Ubiquiti introduceert UXG Lite-router met 1Gbit/s-throughput voor 144 euro

Ubiquiti komt met een UniFi Next-Gen Gateway Lite-router. Het betreft een opvolger van de UniFi Security Gateway. De nieuwe router ondersteunt een throughput van maximaal 1Gbit/s. Het product komt op 20 november uit voor 144 euro.

De Ubiquiti Next-Gen Gateway Lite, ook wel de UXG Lite, beschikt over een enkele wan-poort van 1Gbit/s en een enkele lan-poort van 1Gbit/s. De gateway ondersteunt daarmee throughputs van maximaal 1Gbit/s, ook als de IDS- of IPS-threatdetectionfunctie is ingeschakeld. Ubiquiti zegt dat de nieuwe router daarmee 'tot tien keer zo snel' is als de voorgaande UniFi Security Gateway bij gebruik van IDS en IPS.

De UXG Lite heeft een dualcoresoc met twee Arm Cortex-A53-kernen op 1GHz en beschikt over 1GB DDR3L-geheugen. Ubiquiti zegt dat de gateway een relatief compacte behuizing heeft van 98x98x30mm. De voorgaande USG-router was langer en breder, maar had ook een tweede lan-poort.

De nieuwe gateway heeft geen ingebouwde UniFi-controller. Het apparaat moet daarmee aangestuurd worden via UniFi Network. Gebruikers kunnen daarvoor een losse Cloud Key aanschaffen, een Official UniFi Hosting-abonnement nemen of de UniFi Network-applicatie zelf gratis draaien op een pc, server of Docker-container.

De UXG Lite heeft ook geen ingebouwde wifiondersteuning. De gateway heeft dus een los accesspoint voor wifi nodig. Volgens eerdere berichten komt Ubiquiti op termijn ook met een UniFi Express, die beschikt over een ingebouwd Wi-Fi 6-accesspoint en een UniFi Network-controller. Wanneer dat gebeurt, is niet bekend; Ubiquiti heeft nog niet bekendgemaakt wanneer de Express precies verschijnt of wat die gaat kosten.

De UXG Lite wordt via USB-C van stroom voorzien en gebruikt volgens de fabrikant maximaal 3,83W. De gateway ondersteunt Bluetooth 5.1, waarmee het apparaat ingesteld kan worden via een smartphone. De Next-Gen Gateway Lite wordt vanaf 20 november verkocht op de website van Ubiquiti. Het apparaat kost dan 144 euro inclusief btw.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

15-11-2023 • 16:07

183

Lees meer

Reacties (183)

183
182
104
3
0
61
Wijzig sortering
Hoe mooi het ergens ook is dat er een universele aansluiting wordt gekozen, had ik toch liever c7 of c5 aansluiting gezien.

USB-C is gemakkelijk maar is ontworpen om ook makkelijk los te komen, iets wat je eigenlijk niet wilt bij een netwerk apparaat.

Een voordeel is nu natuurlijk wel dat je zelf de voeding adapter makkelijk kan vervangen, maar bij de netwerk apparatuur zou de voeding gewoon in orde moeten zijn. (Ik kom het persoonlijk zelden tegen dat een voeding kapot gaat (externe oorzaken daarbuiten gelaten), alleen de voorloper van dit apparaat was een drama als ik de berichten hier zo lees)
De USG is een prima apparaat alleen wat beperkt wat betreft de throughput zodra je DPI inschakelt.

Probleem bij de USG is/was vooral dat ze - helaas - gewoon een verkeerde bezuiniging hebben toegepast door een net wat goedkopere adapter mee te leveren. Zodra je hoort dat die 'muziek' begint te maken dan is die gewoon gaar en klaar om vervangen te worden omdat op dat moment je netwerk al niet meer functioneert. Gelukkig hadden al velen dit probleem ondervonden dus toen ik het vorig jaar had, had ik het binnen 2 minuten als oorzaak gevonden op het web met mijn mobiel.

[Reactie gewijzigd door gooos op 22 juli 2024 13:23]

En het is heel erg een roll of the dice. De mijne is nog altijd de originele, en doet het nog steeds.

Het enige probleem wat ik tot nu toe heb gehad met hun producten was (gisteren toevallig) een SFP module die er mee kapte na een stroomstoring. ( electrician was bezig in de groepenkast en moest alles uitgooien)
Eindelijk! Mijn USG is al 2x nu door zijn voeding heen, en wilde eigenlijk al over gaan stappen. De USG die met IDS/IPS terug viel naar 85 Mbps was niet te doen.

Het mooiste zou zijn als we nog een tussenstap zouden kunnen krijgen voor 2,5Gbit of 10Gbit om niet direct naar een volle UDM Pro (SE) te gaan.
Eindelijk! Mijn USG is al 2x nu door zijn voeding heen, en wilde eigenlijk al over gaan stappen.
En ondanks dat de voedingen zo snel stuk gaan, wil je er weer eentje kopen?

Geen idee wat een voeding kost, maar zal meer zijn dan een tientje.

Ps. Heb zelf ook Ubiquiti spullen in huis maar daar is nog nooit iets stuk van gegaan
De voedingen van de USG gaan gewoon stuk, is inferieure troep, zelfde als de voedingen van de ER-X routers, das gewoon wachten tot ze stuk gaan om dan door een fatsoenlijk merk voeding te vervangen(wat gewoon kan en meestal nog goedkoper is ook) en daarna is het probleem opgelost en draaien ze nog jaren.

De ES-10X switches die verliezen nog wel eens hun configuratie in zijn geheel

De ER-4 routers daarentegen 0 problemen (behalve door waterschade)
ES-24-Lite heeft ook weinig problemen, ES-16-150W laat bij een bepaalde lichting ofzo random de POE in zijn geheel uitvallen op alle poorten, na reboot probleem tijdelijk opgelost

De UC-CK cloudkeys zijn ook niet bepaald denderend te noemen en gaan geregeld stuk of lopen vast qua software

Accesspoints ook geen problemen

Dus niet alles is top van kwaliteit van Ubiquiti, en ik praat niet over enkele stuks hierboven maar een paar honderd
Als ik kijk hoe degelijk een ER-X gebouwd is en hoe die werkt, dan is de voeding wel van twijfelachtig AliExpress niveau inderdaad. Je kunt ze met PoE voeden maar ik geloof dat dat niet officieel ondersteund wordt. Het werkt trouwens prima, maar dan moet je het voedende apparaat wel vertrouwen.
Je kunt ze inderdaad met de passieve 24v poe van ubiquiti voeden (officieel volgens manual), maar niet met actieve 802.3at/af helaas

En als je ze op die manier voed kun je in theorie op eth4 poe (24v passive) passthrough doen
Niet alleen in theorie, hoor. Ik voed mijn ER-X via de passieve 24v POE van mijn AC-lite access point. Het access point zelf hangt dan weer aan eth4 met POE pass-through. Dit werkt nu al een paar jaar.
Aan de andere kant, mijn USG doet het al vele jaren.
Na een kleine 8 jaar gebruik niet mega geweldig maar ook zeker niet slecht. 10 euro inderdaad voor een gelijkwaardige voeding van een third party. Het is overigens wel een bekend probleem met de USG3 voedingen.

POE zou dan zeker welkom zijn op deze aparaten, zeker omdat het wattage zo laag is.
Ja, met nog geen 4W is dat prima te doen.
Ongeveer een tientje en deze werkt goed:
AC naar DC 12V 1A voedingsadapter, stekker 5,5 mm x 2,1 mm voor CCTV-camera LED String Light https://amzn.eu/d/04pZtAU
[...]

En ondanks dat de voedingen zo snel stuk gaan, wil je er weer eentje kopen?

Geen idee wat een voeding kost, maar zal meer zijn dan een tientje.

Ps. Heb zelf ook Ubiquiti spullen in huis maar daar is nog nooit iets stuk van gegaan
En in afwachting van je voeding hebt je een kapotte device
Herkenbaar, mijn voeding is ook al een keer stuk gegaan
Serieus, zijn die voedingen zo brak? Mijn USG is er ook onlangs mee opgehouden, ging steeds aan-uit-aan-uit, dacht dat hij zelf stuk was maar het was mogelijk dus de voeding?
Vermoedelijk wel. Bij mij was de voeding erg warm. De nieuwe voeding blijft koel.
Ik werk bij een ict-bedrijf en kan je uit eigen ervaring vertellen: die voedingen zijn _ontzettend_ brak!
Ik kan je uit ervaring vertellen dat (werkte voor een MSP) wij de USG standaard met andere voedingen zijn gaan installeren omdat eigenlijk -alle- USG voedingen binnen een paar jaar kapot raakten. Leuk detail: Wij installeerden de USG's op gegeven moment standaard met TP-Link voedingen die we bij hun accespoints kregen :-D.
Ik hoor dat ik een van de zeldzame USG voedingen heb die al vele jaren z’n werk doet. :)
Hier afgelopen zomer ook.
Hier ook en heb via Amazon eentje besteld.
Had nog iets liggen met een vergelijkbare stekker/voltage/vermogen
Ik heb al 2 jaar een reserve voeding liggen, maar nog steeds niet nodig. Mijn USG hangt in een koele kelder, mogelijk scheelt dat
Niet perse. De mijne hangt nu in een koele meterkast, maar in het oude huis hing ie naast de radiator.

Nog steeds de originele voeding.
Ik tik hem even af, maar hier draait ie al jaren.
De USG van mij heeft ook al een andere voeding gekregen, zou bijna gaan denken dat het iets structureel is.
Ja bij mij ook de voeding kapot, gelukkig had ik door dat het de voeding was en niet de USG zelf.
Wel even moeten zoeken naar een goede vervanging.
Wat ik mis is een optie om de USG via PoE aan te sluiten, scheelt weer een voedingsblok in de kast :)
Dat moet je toch niet willen? Als je switch een firmware update krijgt vliegt ook je router uit de lucht inclusief vpn verbindingen e d. Als hij poe input zou hebben zou ik hem om die reden alsnog via usb-c voeden.
Mijn eerste gedachte was ook gemiste kans dat ze het niet hebben uitgerust met PoE om daarna gelijk jouw gedachte erachteraan te hebben.

Maar op zich zou het in een kleine setup, zoals thuis, het wel fijner zijn met PoE om het aantal adapters in de kast lager te houden. Als er dan een switch firmware update is, dan is een reboot van de UXG op zich ook niet zo heel erg omdat je dan weet dat dat gebeurd.

[Reactie gewijzigd door gooos op 22 juli 2024 13:23]

Dit is een internet gateway geen switch.
Het enige dat ontbreekt is meer poorten en 2,5g
Ik ga, net als Rdammertje, uit van het scenario dat de UXG via PoE van stroom wordt voorzien.

In het geval van een reboot van de switch (bijv na een firmware upgrade) dan krijgt de UXG dus ook een reboot.
Bij een firmware-update van de switch blijft de POE actief. De netwerk-connectiviteit valt wel eventjes weg.

(Dat is bij mijn 8poorts Unifi-switches in elk geval zo)
Kleine interne buffer zodat hij een minuutje of twee vol kan houden als de POE wegvalt door een switch reboot?
Daar zijn dan wel weer oplossing voor :) maar ben het met je eens dat ingebouwd een mooiere oplossing was geweest.

https://www.kiwi-electron...itter-gigabit-usb-c-10868
UDM pro doet helaas ook geen volle 10gbit. en met IDS/IPS maar 3.5 max...
En als je je verbinding via PPPoE op moet zetten zakt het tot onder 1 Gbit/s ...
Dacht dat dit met updates opgelost was ondertussen?
Was voor mij toen de tijd de reden de UDM pro terug te sturen, draai dus nog altijd op de USG3. Dit kan een mooie opvolger worden!

Wel benieuwd of deze PPPoE goed aankan.
Ik ben vorige week van een glasprovider die kale DHCP gebruikt overgegaan naar eentje die de verbinding via PPPoE aanbied, ik merk met een UDM Pro met IDS/IPS aan geen noemenswaardig snelheidsverschil.
tot 1gbit/s niet als het goed is.
Was erg lang wachtende op een opvolger van de USG. Mooi apparaatje, alleen jammer dat ze hem niet wat toekomstgerichter gemaakt hebben door er meteen 2,5Gbit poorten in te zetten (of 5Gbit).
Voor de kleinere versie wel. De UXG Pro is al enige tijd op de markt.
Maar kan die werkelijk snelheden > 3,5Gbit aan? Dat is bij de UDM Pro (SE) wel een beperking.
Dat is niet waar. Ik haal met mijn UDM-Pro in combinatie met DeltaFiber 6-7 Gbps via iperf3 testen.
Ik vermoed dat je dan bepaalde functionaliteit uit heb staan. Klopt dat? Als ik deze website mag geloven kun je enkel 8 Gbps halen als je enkel DPI aan heb staan.
Ja, zit achter CG-NAT waardoor de noodzaak voor IDS/IPS minder is. In de logging zag ik eigenlijk nooit iets voorbij komen.
Maar die gebruiken geen PPPoE toch?
Nee, DeltaFiber heeft geen PPPoE.
Nope. Is gelijk aan de UDM Pro / SE. (Zelfde CPU).
Niet helemaal een eerlijke vergelijking zou ik zeggen. De oude USG en de nieuwe UXG lite zitten onder de 150 euro, de Pro is direct meer dan een factor 3 duurder. Een UXG met twee 2.5Gbit poorten was een mooie stap vooruit geweest t.o.v. de USG voor Prosumers, zonder direct een MKB-ready device te worden (met dito prijs).
UDM pro heb je weer geen losse controller nodig en nvr. Met de lite weer wel
De vergelijking was tussen de UXG Pro en UXG Lite. UDM heeft er niks mee te maken.
2.5Gbit of zelfs 5Gbit zijn niet bepaald "future-proof". Dat is voor mij wel echt 10Gbps, waarbij 2.5 en 5 meer stop-gaps zijn en niet de investering waard zijn.
Voor de enthousiaste tweaker wel. Voor de reguliere consument is 1gbit de komende jaren nog future proof.
Vandaar dus de UXG-Pro of een UDM-Pro/SE met SFP+ poort voor WAN, dus 10Gb/s snelheden.
Dat zal met deze SoC redelijk overbodig zijn. Als je alle features gebruikt trekt deze stabiel 1gbps, 2.5 lijkt me sterk. Dan zitten die poorten er voor niks op.
Dat is waarschijnlijk ook zo, maar veel routers rond die prijs hebben al een quad-core en vaak al tenminste één 2,5Gbps poort. Natuurlijk betaal je voor Ubiquiti ook wat extra.
Is dat met vergelijkbare threatdetectie? Want dat lijkt mij de meest beperkende feature qua throughput, en dat trekt deze kennelijk vol op 1Gbps.
Het stroomverbruik van deze router is denk ik wel veel mooier dan die andere
over een jaar de nieuwe V2 met 2.5Gbit :P
Daar had nu eigenlijk al moeten zijn.
En er hadden 4 poorten op moeten zijn 2 voor wan en 2 voor lan.
Nou nee , meeste isp zijn max 1gb en dual WAN is niche dus ruimte voor minstens 2 SKU. Gros van volk hangt nog niet eens aan 1Gb. In NL maar deze productlijn is ook global bedoeld. Naast wat je wilt is ook geen zuinige 4watt 144 euro ding het wordt dan wat duurdere hoger tier product. Naast soc die ook hogere bandbreedte kan satureren met IDS/IPS
Zo niche is dat niet meer in deze tijd van homeworking.
Ik heb een 4g back module
Het is ook jammer dat ze meer voor design kiezen (de in mijn ogen vaak onpraktische Lite design serie) ipv degelijkheid door meer metaal aan de buitenkant te gebruiken om warmte kwijt te kunnen. Deze dingen staan nagenoeg allemaal uit het zicht dus meer praktisch had fijner geweest zodat het makkelijker aan de muur te bevestigen is en/of beter in een rack te integreren valt zonder gelijk naar de 19" Pro versie te moeten gaan.
Meeste mensen hebben max 1Gbit internet tot hun beschikking, wat is het nut van een snellere/duurdere budget router?, je kan hem nog steeds aan je 2.5/5/10Gbit koppelen.
je hebt voor 2.5Gbit pfSense bv al een N100 nodig om volle snelheid te kunnen halen, zoiets kan je niet makkelijk bouwen voor €120.

Maar de de €300 kostende USG Pro, zou wel een upgrade verdienen naar SFP+.
Het is misschien een budget router in de line-up van Ubiquiti, maar het is toch wel prosumer spul. Dan mag daar ook wel een beetje rekening mee gehouden worden zou ik denken.

De router had van mij ook wel 100 meer mogen kosten als daar dan een quad-core in had gekund met twee snellere poorten.

Een AVM Fritzbox 5530 heeft bijvoorbeeld een quad-core, sfp poort en een 2,5Gbit poort voor een vergelijkbare prijs.
Ja maar enkel 2.5Gbit voor LAN & WiFi6, WAN is nog steeds Gbit.
En alsnog twee extra 1Gbit poorten. Mijn punt was dan ook meer dat er een hoop meer in zit voor een vergelijkbare prijs, die twee 2,5Gbit poorten en een betere processor hadden best gekund dacht ik zo. :)
Wat is het (sluipverbruik) verbruik van de Fritzbox?
Hopelijk kan deze versie ook nieuwere vpn protocollen zoals wireguard ondersteunen.
De huidige kan alleen L2TP aanbieden, maar die wordt niet meer ondersteund door bvb android.

Edit: volgens de site van ubiquiti komt hij met:
  • WireGuard, L2TP and OpenVPN server
  • OpenVPN client
  • OpenVPN and IPsec site-to-site VPN
  • One-click Teleport and UID VPN
  • Policy-based WAN and VPN routing

[Reactie gewijzigd door Trancicted op 22 juli 2024 13:23]

Vanaf de website:
License-free SD-WAN*
WireGuard, L2TP and OpenVPN server
OpenVPN client
OpenVPN and IPsec site-to-site VPN
One-click Teleport and UID VPN
Policy-based WAN and VPN routing
DHCP relay
Customizable DHCP server
IGMP proxy
IPv6 ISP support
Wel vreemd dat Wireguard blijkbaar niet voor site-to-site bruikbaar is.
En dan is die L2TP ook nog eens heel traag, en zorgt ervoor dat je hoge latencies krijgt op de wan verbinding.
Eigenlijk is een router niet geschikt als vpn server, te kort aan cpu kracht.
Een router moet routen+firewallen, en als ie wel goed kan vpnserven, dan heeft ie overkill aan cpu en dus stroomverbruik
De nieuwe router ondersteunt een throughput van maximaal 1Gbit/s.
Kan aan mij liggen maar dat haal ik niet uit de specs die op de website te vinden zijn, enige bewering die er staat is 10x de snelheid t.o.v. de huidige USG, maar nergens staan harde cijfers waaruit op te maken valt dat dit 1Gbit/s is.

Ah in de 2de link en iets omlaag gescrolled staat het wel degelijk .. NICE !

[Reactie gewijzigd door cyclone op 22 juli 2024 13:23]

AuteurAverageNL Nieuwsredacteur @cyclone15 november 2023 16:17
Dat staat hier. Naar beneden scrollen naar 'Independent Gateways', daar staat de throughput van de UXG Lite vermeld (naast de Gateway Pro) :)

[Reactie gewijzigd door AverageNL op 22 juli 2024 13:23]

Jip u heeft gelijk my bad.
Had het net zelf ook al gevonden ..
ik heb al gelezen dat het 1gbit met IDS/IPS ondersteund, weet niet meer waar..
Eerst eens wachten tot iemand hem geschikt maakt voor de KPN inclusief IP TV.
Same, ben benieuwd of dit via de UI kan.
Aangezien er unify os op draait zal dat gewoon werken.
Werkt helaas alleen op Unicast aangezien de UXG Lite geen IGMPProxy ondersteund (althans community Ubiquity)
De Dream Router is toch ook een acceptabel alternatief inclusief twee poe poorten en network controller in een. Of zie ik features over het hoofd?
Dream Router doet met IPS/IDS aan gen 1Gbps en stort in naar zo'n 700/750Mbps
Prima voor thuisgebruik
Niet voor degene die inmiddels een 1Gbps (glas) verbinding hebben, jammer dat ze dergelijke apparatuur al niet voorbereiden op snelheden boven 1Gbps (4 en 5 Gbps zijn al leverbaar op sommige postcodes)

Stop er dan in ieder geval een 2.5 Gbps kaartje in
Dit is het budgetmodel, voor de doorsnee gebruiker. Een verbinding van sneller dan 1Gbit is verre van een doorsnee gebruikersverbinding. Ik begin er zelf al niet aan omdat ik het voordeel tov. het extra stroomverbruik van de apparatuur niet noemenswaardig genoeg vind om hier in te gaan investeren. Integendeel zelfs, deze oplossing is een krachtiger dan de vorige generatie en verbruikt minder dan de zwaardere broertjes in de UBT lineup...

Wil je meer, dan is er een groter/zwaarder/krachtiger/duurder model beschikbaar in hetzelfde ecosysteem.
Ik haal zonder IPS/IDS op mijn 1Gbps verbinding max iets van 400Mbps. Nu zoekend naar een vervanger maar kan nog geen oplossing vinden waarbij ik ook de UDR kan blijven gebruiken, al was het alleen alleen maar als AP en voor het hosten van Unify.
Doorvoersnelheid met IPS/IDS is een stuk hoger van de UXG Lite.

De UDR heeft dan wel weer een AP ingebouwd :)
Eerst zien, dan geloven.
De Dream Router heeft dezelfde processor, maar draait 0,3GHz sneller dan de UXG Lite. De console op zich lijkt mij niet veel processor kracht nodig te hebben.

10x sneller dan de USG, is ook geen 1 Gbps. Die ging max 85 Mbps met IPS, wat eerder 65-75 was in de realiteit.

Veel kans dat het dezelfde performance als de UDR heeft.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 22 juli 2024 13:23]

Zo'n ingebouwd AP kan handig zijn, afhankelijk van waar je ISP het huis binnenkomt.
Meestal is dat de meterkast, niet de ideale plek voor een AP.
Waarschijnlijk wel, maar die zit ook gelijk in een andere prijsklasse. En die heeft zo z'n eigen issue, verbruikt meer stroom, is groter etc. etc.

Maar afhankelijk van de use-case kan dat een beter alternatief zijn inderdaad! :)
Die haalt geen 1Gbits (en zeker niet met IDS/IPS aan)
About time.
De Unifi USG was altijd een vreemde eend in de bijt. Het was technisch gezien gewoon een Ubiquiti Edgerouter met andere firmware op.
Maar buiten de voedingen die buitensporig vaak stuk gingen was de IDS/IPS gewoonweg onbruikbaar. Zodra je deze deed aanzetten stortte de performance compleet in.

Deze router komt vrij laat, maar goed, beter laat dan nooit. Als de 1Gbit daadwerkelijk gehaald wordt met IDS/IPS aan is het een mooie uitkomst.
Nu blijf ik de firewalls in de Unifi reeks te beperkt, maar dat komt met name door de manier hoe hun USG software werkt. Op software vlak moeten ze nog bergen verzetten om de nieuwe interface goed te laten functioneren.
Maar voor deze prijs vind je niets wat zo snel en eenvoudig uitgerold kan worden en centraal beheerd kan worden.
Nou inderdaad, dat geklooi met die voedingen. Ik dacht de eerste keer dat de USG stuk was.

Uiteindelijk heb ik gewoon een externe HDD behuizing voeding gepakt, die blijft het wel doen gelukkig.

Maar zonder tweede WAN poort heb ik er niks aan want ik gebruik hier een backup voor als de fiber uitvalt.
Herkenbaar dat van die voeding. Ik heb uiteindelijk de voeding van een ruim 15 jaar oude Netgear switch gepakt.
€ 120,- excl BTW overigens.
AuteurAverageNL Nieuwsredacteur @Gophlin15 november 2023 16:15
Oeps, daar las ik overheen. Ik heb meteen de prijs mét btw in het artikel gezet, thanks :)
Bijna goed, het is 145,20 als je Nederlandse BTW rekent. Waarom de site default op Oostenrijk staat is mij een raadsel
Ziet er netjes uit en betaalbaar.
Alleen jammer dat ze die 3e netwerkpoort eraf gehaald hebben, dan kon je daar nog mooi een backup verbinding of iets op zetten.
En ze moeten eens zorgen dat de Cloud Key 2(+) ook eens alles ondersteund met VPN mogelijkheden.
De UDM producten zijn verder daarmee.
Zou je geen 2e uplink in kunnen stellen op een VLAN via de commandline? Je hebt sowieso een switch nodig dus als je een VLAN capable switch pakt kun je je beide modems via twee verschillende VLANs afleveren op één van de ethernet poorten van deze router.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.