Koppen testen en niet schrijven over featurephones of investeringsrondes

Mogelijk heb je de afgelopen tijd wat gekke dingen zien gebeuren in onze koppen. Denk aan titels die veranderen of die in de tracker of op sociale media anders zijn dan op de frontpage. We zijn vaker aan het A/B-testen. Verder hadden we discussies over featurephones en investeringsrondes.

Wat voor artikel is dit?

De komende tijd willen we jullie wat meer vertellen over het nieuws op Tweakers. Daarom willen we met regelmaat een artikel schrijven waarin we beschrijven wat er achter de schermen van het Tweakers-nieuwsteam speelde. Waarom hebben we bepaalde keuzes gemaakt, welke journalistieke overwegingen maakten we, hoe bepalen we wanneer iets nieuwswaardig is of juist niet?

Dit is een experiment om te kijken of jullie dit soort artikelen waarderen. Wil je iets aankaarten of vragen? Laat het dan weten in de comments!

We zijn de laatste paar weken actiever aan de slag gegaan met het testen van onze titels. We gebruiken daarvoor een tool die clientside verschillende titels uitserveert een twee groepen gebruikers. Aan de hand van de zogenaamde click through rate en de gerelateerde loyalty click through rate kunnen we hypothesen testen over hoe we onze koppen beter kunnen opstellen.

Al jaren zijn we er bij Tweakers trots op dat we niet aan veel poespas hoeven te doen om lezers te vinden. We hebben geen Tien Redenen Nodig Waarom Jij Op Koppen Moet Klikken en we hoeven geen capriolen uit te halen om kliks binnen te harken. We gebruiken bijvoorbeeld vaak termen als 'toont' of 'brengt uit' of 'introduceert'. Hoewel dat allemaal feitelijk correct is, zegt het niet altijd veel. Wat betekent dit? Waarom is dit relevant? Dat levert voor ons weer vragen op als: waarom zouden onze lezers eigenlijk hierop klikken? En: hoe kunnen we onze koppen interessanter maken zonder meteen in clickbait te vervallen?

We zijn daarom begin dit jaar begonnen met het A/B-testen van koppen. We gebruiken daarvoor een tool genaamd SmartOcto. Die maakt het mogelijk om voor een artikel twee of meerdere potentiële titels uit te proberen. Als we een test starten, geven we bijvoorbeeld twee verschillende titels op voor een artikel. SmartOcto toont die twee titels clientside bij twee groepen willekeurige bezoekers voor een periode van een half uur. Daarna krijgen we in een dashboard het resultaat te zien: hoe vaak lezers doorklikken op titels en hoe lang ze vervolgens in het artikel blijven. Op basis daarvan kunnen we ervoor kiezen een 'winnende' titel definitief door te voeren via ons cms.

SmartOcto
SmartOcto, de tool waarmee we A/B-tests uitvoeren

We doen dat altijd vanuit een hypothese. Neem bijvoorbeeld dit artikel. Onze oorspronkelijke kop was: "Samsung rolt Android 15 uit naar meer Galaxy-toestellen in april". Feitelijk helemaal correct, maar wat betekent dit voor jou als Galaxy-gebruiker? Wat heb je hieraan? Je krijgt dan bijvoorbeeld de nieuwe One UI 7-skin. Daarom hebben we als test dat in de kop gezet, die inmiddels is aangepast naar "Meer Samsung Galaxy-telefoons krijgen in april de nieuwe One UI 7-skin". Een ander voorbeeld: onze aanvankelijke titel op dit nieuwsbericht was "Apple introduceert M3 Ultra-chip met 32 cpu-cores en maximaal 512GB geheugen", maar dat hebben we op basis van een test aangepast naar: "Apple onthult M3 Ultra-chip met 'tot 80 procent snellere cpu dan M2 Ultra'". Dat geeft immers meteen context over wat de nieuwe M3 Ultra-chip in de praktijk betekent.

We hopen op deze manier te kunnen komen tot koppen die lezers enerzijds wat meer aanspreken, maar hen anderzijds ook informatie kunnen geven. De truc is om dat allemaal te doen zonder dat het clickbait wordt - daarvoor zijn we zelf heel allergisch, dus die grens willen we zeker niet over!

Geen featurephones en geen investeringen

We kregen de afgelopen twee weken meerdere submits binnen waarover we even discussie hadden op de redactie. Dat hebben we natuurlijk regelmatig. Vaak weten we instinctief wel welk nieuws geschikt is voor Tweakers en welk nieuws we beter kunnen laten liggen, maar soms komen er zaken voorbij waarover je toch even twijfelt.

HMD MusicIn één geval ging het om nieuwe featurephones die werden aangekondigd op Mobile World Congress, de beurs die afgelopen week in Barcelona plaatsvond. Daar toonde HMD Global een flink aantal nieuwe toestellen, waaronder een aantal featurephones. Daar schreef GSM Arena over en dat belandde uiteindelijk via ons tipformulier in de inbox. We hebben in het verleden vaker over featurephones geschreven, maar, merkte een redacteur op, is dit nou eigenlijk wel zo spannend? Wanneer schrijven we nou precies over featurephones?

Een zoektocht door de annalen van ons nieuwsaanbod leverde een aantal treffers op, allemaal een paar jaar oud. HMD's nieuwe versie van de Nokia 106, Energizer-telefoons met KaiOS, een fork van Firefox OS, moderne versies van de Nokia 6300 en 8000 of een featurephone met ingebouwde oordopjes. Al die toestellen hebben iets unieks, iets dat hen onderscheidt van de andere dumbphones en featurephones op de markt. De nieuwe toestellen die HMD liet zien op de beurs hadden dat niet - hooguit vielen de extra grote speakers aan de achterkant van de 130 en 150 Music op.

Dat leverde een korte discussie op, die al snel werd beslecht. Featurephones behandelen we in de toekomst alleen als ze écht unieke eigenschappen hebben: een feature die erg opvalt, een remake van een oud, klassiek model of als ze draaien op een veelbelovend nieuw besturingssysteem.

Investeringen

Ander nieuws dat ons meerdere keren werd getipt, is dat over een investering voor de Nederlandse start-up Quantware. Vooropgesteld: heel mooi dat de Nederlandse techindustrie daarmee zo'n succes heeft. Voor ons speelde echter de vraag of we erover moesten schrijven. We schrijven met regelmaat over Europese investeringen in de Europese techindustrie. Ook schrijven we regelmatig over investeringen van grote techbedrijven in start-ups. In dat licht zou ook deze investering nieuwswaardig kunnen zijn voor ons.

avg boetes

We hebben echter de keus gemaakt niet te schrijven over het type investering dat QuantWare kreeg. Die afweging is voor een klein deel een gevoelskwestie: het gaat om investeringen in start-ups die nog relatief in de kinderschoenen staan, door investeringsmaatschappijen in plaats van andere techbedrijven. Zulke investeringen zijn er om de haverklap, zeker in Silicon Valley, en dat maakt het onmogelijk voor ons een goed onderscheid te maken welke daarvan we wel en niet zouden behandelen. Bovendien zegt een investering weinig: het is voor de meeste bedrijven goed voor de continuïteit en het toont vertrouwen in het eindproduct, maar een investering betekent lang niet altijd dat er een concreet product verschijnt. We hebben daarom besloten niet te schrijven over dit soort investeringen, al komen er in de toekomst ongetwijfeld weer voorbeelden voorbij waardoor we hierover weer anders gaan denken.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

07-03-2025 • 13:52

42

Reacties (42)

42
40
37
2
0
2
Wijzig sortering
Bovendien zegt een investering weinig: het is voor de meeste bedrijven goed voor de continuïteit en het toont vertrouwen in het eindproduct, maar een investering betekent lang niet altijd dat er een concreet product verschijnt. We hebben daarom besloten niet te schrijven over dit soort investeringen, al komen er in de toekomst ongetwijfeld weer voorbeelden voorbij waardoor we hierover weer anders gaan denken.
Hetzelfde als met bijvoorbeeld crowdfunding. Ook daar zitten de nodige risico's aan, en er zal wel vaker een afweging gemaakt moeten worden of over iets geschreven wordt of niet.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 maart 2025 14:16]

AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @The Zep Man7 maart 2025 14:18
Grappig wel dat je dat zegt, want daar hadden we juist 3 weken geleden een discussie over. Daarvan hebben we inmiddels afgesproken dat we dat alleen doen als er een grote kans is dat het product er ook echt komt, bijvoorbeeld als het door een bekende fabrikant gebeurt waarvan we kunnen inschatten dat ze de middelen hebben door te zetten of als het doel bijvoorbeeld al behaald is. Zo filteren we random Kickstarters uit de nieuwskeuzelijst :)
Aangezien het kickstarter potentieel besproken werd.... kwam star citizen ook langs daarin? Gaat die er ooit komen? Komt het volgens die criteria die besproken zijn ooit uit alpha?
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @ImperatorTiber7 maart 2025 18:44
Het leuke én frustrerende van journalistiek is dat niks in steen te houwen is. Op alles is een uitzondering te bedenken, en Star Citizen is zo'n uitzondering. Als je crowdfunding zo uniek is en zo gigantisch hoog oploopt en nog steeds niet echt een product is, dan is dat weet zo afwijkend dat je daar weer wel over kunt schrijven.
Dát is het hele euvel van SC inderdaad. Ik doe wel eens mee aan de gratis week, en na zo'n week kan ik niet echt iets zinnigs zeggen ook, behalve: kan best iets zijn, na de alpha fase, maybe.
Leuk dit kijkje achter de schermen. Zeker het stuk met wisselende titels.
Gebruiken jullie hierbij ook een LLM voor inspiratie?
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @Vaatdoek827 maart 2025 14:24
Ja, sort of! DPG gebruikt intern een versie van ChatGPT en Anthropic, die we ChatDPG noemen en helemaal op eigen servers draait. Die kunnen redacteurs voor verschillende doelen gebruiken, waar nu her en der mee wordt geëxperimenteerd.

Let op: er zijn voor zover ik weet (sowieso niet bij Tweakers maar ik vermoed ook elders niet) geen plannen om er nieuwsartikelen mee te schrijven!

Maar we gebruiken het bijvoorbeeld als eindredacteur, zoals @arnoudwokke eerder al in dit blog beschreef. In die tool zit ook een Koppenkoning, waarmee we suggesties voor koppen kunnen krijgen. Die gebruiken we nog niet heel actief - vaak is het sneller en beter om zelf iets te verzinnen, maar we hebben het tot onze beschikking.

Edit: moest natuurlijk géén plannen zijn.

[Reactie gewijzigd door TijsZonderH op 7 maart 2025 15:42]

Leuk initiatief, deze achtergrond. Ik vind de kop van dit artikel wel vrij vaag (Koppen testen en niet schrijven over featurephones of investeringsrondes). Misschien kreeg ik optie C geserveerd?
Ik klikte er wel op, omdat ik de kop niet begreep :) Dus de kop werkt wel
ja hier nog 1. had in eerste instantie niet door dat het om headlines ging, dacht zelf meer aan anatomie.
Ik dacht koppen testen van harde schijven die het niet deden ofzo 8)7
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @S0epkip7 maart 2025 14:11
Haha, deze is nog niet getest. Misschien moeten we gewoon iets als 'nieuwsblog' in de kop zetten in het vervolg, maar dat kost veel tekens.
Ik loef deze achtergronden! Ook bij de NRC lees ik altijd erg graag de column? artikelen? van de ombudsman. Het helpt inzichtelijk maken wat er gebeurd en voorkomt (hopelijk dan toch) dat als er ergens niet of op een ongelukkige manier over geschreven wordt dat 'men' dat als kwade opzet ziet en meer als keuze.
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @Zsub7 maart 2025 14:10
Die lees ik ook altijd met veel interesse - maar ik vond dat altijd vooral ook beroepsdeformatie. Blij om te horen dat je het waardeert!
Ik vind zelf de berichtgeving van de ombudsman altijd één van de interessantste onderdelen van een nieuwssite. Die zeggen vooral veel over de interne richting die de redactie wilt volgen en waar hun prioriteiten liggen. En dat kan dan weer relevant zijn voor de lezer om te bepalen of zij een nieuwssite nog relevant vinden.
Zelfde hier. Gaaf dat deze achtergronden en beweegredenen gedeeld worden. Altijd mooi om artikelen te lezen die de diepte ingaan, zowel tweakers zelf als ook content.

Voor mij al wel 1 kanttekening, niet op dit dit, maar op de koppen.Het lijkt al richting clickbait te gaan.
"Apple introduceert M3 Ultra-chip met 32 cpu-cores en maximaal 512GB geheugen", maar dat hebben we op basis van een test aangepast naar: "Apple onthult M3 Ultra-chip met 'tot 80 procent snellere cpu dan M2 Ultra'". Dat geeft immers meteen context over wat de nieuwe M3 Ultra-chip in de praktijk betekent.
De eerste kop is feitelijk juist en kan ik iets mee. De 2e kop is tot 80%.... Dus heel flauw gezegd: in 1 case is dat 80% en de rest niet. Daar kan ik niets mee.
Idem als sale-prijzen van tegenwoordig. Tot 70% korting. Letterlijk 1 artikel dat die 70% haalt, een paar doen 50%, een paar meer 30% en de rest is met 10% amper een aanbieding te noemen.

Blijf aub neutraal en feitelijk in de koppen, en niet naar iets wat eventueel zou kunnen gelden voor jou als de maan op een bepaalde stand staat in combinatie met de stand van de sterren :/ :+
Featurephones behandelen we in de toekomst alleen als ze écht unieke eigenschappen hebben: een feature die erg opvalt, een remake van een oud, klassiek model of als ze draaien op een veelbelovend nieuw besturingssysteem.
Lijkt mij een mooie keuze die ook meteen doorgevoerd mag worden voor smartphones en laptops! Die jaarlijkse iteratieve S-zoveel en iPhone zoveel waar qua hardware weinig nieuws is totaal niet nieuwswaardig, dan zie ik liever wat diepgaandere artikelen over de software die nieuwe features heeft ontvangen.
Ieder bedrijf heeft z'n eerste foldable en bijv. z'n eerste telefoon met AI, maar buiten die grote sprongen is er al jaren niks interessants gebeurd.
Dát er een nieuwe S593 uit komt is nog tot daar aan toe. Als het gaat om een product met een significante market share kan ik best snappen dat het nieuwswaardig is.

Maar een nieuwsbericht over het gerucht dat er volgende week een aankondiging komt van de bekendmaking van de release date, of een "leak" van een render? Alsjeblieft niet, zeg! Hou het gewoon bij één bericht, en pas als er daadwerkelijk details bekend zijn.
Google brengt later dit jaar .....
Nu op de FP. Waarom? Maar berichten over een smartphone die anders is dan de rest wordt gezwegen.
Net als dat Renault Group een standaard wateraansluiting op accupakketten voor auto's ontwikkeld heeft. En deze gratis en open voor modificaties beschikbaar stelt aan iedereen.
Of dat Voyager 1 & 2 nu ieder met 2 instrumenten minder verder door het leven gaan.


Ja je kunt nieuws melden met de knop.
Maar ik vertik het om de site te gaan vertalen om deze te kunnen melden. Aangezien dit anders niet wordt opgepakt.
Of featurephones wel zo spannend zijn? Ik vermoed ongeveer even spannend als de constante vloedgolf van nieuwe smartphones waarover jullie ongeveer drie keer per dag berichten.
Liever berichten over obscure of saaie telefoons die daadwerkelijk beschikbaar zijn, dan aankondigingen van aankondigingsberichten.
Op dit moment zou het uniek zijn wanneer HMD - of een ander - een simpele, betrouwbare featurephone uit brengt. En daar zou ik dan graag over horen. Want ik ben verstokt fan van de eenvoudige, niet afleidende focus die het biedt, de heerlijk bescheiden afmetingen, en de ruime accu duur.

Omdat de oudere netwerken stuk voor stuk uitgeschakeld worden, moest ik omwille van de 4G overstappen naar zo'n namaak-Nokia. Wat een bagger! De meest praktische feature voor mij is hoe eenvoudig je 'm los klikt en de accu eruit pakt. Dat heb je nl. minimaal eens per maand nodig om het apparaat weer aan de praat te krijgen. En dat terwijl een low end Samsung van 15 jaar eerder dat 'gewoon bellen en SMS-en' jaar in jaar uit rock solid deed. (Tot z'n 2G verdween dan.)

Dank dat jullie me niet lastig gevallen hebben met het nieuws dat dezelfde bagger nu ook in het turquoise komt.
Een feature phone met Signal ingebouwd zou ideaal voor mij zijn, en zou mij misschien kunnen helpen om van mijn app-verslaving af te komen.
Goed om dit te lezen. Een goede titel die de lading van het nieuwsbericht goed dekt, is meestal slecht voor de click through rate.

Pas geleden inderdaad geklikt op de "Meer Samsung Galaxy-telefoons krijgen in april de nieuwe One UI 7-skin" titel. Vooral omdat ik wou weten of dit nu een nieuwe android versie betrof of niet.
Als er "Samsung rolt Android 15 uit naar meer Galaxy-toestellen in april" had gestaan, had ik waarschijnlijk niet geklikt, omdat daar alle informatie in zat die ik op dat moment relevant vond.

Ik kom graag naar tweakers voor andere zaken dan nieuws, en lees bij zo'n bezoek vaak even snel de headlines. Als deze headlines meer clickbaiterig worden, of meer proberen te verleiden om een artikel te lezen, wat ik eigenlijk normaal niet zou lezen, denk ik niet dat dat mijn bezoek van de site plezieriger maakt.

Algoritmes die focussen op 1 metric, hebben vaak tot gevolg dat deze ene metric verbetert, maar andere verslechteren (totale sessietijd bijvoorbeeld)
Goed om dit te lezen. Een goede titel die de lading van het nieuwsbericht goed dekt, is meestal slecht voor de click through rate.
Wat toch wel zo prettig is voor de lezer lijkt mij. Uiteindelijk komt het er op neer of de artikelen interessant zijn om te lezen. Ongeacht onderwerp en titel.

Het probleem hier is ook of je kiest voor kwantiteit (veel nieuws snippets en marketing blurbs die weinig toevoegen) of kwaliteit (artikelen met meer diepgang). De eerste zal misschien meer advertenties tonen, maar de laatste zal misschien meer gewaardeerd worden door de lezers.

Dit is een website voor liefhebbers van technologie. Inhoud zou leidend moeten zijn. En titels moeten duidelijk zijn.

Edit : Ik heb een hekel aan de marketing term 'feature phone'. De definitie is te vaag.

[Reactie gewijzigd door tweaker29789 op 7 maart 2025 16:28]

Featurephones zijn dan misschien over de hele linie niet heel interessant toch is de ontwikkeling van KaiOS dat wel. Er is een reden dat Google daar in investeert/investeerde namelijk dat dit OS steeds meer features krijgt. En dat op veel minder zware hardware dan de gemiddelde smartphone.
KaiOS is tegenwoordig vrijwel dood. Dat investeren van Google is inmiddels ook al weer 6 jaar oud nieuws.
HMD brengt bijvoorbeeld al een tijd geen nieuwe KaiOS telefoons meer uit en ook WhatsApp heeft ondersteuning gestaakt.
Leuk artikel. Ben wel benieuwd naar de statistische relevantie. Ik had bijvoorbeeld op iedere titel met "M3" erin geklikt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.