VodafoneZiggo: 5G via Dynamic Spectrum Sharing is wel echte 5G

VodafoneZiggo zegt dat 5G via Dynamic Spectrum Sharing, waarbij 5G een frequentie deelt met 4G, wél echte 5G is. Het bedrijf heeft dat laten toetsen door TNO. De ceo van moederbedrijf Vodafone Group zei maandag juist dat 5G via DSS consumenten misleidt.

VodafoneZiggo benadrukt in een reactie aan Tweakers dat het TNO heeft laten toetsen of 5G via DSS voldoet aan de standaarden zoals koepelorganisatie GSM Assocation die heeft opgesteld. "5G in Nederland is formeel gecertificeerd en voldoet aan alle GSMA-standaarden en eisen die TNO stelt", aldus woordvoerder Faris El Moussaoui.

Nick Read, de ceo van moederbedrijf Vodafone Group, zei maandag dat 5G via DSS geen echte 5G is en klanten misleidt. "Het is effectief jou een 5G-symbool laten zien, maar 4G-prestaties geven. Wat wij hebben gezegd als bedrijf is: dat willen we niet, want het is misleidend voor consumenten en bedrijven. Wat je wilt is 5G op de juiste manier gebouwd, met echte 5G-prestaties."

In Nederland gebruikt VodafoneZiggo 5G op 1800MHz, waar het frequentieruimte deelt met Vodafones eigen 4G-netwerk: dat heet Dynamic Spectrum Sharing. VodafoneZiggo is de enige Nederlandse provider die DSS gebruikt. VodafoneZiggo is een joint-venture van de Vodafone Group en Liberty Global.

VodafoneZiggo onderschrijft het punt van Read dat de 3,5GHz-frequentie belangrijk is voor het aanbieden van 5G. El Moussaoui: "Uiteraard dringen we er bij de overheid op aan om de 3,5GHz-spectrumband beschikbaar te stellen zodat we het volledige scala aan 5G-ervaringen en use-cases kunnen aanbieden aan Nederlandse consumenten en bedrijven."

De 3,5GHz-band is pas in 2022 beschikbaar in Nederland, omdat dan pas de veiling is. Eerst moet het satellietstation in het Friese Burum naar een andere plek verhuizen; dat werkt op de 3,5GHz-band en daarom geldt voor die hele frequentieband in de noordelijke helft van het land dat ander gebruik niet is toegestaan.

Vodafone-ceo Nick Read (linksboven) beantwoordt de vraag van een analist (rechtsonder) over de uitbouw van 5G bij Vodafone

Door Arnoud Wokke

Redacteur

18-11-2020 • 09:41

116 Linkedin

Reacties (116)

116
116
42
8
0
65
Wijzig sortering
kortom, de officiële standaard is opgesteld zodat providers officieel een label mogen plakke,
terwijl de eerdere verklaring van Vodafone een eerlijk antwoord is op wat de consument als 5G ziet.

Vodafone: je krijgt op papier 5G omdat onze lobby het voor elkaar gekregen heeft de huidige techniek als 5G aan te merken, maar je eigenlijk in de praktijk 4G

Vodafone Nederland/Vodafone ziggo: Wij hebben 5G omdat onze standaard aan de officieel gestelde 5G normen voldoet.

Zucht...
Vraag mij ook af hoe TNO dat onderzocht heeft. Welke techniek bieden jullie aan? Aah okay. En wat staat er in het GSMA standaarden? Hey dat komt overeen. Seal of approval van TNO erop, en Vodafone kan zwaaien met hun gedegen onderzoek.
TNO onderzoekt alles en zorgt dat de uitkomst overeenkomt met wat jij als klant aangeeft te willen horen. En als het niet overeenkomst dan worden de resultaten gewoon niet gepubliceerd. Ze doen altijd een beetje overkomen alsof het iets officieels is maar TNO is gewoon een bedrijf dat onderzoek doet waar klanten reclame mee kunnen maken.
Verschilt wel een beetje binnen TNO, maar wat jij stelt gebeurt absoluut. Bedrijf waar ik werk heeft een deel van TNO overgenomen. Contractresearch eh, uiteindelijk is het gedane onderzoek eigendom van de betalende partij. Als die besluiten het niet te publiceren is dat hun recht. Zelf zitten we wel in een nuttige tak van onderzoek. Bedrijf heeft afval dat het wil verwaarden, wil voedsel op een natuurlijke manier langer houdbaar maken, dat soort dingen.
Anoniem: 63672
@Boss18 november 2020 11:36
Ook het TNO is niet helemaal 100% onafhankelijk. Ook zij hebben een 'prijskaartje' om het keurmerk te 'kopen'.

Werkt net zo 'onafhankelijk' als Rob Geus met zijn keurmerk.
Idem voor de consumentenbond.
TNO deelt geen keurmerken uit voorzover ik weet. Ze kunnen wel toetsen of iets voldoet aan standaarden. Dit in opdracht van bedrijven. Het is vervolgens aan die bedrijven om dit te openbaren, niet aan TNO.
Wie betaald bepaald dat is bij onderzoeken bijna standaard.
Als je dan via de lobby de standaard ook naar je hand kan zetten om de boel naar je hand te zetten dan is de uitkomst van het onderzoek al bekend.
Dat is net zo'n ”ware” uitspraak als bijv "alle Nederlanders zijn dieven en oplichters, dat weet je gewoon”. Generaliserend, vooringenomen en nietszeggend.
Leuke vergelijking maar het blijft nog steeds zo wie betaald bepaald en dat is niet generaliserend. Wie goed kijkt zie dit bij overheden en bedrijven gebeuren. Betaal je en bevalt het niet blijft het in de kast liggen.
Maar vooruit er zijn natuurlijk wel onderzoeken, niet betaald door bedrijven, wetenschappelijk waar de uitkomst niet vooraf bepaald is.
TNO deelt geen seal of approval uit. Ze zullen in dit geval in opdracht van VodafoneZiggo hebben bekeken of hetgeen vodafoneziggo aanbieden overeenkomt met de definitie vanuit het 5G consortium. En TNO zal teruggegeven hebben aan ze dat dit het geval is, wat ook klopt. Vervolgens aan VodafoneZiggo om dit publiekelijk te maken, niet aan TNO. Het is ook aan VodafoneZiggo om het niet publiekelijk te maken als het er niet aan voldaan zou hebben, niet aan TNO.

Was het onderzoek gefinancierd met publiek geld, bijvoorbeeld in opdracht van een ministerie, dan had TNO in beide gevallen het wel zelf kunnen publiceren. In het geval van VodafoneZiggo zal het contract research betreffen en is het dus niet aan TNO om zelf de resultaten te publiceren. Dit is een normale werkwijze binnen contract research, wereldwijd.

[Reactie gewijzigd door KoffieAnanas op 18 november 2020 12:56]

Ik ben er volledig van op de hoogte hoe het werkt, wat ik wil zeggen, het lijkt mij een kul onderzoek, enkel uitgevoerd zodat Vodafone kan zeggen dat een onderzoeksinstituut zegt: ja het is volgens de huidige regels 5g.
Precies zoals jij beschrijft inderdaad. Even gecontroleerd of het aan de standaard voldoet, en gezien de standaard voor 5G dit toelaat gebruikt VodafoneZiggo "technisch gezien" 5G.

Het hele punt van de baas van Vodafone was juist dat dit consumentenmisleiding is, of het nou technisch gezien klopt of niet is daar niet meer relevant. Dus beetje domme reactie van VodafoneZiggo en klinkt echt als een manager die eigenlijk niet zo goed weet waar hij het nou over heeft.
En zelfs dat is niet geheel waar wat ze zeggen. Ze zeggen leuk 5G voor iedereen, maar buitenom dat het geen echte 5G is werkt het niet eens op alle 5G toestellen.

Ik heb begin dit jaar een Note 10+ 5G aangeschaft omdat Vodafone dit als ondersteund toestel aanmerkelijk, dit heeft 2 maanden op hun website gestaan en uiteraard heb ik er screenshots van. 5G wordt uitgerold en wat blijkt? De Note 10+ 5G wordt ineens niet meer ondersteund, Vodafone geeft niet thuis helaas en zeggen dat het mijn eigen schuld is (ondanks alle bewijzen die ik meegestuurd heb) dat ik het verkeerde toestel heb gekozen.

Ik heb dit toestel juist gekozen omdat Vodafone aangaf dat dit ondersteund zou worden, mooi bedrogen uitgekomen en t ergste is dat ik dan beter voor het 4G model had kunnen gaan gezien die 300 euro goedkoper was.

Geen excuses, geen compensatie, helemaal niks. Erg jammer en betwijfel of ik volgend jaar (na 20 jaar Vodafone) nog wel bij Vodafone blijf. 20 jaar trouwe klant, maar ze hebben er dikke schijt aan. Als ze dit van tevoren beter hadden gecommuniceerd had ik wel op de Note 20 gewacht of een S20 besteld. Maar helaas.

Het niet ondersteunen ervan is dan nog niet zo erg, maar ze gaven zelf maandenlang aan dat het wel ondersteund zou worden. Uiteraard kan je m niet meer terugsturen na 2 maanden.....

[Reactie gewijzigd door jimzz op 18 november 2020 10:48]

Ik heb dit toestel juist gekozen omdat Vodafone aangaf dat dit ondersteund zou worden, mooi bedrogen uitgekomen en t ergste is dat ik dan beter voor het 4G model had kunnen gaan gezien die 300 euro goedkoper was.
Sorry, maar dat is ook wel een beetje je eigen schuld dat je €300 meer kwijt bent geweest. Je had kunnen weten dat je tijdens de levensduur van het apparaat eigenlijk vrijwel geen effectief 5G zou kunnen gebruiken. Puur alleen al doordat de “snelle” frequenties pas over 2 jaar geveild gaan worden.

5G is de komende jaren nog kompleet niet nuttig voor op mobiel en daarna is het ook nog maar de vraag voor datgene wat wij er mee doen. Gaming draait ook prima op 4G nog (want daar wordt gewoon rekening mee gehouden) en voor netflix is het ook snel zat.

Met 5G wordt het ook niet ineens sneller. Misschien een stukje latency wat verminderd wordt, maar dat is alleen interessant voor IoT gebruik. In deventer en Amersfoort heb je bijvoorbeeld verkeerslichten die hun kleur doorgeven aan bijvoorbeeld flitsmeister. Dan is low latency wel erg handig.


Maar goed al met al in NL hebben we 5G-ish, maar zoals die CEO terecht zei. Je hebt er praktisch geen zak aan nog.
Als je een rechtsbijstand verzekering hebt zou ik ze wel inschakelen. Als Vodafone gezegd heeft dat het compatibel met hun 5G netwerk dat heb je het recht om de koop te ontbinden samen met de abonnement wat je samen genomen hebt.

Te weinig mensen proberen hun recht te halen waardoor zulke bedrijven van alles kunnen doen..
Ja het is wel vrij slecht hoe ze er mee omgaan. Deze thread op community forum geeft dat ook wel aan:

https://forum.vodafone.nl...n-5g-op-note-10-5g-301721

Ik zou er iig wel een punt van blijven maken en contract ontbinden in zijn geheel (dus met terugsturen van toestel en volledige restitutie.
Nou zo geweldig is gaming op 4G niet, probeer cuphead maar te streamen via 4G.. niet te doen.

Tmobile 4G - iPhone XS - Steam Remoteplay (400/40mbit) ziggo
Mja das natuurlijk niet iets wat nu met 5G ook is opgelost. Overigens moet het makkelijk kunnen als je op een plek zit met fatsoenlijk bereik. Latency is daar namelijk het grootste issue. Latency is met 5G wel lager, maar ik heb nu met een ping van 30ms en 60/40 D/U een soortgelijke verbinding als een ziggo basis (50/5 met ~25ms ping). Dat is absoluut niet slecht.
Ja wie weet dat het op een andere plek beter is.
Als je echt screenshots hebt en er staat 5g op dan is er dwaling door misinformatie en kun je de gehele koop ongedaan maken

Hier op tweakers gaan blaten heeft natuurlijk geen zin

Voor zoiets stuur je eerst een brief en dan een dagvaarding

En voor wie zich druk maak over de kosten. Griffierechten zijn niet zo heel hoog en als je het vriendelijk vraagt zal de rechter die bij de schade optellen

[Reactie gewijzigd door i-chat op 18 november 2020 11:46]

Heb t toestel niet bij Vodafone gekocht, maar dat klagen hier geen zin heeft begrijp ik ook wel. Wilde het ook enkel mededelen (en voor iedereen die nu besluit een Note 10+ 5G te kopen ze te waarschuwen dat ze geen 5G krijgen).

Uiteraard heb ik screenshots gemaakt (op meerdere datums zelf, helemaal aan t begin en net voordat t (stilzwijgend) gewijzigd werd. Heb uiteraard ook screenshots van de huidige situatie.

Maar goed, ik ben verder top tevreden over het toestel, maar nogmaals als ze het netjes hadden gecommuniceerd hadden ze én een klant gehouden én ik had gewoon het 4G model kunnen pakken, maar juist doordat Vodafone me verzekerde (zowel in de winkel als bij de klantenservice) dat 5G gewoon ondersteund zou worden op t toestel heb ik t 5G model genomen.

Ach ja weet je geen man overboord verder hoor, maar nu weten mensen hier in ieder geval dat ze geen 10 series galaxy moeten halen met 5G mochten ze toevallig een nieuw toestel uitzoeken.
18 november 2020 11:50
Heb t toestel niet bij Vodafone gekocht,
Tsja dan is er ook niet heel veel wat VF voor je kan doen toch?
Jawel, niet liegen op hun website twee maanden lang 🤣
Ik zou contact opnemen met consuwijzer.

Soms valt er wel degelijk wat te halen en helemaal met bewijs.
Wees niet bang. Dit soort praktijken gebeuren bij iedere provider. Bij sommige providers kun je zelfs als medewerker problemen krijgen als je in 1 maand teveel compenseert. Je bent een nummer en jouw als klant verliezen doet Vodafone geen pijn.
Helaas inderdaad, maar na 20 jaar trouwe klant met dure pakketten zou je toch wel wat meer verwachten. Ik hoef geen compensatie, maar eerlijke communicatie had ik ook al tof gevonden.
Het maakt voor Vodafone of een een ander bedrijf echt niet uit hoe lang jij klant bent. Jij als klant krijgt zelf alleen een ik ben een loyale klant gevoel
Vodafone: je krijgt op papier 5G omdat onze lobby het voor elkaar gekregen heeft de huidige techniek als 5G aan te merken, maar je eigenlijk in de praktijk 4G
Met andere woorden: Dit is dus 5G waar je *geen* Corona van krijgt.

Meteen verspreiden dit statement!! Scheelt weer een heleboel masten die dan niet meer in de fik gaan. :+
Ja nogal wiedes, de standaard is ontwikkeld door telecombedrijven met inspraak van providers, daar zijn de consumentenbelangen ver te zoeken.

Ik vind het wel komisch, de internationale Vodafone die klaagt dat andere providers DSS gebruiken maar even snel vergeten dat hun Nederlandse dochter het zelf ook doet.

5G is enorm breed, als ze bijvoorbeeld een protocol toevoegen aan hun masten voor zelfrijdende auto's bieden ze spontaan ook 5G aan. Er zijn ook IoT-protocollen voor langeafstand die onder 5G vallen, als mobiele telefoons daar als stroombesparing gebruik van zouden maken (maar desnoods 3G voor de rest van de communicatie) dan zouden ze ook 5G aanbieden. Het is meer dan "snelle mobiele data", ook al is dat het gedeelte waar de consument het meest aan heeft.

Het hele 5G-verhaal is complex en wordt zo simpel mogelijk verpakt als "sneller" richting de consument. Niemand leest zich in op het onderwerp (van 5 is meer dan 4 dus is het vast sneller) en providers doen er met hun advertenties net zo hard aan mee. Mensen geloven providers op hun mooie blauwe ogen dat het beter is en betalen er extra voor, en worden dan boos als blijkt dat ze een slechte deal hebben gekregen.

Er zitten wel wat voordelen aan 5G, in drukke situaties kunnen meer mensen tegelijkertijd snel internet houden bijvoorbeeld, maar de "supersnel internet overal"-variant van 5G bestaat nog niet in Nederland. 5G-smartphones vreten ook meer stroom dus het is maar de vraag of je er onder de streep veel voordeel uit kunt halen. De meeste mensen zullen er nu nog weinig aan hebben, denk ik zo.
Niet eens lobby hè. Dat zou betekenen dat ze bij een extern partij macht uitoefenen. De providers en netwerk leveranciers zijn zelf de GSMA. https://www.gsma.com/memb...ypes/operator-membership/

De standaard dat is opgesteld hebben ze zelf opgesteld.
Het is niet omdat je elektrische wagen de weg moet delen met fossiele wagens dat je daarom niet elektrisch zou rijden. Rijd je elektrische wagen daarom misschien niet ideaal... kan best maar het blijft een elektrische wagen.

Concreet... zolang de 5G standaard niet voorschrijft dat de frequentie exclusief voor 5G moet zijn maakt het niet uit.

Trouwens als je alléén of met 200 gebruikers op een 5G cell zit ga je ook andere prestaties krijgen, is het dan plots ook geen 5G meer ?
Je stapt niet over op een nieuwe technologie om vervolgens last te willen hebben van een oudere technologie. Hooguit dat je er op terug wil kunnen vallen. Wat VodafoneZiggo doet is zorgen dat je niet alle voordeel van de nieuwe technologie hebt terwijl je er wel voor betaald.

Als je die elektrische wagen koopt weet je dat je tussen andere verkeer moet rijden en de infrastructuur nog niet gemaakt is om het volledig te kunnen benutten en welke beperkingen je kan verwachten. Een professionele verkoper is daar ook eerlijk in voor zover het niet voor de hand ligt. Maar de klant van VodafoneZiggo krijgt blijkbaar niet van ze te horen dat er beperkingen zijn. Je krijgt een mooi verhaal dat ze 5G aanbieden maar als je wil weten welke beperkingen er zijn dan moet daar kennelijk zelfs de ceo van het moederbedrijf aan te pas komen om daar een duidelijke uitleg bij te krijgen.
Als je die elektrische wagen koopt weet je dat je tussen andere verkeer moet rijden en de infrastructuur nog niet gemaakt is om het volledig te kunnen benutten en welke beperkingen je kan verwachten.
Bij 5G weet je dat eveneens... de veilingen moeten nog gebeuren dus er is gewoon geen exclusief 5G spectrum op dit moment.
Wie bedoel je met we? Want hoewel we hier op Tweakers gewend zijn om veel nieuws over 5G te lezen en elkaar kunnen uitleggen hoe de techniek, de veiligen en voordelen en beperkingen er dan zijn denk ik niet dat de gemiddelde klant van VodafoneZiggo daar genoeg van weet om te beseffen wat het 5G van de providers niet allemaal het zelfde is.

Natuurlijk kan je dan zeggen dat de klant zelf ook maar wat moeite moet doen. Maar als zelfs de ceo van je eigen moederbedrijf al van mening is dat de uitleg van het bedrijf te makkelijk is dan is het duidelijk ook tijd voor verduidelijking in uitleg die het bedrijf geeft aan haar klanten.
wij van wc eend....
ik heb ook een 'gratis 5G upgrade' gehad van t-mobile maar het is gewoon 4G. Als ik schakel tussen 4G en 5G krijg ik precies dezelfde resultaten op mijn Iphone 12 Pro..

behoorlijke misleiding ja!

hoort het ACM hier niet iets mee te doen?

[Reactie gewijzigd door jordynegen11 op 18 november 2020 10:36]

Misschien handig dit in het T-Mobile topic te bespreken (en discussies terug te lezen)? 5G kan heel veel, maar dat betekend niet dat jij er iets van merkt. Op dit moment is 5G in Nederland namelijk op de 700 Mhz band, dat betekend verder bereik dan 4G (dus waar je geen bereik hebt met 4G zou je nu wel bereik kunnen hebben), maar ook dat het bereik op lage snelheid is, want voor de hogere snelheden in de 3,5 en 26Ghz moet er nog wat gebeuren (zoals sluiting afluisterstation in Noord Nederland, veiling van frequenties erna, etc.). Hier een link naar het topic als je de diepte in wil gaan met de discussie:
[T-Mobile Mobiel] Ervaringen & Discussie
Alleen al het stukje, we hebben het laten onderzoeken. Er is een standaard. Dat hoef je verder niet te onderzoeken.

Als je dit gaat uitleggen aan consumenten is het dus gewoon GEEN 5G. Alleen behaal je mogelijk wel hogere snelheden dan met 4G door een trukje.
Vaak kun je op 4G hogere snelheden halen dan op 5G omdat er meer bandcombinaties worden ondersteund op je toestel dan op 4G dan 5G+4G
4G gaat in theorie al snel genoeg zolang er niet al te veel mensen gebruik van maken.

Gemiddeld 20/10 mb/s en theoretisch maximaal 75/25
Ik zou niet weten waarvoor je meer nodig hebt op een telefoon.
Vandaar de carrier aggregation, dan kan (ff heel simpel gezegd) het netwerk het verkeer van meer mensen verwerken door de hogere snelheid.
Precies. Ze hebben gewoon allebei gelijk. Het 5G symbool is misleidend, want (nog) geen noemenswaardige prestatie winst, maar het mag volgens de regeltjes wel al 5G genoemd worden.
Wat een bullshit. Dus als er 5G in de buurt is en je pakt 4G dan laat het je 5G zien, maar het kan voorkomen dat je toestel ook eventueel 5G pakt afhankelijk waar de meeste capiciteit en bandbreedte zit? Kweenie en het boeit me niet ,want ik heb dat soort dingen uitgeschakeld op mijn toestel dus zie alleen mijn verbinding met mobiel , maar geen netwerk .
Volgens mij heeft de Vodafone-CEO het over de impact van 5G voor de gebruiker. Voor wat ik kan vinden is 5G over DSS inderdaad wel 5G technologie, maar biedt het enkel de snelheid van 4G LTE. Dus voor de gebruiker maakt het niks uit of er dan 5G of 4G rechtsboven staat - de performance lijkt voor de gebruiker identiek.

Technisch gezien is het wel 5G ja, maar de "snelheidsbelofte" van 5G wordt niet waargemaakt.

Dit vind ik te vergelijken met goedkope USB 3 memorysticks die inderdaad een USB 3 poort gebruiken - maar een trage controller of slechte flash hebben. Het implementeert de standaard, mag van alle logo's gebruik maken, maar de overdrachtsnelheid is niet beter dan wat je met USB 2.0 kunt bereiken.

[Reactie gewijzigd door ikt op 18 november 2020 09:51]

Rare situatie inderdaad, vraag me wel af of de gemiddelde eindgebruiker dit momenteel zal merken. Haal op veel plaatsen >50Mbit op 4G (Vodafone), lijkt me meer dan zat voor mobiel gebruik.

Vooral de vele lagere latency is natuurlijk wel mooie toekomst muziek voor 5G.
Klopt het is opzich genoeg, maar je hebt het uiteindelijk wel meer totale capaciteit nodig om al dat dataverkeer aan te kunnen, zo is er op kpn 5g 600mbits gemeten download en 100+ up
Was dat op live netwerk, op een demo-netwerk of in een lab? Die download is op zich ook te halen op 4G als je toestel genoeg banden kan aggregeren, 256QAM en 4x4MiMo op de juiste banden ondersteunt.
Dit is exact 'het probleem' en ook wat de CEO op doelde... qua snelheid biedt het huidige 5G niet de snelheden die het potentieel zou moeten halen en daardoor is het huidige 5G simpelweg misleidend te noemen. Wat VodafoneZiggo nu doet als reactie is niet inhoudelijk reageren op het genoemde statement van de CEO; het maakt geen verschil, maakt niet uit of de techniek wel 5G is in basis, je hebt er geen voordeel van.
Wat is die snelheidsbelofte van 5G? mmWave zal voorlopig niet naar Nederland komen vanwege gezondheidsoverwegingen (niet "corona wordt door bill gates door 5G verspreid"-gezondheidsoverwegingen, maar "er zijn aanwijzingen dat het mogelijk slecht is voor menselijk weefsel dus we zoeken het nog even uit"-gezondheidsoverwegingen) en zoveel sneller is die incrementele stap op LTE nu ook weer niet.

Als ik de website van Vodafone erbij pak (van begin dit jaar, bijvoorbeeld) zie ik staan "Nu al sneller, en op termijn is 5G nog tientallen keren sneller dan 4G. Het downloaden van muziek en films met 5G-snelheid is straks een kwestie van seconden." Ze noemen hun netwerk "giganet" maar ik zou verbaasd zijn als hun backbone maar een gigabit aan capaciteit heeft dus daar haal je ook niks uit.
Vodafone heeft je nooit zoveel sneller internet beloofd, alleen dat het sneller is (en dat is het ook, met een paar mbps in bepaalde situaties).

KPN noemt vooral de latencyverbeteringen op hun 5G-pagina en T-Mobile gebruikt ook "in de toekomst" voor al hun mooie beloftes en focust vooral op hoeveel bereik ze wel niet hebben op 5G, dus ook andere providers zijn redelijk transparant dat het 5G-netwerk nog niet zoveel extra biedt op het moment.

De belofte dat 5G zoveel sneller is dan 4G, zit volgens mij vooral bij mensen tussen de oren omdat 5 meer is dan 4 en daarom sneller moet zijn. De evolutie van 3G naar 4G was een enorme stap en mensen lijken hetzelfde te verwachten met 5G terwijl dat nog helemaal niet kan. De reclames zeggen alleen dat 5G "supersnel" is, maar dat is 4G ook al (ik trek met gemak meer dan 100mbps down op 4G, dat vind ik toch supersnel voor een dataverbinding naar een telefoonmast kilometers verderop).

Internationaal zie ik wel dat men loopt te schreeuwen hoe snel 5G wel niet is in vergelijking met 4G, vooral in de VS, maar in Nederland valt het eigenlijk allemaal wel mee.
Het is vooral de marketingkant die nu met dingen loopt te strooien die nog aan de orde zijn (real-time verbindingen tussen artsen en ambulance e.d.) op 5G NSA. De interessante frequenties die je daarvoor moet hebben zijn nog niet eens beschikbaar in Nederland. Pas bij 5G SA met Sub6 en mmWave wordt het interessant. Dan ga je, theoretisch, praten over latency van rond de 1ms.
Ik dacht dat 5G zo'n 10% efficienter was met hetzelfde spectrum. En met 700 MHz erbij hebben de 5G-gebruikers een bijna lege frequentie voor zichzelf.
Maar goed, met DSS heb je ook die 10% al te pakken.
Zelfs binnen VodaPhone lijkt men het niet eens te zijn over de definitie van 5G. VodaPhone gebruikt in Nederland maar een beperkt deel van de 5G standaard. Het is daardoor nauwelijks sneller dan 4G, maar DSS is wel een techniek die niet in 4G zit. VodaPhone gebruikt dus echt 5G techniek. Om 5G volledig te kunnen benutten en de volle snelheden te halen zijn andere frequenties nodig.

De ceo van het moederbedrijf had dus moeten zeggen dat men in Nederland de 5G techniek niet volledig benut.
is het nou zo moeilijk om een merknaam correct neer te zetten... daarnaast zit de grootste winst van 5G in toepassingen voor bedrijven. Edge computing, het kunnen beamen van een signaal ( goed voor remote sites), network slicing etc. De huidige frequentiebanden die door de overheid zijn vrijgegeven bieden simpelweg niet genoeg bandbreedte voor extreem hoge snelheden. Dit komt straks pas als de hogere banden worden vrijgegeven. Zoals je zelf ook zegt en idd had het statement anders moeten zijn. In NL roeien de providers met de riemen die ze hebben.

[Reactie gewijzigd door r0p op 18 november 2020 12:55]

Doet mij denken aan de TV die een kennis van mij paar jaar geleden nog had.

HD Ready stond erop want de TV kon 720p signaal accepteren maar had die resolutie niet (terwijl naar mijn weten je beide nodig had voor die label)
Was dat niet het verschil tussen Full HD en HD Ready of iets dergelijks.

HD Ready ondersteund 1080p als input maar toont het niet. En Full HD ondersteund zowel input als het tonen. Of iets in die richting althans.
Hd ready ondersteunde op veel tvs 720p en geen 1080.

Maar wat ik niet begrijp is dat de internet standaarden gewoon door het ietf opgesteld worden. As het daar 5g genoemd wordt is het toch 5g of mis ik iets?
Ik vraag mij dat ook af.

Ik weet dat het niet zo simpel ligt, maar als ik een echte 4G verbinding heb, maar slechts de snelheid van EDGE haal... is het dan 4G vanwege het type verbinding of vanwege de snelheid?
Durf het niet te zeggen. Ik weet wel dat met HDR ook een dergelijk iets is.

Ik weet zo even de exacte benamingen niet meer, maar dan leek het alsof het scherm HDR kan tonen, maar het scherm kan alleen HDR input verwerken, maar toont vervolgens gewoon SDR.
Precies wat ik ook dacht. Vodafone's 5G van nu klinkt voor mij als 480p/576p, oke er zit verschil in met de standaard (progressive ipv interlaced), maar het is niet waar iedereen aan denkt bij een HD resolutie.
Ik vind deze reactie wel grappig. Er heeft ook helemaal niemand gezegd dat DSS geen echte 5G is. Het is een feit dat DSS gewoon 5G is. Het punt was juist dat werd aangegeven dat wanneer je alleen 5G aanbied met een klein stukje spectrum in DSS mode er geen enkele snelheidswinst is voor je klanten, wat als misleiding kan worden gezien. Deze check van TNO zegt dan dus ook vrij weinig. Rond 5G worden overal hogere snelheden beloofd, wat geen enkele provider waar kan maken in NL. Nu hebben KPN en T-Mobile wel dedicated spectrum voor 5G ingezet, waardoor er wel iets van winst is op 5G, wat er bij Vodafone totaal niet is. De theoretische winsten van 5G op dezelfde carrier (nog geen 10%) worden volledig teniet gedaan door de overhead van DSS, en je verliest zelfs een stukje capaciteit op 4G door deze overhead.

Deze reactie is marketing-technisch dus wel een leuke reactie, maar technisch heb je er niks aan. 5G is in Nederland nog niet interessant totdat de 3.5GHz band erbij komt. Tot die tijd is het meer een mijlpaal voor de providers dat ze er technisch klaar voor zijn, en niet zo zeer iets waar je functioneel wat aan hebt.
Ik heb aardig wat tweets gezien van mensen die merkbaar snelheid op 4g kwijt waren toen DSS aan ging
Het doet me denken aan die zinloze 'technische' discussies, "eigenlijk is een hot dog een sandwich". "ketchup is technisch gezien een groente".

Technisch gezien biedt VodafoneZiggo 5G aan. Daar is het alleen wel zo'n beetje mee gezegd. De Grote Voordelen Waardoor Met 5G Alles Anders Wordt, die bieden ze niet.

Uiteraard komt dat mettertijd allemaal wel, maar het is gewoon dom van de telecoms om over elkaar heen te buitelen om iets 5G te noemen, vanwege de marketing. Ze doen zichzelf er tekort mee en verwarren de consument alleen maar, waardoor adoptie langzamer zal gaan, in plaats van snel.
Inderdaad, het is een beetje als de benaming van de radiobanden in lang vervlogen tijden: Lange golf, middengolf en korte golf.

Waarbij de 'korte golf' voor de huidige standaarden eigenlijk als een 'hyper-extreem-lange golf' gekenmerkt kan worden. :)

(en voor de puristen: ja, ik weet het, de FM band is UKW -Ultra Kurz Welle, en daarmee de kortste golf die ooit voor reguliere FM gemoduleerde 'commerciele radio' uitzendingen is gebruikt, maar is daarmee nog steeds een lange golf vergeleken met de golflengtes waarop we momenteel communiceren.)

Dus leuk, die commerciële benamingen... heerlijk om mensen mee het bos in te sturen.
De ceo van moederbedrijf Vodafone Group zei maandag juist dat 5G via DSS consumenten misleidt.
"5G in Nederland is formeel gecertificeerd en voldoet aan alle GSMA-standaarden en eisen die TNO stelt", aldus woordvoerder Faris El Moussaoui.
Het één sluit het ander niet uit. Mogelijk zijn de GSMA-standaarden en TNO-eisen fout, en is het daardoor daadwerkelijk misleiding.
Er is geen goed of fout. Het is een subjectieve definitiekwestie van wat je 4G of 5G noemt. Zo nu en dan zeggen mensen dat het niet 4G mag heten als het niet 1 Gbps doet. Maar ja, wanneer doet dat het dan? Als je de techniek gebruikt waarmee het in theorie bereikt kan worden (LTE Cat 16 oid)? Of als je daadwerkelijk genoeg spectrum hebt om het mee te halen (hebben providers in NL inmiddels, maar dan wordt het rete duur om uit te rollen, en vrijwel geen telefoon haalt het op de huidige frequenties)?

Vodafone gaat uit van de gebruikte radiotechniek. Is dat LTE dan is het 4G, is het NR dan is het 5G. Het weergeven van het 5G-icoontje gebeurt soms wel als er geen sprake is van 5G op dat moment, maar daar heeft Tweakers al verslag van gedaan. Persoonlijk vind ik dat wel slecht en vind ik eerder dat het zou moeten functioneren zoals 4G vs 4G+.

DSS is een tussenstap die nu nog niet zo veel zin heeft, maar laten we eerlijk wezen: de uitrol van 10 MHz "puur 5G" door T-Mobile en KPN heeft ook niet zo veel zin doordat de hoeveelheid spectrum minimaal is én 4G altijd nodig is (Non Stand-Alone). Dus tja, is dat dan wel écht 5G?
KPN en T-Mobile zitten op 700MHz met hun 5G. En Vodafone 700+1800MHz. Zou Vodafone op dit moment theoretisch niet sneller kunnen zijn?
Vodafone gebruikt haar eigen 700 MHz-band nog niet (of nauwelijks). Bij alle providers waar je 5G gebruikt gaat het leeuwendeel van de data via 4G doordat het toestel meerdere banden tegelijkertijd gebruikt. Andere omgevingsfactoren spelen een grotere rol dan kleine stukjes die wel of niet 5G aanbieden.

Zo hebben KPN en T-Mobile anders dan Vodafone een soort deken over de grote steden gelegd waarbij zeer veel 4G-frequentieruimte wordt gebruikt. Zelfs al biedt Vodafone meer 5G-bandbreedte aan dan nog kan zij daar niet tegenop op dit moment.

De echt grote verschillen gaan we toch echt pas zien als 3.5 GHz aan wordt gezet. Tot die tijd zijn andere (4G) factoren belangrijker.
Ik verbaas me al enige tijd hierover.
Eigenlijk hadden ze 4G+ gewoon 5G moeten noemen, nu blijft deze discussie maar gaan...
jan 2019: nieuws: Amerikaanse provider hernoemt 4g+ naar '5G Evolution'
Vooral het koppelen van de meerdere frequenties tegelijkertijd is de revolutie die de naam 5G rechtvaardigt.
Echter is de 5G anno 2020 is een slap aftreksel van de 5G die in 2022 mogelijk is.
En wat er dan precies mogelijk is weet nog niemand. Er worden nog vele testen gedaan en er gaan nog vele volgen. Het is nogal complex omdat je niet zomaar allerlei frequenties aan elkaar kunt plakken. Uiteraard wil je niet dat het storingsgevoelig gaat worden. En er komen nog hogere frequenties bij (26 en in de 40 GHz)
Kortom, ja het is nu al 5G, maar het duurt nog wel een jaar of 5 voordat het er echt is ;)

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 18 november 2020 10:49]

De huidige definitie van 4G+ is dat het LTE is en meer dan 20 MHz aan bandbreedte gebruikt. Dat is alles.

5G is het gebruik van een ander protocol met duidelijk andere kenmerken qua vooral latency. Om die reden sta ik achter de namen en symbolen die nu in Europa worden gebruikt. Alleen vind ik wel dat je het niet 5G moet noemen als je eigenlijk totaal geen 5G gebruikt op dat moment maar alleen de mast het ondersteunt. Dat vind ik slecht.

In de VS gebruikt men trouwens een logootje voor 5G UWB (ultra-wideband) voor Gbps+ verbindingen. Kan daar alleen met mmWave, hier straks ook met de 3.5 GHz band die ze daar niet hebben.
Ze schijnen toch wel iets te hebben ;)
https://www.defense.gov/N...ent-on-mid-band-spectrum/
In mid-April, the White House and DoD met to discuss what could be done quickly to make more mid-band spectrum available for 5G in the 3 gigahertz band range, commonly known as mid-band, which is paramount to maintaining American leadership in 5G.
As a result, the America’s Mid-Band Initiative Team (AMBIT) was established and worked on an unprecedented 15-week schedule to make 100 megahertz (MHz) of contiguous mid-band spectrum available in the 3450-3550 MHz band for 5G by the end of the summer.
Da's mooi natuurlijk, maar nog steeds minder dan de (ruim?) 300 MHz die in NL geveild wordt straks. Daarmee kan iedere provider Gbit aanbieden op die band in NL.

In de VS moeten de 3 grote partijen AT&T, T-Mobile en Verizon het er samen mee doen, met vooralsnog zo'n 30 MHz per partij, een hoeveelheid die niet zo heel bijzonder is. Het is ook even afwachten welke partijen dit gaan kopen trouwens.
Maar hoe komen we daar dan weer achter?
5G blijft een farce op dit moment in Nederland, met 5G denk ik aan sneller internet dan 4G en dat is het dus niet. Dus extra betalen voor 5G is weg gegooid geld naar mijn mening.

[Reactie gewijzigd door gielie op 18 november 2020 09:48]

Het is wel "degelijk" iets sneller zo is er op kpn 5g 600mbits gemeten download en 100+ up
Dat is een nog snellere upstream dan m’n Ziggo :o :o :o
Dat gaat dan ook vrij snel ;)
De 600 Mbps down is ook op 4G gemeten. De upload is wel significant sneller nu, hoewel dat in theorie ook met 4G ULCA voor 4G te verbeteren zou moeten zijn, maar dit doet men niet of beperkt.
Volgens mij gaat dit artikel over Vodafone, kpn gebruikt andere (2) frequenties dacht ik.
TNO heeft geen eisen gesteld, TNO heeft gewoon de GSMA-standaard vergeleken met hoe VodafoneZiggo het gebruikt en daaruit geconcludeerd dat VodafoneZiggo wel degelijk 5G gebruikt.
De eerste respons die in mij op kwam bij het lezen van dit stuk is het aloude gezegde "Niet happen naar de baas".
Geen handige zet dus dat de Nederlandse tak tegen hun overkoepelende organisatie in gaat.
Dat alles nog even los van de vraag wie er nou gelijk heeft.
Je zou ze een schop onder de kont geven want het 4G netwerk is op verweg de meeste plaatsen niet om over naar huis te mailen, zeker als je het vergelijkt met Tmobile en KPN, ze lijken datzelfde spelletje nu te gaan herhalen voor 5G. Veel schreeuwen, weinig leveren maar wel de volle mep rekenen.
Is niet erg als ze de volle mep rekenen, maar dan moeten ze hun geschreeuw wel waar maken.
Het klinkt eerder als een interne strijd binnen Vodafone die nu buiten het bedrijf lijkt te worden uitgevochten. Dit soort discussies blijven normaal gesproken bij bedrijven binnen gesloten deuren.

Zou ook iets te maken kunnen hebben met het feit dat ziggovodafone niet een 100% Vodafone bedrijf is, mogelijk onenigheid die ze nu in de pers aan het uitvechten zijn? Ik vond het eerste bericht al een vreemd bericht waarvan ik dacht waarom communiceren ze dit met de buitenwereld lijkt een politieke reden achter te zitten denk ik!
VodafoneZiggo onderstreept het punt van Read dat de 3,5GHz-frequentie belangrijk is voor het aanbieden van 5G. El Moussaoui: "Uiteraard dringen we er bij de overheid op aan om de 3,5GHz-spectrumband beschikbaar te stellen zodat we het volledige scala aan 5G-ervaringen en use-cases kunnen aanbieden aan Nederlandse consumenten en bedrijven."
Ik heb een beetje het idee dat we met zijn allen het doel uit het oog aan het verliezen zijn.

Ja, op 3.5Ghz is het sneller dan op 700mhz of 1800mhz. Maar dat heeft vrij weinig met het protocol van 5G te maken. 4G mobiel internet zou ook sneller zijn op 3.5Ghz i.p.v. op 1800mhz. Dat is gewoon natuurkunde. Hogere frequentie = hogere snelheid, minder bereik.

Dat Vodafone weinig frequentieruimte toekent aan 5G wil niet zeggen dat het niet echt het 5G protocol is. Het 5G protocol is gewoon niet zóveel sneller dan 4G. Die extra snelheid uit de marketingposters komt vooral door het toekennen van hogere frequenties.

Denk maar aan WiFi op 2.4Ghz of 5Ghz. Zelfde protocol, zeer andere uitwerking door het gebruik van de frequenties.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 18 november 2020 09:51]

https://www.vodafoneziggo...t-5g-en-wat-kan-je-ermee/

Ze zeggen zelf dat 5G sneller is. Dat is het nu dus niet. Ik vind het prima wat ze allemaal doen als onze omgekochte instanties daarin meegaan, maar ze moeten niet gaan liegen.
Van die website:
5G is geen revolutie, eerder een evolutie. [...]

De exacte uitkomst van het '5G-landschap' is deels afhankelijk van wie deze frequenties in handen krijgt (en wanneer dit gebeurt). Telecombedrijven maken ondertussen hun netwerken '5G ready'.[...]

In eerste instantie zal de internetsnelheid van deze versie van 5G circa 10% hoger liggen dan die van 4G. Dat levert pieksnelheden tot 1 GB per seconde op. De reactietijd, bijvoorbeeld bij games, zal met zo'n 30 procent verbeteren: van gemiddeld rond de 30 milliseconden op 4G tot onder 20 milliseconden op 5G. [...]
Klinkt alsof ze vrij eerlijk zijn over het hele verhaal.
De latency is wel sneller toch?
Ik heb een beetje het idee dat we met zijn allen het doel uit het oog aan het verliezen zijn.
Het doel van liberty global is volgens mij; met marketing zoveel mogelijk geld uit de zak te kloppen van mensen en er zo weinig mogelijk voor teruggeven.
het is niet zo hoe hoger de frequentie hoe hoger de snelheid..

700mhz of 1800 of 2100 of 2500 is totaal niks sneller per "hz bandbreedte"

snelheid heeft veel factoren maar ik neem altijd de aanname dat 10mhz 75MB geeft of 100MB maar dat ligt aan de QAM (64 of 256)

en dat is voor alle frequentie bereiken precies hetzelfde
dus met 4g 10mhz bandbreedte op 700mhz geeft je dezelfde snelheid als 10mzh op 2500.

Wat de 3500 sneller maakt is dat de totale bandbreedte wat we daar kunnen gebruiken enorm is
want wat wij zeggen als 3500 is volgens mij laatste info:
3410-3600

das dus 190mhz totaal vrij komt, dus als dat over 3 providers verdeeld wordt is dat dus een blok van 60mhz per provider (en 1 70mhz)
daar zit de grote winst in.

Nu hebben providers dus eigenlijk op de meeste banden 20mhz blokken als ze alles gebruiken voor 4G das dus maximaal 200mbs
maar dat is als ze 4G op de 3500 zouden kunnen gooien dus plotseling per provider voor die band 3x zo veel dus 800mbs

En ik neem aan dat 5G per 10mhz nog wel meer er over kan krijgen zeker in multi mimo waar het ook werkt via weerkaatsing van signalen.
En dan al de 3.5ghz frequenties geveild zijn de prijzen verhogen van 5G omdat dit het zeker weten het échte 5G is.
misschien een domme vraag.

Maar als de CEO dit van Vodafone Group zegt, dan doen ze het toch echt verkeerd?
Ik bedoel de CEO kan toch niet zomaar alles goedkeuren.

Wat heeft VodafoneZiggo gedaan dat hun eigen overkoepelende zegt jullie liegen ondanks dat ze bij elkaar horen? Of komt het doordat het een ''franchise''' is.
Het is een beetje een semantisch dingetje; Ja, technisch gezien leveren ze 5G, maar door de manier waarop heb je er geen enkel voordeel aan.

Vergelijk het met een auto waar je een turbocharger inbouwt die niet aangesloten is. Ja, technisch gezien heb je een turbocharger - maar je rijdt er niet sneller door, wellicht zelfs langzamer omdat je extra gewicht hebt

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee