Canon kondigt Powershot S5 IS aan

Canon heeft vandaag de PowerShot S5 IS aangekondigd. Het nieuwe model volgt de PowerShot S3 IS op en combineert een 12x optische zoom met een acht megapixel sensor.

Evenals zijn voorganger bezit de PowerShot S5 IS een lens met een bereik van 36mm tot 432mm en om bewogen beelden te voorkomen - bijvoorbeeld wanneer er ver wordt ingezoomd - is de camera uitgerust met beeldstabilisatie. De sensor van de PowerShot S5 IS heeft een upgrade ondergaan. In plaats van een zes megapixel sensor wordt nu een sensor met een resolutie van acht megapixels gebruikt met een maximale iso-gevoeligheid van 1600, een verdubbeling tot opzichte van het oude model. Een andere verbetering is doorgevoerd bij het lcd-scherm dat een halve inch groter geworden is en nu 2,5 inch meet. Verder is de camera door het gebruik van de nieuwste Digic III-beeldprocessor in staat om gezichten te herkennen waarop deze de focus en belichting kan aanpassen. Hoeveel de PowerShot S5 IS zal gaan kosten en wanneer hij in de winkel zal verschijnen is niet bekend.

Canon Powershot S5 IS

Door Hielko van der Hoorn

07-05-2007 • 18:13

33 Linkedin

Submitter: B-Force

Bron: DPReview.com

Lees meer

Reacties (33)

33
33
19
3
1
10
Wijzig sortering
Waarom slaat men nummer 4 eigenlijk over..? S4 IS?

Iets staat me bij dat - ik geloof in Japan - 4 een ongeluksnummer is, is het niet?

Anyway, een en ander klinkt goed, maar als dSLR gebruiker heb je al gauw wat kritische kanttekeningen.
Ik zou zelf wel wat groothoek missen, 36mm geeft niet echt een grote beeldhoek, tuurlijk leuk dat ie zoomt naar 432mm, maar hoe vaak gebruik je dat? (En daarbij, hoe goed is de kwaliteit nog op het langste tele-eind?)
Ik zou zelf dan liever 10x zoom hebben ipv 12x zoom en dan beginnen bij 28 of liever 24mm. Tot 280 of 240, als het moet om de 12x zoom op te geven.

Maar ik weet ook wel dat het wat lastiger is, een superzoom en deze dan toch groothoekig laten beginnen.

En ik vraag me af in hoeverre de ruispretaties beter zullen zijn dan van de S3 IS. (Waarmee ik niet wil zeggen dat die van de S3 IS slecht zijn, want dat weet ik niet ;) )
8 ipv 6MP zou wat meer ruis moeten geven, maar door het vooruitgaan van de techniek kan dat verschil waarschijnlijk ook wel weer weggecompenseerd worden.

Prijs : Eurotje of 400 á 450 schat ik?
Dat was een edelijk normale startprijs van deze serie (S1, S2, S3, etc) dacht ik zo..

Zeker interessant voor diegene die al naar een S3 keken.

Andere vraag is of er nog andere features of gemakken (bep. instellingen) zijn bijgekomen.

Hier kunnen we zien wat er veranderd is

Samengevat S5 IS vs S3 IS
* Je kan nu ook op 3:2 schieten ipv 4:3, dat zou ik zelf wel erg prettig vinden, vooral wat afdrukken aangaat! (15x10 etc)
* Hogere MP (8 ipv 6)
* Body is iets zwaarder (550 vs 510)
* Face detection
* 2,5" LCD, met hogere resolutie
* 32MB SD kaart meegeleverd ipv 16MB (jottem!)
* auto focus type : AiAF TTL 9-point (with face detection) vs TTL, FlexiZone (zelfde?)
* ISO 1600 (hoe bruikbaar?)

Dat is het geloof ik wel..
Bedankt voor je post, Emiel. Ik kan sinds kort geen modpuntjes meer geven, maar hij is erg informatief en zeker wel een aanvulling op het artikel ;)

Ik heb zelf de S1 IS, en daarvan vind ik de software niet zo super. De beelden zijn wat donker en kleuren springen er niet echt uit. Komt dat door technische belemmeringen?
Canon heeft immers ook de 350/400D, die - in mijn optiek - perfecte plaatjes schiet. Is die software zo anders dat het alleen op EOS kan werken en niet op de S1/2/3/5?

Ik hoop dat die beeldkwaliteit wel verbeterd is in de S5. Groothoek en/of macro (of is dat hetzelfde :+ ) zou ik persoonlijk ook wel fijn vinden, alhoewel je met handmatig scherpstellen wel redelijk objecten van dichtbij kan fotograferen. De zoomlens gebruik ik overigens wel vaak!

Face detection in de S5 is ook wel een uitkomt; het automatische scherpstellen gaat nog vaak mis bij de S1.

Wil je overigens echt zoomen of groothoeken, dan kun je natuurlijk ook de optionele lenzen kopen (die passen ongetwijfeld ook op de S5), alhoewel je in zo'n geval beter naar een wat "professionelere" camera kan kijken zoals de Canon EOS 400D of de Nikon D70. Qua prijs scheelt dat niet zo heel veel, terwijl de kwaliteit er naar mijn idee wel op vooruit gaat (ook qua opstarttijd, verwerktijd etc.)
Ik heb zelf de S1 IS, en daarvan vind ik de software niet zo super. [...] Canon heeft immers ook de 350/400D
Anders vergelijk je een spiegelreflex van 700 exclusief lenzen even met een compactcamera van 400 all-in. Je vind het vast ook verbazend dat een Fiat Punto minder snel optrekt dan een beetje Jaguar ;)
The number "Four" in Japanese is shi. "Death in Japanese is also pronounced shi." for this reason most Japanese try to avoid that sound.

Maar verder ziet dit geval er zeer leuk uit. Ben benieuwd wat hij mag gaan kosten......
Ik zou zelf dan liever 10x zoom hebben ipv 12x zoom en dan beginnen bij 28 of liever 24mm.
Die zoom-factor (= verhouding tussen langste en kortste brandpuntafstanden) zegt IMHO heel weinig en het belang van de kortste brandpuntafstand wordt inderdaad zwaar onderschat.
Door het beperkte breedhoekbereik is dit toestel niet erg interessant voor gebruik binnenhuis...
8 ipv 6MP zou wat meer ruis moeten geven, maar door het vooruitgaan van de techniek kan dat verschil waarschijnlijk ook wel weer weggecompenseerd worden.
Dat het aantal MegaPixels niet veel meer dan verkooppraat is, is al langer geweten: voor een 15x10 print heb je niet meer dan 2 MP nodig; voor een 30x20 print heb je genoeg aan ongeveer 6 MP (beiden op volle kwaliteit). De overige pixels vind ik enkel nuttig om in nabewerking de foto wat te kunnen bijsnijden en dan nog voldoende pixels overhouden voor prints.

Ruis vind ik een veel grotere last omdat daardoor heel wat detail verloren gaat; vooral als de fabrikanten nog eens met de grove ruisonderdrukkingsborstel op de proppen komen (wat hier wellicht het geval zal zijn).
Ik begrijp niet dat Canon in deze camera nog steeds zo'n kleine sensor gebruikt (1/2,5") gebruikt terwijl de concurrentie heel wat grotere sensoren gebruikt (1/1,7" in de Fuji S6000fd en 1/1,8" in de Panasonic FZ50): voor de compactheid vind ik het alvast niet nodig...

Nog een minpunt van deze Canon t.o.v. de Fuji en de Panasonic is het gebruik van een +/- aansturing voor de zoom i.p.v. een mechanische zoom-ring. Op toestellen met zo'n enorm tele-bereik vind ik zo'n feature des te belangrijker.

Als ik zo prijs/features bekijk, dan lijkt me deze Canon niet zo interessant t.o.v. de concurrentie op dit moment (vooral de Fuji S6000fd met veel meer breedhoek en extreem lage ruis vind ik interessant).
Nog een minpunt van deze Canon t.o.v. de Fuji en de Panasonic is het gebruik van een +/- aansturing voor de zoom i.p.v. een mechanische zoom-ring. Op toestellen met zo'n enorm tele-bereik vind ik zo'n feature des te belangrijker.
Waarom is dat zo belangrijk?

Als het om snelheid gaat: Ik heb de S2 en dat ding zoomt in iets meer dan een seconde naar het maximale bereik.

De superzooms kunnen niet anders dan de lens een kleins tukje te laten uitsteken in rust. Die zoomring zorgt ervoor dat de lens in rust nog veel meer uit blijft steken. En dat vind ik zelf enorm omhandig. Ik vind het ding zo al groot zat.
Waarom is dat zo belangrijk?

Als het om snelheid gaat: Ik heb de S2 en dat ding zoomt in iets meer dan een seconde naar het maximale bereik.
De snelheid is het belangrijkste voordeel. Als een onderwerp snel naar je toekomt en je wil die volgen terwijl je trekt, dan kan je dat niet met +/- toetsen. Daarmee moet je namelijk eerst zoomen en nadien pas kan je focussen en trekken. Met een mechanische ring kan je blijven zoomen tot op het moment dat je de sluiterknop indrukt. Verder laat een mechanische zoom-ring ook een veel preciezere instelling toe (+/- aansturing betekent altijd dat er slechts een beperkt aantal zoomstanden zijn; het zoomen verloopt dan ook steeds in stappen).
De superzooms kunnen niet anders dan de lens een kleins tukje te laten uitsteken in rust. Die zoomring zorgt ervoor dat de lens in rust nog veel meer uit blijft steken. En dat vind ik zelf enorm omhandig. Ik vind het ding zo al groot zat.
De camera is zowieso te groot/lomp om die in je zak te stoppen lijkt me. De extra "lompheid" door de mechanische zoomring en door de grotere sensor (want die zorgt ervoor dat het objectief groter wordt) vind ik dan niet zo belangrijk meer...

Gezien het aantal mensen dat met zo'n toestel rondloopt, kan ik niet anders dan beseffen dat er wel een markt voor is... Ik denk echter wel dat veel kopers aangetrokken worden door de verkooppraat die erbij hoort (aantal megapixels, 12x zoom, ...) en de sterke punten van de concurrentie niet voldoende naar waarde schatten...
*Drool*
'k heb een Canon Powershot S2 IS en 'k vind het al een fantastisch toestel vergeleken met m'n Samsung Digimax A6. Het mag dan slechts 4MP zijn, maar 't maakt imo mooiere foto's.

Dat 3:2 schieten is toch wel en goede zaak. 'k heb nooit gesnapt waarom digitale fototoestellen 4:3 doen en de fotovelletjes die ze verkopen om te printen allemaal 6x4" zijn ^^'

「shi」は「し」と「死」という意味です。
Omdat televisiebeeldschermen een 4:3 verhouding hadden werden CCD's voor videocamera's in die verhouding gemaakt, en die werden later weer gebruikt in digotale fotocamera's. Computerbeeldschermen hebben dezelfde verhouding en de de eerste digitale camera's hadden een dusdanig lage resolutie dat het afdrukken op papier toch weinig zin had.

Daarnaast is een lens rond, en zou een helemaal vierkante sensor het meest efficient zijn omdat je anders toch maar beeld van de onder- en bovenkant verliest.

Een sensor met een meer vierkante verhouding kan ook meer pixels bevatten wat weer fijn is voor marketing.

Genoeg redenen dus.
Dat is een verklaring, maar geen reden!
De S2 IS is 5MP.
Heb hem zelf ook en kon toen kiezen tussen de S2 voor 310 euro of de S3 voor 420 euro,
Het verschil tussen de S2 en S3 is zo minimaal dat de keuze snel gemaakt was.

Er is maar 1 ding dat ik mis en dat is 24-28mm groothoek.
Hopelijk is er op dat gebied in de toekomst meer keuze.
Van af 35mm zoom is zo jaren 80'
Juist ja ^^'
Thanks voor de rechtzetting... grommel @ Japanse handleiding.
Prijs volgens digitalkamera.de € 515. Verkoop start begin juni.

Hopelijk is de videofunctie net zo goed of beter dan de S3 IS. Deze schijnt de beste video's van de ("compact") camera's af te leveren.

NB: S5 IS is ook geschikt voor SDHC-geheugenkaarten!
Hopelijk is de videofunctie net zo goed of beter dan de S3 IS. Deze schijnt de beste video's van de ("compact") camera's af te leveren.
De filmpjes zijn van prima kwaliteit in deze serie.

Maar hoop ik wel dat ze de filmpjes nu eindelijk eens fatsoenlijk comprimeren. Op de voorgangers is dit maar 15 minuten video op je 2GB kaartje; dat vind ik echt te weinig.
Mooie camera! Ik hoop dat deze tegenwicht kan bieden aan o.a. de Panasonic FZ50(de opvolger van de FZ30, de FZ40 is ook overgeslagen, vanwege de 4?). Nadeel van de FZ30 (en ook FZ50) is de ruis op hogere iso-waardes. Ik schiet enkel op 100 ISO(80 ISO kan ook, maar voor iso geen verschil, sluitertijd wel). Lijkt me dat de sensor erg klein is, zeker met 8 Megapixel. Het omklapbare scherm en het gebruik van SDHC is positief. Ook zie ik 2 cirkeltjes die op microfoons lijken op de voorkant, duidt dit op stero-opname van geluid? Dan lijkt het me ook interessant om te vertellen op welke resolutie er gefilmd wordt, aangezien stereo-geluid al belangrijk lijkt. Even de bron bekijken leert me dat er op VGA kwaliteit wordt opgenomen: 640X480 dus. Zo ver niks nieuws, maar het geluid verbaasde me toch, ik wist niet dat Canon hier zo begaan mee is geworden.
het gaat over canon, niet over sony
Ook zie ik 2 cirkeltjes die op microfoons lijken op de voorkant, duidt dit op stero-opname van geluid?
De S3 had al stereo opname van geluid dus dat zal in de S5 ongetwijfeld weer terugkomen.
Anoniem: 21003
7 mei 2007 22:15
Volgens mij is de Panasonic Lumix DMC-fz8k de betere keus, goedkoper, 12x zoom, betere lens: Leica en een betere beeldstabilisator waar Panasonic om bekend staat. 7,2 MP scheelt geen bal met de 8MP.
De FX8 is volgens mij een ultracompact met 3x zoom...
De prijs ligt in de V.S. rond de $499.
Verwacht in juli dit jaar.

http://dcresource.com/news/newsitem.php?id=3523
Die lens is 6,0-72 mm, en niet 36-432 mm. Hooguit kun je zeggen dat het vergelijkbaar is met 36-432 mm op een 35 mm kleinbeeldfilm. Millimeters zijn absolute waarden, geen relatieve.
Dan nog is 6mm GEEN 6mm groothoek...

Over het algemeen geldt een regel dat wanneer je de mm-waardes maal 6 doet, dat je dan ONGEVEER op het 35mm equivalent zit. Zo ook in dit geval:

6mm x 6 = 36mm
72mm x 6 = 432mm

Een foto met een 35mm kleinbeeldfilm of een foto met de S5 IS zal daarom praktisch hetzelfde zijn. Het is dus WEL relatief aan elkaar, als je die factor 6 aanhoudt.
volgens mij bedoelt je de DMC-FZ8K
Ik ben benieuwd hoe het nu zit met de ISO waarden. Op mijn S3 zijn alle foto's boven 100 ISO al korrelig. Heb hem standaard op 80 ISO staan. Vroeger bij analoge fotografie had ik pas bij 400 ISO korrelige foto's.
De reden voor het korrelig zijn van de foto's is natuurlijk anders. Bij analoge fotografie ligt dat aan de gebruikte film; bij digitale fotografie ligt dat aan de versterking van het analoge signaal dat van de sensor komt.

De sensor is als het ware een raster gevult met hele kleine zonnecellen (vergelijkbaar met die op een rekenmachine; 1 per pixel). Hoe meer licht er op zo'n zonnecel valt, hoe hoger de intensiteit van de stroom die eruit komt. Door de intensiteit te meten (in de zgn. "A/D-converter"), wordt bepaald hoe helder die pixel moet zijn.

Nu is het zo dat er slechts een beperkt aantal signaalsterkten gemeten kunnen worden (we noemen dit het "dynamisch bereik").
Is het opgevangen beeld te donker, dan kan je het signaal van de sensor versterken vóór het gemeten wordt. De mate van versterking wordt opgegeven a.h.v. de verhouding tussen de ISO-rating van de genomen foto en de laagste ISO-rating op de camera.

Allemaal mooi en wel, ware het niet dat de sensor niet perfect werkt: ook een cel die geen licht opvangt levert een beetje stroom af (die we "ruis" noemen). De signaalsterkte van die ruis is laag waardoor die nauwelijks door de A/D-converter opgevangen wordt. Als je het signaal echter versterkt, versterk je ook de ruis mee. Daardoor wordt die zichtbaar in het uiteindelijke beeld.

Er zijn een aantal manieren om de hoeveelheid ruis te beperken:
* Grotere pixel-cellen. Deze vangen meer licht op dan een kleinere cellen waardoor het signaal minder snel versterkt hoeft te worden. Grotere cellen heb je wanneer de sensor groter wordt en/of wanneer je minder pixels op de sensor propt (vandaar dat meer MegaPixels soms eerder een nadeel is dan een voordeel). De grootte van de pixels kan ook nog beïnvloed worden door de gebruikte technologie. Zo is de lichtgevoelige oppervlakte van een cel op een Fuji SuperCCD-sensor groter dan op een conventionele CCD.

* Ruisonderdrukking. Door de foto wat waziger te maken zal je de ruis "uitsmeren" waardoor die niet meer zo fel opvalt. Nadeel is wel dat je ook detail in je foto mee uitsmeert. Dat "uitsmeren" zie je vooral duidelijk in delen van de foto die bedoeld op ruis lijken (dierenpels, detail in gesteente, gras, ...).

* Een sensor afleveren die minder ruis aflevert. Dit is voornamelijk afhankelijk van de productietechnologie. Vergeleken met de oudsten, zijn alle huidige sensoren een reuzestap vooruit en dit zal in de toekomst wellicht niet anders zijn. Wil je vandaag echter minder ruis hebben, dan moet je naar de andere oplossingen kijken...
Thanx voor de info!
Anoniem: 156294
7 mei 2007 18:51
misschien zou het ook wel handig geweest zijn om aan te geven dat de IXUS 950 IS gelanceerd is????

http://www.dpreview.com/news/0705/07050702canonsd850is.asp

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee