Ubiquiti stelt half december UniFi Wi-Fi 6-accesspoint beschikbaar voor 96 euro

Ubiquiti heeft twee Wi-Fi 6-accesspoints in zijn online winkel geplaatst en neemt preorders aan. De UniFi 6 Lite Access Point kost 96 euro, de UniFi 6 Long-Range Access Point verschijnt voor 180 euro.

De UniFi 6 Lite en de UniFi 6 Long-Range komen beide op 14 december beschikbaar. De Lite-versie is een accesspoint met 2x2-mu-mimo met een geadverteerde doorvoersnelheid van 1,2Gbit/s voor de 5GHz-band en 300Mbit/s voor 2,4GHz. Het netwerkapparaat bevat gigabitethernet met power-over-ethernet op basis van het 802.3af-protocol, wat een vermogen van maximaal 15,4W per poort biedt.

De UniFi 6 Long-Range biedt 4x4-mu-mimo voor maximaal 2,4Gbit/s over 5GHz en en 4x4-mimo voor een bandbreedte van 600Mbit/s op de 2,4GHz-frequentieband. Dit accesspoint bevat een dualcoresoc die op 1,3GHz werkt. Het gebruikte PoE-protocol bij dit apparaat is 802.3at, voor een maximaal vermogen van 30W per poort.

De nieuwe UniFi 6-accesspoints ondersteunen Wi-Fi 6, oftewel 802.11ax, maar dus nog niet de nieuwe Wi-Fi 6e-standaard, die gebruik kan maken van de 6GHz-frequentie.

Update, 15.10: Prijzen zijn aangepast naar prijzen inclusief btw. Aanvankelijk stonden in het bericht de prijzen zonder btw, zoals ze ook op de Ubiquiti-site stonden.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

16-11-2020 • 14:31

182 Linkedin

Submitter: Thedr

Reacties (182)

182
182
105
16
0
59
Wijzig sortering
Mooie nieuwe apparaatjes, maar ik ben wel een beetje huiverig om Ubiquiti nu aan vrienden/klanten aan te raden/bieden; het rommelt daar iets te veel naar m'n zin. Teveel producten geïntroduceerd de laatste tijd die nog niet af zijn aan de software-kant en tegen prijzen waarvoor ook andere bekende merken binnen bereik beginnen te komen.
Los daarvan staat het merk bij mij permanent op de blacklist.
https://www.reddit.com/r/...n_new_firmware_mandatory/
https://www.theregister.c...i_data_collection_policy/

En zo kan ik nog wel een tiental meer links posten, Ubiquiti heeft nul respect voor zijn klanten.
Dit is teruggedraaid na commentaar van klanten - daar wordt dus wél naar geluisterd: https://community.ui.com/...4c-4172-877a-a2303f5d3627
Ik snap je frustratie goed. Maar die data is behoorlijk belangrijk voor wifi AI, voor zakelijk gebruik het berekenen waar de hotspots geplaatst moet worden een behoorlijke kostenpost, met die extra data kan het systeem zelf zeggen wat de beste plek is om een extra hotspot te plaatsen.

Het is achterlopen op concurrenten, of meedoen. Maar voor thuisgebruik is het goed begrijpbaar om het op de blacklist te gooien.
Het probleem is dat het hier helemaal niet gaat over hoe belangrijk wifi AI is, of betere plaatsing door user data te gebruiken, of het bijblijven in de concurrentie-race, of het offensief verzamelen/vinden van bugs/problemen. Er zijn meerdere producten die telemetrie in hun producten stoppen. En niemand vind het erg als een product pro-actief data verzamelt, als het goed gebruikt wordt.

Waar het hier de mist in gaat is de combinatie van al deze punten:
 • Het niet melden in de changelog dat er telemetrie wordt toegevoegd.
 • Niet vermelden welke data er wordt verstuurd.
 • Het niet mogelijk maken dit uit te schakelen.
 • Meldingen op hun forum dat dit er in zit verwijderen, en het dus geheim willen houden.
 • Een Opt-Out beloven voor in de toekomst, maar nu helemaal niks veranderen of aangeven wat je tijdelijk zelf kunt doen.
Want ik durf te verwedden dat als ze dit netjes gemeldt hadden, het veel minder erg zou zijn. Ja, er zullen nog steeds mensen zijn die dan boos zijn, ongeacht of je het dat uit kon schakelen of niet. Het gaat hier om het misbruiken van je vertrouwen in hun producten.

Ik heb hier (snel gezocht) 2 programma's waarvan ik weet dat die telemetrie kunnen verzamelen: Firefox en VLC. En in beide wordt het netjes aangegeven dat ze het doen, wat ze versturen, en dat je het uit kunt schakelen. Dit is zoals het hoort, netjes melden en dan de gebruiker de keuze laten. En zelfs als je het niet kunt verwijderen, (zoals in Windows 10), dan nog wordt het netjes vermeldt dat het actief is, en er niet geheim gehouden. (even de hele discussie over het goed of fout zijn ervan in Windows 10, en wat je nou wel en niet kunt disablen achterwege gelaten).

Het punt is dat dit stiekem achter je rug om gebeurt. Hadden ze dit niet gedaan dan was er helemaal niet zo'n ophef over gemaakt.
Even een kleine correctie. In de laatste blog post hierover staat (op het einde) wel degelijk een manier om dit te blokkeren.
If you do not wish to participate/provide this data, we will add an opt-out button in upcoming versions that will make it easy to opt-out of providing this data. In the meantime, you can block traffic from UniFi devices to trace.svc.ui.com.
Bron:https://community.ui.com/questions/Update-UniFi-Phone-Home-Performance-Data-Collection/f84a71c9-0b81-4d69-a3b3-45640aba1c8b

[Reactie gewijzigd door Tim_bots op 17 november 2020 07:01]

Dit domein zit ook al in de blacklist van pi-hole, dus dat is ook weer geregeld 😉
[code]
Match found in https://raw.githubusercon...Black/hosts/master/hosts:
trace.svc.ui.com
[/code]
Dat werkt natuurlijk alleen als de router ook de Pi-hole als DNS gebruikt...

Ik heb zelf twee (om iets aan redundantie te hebben) Pi-Holes als DNS in mijn netwerkje, maar ik denk dat de router z'n eigen DNS settings heeft die via DHCP van de provider meekwamen. Iets soortgelijks zag ik bijvoorbeeld met een Hue bridge in het netwerk - die heeft z'n eigen DNS in de firmware ingebakken en met een Pi-Hole oplossing voorkom je dus niet dat 'ie naar huis gaat bellen. Dat moet via een "brutere" manier via een ACL of firewall-rule.
In EU mag dat niet meer. GDPR is zeer duidelijk dat een opt-in verplicht is.
De gebruiker moet er zelf voor kiezen en niet moeten uitzetten.
Ja maar daarom moet dat toch niet naar servers gestuurd worden buiten EU ?
Ze kunnen toch een apparte cluster op amazon plaatsen in EU ?
Oh serieus. Ik heb eindelijk een reden om nieuwe hardware aan te schaffen, zat te wachten op de aankondiging van Wifi 6 apparatuur van Ubiquiti (eigenlijk 6E, maar goed) en dan lees ik dit. Dat is voor mij dan ook exit Ubiquiti, op zoek naar een alternatief dat niet teveel extra kost. Dank voor je info.
En je denkt dat het bij een ander business merk anders is? Hoe denk je dat al die 'aanbevelingen' en 'user experience' zaken werken en je aangeven hoe je je netwerk performanter kunt maken? Juist ja, door relevante zaken zoals type connected clients, welke snelheid ze geconnecteerd zijn, welke type wireless chip ze hebben enz.. te analyseren en er machine learning & AI op los te laten, een AP heeft die kracht niet om dat continue te analyseren dus doet de cloud dat voor jou. Is écht niets mis mee. Nog een voorbeeldje, de nieuwste SAN systemen voor bedrijven, doen allemaal aan AI, ze sturen continue alle gegevens zoals configuratie, IOPS, latency etc door naar de fabrikant zodat er machine learning kan op losgelaten worden en elke SAN in de wereld er wat van bij leert en slimmer wordt.

Wil je dat niet, genoeg productjes zoals een d-link'je die niet zo'n business features heeft.
Theoretisch gezien mag het allemaal, voor zo lang de data in eu blijft. En dat de user opt-in heeft.
GDPR bepaald dat een gebruiker zelf moet mogen kiezen voor een feature, en dus niet verplicht moet zijn om een data collection feature uit te moeten zetten. (opt-out)

EU kan boetes uit delen of de hardware/software fabrikant blokkeren binnen de EU markt.

Je merkt vlug wanneer een fabrikant zijn data toch naar het buiten de eu stuurt.
Amazon en Cloudflare hebben allebei dit jaar een zware cloud incident gehad in US, vreemd genoeg viel ook 70% van EU websites plat, dit toonde aan dat er afhankelijkheid is van iets dat gebeurd in US
Europa heeft dit ook zien gebeuren en is intussen al begonnen met een onnafhankelijksonderzoek.
Internet in EU mag niet platvallen als er iets gebeurd in us.

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 5 december 2020 08:59]

Oh serieus. Ik heb eindelijk een reden om nieuwe hardware aan te schaffen, zat te wachten op de aankondiging van Wifi 6 apparatuur van Ubiquiti (eigenlijk 6E, maar goed) en dan lees ik dit. Dat is voor mij dan ook exit Ubiquiti, op zoek naar een alternatief dat niet teveel extra kost. Dank voor je info.
Dat is al LANG weer geschrapt door UI, door de hoeveelheid flak die ze er over vingen. (even los van het feit dat het in de EU zelfs illegaal is waarschijnlijk).

Ze hebben een fout gemaakt, uiteindelijk toegegeven, en reversed. Je kunt een hoop op UI op en aanmerken (en dat doen we met z'n allen ook continue ;) ), maar op dit vlak hebben ze toch echt wel geluisterd.
Dank voor je info. Inmiddels ontdekt dat er wel meer zaken zijn waarover ik twijfels heb. Probleem is dat er weinig niet-Chinese alternatieven te vinden zijn zonder licentiemodel en met een interface op de computer voor grofweg hetzelfde geld.
Dank voor je info. Inmiddels ontdekt dat er wel meer zaken zijn waarover ik twijfels heb. Probleem is dat er weinig niet-Chinese alternatieven te vinden zijn zonder licentiemodel en met een interface op de computer voor grofweg hetzelfde geld.
Bij UI krijg je waarvoor je betaald. Je betaald heel weinig, dus bepaalde dingen zoals support zijn... niet altijd even fantastisch. Er loopt een Nederlander rond (meerdere zelfs) die wel fantastisch werk aflevert, maar dat is 1 man op een groot bedrijf.

UI is domweg geen consumenten merk. Je moet donders goed weten waar je mee bezig bent met die spullen. Voor mij geen probleem, maar ik zou het niet bij familie en vrienden neerzetten.
Ik heb nu een r7000 met asuswrt merlin en heb met een nieuw huis het ultieme excuus om te upgraden naar pfsense en losse access points :Y) Maar het wordt nu helaas nog een flinke zoektocht.
Ik heb nu een r7000 met asuswrt merlin en heb met een nieuw huis het ultieme excuus om te upgraden naar pfsense en losse access points :Y) Maar het wordt nu helaas nog een flinke zoektocht.
Als je geen rare dingen doet, en niet met vlans ofzo gaat lopen spelen, zou het wel goed moeten komen. Er zijn genoeg mensen die UniFi AP’s draaien zonder controller. Eens in de zoveel tijd de firmware bekijken en vooral of er niet al te veel gepiep over is (meeste klachten met de laatste versies waren met vlans achter wireless uplink, dus voor mij ook niet van toepassing).
Euh, telemetry is al lang niet meer mandatory hoor, wat je linkt is out of date
Dat zal best wel maar het achterbakse gedrag van dit merk is voor mij voldoende reden niets meer van ze te kopen.
Sony dacht ook weg te komen met een rootkit, daarna nooit meer iets van Sony gekocht.
Lenovo met bios spyware, nooit meer iets van gekocht.
Er zijn voldoende kwaliteitsmerken die de consument wel respectvol behandelen die krijgen mijn klandizie en de rest kan de boom in.

Het is al in een andere post aangegeven, als er duidelijk wordt vermeld dat er data wordt verzameld is er in principe niets aan de hand, je kunt dan zelf een weloverwogen keuze maken.
Dit is echt niets van de laatste tijd, al zolang Ubiquiti bestaat brengen ze veel producten op de markt die nog niet productie rijp zijn voor een gemiddelde KMO. Mooie producten en zeer mooie prijs/kwaliteit verhouding, maar zet geen nieuwe producten bij een klant want je bent je marge kwijt.
Het gaat zelfs zo ver dat ze vaak functies beloven via toekomstige software updates, en die komen dan ineens niet meer (L2 Discovery, zero-handoff roaming ...)
Begrijp me niet verkeerd, ik heb zelf heel veel van Ubiquiti (cameras, switches, routers, Access points, telefonie...) maar wacht nu altijd een paar maanden af voordat ik iets nieuw van hen aankoop. Voor grotere bedrijven zou ik Ubiquiti trouwens niet aanraden, meer voor grotere huishoudens en kleine KMO.
Dat valt wel mee. Het is in de basis geen consument / doe het zelf zakelijke product. Ze vertrouwen heel veel op msp’s die eigen software hebben dat direct tegen de api praat om hun diensten te beheren. De zeer beperkte ( voor zakelijk gebruik) controller interface wordt gecompenseerd voor msp’s met deze api aansturing. Daarom is er ook zo veel kritiek op het ubnt forum waarom ze überhaupt nog tijd in gui stoppen en dat ze die tijd beter aan de firmware kunnen besteden.

Er wordt hier op tweakers in het ubnt gebruikers topic niet voor niet door experts zeer regelmatig gewezen op de slechte gui en om niet aan unifi te beginnen als je alleen ervaring hebt met klein zakelijke en thuis netwerken. Het vraagt meer WiFi en netwerk kennis dan gemiddeld allround icter nodig zou hebben voor andere merken.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 16 november 2020 21:57]

Ik had juist begrepen dat de GUI de laatste jaren flink verbeterd was voor de normale 'tweaker' ?

Laatste keer dat Ik er mee gepeeld had was een jaar of 2~3 geleden en toen was het vrij spartaans allemaal en vond ik het een draak om op te zetten, daarom het weggedaan.
Sindsdien hoor ik meerdere mensen in mijn omgeving dat het zoveel beter/makkelijker geworden zou zijn :?
Het ziet er iets gelikter uit alleen 6.x gui heeft momenteel minder functies 3.x en 4.x en default draait het net zo als 3 jaar terug.
Het ziet er iets gelikter uit alleen 6.x gui heeft momenteel minder functies 3.x en 4.x en default draait het net zo als 3 jaar terug.
De 6.x GUI is nog niet af. Daarom heb je (ook in 5.x trouwens) de “classic settings” optie. Daar staat gewoon alles in.

Je moet heel goed uitkijken met updates bij UI, zeker in het begin van een version bump. (Dus zowel van 5.13.x. naar 5.14.x, als van 5.x.y naar 6.0.x). Zeker de eerste versies zijn stiekem gewoon bèta’s waar nog de nodige issues in zitten. Zeker als je wat meer exotische setups hebt.
Ook dan heeft 6.x niet meer functies dan 3.x.
Ik draai al een tijdje mee als WiFi msp ;-)

[Reactie gewijzigd door xbeam op 19 november 2020 08:27]

Ik draai al een aantal jaren met de gui en die is echt sterk verbeterd. Of het geschikt is voor de gewone gebruiker betwijfel ik nog wel steeds. Er zitten zoveel opties in dat je best kunt verdwalen in wat je moet doen.

Ik vind het fijn werken en heb het hele netwerk dan ook van ubiquiti. Controller draait op een server die ik voor vele doeleinden gebruik.
Veel? Heb je wel eens SDN controller van andere merken gezien.
Je kan echt alleen de minimale basics instellen.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 16 november 2020 22:00]

Ik heb het over of het geschikt is voor een gewone (niet technische) gebruiker. Ik denk van niet. Die wil niet eens afhankelijk zijn van een controller. De meeste mensen laten alles over aan wat ze aangeboden krijgen door de provider. Ik zit bij Tweak glasvezel 1Gbit up/down maar gebruik niet hun router of wat dan ook. Verder staat de gewone gebruiker totaal niet stil bij het juist inregelen van de access points die op verschillende plekken in het huis zijn om maar een voorbeeld te noemen.
Kleine of middelgrote ondernemingen. Het is de tegenhanger van de in Nederland gebruikte afkorting mkb (midden- en kleinbedrijf).
Kleine of middelgrote onderneming, ook wel MKB (KMO is meer geaccepteerd richting Vlaanderen dacht ik)
Ik heb nu ongeveer 2,5 jaar ervaring met Ubiquiti en die tijd praat ik dan ook over, maar inderdaad er wordt nog weleens wat beloofd wat later niet mogelijk blijkt of ineens bij een nieuwe versie als nieuwe mogelijkheid verschijnt...

Voor grotere bedrijven zou ik het inderdaad ook niet zomaar inzetten, maar heb tot nu toe zelf netwerken gezien met +150 UTP aansluitingen (meerdere 24poort switches in dit geval) en tot ongeveer 25 AP's en dat functioneerde allemaal prima. Is dat dan nog MKB, ik weet niet precies waar dat ophoudt?

De echt grote partijen gaan vaak toch wel voor de gevestigde namen met bijbehorende installatiepartijen, service en prijzen, maar dan heb je het ook over duizenden aangesloten apparaten.
middelgroot: medewerkers: < 250, jaaromzet: ≤ € 50 mln., vaste activa: ≤ € 43 mln.

Dus ja dat zou best wel eens binnen MKB kunnen passen.
Voor grotere bedrijven zou ik Ubiquiti trouwens niet aanraden, meer voor grotere huishoudens en kleine KMO.
Hoe 'groot' je huishouden is lijkt me niet eens echt relevant. Unifi is eigenlijk voor elk huis geschikt waar je de luxe hebt om kabels te leggen naar elke verdieping, bijvoorbeeld nieuwbouw. Zeker in huizen met gewapend beton of vloerverwarming is het bereik van een enkele router op de begane grond gewoon ruk, en mesh oplossingen zijn wat mij betreft echt wel inferieur als je op elke verdieping tot en met de zolder goede en stabiele wifi wil hebben. En dan is Unifi gewoon een uitermate handig systeem.
precies de reden dat ik hier toen ik dit huis kocht de aannemer overal CAT6A hebben laten aanleggen.

Als ze nou nog eens qua routers vooruitgang zouden tonen .... (is er wel, maar ik zie UXG voorlopig nog niet komen, en UDM is alles behalve af)
Dat is waarschijnlijk dat dit product al een hele tijd in beta is. Laten we hopen dat dit product wé; "af" is. Na aanschaf van een USG wil ik al het TPlink spul gaan vervangen met Ubiquiti.
Met de reputatie van Ubiquiti's Unifi lijn zou ik ook eerst even de kat uit de boom kijken en even wachten op gebruikerservaringen.
Op Reddit is er een draadje waaruit (lijkt te) volgen dat er inderdaad ook op ondersteuning nogal wat rommelt.( https://www.reddit.com/r/...red_their_entire_support/ )
Supportafdeling(en) die leeglopen / inactief lijkt, en op 't forum van Ubiquiti is er een half jaar geleden door het bedrijf zelf al aangegeven dat ze 'gemor' waarnemen. ( https://community.ui.com/...58-423c-89ee-d37c0b937d72 )

Niet best: of ze zijn extreem open en ze werken eraan om te verbeteren, of het is een laatste strohalm voor de hele bende in elkaar zakt.

Gehoorde klacht: consumer, pro-sumers en enterprice lijnen lopen te veel door elkaar heen waardoor de supportafdelingen te veel bezig zijn met onkundige particulieren ten koste van beschikbaarheid van support voor de zakelijke klanten.
Wat zou dan een goed alternatief zijn voor een onkundige particulier?
Geen idee. Volgens mij zou een onkundige particulier eigenlijk prima met dit spul vooruit moeten kunnen,..

Omdat UniFi meer features heeft ( de UniFi controller software heeft een shitload aan mogelijkheden) is het instellen waarschijnlijk wat lastiger dan bijvoorbeeld een simpel en goedkoop wifi accespoint, waar je enkel een wizardje hoeft te doorlopen,.
in principe hoef je bij Unifi, op de cloud controller dan dus, ook alleen maar een wizard te doorlopen
door middel van invullen van SSID + Wachtwoord, paar admin wachtwoorden die je wil en daarna is je wifi in de lucht

ik geloof dat je ze zelfs per telefoon in kunt stellen, maar in die houtje touwtje configuraties heb ik geen interesse dus nooit gezien.
Dan staat alles standaard en ingesteld volgens ubnt en dat is 9/10x niet voldoende. Dan krijg je mensen die gaan roepen dag hun ziggo box betere WiFi heeft maar is hun ubnt inrichting gewoon ruk.

Ik dek mijn hele huis met twee AC lite punten en al mijn devices roamen netjes van beneden naar boven. Maar dan moet je inrichting wel iets beter zijn dan de standaard next next next

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 16 november 2020 20:43]

Mag ik vragen wat je dan niet standaard hebt ingesteld en waarom? Ik heb met een AC Lite en een LR 3 verdiepingen vrij goed gecoverd door het met de Unify app in te stellen. Kan vast nog beter met de controller software, dus ik leer graag bij.
Ik ben ook wel benieuwd. Ik heb zelf wel de signaalsterkte verlaagd voor de APs zodat clients makkelijker overpakken. En de 2.4ghz een eigen SSID gegeven zodat apparaten niet onnodig op die overvolle band gaan zitten. En natuurlijk ervoor zorgen dat de APs met ten minste Cat5e worden aangesloten.

Als je nog meer tips hebt dan hou ik me aanbevolen :)
Ben ik benieuwd welke instellingen eea bij jou sneller maakt dan Ziggo.

Graag je kennis delen, daar is Tweakers toch voor? :)
Wat heb je dan anders ingesteld dan standaard? ik ben benieuwd waar je nog extra verbeteringen uit kunt halen
Moeten kunnen... mijn onkundige tante zou hier echt niet mee uit de voeten kunnen. Die is al blij dat ze een aan/uit knop op de tv kan vinden :+
TP-link heeft een erg goede EAP serie die bijna een 1 op 1 kopie is van Ubiquiti. Persoonlijk vindt ik die tegenwoordig beter werken dan Ubiquiti en qua prijs is het hetzelfde segment. Ook de mesh oplossingen van TP-link zijn erg goed.
De standaard TP link heeft ook een Phone Home functie. De EAP serie weet ik het niet van, maar voelt toch een stuk minder profi aan dan de Unifi serie, en hoelang het support is bij TPLInk is ook maar de vraag, bij Unifi blijven de meeste (du sneit alle!) producten iig wel jaren lang voorzien van nieuwe software (wel met de kantekening dat dat niet altijd beter is).. Ik mis een fatsoenlijke gateway device met IPS en dat soort dingen. De Honeypot functie in je lokale lan vind ik bij Unifi ook nog wel een kicke optie om malafide IOT devices in de gaten te houden.

Andere optie is nog de Aruba Intant On serie van HP. LIjkt me ook een super serie. Software support lijkt prima, maar instelmogelijheden zijn (bewust) beperkt. Maar ook daar geen 'gateway' device.
Een mesh wifi systeem misschien? (dat je het beste bedraad aansluit, natuurlijk)
Linksys en Netgear hebben tegenwoordig meer dan prima "cloud managed" devices en richten zich meer op reguliere consumenten. Als het concept VLAN je onbekend is, dan wordt je bij Ubiquiti inderdaad al vrij vlot om de oren geslagen met functionaliteit waar je toch niets mee kan/je niks zegt.
Een paar tplink deco's in accesspoint modus, bijvoorbeeld. Bedraad aansluiten op de modemrouter en daarvan het wifi signaal uitzetten.
Alle geavanceerde features van de deco's werken niet in accesspoint modus, maar dat is juist wat je wilt voor de onkundige particulier.
In ieder geval geen ubiquiti, want dat vereist gewoon wat netwerkkennis.
Dat is ook hun probleem, want met die nieuwe all-in-one oplossingen lijken ze juist die mensen wel te willen bedienen.
Heb net thuis nieuwe "wifi" genomen. Bereik via Asus RT niet meer toereikend en wat verouderd, maar als router nog prima.
Gekozen voor Meraki GO GR10. Ja, ik werk in de IT en ben er handig mee, maar moet zeggen dat het voor een no-no ook goed te doen moet zijn. Via app op je mobiel alles stapsgewijs configureren en te beheren, maar ook uitgebreidere functionaliteiten voor degene die dat interessant vinden. Heb 2 AP's (thuiswerken op zolder en beneden) en werkt fantastisch (nee, heb geen aandelen :-)! 4 SSID's mogelijk, voor ieder wat wils en tevens inzichten in type verkeer of per cliënt.
Sinds vorig jaar geen licenties meer nodig, dus naar mijn mening uitstekend voor thuis wanneer 1 AP (router&AP) niet afdoende is.

Edit: bericht over vervallen licentie

Edit 2:

Radios
2.4 GHz 802.11b/g/n client access radio
5 GHz 802.11a/n/ac client access radio
2 x 2 MIMO with two spatial streams

[Reactie gewijzigd door fwp op 16 november 2020 23:40]

Offtopic: heb je een link met info ofzo over het werken zonder licenties? Ik kom alleen tegen dat je licenties nodig hebt.
Helaas kan ik niets terugvinden over 802.1x ondersteuning, dan was het idd een perfecte oplossing geweest :'(

https://documentation.mer...-_Support/Meraki_Go_-_FAQ
Zoals ik het lees moet je eenmalig een licentie kopen

[Reactie gewijzigd door QaZ. op 16 november 2020 20:45]

Ubiquity heeft hiervoor de Amplifi lijn: https://amplifi.com/amplifi-hd
Gewoon consument merken. En al helemaal geen unifi msp merken.
Unifi is niet voor de "onkundige particulier". Wel, mss dan de Unifi Dream Machine (niet Pro).

Voor de Prosumer, EnGenious begint op te komen met gelijkaardige producten
In de praktijk doet voor de meeste mensen de performance van bijvoorbeeld een TP-link deco setje niet onder en al die extra features op Ubiquiti apparatuur is ook waardeloos voor de meeste gebruikers. Ze hebben bij Ubiquiti een mooie hype weten te creëren omdat ze mensen het gevoel geven dat ze met 'professionele' apparatuur thuis zitten. Maar dat is vaak onnodig voor het daadwerkelijke gebruik dat mensen hebben.
Totdat een TP Link AP ineens geen data meer doorstuurt en je 'm weer moet rebooten...

Ik heb 4 TP Link EAPs met Omada (Zware betonnen muren en vloeren, dus 1 op elke verdieping en 1 buiten achterin de tuin), en het ziet er gelikt uit, maar ik heb toch regelmatig dat ik een AP moet herstarten omdat de kinders (of de bazin) "geen internet" hebben, en dat ondanks dat ik ze nu al dagelijks om 4AM automatisch laat herstarten... (Dat die feature überhaupt in Omada zit is eigenlijk al een veeg teken...)

Dus kijk ik nu rond voor wat beters, en in het betaalbare segment kom ik dan toch telkens bij Ubiquiti uit... (Weet alleen niet of ik EUR25 per AP extra wil uitgeven voor WiFi6!)
Een bedrijf huren om het te laten installeren en beheren. En anders niet aan beginnen ;-)
Kent iemand een goed bedrijf wat zich richt op particulieren die goed WiFi willen hebben? Liefst in Breda. Er zijn zo veel prutsers! Had er laatst zelfs een die zei dat wifi 6 geen voordelen biedt over ac. En dat terwijl hij weet dat ik 4 pubers in huis heb en zelfs mijn wasdroger op mijn WiFi heb aangesloten. Die krijgt de opdracht dus niet.
Als je alle spullen koopt, aansluit en ophangt. Dan is er altijd wel iemand die even kort met je wat stappen wil doorlopen om je Unifi setje in de lucht te helpen.

Je hoeft niet eens op iedere verdieping een AP te hebben, meestal op zolder en in de woonkamer is voldoende.

Onderdelen:
USG, cloudkey, unifi switch 2x en 2x AP ac pro. Hiermee kom je een heel eind.

Megekko.nl verkoopt ze o.a. snelle verzending met DHL i.p.v. TNT die er een week over doet.

[Reactie gewijzigd door tijgetje57 op 28 december 2020 09:44]

Thanks!
Werken de AP’s dan ook als Mesh en als ik dan WiFi 6 AP’s koop, heeft dat consequenties voor de CloudKit of usg?
Om over het falende firmware beleid nog maar niet te spreken... ben sowieso in de laatste 3 jaar nog nooit fatsoenlijk door support geholpen mijn vraag was altijd te moeilijk voor 1line en 2line reageerde nooit...

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 16 november 2020 17:24]

Mee eens, zeker, maar de Unifi lijn is opzich prima, zeker voor kleine bedrijven en thuis. Ik zou zeker wegblijven van het ISP spul.
Is de return/mesh out-of-band of snoept die af van de forward of doen deze geen mesh?

Ik vond de Pro na de prijsverhoging afgelopen jaar al behoorlijk duur. Ik vraag mij af wat deze meer biedt(en).
Weet ik zo niet, maar staat vast wel in de specs zou ik zo denken.
Je sluit ze trouwens altijd bedrag aan omdat dat daar hun stroom ook vandaan komt (PoE).

[Reactie gewijzigd door Raymond Deen op 18 november 2020 07:17]

Even een (zeer beknopt) overzicht van de huidige UniFi reeks en waar deze twee producten zich bevinden binnen het portfolio.

Afbeelding

[Reactie gewijzigd door robcoenen op 16 november 2020 16:26]

Hier staat dat hij op 5GHz 2400 mbps ondersteunt. In de datasheet staat ook dat de bekabelde verbinding maar 1 Gbps is. Dat betekent dat je al die bandbreedte alleen kunt gebruiken om direct tussen 2 wireless clients te praten, lijkt me.

Met de komst van zulke snelheden zul je anders ook 2.5GBASE-T of meer interfaces op access points moeten zien.
Het is altijd een beetje sneaky, maar WiFi snelheden worden altijd dubbel weergegeven. Wil je vergelijken met bekabeld, dan moet je ze halveren.

Zo kan je ook stellen dat een 1Gbit full-duplex connectie eigenlijk 2Gbit is.

Maar goed, ook een 1,2Gbit WiFi verbinding gaat nooit harder dan de kabel waar deze aan vast zit.


Edit: hoe is dit off-topic en de post van xbeam niet? :')

[Reactie gewijzigd door Ethirty op 16 november 2020 18:28]

Ik heb ook off-topic score. Niet druk om maken
Wifi is een half duplex techniek waardoor je de maximale WiFi simple gezegd altijd door 2 moet delen als je wil vergelijken met utp snelheden

[Reactie gewijzigd door xbeam op 16 november 2020 17:35]

Half duplex zegt nog niet de helft van de bandbreedte. Je kan wel degelijk het volledige spectrum benutten voor down óf upstream.
De UniFi 6 Lite Access Point kost 79 euro, de UniFi 6 Long-Range Access Point verschijnt voor 149 euro.
Deze prijzen "kloppen maar half". Prijzen in de Ubiquiti store zijn ex BTW. Inclusief BTW kost de U6 Lite dus een kleine 90 euro. Daarnaast tellen ze verzendkosten onder de 120 euro, waardoor je nog 12 euro extra betaald als je alleen een U6 Lite koopt.

Maar wat mij betreft is het ook met rond de 100 euro per stuk (voor de U6 Lite dan) nog steeds een goede prijs. Ongeveer twee tientjes duurder dan de huidige AC Lite en je krijgt dan wel wifi 6 ervoor terug.
Het is dan natuurlijk ook een beetje afhankelijk hoe veel access points je nodig hebt, bij twee stuks heb je namelijk geen last van die 12 euro verzend kosten. Ik kan me ook voorstellen dat deze access points in de nabije toekomst ook beschikbaar komen in web-winkels van derden waar de verzenkostendrempel lager ligt.
Toch niet onbelangrijk om te vermelden is dat deze dus enkel wifi 6 (AX) ondersteunen op 5Ghz en niet op 2,4 Ghz waar ze terugvallen op wifi 4 (N). Ook op de 2,4Ghz brengt wifi 6 een hoop verbeteringen en dus zou ik toch voor een tikkeltje duurder opteren met wifi 6 ondersteuning op 2,4Ghz erbij.
Deze toegevoegde informatie heeft zodanig de bekende USP's van dit product voor mij aangetast dat mijn koopbesluit letterlijk is omgedraaid, deze info zou naar mijn mening in het artikel zelf moeten staan
Toch niet onbelangrijk om te vermelden is dat deze dus enkel wifi 6 (AX) ondersteunen op 5Ghz en niet op 2,4 Ghz waar ze terugvallen op wifi 4 (N). Ook op de 2,4Ghz brengt wifi 6 een hoop verbeteringen en dus zou ik toch voor een tikkeltje duurder opteren met wifi 6 ondersteuning op 2,4Ghz erbij.
waar haal je die informatie vandaan?
[...]


waar haal je die informatie vandaan?
Erg eenvoudig. Wifi 6 is op 2,4 Ghz Mu-MiMo, en haalt per per stream een bandbreedte van 287Mbps ipv 150Mbps. Daaruit kan je dus afleiden dat het geen wifi 6 doet op 2,4Ghz. Ubiquiti maakt hier natuurlijk zo weinig mogelijk geluid over zodat de mensen dat niet te weten komen.
Is dat ook niet heel erg afhankelijk van je kanaal breedte?

Het lijkt me bijzonder stug en onhandig dat ze seperate transceivers hebben, of op de een of andere manier WiFi 6 niet aanzetten voor de 2.4 tranceiver. Dat maakt design technisch gewoon geen sense.
Is dat ook niet heel erg afhankelijk van je kanaal breedte?

Het lijkt me bijzonder stug en onhandig dat ze seperate transceivers hebben, of op de een of andere manier WiFi 6 niet aanzetten voor de 2.4 tranceiver. Dat maakt design technisch gewoon geen sense.
De kanaalbreedte heeft inderdaad een impact op de reele snelheid, maar er wordt altijd geafficheerd met de maximaal mogelijke snelheid. De Ubiquiti toestellen maken in dit geval gebruik van een SOC van Mediatek, deze SOC heeft enkel N op de 2,4Ghz radio.
[...]

De kanaalbreedte heeft inderdaad een impact op de reele snelheid, maar er wordt altijd geafficheerd met de maximaal mogelijke snelheid. De Ubiquiti toestellen maken in dit geval gebruik van een SOC van Mediatek, deze SOC heeft enkel N op de 2,4Ghz radio.
hoe bizar. Nou was ik al niet van plan voor deze wifi 6 AP's te gaan van ze (ik wil de pro of HD variant), maar dit zou me helemaal wegjagen.
Dat is nou nog eens mooie timing. Heb toevallig net nieuwe zenders nodig in December :D

Is die Wi-Fi 6e standaard iets wat via een update toegevoegd kan worden of is daar aparte hardware voor nodig?

[Reactie gewijzigd door TigerXtrm op 16 november 2020 14:41]

Ik verwacht dat dit andere hardware is. Bij 6E wordt de UNII-5 band (wifi op 6 GHz) toegevoegd.
De verwachting is dat deze pas in het eerste kwartaal van 2022 in de EU gebruikt mag worden.

Zie https://www.skyworksinc.c.../Next-Generation-WiFi.pdf

[Reactie gewijzigd door robertwebbe op 16 november 2020 14:59]

Zover ik de tekst begrijp, gaat Wi-Fi 6e via 6GHz, als er dus een radio in zit dat op 6GHz kan draaien wel, anders niet.
Die lijkt er niet in te zitten.
Alleen 2.4GHz en 5 GHz radios.
Dus wel ondersteuning voor ax protocol, maar niet (of nauwelijks) de hogere snelheden, omdat die voornamelijk in de nieuwe banden wordt gehaald.
WiFi 6 werkt beter met een hoge dichtheid aan apparaten, wat een voordeel is als jouw huishouden veel apparaten heeft of als je samen met veel anderen een publieke access point deelt.

De maximale snelheid gaat dus niet omhoog, maar de gemiddelde snelheid hopelijk wel.
Die snelheid hang puur af van je huis, lees veel beton ga dan maar uit van 1 zender per verdieping als je op de 5ghz band een beetje snelheid wil halen.
Dat is met WiFi 5 ook al zo.
Gezien het de radio's voor 6e op 6GHz moet draaien, kan ik me niet voorstellen dat dat via een software update zal gaan.
Aparte hardware en een wetswijziging voor de vrijgave van die frequentie(s).
Waarom niet voor tp-link gaan dan? Zijn erg goede alternatieven voor ubiquiti.
Anoniem: 378762
16 november 2020 15:24
Kunnen deze worden aangesloten op mijn standaard pricewatch: Ubiquiti UniFi USG PRO Gateway Router ? Dat zou juist mooi zijn.

Ik bedoel eigenlijk in de switch dan die erna komt. pricewatch: Ubiquiti UniFi Switch (8-poorts, 60W PoE)

Gewoon plug en play ook? Adopteren en klaar.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 378762 op 16 november 2020 15:25]

Mmm... Alhoewel velen hierboven zeggen dat het zomaar gaat werken, let er wel op dat je switch geen 802.3at ondersteund, dus je gaat de aparte voeding moeten gebruiken voor de LR, de Lite gaat wel gewoon werken via PoE (die werkt via 802.3af wat je switch ondersteunt).
Top. Bedankt.
Jammer wel. De oude AC LR werkt wel met af.

[Reactie gewijzigd door martin72 op 21 december 2020 10:33]

Heb zelf de 150W versie van die switch en daar zijn bij mij de AP's op aangesloten. Kijk naar de PoE standaard die nodig is en onderetund wordt door de verschillende devices.
Hopefully.
Nee, maar serieus: Ja.. maar dan doel je hopelijk vooral op de compatibiliteit met de PoE aansluiting? Want die UniFi AP's kunnen ook prima zonder USG of UniFi switches draaien hoor.
Ja, dat zou zou uit de doos moeten werken...
Ik ben benieuwd wanneer ze met een pro versie komen als opvolger van de Ubiquiti UniFi AP AC PRO.
Deze is al opgevolgd door de UAP-AC-HD, wel wat prijziger https://unifi-hd.ui.com/
Niet opgevolgd toch? Gewoon een ander product. De Pro wordt nog steeds aangeboden naast de AC-HD
Ja, niet zo zeer direct opgevolgd, alleen AC-HD is nieuwere hardware. Ondersteund bijvoorbeeld ook 802.11ac Wave 2.
Drie keer zo duur als begin dit jaar/eind vorig jaar de pro was, zelfs nu nog meer dan dubbele, dus ' iets duurder' is sarcastisch.
Denk ook dat er geen nieuwe Pro komt. Wordt Lite - LR - NanoHD - HD
Ik doelde eigenlijk op een Pro die met Wifi 6 gaat komen.
Ik heb precies hetzelfde. Het gaat mij vooral om de tweede ethernetpoort. Die heb ik nodig in mijn setup. Ik vind het erg jammer dat er geen pro versie tussen zit of in iedergeval eentje met twee ethernetpoorten.

Ook de in-wall had van mij wel met wifi 6 uitgebracht mogen worden.
Ik zou graag een in-wall zien, die netjes 'opbouw' zou ondersteunen.

Een AP met ingebouwde 2 / 3 port switch, en de aansluitingen 'onderop'
Ja, maar dan met alle aansluitingen onderop, ipv achterin ( uit de muur komende )
Ja dat mag ook :). Dat had het leven een stuk makkelijker gemaakt.

De in-wall-hd is eigenlijk best wel vreemd want ik heb overal al netjes mijn aansluitingen en nu moet ik de contactdoos eigenlijk leeg maken voor de in-wall-hd.
Ik zou graag een in-wall zien, die netjes 'opbouw' zou ondersteunen.

Een AP met ingebouwde 2 / 3 port switch, en de aansluitingen 'onderop'
ik zou je inschrijven voor EA in de amerikaanse shop. ;)
Dat kan ook niet lang op zich laten wachten. Begin November hebben ze de testrapporten ingediend bij de FCC. https://fccid.io/SWX-U6PRO
Wat zou de reden zijn om een 1Gbit uplink te gebruiken en niet een 2,5Gbit of 10Gbit?
De LR wordt neergezet als een AP met snelheden up-to 3.0Gbps.
Maar met een uplink van maar 1gbit heb je daar toch 0,0 aan, of mis ik iets?
Wifi is altijd half duplex. Dus 1200Mbit verbinding is an sich 600Mbit aan data (op een hele; hele goeie dag).
NIet helemaal. Van wifi-client naar wifi-client telt ook mee
Prijs, en je hele keten moet 2.5 of 10Gbit dan ondersteunen om er wat aan te hebben.
zoek even een POE switch die dat aanbied? want 90% van de doelgroep gebruikt dit spul op POE switches ipv de power injectors. (ondergetekende doet dat althans, ouderwetse tijdklok op de switch en spaart je zo met 1 stopcontact ook nog is aardig stroom door de wifi gewoon uit te gooien als je nooit thuis bent. Volgende stap, klik aan klikuit afstandsbediening in de tijdklok om het uit te gooien als ik toch niet thuis ben :+
zoek even een POE switch die dat aanbied? want 90% van de doelgroep gebruikt dit spul op POE switches ipv de power injectors. (ondergetekende doet dat althans, ouderwetse tijdklok op de switch en spaart je zo met 1 stopcontact ook nog is aardig stroom door de wifi gewoon uit te gooien als je nooit thuis bent. Volgende stap, klik aan klikuit afstandsbediening in de tijdklok om het uit te gooien als ik toch niet thuis ben :+
Zit er aan te komen bij Ubiquiti ( ok, en de US-XG-6POE die ik ook heb doet op z'n 4 RJ45 poorten 1/2.5/5/10 Gbit, naast PoE++. (.bt))

Ik verwacht dat de zwaardere modellen AP's voor wifi6 bij UI een 2.5Gbit poort gaan hebben.
Telt de UniFi 6 Lite dan als opvolger van de UniFi AC Lite?
In dat geval, zéér scherpe prijszetting!
De AC Lite is al opgevolgd door de NanoHD en FlexHD, hoewel die wel veel duurder zijn. De UniFi 6 Lite/LR is daarvan weer de opvolger qua generatie. Je zou kunnen stellen dat de U6 Lite idd de opvolger is van de AC Lite omdat er geen goedkope AC wave 2 AP is geweest (naast de NanoHD en FlexHD)
Nee, de HD series zijn geen directe opvolger van de Lite. De HD series zijn vooral gericht op High Density deployments, i.p.v. reguliere deployments.
Ja oke, daar heb je een punt. Ik ging af op de generaties die ubiquiti aan de hardware geeft, die noemen de HD dingen gen3 en de AC-Lite/LR/Pro serie gen2
Die Long Range lijkt me straks nogal uit het nano-HD segment gaan happen. Qua specs de nano-HD op alle vlakken de baas. Misschien gaan de nano-HD prijzen flink zakken, of mis ik iets?
Ik denk eigenlijk dat er ook nog een nano-HD met WiFi 6 bij gaat komen (net als in de AC range), die hoger in prijs zit. Met de AC's was dat immers ook zo, ze zijn allemaal omhoog opgeschoven.

Misschien wachten ze op de goedkeuring van WiFi 6E in Europa voor ze met de nano-HD beginnen?

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 16 november 2020 16:02]

Hiet het lijstje wat eraarn zit te komen:

https://evanmccann.net/blog/2020/5/unifi-wifi-6-lite
Dat lijstje is op basis van wat op dit moment bekend is uit Early Access. Dat lijstje bevat nog niet de eerder geposte FCC filing voor een Wifi6 Pro van UI.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee