Olympus werkt aan Micro Four Thirds-camera met elektronische zoeker

Olympus werkt momenteel aan een Micro Four Thirds-camera die van een elektronische zoeker is voorzien. Dat zei Akira Watanabe, manager productplanning van Olympus' dslr-divisie, bij de lancering van de Olympus E-P1.

Bij de E-P1 heeft Olympus zich eerst willen richten op de ontwikkeling van een zeer compacte camera zonder elektronische zoeker, in tegenstelling tot het dslr-achtige ontwerp van de Lumix G1. "We weten dat meer dan twintig procent van de compactcameragebruikers met de gedachte heeft gespeeld om een dslr te kopen, maar daarvan vervolgens heeft afgezien vanwege de grootte, het gewicht en de complexe bediening van een dslr", aldus Watanabe tegenover Dpreview bij de lancering van de E-P1. De camera is volgens Watanabe de eerste in een complete lijn van MFT-camera's van Olympus, en krijgt zowel modellen boven als onder zich. Een daarvan zal van een elektronische zoeker worden voorzien.

De beeldsensor van de E-P1 is volgens Watanabe voorzien van een minder sterk antialiasing-filter dan gebruikelijk. Hierdoor zijn met de E-P1 potentieel scherpere foto's te maken dan met camera's met een sterker filter. Ook de professionele Nikon D3x-dslr heeft naar verluidt een afgezwakt antialiasing-filter voor meer scherpte. Middenformaatcamera's hebben vaak helemaal geen dergelijk filter meer.

Watanabe ging ook in op de beschikbare en toekomstige lenzen voor de Micro Four Thirds-mount. Zo maakt Olympus gebruik van ingebouwde vervormingscorrectie om de MFT-lenzen, waarvan Olympus er afgelopen dinsdag twee aankondigde, zo klein mogelijk te maken. Nieuwe lenzen staan ook in de planning. Zo zal Olympus in de lente van 2010 ten minste een groothoekzoomlens of een telezoomlens voor het MFT-systeem introduceren. "Daarna zullen we die lenzen ontwikkelen waar de meeste vraag naar is. Als klanten vragen om lenzen met een vaste brandpuntsafstand, dan zal dat bovenaan onze prioriteitenlijst komen te staan", aldus Watanabe. Momenteel is de enige primelens van Olympus voor de MFT-mount de dinsdag aangekondigde 17mm f/2,8-lens.

Omdat het huidige aanbod van MFT-lenzen nog wat mager is, heeft Olympus afgelopen dinsdag ook twee adapters voor zijn E-P1 aangekondigd waarmee de huidige Four Thirds- en de oudere Olympus OM-lenzen op de camera zijn te bevestigen. Ook is er een adapter aangekondigd door een derde partij, Novoflex, waarmee Leica M-lenzen zijn te gebruiken.

Olympus zit er niet mee dat andere camerafabrikanten het voorbeeld van Olympus en Panasonic gaan volgen. De verwachting is namelijk dat de markt voor dit nieuwe camerasegment flink zal groeien en Watanabe denkt dat Olympus, vanwege de gebruikte Four Thirds-beeldsensor, kleinere camera's kan produceren dan concurrenten die gebruikmaken van de grotere aps-c-beeldsensors. Samsung heeft al voorzichtig zijn vergelijkbare NX-camerasysteem aangekondigd. Deze zal van een aps-c-beeldsensor voorzien zijn.

Door Pieter Molenaar

17-06-2009 • 12:20

17 Linkedin

Lees meer

Olympus hint naar nieuwe m4/3-camera Nieuws van 27 januari 2010
Olympus kondigt E-600-dslr aan Nieuws van 31 augustus 2009
00:11
Olympus E-P1 in de wind Video van 26 augustus 2009
Olympus toont Micro Four Thirds-ontwerp Nieuws van 24 september 2008

Reacties (17)

17
15
14
2
0
0
Wijzig sortering
evf blijft er nep uitzien imo.
Heb je al wel eens een goede EVF gezien? De stotterende low-res viewfinders van compact camera's zijn inderdaad geen goed voorbeeld, maar de Panasonic G1 en GH1 hebben een EVF die een heel eind beter is dan de compact camera EVFs. De mogelijkheid om in te zoomen om manual focus te vereenvoudigen of om direct het effect van belichtingscompensatie of witbalans instellingen in de EVF terug te zien zijn flinke voordelen boven een optische zoeker.

Daarnaast zijn de optische zoekers in de entry level DSLRs behoorlijk klein en beslaan ze niet 100% van het beeld dat op de sensor valt, je kijkt door een tunnel heen. Een EVF kan een stuk groter zijn waardoor je een veel beter beeld hebt van je onderwerp.

Maar goed, als jij liever door een tunnel naar een "echte" mini OVF zonder 100% coverage kijkt, be my guest :)
Lcd's die in evf's worden gebruikt hebben te maken met de resolutie/pixeldichtheid, etc. Door een bepaalde resolutie te gebruiken heb je bepaalde mogelijkheden en onmogelijkheden. Het menselijk oog ziet nog altijd meer dan een sensor in een camera, vooral eentje die al een tijdje aanstaat en warm wordt waardoor bijv. de hoeveelheid ruis weer toeneemt. Daarnaast is dit geheel een elektronisch systeem en daarmee trager dan een optische zoeker (fotonen zijn sneller dan elektronen).

Het aller frappantste van je post vind ik toch wel dat je eerst zelf begint dat er verschil is in kwaliteit van een evf en dat dat nogal wat uit schijnt te maken. Vervolgens heb je het over een specifiek ontwerp aan ovf. Kortom, als je een ovf anders zou maken zou je de door jou genoemde eigenschappen ook kunnen opheffen (denk aan iets als een HUD, ander design, etc.). Daarnaast is je verhaal over de tunnel flauwe kul want ook een evf zit in een tunnel (en dat is heel fijn want daardoor kun je nog een scherpstelmogelijkheid voor brildragers creëren). Het enige echte voordeel is dat je op je evf datgene ziet wat je sensor ook ziet en dat is iets wat je niet hebt met een optische zoeker.

Overigens zie ik een goede evf als eentje die zich kan meten met een ovf en nee die heb ik tot dusver niet gezien. Ik heb diverse soorten evf's geprobeerd in de loop der jaren en het is allemaal hetzelfde geneuzel, een optische zoeker (tunnel of geen tunnel), een optische zoeker is gewoon veel beter. Kennelijk is dat ding zoveel beter dat je die evf's ook eigenlijk alleen maar ziet op al die consumenten dingen. Sterker nog, Leica heeft een hele lang lopende lijn meetzoekercamera's waarbij je niet alleen die tunnelproblemen zou hebben maar waarbij de zoeker ook nog eens niet ttl is, je ziet dus een ander beeld dan dat er in je lens valt. Ook dat heeft zo zijn voordelen ;)

[Reactie gewijzigd door ppl op 17 juni 2009 16:22]

Dat niet alleen, in principe heb je al een evf omdat er achterop de camera zo'n groot lcd zit (zeker in geval van de genoemde e-p1). Overigens zou een optische zoeker een beter idee zijn (slecht belichte omgevingen is evf niet fijn en je ziet minder detail) maar als je kijkt naar het design van micro 4/3 dan wordt zoiets nagenoeg onmogelijk. Eigenlijk zit je dan al op het niveau van 4/3.

@ hieronder: de woordkeuze "in principe" geeft aan dat iemand een vergelijking maakt. In dit geval wil dat zeggen dat er staat dat een evf en een groot lcd waarop je je onderwerp ziet niet veel van elkaar verschillen en eigenlijk gelijk zijn. Dat wil dus niet zeggen dat ze exact hetzelfde zijn en hetzelfde doen en dezelfde eigenschappen (voordelen/nadelen) hebben! Het zijn beiden gewoon lcd's waarop je je onderwerp ziet en welke je gebruikt om een foto te maken (hierbij doel ik dus ook op dingen als scherpstellen enz.). Het enige grote verschil is dat een evf een heel klein schermpje is en wat verder in de behuizing zit. Dat heeft tot gevolg dat je er met je oog op moet zitten om wat te kunnen zien. Dat heeft tot gevolg dat je de camera op een dusdanige wijze moet vasthouden dat je de camera ondersteund en daardoor minder bewegingsonscherpte hebt. Een groot lcd achterop leidt tot de welbekende digitale fotografeer positie" gestrekte armen en dat levert weer erg veel instabiliteit en daarmee bewegingsonscherpte op. Het nadeel van een lcd is dat deze in donkere omgevingen er voor zorgt dat je erg moeilijk je onderwerp kunt zien. Daarnaast speelt de resolutie van het scherm ook nog een rol. In beide gevallen is het een optische zoeker die een streep voor heeft omdat jij als mens het beter ziet dan zo'n sensortje in een camera.

Ik verwacht van mensen op een Nederlandstalig forum dat ze de Nederlandse taal dermate meester zijn dat ze begrijpend kunnen lezen en je dus niet zoals nu ieder woord dat er staat plus de context moet gaan lopen uitleggen.

[Reactie gewijzigd door ppl op 17 juni 2009 16:07]

Rear display is niet te vergelijken met een EVF. Die E van eye zit niet voor niets in de afkorting: je kunt met een LCD niet even je oog er tegenaan drukken om 'm van zonlicht af te schermen. Verder mis je met LCD ook de extra stabiliteit die je hebt als je de camera tegen je oog gedrukt hebt.
De E zit in EVF omdat het gaat om een *E*lectronische ViewFinder (in tegenstelling tot een OVF, een *O*ptische VF). Met "eye" heeft de afkorting niets te maken :)

Daarnaast is de rest van je post wel gewoon correct, een viewfinder geeft je extra stabiliteit en een beter beeld in zonnige omstandigheden.
De afkorting staat voor Electronic Viewfinder, de E staat dus voor Electronic, niet voor Eye.
Micro Four Thirds werkt toch altijd met een electronische zoeker, of natuurlijk helemaal géén zoeker.

Juist één van de redenen dat Micro FT zoveel compacter kan zijn als een DSLR is omdat, de spiegel die bij een DSLR het gebruik van een gewone zoeker toelaat, niet aanwezig is bij Micro FT.

Meer info.

@Parlor_Inventor - Dat wordt lastig ivm met het verwisselbare lenzen concept.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 17 juni 2009 14:07]

Er is natuurlijk ook nog de theoretische mogelijkheid van een optische meezoomende zoeker, zoals bij compacts met optische zoeker.
Een meezoomende zoeker werkt niet goed als je verschillende lenzen kunt gebruiken. De zoeker zou dan geschikt moeten zijn voor alle mogelijke lenzen die je op de camera kunt mounten. Zelfs met alleen de huidige mFT objectieven zit je al op een meer dan 20x zoom-factor (7-14 als groothoek lens tot 40-150 tele-zoom).

Wat wel een optie is om bij iedere lens een opzet-zoeker te leveren die bij die lens past en op de hotshoe aangesloten kan worden.

Bij de 17/2.8 lens die bij sommige kits bij de E-P1 geleverd wordt zit ook zo'n externe optische zoeker.
De oude Leica M camera's hebben volgens mij in de ingebouwde zoeker referentieframes voor een aantal veelgebruikte lenzen. Voor de andere lenzen zijn er speciale opzetzoekers.

Het komt dus wel degelijk voor dat camera's met verwisselbare lenzen een ingebouwde optische niet-TTL zoeker hebben.

Ik denk trouwens niet dat Olympus in de praktijk ook voor deze oplossing gaat kiezen, ik noemde het alleen maar als theoretische mogelijkheid.
De nieuwe Leica M8 en M8.2 ook ;)

Vind het Micro Four Thirds verder wel een leuke ontwikkeling, het valt net tussen de superzoom en dslr in..
Micro Four Thirds werkt toch altijd met een electronische zoeker, of natuurlijk helemaal géén zoeker.
Dat klopt, maar de eerste Olympus mFT camera, die gisteren aangekondigd is, moet het doen zonder een zoeker. Een heel aantal mensen vroeg zich daarom af of er ook een ander model zou komen met electronische zoeker, omdat kaderen via het LCD scherm niet voor iedereen even fijn werkt. En op die vraag heeft Olympus dus antwoord gegeven in hun interview met DPReview.
Voor de doelgroep zal het gemis van een viewfinder waarschijnlijk geen probleem zijn. Vooral als de Auto Focus redelijk snel en betrouwbaar is. Daar is helaas nog wat onduidelijkheid over. Hopelijk wordt dat net zo goed als de AF van Panasonic's micro four thirds systeem.
Momenteel heeft Olympus al twee zogeheten primes voor het systeem, een 25mm f/2,8 en de nieuwe 17mm f/2,8.
De 25mm f/2.8 prime is een gewone FourThirds lens en geen Micro FourThirds lens. Met een adapter is de 25/2.8 wel met behoud van alle functionaliteit te gebruiken op de mFT camera's, maar het ding bestond al lang voordat de nieuwe E-P1 er was.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee