Sony verstoot Pentax van derde plek best verkochte dslr's

Uit gegevens van BCN Japan blijkt dat de dslr-strijd tussen Canon en Nikon in 2008 in een fotofinish is geëindigd. Het marktaandeel voor beide camerafabrikanten kwam uit op 39 procent, terwijl de Sony de derde plek inneemt met een marktaandeel van 8,5 procent.

Sony, die dit jaar onder meer populaire Alpha A300 en A350 introduceerde, nam daarmee de derde plaats over van Pentax dat in 2007 nog een marktaandeel noteerde van 6,3 procent. Pentax daalde in 2008 naar de vijfde plek op de dslr-ranglijst met een marktaandeel van 1,6 procent. Ook Olympus streefde Pentax voorbij en kwam uit op een marktaandeel van 3,8 procent. Nikon sloot een jaar eerder nog af met een marktaandeel van 43 procent, vier procent meer dan Canon.

Uit de statistieken van BCN Japan blijkt dat Canon vooral goed heeft gescoord met zijn Eos Rebel Xsi, die in Europa bekend staat onder de naam Eos 450D. Canon introduceerde deze instap-dslr op 24 januari 2008 en deze camera sleepte in 2008 een marktaandeel binnen van maar liefst 19,1 procent. Nikons D60, ook eind januari uitgebracht, eindigde op de tweede plek van meest verkochte dslr's in 2008 met een marktaandeel van 10,9 procent. Ook de gunstig geprijsde D80 was met een marktaandeel van 10,6 procent nog erg in trek, terwijl de in eind augustus aangekondigde D90 in de middenmoot eindigde.

Verrassend is de D700 die als enige pro-body met fullframe-sensor nog een plekje heeft veroverd op de laatste plaats in de lijst van 20 dslr's, terwijl ook de Panasonic Lumix DMC-G1, die pas in november leverbaar werd, met de nieuwe Micro Four Thirds-lensmount goed heeft verkocht in Japan met een marktaandeel van 1,4 procent.

Dslr marktaandeel 2008

Door Pieter Molenaar

02-01-2009 • 13:37

32 Linkedin

Lees meer

Verkopen Playstation 2 halveren Nieuws van 29 januari 2009
Olympus toont Micro Four Thirds-ontwerp Nieuws van 24 september 2008
'Nieuwe Nikon D90 kan video opnemen' Nieuws van 6 augustus 2008

Reacties (32)

32
32
10
6
0
0
Wijzig sortering
Nikon sloot een jaar eerder nog af met een marktaandeel van 43 procent, vier procent meer dan Canon.
was een jaar eerder, dus de grafiek is goed.

Verder is de grafiek een bevestiging wat een hoop mensen al zelf hebben kunnen zien. Namelijk dat sony druk in "dSLR land" is. Afgelopen jaar veel advertenties gehouden voor de nieuwe modellen. Dit in vergelijking met Pentax. Zij doen het veel minder.

[Reactie gewijzigd door Griffin op 2 januari 2009 13:55]

Pentax is helaas niet echt aktief in hun marketing, dit komt deels doordat het een veel kleinere organisatie is met lagere budgetten en in Nederland komt dit voor een groot deel omdat de importeur van Pentax in Nederland een ordinaire dozenschuiver is.
Toen Pentax 5 jaar geleden nog een eigen filiaal in Breda had was het een stuk beter.
Toen Pentax 5 jaar geleden nog een eigen filiaal in Breda had was het een stuk beter.
De marketing was inderdaad heel erg goed.

Ik heb nog een Pentax Super-A die nog steeds perfect werkt na 25 jaar.

Alle contacten die ik me met Pentax kan herinneren waren perfect zonder enig probleem. In begin tijd kreeg ik zelfs een gratis glossy Pentax foto magazine gedurende enkele jaren.

Ik vind het erg jammer dat Pentax niet meer erg populair is. De foto's zijn heel erg mooi en de ergonomie en specs van de K20D zijn heel erg goed, heb er nog wat mee gespeeld op de Fotokina.

Ik heb niet meer voor een Pentax gekozen omdat ik het gevoel heb dat ze niet meer naar full-frame zullen gaan. Het gros van hun lenzen behalve de macro lenzen zijn niet voor full-frame.

Daarom ben ik over gegaan naar de Sigma (SD14) ivm de Foveon sensor en de DG (full-frame) lenzen die ik ook kan gebruiken als Sigma een camera met Full-Frame gaat leveren. (Ik heb alleen maar DG lenzen).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 2 januari 2009 21:01]

Ik heb zelf de K20D en de *ist-DS. Qua ergonomie en bediening vond ik ze fijner dan Canon en Nikon aanbiedingen en helemaal fijner dan de Sony DSLR's.
Dit komt gedeeltelijk omdat ik al gewend was om met een Pentax te werken natuurlijk.

Ik heb laatst een review gezien van een aantal Full-frame DSLR's en daar kwam uit naar voren dat het verschil tussen de K20D met een APS-C sensor en de full-frame's uit de test veel minder groot was dan ze verwacht hadden. Er zijn dus weer mensen aan het speculeren of full-frame wel de way to go is omdat de productiekosten van APS-C sensoren lager zijn en ook de objectieven zijn goedkoper te produceren en over het algemeen compacter en lichter.
De full-frame bodies in de test waren wel beter qua ruis en overall beeldkwaliteit maar het verschil was veel kleiner dan de reviewer verwacht had.
Helaas kan ik de link niet meer vinden naar deze review/test.

Overigens zijn er nog steeds Pentax lenzen die wel degelijk full-frame zijn ondanks dat ze als "digital" aangemerkt worden. Zelfs de 16-45 vertoond niet of nauwelijks vignetering op een 35mm (film)body.

De komende jaren blijf ik nog wel even met mijn K20D werken.
Niet alleen het stuk marketing en service telt mee, ook het feit dat de dSLR steeds toegankelijker wordt denk ik.

Nikon en Canon zijn gewoon de merken die het bekendst zijn. Mensen die Pentax in het verleden kochten, deden dat omdat ze vroeger ook met Pentax werkten, danwel omdat ze thuis waren in het SLR segment waar Pentax gewoon een gevestigde naam was/is. Als je vanuit de compactcamera komt telt dat simpelweg een stuk minder mee, en is Sony een bekendere naam.

Daarbij komt (en dat is wel gedeeltelijk marketing) het feit dat bij een MediaMarkt meestal geen Pentax te krijgen is - en aangezien de gemiddelde koper van een dSLR steeds meer daar hun spullen gaat halen...

Overigens heb ik zelf een Pentax K200. Doorslag gaf aan mij de ergonomie die ik bij een aantal andere merken ronduit slecht vond.
Anoniem: 112442
@Calypso2 januari 2009 15:34
Als je vanuit de compactcamera komt telt dat simpelweg een stuk minder mee, en is Sony een bekendere naam.
Ik heb het gevoel dat Sony nog bezig is het marktaandeel van Minolta terug te winnen. Minolta was veel populairder dan het nu onder de Sony vlag is. IMO hadden ze beter de merknaam langer aan kunnen houden.
Minolta heeft nooit veel marktaandeel gehad in de digitale markt. Het bedrijf kwam later dan Nikon en Canon met een betaalbare spiegelreflexcamera en de productlijn was beperkt met aanvankelijk alleen de midrange Dynax 7D en later de low-end 5D. Na de overname van de activiteiten heeft Sony twee jaar nodig gehad om een productlijn op te bouwen waarmee alle belangrijke marktsegmenten worden afgedicht. Kennelijk zat er bij Konica Minolta niet veel nieuws in het vat.

Sony geniet een grotere naamsbekendheid dan Minolta, daar zal het niet aan liggen. De meeste nieuwe klanten moeten toch overstappers zijn van compactcamera's. Die hebben weinig boodschap aan de merknaam Minolta.
Sterker nog, voor die compact camera's had Minolta zelfs 1 van de slechtere namen wegens de nogal batterij slurpende camera's. Veelal luidde het advies om geen Minolta te nemen maar iets anders juist vanwege de dramatische accuduur. Accuduur is voor de compact camera mensen ook vrij belangrijk, je wil niet zonder stroom komen te zetten wanneer je iets op de foto wil zetten.

Sony deed het wat dat betreft op compact camera gebied toch wat beter (had ook meer modellen). Niet zo raar dat ze de merknaam hebben laten vallen en gewoon alles Sony hebben genoemd. Zo'n actie kun je dan eigenlijk ook maar beter direct doen anders hechten mensen zich nog meer aan de oude merknaam.

[Reactie gewijzigd door ppl op 3 januari 2009 14:20]

Mijn eerste digitale camera was een Minolta DiMage Z1.
Deze 10x optische zoom camera had enorm veel last van CA. Ik heb meerdere malen contact gehad met Minolta en die verzekerden mij dat er niets aan de hand was.
Toen de Z1 eenmal uit producte was en de garantie verlopen was gaven ze ineens toe dat er inderdaad ontwerp- en productiefouten in de Z1 zaten.
Mee eens, maar het gaat me meer om de nieuwkomers op dSLR gebied. Die kennen Sony van de TV's e.d., dus in die hoedanigheid is het een bekendere naam.
Anoniem: 284638
@Calypso2 januari 2009 22:00
Geloof me vrij, Mediamarkt en consorten verkopen wel degelijk Pentax toestellen, zowel compact als dslr. Maar het is zoals je zelf aanhaalt, de meeste mensen verkiezen een groter merk omdat ze dat bekender in de oren klinkt. Het zou je verbazen hoeveel samsung toestellen er wel niet verkocht worden simpelweg vanwege het design of de naam.
Maar goed, de gemiddelde klant die bij de Mediamarkt naar binnen loopt zal nooit met een Pentax naar buiten lopen. De verkopers lijken wel geïndoctrineerd door Canon/Nikon.
Anoniem: 80487
2 januari 2009 15:25
Terechte stijging imho. Over het algemeen zijn lenzen beter te betalen, en die snelle liveview is ook handig voor mensen als mij die gewend zijn op een scherm te kijken.

Ik moet nog in de DSLR wereld stappen, maar de waarschijnlijkheid dat dit een sony word is behoorlijk.
Beter te betalen tegenover wat?

Sony's lenzen zijn abominabel duur tegenover hun Nikon- en zeker Canontegenhangers, en sommigen drijven slechts op de tegenwoordig nauwelijks nog belangrijke naam "Carl Zeiss".
Carl Zeiss maakt al decennia lang uitstekend glas. Het is jammer dat de merknaam tegenwoordig commercieel te gelde wordt gemaakt in producten zoals webcams en telefoons. De Carl Zeiss-lenzen van Sony zijn serieus goed en niet alleen maar sticker tuning. Voor consumenten die geen CZ- of G-lenzen nodig hebben zijn er betaalbare alternatief. Tevens kun je altijd Sigma's gebruiken die een vergelijkbare prijs hebben als de uitvoeringen voor de Canon- en Nikon-mounts.
Dit geldt alleen voor Japan, dus wereldwijde cijfers zou een stuk representatiever zijn. Daarin denk ik dat Pentax het al een stuk beter doet namelijk ;)

Japan blijft japan, en net als in de consolebusiness, is dat niet representatief voor de wereld. Een wii of ps3 wordt zoveel vaker verkocht dan een 360, terwijl dit verschil wereldwijd niet zo groot is.

Toch is het jammer dat ze het niet goed doen in Japan, ze maken namelijk zeer degelijke body's en er zijn voldoende lenzen te krijgen (itt Olympus, en in mindere mate Sony). En zeker in het entry-level segment voelt het allemaal een stuk degelijker dan bijvoorbeeld een cheapie-plastic feel Canon 400D.
Ik zou de Nikon D700 geen 'pro' body willen noemen. Het komt dicht in de buurt, maar het plakkertje pro zou ik hem als beroepsfotograaf toch echt niet willen geven.
En waarom niet... omdat het niet de duurste camera is? Als je geen goede foto's uit een D700 krijgt, dan krijg je die ook niet uit een D3. Als je niet met je camera naar een van de polen gaat, er niet mee gaat zwemmen in een moeras en hem niet meeneemt naar een oorlogsgebied, dan kan de D700 zeer zeker voldoen als professionele camera.
Je kan met een D700 best naar de polen en zwemmen in een moeras zal het ding als je hem redelijk boven het hoofd houd ook wel lukken. De body heeft nagenoeg dezelfde weathersealing als de D3. In mijn ogen is de D700 een volwaardige pro-body en wil je niet weten hoeveel grote beroepsboys zo'n ding hebben als primaire camera.
Volgens mij klopt er iets niet. In de tekst staat dat Nikon een marktaandeel heeft van 43%, terwijl er 39% in de grafiek staat. Ikzelf merk dat de meeste mensen (eigenlijk iedereen die ik ken met dslr's Canon's hebben (vooral de 400D of de 450D). Heb zelf een 400D en ben er nog steeds zeer tevreden mee :)
Volgens mij klopt er iets niet. In de tekst staat dat Nikon een marktaandeel heeft van 43%, terwijl er 39% in de grafiek staat. Ikzelf merk dat de meeste mensen (eigenlijk iedereen die ik ken met dslr's Canon's hebben (vooral de 400D of de 450D). Heb zelf een 400D en ben er nog steeds zeer tevreden mee :)
Nikon sloot een jaar eerder nog af met een marktaandeel van 43 procent, vier procent meer dan Canon.
Klopt wel, er staat dat het over vorig jaar ging. De grafiek is 2008 :)

Nikon sloot een jaar eerder nog af met een marktaandeel van 43 procent, vier procent meer dan Canon.
Heb je het stuk wel goed gelezen? 43% was over het jaar 2007, dat is voor Nikon nu teruggezakt naar 39% voor 2008.
Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe de verhouding tussen compact camera's en dslrs is veranderd ten opzichte van 2007. Naar mijn beleving is de verkoop van dslrs flink gestegen.
Gaat het hier nu om verkoopcijfers wereldwijd, of alleen cijfers die betrekking hebben op Japan?
Volgens de bron:

BCN Japan took stock of the 20 best-seller DSLR in Japanese market for the year of 2008.

De japanse markt dus
Zoals je in de grafiek en web pagina kunt zien is dit alleen Japan.
http://www.slashgear.com/...-market-in-japan-3128291/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 2 januari 2009 14:18]

Aan de tekst te zien maak ik er van uit dat het enkel japan is
Dit is natuurlijk niet echt relevant voor Europa neem ik aan aangezien elke japanner wel een dozijn fototoestellen heeft :)

Maar ik denk niet dat het veel gaat schelen met de Europese markt, ik denk zelfs eerder dat Canon hier nog een groter marktaandeel heeft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee