Kabinet wil aanpak cybercriminaliteit verbeteren

ComputercriminaliteitHet kabinet gaat de bestrijding van cybercriminaliteit onderbrengen in een Nationale Infrastructuur Bestrijding Cybercrime. De NIBC is een samenwerkingsverband van een aantal overheidsdiensten, de politie en het bedrijfsleven en moet ervoor zorgen dat er meer samenhang komt in de bestrijding van computercriminaliteit. Ook het uitwisselen van kennis tussen de diverse partijen moet bijdragen aan een professionelere aanpak. De deelnemers hebben uiteenlopende taken, variërend van voorlichten en signaleren tot onder meer opsporen en vervolgen. Bij het KLPD wordt daarnaast een speciaal centrum ondergebracht voor de strafrechterlijke vervolging van met name zware cybercriminaliteit en criminaliteit met een grensoverschrijdende component. In eerste instantie richt men zich op de bankwereld, het midden- en kleinbedrijf, de decentrale overheden en de grote industrie. Het ligt in de bedoeling de infrastructuur geleidelijk te laten groeien. In februari werd het Nationaal High Tech Crime Centre door het kabinet opgeheven omdat bestaande opsporingsdiensten cybercriminaliteit beter zouden kunnen bestrijden, waarbij werd aangetekend dat er wel gezocht moest worden naar een nieuwe infrastructuur. Die ligt er nu.

Door Caroline Schröder

21-05-2006 • 15:01

30

Bron: Ministerie van EZ

Reacties (30)

30
29
18
11
2
4
Wijzig sortering
Zolang de overheid niet genoeg betaald zal het nooit wat worden. Een willekeurige 13-in-dozijn consultancy-baan verdient al meer dan senior IT-medewerker bij de AIVD ... zo ga je natuurlijk nooit IT-boefjes vangen meneer Donner |:(
Nog los van het vraagstuk of het goed verdiend ben je bij een instantie als de AIVD verplicht het overheidsbeleid te verdedigen. Ik kan me best voorstellen dat dat af schrikt, bijv. de tapplicht voor providers is nu ook niet iets wat bij veel ICT'ers populair is volgens mij.
Anoniem: 165054 21 mei 2006 15:27
Binnenkort een nieuwe campagne 'Nederland tegen cybercriminaliteit' misschien? :D

Ach, ze kunnen nog geeneens een simpele internet stalker aanpakken en dan willen ze cybercriminaliteit bestrijden? Yeah right :Z
Volgens mij denken deze lieden daar anders over:
http://www.nu.nl/news/703...ers_nog_maanden_vast.html

Het is minder erg dan het lijkt - het probleem zit hem er eerder in dat bedrijven er vaak niet in slagen hun security zo in te richten dat ze uberhaupt iets kunnen overleggen als bewijs in een aangifte. Daarbij doet zo goed als niemand aangifte van computercriminaliteit in Nederland (uit schaamte?), zodat er ook weinig te doen is voor de KLPD op dat gebied.

Er moet dus op het gebied van awareness en kennis over aangiften en juridische mogelijkheden nog het een en andere gebeuren, daarin loopt juist niet alleen justitie maar ook het bedrijfsleven een jaar of 10 achter.
Anoniem: 14124 21 mei 2006 19:15
Zie case "Nienke van den Berg" van het voormalige NHTCC. Zodra er door experts kritiek wordt geeuit over de aanpak van het OM richting cybercriminaliteit ontvouwt de politieke paraplu van ons kent ons.

"Na nog geen drie maanden werd medeoprichter en projectleider Nienke van den Berg ontslagen. Zij had zich er in een interview over beklaagd dat politie en justitie laks optraden tegen vijf jeugdige hackers, die in 2004 een aantal overheidswebsites platlegden."

Je kunt niet opereren als je geen vrijheid hebt om kritiek te uiten op het huidige beleid.
Politie en justitie wensen geen vrijheid voor kritiek. In iedergeval niet naar buiten en binnen ook niet al te hard. Het moet functioneren als een leger: strenge rang orde en regels. Niet omdat ze een leger willen zijn, maar omdat ze 'onkreukbaar' willen overkomen als een goed werkende organisatie. Het doen voorkomen is daardoor belangrijker dan de werkelijkheid.
Anoniem: 14124 @kodak21 mei 2006 20:10
En daarom hebben dergelijke initatieven geen enkele levensvatbaarheid. Nieke was namelijk de directeur van het instituut, een zeer ervaren directeur op het vakgebied van Cyber criminaliteit.

Je kunt alleen een goed rendement halen als je bewustzijn kan creeeren zonder tegen politieke muren aan te lopen en zodoende je baan te verliezen.
Het blijft een komen en gaan van dit soort alternativen. Het kabinet roept nu weer iets maakt er een beetje geld voor vrij en over 2 jaar moet de geldkraan weer dicht en de boel op slot totdat er weer iets nieuws in het leven geroepen wordt.
Je moet iets doen om stemmers te trekken.

Zo is het gewoon.


Politiek is een toneelspelletje met macht als inzet.

Ook al die anti-terrorismewetten zijn niet anders als dit.
Anoniem: 95252 @bbob21 mei 2006 15:18
Het blijft een komen en gaan van dit soort antwoorden. :?
gaan ze dan ook hun eigen diesten aanpakken (AIVD in het bijzonder) die laten toch laptops, memory sticks en desktop pc`s slingeren met belangrijke informatie erop...

en het is op zich best dat ze dit willen verbeteren, maar ze moeten het niet weer op het "anti-terrorisme" beleid gooien.
Vergeet diskettes niet :+
Bij de aanpak van cybercrime is dus de aanpak zelf geen top prioriteit, maar de 'infrastructuur'.

Het kabinet richt eerst het NHTCC op. Eindelijk echte gerichte aanpak. De 'infrastructuur' (lees organisatie) bevalt niet. Het NHTCC wordt opgedoekt: geen gerichte aanpak meer. Daarna gaan ze een paar maanden babbelen over een nieuwe infrastructuur.
Anoniem: 176164 21 mei 2006 17:19
In eerste instantie richt men zich op de bankwereld, het midden- en kleinbedrijf, de decentrale overheden en de grote industrie.
Begrijp ik nu goed dat de Nederlandse & buitenlandse bedrijven gesubsidieerd gaan worden voor aanpak tegen cybercriminaliteit? Ik bedoel hoe willen ze dit realiseren dan? Bedrijfsadmin's hebben toch de taak om inbraak te melden bij de overheid? Daarna mag een overheid toch pas iets onderzoeken/aktie ondernemen? Of gaat de overheid alle vekeer dat een bedrijf in en uit gaat tappen?

correct me if I'm wrong...
Anoniem: 2044 21 mei 2006 17:49
Kabinet wil aanpak cybercriminaliteit verbeteren
Blijkbaar pakken die cybercriminelen het niet goed aan :)
Ze blijven anders nog steeds prima uit handen van onze Vrouwe van Justitie.
Ach ja vandaar dat er nu sindskort hiervoor ook opleidingen voor zijn genaamt Digitaal Rechercheur Privaat Sector :P
daar kan de overheid hopen ze genoeg zieltjes winnen voor een duffe overheids baan :P
Anoniem: 154824 21 mei 2006 22:16
Grappig, binnenkort komen er op onze opleiding (ICT MBO) een nieuwe opleiding om hackers enzo op te sporen. Blijkbaar is 't hard nodig :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.