Ceo Vodafone: 5G zoals Vodafone dat in Nederland aanbiedt misleidt consumenten

5G op de manier zoals VodafoneZiggo dat in Nederland aanbiedt, is geen echte 5G en misleidt consumenten en bedrijven. Dat zei Nick Read, directeur van de Vodafone Group, in een toelichting op de kwartaalcijfers.

Read zei in de toelichting op de kwartaalcijfers (mp4) dat de techniek die VodafoneZiggo gebruikt, Dynamic Spectrum Sharing, geen echte 5G is. "Het is effectief jou een 5G-symbool laten zien, maar 4G-prestaties geven. Wat wij hebben gezegd als bedrijf is: dat willen we niet, want het is misleidend voor consumenten en bedrijven. Wat je wilt is 5G op de juiste manier gebouwd, met echte 5G-prestaties."

Read wil met de combinatie van focus op de 3,5GHz-band en eventueel de 700MHz-band dat het "niet gaat om berichten over bereik met een inferieur netwerk, maar om een superieur product." Daarmee bedoelt Read naar eigen zeggen een netwerk dat werkt rond de 3,5GHz-band, eventueel aangevuld met de 700MHz-band voor beter bereik.

In Nederland gebruikt VodafoneZiggo 5G op 1800MHz, waar het frequentieruimte deelt met Vodafones eigen 4G-netwerk: dat heet Dynamic Spectrum Sharing. VodafoneZiggo is de enige Nederlandse provider die DSS gebruikt. De 3,5GHz-band is pas in 2022 beschikbaar in Nederland, omdat dan pas de veiling is. Eerst moet het satellietstation in het Friese Burum naar een andere plek verhuizen; dat werkt op de 3,5GHz-band en daarom geldt voor die hele frequentieband in de noordelijke helft van het land dat ander gebruik niet is toegestaan.

Vodafone gebruikt DSS in Nederland via joint venture VodafoneZiggo en Vodafone gebruikt het ook in Duitsland. In tegenstelling tot bij concurrenten KPN en T-Mobile werkt 5G bij Vodafone niet op de eigen 700MHz-band, maar alleen op de 1800MHz-frequentie, waarop ook 4G zit. Tweakers heeft VodafoneZiggo om een reactie gevraagd, maar de provider heeft nog niet gereageerd. VodafoneZiggo activeerde 5G via DSS eind april.

Vodafone-ceo Nick Read (linksboven) beantwoordt de vraag van een analist (rechtsonder) over de uitbouw van 5G bij Vodafone

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-11-2020 • 14:00

150 Linkedin

Submitter: Raindeer

Reacties (150)

Wijzig sortering
Het is niet alleen Vodafone die het mooier maakt(e) dan het is. Blij dat ze nu zeggen dat het eigenlijk geen 5G is maar de officiële afspraken over wanneer het 5G symbool getoond mag worden maken deze misleiding een marktstandaard.
Mooi toegelicht in een artikel van Tweakers: 5g in Nederland.
Zodra je verbonden bent met een mast die 5G ondersteunt staat er op je telefoon "5G" ook als je helemaal niet via 5G verbonden bent
Dat artikel geeft het toch perfect weer? Als de GSM Assocation eerst 4 configuraties voor het laten zien van een 5g-icoon voorschrijft en vervolgens twee jaar later adviseert om de 4 configuraties los te laten en alleen configuratie D te gebruiken, om maar zo vaak mogelijk een 5g-icoon te kunnen laten zien.

Alleen ben je als provider toch nog steeds vrij om een van de andere 3 configuraties te kiezen en zo minder vaak een 5g-icoon te laten zien. Wat is precies het probleem?
Het probleem is perceptie en gebruikers van verschillende operators die de "kwaliteit" van die netwerken onderling vergelijken op basis van of ze 4G of 5G in de hoek van het scherm zien. Verfrissende uitspraak van die CEO.
Die laatste zin verbaasde mij toen ook behoorlijk.
Het is toch om aan te geven van welke standaard je gebruikt maakt bij je verbinding?

Trouwens.... Of ik op mijn mobiel (Galaxy S10) nou met 70 of 170MBps gegevens binnen trek over 4G of wifi; op een mobiel ziet een website er dan niet ineens veel flitsender uit 8)7
Pas als je zware dingen doet bijv. Netflix op 4k ga je het zien in beeld. Je latency/ping is ook belangrijk.
Dat zie je soms ook op de grafiek als je een Speedtest.net doet. Tijdens de meting van bijv. 10 seconde is de throughput niet constant.
Mijn t-mobile thuis geeft maar 40mbit down.
Daarmee kan ik op mijn oled tvtje prima 4k netflixen.
4G op mijn iphone 11 pro bij mij thuis en op veel andere plekken geeft 140mbit.
Waar heb ik dan precies 5G voor nodig?
Ik geloof best dat je over 5 jaar sneller internet op je mobiele apparaat wil. Maar tot op heden is voor mij stabiliteit veel belangrijker.
Op plekken waar ik maar 40mbit haal merk ik er ook niets van verschil.

[Reactie gewijzigd door KappeNou op 16 november 2020 20:55]

Wil je echt 4k kijken (Netflix gebruikt compressie en een lagere bitrate) dan heb je toch al snel 65mbit tot snel 88 mbit down nodig hoor. En dan praten we over youtube, netflix kon ik niet zo snel vinden. Voor echte 4K met HDR heb je dan nog meer nodig. 40mbit down is niet genoeg wil je puur 4k kijken. Koop eens een ultra blu ray disc + ultra blu ray speler en je ziet het verschil erg goed.

https://support.google.com/youtube/answer/1722171?hl=en
Netflix 4k is 15mb
Welke streams van YouTube gaan daar dik overheen dan? Kan me niet voorstellen dat ze dat 40mb of zo doen

Blu-ray is niet te vergelijken met streaming diensten
4k over 15mb is onmogelijk zonder zware compressie en lagere bitrate te gebruiken. Je mist dan gewoon erg veel detail. Het ziet er misschien iets mooier uit dan full HD. Maar is geen 4K te noemen..

Blu-Ray is juist erg goed te vergelijken met streaming diensten, want hier willen we in de toekomst naar toe gaan. Dit is juist de kwaliteit dat we willen zonder compressie/lager bitrate. Dit kunnen we alleen bereiken door hogere downloadsnelheden.
4k over 15mb is onmogelijk zonder zware compressie en lagere bitrate te gebruiken. Je mist dan gewoon erg veel detail.
Ik vind dit altijd zo'n onzin. Niemand onderbouwt dit ook ooit. Alle video standaarden gebruiken zware, lossy compression. Of je dat ook terugziet in het beeld is afhankelijk van allerlei factoren, maar het feit dat ze bij elke nieuwe encoding standaard weer beter beeld uit minder bytes weten te persen bewijst dat er nog steeds ruimte is om het verder te verkleinen dus wie weet waar dat ooit eindigt. Er is in ieder geval geen natuurwet die scherpe 4K beelden op 15mb onmogelijk maakt of zo.
tja, onmogelijk of niet
maar netflix doet het wel en de series die op 4k hdr zijn (bv marco polo) zien er gewoon goed uit.

Blu-Ray bit rates gaan we heel lang niet krijgen, vergeet het maar
Dat gaat gewoon niet snel gebeuren voor de Disney's, Amazon Primes en Netflixen van deze wereld..

Ze gaan echt geen 70Mb standaard doen, wat voor grote delen van de wereld (ook ja in de meer westerse wereld) gewoon niet echt gebruikt kan worden.
Dat was niet de discussie.
Als ik mooi 4k beeld wil kijken natuurlijk stop ik er dan een blu-ray in.
Als ik fijn muziek wil luisteren natuurlijk stream ik dan tidal hi-fi of zet een flac op.
Maar netflix 4k en youtube 4k gaat prima. Dat is wat de consument over het algemeen kijkt.
Mijn 4G haalt binnen 140mbps. Ping is ook prima. Dus nog steeds snap ik op dit moment de hype voor 5G niet.
Net zo min dat ik de komende jaren geen 8k tv zou kopen.
Ik heb nu een jaar een 4k tv en de content is de laatste 1 a 2 jaar pas een beetje up to date, dit terwijl genoeg mensen zitten met een 4k tv welke qua technology beeldkwaliteit aan vervanging toe is
Netflix op 4k is nu net geen goed voorbeeld. Dat lukt prima met een goed 4g signaal
170mb/s zijn ook nog steeds 4G snelheden.

En het is inderdaad niet je telefoon die bepaald welk xG/gprs logo telefoon weergeeft dat kunnen ze inderdaad vanaf het netwerk sturen.

Officieel zou de LTE (4G) standaard 1gb/s moeten kunnen leveren.

https://futurumresearch.c...onsumers-already-love-it/

En umts (3G) hebben volgens mij tot 380mb/s kunnen oprekken.

Als zo naar de techniek wordt in NL weinig haast gemaakt om overstappen naar 5G omdat nog heeel veel rek snelheid in 4G zit.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 17 november 2020 00:11]

Ik heb hier altijd 4G+ op mijn telefoon staan. Dat zou sneller moeten zijn dan 4G. Is LTE hetzelfde voor 4G of 4G+?
De + is marketing en gewoon LTE
G4 staat generatie 4 en gebruikt modulatie is LTE en daar verschil categorie van. Dus LTE cat 8 is sneller dan cat 6

Als je het vergelijkt met kabel internet kun je het zo zie G4 staat voor docsis generatie docsis bijv 3 waarbij LTE staat voor de techniek docsis. De categorie staat de versie zoals docsis 3.1.

Dus ja alle 4G markting naampjes zijn dus LTE versies en zoals je ziet kunnen we met 4G nog wel vooruit.
1. Gigabit LTE (or 4G+/4.5G) is paving the way to 5G. It brings us a step closer to a 5G future. Subsequent iterations of LTE (as speeds increase to 1.2GB/sec, 1.6GB/sec, and beyond,

[Reactie gewijzigd door xbeam op 17 november 2020 00:50]

Dat de gebruikte techniek inderdaad LTE is bij 4G zowel als 4G+ klopt inderdaad.

Echter, bij 4G+ wordt, door Vodafone, ook 1800 MHz bij de 800 MHz gebruikt.
Je gebruikt dan dus twee banden simultaan.

Mooie illustratie: in mijn vorige woonplaats staat de mast waarvan ik nu nog gebruik maak.
Toen ik daar nog woonde, dichtbij de mast dus, gaf deze enkel 4G en haalde ik nooit veel meer dan 40 Mb/s. Onlangs is deze mast "opgewaardeerd" naar 4G+ en schiet de speedtest ver over de 100 Mb/s.
Zo rond de 180 of zo. Dat is natuurlijk alleen als in die woonplaats ben.

Hier thuis, enkele KM van de mast, gaf 4G in huis (met één tot twee streepjes) zo'n 1 - 7 Mb/s.
Nu, met 4G+ is dat tot enkele tientallen Mb/s.
Lees het artikel even. De lte standaard omschrijft dat allemaal ;-0
Het is echt iets van de laatste jaren, dat er gemorreld wordt aan de standaarden. HDMI bijvoorbeeld met de 2.1 specificatie, maar denk ook aan "HDR" producten, dolby Atmos, dat zelfs op mobiele telefoons zit maar vooral bekend is dat geluid "van boven" mogelijk moet maken (op een telefoon?).
Ook bij USB is het er niet duidelijker op geworden.

Ik hoop dat er af en toe iemand tussenzit die de moed heeft de versnippering te stoppen en standaarden daadwerkelijk iets laten betekenen in plaats van een wirwar van regeltjes die mogelijk al dan wel of niet iets kunnen zeggen over de kwaliteit van een product.
[...]maar denk ook aan "HDR" producten, dolby Atmos, dat zelfs op mobiele telefoons zit maar vooral bekend is dat geluid "van boven" mogelijk moet maken (op een telefoon?).
Misschien lees ik je comment niet goed, maar een kleine rectificatie.

Dolby Atmos is géén HDR. Dolby Atmos is een geluidstechniek voor surround sound en spatial audio. Dat het op mobiele telefoons gebruikt kan worden en bijvoorbeeld in stereo headsets heeft te maken met het feit dat het hier "virtual surround sound" betreft. Dat is onderdeel van de Atmos spec en kan dus prima worden toegepast op stereo speakers en een telefoon.

HDR zijn technologieën voor video als Dolby Vision, HDR10, HLG, etc.

Maar dat men een zooitje maakt van deze zogeheten standaarden is absoluut een probleem.
Daarom staat er ook een komma tussen. Waar hij op doelt is schermen die wel met HDR of zelfs Dolby Vision ondersteuning op de markt komen, maar niet genoeg nits hebben om die HDR waardes correct weer te geven.

Met Atmos doelt hij erop dat dat een 7.1+ standaard is, o.a. met kanalen voor speakers in het plafond. Nou heeft Atmos wel een paar andere leuke features, maar het heeft niet zoveel te zoeken op een telefoon, behalve voor de marketingwaarde.
Ik snap de verwarring wel hoor. Een opsomming van 2 items hoort geen komma maar het woord 'en' tussen te staan. Anders is de interpunctie te interpreteren als een korte pauze.

"Ik vind appels, peren lekker."
Misschien lees ik je comment niet goed, maar een kleine rectificatie.

Dat dus
Ik denk dat het veroorzaakt wordt omdat veel van die standaarden door commerciële partijen zelf vastgelegd worden. En wanneer je zelf een standaard kunt vaststellen kun je voor marketingdoeleinden makkelijker jezelf binnen dat plaatje laten vallen.
Maar de enigste manier dat je standaard alles kan ondersteunen is meer optioneel maken.

Als je HDMI alternative mode verplicht op USB-C, krijg je ook dat bijvoorbeeld een ESP8266-achtige chip met usb-c dit ook moet ondersteunen voor certificering.

Ja het is een wirwar, maar aan de andere kant maakt usb-c wel dit mogelijk: https://www.cnx-software....-with-a-single-usb-cable/
Nu Netnix en de andere streamers met hun UHD en de hdr "logo's" (en knopjes op a.b.) in het beeld, terwijl die mbit "niks" met uhd te maken heeft ;( :+ ;)
UHD is en resolutie..
Dat zegt niks over de bitrate
De mbit heeft idd niks met resolutie te maken, maar wel met meer informatie (dus meer details (waar uhd voor bedoeld is)) zodat het beeld er veel strakker uitziet.
Netnix en andere streamers hebben vaak last van bv colorbanding, wat je duidelijk ziet bij "nep" uhd hdr content, met lage mbit.
Wat me ook interesseert is in hoeveel uur 5G gebruik je door je maandelijkse databundel heen bent.
Het is uiteraard prachtige techniek, dat 5G maar het genereert best wel extra belasting over de verbindingen.
De standaard databundels zullen dus mee moeten groeien om de eindgebruiker niet te irriteren.
Volgens mij had meneer Read niet helemaal helder meer dat dit precies de Vodafone NL-strategie is op dit moment :+

Goed om aan te geven trouwens dat de KPN/T-Mobile methodes ook nog eigenlijk 4G-snelheden bieden zelfs al gebruiken zij "puur 5G" in tegenstelling tot Vodafone. De oorzaak is dat de 3.5 GHz-band pas vanaf 2022 beschikbaar is, terwijl met wat creativiteit de NL overheid die in een bepaald gebied echt wel had kunnen vrijgeven imo. Dan had het iig in de dichtstbevolkte gebieden al uitgerold kunnen worden.
Het spectrum had inderdaad gerust al vergeven kunnen worden onder de welbekende Amsterdam-Zwolle lijn. Of misschien zelfs landelijk met de noot dat het tot 2022 alleen onder die lijn gebruikt mag worden. Dit geeft de providers ook gewoon zekerheid van de beschikbaarheid van het spectrum, zodat ze alvast kunnen beginnen met uitrollen.
Al hadden ze dat gedaan, dan zit je nog met het feit dat de meeste 5g toestellen geen mm wave antenne hebben.
3.5GHz is geen mmWave. Alle 5G telefoons ondersteunen 3.5GHz en dat is bijna de belangrijkste band van 5G. Inderdaad ondersteunt nog bijna geen enkele telefoon mmWave, het is nog bijna nergens in gebruik in europa
Ter verduidelijking : overheid-veilt-3-komma-5ghz-frequenties-voor-5g-uiterlijk-begin-2022

Door de beslissing is het noodzakelijk dat het satellietstation van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD zal verhuizen. Dat staat nu in het Friese Burum en werkt op de 3,5GHz-band. Daardoor is communicatie in de 3,5GHz-band nu niet toegestaan boven de lijn Amsterdam-Zwolle.

https://tweakers.net/nieuws/147216/overheid-veilt-3-komma-5ghz-frequenties-voor-5g-uiterlijk-begin-2022.html

[Reactie gewijzigd door BramV op 16 november 2020 14:45]

Waarschijnlijk heeft Read het juist heel duidelijk door als hij zelfs publiek gaat aangeven wat oneerlijke handel is bij een deel van je bedrijf. Zo kan Vodafone NL moeilijker volhouden dat dit prima is om mee door te gaan.
Waarom zou hij dat publiek doen in plaats van door direct contact te hebben met Vodafone NL? Het publiek doen is echt niet logisch. Het gaat over een dochterbedrijf, niet over T-Mobile ofzo.
Omdat hij het niet via normale (management) kanalen gedaan krijgt? Wel een zwaktebod maar het zou kunnen (speculatief).
Dat hij het zo doet wil niet zeggen dat hij het niet eerst op andere manieren heeft proberen duidelijk te maken.
Het is niet ongewoon dat als iets op de gehoopte manier niet lukt er ook andere bedrijfsmiddelen ingezet worden die meer publiek zijn.
Waarom zou dat niet logisch zijn? Ik heb hier best wel respect voor dat een moederbedrijf soort van publiekelijk laat weten het niet eens te zijn met wat een semi-dochterbedrijf uitspookt. Waarschijnlijk heeft hij het eerst intern geprobeerd om dit te sturen, niet gelukt.

Als Vodafone mij wilt overtuigen dat ze achter hun kernpunten staan, dan lukt ze dit op deze wijze een heel stuk beter dan 1 of andere doorsnee kutadvertentie die me verteld hoe goed Vodafone allemaal wel niet is.
Bron: filmpje van een uur. Heeft iemand een timestamp van de quote? Wil graag originele Engelse quote beluisteren.
Ik heb hem geknipt en eronder gezet. De quote in de lange versie vind je rond 16 minuten :)
15:45 in de gelinkte video.
tenminste is hij wel eerlijk
Wat ik lees is dat hij zegt dat Vodafone een techniek gebruikt die ook bij 5G gebruikt wordt en daarom geeft de smartphone dit zelf verkeerd aan.

Als dat zo is, dan kan Vodafone vrij weinig doen. Nu weet ik niet of Vodafone zelf claimt nu al 5G te hebben, maar uitgaande van wat hij verteld zijn zij niet diegene die het claimen.

Edit: Bedankt aan iedereen die me erop wees dat Vodafone dat wel claimt(!).

In dat geval hoop ik wel dat Vodafone dit kan rechtzetten, want dit is een valse claim ook volgens hun eigen CEO.

[Reactie gewijzigd door Simyager op 16 november 2020 14:41]

https://www.vodafone.nl/daarom-vodafone/netwerk/5g
"Ons 5G-netwerk is in vrijwel heel Nederland beschikbaar."

Ja ze claimen zelf van wel!
Onzin, Vodafone draait al een hele tijd een grote marketingcampagne voor dit zogenaamde 5g.
Nu weet ik niet of Vodafone zelf claimt nu al 5G te hebben, maar uitgaande van wat hij verteld zijn zij niet diegene die het claimen.
Ja, dat claimen ze. Zie https://www.vodafone.nl/daarom-vodafone/netwerk/5g

En op TV hebben ze vrij regelmatig reclamespotjes waarin ze hun 5G-netwerk aanprijzen.

Dus als hun eigen CEO nu zegt dat dit misleiding is, dan mag de reclamecodecommissie wel eens snel gaan ingrijpen.
Dat claimen ze inderdaad. Ik heb het gehoord in reclames, en ook als je naar hun website gaat ( https://www.vodafone.nl/daarom-vodafone/netwerk/5g ) beweren ze (ongeveer halverwege de pagina) het volgende: "Ons 5G-netwerk is in vrijwel heel Nederland beschikbaar."

Ze hebben zelfs een dekkingskaart op de site voor hun 5G-dekking.

[Reactie gewijzigd door Kroesss op 16 november 2020 14:19]

Een week nadat de resultaten van de frequentieveiling hier in Nederland bekend werden kwam Vodafone met een persbericht dat ze landelijke dekking op 5G hebben gerealiseerd met 'nieuwe frequenties'. Dit vind ik een hele nare claim omdat vodafone nog geen enkele zendmast in het land heeft staan waar deze nieuwe frequenties op gebruikt worden, terwijl T-Mobile en KPN al 2 jaar en 1 jaar keihard aan het investeren en ombouwen zijn om deze frequenties beschikbaar te maken.

Vodafone heeft nu alleen 5G op 1800MHz, en je hebt daarnaast een 4G carrier nodig (op 800MHz). Dit betekent dat de dekking niet overal indoor goed zou zijn, door de hoge frequentie. T-Mobile en KPN hebben 5G op 700MHz, en daar heb je nog steeds een secundaire carrier nodig. Toekomstige telefoons kunnen dit met 700MHz + 800MHz, maar de huidige telefoons nog maar via 700MHz + 1800MHz, wat dus ook een limiterende factor is in de dekking.
Ja, maar als CEO kun je beter zorgen dat er iets gebeurt dan alleen te concluderen dat je eigen product misleidend is.
Erkennen dat er iets fout zit en het zo kenbaar maken ook aan het publiek, zorgt wel voor wat meer steun van binnenuit om er ook wat aan te doen. Ik vind het apart, maar wellicht krijgen ze het anders ook niet gedaan omdat Vodafone NL het zo wel prima vind.
nou.... bij mij komt het vrij stom over dat je als CEO in een publiek interview zegt het niet eens te zijn met de marketing van je bedrijf. Dat val je als CEO je bedrijf en strategie af en dat is wel politieke zelf-moord van jezelf als een slechtere naam voor je bedrijf.

Dit had die eerder moeten doen en de marketing moeten stoppen.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 16 november 2020 15:24]

Het is leiding van een andere tak. Het is niet anders dan een Microsoft, Sony, Apple of ander groot bedrijf die een landelijke tak tegenspreekt. Het is niet alsof zo'n bedrijf over echt alles wat te zeggen heeft...
Vodafone is hier meer dan alleen mobiel en dat heeft dus ook een eigen leiding. Ik werk ook bij een bedrijf wat eigendom is van een ander, maar dat betekent niet dat ze zomaar alles kunnen doen met de afspraken die gemaakt zijn. Dit lijkt ook zoiets

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 16 november 2020 21:41]

Eerlijk nadat de marketingcampagne al lang zijn werk heeft gedaan?
Eerlijk. Dat wel.

Gaat nu ook de 5G propositie van de Vodafone-site af? En het 5G symbooltje uit het scherm?
Of is dit -marketingtechnisch- "zelfmoord"?
Ik zou als concurrent nu wel een foto van de CEO laten zien met een tekstbubbeltje met de zin "Het is effectief jou een 5G-symbool laten zien, maar 4G-prestaties geven.".
Niet als je een concurrent bent die exact hetzelfde doet....
"In tegenstelling tot bij concurrenten KPN en T-Mobile werkt 5G bij Vodafone niet op de eigen 700MHz-band, maar alleen op de 1800MHz-frequentie, waarop ook 4G zit."

Er staat toch dat KPN en T-Mobile dit NIET doen, en WEL de volledige 700mhz band benutten?
Die 700 Mhz band is maar een kleintje, en bovendien al in gebruik voor 4G. De netto capaciteit die je extra krijgt door daarop 5G radio te gebruiken is maar heel erg beperkt, zeker als je ook nog eens DSS gaat doen.

Nee, ik snap de uitspraak wel dat de 5G kwaliteitsverbetering voorlopig moet komen van de 3.5 Ghz band. Die is breder, en tot nu toe ongebruikt.
700Mhz wordt niet gebruikt voor 4G. Je vergist je hierin denk ik.
Ik snap niet zo goed wat dat ermee te maken heeft? Er staat duidelijk dat KPN en T-Mobile 5G wel op een eigen frequentie uitrollen (700mhz) en niet aan DSS doen.

Dat mobiel internet sneller wordt op de 3,5Ghz band heeft vrij weinig te maken met 5G. Ook 4G zou sneller zijn op de 3,5Ghz band. Denk maar aan je Wi-Fi dat zowel op 2,4Ghz of 5Ghz (sneller) werkt.
Dit klopt niet. 700 MHz wordt alleen gebruikt voor 5G op dit moment.
Dat mag niet van de reclame code commissie. :)
Iets vergelijkbaars doet LIDL ook in zijn blaadjes hoor; daar staat dan een vergelijkende prijs in van bijvoorbeeld bol.com per een bepaalde datum.
Dat een ander het doet betekend niet dat het ook mag.
Hi @ThaMe90 , op zich een goeie toevoeging maar ik denk dat het wel mag als je met verschillende winkels vergelijkt en er de juiste prijzen per opgegeven datum bij noemt. Anders had LIDL al lang op zijn vingers getikt geweest.
Het is iets anders om prijsvergelijkingen te maken tussen partijen, dan om een andere partij in een kwaad daglicht te zetten.

Dat tweede mag niet.
Vergelijken van 5G implementatie tussen jouw netwerk en dat van concurrenten mag volgens mij wel; anders doen vergelijkingssites of fora dat wel voor je. Zolang je maar niet selectief bent en je bij de feiten houdt.

Het is gewoon een incentive (hopelijk) om eerlijk te zijn over wat je nu eigenlijk écht aanbiedt, want zeg nou zelf: wil jij zo genept worden met 5G in je scherm terwijl je technisch gewoon via 4G verbonden bent?
Mag je iemand niet citeren in een reclame? Het is niet zo dat ze liegen. Het is een persoon die daadwerkelijk op een bepaald moment in de tijd een bepaalde stelling heeft gedaan. Er worden geen woorden in de mond gelegd of wat dan ook.

Persoonlijk zou het enige waar ik me in kan vinden zijn, dat je niet zomaar een persoon ongevraagd in een reclame mag zetten?
Het is de ceo van vodafone group die dit gezegd heeft dus technische gezien heeft die het over een andere bedrijf. Vodafone NL staat los van vodafone group. Vodafone NL valt onder liberty global het is puur de merknaam vodafone die ze hier nog gebruiken.
Wat je zegt klopt niets van. VodafoneZiggo is een joint venture tussen Liberty Global en Vodafone Group. Deze beste CEO nagelt wel degelijk een eigen weliswaar gedeeld dochterbedrijf aan de schandpaal. Vrij bijzonder.
Moet je als concurrent wel zorgen dat je niet hetzelfde doet...
Hoezo? De concurrentie doet precies hetzelfde!

[ed.] Eh, -1? en @ivolve voor nagenoeg dezelfde reactie +2...

Niet dat ik zo met die -1 zit, maar beetje begrip dat als mensen binnen 5 minuten van elkaar hetzelfdew posten, dat misschien de ene nog een oude versie van de pagina aan het lezen was, terwijl de ander al gepost had.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 16 november 2020 15:06]

Zojuist nog gekeken naar het verlengen van mijn abbo bij vodafone. Daar staat niet alleen 5g maar ook een belofte:
Razendsnel internetten met 5G
Als je doorklikt in de uitleg kun je alles lezen over 5G (volgens Vodafone). Daar lees je dat nogmaals:
Razendsnel internet
Nu al sneller, en op termijn is 5G nog tientallen keren sneller dan 4G. Het downloaden van muziek en films met 5G-snelheid is straks een kwestie van seconden.
Dus hier klopt geen snars van, het is NU NIET sneller.

edit: quotes om de citaten

[Reactie gewijzigd door 7ven op 16 november 2020 14:15]

Zelf heb ik sinds kort een iPhone 12 pro met Vodafone 5G. Er is geen verschil tussen de snelheden die met 4G of 5G worden gehaald. De latency is soms iets lager met 5G. Getest op genoeg locaties (binnen en buiten) om te stellen dat dit een feit is en dat de reclame inderdaad misleidend is.
De latency is soms iets lager met 5G
En dus zegt Vodafone Nederland, 5g is sneller. En technisch gezien klopt het ook wel, als de download snelheden gelijk blijven, dan krijg je alsnog je website (minimaal) sneller te zien.

Dat de klanten het anders zien, is hun waarschijnlijk geen zorg..
Een website zal zelden tot nooit sneller laden puur door network latency, dat is echt het laatste stukje wat je doorgaans qua performance gaat tunen als je er al invloed op hebt :)
Daar kan je je heel erg in vergissen.

Latency maakt gigantisch veel uit. Zeker op hogere bandbreedtes met kleine hoeveelheden data. Als jouw apparaat 100 Mbit/s (8192 kB/s) kan binnenhalen, dan maakt het niet uit of hij 100kB (0,01 seconde) voor een pagina ophaalt of 20kB (0,002 seconde). Als je latency (20ms) 0.02 seconde is, Tijdens het parsen van de html moet hij daadwerkelijk iedere keer een nieuw verzoek doen. (dit is waar http/2 en quik op inspelen)

Je latency is een aanzienlijk deel van de vertraging en daarmee de verwerking van de site.
Voor een site klopt dat - veel GET's per pagina. Maar voor een film? Dat is streaming. Het maakt niet echt uit of de film 0.02 seconde later begint.
Klopt. Het ging over een website. Voor streaming merk je er niks van als ie eenmaal loopt. Maar dan heb je aan 4g ook meer dan genoeg :)
Maar dat is weer een ander verhaal.
Even in de "ik kan het niet laten modus"...

Zonder 5G schijnt een coach niet te weten welke speler er in het veld moet voor de "gouden wissel".

En dan weer iets meer on-topic: het meisje in de reclame wordt erg gelukkig zodra het symbool van 4G naar 5G springt. En dat is waar deze CEO op doelt lijkt mij. Ook al voegt het (nog) niks toe.

[Reactie gewijzigd door Tonne2016 op 17 november 2020 02:11]

Maar ik ken maar weinig sites (en ik ben redelijk gespecialiseerd in dit onderwerp), waar dit echt het verschil gaat maken omdat ik daarbij zie dat men bestaande technieken nog niet benut, bijvoorbeeld:

-Gebruik http2
-Gebruik WebM images
-Lazy loading van images
-Optimalisatie van CSS/JS bijvoorbeeld door verwijderen van comments of niet gebruikte zaken

Overigens zie je juist op mobile vaak technieken toegepast die niet handig zijn, bijvoorbeeld base64 encoding van grotere images, of veel DOM modificties (bijvoorbeeld op scroll events).
Same here! ook een iphone 12 gekocht en bewust voor 5G gekozen (ook bij Vodafone)
Soms heb ik nog wel eens slecht internet bereik dus dacht dan heb ik een netwerk (5G extra).
En klaar voor de toekomst.
Maar is dus een wassen neus
Ik verwacht niet dat er veel gaat veranderen totdat Vodafone een oplossing heeft. Dat is inderdaad niet goed voor hun zaken als iedereen 5G aanbiedt en jij niet omdat je CEO dat misleiding vind. De CEO lijkt me gevoeliger voor de aandeelhouders. Kwestie van pappen en nathouden tot volgend jaar of het jaar erna denk ik...
Bovendien moet je niet vergeten dat VodafoneZiggo maar voor de helft van Vodafone is. Het klinkt wel als hetzelfde bedrijf maar is het niet (helemaal). De andere helft is van Liberty Global.
Toch even op de Vodafone site gekeken. En ze zijn gedeeltelijk wel transparant:
5G met bestaande frequenties
Met de uitrol van 5G gaan we stap voor stap over naar deze nieuwe ervaring. Met innovatieve technologie kunnen we 5G nú al toepassen in bestaande frequentiebanden en met onze huidige antennes, zodat ze zowel 4G als 5G door kunnen geven.

Voor de 5G-verbinding maakt VodafoneZiggo gebruik van 'Dynamic Spectrum Sharing' (DSS). Met deze technologie van onze partner Ericsson kan ons netwerk hetzelfde spectrum gebruiken voor 4G- en 5G-verbindingen.
Dat is volgens mij het eerlijke verhaal, maar als je dan doorklikt naar 'hoe snel is het eigenlijk'
Hoe snel is 5G?
5G zorgt voor een betere gebruikservaring doordat de reactietijd en downloadsnelheid verbeteren. De snelheden die je als gebruiker daadwerkelijk ervaart, zijn afhankelijk van diverse factoren zoals de drukte op het netwerk, locatie, bereik en de specifieke telefoon. De reactietijd (zogenaamde latency) zal met zo’n 30% verbeteren: van gemiddeld rond de 30 milliseconden op 4G tot onder 20 milliseconden op 5G. De downloadsnelheden die 5G in dit bestaande spectrum kan bieden, lopen op tot maximaal 1Gbps, wat ruim boven de maximale 350Mbps van de huidige 4G-abonnementen ligt. In het begin zal in de praktijk deze datasnelheid gemiddeld tien procent hoger zijn.
Dat is dus volgens mij een pure leugen. De huidige 5G propositie is qua performance gelijk aan 4G, dat is wat hun CEO zegt, en op de website staat gewoon iets fundamenteel anders....

Bron

[Reactie gewijzigd door beugeldop op 16 november 2020 14:24]

Die laatste zin zegt alles.

 In het begin zal in de praktijk deze datasnelheid gemiddeld tien procent hoger zijn.

Dus ik zie nog steeds geen tegenstrijdigheden

Met 10% hoger zit je idd nog op 4g prestaties
Ik lees het als:
We kunnen ooit van max 350Mbps naar 1Gbps. In het begin zitten we echter gemiddeld 10% hoger. dat kan niet gaan over die 1Gbps, want dat is de toekomstige max. Dus mijns inziens gaat dat over de 350Mbps, dat zou neerkomen op 385Mbps, dat is anders dan in de afbeelding boven bij het artikel.

Ze zeggen dat er 'in het begin' wel sprake is van snelheidswinst, terwijl hetzelfde maximum wordt afgegeven. Dat is misleiding.
Even advocaat van de duivel.
Ze geven aan dat zij 5g op een bepaalde manier bewerkstelligen. 5g is natuurlijk heel veel meer dan alleen hogere snelheden. Het is een heel spectrum aan technologieën met allerlei doeleinden.

Vervolgens zeggen ze dat 5g retesnel kan zijn.
Ze zeggen nergens dat hun implementatie daadwerkelijk ooit die snelheid zal halen. Ja, het is een beetje flauw en ze suggereren het natuurlijk wel met die twee stellingen op dezelfde pagina, maar ze zeggen het niet.

N.B. Theoretisch kan 4g onder ideale omstandigheden 1Gbit/s halen. Qua datalink in elk geval: https://nl.wikipedia.org/wiki/4G In de praktijk is het niet haalbaar.
Het zou je baas maar zijn, die jouw branch staat af te kraken. Het is hem goed recht, des te beter zelfs dat een directeur met een kritiek oog naar zijn bedrijf kijkt, maar ik zou me er niet gemakkelijk bij voelen.
Ik zou eerlijk gezegd meer problemen hebben met het verkopen van een product waarvan ik weet dat het stiekem helemaal niet bestaat in de hoedanigheid waarin het zou moeten bestaan.
Dit lijkt me gewoon een gevalletje bovenkant weet niet wat de onderkant doet, gezien de marketing die VF hier in NL voert voor 5G.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 16 november 2020 14:30]

Tssss... Maar wel €2/mnd rekenen als je 5G wilt op je Start-abonnement.

[Reactie gewijzigd door RefriedNoodle op 16 november 2020 14:12]

Je wil toch 'het beste'? Mensen betalen ook extra voor een stripje op hun auto, dus waarom niet voor een 5 in plaats van een 4 in het display?
Da's wat anders... Cosmetisch. Tenzij de autoverkoper je een lulverhaal ophangt dat door die extra streepjes je auto x km harder gaat rijden. (Wat in theorie misschien ook nog wel zo is want de betreffende striping is net wat gladder dan je autolak en daardoor minder wrijving. Hoewel eerder die stickers minimaal verstorend werken op de aerodynamica en je daardoor juist minder hard gaat of meer benzine verstookt). In dit geval is het toch meer een cosmetisch 5Gtje op je scherm en jij maar denken dat je keihard gaat (met surfen).
Maar auto's kunnen ook altijd harden dan je er mee mag (en wil!) rijden. In Nederland dan.
er zijn er genoeg die alleen 4 G bieden en niet die "opslag" doen en je zal er als consument echt niets van merken dat je geen 5 G "hebt", los ervan je hebt nog een 5G toestel nodig... 600 €....
Zoals ik het aanhoor zegt hij helemaal niet dat Vodafone zijn klanten misleidt.
Hij zegt juist heel expliciet dat andere operators dan Vodafone DSS als 5G laten zien, maar dat zij van Vodafone dat niet zouden doen.
(terwijl Tweakers concludeerde dat "Op onze testlocaties zagen we bij Vodafone bij 30 procent van alle testen onterecht 5g in beeld")
De enige 5G die Vodafone aanbied in Nederland is de DSS variant. Dus het stukje van 'andere providers dan Vodafone bieden DSS aan als 5G' is exact wat zij ook doen. Nu is met de techniek DSS zelf niks mis, maar wel als het je enige 5G is zonder ander spectrum ernaast. Nu schep je bij de consumenten de indruk dat 5G niet sneller is dan 4G
Heel bijzonder. Heeft hij geen idee dat dit in Nederland gebeurt ofzo? En zegt hij nou letterlijk that 'dumb operators' dit doen?
Ja dat zegt hij en ik denk dat hij vanuit een globaal/UK perspectief praat en zich inderdaad niet realiseert dat andere landen hun communicatie toch anders insteken.
Daar gaat dus iets niet goed

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee