Olympus brengt eerste Micro Four Thirds-camera uit

Olympus heeft zijn eerste Micro Four Thirds-camera officieel gepresenteerd. De Olympus E-P1 heeft een Live MOS-beeldsensor met 12,3 megapixels, een stevige metalen behuizing en de mogelijkheid van verwisselbare lenzen.

De camera is uitgerust met een Live MOS-beeldsensor met een resolutie van 12,3 megapixels en de nieuwste TruePic V-beeldprocessor. Hiermee is een maximale lichtgevoeligheid mogelijk van iso 6400, terwijl maximaal drie foto's per seconde kunnen worden gemaakt. De beeldsensor is uitgerust met een actief stofreductiesysteem en mechanische beeldstabilisatie.

De E-P1 is voorzien van een HyperCrystal-lcd met een beelddiagonaal van 3" en een hdmi-aansluiting. Verder heeft het toestel bracketing-opties voor witbalans en belichting en naast een automatische modus zijn ook P-, A-,S- en M-modes aanwezig. Er is een knop voor belichtingsvergrendeling en de camera beschikt over een standaard flitsvoet. Ook kan een foto gelijktijdig in raw- en jpeg-formaat op de sd-kaart worden opgeslagen.

Als eerste camera in de E-lijn kan de E-P1 video opnemen. Het maximale formaat in deze stand, die via de modusknop geactiveerd wordt, bedraagt 720p met een framerate van 30fps en een maximale opnameduur van vijf minuten per keer. Via de hdmi-aansluiting kan de camera foto's en video's op op een hdtv vertonen. Daarnaast beschikt de camera over zes stijlfilters, waaronder 'pinhole', 'soft-focus' en 'film grain', en is de E-P1 voorzien van 14 scèneprogramma's.

De E-P1 is volgens Olympus een eerbetoon aan de populaire Olympus Pen F-camera van de jaren zestig en daar is de vormgeving dan ook op gebaseerd. Het eindelijke resultaat is beduidend anders dan de plastic mock-up van de camera die voor het eerst op de Photokina 2008-beurs werd vertoond. Zo heeft de oranje 'band' over de lengte van de camera plaatsgemaakt voor een gripvlak rechtsvoor. Bijzonder voor een camera van dit formaat is dat aan de achterkant ruimte voor twee draaischakelaars is gevonden. Zo wordt het instelwiel met de vertikale as gebruikt voor het inzoomen, terwijl er ook een ring te zien is om de d-pad.

De aankondiging van de E-P1 valt samen met de release van twee Olympus-objectieven voor de Micro Four Thirds-lensmount. Zo levert de 14-42mm f/3,5-5,6 een kleinbeeldbereik op van 28-84mm, terwijl de 17mm-lens een grootste diafragma heeft van f/2,8.

Het toestel is verkrijgbaar in de kleuren zilver/zwart en wit. De body heeft een adviesprijs van 699 euro; de kit met de 14-42-lens kost 799 euro. Ook verschijnt er een kit met de pancake-lens en een externe optische zoeker voor 899 euro, terwijl voor een complete kit met body, de twee lenzen en de optische zoeker een bedrag van 999 euro moet worden neergeteld.

Olympus E-P1 Olympus E-P1 Olympus E-P1 Olympus E-P1 Olympus E-P1 Olympus E-P1 Olympus E-P1 Olympus 17mm_f/2.8 MFT Olympus 14-42mm MFT

Door Pieter Molenaar

16-06-2009 • 13:15

33 Linkedin

Submitter: AJK

Lees meer

Olympus hint naar nieuwe m4/3-camera Nieuws van 27 januari 2010
Olympus kondigt E-600-dslr aan Nieuws van 31 augustus 2009
00:11
Olympus E-P1 in de wind Video van 26 augustus 2009
Olympus kondigt E-620-dslr aan Nieuws van 24 februari 2009
Olympus vernieuwt compactcamera-lijn Nieuws van 7 januari 2009
Olympus toont Micro Four Thirds-ontwerp Nieuws van 24 september 2008

Reacties (33)

33
33
25
1
1
2
Wijzig sortering
Het artikel claimt dat er geen mechanische beeld-stabilisator in de camera zit, dit is niet waar, de camera heeft hetzelfde stabilisatie mechanisme dat alle recente Olympus DSLRs ook hebben (zie ook de Olympus website: http://www.olympus-europa...a_e-p1_-__specs_21813.htm)

Een ander opvallend detail is dat het AA-filter dat voor de sensor zit een stuk zwakker is dan in voorgaande Olympus camera's. Het AA-filter zorgt ervoor dat valse kleuren bij hoogfrequente details (dit verschijnsel is een gevolg van het Bayer-algoritme dat door digitale camera's gebruikt wordt en staat bekend als moire) wegblijven. Een nadeel van een sterk AA filter is echter dat de resolutie (niet het aantal megapixels, maar de hoeveelheid details die de sensor kan opvangen) beperkt wordt. De moire-verwijdering lijkt van hardware (AA filter) te zijn verschoven naar software (de TruePic V processor), wat de resolutie ten goede komt.

De E-P1 is qua formaat ongeveer net zo groot als de highend compact camera's, zoals de Canon Powershot G10 en de Panasonic Lumix LX3. Hij weegt echter wat meer, dankzij de metalen behuizing. Daarentegen heeft de camera de meeste features en bijbehorende beeldkwaliteit die bij een DSLR horen. De optische zoeker en de onboard flash zijn de dingen die hiervoor opgeofferd moesten worden. Zoals vermeld in het artikel is een optische zoeker voor de hotshoe verkrijgbaar (deze hoort bij de 17/2.8 lens). Daarnaast heeft Olympus ook een nieuwe externe flitser aangekondigd: De FL-14 (http://www.olympus-europa...en-camera_fl-14_21790.htm). Deze flitser past qua design perfect bij de E-P1 en is voornamelijk bedoeld om het gebrek aan inbouwflitser op te vullen.

Naast de nieuwe mFT lenzen en de al bestaande Panasonic objectieven voor dit formaat zijn de "gewone" FourThirds objectieven (waar er een stuk meer van zijn) ook te gebruiken op deze camera (en de Panasonic mFT camera's). Je hebt dan wel een adapter nodig, maar je behoudt alle automatische controle, zoals AF en automatische diafragmering. De korte afstand tussen sensor en achter-element van de lens maakt het Micro Four Thirds formaat geschikt als een soort "alles ontvanger" van oude lenzen die voor analoge film gemaakt zijn. Het is alleen nog wachten op geschikte adapters.

Hier volgen wat nuttige links...

Previews:
DPreview: http://www.dpreview.com/previews/olympusep1/
Imaging Resource: http://www.imaging-resource.com/PRODS/EP1/EP1A.HTM
MyCen (voornamelijk samples): http://www.mycen.com.my/b...w_olympus_pen_ep1_01.html

Hier kun je je inschrijven om kans te maken op een weekje testen van de E-P1:
http://www.olympus-europa...tm?olycmp=912222#testapen

GoT forum topic waarin deze camera besproken wordt:
Het Olympus DSLR & objectieven topic

[Reactie gewijzigd door Rannasha op 16 juni 2009 13:50]

De E-P1 is volgens Olympus een eerbetoon aan de populaire Olympus Pen F-camera van de jaren zestig en daar is de vormgeving dan ook op gebaseerd.

Ik vind hem er persoonlijk ook wel erg ouderwets uitzien eigenlijk. Zeker als je het vergelijkt met de hippe compactcamera's. Dit neemt wel niet weg dat ik erg geinteresseerd ben ik dit soort camera's: klein genoeg om op vakantie mee te nemen, maar wel erg goede beeldkwaliteit. Nu nog hopen op een wat hippere micro four thirds camera..
Ik mis in het geheel eigenlijk alleen nog de optical viewfinder (het scherm achterop is je "viewfinder" wat het lastiger maakt om echt mooie scherpe foto's te maken wegens bewegingsonscherpte), verder lijkt het ding inderdaad erg sprekend op de Olympus Pen serie. Gezien de prijs heeft het toch aardige concurrentie van de dslr's, het enige voordeel wat dit cameraatje heeft is z'n kleine formaat. Misschien leuk voor een bepaalde doelgroep. Ik denk dat het alleen bij lange na niet zo populair gaat worden als het origineel.

EDIT: Kwam verder op in de comments de link http://www.imaging-resource.com/PRODS/EP1/EP1A.HTM tegen waar ze het volgende melden:
Optical viewfinder. The VF-1 optical viewfinder, available for $99, also comes with the 17mm f/2.8 kit lens when you buy it as a kit. Separate, the lens and viewfinder total $400.
Nadeel is wel dat je die viewfinder op de flitsschoen monteert dus daar moet je wel even rekening mee houden.

[Reactie gewijzigd door ppl op 16 juni 2009 13:48]

Het is anders een tamelijk opzienbarende zet, waar alle andere merken zonder verbeelding achter de oververzadigde DSLR modellen aanrennen, creert Olympus hier een nieuw segment aan. Lichtere en veel compactere camera, die eindelijk eens recht doet aan de unieke eigenschappen van digitale fotografie. Heb nooit de zin van een opklapbare spiegel begrepen bij gebruik van een halfgeleider optische sensor in plaats van een fotografische emulsie.
Volgens mij onsluit dit pas echt de mogelijkheden van het micro 4/3 systeem. De eerdere twee camera's zijn toch te veel DSLR wannabees, terwijl dit olympus model juist breekt met die traditie en daar slim een nostalgisch retro appeal aan verbindt. Zowel technisch als commercieel dus een uitermate handige aanpak.
Zekers

een iets kleinere sensor dan het APS-C systeem zoals gebruikt in vele SLR's. Maar al veel betere kwaliteit mogelijk in vergelijk met de drie rijskorrels.

Dit systeem heeft zeker toekomst. De prijs dertegen :!

Toch denk ik dat vele SLR eigenaren wel een kleinere camera erbij zoeken zonder teveel kwaliteit te moeten inleveren. En zeker de 2x cropfactor laat toe dat de lenzen kleiner zijn en lichter. Leuk voor erbij.
Er is een externe optische zoeker, zoals ook in het artikel te lezen is (laatste alinea)
klein genoeg om op vakantie mee te nemen
Ach, een camera als deze kan je toch al niet meer gewoon in je zak steken, dus moet je een extern tasje hebben. Veel verschil in gebruiksgemak zie ik dan niet meer. Je kan ook je dSLR zonder veel franjes met gewoon een walkaround-lens in een kleiner tasje meenemen dat enkel dSLR+lens omsluit.

Dan verschilt inderdaad nog het formaat van het tasje, maar of dat zo'n verschil geeft... Of laat ik het maar zo zeggen: ik heb er alvast geen probleem mee :)
Je vergeet het gewicht.
Voor mij maakt het niet uit dat ik een paar kilo sjouw, maar mijn vrouw heeft al moeite met 500 gram
Dan draag jij hem gewoon? :)

Nu, een paar kilo ga je niet snel halen met een typische dSLR-body + gewone walkaround lens, of je moet al met heel lichtsterke zoomlenzen zitten ofzo. Maar je hebt wel een punt: zwaarder zal het alleszins wel zijn. Cristan had het echter enkel over grootte, en daar ging ik specifiek op in. Niets vergeten dus :)

[Reactie gewijzigd door MatthiasDS op 17 juni 2009 07:16]

Ik vind het echt bijzonder vet eigenlijk...ik heb laatst nog het oude retro model verkocht, en eigenlijk heb ik daar toch wel spijt van...het was eigenlijk een geweldige camera...maarja wat moet je nog met al die rolletjes e.d. dat is toch veel te lastig.
Ik vind dit een erg leuk uitziende camera. Komt misschien omdat ik 'het geleerd' heb op een bombestendige Voigtländer ;-)
Wel benieuwd wat de testen uitwijzen. Kun je met deze camera net zulke foto's maken als met een DSRL? Behalve dat deze wel een stuk makkelijker mee te nemen is, hoef je het voor de prijs nl. niet te laten ...
Anoniem: 48923
@danielsrje16 juni 2009 13:24
En lichter niet te vergeten.. mijn DSLR weegt tussen de 2.5 en 4.5Kg.. afhankelijk van de lens. Maar ik betwijfel of je deze camera's kan vergelijken met een goede DSLR.
Qua beeld- en bouwkwaliteit moet je deze camera vergelijken met een goedkopere DSLR. Hij heeft bijvoorbeeld dezelfde sensor als de Olympus E-620.
De E-P1 heeft waarschijnlijk niet dezelfde sensor als de E-620 (al zal het wel uit hetzelfde ontwikkeltraject komen). Zo ondersteunt de E-620 ISO-waarden tot en met 3200 terwijl de E-P1 een stapje verder gaat met ISO 6400. Daarnaast zien de hoge ISO sample-foto's van de E-P1 er wat betreft ruis prestaties beter uit dan de E-620 foto's. Maar dit kan natuurlijk ook (deels) aan de verbeterde processor liggen.
Het gaat om de cropfactor. Dat is een factor 2x, hetgeen gelijk is aan de Olympus DSLR's. Wat dat betreft dus volkomen gelijk aan een DSLR.

Canon en Nikon gebruiken factor 1,6x en 1,5x resp. hetgeen dus een iets groter effectief diafragma oplevert.


Dus ja, dus hiermee zit je redelijk gelijk aan wat je met een DSLR kan doen.
Ik denk dat je brandpunt-afstand bedoelt ipv. diafragma. Een crop sensor heeft geen effect op het diafragma (lensopening) maar geeft een beeld dat effectief vergelijkbaar is met een brandpunt afstand x cropfactor. (Dit heeft tevens effect op het Depth of Field)

[Reactie gewijzigd door heiyu op 16 juni 2009 22:52]

Anoniem: 48923
@AHBdV16 juni 2009 14:33
Canon heeft geen 1.6x, dat hangt van je camera af.. Ik heb 3 canon DSLR's waarvan 1 een 1.6x crop factor heeft, de andere een 1.3 en 1 met 1.0 (dus geen)
Gaaf die retro look. Waren de originele camera's ook voorzien van verwisselbare objectieven? Dan zou het leuk zijn als de assesoires en lenzen van toen nu ook nog passen (en bruikbaar zijn). Net zoals bij de dslr-camera's.
De oorspronkelijke "PEN" camera's hadden een vaste lens. De latere modellen gingen over op verwisselbare objectieven. Als er een adapter komt, dan zullen deze op de E-P1 te gebruiken zijn. Niet dat er heel veel vraag naar zal zijn, want de PEN-reeks en de bijbehorende objectieven komen uit de jaren 60.
Niet dat er heel veel vraag naar zal zijn, want de PEN-reeks en de bijbehorende objectieven komen uit de jaren 60.
En? Toen werd ook al glas van topkwaliteit gemaakt hoor. Ik heb onlangs twee primes aangekocht voor m'n Pentax K10D die van ergens in de jaren '70 dateren. Manueel focussen is dan wel mijn deel, maar dat hoort erbij en de kwaliteit van de foto's is prachtig.

De mogelijkheid bestaat dus dat er best wel veel interesse naar zou zijn. Er wordt alleszins volop jacht gemaakt op de oude Pentax-lenzen, dus waarom niet voor deze?
Ik denk dat er niet genoeg Pen-F lenzen zijn om een fatsoenlijke tweedehands markt te creeëren. Binnen no-time worden er dan absurde bedragen voor gevraagd.

De OM-adapter heeft wat dat betreft meer kans van slagen. De Zuiko lensjes zijn echt geniaal, vooral op Macro-gebied. Alleen een 2x crop beperkt de mogelijkheden behoorlijk.
Ik denk dat er niet genoeg Pen-F lenzen zijn om een fatsoenlijke tweedehands markt te creeëren.
Kan best hoor, ik heb geen idee in welke oplages die verkocht zijn. Maar het ging er me vooral om dat iets niet noodzakelijk ongewild is omdat het oud is.
I know, ik ben zelf fervent gebruiker van oude P-draad lensjes op mijn digitale Pentax bodies :). Mijn meest gebruikte lenzen komen hoofdzakelijk uit de jaren '60 en '70.
Optisch ziet deze camera er lekker retro uit. Doet me denken aan de oude SLR van mijn ouwe heer.

Ik ben benieuwd wat voor foto's deze camere creeert. Ik ben namelijk bang dat deze te klein is om met mooie telelenzen te stoeien.
Dankzij de Micro Four Thirds standaard is het mogelijk om lenzen een stuk kleiner te maken dan de traditionele DSLR lenzen. Dus een draagbare tele-combinatie is nog niet eens zo'n gek idee.

Je kunt ook gewone Four Thirds objectieven aansluiten, via een adapter, maar dat kan er wel een beetje raar geproportioneerd uitzien. Zie ook dit plaatje van de E-P1 met de Zuiko 90-250/2.8 lens: http://www.mycen.com.my/buzz/ep1/ep1_4.jpg
Is de schaal op de lenzen (17mm, 14-42mm) volgens kleinbeeld / 35mm? Anders zegt het nog niets ...
Beter lezen. Kleinbeeldbereik van 14-42 is 28-84
Dan staat de 17mm voor euh 35mm? Dat is wel een lekker formaat, al had ik liever een vaste lens met 28mm kleinbeeld gezien.

[Reactie gewijzigd door Eusebius op 16 juni 2009 13:21]

Olympus is de tweede: panasonic G1 camera is net zoiets als dit (klein, licht, en erg goed volgens de tests). Beide 4/3 systeem. Zelfde prijscategorie
Dit is een nieuwe aftakking in cameraland, en nieuw=duur.
Dus, een jaartje wachten en de schappen liggen vol met compactcamera-met-grote-CCD-en-goede-lens
waar halen jullie het 'retro' vandaan, ik vind er daadwerkelijk niets retro aan.
Op dat grote LCD scherm na doet ie me toch wel heel erg denken aan de fototoestellen van ca 30-40 jaar geleden. Bijvoorbeeld die oude Voigtländer van mijn ouders, die helaas al lang geleden gestolen is. Pas later kwamen die blokkige plastic camera's.
Ik vind dat ie er wel erg retro uitziet...
Anoniem: 48923
@mrlammers16 juni 2009 15:10
Retro is in.

Je vind het retro omdat het niet met afgeronde hoeken is? en dat het kleiner is? en met rare flitser?
Anoniem: 169504
17 juni 2009 03:30
Damn, wel duur! Wel heel tof design!

En inderdaad, komt bijna in de buurt van DSLR kwaliteit!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 169504 op 17 juni 2009 03:33]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee