Door Olaf Weijers

Redacteur

UniFi Dream Router Review

Dromen zijn bedrog

05-07-2022 • 06:00

185

Singlepage-opmaak

Conclusie

Bij de UniFi-producten koop je niet enkel een los apparaat, maar je koopt er een ecosysteem bij. Afzonderlijk zijn de producten vaak pittig geprijsd, maar de meerwaarde zit er vooral in dat alle apparatuur via een applicatie centraal kan worden beheerd. Die meerwaarde moet je wel willen zien voor deze router, want als product op zichzelf is ook dit apparaat stevig geprijsd voor zijn specificaties. Daar komt bij dat de firmware bugs bevat waardoor dit apparaat onmogelijk de prestaties kan halen die het moet kunnen halen op draadloos gebied.

De Dream Router is bedoeld als opstap naar een compleet netwerk vol UniFi-apparatuur en daarvoor vormt hij een prima basis. Met de aanschaf beschik je direct over een controller, zodat je netwerk ook van buitenaf te beheren is. Doordat het apparaat alle applicaties van UniFi ondersteunt, is het niet snel nodig om deze controller te upgraden naar een duurder exemplaar. Het is ook fijn dat de opslag uit te breiden is, hoewel de keuze om dit te doen met een SD-kaart niet de duurzaamste oplossing is. SD-opslag is immers niet bedoeld om continu te worden beschreven. Dit had universeler gekund met een USB-3.1-aansluiting of een makkelijker verwisselbare ssd.

Op de wififunctie is nogal wat aan te merken. Er ontbreekt een deel van de doorvoersnelheid en op de hoogste snelheid functioneert mimo niet. Ook gaat de router slecht om met interferentie van andere netwerken, tenzij dit verkeer een hoge prioriteit heeft. Dat zijn zaken die allemaal op te lossen zijn met een firmware-update.

Ubiquiti lijkt niet op de problemen met deze router te reageren, ondanks verzoeken langs verschillende wegen. Op het supportforum is de melding over dit probleem van diverse gebruikers al meer dan een maand onbeantwoord. We hebben zelf een ticket ingeschoten in het supportsysteem, maar buiten vele vragen om logbestanden, screenshots en nog meer logbestanden kwam hier tot nu toe ook geen oplossing uit.

Je zou verwachten dat een product dat eerst onder de eigen community als preview is verspreid, al van de nodige feedback is voorzien. Mede daarom is het raar dat het product met rare bugs kampt nu het na maanden vrij verkrijgbaar is. We zijn benieuwd of Ubiquiti op korte termijn in staat is om de wifisnelheid en slechte omgang met interferentie te verbeteren. Tot die tijd aanbreekt, raden we af om dit product aan te schaffen.

Reacties (180)

180
179
132
10
0
43
Wijzig sortering
Het blijft jammer dat Unifi nog steeds niet een dubbele VLAN ondersteund voor het opzetten van internetverbindingen. Voor KPN gebruikers met TV is dit een must. Gelukkig zijn er vanuit de community mooie contributies waaronder deze: https://github.com/fabian.../blob/master/docs/iptv.md
En deze: https://github.com/coolhva/usg-kpn-ftth

Nog een pijnpunt voor KPN gebruikers is dat Unifi ook nog steeds geen MTU van 1500 ondersteund voor het opzetten van een PPPoE verbinding terwijl dit gewoon een standaard is beschreven onder RFC 4638. Ook hier zijn gelukkig weer community oplossingen voor te vinden. Zie: https://community.ui.com/...-ae00-c8ce2bf2e724?page=1

IPv6 wordt helaas ook half bakken ondersteund. De overigens mooie GUI richt zicht nagenoeg volledig op IPv4 terwijl om ons heen de vlucht naar IPv6 een realiteit is.

Ik zou als Tweakers.net dus hier nog een extra kanttekening bij willen maken. Daar waar heel weinig op hun accespoints is aan te merken laat Unifi echt grote steken vallen bij hun routers.
Ik ben met je eens dat qua router producten/features het meer een afweging is, maar...

IPv6 worden we al heel, heel lang warm voor gemaakt, het eerste artikel daar over op Tweakers.net stamt uit 1999, 23+ jaar geleden:
nieuws: Tekort aan IP adressen in nabije toekomst
Daar werd gesproken over een omschakeling termijn van 5-25 jaar, we zitten bijna op de 25 jaar en ja het is relevanter dan 10 jaar geleden, maar een 'vlucht' hoogstens in een 1900 Wright broers vlucht...
Wellicht dat we externe netwerken IPv6 relatief snel gaan gebruiken, maar intern...

Een aantal andere zaken werken, maar moeten via niet persistent workarounds worden uitgevoerd, dat het uberhaupt al mogelijk is, is al meer dan bij veel oplossingen mogelijk is.

Ik ben van mening dat er GEEN one size fits all router op de markt is. Het is altijd eerst kijken wat heb ik nodig, wat wil ik, wat heb ik er voor over? En dan zullen veel mensen al uitkomen dat ze een compromis moeten gaan maken.

Een MircroTik is bv. prachtig spul, maar moet (of moest) je voor veel zaken al de CLI in duiken omdat het niet via de UI kon... Dat is leuk als je regelmatig met CLI networking bezig bent, heel wat minder als je dat niet regelmatig doet (of helemaal niet in de IT zit).

Een kanttekening zou ik bij elk product maken, zelfs bij de Ubiquiti accesspoints (ook al ben ik zelf daar reuze tevreden over).

Wat ik persoonlijk erg fijn/sterk vind van het UniFi ecosysteem is de geïntegreerde UI, waaruit je je hele netwerk kan beheren. Ik heb het een tijdje gedraaid zonder UniFi router en dan heb je daar toch een gat in zitten. Als je genoemde punten niet belangrijk zijn voor je (omdat je ze niet gebruikt) dan vraag ik me af hoe je beoordeling dan is.
Dat van die Mikrotik is inderdaad waar ik ook wel mee worstel. Thuis draai ik nu Unifi spul voor AP en switch, met een Edge routertje naar de Ziggo-modem. De diverse firmware updates hebben wel voor wat flakiness gezorgd in de betrouwbaarheid, die me vele maanden gekost hebben om überhaupt uit te vogelen waar het issue zat.

Aangezien ik wel in de IT zit maar niet in netwerken, is zo'n CLI omgeving te lastig voor mij om fatsoenlijk onder de knie te krijgen. Ik heb wat rond zitten kijken naar goede alternatieven, maar ik zie ze nog niet echt naar boven komen.

Mijn router moet klein zijn en heeft geen wifi nodig, want die zit aan de muur geschroefd in een krappe meterkast. Ik heb 2 AP's met PoE aan de switch zitten, en daar ben ik nu redelijk happy mee (even afkloppen). Al heb ik nog geregeld gedonder met de BluOS die niet meer te vinden is totdat ik de AP's een reboot geef.

Hoeveel merken hebben er nu apparatuur voor de prosumer, zonder dat ik gelijk een enterprise grade TCP/IP certificering moet behalen?
Tsjah, ik herken het wel, maar mikrotik router os is wel met GUI, maar je moet inderdaad goed weten wat je doet, of alles via youtube tutorials :)

Ik heb eerst op m'n gemak de mikrotik ingesteld en getest en toen pas m'n fritzbox vervangen
Draytek? Ik heb nu een Vigor 2135 achter m’n ziggobox thuis. Alles via de GUI en genoeg opties qua vlan’s etc. Verder zit er vaak wel 5 jaar firmware updates bij.
IPv6 worden we al heel, heel lang warm voor gemaakt, het eerste artikel daar over op Tweakers.net stamt uit 1999, 23+ jaar geleden:
nieuws: Tekort aan IP adressen in nabije toekomst
Daar werd gesproken over een omschakeling termijn van 5-25 jaar, we zitten bijna op de 25 jaar en ja het is relevanter dan 10 jaar geleden, maar een 'vlucht' hoogstens in een 1900 Wright broers vlucht...
Daar kun je ook een andere conclusie uit trekken: Netwerkapparatuur gaat verschrikkelijk lang mee en veranderingen kosten vele jaren. Alles wat je nu wel of niet doet zit je potentieel decennia aan vast.
Wellicht dat we externe netwerken IPv6 relatief snel gaan gebruiken, maar intern...
Je interne netwerk gebruikt het nu al tenzij je moeite hebt gedaan om het uit te schakelen (jou zie ik daar toe in staat, de meeste andere mensen niet). Waarschijnlijk doen niet al je apparaten iets met IPv6 maar een deel wel. Je maakt er misschien geen actief gebruik van maar het is er.

Het verkeersprofiel is bijzonder. Oude hardware doet vrijwel uitsluitend IPv4. Moderne software geeft echter de voorkeur aan IPv6. Partijen als Google, Facebook en Microsoft gebruiken IPv6 als het kan. Samen hebben die bedrijven een best wel groot deel van internet in handen en met name het deel van internet dat veel data gebruikt (video). Maar omdat deze partijen hun eigen netwerken en koppelingen met anderen hebben zie je maar weinig van dit verkeer terug op het publieke internet.
Als je bv naar de AMSIX kijkt zie je dat maar een paar procent van het verkeer IPv6 is. Als je de statistieken van Google bekijkt zie je echter dat het daar om 40% van het verkeer gaat. Dat gaat dus allemaal via directe onderlinge verbindingen. Dat maakt het erg moeilijk om de stand van zaken goed in te schatten.
Daar kun je ook een andere conclusie uit trekken: Netwerkapparatuur gaat verschrikkelijk lang mee en veranderingen kosten vele jaren. Alles wat je nu wel of niet doet zit je potentieel decennia aan vast.
Ik zie deze Dream Router niet bij mensen staan die het decennia lang blijven gebruiken... ;-)
Maar ik snap wat je bedoelt, maar dat zou ik eerder in de zakelijke wereld bekijken, iets waarvan ik verwacht dat deze router daar niet thuis hoort (maar Ubiquiti heeft andere zakelijke producten die hier mogelijk ook last van hebben).
Je interne netwerk gebruikt het nu al tenzij je moeite hebt gedaan om het uit te schakelen (jou zie ik daar toe in staat, de meeste andere mensen niet).
How you know me! Moest even checken, maar staat uit. ;-)
Teveel gelazer gehad met IPv6 in het verleden, zolang het geen requirement is, uit.
Teveel gelazer gehad met IPv6 in het verleden, zolang het geen requirement is, uit.
En zo blijven we stil staan....

Maar voor de zekerheid en om een beetje te prikkelen. Heb je het echt overal uitgezet of alleen in je PC en je router? Heb je het ook gedaan op je telefoon, je printer, je NAS, je slimme deurbel, je televisie, je versterker, je slimme speaker en al die andere "huishoudelijke" apparaten?

Misschien ben jij nog zo handig dat je met vlans of een andere vorm van isolatie werkt of dat je weigert om je TV op internet aan te sluiten maar dan ben je toch aardig de uitzondering. De meeste mensen hebben een vrij plat netwerk.

Wat gebeurt er als iemand als ik bij je op bezoek komt die zelf een IPv6-router op z'n laptop heeft draaien en opeens een IPv6-route over het netwerk tettert? Out-of-the-box zal ieder modern apparaat daar gebruik van gaan maken. Nu kun je dit op de betere switch ook weer blokkeren maar dan zitten we niet meer in het consumente/prosumer segment.

Mijn mening is dat IPv6 echt uitschakelen lastiger is dan het goed te configureren. Daarbij vrees ik dat veel mensen het half zacht uitzetten waardoor de nog jaren gebeten geworden gaan worden door hun afwijkende configuratie.
Ik heb hier een Dream Machine. Met default instellingen lijkt er geen enkel apparaat iets met IPv6 te doen (helaas). Mijn conclusie, die verkeerd kan zijn, is dat unifi het toch echt heel erg hard uitzet.
Je conclusie is misschien wel juist maar mist het punt. Je moet álle apparaten controleren, niet alleen je router. Onderling kunnen ze ook zonder router communiceren. Als iets of iemand een VPN-verbinding op zou zetten met VPN dan zouden alle apparaten, die IPv6 ondersteunen, daar direct gebruik van gaan maken. Denk bijvoorbeeld aan je telefoon, die spreekt waarschijnlijk ook native IPv6.

Als je IPv6 wil uitzetten moet je het op al je apparaten uitzetten. niet alleen op je router. Omdat het in praktijk waarschijnlijk niet mogelijk is voor alle apparaten moet je er dus eigenlijk van uit gaan dat het aan staat. Dan kun je het maar beter configureren ook zodat je weet hoe het systeem zal reageren.
Je hebt natuurlijk gelijk. Als ik een VPN dienst opstart, dan zal het bewuste apparaat wel IPv6 kunnen gaan spreken.
Exact. Ik heb thuis wel Access Points en switches van Unifi en ook nog camera's. Dat werkt allemaal goed.

Wel draai ik hun controller en NVR in Linux KVM Virtual Machines op een eigen server en gebruik ik hun 'Dream Machine' niet.

Voor mijn routering (Ziggo Zakelijk in Bridge) gebruik ik een MikroTik router. Daar is oa IPv6 gewoon vele malen beter ondersteund dan binnen Unifi.
Die NVR kan je toch al jaren niet meer zelf hosten? En alleen gebruiken met de physical appliances?
Ik gebruik nog de Unifi Video met G3 en G4 camera's. Ik weiger hun Unifi Protect te gebruiken met de cloud connecties.
Amen, Dat Unifi gemaakt wordt met ex Apple werknemers is overduidelijk. Het is niet opzoek naar het beste voor de consument/afnemer, maar voor de eigen portemonnee:

- Nieuw CK plus, interne accu niet te vervangen/ los te kopen "accu's gaan snel stuk 2/3 jaar"
- Opeens ondersteuning Unifi Video stoppen "terwijl de producten nog in de schappen liggen",
- Nieuwe Cloud video kan je niet meer op eigen hardware draaien maar je moet een dreammachine/nieuwe nvr/CK aanschaffen. Moet je je voorstellen dat je net een 10k beveiliging heb uitgerold bij een klant en een paar weken later mag vertellen dat hij opnieuw moet investeren.
- Nieuwe dreammachine uitbrengen "zonder POE++ poorten" een machine die alles in 1 is behalve dat elk product op POE werkt, dus je mag de switch er los bij kopen...
NVR Cloud, je kan niet meer lokaal inloggen/ beelden bekijken zonder internet connectie...

So on, so on. Ze maken een prachtige UI.. i know.. maar wat een rot bedrijf

[Reactie gewijzigd door Greybeard op 22 juli 2024 14:59]

Precies, zo sta ik er ook steeds meer in. Unifi Video draait intern op een Ubuntu Linux VM die ik heb gepatched tot laatste versie Ubuntu 18.04 en daar laat ik hem dan maar op.

Firewalls dicht voor connecties van buitenaf en dat is het dan. Dit blijft gewoon werken ook als het ver EOL is. Het zij zo. Dat 'risico' accepteer ik dan maar.

De kracht was juist alles lokaal kunnen doen. Niet alles cloud-connected en daar straks ook nog maandelijks voor moeten betalen.
De oprichter heeft heel lang geleden bij Apple gewerkt. Dat is alles.
Als je de NVR los zelf draait, mis je dan niet zaken als motion detection ? Ik kreeg die vanuit mijn docker container niet werkend.
Nee, dat doen de camera's zelf. Record On Motion werkt gewoon prima bij mij.
Helemaal mee eens, ik vind het matig dat meerdere vlan's (nog steeds) niet mogelijk zijn in de Unifi Dream apparaten.

Dat van de MTU is nieuw voor mij, als eigenaar van een UDR die alleen maar problemen heeft gehad met de UDR gebruiken icm xgspon van KPN.
Zou het verklaren dat die MTU problemen geven met de zeker elk uur, wegvallende verbinding?
Heb je zelf praktijk ervaring met zulke issues?
Wat is er speciaal aan TV bij KPN? Met onze Fritz opstelling was het plug&play, zelfs met een el cheapo TP Link switch er tussen en aan de andere kant een Fritz!Powerline adapter. Ze zijn al een paar jaar over naar routed IPTV ipv bridged, zie bijvoorbeeld: https://forum.kpn.com/int...r-naar-routed-iptv-469822

Ik was in de veronderstelling dat je dan geen VLAN meer nodig had, al weet ik natuurlijk niet wat de Fritzbox onderwater regelt. Mis ik hier iets?
Wat iedereen er ook van vind, UNIFI heeft mijn WiFi gered.
Naar jarenlang gedoe met allerlei extenders van Fritz, Netgear en Linksys routers een jaar of 5 geleden alles eruit gekegeld. De USG zit direct op het glasvezelmodem aangesloten. Ik heb 5 AP's (LR en PRO) zowel buiten als binnen en nooit ook maar één keer gezeik gehad met de WiFi of het internet.

De enige upgrade welke ik wellicht ga doorvoeren is een Dreammachine Pro SE, maar enkel omdat we waarschijnlijk nog sneller glasvezel krijgen en de USG aan de max zit met 1000mbps.
Ik heb de Dream Machine thuis staan. Vrij weinig problemen mee, en ik draai nog wel de Early Access firmware. Kan het niet zijn dat je een rot ei had? Kan me niet voorstellen dat het met elke Dream Router zo gaat met de WiFi problemen. Ik zelf druk namelijk lekker alle andere signalen weg hier. De Dream Machine is echt een top apparaat en mijn nanoHD AP werkt ook super.
Of dit met de early-access firmware wel goed gaat weet ik niet, wat ik wel weet is dat wij geen rot exemplaar hebben aangezien gebruikers met firmwareversies 2.4.9 en 2.4.10 in deze thread (let op, unifi account nodig) hetzelfde melden.

Update: Thread lijkt verwijderd maar is hier te vinden

Update: Thread is terug met een nieuwe link 8)7

[Reactie gewijzigd door OlafWeijers op 22 juli 2024 14:59]

Uibiquiti werkt met relatief kleine ontwikkelteams aan veel te veel producten en productreeksen. Bugs blijven daardoor liggen. En je krijgt situaties waar bv unifi video plotseling stopt. Er zijn gewoon geen mensen voor om beide producten te onderhouden. Een tijd geleden zijn -in een Steve Jobs achtige woedebui van de eigenaar- een aantal hele goede engineers, waarom Mike Dudgeon, die actief waren binnen de community naar buiten gegooid. Daarna was alleen Glenn (trouwens een Nederlander) er nog. Die alles in zijn eentje mag managen. Andere engineers mogen zich niet meer laten zien op het forum volgens het beleid. Ubiquiti was vroeger community driven maar dit is 180 graden gedraaid.

Foutje in de review is de UniFi doorbell pro in verband brengen met Access. dit is een protect product. De vingerafdruklezer wordt later gekoppeld aan een electrisch slot. Staat nu in de US in EA. De NDA's voor EA zijn volgens mij ook niet echt rechtsgeldig buiten de US. De mensen die hem echt nodig hebben krijgen een NDA via een digitale notarisdienst voor hun kiezen. Deze heb ik moeten tekenen voor het alpha programma en het vertaalwerk, ik heb bijna al hun applicaties naar het Nederlands vertaald. Maar gebrekkige waardering vanuit Ubiquiti heeft ervoor gezorgd dat ik een paar maanden geleden ben gestopt.

[Reactie gewijzigd door m3gA op 22 juli 2024 14:59]

"Vreemd genoeg biedt UniFi Access geen ondersteuning voor de UniFi Doorbell G4 Pro"
Volgens mij staat dat precies in het artikel, Unifi Access en de Doorbell Pro werken niet samen. :)
Snap ik maar ik vroeg me af waarom je dit melde aangezien het een protect product is. Dus leek me logisch.
De overweging om het te vermelden was dat access gericht is op toegangscontrole van gebouwen waar een (deurbel met) vingerafdruklezer goed in past. Dat is natuurlijk als je de camera en intercomfunctie even wegdenkt die inderdaad zeker meer bij protect thuishoren.
Volgens mij weten ze ook zelf niet meer wat ze in welke productreeks moeten stoppen. Zou inderdaad logisch zijn om hem daar ook aan te bieden. Maar daar hebben ze weer andere producten voor.
Daarna was alleen Glenn (trouwens een Nederlander) er nog.
Eyyyyoooo
Ik las hier en daar positievere berichten over de early access versie van de Dream Router, ik vraag me heel erg af of daar dezelfde hard/software in zit als in de productie versie die jullie hebben getest. Als dat niet het geval is, dan zou dat wel eens kunnen leiden tot heel tegenstrijdige berichten over dit product...

Is wellicht dat Ubiquiti het zelf niet meer levert (Out of Stock) een indicatie?
Ik heb niet direct een antwoord op die vragen, ook omdat we de router niet zelf hebben geopend (dit om de optie voor een eventuele her-test open te laten). Hierdoor baseer ik me op foto's van de FCC die gedateerd zijn op oktober vorig jaar. Destijds was het apparaat inderdaad nog enkel verkrijgbaar via het early-access programma.

UnifiOS geeft wel aan dat alle specificaties kloppen, voor zover het gaat om GHz-en, MB's en dergelijke maar of de uitvoering die wij bezitten hetzelfde is als de early-access uitvoering, daar kunnen we enkel Ubiquiti in vertrouwen.
Kleine kanttekening is wel dat de Early Access prijs van de Dream Router slechts 60 Euro was. Ik heb hem hier ook staan, en voor 60 euro is het echt dikke prima. 300 is echter teveel als je mij vraagt.
Oefff ... ik zat ook te kijken om mijn USG te vervangen en 60-100 euro is dan leuk voor zo'n Dream Router, alleen als het 200+ euro wordt, dan wordt de vervanging Opnsense of Pfsense op een x86 processor doosje.
Lijkt erop dat dit topic al niet meer bestaat op het Unifi forum ;-) (ik heb een unifi account)

https://community.ui.com/...connection-Firmware-2-4-9
Dat is erg jammer, maar tegen 160 openstaande tabbladen in Chrome kan niets op: het topic stond nog ergens open en ik heb de inhoud ervan hier bewaard. Ik zal ook het artikel updaten.

Update: Thread is terug met een nieuwe link 8)7

[Reactie gewijzigd door OlafWeijers op 22 juli 2024 14:59]

Even voor de zekerheid, maar valt de info uit dat forum niet onder de NDA die hoort bij EA? Dus dat je nu niet per abuis informatie deelt die je niet openbaar mag delen? Just 2 be sure.
De thread blijkt inmiddels weer bereikbaar, maar wel met een andere URL.
De community van Ubiquiti is openbaar toegankelijk, ik heb het even gecontroleerd maar ook een account is daarvoor niet nodig (de foutmelding bij de incorrecte link werkte hier even verwarrend).

Verder nog even ter info: Wij zijn geen onderdeel van het early access programma van Ubiquiti. We hebben Ubiquiti gevraagd of de Dream Router beschikbaar was voor een review, maar deze bleek niet op voorraad. Nadat de Dream Router een week of twee later weer op voorraad kwam bij leveranciers, hebben wij deze zelf aangeschaft.
Duidelijk! Ik weet dat ze nogal op de NDA zitten tijdens EA maar als het gewoon openbaar toegankelijk is dan is het ook prima om te delen natuurlijk. De forumpost zelf lijkt me wel iets uit de EA periode, overigens.
Ik was er niet mee bekend maar het verwijderen van dergelijke informatieve nadeel kan ook gerust als een nadeel worden beschouwd van Unifi producten.
Ik heb de Dream Router hier ook staan en merk het m.b.t. WiFi ook. Mijn standaard Ziggo modem WiFi is vele malen sterker dan dat van m'n Dream Router. Daarnaast heb ik ook regelmatig dat de dreamrouter het even niet aan kan, als ik zit te rommelen in het dashboard.

Voor mij persoonlijk is het apparaat echt een teleurstelling. Had er aanzienlijk meer van verwacht.
Verwijder protect als je hem niet gebruikt. Dit zorgt voor een aanzienlijk sneller dashboard.
Die heb ik al weggehaald. Op zich is het dashboard goed te doen hoor. Alleen als er veel load komt, heeft het apparaat er toch wel de nodige moeite mee. Dat is wel jammer.
Vergeet niet dat de Dream Machine en de Dream Router echt wel verschillende apparaten zijn!
Ik was volledig in de war. Huh deze heb ik al ruim twee jaar staan. Maar bij nadere inspectie blijkt dat de dream **machine** te zijn. Op het oog dezelfde form factor en ook dezelfde functionaliteiten. Wat de grote verschillen zijn ben ik erg benieuwd naar. (Geen poe poorten op de dream machine)
Naast UniFi Networking kan deze ook UniFi protect en andere apps draaien (maximaal 2) (kan de Dream Machine niet), POE+ op 2 lan poorten, Display aan de voorkant voor statistieken en settings, WiFi6 ingebouwd ipv WiFi 5 (bij Dream Machine), 128Gb ingebouwde storage voor bijv UniFi protect en MicroSD slot voor extra storage.

[Reactie gewijzigd door tcviper op 22 juli 2024 14:59]

Akkoord; Overigens deze heeft WiFi4 ingebouwd volgens artikel. En de Dream Machine is substantieel duurder ~380 vs ~300. Weirde line-up.

[Reactie gewijzigd door Jochem op 22 juli 2024 14:59]

De dream machine heeft ook 4 cores en aanzienlijk snelle processoren. De UDR bevat eigenlijk een LR6 en deelt de processoren van de LR voor de andere taken.
Vreemd dat de Dream Machine een aantal applicaties niet kan (mag??) draaien terwijl de hardware meer ademruimte heeft.
Het lijkt mij dat deze meer een all in 1 instap sub pro router is boven Amplifi en de dream machine meer focused instap pro centrale naast dat er ook hogere tier is dream pro en dan krijg je ook 10gb aansluitingen
Naast dat er producten zijn die al lang op de markt zijn er nieuwere zijn valt deze mogelijk ook meer in de USG lijn.
Ik zou dan kijken naar nieuwer dan 2 jaar oud vs wat er al ruim 5 jaar op de markt is.

De kracht van wifi6 is dat efficienter met heel veel connecties aan kan. Dus als wifi5 hd must was is die wifi4 een probleem. Gezien deze centrale niet bedoeld is voor zware multi AP instalatie op pro niveau. Maar meer home centrale die net stapje meer wilt.
Meer voor rijtjes huis home en geen villa.
KAN is een relatief begrip. De hardware is dermate underspecced dat zelfs de core features (zoals in de review beschreven is) al niet optimaal werken.

Zelfs een UDM-PRO S met wat meer spierballen wil je ontzettend uit kijken hoeveel apparatuur je er mee wilt managen. 1 max 2 cameras bijvoorbeeld. Doe je meer krijg je performance problemen.

Deze dream router is (alleen) op papier heel mooi qua design en features maar in de praktijk is het allemaal net niet. Zelfs een UDM-PRO is in bepaalde prosumer gevallen al te zwak.

Ja mijn halve huis hangt vol met Ubiqiti apparatuur.
Heeft iemand deze al vergeleken met het TP-Link Omoda systeem?
Lawrence Systems heeft hier een vrij duidelijke video over gemaakt. Is zeker de moeite waard om te checken.

https://www.youtube.com/watch?v=tjtxDcKCZ18
Bij unify zelf kost deze maar 225 euro
Klopt!
Ik wil 'm ook wel aan je leveren voor 200 euro, maar helaas is 'ie op dit moment even uitverkocht :9

Het klopt dat de Ubiquiti Store een veel lagere prijs vermeld, maar in tegenstelling tot andere shops die het product morgen nog bij je thuis kunnen leveren, heeft deze winkel het product al zeker een maand niet op voorraad. De prijs lijkt me dus onnauwkeurig en tenzij je kunt pre-orderen in afwachting van nieuwe voorraad is zegt het niets :)

[Reactie gewijzigd door OlafWeijers op 22 juli 2024 14:59]

Firmware stabiliteit blijft een probleem op de ubiquity unifi apparaten. Updaten is als Russisch roulette. Je weet nooit of je DHCP of DNS problemen gaat krijgen. Spreek uit ervaring in het MKB met enkele tientallen uap-pro en uap6-lr access points en de 19" rackmounted unvr.

[Reactie gewijzigd door JasperE op 22 juli 2024 14:59]

Ik heb al meerdere jaren onderstaande apparaten thuis met een firmware auto update aan staan (wekelijks) en heb er nog nooit een issue mee gehad. (normaal ben ik echt niet van de auto update, maar juist omdat ik er nooit issues mee heb (en het een thuissituatie is) heb ik deze aan gezet.)
- UniFi CloudKey
- UniFi Gateway (USG-3P)
- Switch 16 ports (USW-Lite-16-POE)
- Switch 8 ports (USW-8-60W)
- AP (UAP-IW-HD)
- AP (UAP-AC-M)
- AP (UAP-AC-Pro)

Ik gebruik redelijk wat features zoals de VPN server, DHCP, meerdere SSID's ('gewoon', gast, iot), en heb een afwijkende DNS (pihole) + lancache. De stabiliteit merk ik ook omdat ik meerdere apps draaiende heb op een proxmox (home assistant, VaultWarden, Nginx proxy manager, etc...). Daarnaast zijn er 2 bekabelde en 4 Wifi IP cams die continu data naar mijn nas doorsturen. Dit maakt ook dat ik storingen zeer snel opmerk gezien mijn Synology meldingen maakt van onbereikbare camera's.
Hier:

1x UDM-Pro
4x UAP-AC-Pro (AP)
1x UAP-AC-M (AP)
2x US-8-150W (PoE switches)
1x USW-Lite-16-PoE (PoE switch)
2x USW-Flex-Mini (switches)
(en nog een handjevol Ubiquiti cameras die op de UDM-Pro opnemen)

Draai 4 SSID, 7 VLANs, 802.1x authenticatie en nog een hoop meer.
Heb verschillende problemen gehad met alles, 1 maal heeft het zelfs opgelost moeten worden door Ubiquiti zelf, waarna ze een firmware update uitgebracht hebben specifiek voor het probleem wat ik had.

Vooral op het gebied van DHCP, DNS en ARP zijn ze echt nog niet perfect. En dat JIJ geen problemen persoonlijk hebt gehad, is geen bewijs van dat ze geen problemen hebben. Check het forum van Ubiquiti zelf maar, ik ben zeker niet de enige.
Ik heb ook mijn huis vol staan met Unifi en ook echt nooit problemen gehad. Ik draai de controller wel 24/7 vanaf een docker servertje. Ik heb het idee dat zonder controller ze nog wel eens de weg kwijt raken. Maar zolang de controller draait is het bij mij echt al jaren stabiel. Ik heb wel de zero handoff uitstaan want die geeft in mijn ervaring wel veel problemen vooral met oudere wifi apparaten. Ik werk nu gewoon met min-rssi en dat werkt perfect. Zoals hierboven gezegd het ligt vooral aan je configuratie. Het is ook professioneel spul die je dus ook gewoon verkeerd configureren tegenover huis en tuin apparaten waar je eigenlijk niets fout kan doen.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 22 juli 2024 14:59]

Zoals eerder gezegd hebben verreweg de meeste bugs niets te maken met een misconfiguratie, maar zijn het echt gewoon bugs. Veel bugs hebben betrekking op een aantal vreemde hardware keuzes die Ubiquiti heeft gemaakt, zoals het compleet scheiden van SFP poorten en Ethernet poorten.

Daarnaast is dit absoluut geen professioneel spul, het is meer prosumer. Ubiquiti wordt echt never nooit niet in datacenters of core networks van grote bedrijven gebruikt.

[Reactie gewijzigd door OverSoft op 22 juli 2024 14:59]

Dat heb je toch echt verkeerd ubiquiti wordt zeker wel ingezet in bij bijv hotels, evenementen, universiteiten etc. Ben ze al vaak tegengekomen in het bedrijfsleven. De hele management software is ook ingericht om meerdere sites met 100den AP's te beheren etc. Dat heb je nou niet bepaald nodig als prosumer. Ik blijf erbij dat meeste problemen bij veel mensen echt wel voortkomen uit misconfiguratie en niet weten waar je mee bezig bent. Je kan niet denken dat omdat je je Asus game router kan instellen dat je dan maar even Unifi kan beheren. Dat is echt hele andere koek en moet je echt wel weten wat je doet. Bepaalde functies zijn echt alleen bruikbaar voor bepaalde situaties. Als jij maar gewoon wat aanvinkt omdat de feature wel cool klinkt gaat het mis.Ik zeg niet dat ubiquiti bug vrij is, zeker niet maar dat is geen enkel spul ook niet voor professioneel gebruik. Vaak genoeg windows server updates gehad die de boel op zijn kop gooiden. In het professionele circuit installeer je sowieso nooit zomaar updates en zeker niet automatisch. Die test je eerst voordat je ze over je hele netwerk uitrolt.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 22 juli 2024 14:59]

Ja het ziet er hartstikke leuk uit, het idee om met Unifi 100den devices te beheren over tientallen/honderden sites en nee, het werkt in de praktijk voor geen meter helaas.
Naja, zolang het werkt en je er niet aan hoeft te zitten werkt het, maar dat kan je over een merkloze AP ook zeggen...
Zodra je in de tientallen sites gaat werken wordt de interface traag, altijd leuk om een pagina te openen en dan 30-60 seconden te moeten wachten. Ook voelen veel dingen maar half af, leuk als beta firmware maar absoluut niet productie-ready.
Voor thuis is het leuk spul, voor een klein bedrijf/wifi op kantoor is het prima spul, voor grotere deployments is het goedkoop maar niet beter helaas.

Het is al wat jaren geleden dat ik met Unifi heb gewerkt in een grotere omgeving (~1500 Unifi devices over talloze klanten en locaties) maar destijds was rate-limiting nutteloos en alleen mogelijk op switch-poorten, de DHCP service was nog in 'beta' status en liep regelmatig vast wanneer er een paar honderd clients actief waren, en vrijwel elke firmware update moesten we met Unifi een ticket inschieten dat er weer iets kapot was omdat Ubiquiti de firmware zelf niet lijkt te testen.

Unifi is leuk speelgoed, met aspiraties om enterprise-schaal te worden gebruikt maar dat is het gewoon niet, het is een soort 'my first sysadmin setup' spul, makkelijk om in te stellen omdat er niet zo veel in te stellen valt en Unifi 90% voor jou regelt, soms met grote fouten...
e kan niet denken dat omdat je je Asus game router kan instellen dat je dan maar even Unifi kan beheren. Dat is echt hele andere koek
Nee, dat is vrijwel hetzelfde, beide gebruiken simpele setups en als je de Asus 'game' router kan instellen dan kan je Unifi ook instellen. Wanneer je daadwerkelijk professioneel spul gaat gebruiken mag je met de console poort/SSH aan de gang ipv mooie 'Next-Next-Next' klik menutjes, Unifi is een versimpelt systeem, vergelijkbaar met een normaal consumentenapparaat.
De EdgeMAX-lijn van apparaten is al wat meer in te stellen en hoewel ik prima tevreden ben met de Edgerouters hebben ook die heel wat fouten en bugs in de firmware, teveel om dat aan te raden voor een professionele omgeving.
Je kan er wel "bij blijven", maar de realiteit is echt anders... Er zitten ordes van grootte verschil tussen de hoeveelheid bugs in Ubiquiti spul en professioneel spul.
Daarnaast zijn wat APs in hotels en evenementen wel iets anders als een core netwerk van een bedrijf.
De meeste AP infra's draaien overigens volledig gescheiden van het bedrijfsnetwerk.

Ubiquiti richt zich op het MKB en de prosumer. Er is geen weldenkend datacenter wat een core gaat draaien op de gammele firmwares van Ubiquiti. Zelfs geen edge-cases. Die draai je op Cisco, Juniper, of Brocade.
Wil je professionele AP's, dan pak je Cisco, Aruba (HP), Sonicwall of Ruckus.

[Reactie gewijzigd door OverSoft op 22 juli 2024 14:59]

Het is ook professioneel spul die je dus ook gewoon verkeerd configureren tegenover huis en tuin apparaten waar je eigenlijk niets fout kan doen.
Nou ja. Professioneel is wel gelijk heel heftig verwoord. Het is heel flexibel te configureren, maar professioneel is toch wat overdreven. Althans: Als je professioneel bedoeld als "Voor zakelijk gebruik. Je inkomen is ervan afhankelijk (dus de facto voor bedrijven enz)"
Zaken die ik mis ten opzichte van 'professionele apparatuur' is bijvoorbeeld het kunnen luisteren naar een switch-poort (dus niet op IP-niveau, maar alle frames op poort-niveau, ongeacht het protocol). Maar ook zaken als privileges beperken. Je kan geen privileges uitdelen aan bepaalde gebruikers. Je bent admin of 'alleen lezen'. Ik kan niet zeggen. "Gebruiker xyz mag alleen switch poort abc resetten" (ik noem maar een zijstraat)
Ook is het een gedoe om bijvoorbeeld een echt 'Management VLAN' te maken die gescheiden is van de rest. Je bent bijna verplicht het native LAN te gebruiken voor beheer van het netwerk zelf. Het kan wel, maar dan haal je heel veel gezeur over je heen als je is een apparaat moet vervangen of toevoegen.

Dit gezegd hebbende:
Ik heb het hier in huis draaien en persoonlijk nooit echte problemen ondervonden die ik niet zelf kon oplossen en later in bugfixes werden rechtgetrokken door Ubiquity. Maar voor echt professioneel gebruik zou ik niet verder dan MKB gaan. Het is relatief lichte (commodity?) hardware die wel heel goed wordt uitbenut en zolang je niet teveel exotische dingen wil doen, voldoet het meer dan prima.

Zoals anderen al melden zou ik het eerder prosumer noemen.

Als je echter onder professioneel verstaat "Je moet snappen waar je mee bezig bent en het is een stuk uitgebreider dan een Asus/Samsung-routertje van de Media Markt" dan ben ik het wel met je eens.

N.B.
Als je op de fora van Ubiquity kijkt zie je dat men best wel veel problemen ondervindt. Heel vaak onder zeer specifieke omstandigheden, maar het zijn wel echte problemen met de software/firmware/hardware. Niet zozeer de configuraties van de mensen zelf. Althans. Die zitten er uiteraard ook tussen, maar lang niet allemaal.
Als je alleen al kijkt naar wat voor soort bugfixes er zijn bij de release notes, geeft het ook niet echt een wollig gevoel :)
Als ze geen issues hadden, dan hadden ze geen supportafdeling :-)

Wat ik aangeef, is dat er situaties en configuraties zijn waarbij UniFi zeker probleemloos kan werken.
Mensen geven in de chats aan dat ze issues hadden en ik geef aan dat ik nog geen issues gehad heb. Allemaar pure objectieve data om de lezers die geen UniFi hebben, een beeld te geven.
Nergens beweer ik dat ze altijd probleemloos zijn, noch beweer ik dat de anderen fouten maken. Ik snap jouw reactie met de full caps "JIJ" dus ook niet.

Ik ben wel erg nieuwsgierig naar welke issues ivm DHCP je had. Liep de service vast, deelde hij foute adressen uit,... ?
Ditto ivm DNS. Bedoel je dat de DHCP een foute DNS mee gaf, of dat de DNS filter niet werkte, of dat hij het niet doorgaf naar de "upstream" dns?
En ARP verbaast me al helemaal. ARP is zo oud als de straat; wat had je voor? Wat waren de symptomen en hoe verliep de speurtocht naar een oplossing?
Je hebt zie ik ook ervaring met de support van Ubiquiti en ze hebben zelfs een firmware update uitgebracht (met dank aan jou). Mag ik daaruit afleiden dat de support van hen goed is? Ik heb daar namelijk nog geen ervaring mee (*knock on wood* - liever dat ik het niet moet ervaren hoor :-))
De DHCP issues vielen samen met de ARP issues. Bij het roamen tussen APs werden IPs (en de bijbehorende ARP requests) naar de verkeerde switch poorten gestuurd, en die kwamen dus niet aan bij de APs waar de apparaten naar toe geroamed waren. Hierdoor verloor het roamende apparaat na een aantal seconden zijn IP en kon het tot 90 seconden duren voordat hij weer een IP kon krijgen (zelfs met handmatig release/renew). Ook werkten ARP requests voor dit apparaat niet meer. Je kreeg simpelweg een niet-bestaand MAC adres terug of helemaal niets.

Dit had te maken met een bug in de firmware van de UDM-Pro, waarvan de ethernet poorten en de SFP poort feitelijk niet op 1 switch zitten, maar software matig worden doorgestuurd intern.
Hierin ging dus iets mis, waardoor switches die via SFP waren verbonden en switches die via Ethernet waren verbonden niet lekker met elkaar samen werkten. Een oplossing zou zijn geweest: sluit 1 grote switch aan via SFP en verbind hier alles mee, maar dat is natuurlijk geen solide oplossing.
Uiteindelijk heeft Ubiquiti hier dus een firmware fix voor uitgebracht.

Qua DNS is het tegenwoordig redelijk stabiel, maar in het verleden zijn er mega veel problemen geweest waarbij cache invalidatie niet goed werkte (dus nadat de record expired was, bleef hij toch gewoon in de cache staan), round-robin DNS werkte niet, en nog veel meer vreemde problemen (dit had dus betrekking op de interne DNS server).

Ik moet ook even afkloppen, want ik heb de afgelopen 6 maanden geen (grote) problemen meer gehad, anders dan wazige bugs in early release firmwares (welke je mag verwachten), voornamelijk in UniFi Protect.
Dat is inderdaad niet echt netjes dat dergelijke bug (SFP + ethernet) niet in testing gevonden waren.
Roamen tussen AP's die aan verschillende switches hangen (en op verschillende manieren zijn aangesloten) zou gewoon out of the box moeten werken.
Volledig eens dat dit niet hoort, maar wel netjes dat ze het opgelost hebben.
Wat was eigenlijk de doorlooptijd voordat ze een nieuwe firmware gebouwd hadden hiervoor?
Ik kreeg een interne test firmware binnen een week, de fix is uiteindelijk ongeveer 4.5 week later doorgevoerd in een early release versie.
Hier het probleem dat als je hem aansluit de WAN poort al geen DHCP ip adres van mijn Ziggo hitron modem accepteert. Gevolg : geen verbinding en daar gaat je wizard.....

Daarnaast valt constant mijn netwerk weg (geen ssid zichtbaar) terwijl dit zonder UDM pro met enkel de UAP ACM pro's 2 jaar non stop heeft gewerkt.....

Op de forums klaagt men nog voortdurend over deze 2 zaken....

[Reactie gewijzigd door hatex op 22 juli 2024 14:59]

Ik heb hier al meer dan een jaar geen wegvallend SSID gemerkt. Weliswaar met een U6-lite en een U6-lr maar toch. Heb je een oude config overgezet of ben je vanaf 0 begonnen met de UDM?
Een thuisinstallatie is echt niet te vergelijken. Als je tientallen gebruikers hebt , dan loop je veel eerder en vaker tegen de bugs aan die thuisgebruikers in deze thread ook al vaak tegen zijn gekomen. En dat in n=1 situaties. Tel die allemaal bij elkaar op en dan heb je hoe vaak mensen niet kunnen werken. En ook hoe vaak systeembeheer wordt lastig gevallen.

Unifi krijg je best stabiel zakelijk als je met veel moeite, vallen en opstaan, uit hebt gevonden welke features en firmwares je in welke combinatie stabiel kan gebruiken. Besef je wel dat je tijdens dat vallen en opstaan mensen niet kunnen werken en systeembeheer tickets krijgt.
Systeembeheerder of netwerkbeheerder? Zegt vaak iets over de kennis van deze persoon.
Heeft die een CCNA of iets vergelijkbaar? Beangstigend vaak zit de fout tussen het scherm en de stoel. Is de software van Ubiquity bugloos? Hell no, maar deze is zeker niet zo slecht als dat je doet blijken.

Ik ben het eens dat als je alfa of pre-release firmwares draait, dat het fout loopt. Common sense lijkt me dat.
Ook dient voor elke uitdraai alle updates getest te worden; dat is zo bij servers en applicaties, maar evengoed bij netwerken. En als je een update doet, dan heb je ook een rollback plan. Dit gaat niet eens over UniFi, dit is gewoon common sense.

Een update en testing doe je ook niet tijdens productie-uren, maar net op minder drukke momenten of weekends. Vaak ook vestiging per vestiging + met afspraak van de managers van de afdelingen dat er werken.

Ook moet je geen updates doen als je de wijzigingen niet nodig hebt of als security updates niet van toepassing zijn voor jou. Hier geldt dan de regel "don't fix what ain't broken".

Mijn thuissituatie is overigens 3 AP's met roaming over een 900m² waar in de 70 devices op het netwerk zitten waarvan net geen 60 op de wifi. Ik heb 4 al wat oudere kids waardoor er dus 6 gebruikers zijn die alles van gaming tot streaming tot Netflix tot videochatten doen. Hun eisen zijn vaak veel hoger dan de gemiddelde 'hoe snel komt mijn mail in mijn Outlook toe'-gebruiker.

Ik werk overigens voor een firma van ongeveer 50.000 man; ik weet zeer goed wat verstoringen teweeg brengen en hoe cruciaal een goed werkend netwerk is. Daarom net dat ik eigenaarschap belangrijk vindt; als ik iets uitrol, dan zijn bugs mijn fout dat ik ze niet gezien heb. Als ik onnodig updates doe, dan is die downtime mijn fout. Als ik op ongepaste momenten updates doe, wegens gebrek aan communicatie, dan is dat mijn fout. Je gaat me niet snel met een vinger zien wijzen; ik ben tenslotte aangenomen om te zorgen dat het werkt. Niet om te zeggen waarom het niet werkt. En is een nieuwe feature nodig voor een project, dan is 'neen' ook een perfect antwoord. En indien ze een 'ja' afdwingen, dan is het aan mij om hen te duiden op de risico's en de tijd dat het duurt om in gevallen van nood deze dingen terug te draaien. Op dat moment is er ook een shift van verantwoordelijkheid op de garantie dat het allemaal werkt.

Tenslotte vraag ik me oprecht af welke features je niet kon combineren. Je hebt er naar eigen zeggen veel moeite in gestoken en dat dus met vallen en opstaan, dus je hebt vast nog veel zaken die je top-of-mind nog weet of wellicht ergens een lijstje. Jouw ervaringen kunnen veel mensen hier helpen, of zelfs behoeden om UniFi aan te schaffen indien ze van deze combinaties wouden gebruik maken.
Ja dat verschilt dus per firmware. De kern is dat er telkens nieuwe problemen met updates ontstaan. Als jij met je 50k medewerkers zelf met je eigen testen wil compenseren voor het gebrek aan kwaliteitscontrole en het ontbreken van de "known bugs" documentatie van unifi moet je dat vooral doen. Dat testen moet je natuurlijk doen maar als daar wat uit komt liefst een gedocumenteerd pad naar de oplossing vanuit de fabrikant. Zelf zou ik de kostbare medewerkers met de kennis daarvoor liever wat anders laten doen dan dat gat proberen op te vullen. In retrospect zou ik zelf nu voor Ruckus of Aruba kiezen. Ieder zijn eigen mening.

[Reactie gewijzigd door JasperE op 22 juli 2024 14:59]

Vandaag weer een voorbeeld: bij migratie van controller komt de unifi admin login niet goed mee bij een recovery van een handmatige backup, waardoor je na recovery niet kan inloggen. Herstel je je een automatische backup dan werkt het wel.

(Controller naar docker instance verhuisd)
Ok, eerste vraag: is die docker-image van Unifi? Is dat een door hen geleverd en ondersteund product?
Of is het gemaakt en onderhouden door een 3de groep die gewoon de repositories van Unifi gebruiken om een omgeving na te maken?

2de vraag: weet je dat er 2 soorten backups zijn: die van de controller en die van de netwerk applicatie.
(ze raden aan om die van de controller te gebruiken, gemaakt in die beperkte Unifi OS omgeving) - ben ik zelf toevallig net tegen de lamp mee gelopen - (moest toen ook aan jou denken :+ ), maar langs de andere kant zeggen ze het wel nadrukkelijk, dus dat was eerder mijn fout en mijn gebrek aan voorbereiding.
Dit betrof inderdaad een backup die was gemaakt met de "export site" functionaliteit. zowel oude als nieuwe systeem op een Linux host, dus geen cloud key oid. Deze had ik geïmporteerd in initialisatie van een nieuwe controller. Goed punt dus dat je aanhaalt. Zou mooi zijn geweest als die import geblokkeerd werd met melding dat je een controller niet kan initialiseren met een site backup en dat het ik onderscheid tussen de twee zou zijn benadrukt in UI. Resultaat was een controller zonder accounts.

[Reactie gewijzigd door JasperE op 22 juli 2024 14:59]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @JasperE5 juli 2022 09:10
Firmware stabiliteit blijft een probleem op de ubiquity unifi apparaten. Updaten is als Russisch roulette.
Dit hoor je vaker maar volgens mij is het redelijk overdreven. Ja, er gaat wel eens iets mis als ik de reacties her en der lees maar zelf heb ik nog nooit echt issues gehad na een upgrade. Sowieso is het raadzaam om goed te testen waar mogelijk (of om de reacties van early adopters af te wachten) voor je breed gaat uitrollen.
Mijn ervaring is dat nieuwe firmware "trialware" lijkt te zijn. Mooie testcases zijn mijn vaatwasser (zit WiFi op ja), de Toon en de zonnepaneel-omvormer-WiFi als 2.4GHz gebruikers in combinatie met 3X een U6-lite. Updates komen zeer, zeer regelmatig maar inderdaad maar de vraag of die drie weer online komen waarbij bij en reactie mijnerzijds er weer een nieuwe build komt die dan soms weer werkt. Altijd even goed bijhouden wat de laatste versie is die wel goed werkt.

Als Tweaker geen probleem, maar wat in het artikel staat: "gericht op zakelijk gebruik door kleine en middelgrote ondernemingen" gaat het niet worden. De firmware is daar oprecht te instabiel voor en de frequentie van nieuwe versie ook (veel) te groot om alles fatsoenlijk te kunnen testen. Mijn ervaring is dat ik in een enkel geval geen issues heb, Nu heb ik alleen de U6-Lite als device, wellicht is dat net een wat lastiger ding, geen idee. Maar Unifi professioneel inzetten zou ik zonder enige twijfel afraden.
De quote die je aanhaalt is iets langer, namelijk: "van oudsher meer gericht op zakelijk gebruik door kleine en middelgrote ondernemingen"
Juist die 3 extra woordjes die je (expres?) weglaat, geven een andere lading aan de woorden erna.

Veel UniFi en -breder gezien- Ubiquiti producten zijn geënt op de zakelijke markt. Dat deze zijn geadopteerd door prosumers door de modulaire opzet het en uitgebreide centrale beheerssysteem wat goed aansluit bij de veeleisende thuisgebruiker, doet aan dat business DNA niet af. Daar doelde ik op met die (volledige) quote.

Dat de kwaliteit van de firmware en de -updates een slechte reputatie krijgen is in mijn idee iets van de afgelopen jaren. In dat licht ben ik het zeker met je eens dat je jezelf op dit moment je best even achter je oren mag krabben als je overweegt om het netwerk van je onderneming met UniFi-apparatuur uit te rusten. De verhalen in de reacties onder dit artikel zijn in sommige gevallen niet mals.
Ik snap je quote volledig, maar snelheid van firmware uitbrengen lijkt de afgelopen maanden/jaren belangrijker dan de kwaliteit ervan. Dat is voor thuis niet acceptabel maar voor welke onderneming dan ook al helemaal niet. Juist voor de wat kleinere onderneming moet het gewoon werken en geen gedoe opleveren omdat juist dat soort bedrijven geen eigen IT afdeling hebben. Nu zullen die ook niet met iedere update meerollen verwacht ik waardoor bugs ook wat minder vaak zich laten zien.

Punt wat ik wil maken is dat waar Ubiquiti zich nu laat zien je niet als IT bedrijf wil zitten. Je kan business DNA pretenderen, maar daar hoort meer bij dan modulaire opzet en een centraal beheer-systeem. Cutting edge en stabiliteit zijn lastig te verenigen, maar moet je als bedrijf een weg in vinden. Richt je je op een zakelijke markt, dan richt je je mijn inziens op stabiliteit en feature set met nadruk op stabiliteit en goed, heel goed testen.

De reactiesnelheid van Ubiquiti is overigens te roemen, maar om een aantal builds te sturen in enkele dagen geeft geen gerust gevoel. Voor mij als tweaker leuk om mee te hobbyen, maar zakelijk is dit gewoon geen levensvatbaar product, niet voor kleine en middelgrote ondernemingen en zeker niet voor alles daarboven.

Nog steeds vind ik het prachtig spul om mee te spelen en hou ik voor thuis nauwkeurig bij wat de laatst goed werkende versie is. Voor zakelijk gebruik raad ik deze inmiddels volledig af. Aerohive (Extremenetworks), Aruba(HP), Cisco, Cisco/Meraki zijn wellicht weinig spannend, maar qua stabiliteit echt een flinke stap verder. Nu bestaan deze bedrijven vaak al (veel) langer dan Ubiquiti, ik heb er ook wel vertrouwen in dat het goed komt met Ubiquiti, gewoon een kwestie van tijd en de rit uitzitten.
Ik zie interpreteerde je reactie op de quote niet helemaal goed zie ik. Excuus. Ik ben het verder grotendeels met je eens. In een 'vorig leven' beheerde ik ook veel Unifi spul van klanten (met o.a. een linux-gebaseerde controller op een VPS in de cloud, waarmee destijds gewoon nog alles kon zonder limitaties..). Dat de software-releases met stappen achteruit zijn gegaan heb ik aan het eind van dat tijdperk ook zien gebeuren. Erg zonde, want het systeem zit in een hele goede hoek qua prijs en mogelijkheden, maar de firmware releases verpesten heel veel.
In mijn ervaring is het nu 1x mis gegaan met een update, maar de laatste updates zijn allemaal vlekkeloos gegaan. Het is wel een feit dat de software redelijk brak is en als het draait, je er niet meer aan moet komen want straks verpest je iets en moet je de boel weer fixen.
Udmp.switchtjes, u6 APs en wat camera’s
Niet alleen dat, in hun prijsklasse is de snelheid en kwaliteit van het signaal ook eigenlijk ondermaats. Het is allemaal fantastisch spul op papier, maar in de praktijk is het dweilen met de kraan open qua issues, stabiliteit, you name it. En hoeveel features er ook opzitten, er zijn altijd belangrijke features die toch wel missen of niet goed werken.

Leuk idee allemaal op papier en er trappen hele volksstammen in, maar ik blijf lekker weg bij die onzin van Ubiquiti.
Same here. Een paar jaar geleden was het allemaal top, maar tegenwoordig heb ik het gevoel dat alles van Ubiquity met ducttape aan elkaar is gerommeld. Waardeloze refactor van de webinterface, devices die ineens niet meer bereikbaar zijn (harde reset nodig), meerdere kapotte units gehad. Updaten durf ik niet meer te doen, dat is inderdaad Russisch roulette.

Maar ja, wat is het alternatief ;)
Verschillende apparaten van unifi in gebruik nog nooit last van de genoemde problemen gehad.
Updaten is als Russisch roulette.
Is dat 1 op 6 zoals met een revolver of doe je dat met een pistool? ;-)

Waren dat specifieke updates in combinatie met specifieke producten? Zo ja, welke? En over wat voor DHCP/DNS hebben we het dan?

Ubiquity is relatief goedkoop als business solution, maar als je dat dan weer kwijt bent aan incidenten verhelpen wordt je daar niet zo happy van... Ik heb goede ervaring in business met Aerohive Networks, maar erg duur met terugkerende licentiekosten, ik zie ook dat ze zijn overgenomen door Extreme Networks...

Ik heb thuis over het algemeen geen issues met de firmware updates, maar dat is een gevalletje N=1 en ben heel benieuwd naar ervaringen van mensen die in het 'wild' dergelijke zaken al langer beheren.
Betreft een WiFi netwerk van zo'n 30 simultaan verbonden Probook, Thinkpad en Thinkbook laptops via Radius auth in AD netwerk, en ongv 80 byod op het wpa2 gastennetwerk. Verschillende vlans dus, aangesloten op Aruba PoE switches en een Palo Alto firewall. Netwerk switches via SFP redundante fiberring onderling verbonden. Stuk of 20 uap-pro's en twee uap6-lr's. Sinds februari 2019 in productie.

Inmiddels heb ik met trial&error een stabiele fw release gevonden en ben gewoon gestopt met updaten van de uap's. Te vaak na een update problemen op diverse apparaten, . Alleen de mondige gebruikers hoor je dan, de rest prikt een kabel in. Thuis merk je dat gewoon niet zo snel (heb er zelf ook 3 hangen en daar geen problemen mee) maar in een bedrijfsnetwerk heb je de dag of enkele dagen na een update vaak mensen met een laptop aan het bureau van de IT desk staan. Problemen zijn dan ma firmware rollback verdwenen.

Ook hier custom firmwares van de support gedraaid na wireshark debug sessies waarin bestaan van de bugs bevestigd werd door de developers bij unifi. Maar dat ga je als mkber ook niet bij iedere update opnieuw doen. Want problemen waren na updates geen uitzondering. Het moet gewoon werken. Want de collega's moeten verder kunnen. De hobby prosumers hier begrijpen dat zo te zien niet.

Ter vergelijking, op onze Palo Alto firewalls, Aruba switches, brocade storage switches 3par storage en proliant servers heb ik deze situaties nog -nooit- meegemaakt.

[Reactie gewijzigd door JasperE op 22 juli 2024 14:59]

De laatste paar firmware updates van de AP's hebben af en toe wel voor verrassingen gezorgd bij mij thuis ja. APs die ineens niet meer te bereiken waren of dat bepaalde apparaten niet meer wilden koppelen, of alleen nog maar op 1 AP wilden connecteren.

Een hardnekkig issue zit er ook nog steeds in met mijn BluOS systeem. Ik vermoed dat er op de AP iets volloopt/stukgaat op het gebied van multicast. Na een aantal dagen of weken kun je de versterker niet meer benaderen met de app, terwijl hij keurig verbonden is en ping-baar is. Als ik de APs dan reboot, is het weer een tijdje goed.

En dit is dan "gewoon" thuis, waar je worst case een paar gefrustreerde gezinsleden hebt die slechte wifi hebben...
Dat is geen probleem maar keuze. De concurrenten die dat wel op orde hebben zoals Cisco betaal veelvoud voor apparatuur maar ook maandelijkse service contracten.
Als je die kapitaal binnen harkt met service contracten heb je ook kapaitaal om die top support in de lucht te houden.
Unifi is voor gewone consument duur.
Voor pro summer heel cheap zo cheap dat support beknabbeld is.
Goede pay once instap oplossing voor semi pro of heavy user.

Sommige MKB hebben netwerk in beheer bij automatiseerder en die beheerd hun unifi controler en die houden de firmware in de gaten door interne test op robustheid.
Zo werken de meeste unifi online netwerk firma met yt kanaal.
Sluit ik me bij aan. De opstap naar Cisco of Ruckus in prijs is vrij groot. Benieuwd hoe de productlijn van Aruba zich verder zal ontwikkelen.
Ubiquiti lijkt niet op de problemen met deze router te reageren, ondanks verzoeken langs verschillende wegen. Op het supportforum is de melding over dit probleem van diverse gebruikers al meer dan een maand onbeantwoord.
Meer dan genoeg reden om producten van deze firma links te laten liggen.
Hoewel ik meerdere problemen gehad heb met mijn thuis netwerk van Ubiquiti, heb ik over de support afdeling van Ubiquiti echt niet te klagen. Eenmaal heeft iemand van support mij via Google Hangouts live ondersteuning gegeven, iets wat uiteindelijk een firmware fout bleek te zijn waarvoor ik binnen een week een patch kreeg en die 4 weken later in de release firmware is uitgebracht.
Ik ben het in basis met je eens, maar ik denk niet dat je dat in dit segment heel anders gaat zien.
Dit en dat je eigenlijk verkapte beta-tester bent is gewoon schandalig. En dan nog steeds zulke gigantische prijzen vragen...
De betatest voor dit product is al weer even geleden en toen betaalde je $79 voor het product, de MSRP is momenteel $199 en bij de leverancier kost het normaal €228 (inc. BTW.), maar momenteel daar niet leverbaar. De hoge ~€300 prijs komt door de wederverkopers die de prijs opdrijven. Zie het als de hoge prijzen van videokaarten de afgelopen twee+ jaar...

Daarnaast vraag ik me af of er met Ubiquiti Support contact is geweest om de issues op te lossen. Een forum draadje is leuk, maar dat is niet gelijk aan contact met een support afdeling...
Ik denk dat hij meer bedoeld dat ook al is het geen beta meer, dat het nog wel zo voelt met alle issue's ;).

En volgens mij staat in het artikel duidelijk dat Tweakers wel officieel een support ticket heeft ingediend. Maar buiten het aloude 'stuur een hoop logs en info' is daar nog 0 inhoudelijk / nuttig iets op gereageerd, en zeker geen oplossing.
Ik mis voornamelijk router functionaliteit in de Ubiquiti producten. Geen out-of-the-box reverse proxy, gelimiteerde VPN mogelijkheden, gelimiteerde firewall mogelijkheden etc etc. Pfsense / Opnsense heeft een wat hogere leercurve, echter veel meer mogelijkheden.

btw, wat heb je nou aan 2 POE poorten? 8)7

[Reactie gewijzigd door retep69 op 22 juli 2024 14:59]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @retep695 juli 2022 09:36
Al de zaken die je hier noemt zijn geen router functionaliteit maar aanvullende features. Een reverse proxy heeft niets met een router te maken, een VPN mogelijkheid evenmin.
Ik draai mijn HA proxy toch echt het liefst op de edge, dus op de router / firewall, maar het hoeft natuurlijk niet. En ja, een s2svpn bouw ik toch echt op vanaf mijn edge.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @retep695 juli 2022 12:01
Dat snap ik maar wat je noemt zijn feitelijk geen router functionaliteiten maar toegevoegde "applicaties". Jij zoekt meer een alles in 1 dan dat je het echt hebt over routing functies lijkt het. Dat is prima maar bv een reverse proxy (OSI layer 7) heeft niets van doen met routing (OSI layer 3).
Ik mis voornamelijk router functionaliteit in de Ubiquiti producten. Geen out-of-the-box reverse proxy, gelimiteerde VPN mogelijkheden, gelimiteerde firewall mogelijkheden etc etc. Pfsense / Opnsense heeft een wat hogere leercurve, echter veel meer mogelijkheden.

btw, wat heb je nou aan 2 POE poorten? 8)7
Voor in huis is dat nu precies wel voldoende: dat zijn 2 toegevoegde AP’s of 2 camera’s. Net wat je wilt. Daar zijn de PoE poorten voor.

Jij hebt duidelijk heel specifieke wensen en dan kun je inderdaad beter bij Pfsense of Opnsense blijven, maar op tweakers zijn vaker niet dan wel gemiddeld. Dit is sowieso een product wat een specifieke groep aanspreekt: prosumer of klein bedrijf/zelfstandige waarbij dit product alle wensen vervult.
Wat heel bijzonder is bij deze test is dat ze de belangrijkste functie van een router -de doorvoersnelheid- niet gemeten hebben. Ik heb hier een gbit glasvezel liggen en heb deze Dream Router in early access getest. De doorvoersnelheid kwam niet hoger dan 600mbit vanwege het feit dat de processor zwaar underpowered voor de functionaliteit die dit apparaat biedt. Heb je een 500mbit verbinding of lager, dan is dit absoluut een zeer mooi apparaat.

Ik ben nu overgestapt naar een Dream Machine die een quad core cpu aanboord heeft en gemakkelijk gtbit kan routeren. Het punt is de de Dream Machine-lijn geen hardware acceleratie heeft vanwege bepaalde functionaliteit, daardoor wordt het routing gedeelte softwarematig afgehandeld. Wat verder prima is, maar je moet er wel wat kracht voor hebben.
We hebben de bedrade doorvoer ook bij deze router getest, zoals we bij alle routers doen. De Dream Router voert hierbij in beide richtingen (WAN->LAN en LAN->WAN) 949Mbit/s door. Ook voeren we testen uit waarbij we verkeer vanaf WAN naar LAN door poort 80 en poort 3000(iets willekeuriger) om te testen of port-forwarding invloed heeft op de snelheid. Ook deze test doorstond de Dream Router met glans, net als alle andere routers die we tot nu toe met deze methode hebben beproefd dus heel speciaal is dat niet ;)

Aangezien eigenlijk alle apparatuur die we tot nu toe in de opstelling hebben getest hier altijd maximaal op scoort en de begrenzing over het algemeen meer in de eigenschappen van de poort zitten (vaak 1Gbit/s) vermelden we de uitslag van deze test alleen als er wel iets over te melden valt.

Geen bericht, goed bericht dus, met deze tests.
Goed om te lezen, dan is er behoorlijk wat progressie gemaakt sinds early access aangezien dit een veelgehoorde klacht was destijds. Bedankt voor je aanvulling!
Was dat performance probleem niet alleen met PPOE (KPN) verbindingen? Volgens mij was al uitgesloten dat de maximale snelheid gewoon gehaald werd op bijvoorbeeld T-Mobile glas.
Nee, ik zit bij Tweak zonder PPPOE. Maar het was een veelgehoorde klacht, op de Ubiquiti Discord kwamen zelfs nog wat memes voorbij met betrekking tot de snelheid toen hij als gbit router gepresenteerd werd na early access. Destijds kregen we te horen dat de snelheid niet zou verbeteren, blijkbaar is dat wel gebeurd.
Dat begrijp ik. Maar de Dream kan ook packet inspection e.d. Wanneer deze opties worden aangevinkt verwacht ik dat de doorvoersnelheid van de Dream in elkaar zal zakken met de aanwezige processor.
Klopt,

600mbit als je Threat Management optie aanzet. Dat kost idd wat processor kracht waardoor hij van +/- 1000 terugvalt.
Wat voor mij niet erg is, zoals je aangeeft, omdat mijn verbinding bij Ziggo 600 is.

Ik heb het apparaat eigenlijk naar volle tevredenheid draaien sinds ik hem in Early Access heb gekocht.
3 APs, 3 POE switches, 37 devices, Paar camera's.
Hij lijkt het allemaal prima aan te kunnen.

Meest ideale.. blokkeren van devices met een druk op de knop. Daar heeft mijn zoon veel ervaring mee :9
En de vrij gemakkelijke setup van VLans. Mijn kids zitten allemaal op een apart netwerk.

[Reactie gewijzigd door Tranzy op 22 juli 2024 14:59]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.