Canon lanceert snelste dslr-camera

Canon heeft de nieuwe digitale spiegelreflexcamera EOS-1D Mark III aan het publiek getoond. Het professionele fototoestel is met zijn mogelijkheid tot het schieten van tien beelden per seconde het snelste op de markt.

De 1D Mark III (pdf) kan deze snelheid met zijn volle resolutie van 10,1 megapixels aanhouden tot maximaal 30 foto's in raw- of 110 beelden in jpg-formaat. Het oude record van Canon stond op 8,5 beelden per seconde. Als kloppend hart heeft de camera een tweetal Digic 3-imageprocessors; het beeld wordt opgevangen door een APS-H cmos-sensor. De lichtgevoeligheid van deze sensor ligt tussen de iso 100 en iso 3200 gekalibreerd en iso 50 en iso 6400 ongekalibreerd.

Canon EOS 1D mark IIIBij de meeste spiegelreflexcamera's met een enkele lens ontbreekt de mogelijkheid om met het op de achterkant gemonteerde lcd-paneel live het beeld uit te kaderen, omdat de fotograaf via een spiegel door de lens kijkt. De EOS-1D Mark III laat dit wel toe op zijn 3 inch grote scherm. Het is mogelijk de camera via usb 2.0 of met een draadloze module aan een pc of externe harde schijf te koppelen. Zo is live het opgevangen beeld te bekijken en kunnen foto's direct worden weggeschreven. Helaas kan 'live view' alleen gebruikt worden met handmatig scherpstellen, zodat vooral studiofotografen deze optie zullen gebruiken. Fotojournalisten en sportfotografen die leunen op autofocus vallen dus buiten de boot. Met een optionele afstandsbediening kunnen de basisinstellingen van de EOS worden bijgestuurd. Ook is voorzien in een koppeling voor een gps-module, zodat de exacte plaatsbepaling in de metadata van een foto kan worden weggeschreven.

Canon heeft een reeks bijpassende accessoires uitgebracht, zoals een nieuwe flitser, de eerder genoemde wifi-module, een securitykit en een verbeterde groothoeklens. De EOS-1D Mark III, die vanaf eind mei te koop is, zal in Japan omgerekend ongeveer 3150 euro gaan kosten. Het inmiddels 70-jarige Canon hoopt met het nieuwe topmodel zijn koppositie in de markt voor digitale spiegelreflexcamera's te consolideren.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

22-02-2007 • 15:26

75 Linkedin

Bron: Canon

Lees meer

Reacties (75)

75
72
26
3
0
29
Wijzig sortering
dus dit ding kan in 3 seconden 30x10.1x10^6x32=7,2 miljard enen en nullen wegschrijven?

lijkt wel een harddisk!
Neen, dit ding kan dat niet.

Het kan 10 beelden per seconden nemen. Deze gaan via de 2 processors naar een buffer die dan wordt weggeschreven naar de flashkaart.

Er is naar mijn weten geen enkele flashkaart die +100MB/s doet. Dat is wat nodig is om de RAW data te verwerken. Bij JPG is dit uiteraard niet zo veel maar toch nog een dikke 60MB/s.
Er is naar mijn weten geen enkele flashkaart die +100MB/s doet. Dat is wat nodig is om de RAW data te verwerken. Bij JPG is dit uiteraard niet zo veel maar toch nog een dikke 60MB/s.
Dat heb je goed, de snelste (CF-)geheugenkaart, SanDisk's Extreme IV leest @ 33MB/s (220x) en schrijft @ 24,6MB/s (164x) Het gaat dan om de 2GB versie.
Voor andere formaten kan het iets anders liggen :)

Prachtige camera lijkt me hoor, riant snel en hij heeft ook bizar veel AF-punten, 45 waarvan 19 dacht ik crosstype.

Die Live View lijkt me ook wel handig, als je je camera bv. heel dicht boven de grond positioneerd dan is het behoorlijk lastig om nog even door de zoeker te kijken (zeker op redelijk vieze ondergrond (waar je dan een redelijk plekje vind om je cam te plaatsen) en dan kan het uitkomst bieden. Wel jammer dat het niet werkt bij AF mode, maar je zou natuurlijk eerst kunnen laten focussen, in geval van een landschapsfoto ofzo en hem dan op MF zetten en dan je precieze compositie bepalen.
Wat zou de reden zijn dat het niet werkt in combinatie met AF?

Stiekem jammer dat ik niet gekozen heb voor Canon nu, maar ach..voor Pentax komt er ook een hoop moois aan...en 3150 euro voor een body...dat zit er komende jaren toch nog niet in voor me :) Dus het is maar eventjes jammer ;)
Als ik t goed begrijp wordt er dus 7 Gb aan dat verzameld, en daarna in een periode langer dan die 3 seconden, verwerkt en opgeslagen. Ben ik benieuwd hoelang dat is.

30 foto's maken en dan een kwartier wachten lijkt me geen pretje.
In geval van 7GB en 25MB/s schrijven naar een Extreme IV kaart, zou je op een minuut of 5 uitkomen.
Maar klopt 7,2 GB wel?
het werkt niet met AF omdat de spiegel omhoog zit, en de AF-punten op het matglas zitten.

7.2GB is ongecomprimeerd, maar 30 RAW-foto's op 10 MPix is best veel, zeker met 16-bits kleur :X
...als je je camera bv. heel dicht boven de grond positioneert dan is het behoorlijk lastig om nog even door de zoeker te kijken (zeker op redelijk vieze ondergrond...
Daar heb je (ook) hoekzoekers voor:

http://www.amazon.com/gp/...?ie=UTF8&n=502394&s=photo

Kosten in Nederland ± €215 incl. O.B.
Maar klopt 7,2 GB wel?
Lord Llurch had het over gigabits, 7.2Gb dus ipv 7.2GB.
Wat zou de reden zijn dat het niet werkt in combinatie met AF?
Het kan ook zijn dat de Autofocus-CCD wordt 'misbruikt' voor de live preview.
Anoniem: 181793
@-Emiel-22 februari 2007 20:45
Vroeg me hetzelfde al af (llive preview, en ben tot de conclusie gekomen dat er haast geen andere mogelijk is dan dat wat Parlor_Inventor zegt.
Als hier de gewone ccd voor zou gebruiken zou de spiegel al omlaag moeten zijn (en dan zou je de spiegel dus geen nut meer hebben).
Anoniem: 154505
@-Emiel-23 februari 2007 01:44
Zeer zeker niet het geval:

"With [Live View shoot: Enable] set
[...] The reflex mirror will then lock up,
the shutter will open, and the image output
from the CMOS sensor will be displayed"
Ok, bedankt voor de uitleg.

Ben niet zo thuis in camera's, maar verbaasde me altijd al over de enorme hoeveelheid data die een ongecomprimeerde afbeelding oplevert, en hoe dat zo snel weggeschreven kon worden.

Er wordt dus eerst het e.e.a. gecomprimeerd/optimaliseerd voordat het de kaart opgaat.

Als ik t goed begrijp wordt er dus 7 Gb aan dat verzameld, en daarna in een periode langer dan die 3 seconden, verwerkt en opgeslagen. Ben ik benieuwd hoelang dat is.

30 foto's maken en dan een kwartier wachten lijkt me geen pretje.
Niet wegschrijven, maar naar de buffer schrijven, dus niet op de CF/SD kaart. Die laatste stap is afhankelijk van de SD/CF. De buffer is speciaal voor deze snelheid.
RAW is ongeveer 15MB voor 10 megapixel.
Reken ongeveer een seconde per 15MB foto in RAW formaat voor het wegschrijven op een extreme compact flash kaart.
de 30D neemt RAW plaatjes van 8 MB en is 8 Mpix. Dus voor 2 Mpix meer heb je 2x zoveel geheugen nodig, ik denk het niet. Ik denk eerder aan 10 MB.
Tja maar volgens het diagram van die site zou dat op 8.1
12,2 MB uit moeten komen.

8.1 megapixel
pixels Aspect ratio
1.50:1 - 3:2 (photo)

File size
TYPE FILESIZE DESCRIPTION
RAW 12.2 MB (uncompressed 12bit/pixel - Bayer mask)

Bovendien doet de MK III 14 bit is het niet?

Secondje of 25-30 dus voor een volle serie in RAW.. (met 2GB Extreme IV CF)
Canon RAW is met ingebouwde compressie (loss-less). Ik zie trouwens dat mijn 30D bestanden maakt van 6.5-7.5 MB :)
Eerder bufferen, en dan zal hij een tijdje "niet bruikbaar" zijn terwijl hij al de data naar zijn opslag wegschrijft.

*me is to slow... :)
Mooi om te zien dat er een nieuwe 16-35mm bij komt! Had stiekem gehoopt dat men iets zou toevoegen aan het lange eind zodat het dé walkaroundlens voor 1,3x cropfactorcamera's zou worden icm (een tweede body en) een 70-200mm f/2.8 IS.

De live-view functie is vooral leuk om te zien wat men qua techniek kan doen, maar pratisch useless. Gezien juist de mensen die live "in het veld" zijn de functie (mét AF!) nodig hebben. Voorbeeldsituatie: dringen om iemand tegelijk met 999 andere fotografen op de foto te krijgen. De meeste fotografen steken dan de camera de lucht in zonder door de viewfinder te kunnen kijken om iig íets erop te krijgen. Een kleine preview op het lcd zou in dit soort soort situaties natuurlijk ideaal zijn. (dit soort situatie zie je overigens zeer vaak op het NOS journaal).

Mogelijke oplossing; met 10FPS een burst bouwen en tegelijk als een malloot aan de focusring draaien zodat er op z'n minst wel één in focus is :D
Anoniem: 87832
@Zegato22 februari 2007 16:03
In een studio-omgeving is de live functie vooral handig als je het via wifi aansluit op een extra scherm voor de diverse stylisten. Momenteel kan dat alleen met de duurdste DSLR's van Hasselblad/Leaf e.d.
Ik zie het nut van de live preview niet en al helemaal niet in de studio. Het was al mogelijk met de WIFI module (die overigens ook gewoon een LAN aansluiting heeft) om een foto te maken en deze binnen zeer korte tijd (1 a 2 sec) op een scherm te tonen. Snel genoeg dus om even als "digitale polaroid" dienst te doen.

Een live preview is nutteloos in de studio omdat de belichting toch niet klopt. In een studio werk je namelijk nagenoeg altijd met flitsers en zonder die flitsers heb je geen goede belichting. Dus die live preview is nutteloos voor studio gebruik. En ook voor buitengebruik zie ik het nut niet. Het is erg lastig om op een 3 inch schermpje handmatig scherp te stellen. Het is meer een gadget dan dat het echt nut heeft.
Het enige moment waarbij het enigzins nuttig kan zijn is bij het plaatsen/ophangen van remote camera's. Die staan/hangen vaak zo lastig dat je niet meer door de zoeker kan kijken maar nog wel zicht hebt op het display. Dan kan je in ieder geval de framing goed bepalen.

Overigens heb ik nooit begrepen waarom Canon nog geen DSLR met een vaste spiegel heeft uitgebracht. In het analoge tijdperk was er de EOS 1N RS die ook 10 beelden per seconde haalde. Deze camera had een vaste spiegel waardoor je dus ook tijdens het maken van de foto het onderwerp zichtbaar bleef in de zoeker. En, nog belangrijker, de autofocus kan gewoon blijven doorwerken. Dit koste slechts 1/3 stop licht op de film, iets wat bij digitaal nauwelijks merkbaar is en heel eenvoudig automatisch gecompenseerd kan worden.
Die walk-around lens bestaat al in de vorm van de Canon EF 28-300mm F3.5-5.6 L IS USM 77mm.

Niet mijn lens, ook geen idee waarom je die als serieus fotograaf zou willen hebben anders dan voor het gemak.
Maar daarentegen niet erg bruikbaar, tenzij je alleen buiten bij zonlicht en buiten wat moet doen.
Wat een geil ding zeg... Ik zit alleen te bedenken waar die Wifi module moet zitten zonder de ergonomie te verstoren. De specs hebben mij iig al overtuigd om de begroting wat op te rekken dit jaar :9

-edit- -1 overbodig? Sleur eens een dag met zo'n apparaat & telelens rond. Dan merk je het wel als er zoiets als een Wifi module niet "op zijn plaats zit".
Rechts van de camera (van voren gezien). En dat kan, want de grip zit rechts voor de gebruiker.
Wat ik mij afvraag: wat was het snelste aantal fps dat men kon halen met een analoog toestel ?
Want mij lijkt het dat ze met die 10fps stilaan ook aan de grens zitten waartegen de sluiter zich kan openen en terug sluiten...
Die sluiter kan nog wel sneller ;) in 1986 had Nikon namelijk een digitale! Die de 20fps haalde. (380 kilopixel, zwart/wit)
Een digitale sluiter kan zonder problemen tot 1/5000ste van een seconde, het analoge deel heeft iets langer de tijd nodig, maar kan op zijn gemakje meekomen op 1/500ste seconde. Daar zit dus nog wel ruimte.

In analoge camera's is het vooral het filmtransport dat niet veel sneller kan, de Canon 1v (geloof ik?) haalt daar ook 10fps, heb je in 3,6 seconde een rolletje vol.
De snelste analoge die ik ken is een speciale Nikon F2 met een vaste, half doorlatende spiegel. Die deed 12 fps, maar je leverde er wel bijna een stop lichtsterkte voor in. Meer voor het lab dan de reporterstas.
De adviesprijs in Europa is net boven de 4300 euro. Als het toestel voldoende leverbaar wordt, zal de prijs wel snel zakken tot net onder de 4000 euro.
4300 Euro? Hmm.. dat klinkt als te veel geld voor deze camera. Tenzij je koste wat het kost 10 plaatjes per seconde wilt schieten.

Als je dat wilt kun je beter een videocamera kopen! :+
Deze camera is natuurlijk ook helemaal niet bedoeld voor het tweakers publiek :)

Hij is met name bedoeld voor prof. fotorafen die fotograferen in lastige weeromstanigheden, zoals in een woestijn of in zeer lage of hoge temperaturen. De 1D lijn is ook de enige cameralijn van Canon die all-weather proof is.
Nou ja niet voor tweakers gebied,

ik heb zelf een EOS 350d en die is gewoon OK.
Relatief goedkoop en perfecte foto's.

Maar wat ik wil zeggen, het is gewoon een mooi technisch weetje dat er een apparaat in de wereld is gekomen, dat 10 foto's van absurde kwaliteit in 1 seconde vastlegd.

Die moet wel een dikke geheugen buffer hebben voor ie het naar de kaart wegschrijft! :>
Alle 1D's lagen in die prijscategorie. Het zijn dan ook toestellen voor professionele fotografen (of rijke hobbyisten).

En de reden om 10 fps te halen is niet om bewegende beeldjes te krijgen |:( maar om uit die reeks foto's de beste eruit te kunnen kiezen (bvb bij sport-actie). Overigens moet ik nog wel de eerste videocamera tegenkomen met een resolutie van 10MP.
dan kun je dus met 10.1mp filmen want 30fps is gewoon een filmpje.
Er staat toch heel duidelijk 10 beelden per seconde. :z
nee, er kunnen 10 beelden per seconde geschoten worden, en niet 30.
De buffer is 30 raw foto's, lees de pdf maar door.
Enigste verschil met een videocamera is dat het frames blijven en dat het een stomme film is :+
Het ding heeft ook een microfoon aan boord, dus geluid opnemen behoort ook tot de mogelijkheden. Verder is het wel een wat schokkerige film met 10 fps, albeit in superhoge kwaliteit ;).
Je leest niet goed. 10 beelden p/sec op 10.1 MP.

Hij kan dat 110 beelden volhouden in jpeg. Dus je kan max 11 sec "filmen" :)
waar haal je 30fps nou weer vandaan ?
Anoniem: 154490
22 februari 2007 15:35
wat een kolos! jammer dat de vernieuwing opnieuw tot grotere en loggere toestellen leidt

ik ken veel hobby-fotografen die een zakformaat bijkopen omdat de spiegelreflex-camera toch een groot gewicht heeft
deze camera is ook niet voor de hobby-ist }>
Ik gok dat de doorsnee hobby fotograaf geen body koopt van € 3150,- ;)
3150 euro is de prijs in Japan. Ik verwacht dat hij hier nog wel wat duurder uit zal vallen...
wat nog relatief weinig is voor zo'n toestel
en ik ken hobby fotografen die aan hun consumer dslr een battery pack hangen omdat hij te klein/licht is. zeker de 350D/400D zijn voor velen te klein.
het is een voorkeur

de 1D serie is dan ook niet bedoeld om vakantie foto's te nemen
Ik ben er zo eentje, ik heb op mijn 20D inderdaad de battpack/grip gekoppeld om de camera groter en zwaarder te maken. Door het toegenomen formaat en gewicht is de camera veel stabieler geworden en houd imho veel lekkerder vast. Beide zorgen voor minder bewegings onscherpte.

De grip wordt namelijk een paar cm langer waardoor mijn pink niet meer los onder de grip bungelt. Dat er nog een paar voordelen aan een grip zitten, zoals een aantal extra knoppen voor in de portret stand, is mooi meegenomen maar voor mioj niet de belangrijkste reden voor de grip.
De 1D is dan ook geen hobby en ook geen semi-professioneel apparaat. Veel te duur.
afgezien van eerder genoemde opmerkingen, de mark 3 is zo'n 250gram lichter dan z'n voorganger.
wat is het verschil tussen dat nieuwe camera en oude camera?
EOS-1Ds Mark II kost al bijna 6000-8000 euro!
Nu zie ik in deze thread verschillende lage prijzen... dus ik denk dat er iets niet klopt is...
Je haalt waarschijnlijk de Canon EOS-1Ds Mark II en de Canon EOS-1D Mark II (nu III) door elkaar. Twee totaal verschillende camera's met bijna dezelfde naam.
edit: typo
Uhm, volgens mij kon de 30D dat ook al. Ja, oke hij heeft een lagere resolutie, maar voor zolang je geheugenkaart het toelaat kun je dus achterelkaar 10 foto's per seconde schieten.
(toch?)
Met google had je in 1-2-3 gevonden dat de 30D een fps heeft van max. 5fps en dat is dan wellicht nog voor jpg, niet voor uncompressed raw.
ook gewoon op RAW hoor.
Ben benieuwd wat voor moois we de aankomende periode van canon kunnen verwachten.
Nou... dit?

Zo mooi dat ik 'm niet kan betalen ;)
Er gaan wat geruchten de ronde dat de 40D vervroegd wordt gelanceerd (misschien volgende maand al).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee