Ubiquiti introduceert Enterprise Fortress Gateway-router met 25Gbit/s-ethernet

Ubiquiti heeft de Enterprise Fortress Gateway-router geïntroduceerd. Deze router ondersteunt 25Gbit/s-ethernet op zowel de wan-poorten als op één lan-poort. In de praktijk haalt de router maximaal 23,5Gbit/s, claimt de fabrikant.

De router is specifiek ontworpen voor enterpriseomgevingen en complexe netwerkinfrastructuren. Het apparaat is geprijsd op 2285,69 euro inclusief btw of 1889 euro exclusief btw. In de praktijk kan de router tot 23,5Gbit/s throughput behalen. Als de ingebouwde Intrusion Detection System- en Intrusion Prevention System-functies, die het netwerkverkeer monitoren voor beveiligingsdoeleinden, zijn ingeschakeld, bedraagt de maximale doorvoersnelheid 12,5Gbit/s.

Wat lanpoorten betreft beschikt de router over één 25Gbit/s-SFP28-aansluiting, twee 10Gbit/s-SFP+-poorten en één 2,5Gbit/s-RJ45-connector. Het apparaat beschikt over één 25Gbit/s-SFP28-poort en één 2,5Gbit/s-RJ45-poort voor wan. Er zijn daarnaast twee hotswapvoedingen voor redundantie inbegrepen. De router beschikt over een 1,3"-touchscreen voor bediening en de weergave van telemetrie. Hij ondersteunt volgens Ubiquiti realtime inspectie van versleutelde pakketten zonder licentiekosten via een nieuwe NeXT AI Inspection-feature.

Een functie van de Enterprise Fortress Gateway, of EFG, is de ingebouwde Cloud Key. Deze functionaliteit stelt de router in staat om andere Ubiquiti-apparatuur te beheren, zoals accesspoints en switches. Het apparaat ondersteunt meer dan vijfhonderd aangesloten UniFi-apparaten en kan meer dan vijfduizend clients aan. Dat zijn aangesloten apparaten van gebruikers, zoals laptops, telefoons en computers.

De EFG is het eerste product in de nieuwe Enterprise-serie van Ubiquiti. Het bedrijf geeft echter aan dat het later dit jaar meer enterpriseproducten wil introduceren, maar vermeldt daarbij niet om wat voor producten het precies gaat.

Door Andrei Stiru

Redacteur

30-07-2024 • 11:22

92

Submitter: Byte

Lees meer

Reacties (92)

92
91
49
2
0
31
Wijzig sortering
€2286 voor een router die over de grens van 10 gigabit gaat als je IPS inschakelt is wel enigszins aan de prijs, als je het mij vraagt. Dit kan je zelf voor minder doen met OPNsense.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 30 juli 2024 11:34]

Ubiquiti is een beetje de Apple onder de netwerkapparatuur: nice maar wel wat prijzig. Ik zie niet direct in waarom enterprise klanten voor Ubiquiti zouden kiezen, die kijken over het algemeen toch wat kritischer naar de prijs/kwaliteitverhouding maar tegelijk zijn er ook bedrijven die hun personeel met Apple computers laat werken. Het zal mij benieuwen of dit een succes gaat worden of dat ze de prijzen zullen moeten verlagen of zich terugtrekken uit dat marktsegment.
Dit is helemaal niet duur voor dergelijke specs.

Op het werk beheer ik een volledige Cisco omgeving. (pakweg 800 APs, 90 switch stacks/250 switchen gaande van Catalyst 9200 tot Nexus 9k reeksen, Firepower firewalls,...). Maar voor iets als ons gastennetwerk heb ik wel op deze zitten wachten.

Voor dezelfde specs qua IPS throughput zou ik bij cisco voor een FTD 3130 ofzo moeten gaan.
Die kost je 21.000 euro list price. Dan nog 5 jaar aan Threat Defense en URL filtering licenties erbij voor 28.000 euro. Dan zit je list price aan pakweg 50.000 euro.

Daar krijgen ze pakweg 75 percent korting op, en zelfs dan kost dat nog meer dan 12.000 euro.

Deze Unifi reeksen zijn voor de KMO/MKB markt (en zelfs groter). Voor die markt is dit spotgoedkoop.
Dan zet je er lekker 2 met die shadow mode of VRRP ertussen en de extended care. Dan ben je voor 5300 euro gesettled voor 5 jaar.
Zonder de traffic mix te kennen zitten jullie allen appels met peren te vergelijken.

Low-budget merken als Ubiquiti adverteren met doorgaans veel te hoge specs door een veel te rooskleurige situatie te schetsen. Ze testen onder ideale omstandigheden. Serieuze merken zie je vaak termen als "Enterprise Mix" o.i.d. gebruiken, waarin veel realistischere scenario's en uitkomsten worden weergegeven. Packet-size, pps, en andere factoren hebben aanzienlijk invloed op de bandbreedte throughput van een IPS/IDS appliance.

[Reactie gewijzigd door Yordi- op 30 juli 2024 13:00]

Klopt. En zelfs daar is bijvoorbeeld een Cisco niet heel duidelijk in, zelfs niet met zaken als packet mix.
De meeste geadverteerde bandbreedtes en specs zijn bijvoorbeeld een som van verschillende sessies.

Zo kunnen ze bijvoorbeeld wel adverteren met, ik zeg maar wat, 400Mbps IPSec VPN throughput. Wat ze er dan niet bij zeggen is dat je dat pas haalt wanneer je je SA's zo klein mogelijk maakt, opdat ze verdeeld worden over meer CPU cores / ASICs.
Even een VPN met een SA als 10.100.0.0/16 erop knallen zal je niet die 400Mbps geven, zelfs nog geen kwart.

Het zal dus wachten zijn op de eerste rigoreuze tests en gebruikerservaringen om te zien hoe grof de korrel zout is die we moeten nemen.
Klopt. En zelfs daar is bijvoorbeeld een Cisco niet heel duidelijk in, zelfs niet met zaken als packet mix.
Ik heb van mijn Cisco account team wel eens deze informatie gekregen toen ik erom vroeg. Maar eerlijk gezegd is het tegenwoordig niet meer zo relevant als 10 jaar geleden. Ik dimensioneer mijn netwerk niet meer op de rand van wat net mogelijk is. Een field upgrade is duurder dan het verschil tussen een Catalyst 8200 of 8300, dus tegenwoordig zet ik gewoon grotere modellen in het veld.
Moet je je alsnog afvragen waarom Unifi het 'zo goedkoop' kan doen en Cisco zo veel duurder is, Of desnoods Forti waar zij zich nu eerder tegen positioneren.

1. Unifi biedt geen (betaalde) ondersteuning, in deployment, software, en hardware
2. Documentatie en ondersteuning voor bepaalde (basale) functies is is schrijnend
3. Unifi heeft een valse marketing strategie, 25Gbit, met 1500 bytes packets zeker? Met IMIX kan je dat vergeten. Ook lees ik dat SSL DPI al een limit heeft op 5k connecties per seconde. Terwijl de doos zelf 71k connecties per seconde aan kan. Zelfs dat is voor een firewall die op 25Gbit moet werken aan de lage kant.
(met ca 35Mbit druk je 71000 packets naar dat ding toe op 64Byte, dus dan zit hij vol. Een Cisco doet dat waarschijnlijkin hardware. Maar ik verwacht dat Unifi het in software doet dus dan heb je interrupts)

Zo is er nog wel meer...
Al met al, ja het is niet veel geld voor zo'n apparaat, maar je kan er ook niet té veel van verwachten.
Wij hebben al 6 maanden een betaald support contract bij Uniquiti...

Verder is het inderdaad geen Enterprise spul, ze gaan daar geen potten breken en we raden grote klanten zelf af om Ubiquiti te gebruiken. Goed genoeg voor kleine zakelijke klanten met een klein kantoortje of 2/3, en dan nog moet je opletten (bvb auto updates uit en niet te snel updaten, opletten met nieuwe hardware, in TCO opnemen dat je hardware maar beperkt gesupport gaat worden, ook in tijd, ...)
Ik dacht dat Ubiquiti voortaan wel betaalde support aanbiedt: https://ui.com/site-support
Verschil met Cisco is dat het bij Ubiquiti maar net is welke kant de wind op waait en wat de stand van de zon is mbt support. Producten volgen elkaar in rap tempo op, sommige lijnen laten ze compleet doodbloeden en de lijnen waar ze mee doorgaan mist de helft van de instellingen (je kunt vanuit de controller nog steeds geen PPPoE met MTU van 1500 instellen). Bugs worden niet opgelost of worden na een update geïntroduceerd. Controller verandert elke release van interface.

Nee, ik was vroeger groot fan van Ubiquiti, maar ik word er tegenwoordig niet meer blij van. Ik zou zakelijk niet snel 1889 euro in een router stoppen van dit merk.
Dit is vooral een punt wat ik bij deze herhalende discussies niet of nauwelijks toegelicht zie. Support van Ubiquiti is eigenlijk volledig community gebaseerd. Wellicht dat partners een andere ingang hebben maar als klant direct heb je er niet veel aan. Ergens waarschijnlijk ook de reden waarom ze de spullen voor "weinig" kunnen verkopen en geen licentiemodel hebben. Beide erg mooi voor prosumer en MKB maar geen strakke support, release cycles en SLA's is gewoon een no-go voor enterprise niveau.

Ik snap ook niet echt waarom ze de groot-zakelijk markt problemen aan te boren zonder de rest op orde te hebben. Dat lijkt me een recept voor een slechte naam en daarom exit in die markt. Voor prosumer en MKB is het prima spul met weinig serieuze concurrentie, blijf bij je leest.

[Reactie gewijzigd door naaitsab op 30 juli 2024 17:25]

In de Prosumer en MKB hoek worden ze inmiddels voorbij gelopen door TP-Link en Zyxel. Wat Ubiquiti maakt met die controller is allang niet meer uniek, dat hebben andere fabrikanten inmiddels ook.
Cisco geeft op vrijwel alle producten voorzover ik gezien heb een e.o.l. datasheet aan met een tijdlijn van beschikbaarheid. Na deze uiterste datum is het ook echt gedaan, dan is alles offline.

Ubiquiti heeft nergens een life-span staan en het kan maar zo afgelopen zijn met een product. Ja of niet want de laatste tijd is de U6 en U7 lijn geïntroduceerd maar de gen2 staat ook nog volop beschikbaar.
Alleen op consumenten niveau.
Op enterprise niveau zijn dit totaal geen bedragen waar ook maar iemand van schrikt.
En alsof een beetje fatsoenlijke windows workstation heel veel goedkoper is als een Apple variant.
De laatste valt heel zwaar tegen. Als je een op een gaat vergelijken zijn de prijzen van apple niet zwaar overdreven of soms zelfs goedkoper. Jammer dat ze weinig open zijn en dat ik niet met hun software kan werken.
Je kan ze niet echt 1 op 1 vergelijken, die van apple met de M2 Ultra is meer een all in 1 chip.
Ben wel benieuwd of hier iemand recent de afweging heeft gemaakt. en wat de criteria waren waarop de ene dus af viel.
Tegenwoordig is het inderdaad heel moeilijk een op een te vergelijken. Al helemaal omdat apple zelf cpus maakt. Maar, en ik spreek van enige jaren terug, als je een imac ging vergelijken met een all-in-one van HP en dezelfde configuratie ging maken was het prijsverschil, in mijn ogen, niet de cruciale factor. Ook een vergelijking tussen een mac mini of een andere mini-pc met vergelijkbare configuratie was er geen verschil in prijs dat voor mij de doorslag zou geven.

Ook nu lijkt de prijs van een iphone vergelijkbaar met de prijs van vb. samsung. Maar opnieuw mag je niet beginnen met iphone pro max te vergelijken met een midrange smartphone. Het lijkt mij dus eigenlijk vooral een naam dingetje te zijn.
Je slaat volledig de plank mis om Apple te vergelijken met Windows of Android op basis van hardware. Het is de software wat het verschil maakt. Hardware doet dan minder ter zake op vele vlakken.
Tja, het gaat ineens over enkele jaren terug. :?
Volgens mij is het verkooppunt van Apple inmiddels dan ook het ecosysteem.
Hoe goed dat totaal werkt in een enterprise solution is volgens mij waar wij nu van af dwalen.
Support apple tegenwoordig al recente nvidiavideokaarten? Of kun je voor snelle ai en 3d nog steeds geen apple nemen?
Ubiquiti is toch ook groot geworden door mensen die voorheen bij Apple's netwerkafdeling hebben gewerkt? Het is ook te merken in hun producten, geen webinterface maar alles via een controller die je ergens op moet installeren. Mijn smaak is het niet maar het is wel populair in kleine/middelgrote bedrijven zonder echt grote dingen te doen.
Ik heb een Gateway Utra en daar draait de controller voor de accesspoints standaard ook op.
Gaat gewoon allemaal via de webinterface.
(Of wil je de accesspoints direct kunnen instellen, dat is bij andere producten toch ook niet zo?)

[Reactie gewijzigd door jongetje op 30 juli 2024 12:43]

Ik draai een Ubiquity Dream Machine en die heeft de controller ingebouwd. Zo zijn er meer producten die dat hebben (zoals @jongetje ook al zegt).
Prijzig? Heb je wel eens gekeken naar bijvoorbeeld Cisco op dit niveau ...?
Ubiquiti is goedkoop als in "Geen RMA nodig, voor de prijs dat de andere vendors vragen, kan je veelvouden aan Ubiquiti's kopen om als spares op de plank te leggen.".

In een zoekresultaat kost FortiGate 600F en 5 jaren FortiCare ATP bundel € 56554,80 exclusief BTW.

Voor de prijs van een FortiGate equivalent haal je 20+ Ubiquiti's. Niet raar dat Ubiquiti's op de werkvloer als een wegwerpproduct behandeld worden.
De enige relatie die ik zou kunnen vinden is dat Ubiquiti net als Apple een zeer mooie integratie heeft in hun suite met alle apparaten. Anders dan dat stopt die relatie. Net dat ik de prijs en doelgroep ook meer MKB "enterprise" vind.
Daarnaast vind ik het qua prijs allemaal wel meevallen. Ik zou het eerder als low budget semi professioneel noemen. Zoals @DinX al aangeeft.
Offtopic: Stiekem ook wel te verwachten.. de oprichter heeft voor Apple gewerkt. dus ik denk dat hij daar wat design filosofie heeft opgedaan.
Gaat over enterprise spul en hij begint over OPNsense :')
ik geloof dat Ubiquity net als pfsense/opensense, TPLink, Mikrotik, etc. vaak als 'Prosumer' wordt aangemerkt, niet als echt enterprise-grade.

Dat betekent niet dat produkten van die merken niet bruikbaar zijn in enterprise omgeving, maar dat de functionaliteit en SLA vaak onder doet voor wat de grote enterprise merken bieden.
gaat over enterprise spul en dan komt ubiquiti af..
UI is in de verste verte niet met enterprise spul te vergelijken, hoe graag ze het ook zouden willen.
trouwens een controller bouwen in je security appliance dat het moet gaan regelen en waar je nog eens al je deurcontrole/camera's/telefoons/etc gaat inprullen..
ze snappen het niet bij UI en zullen het nooit snappen.
https://eu.store.ui.com/e...s/products/uxg-enterprise

geen controller, geen deurcontrole, geen camera's, geen telefoons, geen etc
Dat is dan anders dan de info die ik gezien had en anders dan wat ze in hun fb post delen
maar hoe dan ook, verre van Enterprise grade. Verre van professional grade zelfs.
UI probeert in een markt te komen waar ze met hun producten niet thuis horen want ze hebben nog veel te veel werk met hun OS eerst stabiel te krijgen en al hun cloud controller verplichtingen af te schaffen.
Maar weinig bedrijven tonen aan waarom hun software een enterpise niveau zou hebben. Hooguit verkopen ze het aan bedrijven met features die een bedrijf verwacht. Natuurlijk kun je dan klagen dat een mede-tweaker een suggestie doet waarvan de ontwikkelaar zich niet speciaal richten op bedrijven, maar dat wil niet zeggen dat die bedrijven er maar niets of minder aan hebben dan het prijzige product uit het nieuws. De mogelijkheden en kwaliteit van de software op zich kan zelfs beter zijn. Natuurlijk betaal je als bedrijf ook voor service bij dit soort commerciële producten, maar er is geen enkele duidelijkheid voor welke kwaliteit van de software je als bedrijf nu dit soort apparatuur koopt.
Dit gaat over SOHO+ spul, en echt niet over spul dat mee kan doen met de Cisco's van deze wereld. Dus wat mij betreft is OPNsense relevant.
Serieuze bedrijven gebruiken geen OPNSense, vind ik. Die grijpen naar Cisco, Fortinet en bijvoorbeeld HPE. Ubiquity probeert hier een plekje te veroveren maar ze hebben nog een lange weg te gaan, ze maken hun hardware nu beter maar hun software loopt qua features nog achter op deze jongens.

Zo promoot Ubiquity het VRRP procotol waarmee je twee routers redundant kan laten functioneren. Dit bestaat al sinds begin 2000 en is allang de standaard in de meeste zakelijke locaties waar ik werk.

Nu kosten deze premium merken ook echt wel richting €5000 of meer per router/firewall afhankelijk van hoeveel snelheid je wilt. Maar 10Gbit is best fors op dat niveau.

[Reactie gewijzigd door Venxir op 30 juli 2024 11:47]

ubiquiti is voorlopig totaal geen relevante speler op enterprise niveau, zonder fatsoenlijke aggregation/campus switches met 25Gbps en 100Gbps throughput kan je geen volledige oplossing bieden.
Ubiquity access points zijn naar mijn mening wel echt unmatched en enorm schaalbaar. Ja, switches & routers kunnen zeker beter.

Echter, de nieuwe entreprise & pro switches zijn wederom een step up.

Router/firewall zou ik echter nog altijd PFSense of OpenSense gebruiken, unmatched bang for buck.
PFSense en OpenSense zijn totaal geen enterprise oplossingen,uitstekend voor thuis of klein zakelijke oplossingen, maar niet voor enterprise.
De ubiquiti AP's halen het naar mijn mening absoluut niet bij Ruckus, Cisco of Aruba. Vooral Ruckus heeft een enorm voordeel met bereik bij legacy clients omdat ze beamforming op het AP doen zonder dat de client er geschikt voor hoeft te zijn (patent). Dus een groot voordeel met WiFi 5 apparaten. Kijk je naar bang for the buck, dan is zelfs TP-Link naar mijn mening beter dan ubiquiti. Betere chipsets (Ubiquiti gebruikt nog veel mediatek in verschillende modellen, TP-Link gebruikt enkel qualcom), betere dekking en daadwerkelijk 10Gbps poorten op de WiFi 7 modellen (u7 pro loopt tegen de beperking van de poort aan). Verder hebben ze meer keuze in switching met snelle poorten en redundant psu's.w
Ubiquiti is mooi spul, werkt prima, en als je alles van ze hebt dan ziet je rack er prachtig uit, maar ze zijn nergens echt de beste in.
Enterprise en fortinet in 1 zin noemen. Poah, je moet maar durven, sinds die Chinese backdoors boven tafel zijn gekomen wil geen bedrijf waar ik werk dat merk in huis hebben.

Ik zie Ubiquiti voor nu nog een beetje als prosumer. Voor enterprise is het Cisco, Juniper, Paolo alto etc.

Heb mijn hele huis vol hangen met Unifi spul, werkt echt heerlijk, maar om er nou een kantoor of datacenter achter te hangen is mij toch stiekem een brug te ver.
Enterprise en fortinet in 1 zin noemen. Poah, je moet maar durven, sinds die Chinese backdoors boven tafel zijn gekomen wil geen bedrijf waar ik werk dat merk in huis hebben.
Elke bedrijf zal op den duur zulke problemen treffen. De vraag is alleen hoe ze er mee omgaan.
Enterprise en Cisco, Juniper, Paolo alto in 1 zin noemen. Het spul waar oa backdoors van de NSA/CIA zijn gevonden waar we maar overheen kijken als een stel blinde vinken. Paolo Alto zelfs nog 3 maanden geleden weer eens met een Python backdoor, maar zodra het woord China valt dan is het geen probleem om voor duizenden/tonnen aan apparatuur ineens te vervangen.

Serieus op elk merk zijn er wel problemen te vinden.
Ubiquiti is ook prosumer en kleine bedrijven hun totale gebrek aan degelijke support zorgt daar wel voor dat het zo wel zal blijven ook. Hun functies aan en uit in firmware updates is een ander groot punt.

[Reactie gewijzigd door Hakker op 30 juli 2024 12:42]

Maar laten we nu eens eerlijk zijn, Ubiquiti is gewoon geen enterprise spul, en deze router gaat daar geen verandering in brengen. Dan is een barebone met een epyc 4000-serie en ECC UDIMMs + OPNsense en een 25GbE inteekkaartje een relevante vergelijking, en dat kan je bouwen voor minder dan de prijs van de router die Ubiquiti nu introduceert. En OPNsense is qua features helemaal niet zo verschillend met wat je krijgt bij Ubiquiti.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 30 juli 2024 17:44]

Maar laten we nu eens eerlijk zijn, Ubiquiti is gewoon geen enterprise spul,
Duh, dit is hun eerste enterprise product, dus vrij logisch dat hun eerdere producten geen enteprise spul waren....
Zien is geloven. Tot die tijd vaar ik op de reputatie die ze hebben.
Ik ook, leuk spul, werkt goed, diverse opstellingen gemaakt en in beheer..
Iets Enterprise noemen, maakt het niet specifiek direct Enterprise.

Unifi is zeker mooi spul, maar ik zou dit in klein bedrijven zo durven te gebruiken, maar ik midden bedrijf, gaat het al lastiger worden.

Ik gebruik het graag, heb bij diverse vrienden draaien, en werkt ook goed.
Misschien binnen kort een camping er mee uit rusten, maar bij grote bedrijven zou ik dit nooit durven te gebruiken.
Met de huidige lineup niet, maar als ze meer van dit soort apparatuur op de markt gaan zetten is het zeker een keer een test/poc waard, vooral gezien de prijzen. Als je het nooit probeert kom je ook nooit van de gevestigde namen, en hun prijskaartje, af.
Ze hebben al meerdere swithes die vallen onder "enterprise". Dit is wel de eerste firewall in deze lijn.
En wie gaat die OpnSense bouwen, configureren etc. De hardware kost ~1200-1500 euro als ik snel even kijk naar het SuperMicro equivalent, en 150 euro/jaar voor OpnSense business edition en dan heb ik nog iemand nodig om het te installeren/configureren etc.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 30 juli 2024 23:51]

En wie gaat die OpnSense bouwen, configureren etc. De hardware kost ~1200-1500 euro als ik snel even kijk naar het SuperMicro equivalent, en 150 euro/jaar voor OpnSense business edition en dan heb ik nog iemand nodig om het te installeren/configureren etc.
Dezelfde persoon die de Unifi omgeving gaat beheren, aangezien dat bij kleine bedrijven waar dat soort hardware draait nu eenmaal op de schouders van één of twee personen rust en uitbesteden vaak toch weer te duur is.
En kan je ook doen voor een veelvoud van de prijs bij de bekende enterprise merken, met nog eens wederkerende licenties. In hun reclame filmpje komen ze zelf met deze cijfers:
Vendor P, $ 45 000 + Fees (Palo Alto?)
Vendor S, $ 25 000 + Fees (Sonic Wall?)
Vendor C, $ 20 000 + Fees (Cisco?)
Vendor F, $ 11 000 + Fees (Fortigate?)
+ Recurring Fees voor SSL Inspection tov. License-Free

Deze is erg goed geprijsd op performance niveau, nu juist de enterprise-achtige features wat opkrikken en ze hebben een sterke bang for the buck product.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 30 juli 2024 12:00]

Palo Alto is echt verschrikkelijk, apparatuur is zeer goedkoop maar ze hebben abnormale abonnementen die iedere 3/5 jaar verlengd dienen te worden
Ja, alles kan wel zelf, maar dit is voor een andere doelgroep. En ik vraag me af of het echt goedkoper is als je het uurloon meetelt wanneer je zelf de hardware en software voor een OPNsense router zou uitzoeken, bestellen en inrichten.
Ja, het is vele malen goedkoper dan zelf hobbien voor 99% van alle bedrijven. Risico kost ook geld.
Dit kan je zelf voor minder doen met OPNsense
mmm.. de DEC4280 – OPNsense® Rack Security Appliance, het model dat ook 25 Gbps poorten heeft, kost €5.999,00
Dat is dus meer dan het dubbele...
Ik heb het ook over zelfbouw.
Het gaat om een product voor Enterprise gebruik....
In naam wellicht, in de praktijk niet.
Ah, dus jij hebt al ervaring met dit apparaat? Vertel, laat ons weten....
Wat voor valse aanname leg jij mij nu in de mond?
In naam wellicht, in de praktijk niet.
Je impliceert dat dit apparaat in de praktijk geen enterprise device is, dus verwacht ik dat je praktijk ervaring hebt, of op zijn minst kunt verwijzen naar anderen met die ervaring. Ik leg niets in je mond, je zegt het zelf.
Ik ga af op de prutreputatie die ze hebben in de enterprise markt. Dat er nu het woordje enterprise op geplakt is betekent nog niet dat het ook echt enterprise spul is.
Is dat niet over het algemeen het geval? Je betaald natuurlijk ook hun mensen, r&d, software etc.

Ik zit er niet zo heel erg in maar ik vind de prijs eigenlijk laag. Doorgaans heb je in hogere segment marginale winsten voor exponentiële prijs toename. Als je de snelheid en prijs vergelijkt met een dream machine pro is dat niet het geval.
Nee hoor, dit is zeer betaalbaar voor een enterprise-omgeving. Bij sommige opdrachtgevers heb ik routers moeten aanschaffen die variëren van €50.000 tot €500.000 per stuk, afhankelijk van de exacte configuratie.
Denk dat dit in 100+ netwerkgear 1000den cliënten dan is 2k gateway niet aan de prijs maar als bedrijf platligt of service contract extern automatiseerder ga je zelf niet klooien.
Met embedded server soc met ecc mem mobo waar minimaal 2 sfp28 en paar sfp+ op zitten . En andere server features op mobo.

Voor thuis lab leuk maar is sfp28 te duur voor.
In bedrijf omgevingen is een ecosysteem van 1 merk ook iets waard.
Zeker als het gaat om het krijgen van ondersteuning vanuit de leverancier.

(Maar eens dat het een duur product is)
€2286 voor een router die over de grens van 10 gigabit gaat als je IPS inschakelt is wel enigszins aan de prijs, als je het mij vraagt. Dit kan je zelf voor minder doen met OPNsense.
1. Sinds wanneer refereer je naar prijzen Incl btw voor zakelijke producten?
2. OPNsense is anders en gewoon duurder, of zie ik iets over het hoofd?
3. Andere merken zijn vele maken duurder.

Geef dan gewoon een link naar een gatway router 10Gbit + Met IPS ;-)

@biteMark Are you serious? Er staat €1889 euro niet €18889?? Of stond er eerst een typo in het artikel? Dat is toch gewoon super goedkoop voor zo'n dingen? Maar dan nog, geef dan een voorbeeld waarom Ubiquiti te duur zou zijn? Want je hebt het over het hele merk.
Volledig met je eens, je koopt een product om er volledig gebruik van te maken.

Daarbij verwacht ik dus dat deze throughput gehaald wordt met IPS & IDS aan, je bent dus nog steeds beter af met PFSense, OpenSense, FortiGate etc. Het is fijn dat inmiddels de meeste 1Gbps modellen wel de volledig 1Gbps IPS & IPS ondersteunen, maar dat heeft ook lang geduurd.

De prijs is zeer competitief misschien moet men die verwachting dan ook niet hebben.

WiFi en Switches blijft echter wel echt een enorm sterk aanbod.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 30 juli 2024 14:26]

Maar welk KMB gaat OpnSense opzetten en bijhouden? Natuurlijk kun je de OpnSense hardware zelf kopen maar Ubiquity geeft niet alleen de router maar ook de WiFi en de switches en van een Managed IT support standpunt, kun je alles vanuit je kantoor regelen voor al je klanten. 2500 is een relatief goede prijs voor wat je krijgt en als je 25G (symmetrisch, redundant en dedicated) nodig hebt, kost de zakelijke fiber per jaar al meer dan de router.

Aan de andere kant heb je de Fortinet en Palo Alto etc voor "echt" grote bedrijven, ik weet niet of ze de 25G firewall van Palo Alto nog verkopen (momenteel zijn we bezig met hun 100G) maar een paar jaar geleden met redundantie en IPS/IDS/VPN opties en contract was dit een zachte 50k.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 30 juli 2024 23:44]

Het zat er al een tijdje aan te komen. Hiermee gaat Ubiquiti de strijd aan met het hoger segment.
Ik ben zeer nieuwsgierig naar de 1e ervaringen.
Daar heeft Ubiquiti nog een lange weg te gaan denk ik, met name in de stabiliteit van hun firmware. Dat is dan ook de reden dat ik de handdoek in de ring heb gegooid met ze. Bugs die opgelost waren komen een paar versies later gewoon weer terug, gebruikers met oudere wifi standaarden die dan weer niet en dan weer wel kunnen inloggen. Zeer snel opvolgende beta versies waar kwaliteitscontrole blijkbaar geen onderdeel van de uitrol was. Dat zijn dingen die in het hogere segment gewoon foutloos moet zijn, dat kan je daar precies één keer verknallen. Het spreekwoord "Vertrouwen komt te voet en gaat te paard" is hier mooi op van toepassing.
Ik vind het idee en uiterlijk van UBNT producten heel mooi, maar ik heb mij inmiddels ook meerdere keren gestoten aan hun business practices en loop sindsdien ook met een flinke boog om hun heen.

Voor mij vooral met support op bugs, 3 maand onderweg en af en toe contact met support van hun, na maand 4 komen ze met een nieuwe lijn camera's en zijn de (3 maand oude, net nieuwe) camera's 'out-of-support', als je het probleem (steeds disconnecten van camera's met hun NVR die dan niet terug kwamen zonder power cycle) wilt oplossen, koop maar nieuwe camera's. Oh en de nieuwe lijn camera's werkt alleen met onze (buggy) V2 NVR en niet op V1, uiteraard werkt V1 camera niet op een V2 NVR, dus koop ook maar een nieuwe extra NVR, of gooi alle 3 maand oude hardware (15 camera's en n dure NVR) maar op de schroothoop.

'Enterprise / zakelijke' Edgerouter lijn die intern een USB-stick gebruikt als storage waardoor in een jaar tijd 3 van die krengen uitvallen en alleen gered kunnen worden met een nieuwe USB-stick / flash en restore operatie die niet van afstand kan worden uitgevoerd.

Pech gehad met Wifi access-points, ook net gekocht, paar weken later nieuwe versie van controller die 'oude' AP's niet ondersteund, bij uitbreiding nodig om twee controllers te draaien dus.

Dit is wel enkele jaren geleden, misschien dat het nu beter is geregeld. Maar ik ben er destijds goed op afgeknapt en zie mezelf daar niet snel meer aankloppen.
Werk veel met Ubiquiti met gemengde ervaring. Zelf heb ik de afgelopen maanden meerdere 'gebrickte' AP's gehad naar aanleiding van firmware van Ubiquiti; en uit de garantie +2 jaar. De firmware wat je in de reacties veel ziet terugkomen is een hekel punt.

Dat de apparatuur en verpakking veel weg heeft van Apple is niet vreemd aangezien de oprichter voor Apple gewerkt heeft. Uiterlijk interesseert mij weinig behalve wat je echt ziet o.a. accesspoints, camera's en intercom; het gaat me meer om de interne techniek en duurzaamheid zelf. Qua garantieafhandeling lijken ze ook het Apple-beleid te hanteren; 1 jaar. En als je beroep doet op deugdelijk product dan krijg je ineens 2 (particulier). Zakelijk is dat anders want die zijn bij wet niet zoveel beschermd als particulieren.

Grote ergernissen de afgelopen jaren zijn: Firmware updates met vervelende bugs en soms veel werk soms om te downgraden (als AP al niet overleden is). Veel defecte voedingen intern/extern, kwaliteit is echt wisselend. Warmteontwikkeling, veel producten worden echt bloedheet en behoeven veel koeling.
Klinkt alsof het in de afgelopen jaren niet echt veel beter is geworden dus, jammer :(
Nee, Ubiquiti lijkt de afgelopen jaren een ongekende 'geboortegolf' te hebben aan nieuwe producten die ze op de markt stampen. Het assortiment lijkt verdubbeld in korte tijd, prima al die keuze maar je moet het ook allemaal onderhouden met (firmware)updates en daar gaat het nu juist de laatste tijd behoorlijk fout.
Support voor oude producten is op zn zachts gezegd vreemd te noemen.

Toevallig laatst een vergelijkbare situatie meegemaakt als die jij schetste.
Nieuwe NVR v4 gekocht, aangesloten op een aantal bestaande oude unifi g3 camera's en 2 nieuwe g5 camera's bijgeplaatst. De nvr draaide bij aankoop al op zeer verouderde firmware. De nieuwe cameras werkten wel direct vlekkeloos maar de oude bleven in een soort buffer loop hangen. Firmware van de NVR was zo oud dat autoupdate niet meer werkte en heb deze firmware met de hand moeten uploaden en updaten naar versie 2.0.whatever. Toen werkten de oude cameras wel maar de nieuwe weer niet... Snachts heeft de nvr zichzelf naar nog een nieuwere versie geupdate (versie 3.0.whatever, die ik nergens op de site kon downloaden) En toen werkte alle cameras perfect.

Ondertussen had ik in de software een aantal functies aangezet die ik nu in de nieuwe interface niet meer kan uitzetten....
Dit is sws een probleem bij unifi. Wij hebben bij meerdere klanten instellingen ingesteld die we nu niet meer kunnen aanpassen aangezien de interface dit niet meer ondersteund. Dit is meestal nog wel op te lossen via SSH.
Mmm... Ik herken me helemaal niet in je verhaal van cameras. Wij hebben op hoofdkantoor 50 tal cameras hangen. En juist hun camera lijn is toch wel hun sterke lijn en raden we ten zeerste aan.

We hebben nog steeds cameras van ik schat 10 jaar geleden (G2) hangen aan een nieuwe NVR, samen met G3/G4/G5 cameras en ze werken nog altijd goed, in weer en wind (waar sommige modellen eigenlijk niet voor gemaakt zijn). Enkel POE adapters hebben we moeten plaatsen bij sommige oude modellen bij aankoop nieuwe switches.
De G2 (G1?) was waar wij verteld waren naar te upgraden meende ik, het heette destijds volgens mij aircam of air bullet o.i.d. weet het niet meer 100% zeker, zoals gezegd jaren geleden. Wij hebben de camera's destijds gedemonteerd en in de kliko gegooid en ander merk gehaald. (n.b. dit was na al maanden contact met UBNT waarbij ze telkens zeiden, volgende update is het opgelost, wie zien het probleem, komt goed. om dan maanden later ineens te zeggen, nee hoor die camera's zijn EOL en ook te zijn 'vergeten' dat we al maanden contact hadden over issues.

Als ik hierboven lees is niet (heel veel) beter geworden in de laatste jaren, en het recent hard aan het afzakken is met nieuwe producten. UBNT heeft er een handje van hun klanten te gebruiken als alpha / beta testers en als dat niet goed gaat de klant met gebakken peren te laten zitten en niet meer thuis geven.
raar heb die ervaring helemaal niet in grote setup bij welke producten heb je dit ervaren dan ?
Ligt het aan mij, of zie je bij Ubiquiti langzamerhand door de bomen het bos niet meer. Hun lineup wordt met de tijd niet veel overzichtelijker
Ik denk dat dat aan jou ligt, wat mij betreft is het aanbod vrij overzichtelijk en ingedeeld in een aantal 'groepen' waarbij je o.a. keuzes moet maken of je de Unifi Controller zelf host of op het apparaat host en wat voor performance je wilt.
Hun lineup niet veel anders dan andere vendors, maar hun naamgeving is toch niet dat vind ik. Paar voorbeelden:
- Gateway lite, Gateway Max, Gateway pro, Gateway Enterprise, -> Geen onboard controller, verplichte remote controller
Enterprise fortress gateway, Cloud Gateway Max, Cloud gateway Ultra -> Onboard controller met verplichting te gebruiken
- Cloud gateway Max, Cloud Gateway Ultra, Unifi Express, Dream Machine Pro, Dream Router -> Allemaal zelfde functionaliteit met verschillende doelgroep
- Swiss army knife is een wifi-AP

Bij de switching ben ik zelf ook niet helemaal uit hoe ik moet gaan categoriseren maar dat lijkt op het eerste zicht puur mezelf.
Dat komt misschien doordat ze ook meer markten aanboren. Ze hadden eerder vooral semiprofessionele netwerkapparatuur, maar nu bedienen ze ook de Enterprise markt. Ze verkopen nu dus meer apparatuur, maar afhankelijk van je situatie valt direct 50% (semi pro of enterprise) van de hardware af. Er wordt wel regelmatig nieuwe hardware aangekondigd, maar meestal gaat het om een upgrade van bestaande hardware. Ik zou zeggen, pak de website er eens bij. Ze hebben een duidelijk overzicht van categorieën en geven bij ieder product duidelijk aan wanneer je het zou willen gebruiken. Nadat je die keuze gemaakt hebt blijft er meestal maar een beperkt aantal producten over, waarbij ook nog vaak hetzelfde product met meer poorten voorbij komt (een 16, 24 of 48 poort switch, bijvoorbeeld).
De line-up is toch net goed afgebakend, en al helemaal als je snel de specs van al hun reeksen bekijkt ?

Enterprise, Pro (Max) en Standard. Zowel met de firewalls, de switching als de Wi-Fi.
Ook qua prijzen is er een zeer duidelijke afbakening.

Bij de andere vendoren is dat niet veel anders. Bij een Cisco zit je zo met de Nexus en Catalyst reeksen voor de enterprise markt, de MKB/KMO markt bij Cisco Meraki,...
Idem bij HP die het Aruba gedeelte van switching nog mooi gescheiden houden van de "echte" HPE switchen.

De bedrijven die dit materiaal kopen laten zich in veel gevallen ook ondersteunen door een externe leverancier of integrator. Die weten ook wat ze moeten aanbieden bij Jan de bakker op de hoek, versus het lokale boekhoudkantoor met 50 mederwekers. Die gaan bij de bakker op de hoek niet af komen met een Enterprise 48 PoE switch en U7 Pro Max APs.

[Reactie gewijzigd door DinX op 30 juli 2024 12:35]

Betaalbaar product voor de spec's die je krijgt.
En voor je Delta 8 gb verbinding voldoende ruimte ook voor je overhead.
En natuurlijk niet met iedere beta firmware mee lopen.
Bij de grotere andere partijen koop je tegenwoordig wel de hardware voor het 5 a 10 voudige maar je bent ook nog een vermogen kwijt per contract op de funktionalitet te gebruiken. Dat noem ik pas diefstal.😀

[Reactie gewijzigd door psdata op 30 juli 2024 15:05]

Voor je Delta 8GB verbinding kun je ook een Dream Machine kopen, die heeft een 10GB SPF+ poort voor WAN.
Val je wel terug naar 3.5Gbps met IDS/IPS enabled...
Vandaar dat dit nieuwe apparaat een goede aanvulling kan zijn hier voor (voor inderdaad full speed IDS/IP)
Dat is op dit moment bij mij (semi zakelijk gebruik) toch de botelneck ids/ips vergt gewoon cpu en dat is dus in deze nieuwe variant wel aanwezig.
Grootste probleem is dat UI (zie UISP) alles half bakken released.
Ik heb b.v. de UISP - Console (Router met UISP Application) dit zou in het begin de Edge lijn vervangen.
Maar na 2 jaar gebruik :
- Geen VPN Server, zodat clients na je UISP kunnen verbinden.
- Geen Failover mogelijk (word al 2 jaar beloofd)
- Geen mogelijkheid om PPTP in te stellen (MTU / Fixed IP's / IPv6 etc. )
- Op BGP / OSFP in groot gat in routing protocols
- DNS server, dit is beneden niveau want is heel slecht te onderhouden.
- Weinig updates welke problemen moeten verhelpen (heb al 2 jaar een ticket om eindelijk IPv6 te gebruiken welke alleen door Fixed aan de PPPoE te koppelen)
En als je alle vragen / klachten bekijkt word er weinig mee gedaan :(

Wat toch echt zonde is, want b.v. de UISP Console kost rond de 300,00 Euro en dan krijg je b.v.
2 X SFP+ (1xWAN 1xLAN 1/10G)
8 x 10/100/1000 Mbit/s RJ45
Quad-core ARM® Cortex®-A57 at 1.7 GHz met 4096 MB
Firewall Throughput 8500 Mbit/s
Management interface: Ethernet In-band, Bluetooth | Onboard storage: 128 GB SSD

Dus op papier zou dit echt een zeer krachtige Firewall kunnen zijn, als ze dit juist ondersteunen en alle toeters en bellen fixen en toevoegen.

[Reactie gewijzigd door duckieTM op 30 juli 2024 13:37]

De UISP lijn is behalve de EdgeRouter eigenlijk niet bedoeld voor de normale gebruiker. Maar van de EdgeRouter vraag ik me af in hoeverre Ubiquiti hier mee doorgaat, hele tijd waren de modellen niet meer op voorraad en ineens bulkt het van nieuwe voorraad. Ook is er nieuwe 3.x firmware (al lange tijd) in beta.
Van 2 jaar gelden:

At this point there is a serious question mark on the future of Ubiquitis hardware aimed at ISPs and Enterprises. And Ubiquitis silence leaves a lot to speculate.

The obvious answer is UISP hardware is there to replace Edgemax hardware. But I am not sure that answer is correct.

First off UISP hardware has been stuck in early access hell now for what? 1.5 years. Will it be replacing anything ever?
A total lack of independent management is a deal breaker for many ISPs. How do I access and manage a device if I am on location and it has lost all connectivity to my UISP server?
A total lack of industry standard CLI. Easy for us that have experience with ubiquiti, but this will detract many network admins who are new to Ubiquiti. Also the CLI is my preferred way of interacting with Edgemax devices.
A critical lack of features. Have they finally implemented VLANs? Considering how everything else is going I doubt that we are going to get BGP soon. If at all.
Considering the above, the UISP devices seem like CPE devices, adequate but not great CPE devices. Feature per feature a Mikrotik 4011 eats the UISP devices at a cheap price. And what will I put in my ISP core network from Ubiquity? With the Edgerouters(especially the Edgerouter Infinity) at least if you squinted a bit they are reasonable devices for a small ISPs network core.
Where is SFP28?
Where are full 10G UISP switches?
Too Unifi-alike.
Now on to Edgemax:

Not abandoned but what kind of limbo is it stuck in? Is it soon to be abandoned?
The single ray of hope is that some edgemax devices were relased in 2020 which was 2 years ago. You don't discontinue 2 year old devices, although never say never.
SLOOW firmware development, which ok, it is stable, but we are reaching new feature attrition.
Where is MLAG/VPC support? Or at least stacking support? There was once a firmware with stacking support in beta some 5 years ago, but nothing since then. By now the stability issues could have been fixed. MLAG is not that new, competitors are starting to implement it on switches competing with Edgeswitches in price range.
Where is SFP28? We now have Unifi switches with SFP28 capabilities. So now we have Unifi switches with more horsepower than Edgemax/UISP.
Where is QSFP?
Aircube AX?
When was the Edgeswitch 16XG last in stock anywhere in Europe?
Meanwhile Unifi is getting all the attention, more horsepower and even too many features too fast that impact the stability of their devices.

UISP server:

It is nice but the problem is the wired hardware.
Still somewhat slower development than Unifi.
@UbiquitiSupport Any answers to the above? How will Edgemax/UISP wired hardware look in 2025? What will I be putting in my core network?

More speculation, but my opinion is that there is not a lot of manpower left in the edgemax team if it still exists. And their team leader has been replaced with a Unifi guy.

Ubiquiti I want to give you my money, but please allow me to do it!

En tot op vandaag geen response :(

https://community.ui.com/...b5-4b2f-822f-0ebeefba368a

[Reactie gewijzigd door duckieTM op 30 juli 2024 14:18]

Ik ben van mening dat op het forum ontzettend selectief inhoudelijk gereageerd wordt op posts door staff van Ubiquiti zelf. Al kan ik dat tot op dekere hoogte begrijpen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.