Olympus kondigt E-620-dslr aan

Olympus heeft, een week voor aanvang van de PMA 2009-fotografiebeurs, een nieuwe dslr aangekondigd. De E-620 erft de styling en een groot deel van de features van de grotere broer E-30, maar heeft het formaat van de kleine E-420.

Volgens Martijn Peeters, marketingmanager van Olympus Nederland, is de E-620 de ontbrekende schakel in de line-up van Olympus-dslr's': "Uit onderzoek is gebleken dat consumenten het formaat van de E-420 als positief ervoeren, maar dat de grip te weinig houvast bood. De E-620 biedt de geavanceerde mogelijkheden van de E-30, maar dan in een kleiner jasje."

Olympus E-620De Olympus E-620 combineert een aantal elementen van de andere dslr's in de huidige line-up van Olympus. Zo is de styling geleend van de eind vorig jaar geïntroduceerde E-30, evenals de uitklapbare en draaibare 2,7"-transmissive-lcd met 230.000 subpixels, en de 12,3-megapixel Live MOS-beeldsensor. De E-620 moet het wel weer stellen zonder de top-lcd en het voorste instelwiel van de E-30, maar daar staat tegenover dat hij het formaat van de handzame E-420 heeft. De maximale lichtgevoeligheid bedraagt iso 3200, terwijl het autofocussysteem zeven meetpunten bezit, waaronder vijf kruispunten. In tegenstelling tot bij de camera's van Panasonic, dat net als Olympus het Four/Thirds-systeem gebruikt, geschiedt de beeldstabilisatie bij Olympus-dslr's door het bewegen van de beeldsensor. De E-420 beschikt niet over beeldstabilisatie.

De E-620 kan maximaal vier foto's per seconde nemen, terwijl de optische zoeker een dekking heeft van 95 procent bij een vergroting van 0,96x. Ter vergelijking: de E-30 heeft een beelddekking van 98 procent en een vergroting van 1,02x. De E-620 is verder voorzien van Olympus' Supersonic Wave-stofreductiesysteem, live view, en heeft als interessante feature dat de knoppen van de camera in het donker automatisch oplichten.

Vanwege de kleinere behuizing heeft Olympus een aantal wijzingen moeten aanbrengen in de plaatsing van de knoppen. Zo zijn de knoppen voor de witbalans, het instellen van de iso-waarde, de autofocus-modus en de lichtmeting ondergebracht bij de d-pad-navigatie. De info- en menuknoppen zijn verplaatst van het onderkant van het scherm bij de E-30, naar de linkerbovenkant bij de E-620. De modusknop is naar naar de rechterkant verhuisd, terwijl de belichtingscorrectieknop een plaatsje naast de ontspanknop heeft gekregen.

Voor de opslag van foto's beschikt de E-620 over slots voor zowel cf- als xD-kaartjes. De ingebouwde flitser heeft een richtgetal van 12, maar de E-620 kan ook drie flitsers draadloos aansturen. De synchronisatiesnelheid voor het flitsen bedraagt 1/180s, en voor de kortste sluitertijd is 1/4000s. Net als de E-30 beschikt de E-620 over zogeheten 'Art Filters' waarmee speciale effecten zijn te bereiken zoals 'pinhole', 'soft-focus', 'softone' en 'film grain'.

De body van de E-620 is vanaf eind april leverbaar en krijgt dan een adviesprijs van 799 euro, terwijl de dslr in combinatie met de 14-42mm-kitlens 899 euro moet gaan kosten. De E-620 kan ook als kit met een 25mm f/2,8-pancake-lens voor 999 euro geleverd worden. Vanwege de 2x-cropfactor van het Four/Thirds-systeem heeft deze lens een kleinbeeldequivalent van 50mm.

Olympus E-620 Olympus E-620 Olympus E-620 Olympus E-620 Olympus E-620 Olympus E-620 Olympus E-620 Olympus E-620 Olympus E-620

Door Pieter Molenaar

24-02-2009 • 16:34

14

Reacties (14)

14
14
1
0
0
0
Wijzig sortering
Het basismodel werd goed bevonden, behalve de grootte...

Dus maken ze een nieuw model met het kleine formaat en meer functies...

Mis ik iets?

Loop persoonlijk ook meer tegen het omgekeerde probleem aan. Genoeg functies maar een te klein apparaat... Kan me voorstellen dat meer mensen hier last van hebben...

[Reactie gewijzigd door MikeyMan op 24 juli 2024 00:52]

Uit onderzoek is gebleken dat consumenten het formaat van de E-420 als positief ervoeren, maar dat de grip te weinig houvast bood. De E-620 biedt de geavanceerde mogelijkheden van de E-30, maar dan in een kleiner jasje."
Het is niet beschreven in het artikel, maar de grip van de E-620 is ietsje groter dan die van de E-420. Een beetje tussen de E-420 en E-520 in. De E-620 biedt inderdaad wel een groot deel van de geavanceerde mogelijkheden van de E-30 en dat is erg goed voor zo'n kleine body.
Ik kan me voorstellen dat sommige mensen liever een grote camera hebben. Zelf heb ik nu een grote dslr en een kleine compactcamera. Dan moet je iedere keer de afweging maken of je een zware camera op pad gaat en mooie foto's kan maken. Of dat je iets minder mooie foto's kan maken en een prettiger wandeling hebt.
Dan heb ik in zo'n geval toch echt het liefst een kleine camera die goede foto's maakt.
Tuurlijk, net nu ik 2 maanden geleden de E-520 heb gekocht.... :| Maar goed, dat is inherent aan elektronica zullen we maar zeggen.. Overigens is die 2x cropfactor in mijn ogen een vaak ondergesneeuwd, maar toch erg groot pluspunt, zeker als je veel landschappen/vergezichten etc fotografeert. Dan is die 2x in combinatie met hun prima 300mm lens echt top! En ik heb ter vergelijking van de E-520 ook de Sony 350 in de handen gehad, dan voelen de olympus camera's toch meer als een stuk fijnmechaniek, die sony had toch iets plastics voor mijn gevoel. Nu de prijs nog iets naar beneden, en er is weer een mooie concurrent bij om de grote 2 (nikon en canon) scherp te houden.
Ik weet niet op welke manier vergezichten te combineren is met een 2x crop factor en een 300mm lens. Lijkt mij meer iets voor sport en/of natuurfotografie?
  • Natuur: met dezelfde lens 33% grotere brandpuntsafstanden (100mm * 1.5 of 100mm * 2.0)
  • sport: lens met iets kleinere brandpuntafstand maar groter diafragma.
Bij landschapsfotografie is een kleinere cropfactor juist een voordeel aangezien je dan een grotere beeldhoek over houdt, toch?

Ben zelf overigens bijzonder tevreden met mijn E-400. Heerlijk klein en simpel te bedienen. Mist eigenlijk alleen de beeldstabilisatie van de E-5xx reeks (en nu dus de E-6xx).
Even een heel rare vraag: waar komen die vlekken toch vandaan op de behuizing? Niet dat ik daar om zou geven, maar ik dacht dat de fabrikanten van zulk soort apparatuur toch ook erg letten op de fysieke indruk die het toestel maakt.
Welke vlekken precies? Er zit wel wat een soort "werkje" in het plastic, en wat doffere anti-slip stukken waar je ook je vingers plaatst bij het vasthouden, maar het plastic van mijn E-520 houdt nou niet echt bovenmatig vette vingers en vuil vast, en het materiaal van de behuizing van deze lijkt erg op wat er voor de E-520 gebruikt wordt zo te zien..
Olympus heeft waarschijnlijk bewust gekozen voor de 'spetter' in de afwerking. Komt vrij veel voor in de afwerking van uiteenlopende produkten, maar op digitale camera's was het mij nog nooit opgevallen...
M'n D200 heeft het ook en voor zover ik weet alle Nikon DSLR's eigenlijk wel. In de werkelijkheid zie je het niet zo goed als op de foto.
Hoe meer cameras met een swivel lcd hoe beter! Waarom hebben nt alle dslrs dit? In combinatie met liveview lijkt dit me superhandig!
Wanneer zou Olympus er een movie modus in steken?
Dat gaat nu ook wel een rol spelen bij het bepalen van de toekomstige SLR's.
Ik begrijp deze zin niet:
In tegenstelling tot bij de camera's van Panasonic, dat net als Olympus het Four/Thirds-systeem gebruikt, geschiedt de beeldstabilisatie bij Olympus-dslr's door het bewegen van de beeldsensor. De E-420 beschikt niet over beeldstabilisatie.
Voor de rest lijkt het mij een prachtige camera ... alleen even sparen :o
Panasonic en Olympus gebruiken het Four/Thirds systeem: beeldstabilisatie door beweging van de beeldsensor.

De E-420 heeft geen beeldstabilisatie.
Niet geheel. Panasonic maakt gebruik van optische beeldstabilisatie in de lens, terwijl Olympus sensorshift gebruikt als hardwarematige beeldstabilisatie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.