Ubiquiti kondigt met rackmounted-UniFi UNAS Pro eerste nas aan, kost 558 euro

Ubiquiti heeft onder zijn UniFi-merk de UNAS Pro aangekondigd. Het gaat om de eerste nas van het bedrijf. De nas biedt ruimte aan zeven 2,5"- of 3,5"-schijven en komt met UniFi Drive-software. Het product lijkt sterk op de UNVR-Pro die is bedoeld voor het opslaan van videobeelden.

Ubiquiti UniFio UNAS ProDe UNAS Pro is een 2U-rack-mounted-nas en heeft een 10Gbit/s-sfp+-poort en 1Gbit/s-rj45-poort. De nas ondersteunt ook Bluetooth 4.1. De UniFi's cpu heeft vier Arm Cortex-A57-kernen met een kloksnelheid van 1,7GHz en 8GB geheugen. Ubiquiti levert de nas met UniFi Drive-software, om de nas te installeren en te beheren. De UNAS Pro lijkt op de UNVR Pro, al is laatstgenoemde voornamelijk bedoeld om videobeelden op te nemen van beveiligingscamera's en komt daarom met andere software. De UNAS Pro wordt vanaf vrijdag geleverd en kost met btw 557,81 euro.

Door Hayte Hugo

Redacteur

21-10-2024 • 18:56

97

Submitter: sailor_ej

Lees meer

Reacties (97)

97
97
29
4
0
56
Wijzig sortering
In basis een mooi apparaat voor een hele mooie prijs. 7 drives, 10gbit en energiezuinige ARM CPU. Eigenlijk exact wat ik zoek voor mijn virtualisatie platform storage (op basis van XCP-ng).

Alleen mis ik meerdere IP’s (v4 en v6 inclusief meerdere VLANs op dezelfde poort), NFS toegang en een USB poort voor de communicatie met een UPS (gecontroleerd uitzetten bij langdurige stroomstoring). En ik vraag me af of rsync mogelijk is. Tot slot wil je met 7 drives misschien wel twee of drie drive poules/volumes kunnen maken met ieder instelbare filesystem en (RAID)opties.

Bovenstaande kan allemaal met Synology (meerdere IPs/VLANs via een SSH config, maar het werkt goed). Maar een vergelijkbare Synology kost ruim 3x de prijs en komt met veel features die ik niet nodig heb.

Al is mijn ervaring met Unifi goed (ik beheer ca 30 Unifi netwerken), het is wel op basis van als het er niet op zit, ga er dan niet vanuit dat het (snel) komt. Unifi blijft in software soms vreemde toeters en bellen toevoegen, maar laat gebruikers jaren wachten op basisfeatures, zoals bijvoorbeeld een instelbare MTU. Dat laatste is geen overbodige luxe op de WAN poort van hun routers gezien veel Europese FTTH verbindingen met PPPoE een hogere MTU nodig hebben (1512), op de WAN interface, zodat de PPPoE interface op deze WAN poort, vaak ook nog op een VLAN, 1500 kan bedragen. Het maakt niet uit hoe vaak Unifi uitgelegd is waarom de MTU aangepast moet kunnen worden. Ze beloven het, maar doen het vervolgens niet.
Dat er geen USB poort op zit is niet zo gek, Ubiquiti heeft zijn eigen UPS implementatie met bijbehorende poort. Je kunt hem dus niet aan iedere willekeurige UPS hangen (door gebrek aan USB), maar ze hebben zelf wel een UPS oplossing beschikbaar.
Je bedoelt deze (De Power Backup / USP-RPS)
https://eu.store.ui.com/eu/en?category=all-power-tech

Maar de Unifi Power backup is geen UPS. Het is een redundant power supply. Een voeding naast de voeding van de NAS, voor als de voeding van de NAS ophoudt te werken (of als je heel toevallig twee verschillende stroomaansluitingen hebt van twee verschillende energienetwerkleveranciers, die kans is nul). Als de stroom uitvalt heb je hier dus niets aan.

Een UPS zit tussen de 220V wandcontactdoos en de voeding van de NAS. De UPS heeft een accu, die de voeding in de NAS nog steeds van stroom voorziet, wanneer de spanning op de wandcontactdoos wegvalt. Als de spanning er lang afligt en de accu van de UPS dreigt leeg te lopen, kunnen de meeste UPSen via USB of het netwerk praten met een client op de NAS, die de NAS dan gecontroleerd uitzet, zodat het filesysteem beschermd blijft.

Voor meer info, zie deze:
YouTube: UniFi USP-RPS Redundant Power System

Wat betreft een UPS van Unifi, Unifi was/is bezig met de Ubiquiti UniFi Power Backup Professional (USP-RPS-PRO) die min of meer hetzelfde doet als de USP-RPS maar dat je er accu's aan kon koppelen. Hij heeft het denk ik niet gehaald, want hij was beschikbaar als Early access en nu vind ik er bijna niets over terug.

Dus, even terug naar die USB poort voor de NAS en UPS support daarop: Dat is eigenlijk nog steeds nodig. In mijn netwerk is het zo dat de servers bij langdurige stroomuitval eerst gecontroleerd worden afgesloten. Daarna de storage (Nassen) en uiteindelijk de Unifi netwerk devices (die vallen gewoon uit als de accu van de UPS voor netwerk devices leeg is). Dus de UPSen zijn uitgemeten om Netwerk het langste overeind te houden. Mooiste zou zijn om dan maar ook de Unifi hardware netjes uit te kunnen zetten (en wellicht kan dat met een Raspberry Pi of zo die de USB poort van elke UPS monitort en met een script via SSH diverse Unifi devices uitzet).
Grappig, het ding heet "USP-RPS" en dat las ik als "UPS-RPS". Het is inderdaad compleet wat anders dan ik had verwacht.
Ja, ze blinken niet uit in logische naamgeving van hun producten. Zie de nieuwe 8 poorts ultra switch. Die is minder ‘ultra’ dan de Lite (veel minder mogelijk qua poort profielen en bonding).
Er gaan 1 of 2 UPS oplossingen komen. Dit was dit jaar te zien in de verschillende racks en presentaties. Ze houden er erg van om nieuwe devices te teasen. De AI bot van Unifi kan je ook leuke detail geven als je weet wat je vraagt. Zo vroeg ik dus naar de nieuwe UPS oplossing. Dit is was de AI uitspuugde:

"The Power Battery 250W is a power solution redundancy designed to provide reliable power redundancy for UniFi devices. Here are its key features:
⁃ Power Output: 250W of backup power.
⁃ Battery type: integrated Lithium-ion battery.
⁃ Ports: Multiple DC output ports to connect and power various UniFi.
⁃ Management: Can be monitored and managed through the UniFi Network application.
⁃ Design: Compact and rack-mountable for easy integration into existing setups.
This product ensures that your UniFi devices remain operational during power outages, enhancing the reliability and uptime of your network infrastructure.
The Power Battery 250W does not have integrated fans. It is designed to provide backup power without the need of for active cooling, ensuring silent operation."

Er komt dus een Power Battery 250W en een Power Battery Pro (wattage nog onbekend)
Cool, thanks voor de update. Ik maak daar graag een plekje voor vrij in mijn rack.
Een instelbare mtu is er toch al eventjes? Ik ben begin vorig jaar verhuisd en kon eindelijk glasvezel krijgen. Die zit dan middels een sfp adapter ook direct op de UDM Pro. Daar kan ik de MTU gewoon van instellen.

Weet uiteraard niet hoe t is met ander apparatuur van ze, maar goed, ik ga ervan uit dat dit software is en dat alle apparaten min of meer dezelfde software krijgen (in dit geval dus Unifi Network). Correct me if I am wrong ofc.
Helaas. Als je KPN glasvezel hebt, dan zou je WAN verbinding zo in elkaar moeten zitten:

PPPoE (MTU 1500) > VLAN (MTU + 4 = 1504) > WAN (MTU + 8 = 1512)

Een lagere MTU (1500) op de WAN poort drukt de MTU van de PPPoE verbinding omlaag (naar 1488) en dat zorgt voor veel packet fragmentatie. Dat zorgt voor allerlei problemen op je verbinding.

Op de oude USG’s kon je de MTUs dmv een config bestand instellen.

Maar, het enige wat je kunt instellen op de UDM’s (en de nieuwe gateways zonder ingebouwde controller) is de MSI clamping, maar die kun je niet zodanig instellen zodat de MTU van de WAN poort hoger dan 1500 wordt, dus de benodigde MTU van 1512 is nuet instelbaar.

Je kunt dit dmv scriptje op de diverse UDM versies (basis, pro, se, etc) uitvoeren maar het resultaat is niet altijd wat je wil.

Wanneer het niet werkt, heb je o.a. problemen met verkeer over VPN tunnels. Het enige wat je dan kan doen is de MTU van die tunnels (ook weer met SSH) verlagen, Zodat VPN verkeer binnen de MTU van de PPPoE WAN verbinding passen.

Lees de diverse threads hierover op de community forums van Unifi (en niet met Safari, dan werkt de zoekfunctie niet).

Gesprekken met Unifi support en hun Devs hebben ze eindelijk laten begrijpen dat hun MSI clamping niet genoeg is. De belofte is gemaakt MTU’s instelbaar te maken. Maar die belofte lijkt niet veel waard.
Ah ja nu je het zegt, dat klopt inderdaad... ik was echt in de veronderstelling dat t kon, is ook alweer even geleden.

Maar heb wel meerdere dingetjes die unifi dan zo mooi uitbrengt maar dat half afwerkt. De unifi chime bijvoorbeeld was maar te koppelen aan 1 deurbel (sinds mijn laatste update kan ik die eindelijk aan meerdere bellen koppelen). Maar dat heeft ook erg lang geduurd en ik ging er eigenlijk vanuit dat die functie helemaal niet meer zou komen en dat als ik dan meerdere bellen wilde gebruiken met een chime dat ik er eentje bij moest kopen.

Om even terug te komen op het onderwerp van dit artikel, ik vrees dat dat dus met de NAS ook zo gaat zijn. Ik bedoel kunnen we docker draaien of vms? Of is het gewoon puur domme storage? En hoe zit het met filesystem, raid, etc etc. Ik denk dat 1 van deze (basis) features geheid gaat ontbreken tijdens de launch. Ik hoop oprecht dat het iets wordt, want vindt het er erg mooi uitzien en zou een ideale vervanger kunnen zijn voor mijn huidige Unraid server, mits dus de basis goed is (en ik denk het dus van niet)
Weet iemand wat voor filesystem hier op gebruikt wordt?
Ik ben toch erg benieuwd welke doelgroep ze hiermee proberen aan te trekken. Synology is heer en meester in deze markt, wat vooral komt door hun uitermate stabiele en snelle systemen.

Ubiquite heeft daarin tegen een imago dat hun firmware's nogal buggy kunnen zijn, en vervolgens fixes lang duren. Ze hebben ook zeker prima producten, begrijp mij niet verkeerd. Maar hun imago is toch algemeen gezien een stuk slechter dan Synology.
Synology is ook niet meer wat het geweest is naar mijn mening (als gebruiker).
De hardware die ze uitbrengen is al jaren lang een rehash van de vorige generatie met (soms niet eens) minieme upgrades (waar blijft 2.5GB/s op de niet heel dure modellen?).

Hoewel de software zeker stabiel is, wordt er niet veel meer toegevoegd (sterker nog 7.2.2 heeft Video Station en HEVC support VERWIJDERD, terwijl dat er eerst dus gewoon was).

Ik ben best tevreden na al die jaren met mijn DS218play, maar ik weet niet of er een volgende komt, of ik gewoon maar NAS functionaliteit ga toevoegen aan mijn homeserver (had op zich altijd al gekund, maar ik heb de server gekocht na de NAS).
Inmiddels heb ik vrijwel alle functionaliteit op Drive + Cloud Sync en daadwerkelijke storage na al gemigreerd omdat de NAS er gewoon te langzaam voor is (wat mijn eigen schuld is; het is immers een budgetmodel)

Het voelt allemaal toch wat alsof het Synology niet zoveel meer boeit. Ze reageren iig nooit op de forums, ook niet voor veelgevraagde functionaliteit (ik denk aan bijv. scripts uitvoeren vanaf Download Station, en nog veel meer).
Ik heb inmmidels na jarenlang opzich tevreden gebruik van synology de overstap gemaakt naar een u-green nas. De software is nog volop in ontwikkeling (maar met docker en vm support kun je al alles toevoegen wat er nog niet native is) en zelfs andere os-en zijn inmiddels te installeren. Maar vooral de hardware was stukken beter, to 64 gb ram ondersteund op de meeste modellen, 2x 2,5 gb of zelfs 2x 10 gb meteen on board.... voor een prijs waarbij je bij synology 5 jaar oude hardware voor krijgt...
Waar heb je deze gekocht? Ik dacht dat dit enkel nog verkrijgbaar was in de US?
Lijkt ook beschikbaar in Duitsland. Hebben een Duitstalige NAS-site, maar de shop is leeg: https://de.ugreen.com/pages/ugreen-nasync-series

Staan wel te koop op Amazon Duitsland:Of ze ook daadwerkelijk naar NL of BE leveren weet ik niet, soms kan dit pas op het einde van het bestelproces bij Amazon.de duidelijk worden. Op het eerste zicht wel.
Via .de adres inderdaad.
Ondertussen ook de 4-Bay beschikbaar, wel alleen de plus. Welke versie heb jij?
De 6800 Pro. Nu met 4x18TB HDD en 2x2TB SSD en 64 GB ram. Draai er een aantal dockers op, voor minecraft, HA en plex, en storage natuurlijk voor mijn foto's.
Dat is ook het gevoel wat ik hierbij heb. De software van Synology is stil blijven staan, aantal functies wat out-of-the-box wordt geleverd wordt eerder minder dan meer. Kijk maar naar die laatste upgrade waarbij DS Video helemaal de nek om is gedraaid, om maar een van de vele voorbeelden te noemen.

Of het overigens verstandig dat Ubiquiti hieraan gaat meedoen vraag ik mij ook af. Maar dat komt meer omdat hun productportfolio zodanig uitbreid dat ik mij afvraag of ze met hun development teams wel in staat zijn deze te supporten en features op korte termijn toe te voegen. Het track record van de laatste jaren was niet heel best met best veel brakke firmware upgrades.

[Reactie gewijzigd door captain007 op 21 oktober 2024 20:52]

Bijkomend probleem is ook nog dat de nieuwe modellen van Synology gewoon helemaal geen 3rd-party schijven meer ondersteunen. Waar je nu nog Seagate of WD schijven in je Synology NAS kan prikken, staan al deze 3rd-party schijven niet meer in de compatibility overviews van de nieuwe moddelen van Synology.
De schijven zullen wellicht nog wel werken, maar worden dus officieel niet meer ondersteund.
Deze dure NAS servers worden dus nog duurder doordat je de Synology schijven moet gaan kopen, die ongeveer 1.5-2x de prijs zijn van 3rd-party schijven.
Je kan gewoon non-synology HDD's en SSD's gebruiken. Dat iets niet op de compat-list staat betekend niet dat het niet werkt. Firmware updates van HDD's en SSD's kan je dan niet in de NAS zelf doen (maar dat kon toch nooit voor het "syno branden hdd/ssd tijdperk".
Maar power down de NAS, haal de disk er uit, stop em in een externe SATA Dock aan een PC en je kan de firmware updaten.

Ik heb 5 Syno's en gebruik nergens Syno branded storage devices. Nergens problemen. Alles goed.
Ik had ooit een qnap en toen ik een synology nam was dat een verademing. Maar hun eigen apps lopen mijlenver achter. En toen ik laatst iemand moest adviseren over een nas verzoop ik in de variaties en (vooral on-)mogelijkheden per type en generatie.
Ik sluit me bij je reactie aan en zie "weer" een Ubiquiti apparaat erbij welke ze weer moeten onderhouden met soft- en firmware updates, en als ik eerlijk ben deze zijn van de Unifi lijn de laatste tijd niet echt optimaal. Het komt over als een ideaal systeem wat naadloos te integreren is in het eco-systeem, maar hieraan hangt ook risico; wat als de controller crasht?

Sinds kort ben ik op het werk maar ook privé terug naar Synology na een frustratie-avontuur met QNAP. Een van de grote voordelen van Synology, al is het niet perfect:
-Voldoende app's voor thuis, klein zakelijk en enterprice
-Synology High Availability, vrijwel naadloos overschakelen bij defecte nas.

Dat er een netwerk-opslag van Unifi zat aan te komen is al sinds de introductie van de UNVR bekend en de toekomst zal uitwijzen hoe dit product zich gaat ontwikkelen.
Wat als de controller crasht? Je kan gewoon een shadow controller instellen. Buiten dat, je apparaten zijn alleen voor provisioning afhankelijk van de controller, zodra ze ingesteld kan elk apparaat autonoom werken. De controller heb je alleen nodig voor stats, config en updates. Je netwerk blijft gewoon doortikken zonder controller. Wat bedoel je nou exact met "wat als de controller crasht"?

Je kan elk apparaat ook individueel benaderen en configureren, als je thuis maar 2 AP's heb goed te doen maar ik heb een netwerk met 38 AP's en 9 switches, niet te doen als je dat handmatig moet doen.

Als je kritiek gaat geven zorg er wel even voor dat de kritiek geplaatst is. Kijk als je nou zou beginnen over het feit dat ze nog steeds geen redundent en hotswapable voedingen hebben (Synology ook niet) in hun zgn. Enterprise switches en steeds maar weer komen met halve oplossingen die ze "mission critical" noemen terwijl je eigenlijk alleen maar nog een point of failure toevoegt aan je setup. Een zgn "accu backup" zonder accu's, waar letterlijk wordt gezegd kijk maar hoe je aan je accu's komt.

Als je dat zou zeggen dan kon ik met je praten, maar wat je hierboven zegt is onzin. Dat je niet eens weet dat je een shadow controller kan instellen (iets wat bij hun 2 klikken is, klik, dit is mijn tweede shadow controller, klik, ok) en zelfs een heel punt maakt van het feit dat een controller crasht terwijl het in de praktijk niet eens zo'n drama is, vraag ik me toch echt af hoever jij bekend bent met de apparatuur en software van Ubnt en of alles wat je zegt wel waar is. Wat bedoel je met nadeloos integreren in het eco systeem? Wat zou dr moeten integreren met een NAS volgens jou?

Unifi Protect kwam in 2019 op de markt en was toen een totaal ander product. Ik snap even niet zo goed hoe jij de release van een NVR toen kan relateren aan de release van een NAS nu. Unifi Protect en Unifi Network zijn totaal losse producten die totaal niet integreren met elkaar. Zo ook nit Unifi Acces, Unifi Talk, Unifi Connect en Unifi Innerspace. Het zijn allemaal losse producten die niet integreren met elkaar.

Unifi Drive is ook weer een apart deel wat niet integreert met de rest. Ik heb geen inzicht in de development teams van Ubnt (jij ook niet) dus ik kan geen uitspraken doen over onderhoud, maar het lijkt mij dat al deze lijnen hun eigen dev teams hebben. Dus jou opmerking over weer een apparaat wat ze moeten onderhouden kan ik niet zo goed plaatsen, kan je dat wat beter uitleggen aub?

Hoe een NAS moet integreren met een AP of switch is voor mij een gigantisch vraagteken en ik ben zeer benieuwd naar je inzicht.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 oktober 2024 03:16]

Wat als de controller crasht? Je kan gewoon een shadow controller instellen. Buiten dat, je apparaten zijn alleen voor provisioning afhankelijk van de controller, zodra ze ingesteld kan elk apparaat autonoom werken. De controller heb je alleen nodig voor stats, config en updates. Je netwerk blijft gewoon doortikken zonder controller. Wat bedoel je nou exact met "wat als de controller crasht"?
Gezien de snelle ontwikkelingen van Ubiquiti welke ik probeer bij te houden is dit mij ontgaan.
Als je kritiek gaat geven zorg er wel even voor dat de kritiek geplaatst is. Kijk als je nou zou beginnen over het feit dat ze nog steeds geen redundent en hotswapable voedingen hebben (Synology ook niet) in hun zgn. Enterprise switches en steeds maar weer komen met halve oplossingen die ze "mission critical" noemen terwijl je eigenlijk alleen maar nog een point of failure toevoegt aan je setup. Een zgn "accu backup" zonder accu's, waar letterlijk wordt gezegd kijk maar hoe je aan je accu's komt.
Ik denk toch echt dat jij hier de plank mis slaat. Ubiquiti heeft modellen met hotswap psu, evenals Synology en QNAP. Het systeem van Ubiquiti met een DC Backup zie ik niet als een backup voeding aangezien je hiervoor een compleet extra systeem moet aanschaffen. Ja het is een vorm van een redundant systeem, mijn mening hierover is anders.
Als je dat zou zeggen dan kon ik met je praten, maar wat je hierboven zegt is onzin. Dat je niet eens weet dat je een shadow controller kan instellen (iets wat bij hun 2 klikken is, klik, dit is mijn tweede shadow controller, klik, ok) en zelfs een heel punt maakt van het feit dat een controller crasht terwijl het in de praktijk niet eens zo'n drama is, vraag ik me toch echt af hoever jij bekend bent met de apparatuur en software van Ubnt en of alles wat je zegt wel waar is. Wat bedoel je met nadeloos integreren in het eco systeem? Wat zou dr moeten integreren met een NAS volgens jou?
Ik vind je behoorlijk fel tot agressief uit de hoek komen in je reactie, en zoals eerder uitgelegd gaan de ontwikkelingen bij Ubiquiti zo snel dat mij ook wel eens wat ontgaat; iemand erop attenderen siert je meer dan de wijze waarop je nu reageert. In dit stuk haal je ook verschillende dingen door elkaar.
Het naadloos integreren is een prima feature, dat is bij Unifi prima verzorgd en gaat over het algemeen goed, maar het kan ook door een foutieve update misgaan en dan stort het hele systeem in. Geregeld lees ik online op verschillende fora dat men er goed de balen van heeft apparatuur te moeten resetten en fysiek van het plafond te halen omdat de boel instort.
Unifi Protect kwam in 2019 op de markt en was toen een totaal ander product. Ik snap even niet zo goed hoe jij de release van een NVR toen kan relateren aan de release van een NAS nu. Unifi Protect en Unifi Network zijn totaal losse producten die totaal niet integreren met elkaar. Zo ook nit Unifi Acces, Unifi Talk, Unifi Connect en Unifi Innerspace. Het zijn allemaal losse producten die niet integreren met elkaar.
Je hoeft mij niet uit te leggen hoe het systeem werkt, werk er lang genoeg mee maar niet met alles. Feit blijft dat al staan toepassingen op zichzelf het allemaal veelal in 1 controller draait.
Unifi Drive is ook weer een apart deel wat niet integreert met de rest. Ik heb geen inzicht in de development teams van Ubnt (jij ook niet) dus ik kan geen uitspraken doen over onderhoud, maar het lijkt mij dat al deze lijnen hun eigen dev teams hebben. Dus jou opmerking over weer een apparaat wat ze moeten onderhouden kan ik niet zo goed plaatsen, kan je dat wat beter uitleggen aub?
Ik heb genoeg ervaring en vele uren aan herstelwerk zitten in brakke soft- en firmware van Ubiquiti. Ook heb ik in de afgelopen jaren veel eendagsvliegen voorbij zien komen of producten welke zo beroerd zijn onderhouden en gelukkig van het toneel verdwenen zijn.

Ubiquiti is de laatste jaren ongekend snel aan het op de markt zetten van nieuwe producten waarbij het niet goed lukt hun doelstelling te halen als het gaat om wat te presenteren. Producten ontvangen veel updates welke ook geregeld heel erg fout gaan. Om deze reden werk ik voor het (Unifi gedeelte) een testlab. Ieder IT product dat ze op de markt brengen heeft updates en onderhoud nodig, welke ze nu soms al amper bij kunnen houden, dus hoe meer producten hoe meer zorg over deze producten.
Hoe een NAS moet integreren met een AP of switch is voor mij een gigantisch vraagteken en ik ben zeer benieuwd naar je inzicht.
Geen idee waarop je hiermee doelt. Het enige wat ik vermoed, maar dat is speculeren is dat er verwarring is ontstaan omdat alles onder de productnaam "Unifi" uitgegeven wordt. Feitelijk is het een groot eco-systeem waarbij onderdelen als individuele toepassingen functioneren maar wel een zekere afhankelijkheid hebben van elkaar.
Gezien de snelle ontwikkelingen van Ubiquiti welke ik probeer bij te houden is dit mij ontgaan.
Dat is niks nieuws, de controller is nooit mission critical geweest. Dat was in Unifi Network Applicaton 5 ook al zo, als de controller crasht dan crasht hij maar.... Boeie!
Ik denk toch echt dat jij hier de plank mis slaat. Ubiquiti heeft modellen met hotswap psu, evenals Synology en QNAP. Het systeem van Ubiquiti met een DC Backup zie ik niet als een backup voeding aangezien je hiervoor een compleet extra systeem moet aanschaffen. Ja het is een vorm van een redundant systeem, mijn mening hierover is anders.
Nou ben ik echt benieuwd, laat eens zien?

Die DC backup waar jij het over hebt, is de "mission critical" voeding waar ik het over heb, het is niks anders als nog een single point of failure in je setup. Ook de power rack is niks anders als een single point of failure waardoor je hele rack offline gaat.

Als de hoofdvoeding in het apparaat kapot gaat heb alleen maar 2 opties:
1. Tot in de eeuwigheid door gaan op de externe voeding en hopen dat die externe voeding nooit offline gaat.
2. De hele switch vervangen, incl de downtime.

Ik had het over Enterprise he. Goed lezen.
Ik vind je behoorlijk fel tot agressief uit de hoek komen in je reactie, en zoals eerder uitgelegd gaan de ontwikkelingen bij Ubiquiti zo snel dat mij ook wel eens wat ontgaat; iemand erop attenderen siert je meer dan de wijze waarop je nu reageert. In dit stuk haal je ook verschillende dingen door elkaar.
Het naadloos integreren is een prima feature, dat is bij Unifi prima verzorgd en gaat over het algemeen goed, maar het kan ook door een foutieve update misgaan en dan stort het hele systeem in. Geregeld lees ik online op verschillende fora dat men er goed de balen van heeft apparatuur te moeten resetten en fysiek van het plafond te halen omdat de boel instort.
Ja leuk allemaal, maar dan heb ik nog steeds geen antwoord op mijn vraag, wat zou er moeten integreren volgens jou?

Dat fysiek resetten is toch echt een fout van de eindgebruiker. Als je niet weet waar je mee bezig bent en zomaar dingen aantikt dan is je apparaat inderdaad gelocked op een bepaald ip, maar dat is niet de default, daar kiest de gebruiker zelf voor en je wordt ervoor gewaarschuwd. Kan je nauwelijks Ubnt kwalijk nemen.

Je hoeft ze niet eens van het plafond te halen, als je gewoon even een SSH terminal opent en de "inform_host" verandert dan is het gepiept. Als je ervoor kiest om de Inform Host te locken en dan SSH uitzet of het SSH wachtwoord vergeet, zijn allemaal dingen die Ubnt niet in de hand heeft natuurlijk.

Ik ken genoeg apparaten die je kan soft bricken met een paar commando's. Moet je dat maar niet doen.
Je hoeft mij niet uit te leggen hoe het systeem werkt, werk er lang genoeg mee maar niet met alles. Feit blijft dat al staan toepassingen op zichzelf het allemaal veelal in 1 controller draait.
Ja, sorry hoor, het zal wel weer agressief overkomen, maar waar heb jij het over? Je bent in de war met een Unifi Dream Machine (UDM) welke alle applicaties kan draaien. Je kan alle applicaties ook los downloaden en op een Linux of Windows machine draaien. Sorry, echt sorry, ik vind het gewoon een beetje raar dat jij claimt van alles te weten en te ervaren, maar je weet niet eens dat het losse applicaties zijn die door Ubnt worden gebundeld in 1 product.

Nu ik het allemaal nalees, volgens mij denk jij dat de UDM de controller is ofzo...

Je kan ze zelfs op een Synology NAS draaien, ja dan heb je wel een probleem, daar heb je een punt.

Dus als je echt zeker wil zijn van je zaak koop je 6 Synology NAS'en, 3 als shadow controller. Zet je Network op 1, Protect op de tweede en Drive op de derde. Dan zijn je niet mission critical applicaties wel netjes mission critical afgeschermd.
Ik heb genoeg ervaring en vele uren aan herstelwerk zitten in brakke soft- en firmware van Ubiquiti. Ook heb ik in de afgelopen jaren veel eendagsvliegen voorbij zien komen of producten welke zo beroerd zijn onderhouden en gelukkig van het toneel verdwenen zijn.

Ubiquiti is de laatste jaren ongekend snel aan het op de markt zetten van nieuwe producten waarbij het niet goed lukt hun doelstelling te halen als het gaat om wat te presenteren. Producten ontvangen veel updates welke ook geregeld heel erg fout gaan. Om deze reden werk ik voor het (Unifi gedeelte) een testlab. Ieder IT product dat ze op de markt brengen heeft updates en onderhoud nodig, welke ze nu soms al amper bij kunnen houden, dus hoe meer producten hoe meer zorg over deze producten.
Weer allemaal leuk om te lezen, rappers hebben ook leuke verhalen. Kom dan ook eens met specifieke modellen en voorbeelden.

Buiten dat, ben jij nou uitspraken aan het doen over een product wat niet eens een publieke beta heeft gehad? Werk jij bij Ubnt?
Geen idee waarop je hiermee doelt. Het enige wat ik vermoed, maar dat is speculeren is dat er verwarring is ontstaan omdat alles onder de productnaam "Unifi" uitgegeven wordt. Feitelijk is het een groot eco-systeem waarbij onderdelen als individuele toepassingen functioneren maar wel een zekere afhankelijkheid hebben van elkaar.
Weet ik veel, jij wil alles integreren, leg jij het maar eens uit. Volgens wat jij zegt, integreert het allemaal niet zo goed. Wat zou er dan moeten integreren volgens jou?

Wat zeg je nou weer? Afhankelijk van elkaar? Hoe dan?

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 23 oktober 2024 03:56]

Als de controller crasht? Geen probleem, je netwerk doet het dan gewoon nog steeds. Mijn controllers zijn self hosted en van eentje was er iets met docker, kon prima een maandje ofzo wel doordraaien totdat ik het probleem gefixt had.
Zo te zien ligt de focus echt op opslag. Dus dan zal de doelgroep kleine bedrijven zijn. Die lokaal zonder al te veel gedoe wat netwerkschijven nodig hebben.
De doelgroep lijkt me de zakelijke markt (MKB) met geoutsourcde IT.
Nou ja dat weet ik zo snel nog niet.

Al qua stabiel ben ik het wel mee eens. Had van de week een Syno nas met nog 5.2 draaien met een uptime van maar liefst 2578 dagen!
Mijn oude qnap 509 heeft ook al eens jaren gedraaid tot een stroomstoring.
Maar kwam na een rebuild gewoon weer op.
En draait nog steeds is van 2009 dus.
Zelfs de hdd doen t nog.

Dus niet alleen synology.
Ik heb al jaren QNAP en Unifi vind ik niet echt een NAS merk maar meer een netwerk componenten leverancier en het is niet mogelijk om eigen software te in stalleren zoals dat kan op Synologie of QNAP en dan heb je eigenlijk gewoon een SMB of NTFS sharing device en dat kan een raspberry pi ook met mediavault om maar even een vergelijiking te maken , je wilt op zo een ding ook container station draaien dat kan met andere nassen ook , het product is nieuw , ik ben een professionele installeren van unifi apparatuur maar deze had ik niet zien aankomen dat ze met een NAS product zouden komen
maar we gaan het zien maar zou geen early adopter worden van zo iets.
Dan komt er over een paar weken waarschijnlijk ook een UNAS, met 4 drive bays, gebaseerd op de UNVR :P
Hopelijk duurt het maar een paar weken, want een 7-drive NAS is nogal overkill voor een homelab, imo :)

Maar ja, tegelijkertijd is alles aan Ubiquiti overkill, maar daar beginnen we niet over :p
Ik vind dat nogal een vreemde stelling "alles aan Ubiquiti is overkill".
Als je bovengemiddeld interesse hebt in IT, houdt van stabiliteit, maar toch ook fantastische features wil voor een schappelijke prijs dan kom ik toch echt bij Ubiquiti (UniFi) uit.
Zo heb ik m'n udm pro en pro switch ook aan mijn vrouw verkocht, maar ik snap de stelling van @Juanapeno wel, een cloud gateway max voor de helft van de prijs zou eigenlijk meer dan genoeg moeten zijn voor een home user
Dat mag dan zo zijn; hier draait inmiddels al enkele jaren een UDM-pro en die is echt ontzettend stabiel. Laatste paar herstarts waren ofwel updates ofwel omdat de elektriciteit even eraf moest. Kost een paar centen maar vergeleken met je providerbox een stuk stabieler.
Jij verkoopt hardware aan je vrouw?
Het is een (Vlaamse?) uitdrukking die betekent dat hij haar akkoord gekregen heeft.
Nu woon ik toch alweer 8 jaar in Antwerpen maar daar heb ik nog nooit van gehoord. En ik ken toch veel uitdrukkingen nu zoals kindje kopen en in de sacoche :)
Het is een Vlaamse uitdrukking maar niet zoals hij het geschreven heeft.
De uitdrukking is “Zo heb ik het aan men vrouw verkocht” en niet “zo heb ik hardware aan men vrouw verkocht”
volgens mij wat we in nederland de WAF noemen,
Wife acceptance factor / wife approval factor of de wife appeal factor (WAF).
als die te laag is komt het er meestal niet.
Dan kun je bijv. naar de Cloud Gateway Ultra kijken. Kost grofweg de helft en is nog steeds meer dan genoeg voor een home user. Ik spreek uit ervaring met mijn Ultra en gigabit glas.
yeah I know, al heb ik me jaren geleden al in een UDM pro ingekocht dus voor nu blijf ik daar even bij ;)
Ik spreek natuurlijk vanuit mijn perspectief. Ik zeg niet dat het overkill is voor iedereen, maar in mijn geval als student heb ik nog geen 10Gbit-netwerk, maar toch heb ik het :p
Oeps, mijn homelab heeft 16 hotswappable drivebays. Overkill? Nope, precies wat ik nodig heb.
Ubiquity heeft voor netwerk
De AMP Unifi Edgemax instap MKB power user en enterprise solutions
Waar je binnen Unifi ook instap mid high enterprise opties hebt.
Met de Cloudkey gen 2 heb ik single drive Unifi Protect NVR
Momenteel 1 cam. Voor thuis is max van 5 zat en deze kan al meer dan dat aan.
Ondanks dat ben ik dual Wan user met 2 AI1 ISP dus mijn NVR is beetje karig bij triple LAN
Backup behoor je 3 voud te hebben waarvan 1 ervan buiten je locatie.
Ik heb nu 1 Nas 10Gb UTP ik zou dus 1 Backup nas nog erbij.
Die Qnap kost ongeveer 2,5x dan unify ik zie dit 1ste nas van Unify als een conumenten mid tier oplossing. 7 drives is zat voor RAID 6 alleen is het ook feature arm met ARM. Geen pici-e uitbreiding geen sata ssd of nvme tier mogelijk naast fsp28.
Dus beperkte instap midtier
Ik heb begrepen dat er ook een versie zou komen met ruimte voor maar 2 drives
Zou mooi zijn, past esthetisch gezien perfect in m’n rack!
Gaaf, groot fan van dit merk, mijn meterkast hangt ook vol mee, bij me maat ook, en dan beheer ik nog dit systeem voor bij ons in de kerk en bij een meubelmaker bedrijf. Mooi spul en werkt heel goed en ja zelfs met updaten laatste jaren GEEN ENKEL gezeik mee zoals je vroeger wel had.
Ben wel benieuwd; maar in tegenstelling tot jou blijf ik er continue gedoe mee hebben. Mijn wifi is altijd ruk, na serieus echt heel veel uren erin te hebben gestoken. Enige wat ik nog niet heb gedaan is nieuwe kabels gebruiken.

Beetje de infameuze issue met veel package drops.

Mijn huidige NAS begint wat kracht te minderen voor transcoding met plex, keertje upgraden is dan wel leuk. Mocht dit erop draaien is dat wel mooi :Y)
Wacht ff, dus je hebt packet loss en kijkt niet naar je kabels? Zou daar beginnen, of het moeten alleen drops op de wifi zijn. Hier ook de hele hut vol en heb met 3 AP's bereik op de parkeerplaatsen achter het huis (25m).

Ik gebruik de UNVR's vooral bij bedrijven die bijvoorbeeld hun buiten terrein vol willen hangen met camera's. Super simpel, goede camera's ook en voor een bedrijf niet meteen de hoofdprijs die veel beveiligingsbedrijven rekenen voor simpelere systemen.
Ik vond het mooi spul maar niet zo stabiel inderdaad. Ik ben zelf overgestapt naar Asus zenwifi pro en niet meer omgekeken.
Ik ben zowel een Synology als Ubiquiti gebruiker/liefhebber en heb in mijn meterkast ook een hele rack setup hangen.

Ben wel zeer benieuwd naar de software op de UNAS Pro want als Synology iets goed doet is het dat wel.

Paar must haves voor mij zijn in ieder geval iets vergelijkbaars aan:
  • Synology Drive (Voor bestandssynchronisatie tussen NAS en computers/laptop etc)
  • Docker ondersteuning en Download Station voor automatiseren van tv series e.d.
  • Hyper Backup (Voor cloud backup naar diensten als C2, Backblaze enz)
  • Plex Media Server
De prijs valt me nog reuze mee trouwens.
Docker ondersteuning is ook voor mij een must. Dat maakt het het migreren naar een andere/nieuwe nas echt en peulenschil.
Maar waar gebruik je download station dan voor? Hier is het ****arr wat de klok slaat. Radarr, Sonarr, Bazarr icm sabnzbd.
Er zit geen virtualisatie op de UNAS, het is een zeer basis fileserver met beperkte instellingen maar wel met 10gbe.
Ik zou toch 2 keer nadenken om nu je data hierop te bewaren, gezien de reputatie van ubnt en nieuwe producten...
Er hoeft ook geen virtualisatie op te zitten, maar container functionaliteit. Daarmee kan je er alles op draaien wat je wilt (binnen de grenzen van de resources).
Volgens mij draaien ze Alpine op de UDM's dus denk dat het vast mogelijk is om docker of podman te installeren. Het zal alleen geen snelheidsduivel zijn, en 8gb voor die .net based *arr stack kan misschien net krap worden.
Het is ARM 4C/4T ding nadruk op basic nas functionaliteit en zuinigheid.
Dat maakt dit betaalbaar en net zo beperkt als andere instap midrange oplossingen.
Met 1 sku heb je als consument nog niet veel keus tov een Qnap.
8 GB is echt geen probleem. Ik draai een Synology DS916+ met 8GB RAM. Ik heb Radarr, Sonarr, NZBGet, AdguardHome en Synology_Docviewer containers draaien. Totaal geheugengebruik van de containers is 340 MB.

[Reactie gewijzigd door Yggdrasil op 22 oktober 2024 16:28]

Ah, je hebt gelijk. Het geheugengebruik van die stack is aardig verbeterd zo lijkt het. Hier zit ik op 1Gb op mn media container. Neemt niet weg dat een downloader profijt zou hebben van meer memory voor buffers en cache
Ik denk dat de Synology NAS toch wel een andere doelgroep betreft, met een office suite, printer server, mailserver, backup software, VM en containter ondersteuning. En natuurlijk een hele hoop community software.
Bekijk de review van NAS Compares maar eens. De Ubiquiti NAS heeft, in ieder geval op dit moment, zo zijn tekortkomingen -- o.a. geen Docker support.
De target van ubiquity is toegankelijke NAS met nadruk op basic features.
1st gen dus dat zal met de tijd met andere SKU en ook software stack en app uitgebouwed worden. Nu dus puur voor no nonsens consumenten target met Unifi of geen eco systeem.
De vraag zou ook kunnen zijn, wil je dat op dit type NAS wel draaien?

het brengt ook de nodige complexiteit met zich mee.

Ik kan het namelijk ook niet docker draaien op mijn UNVR, of mijn cloudkey.
Ze slaan de plank wel volledig mis met het feit dat dit ding geen Protect kan draaien, of anderzijds als opslag kan dienen voor videobeelden.
Dat is echt typisch iets Unifi. De Unifi Dream Router, opvolger van de Unifi Dream Machine maar dan met slechtere specs, kan wél Protect draaien, maar UDM niet - dat terwijl je ook naar een netwerkshare of iets anders video zou kunnen opnemen. Voor een thuissetting is dat gewoon prima.
Daar hebben ze de UNVR voor toch? Anders kannibaliseren ze hun eigen producten. ;)
Je kannibaliseert inderdaad je eigen producten als je bewust producten uitbrengt die potentieel een enorme overlap hebben. De UNVR is een veredelde NAS waarop Unifi Protect geïnstalleerd staat. Wil je netwerkopslag hebben wat je zowel voor videobeelden als andere data kunt gebruiken, dien je dus 2, nogal dure, apparaten te kopen.
Het unifi spul is dan ook prosumer, en niet voor de huis tuin en keuken gebruiker natuurlijk. Dus als je toch al een rack vol spul hebt staan je hele huis op 10G hebt draaien inclusief alle switching die daar weer bij hoort dan maakt een apparaat meer of minder niet meer zo heel veel uit.

Een UNVR is ook niet direct bedoeld om 2 camera's mee te doen ofzo, dan doe je dat gewoon op je router die het ook kan. Een Dream Machine Pro met HDD is voor 95% van de thuisgebruikers meer dan zat.

Als je een UNVR nodig hebt zit je volgens mij niet te wachten op combinatie functies die potentieel de snelheid van bijvoorbeeld bewegingsdetectie en de streamkwaliteit negatief kunnen beinvloeden.
Juist prosumers hebben niet eindeloos geld en ruimte om racks vol te proppen. Dat het geen doorsnee consumentenspul is weten we wel. Maar die NVR is ook geen bijzondere doos, dus als je voldoende schaalt kan dat prima op een NAS gedaan worden, want dat is de NVR in principe ook.
Blijkbaar ook al een review van Nas Compares. Zeer benieuwd hoe het werkt/presteert t.o.v. Synology.
YouTube: UniFi UNAS Pro NAS - The BIG REVIEW
Gemiste kans dat er geen redundante voeding in zit, voor een rack-model had ik die optie toch echt wel verwacht; niet te vergissen met het eigen backup-voeding-systeem wat Unifi zelf al heeft.

Ik ben erg benieuwd naar de beoordelingen, zeker omdat deze standaard van een SFP+ (10gb) voorzien is maar had dan ook een 1-2,5-5-10gb RJ45 erin gezet ipv gigabit...

Verder is het een gewaagde stap in een wereld waarin Synology en QNAP de markt eigenlijk domineren.
Hij ondersteunt gewoon de "Unifi DC power backup" (grote stekker aan de achterkant) naast de gewone voeding. Daar heeft Unifi een heel afzonderlijk toestel voor "Unifi Power Backup"
Benieuwd
  • welk file systeem
  • Wat write throughput is, met name SMB
  • througput encrypted read & write
Benieuwd
  • welk file systeem
Vooral dat. Ik heb nu ZFS op mijn NAS, als ik dat niet meer kan gebruiken is dat een downgrade voor mijn data.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.