480, en het aantal fps wordt omgesmurft.
Hmm de Ixus 70 en 75 zijn natuurlijk een beetje voort borduursels op de 50 en 55, 60 en 65, voorspelbaar dat ze 7 megapixels aanboord hebben, weer dezelfde 3x optische zoom. Vast 35-105mm equivalent ofzo, hoef ik de specs niet voor te checken (maar dan zal je net zien dat ik er deze keer naast zit :P )
Tevens voorspelbaar dat de 75 een groter schermpje heeft. Maar wat zou het ook..

De A70IS en TX1 lijken mij het meest interessant, de TX1 is wel wat voor m'n vriendin denk ik, die wil wel graag een videocamera, kan ze der ook nog high-res foto's meemaken :P Die lens is mss ook wel het meest interessant, niet zo'n klein priegeldingetje mag ik hopen..

Wel jammer van dat 1,8" scherm erop, wel mooi kantelbaar, maar das toch een schermformaat wat al een beetje passé is als je het mij vraagt.

Dit heeft allemaal met de PMA 2007 te maken..is het niet..die nieuwe launches vandaag? :)
Alles is pre-PMA publicity. PMA zelf is vanaf 8 Maart maar zoals gewoonlijk maakt men natuurlijk van te voren ruim reclame ;)

De TX1 vind ik de meest interessante, maar wel jammer dat-ie start vanaf 39mm. Had liever een 28-300mm equivalent gehad, maar dat zit er blijkbaar nog niet in :(
Sjonges.... en ik maar wachten op de 40D... :'(
Behalve deze consumer camera's is er ook de Canon EOS 1D III aangekondigt. Niet echt bereikbaar, maar toch wel even het vermelden waard lijkt mij :) Daar zitten trouwens 2 Digic III processoren in, maar dan kun je ook 11 seconden lang bursten met 10fps op 10Mpixels. Da's dus even 100Mpixels/seconde :P
Jammer dat die semivideocamera geen mpeg4 gebruikt, nu kan je maar heel kort opnemen..
Er is zelfs nog geen enkele videocamera die flashgeheugen gebruikt (meestal SD) én níet mpeg2 gebruikt.. zonde, kan je maar kort opnemen.

edit: Nog sterker, deze TX1 gebruikt MJPEG, je kan hooguit 9min filmen.. lekker nuttig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee