Panasonic Lumix DMC-TZ1 getest

Digital Photography Review heeft de Panasonic Lumix DMC-TZ1 aan een grondige test onderworpen. Ondanks dat de DMC-TZ1 over een tienvoudige optische zoom en met een beeldstabilisator is uitgerust, is het digitale fototoestel toch een stuk compacter dan vergelijkbare toestellen. Dit is bereikt door een speciale constructie van het objectief: dit bestaat uit twee gedeelten, die door middel van een prisma met elkaar in verbinding staan. Verder heeft de TZ1 een 5 megapixel sensor, een 2,5" lcd-scherm en kan hij filmpjes opnemen in een resolutie van 848x480 beeldpunten bij 30 beelden per seconde, waarbij de zoom en het stabilisatiesysteem gewoon blijven werken.

Panasonic Lumix DMC-TZ1 1x zoomPanasonic Lumix DMC-TZ1 10x zoom

Digital Photography Review is in eerste instantie erg onder de indruk van de DMC-TZ1. Het MEGA OIS beeldstabilisatiesysteem van Panasonic werkt heel goed en de 35-350mm zoom is voor de meeste situaties meer dan voldoende. Ondanks het nieuwe lensontwerp, zijn de optische prestaties niet slecht. Daarnaast is de camera redelijk compact, waardoor hij overal mee naar toe te nemen is. Er is echter ook kritiek. De DMC-TZ1 heeft namelijk net als veel andere fototoestellen van Panasonic flink wat last van ruis bij hogere gevoeligheden en helaas zorgt het ruisonderdrukkingsalgoritme ervoor dat de details verloren gaan. Het hele toestel schreeuwt volgens DPReview dan ook om een betere sensor, want voor de rest is er niks mis mee.

Panasonic Lumix DMC-TZ1

Door Ralph Smeets

Nieuwsposter

05-08-2006 • 17:14

50

Bron: Digital Photography Review

Reacties (50)

50
49
25
7
0
8
Wijzig sortering
Waarom zouden ze een prisma gebruiken ipv een spiegel? (Nadeel van prisma lijkt me de verminderde lichtsterkte.)

Niet duur trouwens.
Een prisma heeft juist minder verlies en artefacten dan spiegel. Bij een spiegel wordt gereflecteerd aan een zilveren laag op het glas die stuk kan en relatief moeilijk egaal is te maken. Bovendien is er reflectie aan de zilverlaag, en refraactie aan de lucht-glas-lucht overgang. Bij een prisma heeft interne (perfecte) refractie plaats aan de glas-lucht overgang; je hoeft bij wijze van spreken alleen maar het glas vlak te polijsten.
@Hobbiebobje

Ik ben nog niet overtuigd. Een spiegel maak je door een stuk glas te polijsten, zilver opdampen, (coating erover).

Dit geeft reflectie, geen refractie. In de camerabehuizing gaat het niet makkelijk stuk.

edit: benji1146 heeft ook een interessante reactie (beeldstabilisatie), en engelbertus (uitzetten).
Anoniem: 78792 5 augustus 2006 17:19
zit een accu in, ik had liever batterijen gehad.
donkere omgeving is idd vragen om ruis.
en alles gaat via voorgeprogrameerde instellingen.
handig voor de leek, irritant als je meer wilt.
batterijen ipv accu? die mag je uitleggen!?! :?
Simpel. Als jij in the middle of the stadsjungle een foto wil schieten en je accu is op dan baal je flink. Batterijen zijn op elke hoek te koop en je kunt meteen weer verder met je stedentrip...
Anoniem: 50893 @Andros5 augustus 2006 18:52
Mjah, als je in de middle of nowhere zit kun je ook een knijpkat of schoen oplader meenemen ;) Het is nooit goed of het deugd niet.

Als jij speciall batterijen wil gebruiken koop je een ander toestel lijkt mij. EN wat is het probleem van meerdere accu's meenemen :?
gewone batterijen zijn zo leeg, dan heb je alsnog speciale hoger ampere batterijen nodig, ik heb zelf een Lumix DS2 ik gebruik daarvoor 2300 mAh batterijen
Gewone batterijen zo leeg? Standaard Duracell (lithium) battarijtjes hebben dezelfde capaciteit als NiMH's hoor, ook gewoon 2200 mAh.
Ooit wel es een reserve accu willen kopen voor zo'n ding? Die zijn overdreven duur weet je...
Wat een gedoe over Accu en Batterijen.

Strafste van al een Accu = een Batterij ! Astublieft, gratis en voor niks en iedereen heeft gelijk :7

Accu is Frans voor batterij

http://nl.wikipedia.org/wiki/Oplaadbare_batterij
Naar mijn ervaring doe je met de accu van Panasonics (ik heb zelf een FZ-5) érg lang. Ik was in het begin ook een beetje huiverig voor de accu ipv penlites maar nu ben ik er zeer content mee.
hier een FZ7 net een dagje maduradam (rotspelling i know no flame please) 400 foto's gemaakt op de bijgeleverde accu en toen was ie nog bij het laatste streepje en alle foto's gemaakt met de LCD (wegen dragen van bril is optische zoeker voor mij geen optie)

dus na een drama Nikon coolpix 2000 4X AA en na 80 foto's al leeg is het voor mij altijd accu's

BACK ONTOPIC

prachtige camera maar ze hebben gelijk doe iets aan de ruis Panasonic dat kan heel veel beter
Is inderdaad handig voor de leek die voorgeprogrammeerde instellingen.
Misschien wel niet voor iemand die iets meer wil, maar die persoon koopt dan ook nie zo'n toestel zoals dit.

Ikzelf wil ook wel meer, en met mijn FZ-20 is dat dan ook perfect mogelijk.

Ik denk dat je niet uit het oog mag verliezen voor welk 'marktsegment' dit toestel bedoeld is.

Voor de rest, een heel goed toestel.
Euhm heb gewerkt met batterijen en accu (was da nwel HP maar ik moet zeggen op batterijen 2 dagen en op accu 4 :o elke dag goed gebruikt van smorgens tot snachts :D
Anoniem: 37722 5 augustus 2006 18:39
Nadat ik mijn vorige camera upgrade naar een camera met een accu baalde ik enorm.
Had 6 setjes oplaadbare batterijen en nu slechts 1 accu. Na de aanschaf van een 2e accu werd het leven weer een stuk prettiger....: de accu is zeer snel opgeladen, 2 a 3 uur, en heb nog nooit zonder gezeten (afkloppen).

Dus achteraf gezien is een accu niet echt verkeerd

* Anoniem: 37722 maakt ongeveer 1000 foto's per maand
(waarvan er zeker wel 2 goed zijn ;) )
Waarom zouden ze een prisma gebruiken ipv een spiegel? (Nadeel van prisma lijkt me de verminderde lichtsterkte.)
Vanwege het beeldstabilisatie-systeem. Het prisma beweegt in de tegenovergestelde richting van de trillingen van de camera om de trillingen op te heffen. Misschien is dit met een spiegel minder gemakkelijk te realiseren... bij de IS verrekijkers van Canon en Zeiss werkt het iig ook zo.
prisma is beter omdat het licht daar zeg maar loodrecht op het glas binnentreed en uittreed, en dus geen afbuigingen van het licht.

bij een spiegel gebeurt dat lucht-glas -spielgel-lucht-glas

waarbij er dus wel een afbuiging van het licht plaats vind op de overgang van lucht naar glas.

de positie van de spiegel en de dikte van het glas van de spiegel zijn dus erg belangrijk, en bij een prisma is alleen de positie van het prisma belangrijk.

we gaan er dan ook voor uit dat de spiegel perfect "vlak moet zijn en de vlakken dus ook exact paralell moeten lopen, en een exacte dikte moeten hebben.

een prisma hoeft aleen maar een hoek van 90 graden te hebben een een schuine zijde die onder 45 graden zit. is de 90 fout is dat even erg als wanneer de spiegel geel paralelle vlakken heeft.

maar bij een prisma kun je dat corrigeren, bij een spiegel zit je vast aan 1 dikte, ben je daar aan toe en is hij niet goed, kun je er niet nog wat af polijsten

ook is bij uitzetting van de spiegel een eventuele gecorigeerde foute spiegel, meten weer niet meer goed, terwijl een prisma zeg maar alleen de spiegelende kant gefixeerd hoeft te hebben, en uitzetting en krimpen heeft dan geen effect op de lichtbanen.
bij recht invallend glas heb je ook noot dat licht gaat afbuigen evenwijdig met het oppervlak, en bij een spiegel kan dit wel, en heb ej dus lichtverlies wat dus de kleuren veranderd, omdat dit voor elke lichtfrequentie een ander verlies is.

en prisma heeft dus geen verlies van licht, en is makkelijker te maken dan een spiegel verder is een blokje glas "steviger"dan een plaatje glas met een metaallaagje opgedampt.en hoe kun je de voorkant van het spiegelend oppervlak van een spiegel precies plaatsen in een behuizing? een prisma heeft dat opervlak exact aan e buitenkant, een spiegel heeft een zilverlaag van 1 zoveelste mm, die niet atijd hetzelfde hoeft te zijn.en ook nog eens imperfecties kan hebben.
Anoniem: 37526 5 augustus 2006 17:21
Wat ik zelf jammer vind ik dat ze camera's altijd onderplakken met kreten en teksten.

-MEGA O.I.S.
-10X Optical zoom
-Vario-Elmart blabla

Dat lees ik wel op de doos of in het boekje, dat hoef ik niet elke keer te zien als ik mijn camera pak.
Haha, ik heb wel eens ergens gelezen dat je met suikerklontjes de teksten kunt verwijderen zonder het apparaat te beschadigen.

Ze staan er trouwens op omdat onze economie helemaal gericht is op wat de ander heeft.

Wellicht een tip voor jou?
Waarom wordt dit een nieuwe techniek genoemd? Minolta had dat toch al in 2002 in de X-serie?
http://www.dpreview.com/r...nolta/minolta_dimagex.asp
Had toen nog serieuze nadelen:
- Folded optics produces artifacts, soft images and reduced resolution
- Vignetting of images shot between wide and mid-zoom focal lengths

Geen idee hoe de nieuwere X-serie modellen foto's maken.
Dat is niet precies hetzelfde systeem. Bij de Minalta X-serie komt er geen lens naar buiten als je het toestel aanzet. Alle bewegende onderdelen zitten in het toestel zelf. Bij de Panasonic DMC-TZ1 komt er wel een lens naar buiten als je het toestel aanzet en deze lens wordt gebruikt om te zoomen. Het scherpstellen en beeldstabilisatie gebeuren zit dan weer 'gevouwen' in de camera. Dit is dus een ander ontwerp en dus nieuw.
Heb de TZ1 nu een paar weken: prima camera, maar je moet wel onder de 200 ISO blijven om strakke foto's te maken. Daarboven is er inderdaad (veel) ruis.

Verder niets te klagen, optisch prima, snel genoeg en de batterij gaat niet superlang mee, maar is ook niet al te snel leeg (200 foto's minstens)
Niet boven 200ISO komen om geen ruis te hebben! dat is wel heel erg binnen foto's zitten er dan al bijna niet meer in zonder flitser...

(nu heb je natuurlijk een flitser, maar het is vaak mooier om die niet te gebruiken, vooral bij spiegelende oppervlakken)
Ik heb sinds vorige week deze DMC TZ1 en hij maakt voor mij mooie foto's.
Omdat ik niet meteen een 2e accu wilde bijkopen heb ik gezocht op internet naar eenzelfde accu. Daar heb ik wel accus gevonden die niet van eigen merk waren en ook 1000 mah. Deze accus kostten de helft van een originele 1000mah accu van panasonic.
Ik heb deze camera nu ook al een paar weekjes (blauw 8-)) en ben zeer tevreden, maar inderdaad de ruis word van af ISO400 teveel vind ik maar heb het ook nog niet echt nodig gehad voor de soort fotos die ik maak. En de accu is voor mij perfect hij houd het veel langer uit dan mijn oude Olympus hiervoor die op penlites werkte. Als ik hem gebruik zoals ik nu doe kan ik zonder probleem 2-3 dagen rondlopen en als hij dan leeg is dan is mijn accu weer vol in 170minuten, tegen de 8uur die de penlites in mijn oude camera nodig hadden. Ben nu op het moment in Tsjechie en de zoom kan ik al niet meer zonder, ook met macro heeft hij geen problemen. Voor mij is het een perfecte camera, natuurlijk sommige vinden een mini camera beter maar die lach ik nu uit met hun 3x optische zoom, voor de pro is het waarschijnlijk niks maar ik heb geen zin om zo'n bakbeest overal mee naar toe te nemen. Nashledanou ;) er is trouwens ook een draadje over deze camera op GoT forum: Panasonic DMC-TZ1: kleinste superzoom camera
Tegenwoordig kun je met een goede lader je penlites opladen met 1C. Dit betekent opladen in iets meer dan een uur.

Als je andere apparaten ook AA of AAA batterijen gebruiken, kun je volstaan met 1 lader.

Vind ik zelf toch wel handiger.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.