Canon PowerShot S3 IS review

Digital Photography Review heeft de Canon PowerShot S3 IS aan een grondige test onderworpen. Deze 6 megapixel superzoom camera is de opvolger van de PowerShot S2 IS en beschikt naast een sensor die één megapixel groter is, ook over een aantal andere kleine verbeteringen die de camera gebruikersvriendelijker moeten maken. Denk hierbij aan een knop om direct de gewenste gevoeligheid (ISO-waarde) in te stellen, een maximale gevoeligheid van ISO800, een groter lcd-scherm en een speciale mode voor actiefoto's. Voor de rest zijn er weinig veranderingen te bespeuren, wat ondermeer komt omdat de PowerShot S2 IS, volgens DPReview, al een goede SLR-like compactcamera was en is.

Net als de andere camera's uit de PowerShot-serie heeft Canon de hele body bezaaid onder de knopjes, waarbij er uiteraard rekening is gehouden met de ergonomie. Dit zal beginnende fotografen wellicht laten schrikken, maar het grote voordeel is dat er een hele boel dingen ingesteld kunnen worden zonder dat er door een hoop menu's moet worden gebladerd. Het ontwerp lijkt veel op een SLR-camera, maar dan een paar maatjes kleiner. Het toestel ligt dan ook goed in de hand en alle knoppen zijn makkelijk bereikbaar. Het lcd-scherm achterop de camera kan in verschillende standen worden gezet, is goed leesbaar en de verversing ervan is redelijk rap. De elektronische lcd-zoeker is echter minder goed bruikbaar bij fel of zwak licht en ook de verversingsfrequentie is niet al te hoog.

Net als zijn voorgangers kan de S3 IS ook filmen, waarbij zoom en optische stabilisatie (IS) behouden blijven. Helaas maakt Canon niet gebruik van het MPEG4-, maar van het Motion JPEG-compressiealgoritme, waardoor er slechts 8 minuten video op een Secure Digital-kaartje van 1GB passen. Daarnaast kan een opgenomen videofilm niet groter dan 1GB zijn en moet er een snel SD-kaartje gebruikt worden. Desalniettemin biedt de PowerShot S3 IS een filmmode die als een van de beste in zijn klasse kan worden bestempeld.

De fotografische kwaliteit van de S3 IS zijn ook dik in orde. Het fenomeen van paarse randjes rondom fel belichte voorwerpen is een stuk minder dan met de S2 IS en de camera is een heel klein beetje minder gevoelig voor ruis dan zijn voorganger. De nieuwe ISO800-gevoeligheid is echter alleen bruikbaar in noodsituaties. De kwaliteit van de genomen foto's is goed, hoewel ze ietwat zachter zijn ten opzichte van de Panasonic Lumix DMC-FZ7. Als alles bij elkaar wordt opgeteld dan krijgt de Canon PowerShot S3 IS, net als zijn voorganger, het label "Highly Recomended" van Digital Photography Review. Dit heeft de camera niet alleen te danken aan de goede fotokwaliteit die niet onderdoet voor de concurrentie, maar ook aan zijn scherpe prijs en de vele mogelijkheden die hij biedt.

Canon PowerShot S3 IS

Door Ralph Smeets

Nieuwsposter

Reacties (33)

Wijzig sortering
Anoniem: 22659
21 mei 2006 22:15
De conclusie van DPreview komt naar mijn mening een beetje uit de lucht vallen. Ten eerste wordt er aangegeven dat de veranderingen tov de voorganger marginaal zijn (dus het nieuwe model voldoet niet aan de verwachtingen) en ten tweede zijn er in deze klasse camera's met een beter fotoresultaat (bijvoorbeeld de genoemde Panasonic FZ7). Dat de camera zo pretiig is om mee te werken is voor de reviewer de reden om deze camera highly recommended te geven. Dit is echter zo subjectief als het maar zijn kan.

Vervolgens wordt de camera als gunstig in prijs bestempeld terwijl het juist een van de duurdere ultrazoom camera's is. De camera concurreert in dezelfde prijscategorie als de topmodellen van Panasonic (FZ30) en de Fuji (9500). Deze modellen presteren beter dan de S3 IS en de goedkopere ultrazoom camera's van deze fabrikanten zijn 100 tot 150 euro goedkoper (waarbij je bij de Panasonic voor dat geld ook gelijk een accu plus lader krijgt).

Naar mijn mening presenteert DPreview hier derhalve een testverslag dat voor de critici van DPreview (tav de gunstige testresultaten van Canon camera's) koren op de molen is.
Ik heb deze camera al in mijn huis liggen. En ik ben behoorlijk onder de indruk.
En dat de Panasonic FZ7 beter is, is behoorlijk subjectief (deze was ook marginaal verbeterd op de FZ5)

Je moet niet vergeten dat de FZ7 450 Euro kost, wat de S3 ook ongeveer gaat kosten, komt erbij dat het een "echte" Canon is een specialist op SLR cameras wat beter verkoopt dan een Panasonic of Sony. (Toyota vergelijken met BMW's)

Ook de oplaadbare accu, is zeer subjectief. Ik vind het zelfs fijner met de AA batterijen vanwege de universele karakter. Deze kan ik toch over 3 jaar kopen voor een lage prijs, terwijl de accus zeer moeilijk te krijgen zijn voor een goede prijs.

Edit: Toyota met BMW vergelijken bedoel ik ook de merknaam, niet de kwaliteit, ik wil namelijk niet zeggen dat de kwaliteit van Panasonic slechter is dan Canon maar wel dat hun merknaam niet zo goed is als Canon
Ik heb deze camera al in mijn huis liggen. En ik ben behoorlijk onder de indruk.
En dat de Panasonic FZ7 beter is, is behoorlijk subjectief (deze was ook marginaal verbeterd op de FZ5)

Je moet niet vergeten dat de FZ7 450 Euro kost, wat de S3 ook ongeveer gaat kosten, komt erbij dat het een "echte" Canon is een specialist op SLR cameras wat beter verkoopt dan een Panasonic of Sony. (Toyota vergelijken met BMW's)
(Off topic) Uhm... Over subjectief gesproken... Een Toyota is een goede auto die met zijn Japanse kwaliteit een stuk betrouwbaarder is dan menig Europeaan...

(On topic) Camera wordt erg positief beoordeeld door DPreview, wat imo erg vaak voorkomt bij de Canon camera's die door deze site worden beoordeeld...
Camera wordt erg positief beoordeeld door DPreview, wat imo erg vaak voorkomt bij de Canon camera's die door deze site worden beoordeeld...
Zou het misschien kunnen dat Canon gewoon goede cameras maakt en dat daardoor de reviews zo goed zijn? Meer moet je er niet achter zoeken.
FZ7 kost 450 euro ? als ik links kijk in de prijslijst zie ik toch echt net iets onder de 350 explain please ?
Beter fotoresultaat van F27 t.o.v. de Canon S3? Niet qua ruis: http://www.dpreview.com/reviews/canons3is/page6.asp
Wat betreft de prijs van de Canon S3 IS en de prijs van de Panasonic FZ7; kijk eens naar de links naar de pricewatch, er zit namelijk 100 euro tussen de goedkoopste aanbieders.

Met betrekking tot de ruis van beide camera's werd in de review van de Panasonic gezegd dat deze veel te veel ruis vertoonde bij alle platen. Pagina 6 van de review die door een van de posts boven mij werd aangehaald geeft een overzicht van de S3 en de FZ7 bij verschillende ISO waarden. Inderdaad heeft de Panasonic meer ruis dan de Canon, maar even zo goed heeft de Panasonic zeker t/m ISO 200 meer detail dan de Canon. Over de resultaten op ISO 400 kan lang gediscussieerd worden, maar dat de Canon betere resultaten heeft op ISO 800 is overduidelijk. Helaas zegt DPreview hierover:
"ISO 800 mode is too noisy to be really useful"

Om de discussie nog lastiger te maken maakt de reviewer nog de volgende opmerking op pagina 10:
"The Panasonic appears to have a marginally better lens - certainly in terms of edge-to-edge sharpness - but Canon's image processing is more subtle (and noise is visibly and measurably lower)."

Wat betreft de verkrijgbaarheid van accu's daag ik je uit om een type accu te noemen van een veel verkochte camera die inmiddels een paar jaar oud is. Mijn verwachting is dat de winkel waarin ik werk die accu uit voorraad kan leveren.
Ik vind de verhalen allemaal een beetje te positief... Had de S3 gekocht wegens zijn superuitgebreide mogelijkheden (o.a. 12x zoom en uitklapbaar lcd), maar heb 'm meteen de volgende dag weer teruggebracht omdat er veel te veel ruis in de plaatjes zit.

Ik vond zelf de ruis bij ISO 200 eigenlijk al onacceptabel, en het vervelende is dat ie in de Auto-stand al heel snel overschakelt op de hogere iso-waarden. Dat betekent dat je de autostand eigenlijk alleen kunt gebruiken in de buitenlucht en alleen als het zonnig is. In alle andere standen moet je de P-stand gebruiken en handmatig de ISO laag houden, anders krijg je teveel ruis.

Helaas zijn er niet echt alternatieven: Sony gebruikt dezelfde sensor maar met ruisonderdrukking (dat kan ik softwarematig ook wel..), Fuji geeft minder ruis maar is een monsterlijk grote camera (dan ga ik wel met m'n dSLR op stap), panasonic heeft nog meer ruis, en de rest (Nikon, Olympus, Kodak en Konica Minolta) is voor zover ik weet traag (autofocus en sluitervertraging) of heeft niet de specs die ik wil hebben.

Ik zit met smart te wachten tot canon een kruising op de markt brengt van de S3 en de Pro1, namelijk een met de sensor van de Pro1 die veel minder ruis geeft. Maar dat zal er voorlopig nog wel niet van komen..... :(
Anoniem: 94966
@pierce22 mei 2006 14:13
Een ruisarme compact camera is met de huidige stand der techniek gewoon niet mogelijk. Om weinig ruis op een beeldsensor te hebben, zal hij erg lichtgevoelig moeten zijn en dus fysiek groot moeten zijn (minstens APS formaat in mijn ogen) en met een 432 mm equivalent telelens die op deze camera zit kom je dan eigenlijk automatisch uit bij het formaat DSLR.

Het ruisgedrag van deze camera is niet slecht, gezien het formaat van de beeldsensor. Mijn (last year's) S1 IS presteert overigens beter. Maar die moet het met de helft van het aantal pixels stellen. De pixels zijn daardoor wel weer groter, en dat verklaart meteen alles.
De powershot Pro1 heeft een sensor van 2/3" (ter vergelijking: S3 = 1/2.5", Fuji finepix s9500 = 1/1.6"). Toch is de Pro1 wel redelijk compact (net iets groter dan de S3). Zoombereik is alleen niet zo groot (28-200).

De sensor van de S3 is 1/2.5", en kan toch wel ietsje groter dacht ik. Of moet je er dan meteen een enorme lens opzetten om het zoombereik te behouden? :?
Ja, inderdaad. Grofweg zit het zo: sensor 2x zo groot -> lens 2x zo lang -> ruis 2x zo weinig.

Mijn DSLR camera (Kon/Min. 5D) heeft een APS formaat sensor. Als ik net zo ver inzoom als de S3 IS, dan is mijn telezoom lens zo'n 20 cm lang. Maar ik kan zonder noemenswaardige ruis op ISO800 schieten.
Anoniem: 176829
@pierce22 mei 2006 13:44
Interessant om te horen dat je al in het bezit bent geweest van een S3.
Hoe heb je de S3 besteld ?
Ik zou zeggen: gebruik google of kieskeurig.nl. Ik heb 'm zelf bij norrod gehaald.

Of in de pricewatch....
Wat ik nu wel fijn vind is dat hij eindelijk in het zwart te krijgen is. Op één of andere manier vind ik zwart meer hebben dan zilver. Zilver heeft een 'shiny, flashy'-uitstraling en zwart meer een sobere, professionelere uitstraling. Ikzelf heb de Canon G5 en G3 naast elkaar gehad, en bij de G5 (zwart) voelt het toch minder aan alsof je speelgoed in je handen hebt. Het blijft een gevoel, en het gaat natuurlijk om de kwaliteit van de foto's, maar toch.

Helaas is in Europa zilver aardig in, en is er vaak geen keus. Van mij mogen ze alles in zilver én zwart spuiten, dan mag de consument zelf uitmaken wat ze willen hebben.
Hoezo eindelijk, de S1 was ook al in het zwart. De duurdere iets professionelere camera's van Canon(en imo ook van andere merken) zijn allemaal in het zwart. De goedkopere Powershot Axxx en meeste Ixus modellen zijn standaard in het zilver
De S1 en S2 zijn zilverkleurig en alleen in die kleur leverbaar (geweest).
Onzin. Ik heb laatst nog een zwarte S1 in mijn handen gehad.
Dan ben ik toch oprecht geïnteresseerd in hoe, wat, waar & wanneer...
Nog nooit ergens gezien...maar dat betekend idd niet dat ie niet bestaat....alleen wel dat deze in het geheel nooit leverbaar is geweest waar men spullen normaliter koopt :)
"(en imo ook van andere merken)"

<zeurmodus>
Hoe kan de kleur van een camera ooit een mening zijn? :? Zeg dan "afaik". Om het bij een engelstalige afkorting te houden.
</zeurmodus>
IMO wordt vaak ook gebruikt als "in mijn ogen" ipv "in my opinion" :)
Ik heb de S2 en wat voor mij de reden was voor aanschaf is de zoom van 10x in combinatie met de Image Stabelizer technologie. Bij andere camera's had ik bij gebruik van de zoom vaak een bewogen foto. Ik overweeg serieus om deze S3 aan te schaffen, ben erg tevreden over zijn voorganger. Wat inderdaad een crime was, was waardes (ISO) aanpassen. Moet je eerst een menu voor doorpluizen. Nu dus een knop. Mooi!
Ik heb ook de S2, en heb de ISO keuze onder de programmeerbare knop gezet. (knopje boven "disp").
Werkt prima.
Nu nog hopen op een review van de Sony H5: qua specs komt het sterk overeen met de hierboven beschreven Canon.
Anoniem: 149677
21 mei 2006 22:39
Ik merk duidelijk dat de foto's genomen met de PowerShot S3 minder ruis vertonen dan de Panasonic FZ30.
Zie ook de review op http://www.dcresource.com...hot_s3-review/index.shtml
Nog steeds geen onderwaterbehuizing van Canon voor de S2 en S3. En die komt er (vooralsnog) ook niet (Staat op de site van Canon). Terwijl digitale onderwaterfotografie een enorme vlucht neemt.

Als je niet duikt is het ook leuk voor op vakantie als je bijv. alleen snorkelt. Denk eens aan zand, dat wil je toch ook niet in je camera. Ook op de wintersport heb ik al mensen met een onderwaterbehuizing (of all weather-case) gezien.

Voor mij reden genoeg om bij Olympus te blijven.
Die maakt voor vrijwel al z'n camera's zulke behuizingen.
nou voor die 1e persoon op 1000'en camera's die zoiets wil doen lijkt het me idd zeer economisch verantwoord om een onderwatercase te ontwikkelen
Ik zat in eerste instantie op de S3 te wachten, maar heb nu uiteindelijk toch maar een Sony DSC-H2 besteld. Technisch is deze vrijwel identiek aan de S3IS. Echter wel zo'n 100euro goedkoper, wanneer je deze in Duitsland besteld. (€350 incl verzendkosten).

Wat prestaties betreft doet deze zeker niet onder voor de S3IS. De moviemode is wat minder geavanceerd, maar de scherpte is bijv net wat beter.
Ten eerste heeft het apparaatje 12x optische zoom, ten tweede kan niemand verklaren dat de Sony DSC-H2 "technisch vrijwel identiek" is.

Dat ligt er nl. maar net aan WAT je er mee gaat doen (kijk bijv. hier).

Voor mij waren bijv. de betere manual focus (inclusief het handmatig verschuiven van het focus-venstertje), de macro range van 0 cm (! OK, met 2cm is die van de DSC-H2 absoluut niet slecht, maar nog steeds niet goed genoeg om bijv. vanuit een verrekijker, micro- of telescoop te fotograferen), de veel bredere diafragma mogelijkheden, en de "evaluative metering" absolute verkoop-argumenten vóór de S3, ook al staat 'ie dan voor zo'n € 50,- meer.

Ik vind 't een absolute topcamera, een highly recommended waardig, ook al mist het ding een RAW modus en fatsoenlijke film-compressie ("unlimited" kunnen filmen is erg leuk, maar zolang het op uncompressed AVI gaat zit m'n SD-kaartje toch echt wel na minder dan 10 minuten propvol :Y) )
Anoniem: 176829
22 mei 2006 10:03
Kan iemand mij vertellen wanneer de Canon S3 in Nederland verkrijgbaar is ?
Je leest in andere landen dat de camera reeds beschikbaar is, maar hier in Nederland heb ik nog geen site kunnen ontdekken waar de camera te bestellen is.

Zijn er soms goed alternatieven om de camera te bestellen ?

Alvast bedankt voor de info.

De review van DpReview was over het algemeen genomen erg positief. Ikzelf zou nooit voor de FZ7 gaan, lees het verslag maar eens door op DpReview, en dan met name de conclusie en de plaatjes. Enorm veel ruis, en dat al vanaf de begin ISO's !!!

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee