Canon overweegt ontwikkeling analoge camera's te stoppen

The Register meldt dat Canon heeft aangekondigd dat het bedrijf geen nieuwe fototoestellen meer zal ontwikkelen die gebruikmaken van een analoge film. Concurrent Nikon maakte in januari bekend dat het volledig zou stoppen met de productie van analoge fotoappratuur. Canon zal echter, in tegenstelling tot Nikon, nog wel analoge fotocamera's blijven produceren en verkopen. De stap om ook de productie van analoge apparatuur te staken zal echter niet lang meer op zich laten wachten, zo verwacht The Register. De aankondiging van Canon om uitsluitend nog digitale fotocamera's te ontwikkelen is waarschijnlijk een gevolg van de voortdurend groeiende vraag naar digitale fotoapparatuur, terwijl de verkoopcijfers van analoge fototoestellen al jaren een forse daling laten zien. Ook Kodak besloot vorig jaar om de productie van benodigdheden voor analoge fotografie te verminderen.

Update 26-5-2006 16:30 - Het oorspronkelijke bronbericht van The Register, dat gebaseerd was op een bericht van Reuters bleek iets te voorbarig. Laatstgenoemde heeft dan ook een rectificatie gepubliceerd, waarin wordt gemeld dat Canon nog geen definitieve beslissing heeft genomen over het al dan niet stoppen van de ontwikkeling van analoge camera's, maar dit wel overweegt. Een uiteindelijk beslissing zal afhangen van de marktontwikkeling de komende periode.

Canon 20D, 5D en 1Ds mark II

Door Martin Sturm

Nieuwsposter

25-05-2006 • 22:54

47

Bron: The Register

Reacties (47)

47
46
28
15
1
12
Wijzig sortering
Volgens het gecorrigeerde Reuters persbericht overwegen ze het alleen maar.
Het lijkt er inderdaad op, dat Canon de reakties aan het afwachten is. Als er teveel negatieve feedback komt, dan zullen ze eventueel nog kunnen beslissen om een gereduceerde produktielijn open te houden en specifieke modellen te blijven ontwikkelen voor het marktgebied wat genoeg protesteert.
Dit is een volledige logische opvolging van events.

oudere technieken worden langzaam vervangen door nieuwere, elke fabrikant moet daar aan geloven. Nu dat digitaal nagenoeg zo goed is als analoog en je alle vruchten plukt van het feit DAT het digitaal is, is analoog een obsolete technology geworden.

Ik meen zelfs dat Kodak toen digitale camera's en daarmee ook de ontwikkeling van digitale 'rolletjes' toenam een flinke klap kreeg omdat het voornamelijk analoge ontwikkelapparatuur had.

@El Cid

Fair enough, iets genuanceerder. Maar zoals jij en ik weten is de hoogst mogelijke kwaliteit niet de doorslaggevende factor voor dit soort dingen. VHS superVHS... om maar een voorbeeld te noemen
Nu dat digitaal nagenoeg zo goed is als analoog en je alle vruchten plukt van het feit DAT het digitaal is, is analoog een obsolete technology geworden.
Dat riepen ze ook bij de invoering van de CD. En toch klinken ouderwetse platen (soms) beter. Laatst nog een of ander stuk gelezen over een bijzondere Kodak film. De foto's die je daarmee kan maken, daar kan digitaal echt (nog) niet aan tippen.
Met een beetje geluk komt door het afschaffen van analoge fotografie (en ontwikkeling... als die er nog is) meer geld vrij voor ontwikkeling voor digitale fotografie waardoor deze sneller beter wordt.
Dus niet, want digitaal hoeft dan niet meer met analoog te concurreren.
Grapjas. Er gaat dan voornamelijk op prijs geconcurreerd worden, en zoals met bijna alle consumentenproducten is dat fnuikend voor de kwaliteit.
Anoniem: 62011 @El Cid26 mei 2006 01:16
Dat oude analoge platen soms beter klinken komt omdat de analoge mastertapes langzaam in kwaliteit achteruitgaan.
Janoz Moderator PRG/SEA @El Cid26 mei 2006 14:07
Dat heeft niet zo heel veel met de cd ansich te maken. Dat komt vooral door de manier van mixen die tegenwoordig gebruikt wordt. Zie Kwaliteit cd's tegenwoordig belabberd.
Net zoals jij nederlands vervangt met engels?

events (was ooit) gebeurtenissen
obsolete technology (was ooit) overbodige technologie
Fair enough (was ooit) Ik snap je punt

En @ tweakers:
eigenlijk zou reply "antwoord" moeten zijn heh :+
Zou je dan "tweakers" ook willen vervangen door "optimaliseerders" ? }>
Vervangen met is echter ook geen Nederlandse uitdrukking. Wat het wel is weet ik niet, maar misschien bedoel je 'vervangen door'.
Anoniem: 135460 26 mei 2006 00:05
Ik kan me er bij inleven dat ze de ontwikkeling stoppen, dat is inmiddels wel uitontwikkeld. Productie zou ik wel heel erg jammer vinden. Vroeger heb ik nog best veel negatieven zelf in de doka ontwikkeld, en het gevoel dat het geeft om een foto tevoorschijn te zien komen in een ontwikkelbad is gewoonweg niet te vervangen met wat prutsen achter een pctje.
En niet te vergeten het gevoel van concentratie om in één keer precies de goede foto te maken.

In plaats van: maak er even 20 op de continue stand, kijken we zo wel welke de leukste is. Fotograferen tegenover kiekjes maken zeg maar.
Leren om niet 'maar wat te prutsen' ;-)

Tegen de tijd dat analoge fotografie 'geheel' uitgefaseert is is digitaal op vrijwel elk vlak beter, kan me het niet anders voorstellen.
Anoniem: 57363 @TWeaKLeGeND26 mei 2006 08:12
Met digitaal heb je in één oogopslag het resultaat gevisualiseerd een seconde er na. Probeer dat maar eens voor elkaar te doen met analoog. Bevalt een digitale foto nie, kun je de settings naar wens wijzigen en opnieuw proberen.
Toch wel een beetje jammer, dat zoiets toch verdwijnt(later zullen we nog horen over de goede oude analoge fototoestellen-tijd, die superieur waren aan de digitale)
Er zullen natuurlijk kleinere jongens zijn die Analoog als een niche maarkt oppakken.
Want digitaal is in vele hoog geplaatste kleine hoekjes nog wel beter ontwikkeld dan digitaal.

Niet voor massa maar voor de specialisten dus.
De 'niche' markt voor grootformaat en middelformaat is toch nog wel aanzienlijk hoor. Maar dan zit je toch al snel bij de beroepsfotografen of enthousiastelingen die wat meer te besteden hebben.

De markt voor 645, 6X6, 6X7 of zelfs 10"X12" is natuurlijk niet echt groot, maar momenteel nog steeds nauwelijks beïnvloed door digitale fotografie. Bij 6X7 is het negatief bv al bijna 5X groter dan bij kleinbeeld. Voordat de digitale fotografie dergelijke oplossende vermogens kan halen tegen enigzins normale prijzen, zijn we toch wel weer ettelijke jaren verder.
Bij mij op de fotografische opleiding gebeurd het grootste gedeelte van de productie idd nog op analoog materiaal.

Vooral 6x6 cm, 6x7 cm 6x9 cm en 4"x5" negatieven. Dit wordt vooral in de mode fotografie nog erg veel gebruikt.

De mogelijkheden van de techniche camera zijn met zelfs de duurste digitale camera's nog niet echt te behalen.
Architectuur fotografen gebruiken daarom de camera met de zwarte lap over het hoofd, ook nog steeds. (heeft te maken met perspectivische vertekening enz., beetje lang om uit te leggen).

Kleinbeeld mag van mij de deur uit en digitaal middenformaat betaalbaar, dan is iedere fotograaf tevreden. B-)
De mogelijkheden van de techniche camera zijn met zelfs de duurste digitale camera's nog niet echt te behalen.
Architectuur fotografen gebruiken daarom de camera met de zwarte lap over het hoofd, ook nog steeds
Het gaat best hoor met een digi-achterwand, gebruiken wij ook op school. Je moet alleen een laptop extra meeslepen, maar als je toch al bezig bent met slepen kan dat er best bij.

De mogelijkheden van een niet starre camera (dus een technische camera) hebben niks te maken met het opname-medium. Dit kan zowel analoog als digitaal zijn, je TC blijft hetzelfde werken.
Zelfde geldt natuurlijk ook voor de 'oude' onder ons die alles op cassette bandjes haden, of zelfs een muziek collectie op LP. Die zijn onderhand ook allemaal vervangen door CD of digitale collecties.
Nou heeft een casettebandje langs alle kanten lagere specificaties dan een CD, en sinds er CD-writers bestaan heeft een bandje geen duidelijk toegevoegde waarde meer. Bij chemisch-analoge fotocamera's is die waarde er wel.
Nee hoor, in sommige muziek scene's is vinyl juist weer aan een flinke opmars bezig (de hardcore-punk scene voornamelijk).
Ik kan me voorstellen dat er altijd nog wel een beperkte markt is voor bepaalde modellen (niche). Misschien zullen ze net als Nikon maar een enkel analoge camera in ontwikkeling/produktie houden. Dat kan nog wel rendabel zijn.

Digitaal gaat zeer zeker vooruit maar kan op bepaalde punten nog niet tippen aan analoog.
Ik zie een fotocamera ook niet als fotocamera als er geen film inzit wat moet worden ontwikkeld, maar als een fotocomputer.
Dat van Nikon klopt niet helemaal.
De F6 zal zeker nog in productie blijven.
Tja, niet alleen de F6 alleen hoor.
Ook blijft de FM10 samen met een stel MF objectieven in productie...
Anoniem: 1913 26 mei 2006 08:13
Zowel Canon als Nikon zullen nog wel een tijdje analoge bodies verkopen. Alleen zullen ze niet verder ontwikkeld worden. Hoeft ook eigenlijk niet want de F6 b.v. heef zowat alles wat je zou wensen. Digitaal heef zo z'n voordelen, maar de fotografie wordt er niet anders door, je zal toch zelf moeten 'kijken' . Als je dat kan dan kan je prima foto's maken op zowel digitaal als film. Dat laatste gaat over een paar jaar echt een probleem worden. Nu al moet ik Fuji Velvia bestellen.
Anoniem: 165696 26 mei 2006 09:20
ik heb vroeger nogal met analoge cameras gewerkt, met digitaal reflex ben ik veel gelukkiger; want tis enorm veel goedkoper (doka, filmrollen, erg overbodig), meer tijd, sneller, en ik vind de beeldkwaliteit van bv canon eos 30D (mijn bezit) veel, veel beter dan nikon f6 of canon eos 1v,.... Als je bv fujifilm velvia effect wilt, kun je dat in paar simpele stappen in photoshop bewerken (3 minuutjes), en pas op, als je proffesioneel zijt met analoge cameras, denk niet dat in één keer de foto ontwikkeld he, duurt toch veel langer om een professionele foto te maken dan bij digitaal (en bij digitaal is zelfs nog beter).
Wie blijven er nog over voor de sentimentele/professionele fotograven?
Anoniem: 111970 @dwizzy26 mei 2006 00:04
zelfs als iedereen zou stoppen met maken: ebay.
Mamiya, Rollei, Hasselblad, Linhof....
Herinneringen aan grammofoonplaten, de dodo, cassettebandjes en paard met wagen?
Anoniem: 162998 @dwizzy26 mei 2006 10:29
Me schoonvader :P
Anoniem: 177292 26 mei 2006 08:33
Kwestie van tijd, dan kun je nagenoeg niet meer aan foto rolletjes komen, Fuji sluit komende jaar 2 fabrieken ;( . Agfa Photo is al falliet. Blijft er niet zoveel meer over straks,
Fuji, Kodak, Konica.
Ga ik gauw mijn filmrolletjes goed opbergen, kan ik ze later voor veel geld verkopen :+
Konica Minolta is al overgenomen door sony....
Uhm...

Konica Minolta blijft gewoon zelf verder gaan hoor.
Alleen zijn ze gestopt met hun fotografie gedeelte.
Dus zeggen dat Konica Minolta nu Sony is klopt niet echt.

Sony neemt het DSLR gedeelte over.
De 35mm SLR's zijn dacht ik nu echt dood.

Service voor de Konica minilabs doet Noritsu nu.
Films, papier en andere chemie daar stopt men een jaar later mee.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.