Kodak introduceert compactcamera met twee lenzen

Kodak heeft een digitale compactcamera geïntroduceerd die beschikt over twee lenzen. De twee lenzen waarover de EasyShare V570 beschikt, leveren samen een optisch zoombereik van 5x op. De twee lenzen zijn boven elkaar geplaatst, waarbij de bovenste lens een groothoeklens is met een vaste brandpuntsafstand van 23mm. De andere lens is een zoom-lens, die beschikt over een zoombereik van 39 tot 117mm. Volgens DigitalCameraInfo.com heeft de groothoeklens een maximaal diafragma van f/2.8 en levert de lens standaard een 'fish-eye' effect. Dit kan echter worden 'uitgezet', waarbij de foto dan automatisch wordt gecorrigeerd door de ingebouwde 'distortion correction technology'.

Kodak V570 achterkantHet schakelen tussen de twee lenzen gebeurt automatisch wanneer de gebruiker de zoomfactor verandert. De camera beschikt verder over een 2,5" lcd-scherm met 230.000 pixels en 32MB ingebouwd geheugen, wat kan worden uitgebreid met SD-geheugenkaarten. Ook kunnen video's worden opgenomen met de camera, waarbij de maximale framerate 30 beelden per seconde bedraagt. Tijdens het opnemen van video's is de zichtbaarheid van schokken beperkt dankzij ingebouwde image stabilization. Ook kan tijdens het filmen de optische zoom worden gebruikt.

De keuze voor de twee afzonderlijke lenzen, die zijn gemaakt van Schneider-Kreuznach C-Variogon glas, is gedaan uit ruimtebesparend oogpunt. De camera is namelijk erg compact vormgegeven en heeft geen 'uitstekende' lens, ook niet bij maximaal telebereik. Volgens Kodak is dit de eerste consumenten compactcamera met een dergelijk groothoekbereik, de meeste camera's komen niet verder dan 28mm. De nieuwe Kodak-camera zal vanaf eind deze maand wereldwijd leverbaar zijn en heeft een adviesprijs van 399 dollar (ongeveer 340 euro).

Kodak V570

Door Martin Sturm

Nieuwsposter

02-01-2006 • 15:44

50 Linkedin

Bron: DigitalCameraInfo

Reacties (50)

50
50
28
5
1
6
Wijzig sortering
Ik vraag me af in hoeverre groothoekbereik een criteria is voor de doelgroep van deze camera. Mensen die voor kwaliteit gaan kopen meestal niet een zo klein mogelijk camera. Mensen die voor uiterlijk gaan weten het verschil vaak toch niet.
Elke makelaar, binnenhuisarchitect, verzekeringsexpert en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Die hebben toch al meestal een (D)SLR tot hun beschikking.

Ik vind het wel een slim systeem en ik denk dat het meer voor de consument is die toe is aan een tweede digitale camera, maar niet wil betalen voor/rondlopen met een DSLR.

Ik dacht even dat de lenzen identiek zouden zijn en horizontaal gemonteerd zouden zijn. Dan zou je leuke stereo plaatjes kunnen maken. :P
Voor dat stereo-gebeuren moeten de lenzen toch echt een behoorlijk eind uit elkaar zijn (net zo ver als je ogen).
mr_atheist:
Ik neem aan dat je ze voor dat stereo-effect op elk punt van de 'voorkant-dimensie' kan plaatsen...(en als je wilt kan je ze horizontaal plaatsen door de camera te draaien of je kan er wat software op loslaten)

Verbal_Kint:
En dan is diagonaal ook de grootste afstand te bereiken
(of met een Inspector-Gadget armpje natuurlijk :P)

Diagonaal is +/- 11.36 centimeter. Dan nog wel mogeljke plaatsing van lenzen aan de randen en hun diameters in acht nemen...(gaat er dus nog vanaf). Ogenafstand kan wel lukken, maar vast niet veel meer.

Moeten de lenzen trouwens ook 'snijdend' gericht zijn? Of mag parallel of zelfs kruisend ook nog?
Voor stereo-opnames heb je natuurlijk ook twee identieke lenzen nodig, anders vervormt/verkleurt het beeld.

amneaser, de lenzen moet inderdaad snijdend gericht zijn, maar eigenlijk alleen voor opnames van objecten van dichtbij (tot een meter of 10) is dat echt nodig. Anders mag parallel ook.
[edit] verkeerde thread nm |:(
Ik heb vaak genoeg gehad dat ik een foto van een kamer wilde maken, maar waarbij ik dus niet ver genoeg naar achteren kon gaan om alles in beeld te krijgen wat ik erop wilde hebben. In die gevallen (en ze komen vaker voor dan je zou denken) wil je dus wel een groothoeklens hebben.
De ultime camera voor makelaars dus ;)
Nja een beetje makelaar heeft een fotograaf in dienst met professionele camera's en gaat niet zelf foto's maken.
Right, hoe kom je aan die kennis? Weet je hoeveel nutteloze kosten dat opbrengt? Mijn pa werkt bij een makelaarskantoor en daar maken ze lekker zelf de foto's. De foto's worden toch niet op een plaatje groter dan 20 centimeter laten zien want voor kopers is dat plaatje niet het belangrijkste. Die gaan zelf kijken naar het huis en het plaatje is het laatste waar kopers naar kijken. Mocht iemand reageren die zegt dat het toch wel veel verschil maakt; de foto's die de makelaars zelf maken zijn van voldoende kwaliteit en deze camera zal het een stuk makkelijker maken voor bijv. de makelaar.
Is niet waar. Zowat alle makelaars die ik ken hebben tegenwoordig gewoon een digitale camera. Fotootje voor, fotootje binnen, fotootje tuin, klaar.

Daar gaan ze echt niet iemand voor inhuren a 100,- EUR/foto.
Anoniem: 120539
2 januari 2006 15:53
Maar hoe komt het beeld van beide lenzen op de opnamechip? Spiegels? Of wisselen de lenzen van plaats door draaiing? 2 ccd's?
Bedankt voor het zoeken! Maar wel bizar, 2 ccd's...
Eens een leuke andere toepassing voor zoeken...
Nee, die gebruikt 3 CCD's voor Rood, Groen en Blauw. Dit in plaats van een enkele met een ingewikkeld RGB filter ervoor.
Moest hier aan denken, vanwege hun TV-reclame:
"JVC LAUNCHES NEW 3-CCD EVERIO HARD DISK CAMCORDER"
(volgens mij 3*1.33 MP)

gaat dit over hetzelfde principe?
gezien het uiterlijk van de camera zou je zeggen dat de lensen van plaats wisselen.
fish-eye' effect (...) kan echter worden 'uitgezet', waarbij de foto dan automatisch wordt gecorrigeerd door de ingebouwde 'distortion correction technology'
Dit corrigeren levert toch kwaliteitsverlies op, omdat de pixels aan de rand worden 'opgerekt'?

(edit: typo)
ja maar dat kan je ook uitzetten dus...
Anoniem: 145231
@Metten2 januari 2006 16:33
nee, andersom, het fisheye effect zit in de lens, en als je het uitzet, wordt de foto gecorrigeerd
Ik hoopte eigenlijk dat het ging om een fototoestel met twee lenzen naast elkaar, zodat je foto's in stereo kon nemen. Met de langzame opkomst van 3D monitors zou dit een mooie toevoeging zijn in mijn ogen. Je mist op een foto altijd de dieptewerking, waardoor de uitspraak "Als je er staat is het veel indukwekkender" vaak gebruikt wordt.
Anoniem: 130302
@jvo2 januari 2006 16:20
Dat maak je het best zelf, met twee gelijke toestellen naast elkaar.
Mwoah, één fototoestel met twee lenzen is toch handiger dan twee losse fototoestellen met de lenzen 6 cm uit elkaar precies parallel gericht tegelijkertijd afdrukken hoor :P
Anoniem: 111970
@jvo2 januari 2006 18:03
Die bestaan ook wel... alleen niet echt in digitaal ;)
http://www.stereoscopy.com/cameras/&e=10401

Als je een SLR hebt dan is een andere optie de Loreo lens-in-a-cap boel;
http://www.loreo.com/pages/products/loreo_3dcap.html

Helaas heb ik geen SLR, maar een APS. Er -kunnen- wel lenzen voor (ik heb een 185 graden fisheye, bijv.), maar die lens-in-a-cap boel is specifiek gemaakt voor de kliksystemen van Canon/Nikon/etc. Jammer.
Ik ben heel erg benieuwd wat de kwaliteit is van de plaatjes die de camera maakt, wanneer de fish-eye vervorming teruggerekend is naar een normale weergave.
Met de fish-eye conversies waarmee ik gespeeld heb, verloor je met name in de hoeken van het uiteindelijk plaatje behoorlijk wat scherpte.
Het enige wat dan dus nog zin heeft is de 5 Mpixel-opname terugrekenen naar een lagere resolutie (bijv 2 Mpixel)
Toch leuk voor je vakantiekiekjes. Want daarvoor is 2MP ruim voldoende. Kun je eindelijk binnenshuis een foto maken waar iedereen op staat. Nou maar hopen dat ook de flitser voldoende bereik heeft.
Anoniem: 134756
@Roland6842 januari 2006 21:23
mmm, waarom heeft iedereen het er altijd over dat bij vakantiekiekjes gare goedkope camera's voldoende zijn. Ik bezit sinds kort een DSLR en wacht met smart op de zomervakantie. Dan maak je toch juist prachtige foto's? Tenzij je de hele vakantie op terschelling gaat zitten zuipen....
23 mm, is dat omgerekend of is dat de werkelijke brandspuntafstand? Want in beide gevallen is dat niet érg wijds.., 23 mm omgerekend is best wijd, maar 23 mm als echte is niet erg wijds..
Het is omgerekend naar 35mm formaat, wat gebruikelijk is bij digitale camera's die geen verwisselbare lenzen hebben.
a real wide lens of 23mm (equiv. on 35mm camera), a 3x optical zoom lens with a focal lenght of 39 - 117mm (equiv. on 35mm camera) and two CCD image sensors each offering 5 Megapixel resolution.
Bron:
Doorsnee consumenten willen vooral ook foto's maken op huisfeesten.
Daarvoor is het mogelijk een perfecte camera als de flitser dan een fatsoenlijk bereik heeft tenminste.
Een fatsoenlijke betaalbare losse flitser d'r bij en je hebt de perfecte feestcamera, zeker met het gebruiksgemak van de Kodaks.
Wellicht een aardige vervanger voor de Sony W1 en zo of iig een prima alternatief, zeker met dat 2,5" schermpje.
Anoniem: 131051
@mietde2 januari 2006 17:49
Helemaal mee eens, huisfeestjes zijn gewoon moeilijk te fotograferen zonder groothoek. Bij kerstmis en nieuwjaar had ik hetzelfde, dus waar ik vanaf nu zeker op let is of de camera wel een degelijke groothoek heeft.

(het is toch net wat fijner als je de hele tafel erop krijgt, in een normale eetkamer bvb, of fotos op studentenkamers, kleine bars, enz...)

imo is dit nuttiger dan 10x zoom bvb, (voor de gemiddelde consument dan)

En door de constructie op deze kodak heb je dus geen uitstekende lenzen meer, is het toestel compacter en zo. Aparte oplossing dat wel, maar toch goed gevonden. Eens zien of het aanslaat
Lijkt me juist een prima ontwikkeling; ik denk dat er best een grote groep mensen te vinden is die een kleine, stijlvolle camera willen die toch een hoge kwaliteit biedt. Uiteindelijk moet natuurlijk nog blijken wat deze camera kwalitatief echt waard is want optische zoom zegt ook niet alles.
dat digitale cameras geen groothoek lens hebben is bij altijd nog de reden geweest dat ik er niet een heb gekocht eigenlijk. sta je daar met 38 mm, past het er niet op, dat is niet alleen binnen, maar ook als je een heel huis er op wilt, vanaf de andere kant van de straat, sta je al te improbiseren om alles er toch maar netjes op te krijgen. of bijvoorbeeld een leuke kerktoren, of het bos, ipv dat ene stukje van die paar boemen.

alleen dslr kan dat, maar voor een vakantiekiekje is dat gevaarlijk zwaarm lastig groot en overkill. dus die kocht ik ook niet.

dslr wordt nu steeds geodkoper, evenals cameras met fatsoenlijke optische zoom. 5MP en 4*zoom is niet een slechte combinatie, maar dan wel als er ook groothoek op zit.

als je echt verder moet inzoomen, DAN ben je iemand die er echt belang bij heeft, en kijk je al vanuit profesioneel oogpunt naar een camera, en is een dslr een (goed?) alternatief voor een gewone analoge camera, ook qua prijs komt dat steeds dichterbij.

andere mensen kopen toch geen consumetenspul.

dat er nu mensen zijn die 38mm goed genoeg vinden is alleen omdt ze zelf met zon gaaf digidingetje rondlopen en niet willen toegeven dat je er eigenlijk toch wel lastig een leuk groepsfototje mee kunt maken.
Anoniem: 132808
2 januari 2006 23:27
Microsoft research is ook al eens aktief geweest met een Ringcam (omni-directional-cameras). Eigenlijk 5 goedkope webcams in een caroussel. Handig voor video vergaderen kun je iedereen -rond- de tafel recht in het gezicht zien! Is nooit als commercieel produkt uitgebracht voor zover ik weet. :'(
http://research.microsoft.com/%7Ercutler/
"Is nooit als commercieel produkt uitgebracht voor zover ik weet. "

Ik weet misschien wel waarom:
http://research.microsoft.com/%7Ercutler/DM/dm.htm
Die 2 gasten rechts op het panorama plaatje kijken wat 'afwezig' :P
ze kijken eigenlijk naar het bord, maar ziet er een beetje vaag uit zo

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee