Brein wil dat Shareconnector stopt met aanbieden ed2k-links

Stichting Brein logo (scherper)WebWereld heeft een artikel gepubliceerd waarin staat dat Stichting Brein de site Shareconnector.com heeft gevraagd om te stoppen met het aanbieden van ed2k-links. Deze links worden gebruikt in peer-to-peersoftware om bestanden via het eDonkey-netwerk direct te downloaden. Brein is van mening dat het illegaal aanbieden van bestanden via p2p-netwerken strafbaar is. Ook hostingprovider The Mindlab Internet Services heeft dezelfde mail gekregen van de stichting. Mindlab heeft al contact opgenomen met zijn advocaat en zal maandag beslissen wat er gedaan zal worden. Shareconnector is niet de eerste site die door Stichting Brein wordt aangepakt. De websites Ondertitels.nl, Emule.nl en Releases4u.nl werden eerder gesommeerd om te stoppen met het linken van bestanden op het eDonkey-netwerk. De laatste website is overigens van mening dat Brein de privacywet overtreedt door p2p-gebruikers rechtstreeks aan te spreken op hun gedag.

Door Robin Vreuls

Doktersteam

28-08-2004 • 20:27

95 Linkedin

Submitter: imagica

Bron: WebWereld

Lees meer

Rechter mild in Releases4u-zaak Nieuws van 24 juli 2007
Kamer stelt vragen over werkwijze Brein Nieuws van 17 augustus 2004

Reacties (95)

95
95
55
33
6
8
Wijzig sortering
Zo dus BREIN gaat er maar voor het gemak van uit dat alle aangeboden bestanden illegaal zijn? Uit het artikel:
De stichting is van mening dat het aanbieden van links naar bestanden die via p2p-netwerken worden aangeboden, strafbaar is.
Dus ik maak een bestand, zet het online via p2p en dan ben ik volgens BREIN strafbaar. |:( Dat ze opkomen voor de rechten van artiesten (volgens hun eigen zeggen dan) is leuk, maar hoe zit het met MIJN rechten? Met die kopieerbeveiligingen word ik beroofd van mijn rechten, namelijk het recht op een reservekopie en het recht om zelf te kiezen waar ik mijn CD's op afspeel. :r

BREIN is gewoon een verlengstuk van de hebberige entertainmentindustrie, niks bescherming van rechten. Opzouten met die lui.
BREIN is inderdaad een belangenorganisatie van de entertainmentindustrie, en als zodanig komen ze op voor de rechten van die entertainmentindustrie. Zolang ze dat op een legale manier doen is daar niets op tegen. Downloaden mag, aanbieden niet, en dat is precies waar ze achter aan zitten.

Met onze rechten als consument is het overigens iets anders: je hebt wettelijk het recht om een kopie te maken van een film of muziekcd die je in bezit hebt. De auteursrechthouders hebben echter niet de plicht hier aan mee te werken... vandaar dus de kopieerbeveiligingen. Je wordt dus niet beroofd van je rechten, ze zijn simpelweg niet zo uitgebreid als dat je ze gewild zou hebben.

Overigens: van mij BREIN ook oprotten hoor :)
Er zijn in Nederland geen rechtzaken aangespannen over de kopieer beveiligingen. Mijn inschattig is dat de auteurhouders onrechtmatig de consument de mogelijkheid tot een thuiskopie ontnemen. De auteurs hebben wettelijk het recht om te bepalen wat of er o.a. kopies van hun werk worden gemaakt. Dat recht hebben ze echter niet als het gaat om een thuiskopie. Zij eigen zich dit echter wel toe. Dat ondanks dat de consument voor dat recht een heffing op van alles en nog wat moet betalen. Mijn stelling is: het is een recht want er moet betaald worden.

Aanvullig: het reprorecht, leenrecht en verhuurrecht, zijn vergelijkbare rechten, die op een vergelijkbare manier zijn omschreven en heffingen worden ook op vergelijkbare manier geheven.
downloaden van spelletejs zoals doom3 mag dus niet..
Het zal wel een nieuwbericht van BREIN zijn. Die zijn ook goed voor de PR van de ed2k-sites.

Even wat duidelijkheid:

- De site krijgt 5 dagen om de links te verwijderen (dit was ooit 48 uur maar binnen die tijd zijn ze niet op kantoor...het woord lui kan in de mond genomen worden..)
- Die 5 dagen worden gebruikt in bedenken wat te doen
- Offline gaan van de site is nog niet een vaststaand idee op het moment
- Als je dit soort sites wilt steunen begin dan alvast met sparen. SC is geen kleintje en een host in buitenland kan wat meer kosten dan een bevriende hoster hier. Een rechtzaak gaat ook flink wat center kosten....
- Er is dus een KANS dat dit uitloopt op de zo gewilde rechtzaak maar daar moet nog flink over gediscuseerd worden in de overige dagen (oa tussen de verschillende ed2k-sites).....

* Stichting BREIN vind trouwens niet dat ze de wet overtreden met de aanklacht op laatst genoemde site in het nieuwsbericht (.com erachter)
De link zoekmp3 en ed2k-sites is misplaatst.
Zoekmp3 laat een robot over het iternet struinen die links oppikt. Die doet dat volledig onafhankelijk en kan dus ook bagger opnemen.
Ed2K-sites hebben hun 'eigen releasers' waarvan ze zeker goede releases krijgen. 99% van de releases op die sites zijn dus goed. (de trend: zoek in eMule en post die links op je frontpage niet meegerekend)

Stop dus aub met het verwijzen naar die zaak. Ander gebeurd dat over 10 jaar nog. Over ed2k-links is nog nooit een uitspraak gedaan, en er is ook geen wet over, (in NL) dus er is nog geen gerechtelijk uitsluitsel.

Over die berichtjes van BREIN is daarentegen wel een wetsartikel voor handen ... :Y)
Er is wel degelijk een relatie tussen de uitspraak in de zaak tussen zoekmp3.com en brein namelijk de volgende.

In de uitspraak staat:
7.1 verklaart voor recht dat Techno Design door het aanbieden van verwijzingen op de website zoekmp3.nl, zoals omschreven in rechtsoverweging 2e hierboven geen in-breuk maakt op de auteursrechten of naburige rechten van de bij Brein aangeslotenen;
7.2 verklaart voor recht dat Techno Design door de hiervoor onder 7.1 beschreven handelwijze niet onrechtmatig jegens de bij Brein aangeslotenen handelt behoudens voorzover het gaat om het aanbieden van verwijzingen naar mp3-bestanden ten aan-zien waarvan de bij Brein aangeslotenen Techno Design ervan in kennis hebben ge-steld dat die verwijzing betrekking heeft op een mp3-bestand dat inbreuk maakt op de auteurs- of naburige rechten of anderszins onrechtmatig mp3-bestand, terwijl aan de juistheid van die kennisgeving in redelijkheid niet valt te twijfelen;
In die zaak heeft de rechter dus aangegeven dat brein of de belanghebbende de publicist op de hoogte moet stellen van het feit dat een link verwijst naar een bestand dat auteursrechtelijk bescherm is, waarna de publicist de link dient te verwijderen.

Brein mag dus wel de links aangeven die verwijderd moeten worden, maar kunnen niet zomaar de gehele site laten verbieden.
Er zijn veel meer sites die links aanbieden als bv torrents die sinds vandaag niet meer online zijn, zoals torrentbits.org en potuk heeft ook een brief gekregen....ze zijn weer lekker bezig!
Je verhaal klopt niet, de artikelen zijn niet van toepassing op wat BREIN doet. Het leidt af van de kwestie waar het om draait: dat er zonder de nodige toestemming van rechthebbenden auteursrechtelijk beschermde content wordt aangeboden. Dat is hoe je het ook wendt of keert verboden. Wij blijven op koers en dat betekent dat wij binnen de wettleijke kaders illegaal aanbod aanpakken.
Stichting BREIN vind de wetteksten van R4U maar onzin en wil even laten zien waar ze voor staat. Het is dus niets meer dan zichzelf weer in de markt zetten als 'gevaarlijk'..
Ga er dus maar van uit dat dit een 'spelletje' voor ze is om te kijken wie de grootste bek kan opzetten. Omdat ze door meerdere sites en column-makers flink in de zeik zijn gezet gaat het schrikeffect van de naam BREIN af. Dit hebben ze zelf ook geconcludeerd en een column-maker gesommeerd de columns aan te passen op laste van smaad en nu enkele sites te gaan sommeren. Kijken of dit spelletje echt gaat worden.
Beetje offtopic...

Wat je zegt klopt niet. Torrentbits is gewoon nog online.

2004-08-28 21:19 - We are experiencing some difficulties with one of the servers. We'll fix this as soon as possible. Thanks
Wanneer leren we het nou eens? Er is maar één snelle effectieve manier om die zogenaamde wetten en jurisprudentie in de shredder te doen belanden en daarmee alle officiertjes van justitie en Brein op te blazen. Pak hun kapitalistische opdrachtgevers op hun meest zwakke punt. Niets meer kopen!! Geen cd's, dvd's of software, maar ook geen televisies, radio's, mp3-spelers en aanverwante artikelen. Om te beginnen voor een maand. Vrijwel iedereen heeft genoeg spullen in huis om die maand door te komen. Kunnen we ook weer eens een goed boek lezen en wat sociale contacten aanhalen. Ik wil die gezichten wel eens zien, als de verkoopcijfers van de desbetreffende maand op de bureaus van de directies en raden van bestuur neerploffen. Volgens mij worden ze dan wel een beetje zenuwachtig. Weten ze in ieder geval weer waar de uiteindelijk macht ligt. Bij de consument!! Een lesje in nederigheid kan geen kwaad, dunkt me. Power to the people!!! }>
oh, geen films kijken, maar wel boeken lezen? jij bent een mooie zeg.. boeken zijn toch hetzelfde als films..

Het zal waarschijnlijk niet lang meer duren of die wetten met betrekking tot het downloaden van muziek en films worden aangepast naar hetzelfde als met software.. software (vb photoshop) is dus wel verboden om te downloaden..
Oh, en qua films mag je trouwens ook niet alles downloaden, namelijk kinderporno is dus verboden..
Ik heb net nog geprobeerd om The Rise and Fall of the Roman Empire in het laatje van mijn dvd-speler te schuiven, maar ik vrees dat hij inmiddels daardoor is overleden. Het downloaden van de laatste van Mulish was ook geen succes. Op het schermpje van mijn telefoon krijg ik steeds de melding 'paper jam'. Suggesties? Overigens wordt er volgens mij in de welbekende gerechtelijke uitspraak geen onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten gegevens, die gedownload kunnen worden. Het gaat slechts om de richting van het dataverkeer. Downloaden mag, uploaden niet. En kp mag je niet in bezit hebben. Heb ik het echter mis, laat het me weten.
En kp mag je niet in bezit hebben. Heb ik het echter mis, laat het me weten.
KP mag je wel in je bezit hebben, maar alleen als je als jurist o.i.d. op de zaak bent gezet om te controleren of het werkelijk KP betreft. Elk ander bezit is illegaal (in Nederland welteverstaan, kinderporno en het bezit ervan is namelijk niet wereldwijd illegaal).
Anoniem: 120179
28 augustus 2004 20:34
De Site is inmiddels al uit de lucht gehaald :/ Kan niet meer pingen niks, foetsie weg...

edit: De site is weer in de lucht, idd mischien overbelast. Maar nu (9:10) werkt het nog gewoon
De site is nog steeds in de lucht hoor. Hij is alleen de laatste paar uur ongelooflijk traag. Misschien dat Brein probeert de site uit de lucht te krijgen door er erg veel verkeer op af te sturen? Zou erg laag zijn, maar zou me niets verbazen.
Anoniem: 34169
@E-Vix28 augustus 2004 21:29
Lijkt me niet dat BREIN een DDoS attack op een site af gaat sturen, dat lijkt me wel heel erg stom.

Nee, het is gewoon het slashdot effect :)
BREIN is een door de overheid gesteunde instantie, en zal dus nooit en te nimmer zich gaan begeven op het terrein van volslagen illegale activiteiten zoals DDoS attacks. Dat doen wij alleen maar om een statement te maken over hoe het publiek over BREIN denkt. (En om ze een beetje te sarren natuurlijk)
Zeker weten... erge handige ... eh ... filmencyclopedie :+. Ik kende m ook nog niet :P
> BREIN is een door de overheid gesteunde instantie, en zal dus nooit en te nimmer zich gaan begeven op het terrein van volslagen illegale activiteiten zoals DDoS attacks. Dat doen wij alleen maar om een statement te maken over hoe het publiek over BREIN denkt. (En om ze een beetje te sarren natuurlijk)

Ik weet niet goed wat je met 'door de overheid gesteund' bedoelt. Afaik heeft Brein geen speciale positie; het is wel een samenwerkingsveband tussen diverse vooraanstaande partijen. Brein heeft verder geen officiele status.

Als jij een illegale actie bij de overheid aangeeft, heeft dat net zoveel kracht als wanneer Brein dat doet. Alleen zal Brein misschien veel gedetailleerdere info/dossiers leveren dan individuen dat kunnen...

Ik vraag mij overigens wel eens af hoe groot Brein is. Waarschijnlijk veel kleiner dan hun grote mond doet vermoeden.
Dat zou we erg zielig zijn ja, Maar ja, als deze uit de lucht is zijn er nog genoeg andere sites. :Y)
Ik denk eerder dat de site zo verschrikkelijk traag is door de plotselinge stroom van mensen die door al deze media-aandacht hetzelfde denken als ReseT.

Hee, die kende ik nog niet! :)
Laat ze dan maar bij mij komen hosten, zorg wel voor een kick ass bak die niet plat te krijgen is :)
Breng uw site onder de aandacht van Brein; gegarandeerde toename in populariteit...!
Deze links worden gebruikt in peer-to-peersoftware om bestanden via het eDonkey-netwerk direct te downloaden. Brein is van mening dat het illegaal aanbieden van bestanden via p2p-netwerken strafbaar is.
Goh, ik dacht dat een rechter had gezegd dat het aanbieden van links niet strafbaar is.
Anoniem: 53425
@edie28 augustus 2004 22:36
Klopt.

Hier is de link naar de zaak tussen zoepmp3.com en brein.

http://www.rechtspraak.nl/uitspraak/frameset.asp?ui_id=60435
zucht daar hebben we brein weer in de bocht, laat ze eens nuttig zijn en zorgen dat de kunstmatig hoog gehouden prijzen dalen en irritante kopieer beveiligingen verdwijnen, die beveiligingen werken toch niet voor hetgeen ze bedoeld zijn maar ze beperken de gebruikers wel die er dik geld voor hebben betaald...

en als DAT eindelijk bereikt is zullen ze zien dat er minder illigale downloads zijn! maar de vraag is of ze die les OOIT leren. ik zeg die hele handel boycotten en ALLES downloaden totdat de prijzen normaal zijn! eerder zullen ze het niet WILLEN zien (want weten doen ze het wel)

en ja downloaden mag niet dat weet ik maar ja achter de kerk schijten mag ook niet en toch vind je er stront :o
Illegale mp3'tjes werken in tegenstelling tot legale cd's wel op mn pc ;)
Dan heb jij zeker een illegale PC? ;) :Y)
Anoniem: 121212
28 augustus 2004 22:35
Een simpele whois laat zien dat het domein geregistreerd is door een bedrijf in maastricht.

Ik vraag me trouwens af ondere welke noemer dit soort sites gesloten worden. Het is illegaal om bestanden te uploaden, maar dat doen sites zoals deze niet. Zou het dan ook illegaal zijn om het uploaden te bevorderen? Lijkt me dan dat downloaden dan al helemaal illegaal is :)
Je hebt in de rechtspraak geloof ik wel andere dingen waarin je veroordeeld kunt worden tot "Aanzetten tot ......"

Maar of "Aanzetten tot illegaal uploaden" daar ook bij hoort, tja, das afwachten ;)
zoals ik eerder deze week al heb gezegd brein maakt mensen alleen maar bang via de media net als dit door dit in de media te gooien hopen ze dat dat ed2k mensen bang worden om het nog te usen enzo.

En als die gasten door willen gaan moeten ze hun bak in het buitenland plaatsen BYE BYE Brein

Brein denkt slim te zijn allemaal in nederland aan te pakken maar kunnen ze niks maken als ze hun servers naar het buitenland verhuizen dus wat brein doet is EN BLIJFT nutteloos
tja, is dan alleen misschien nog meer problematisch want in het buitenland gelden andere wetten, zoals in alle landen rondom ons en bv in de vs is het wel verboden om bv illegale muziek/films te downloaden..

Maareh, wat je niet moet vergeten is dat het wel verboden is om bv telecine films te downloaden, aangezien deze films niet op een legale manier verkregen zijn zoals bv een dvd-rip..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee