De bekende digitale fotografiesite Digital Photography Review heeft een review gepubliceerd van de laatste superzoomcamera van Panasonic, de Lumix DMC-FZ30. De FZ30 is de opvolger van de tamelijk populaire DMC-FZ20 van Panasonic en bevat enkele verbeteringen en uitbreidingen ten opzichte van dit oudere model. De FZ30 is precies een jaar na de introductie van de FZ20 op de markt verschenen.
Net als de FZ20 heeft de FZ30 een lens met een optisch zoombereik van 12x (35-420mm kleinbeeldequivalent), helaas is dit niet meer bij een lichtgevoeligheid van f/2,8 over het hele bereik, zoals bij de FZ20. Bij de FZ30 loopt de lichtgevoeligheid bij tele-zoom terug tot f/3,7. Wat wel veranderd is ten opzichte van de FZ20 is dat de bediening van de zoomlens in de FZ30 mechanisch gebeurt door middel van een zoomring rond de lens en dat de lens volledig 'intern' zoomt. De lens komt dus niet naar buiten wanneer men inzoomt. De resolutie van de FZ30 is verhoogd naar 8 megapixels en de camera heeft nu ook de mogelijkheid om afbeeldingen in RAW-formaat op te slaan. De Electronic View Finder (EVF) heeft een hogere resolutie met 235.000 pixels en ook het LCD-schermpje heeft deze resolutie. De LCD is nu ook draaibaar op de FZ30. Net als de FZ20 heeft ook de FZ30 image stabilization, die wel iets minder goed werkt dan op de FZ20 volgens de reviewer, maar dat wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de hogere resolutie van de FZ30.
De conclusie van de reviewer is positief. De FZ30 is ten opzichte van een FZ20 een significante verbetering op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. Dit is te danken aan nieuwe features, maar ook aan een herschikking van bepaalde bedieningselementen en de snellere werking van de camera. Helaas is de beeldkwaliteit van de FZ30 niet zo heel veel beter dan die van de FZ20. De resolutie is wel hoger en er zijn meer details zichtbaar op de foto's, maar de gebruikte 8 megapixel CCD-sensor heeft last van een hoge ruisgevoeligheid. Toch benadert deze camera het beste een dSLR, terwijl hij niet de omvang van zo'n camera heeft. Helaas moet men ook de hoge lichtgevoeligheid die een SLR met zich mee kan brengen missen en is de aanwezigheid van ruis een stuk problematischer dan bij een SLR meestal het geval is.
