Door Jurian Ubachs

Redacteur

Elden Ring Review

De beste en toegankelijkste 'Soulsborne'

07-03-2022 • 06:00

208

Multipage-opmaak

Wat maakt Soulsborne-games leuk?

Elden Ring

Elden Ring is in alle opzichten een betere versie van de 'Soulsborne'-games die FromSoftware al jaren maakt. De gelijkenissen met een game als Dark Souls zijn duidelijk: de manier van vechten, de in mysterie gehulde spelwereld, de manier van het opbouwen van een personage en de manier van checkpoints vinden in de omgeving zijn immers hetzelfde. Elden Ring voegt er echter veel aan toe. Het zorgt er met die toevoegingen onder meer voor dat dit een leukere, toegankelijkere game is. Spelers kunnen zich op allerlei manieren laten helpen en de game doet meer moeite om de werking van belangrijke systemen goed uit te leggen. Dat maakt een van zichzelf nog steeds uitdagende game een stuk beter behapbaar. De gameplay werkt verder heerlijk, zoals we ook wel gewend zijn van FromSoftware. De spelwereld is veelzijdig, erg groot en biedt af en toe mooie en soms wat minder mooie plaatjes, maar dat mag de pret zeker niet drukken. Zoals altijd stelen de gevechten met (tussen)bazen de show. Elke baas biedt weer een nieuw leerproces en hoe langer dat proces duurt, hoe groter de voldoening als de vijand wordt overwonnen. Zelfs op deze toegankelijkere manier is het nog steeds een spel waarbij vaardigheid belangrijk is, dus ook Elden Ring is nog nét niet voor alle gamers geschikt. Toch mag duidelijk zijn dat hier veel meer mensen met een gerust hart aan kunnen beginnen dan aan Sekiro: Shadows die Twice, Dark Souls of de andere FromSoftware-games. Dat is maar goed ook, want Elden Ring is bij voorbaat een van de beste games van dit jaar.

Getest

Elden Ring, PS5

Prijs bij publicatie: € 59,99

Vanaf € 29,95

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (4)

FromSoftware. Als alleen de naam van de ontwikkelaar maar wordt genoemd, zal dat voor een enkeling al genoeg zijn om een verhoogde hartslag te krijgen. De Japanse studio maakt al sinds halverwege de jaren negentig games. Het is de ontwikkelaar van onder meer de Armored Core-serie, maar het grote publiek zal de gamemaker vooral kennen van Demon’s Souls, Dark Souls, Bloodborne en Sekiro: Shadows die Twice. Deze collectie games wordt omgeschreven als ‘Soulsborne-games’ en ze hebben een belangrijk overeenkomst: ze zijn moeilijk. Beter gezegd: ze zijn aanmerkelijk moeilijker dan veel andere games met vergelijkbare gameplay. Ze eisen van de speler dat hij of zij tijd investeert om de games te begrijpen en er beter in te worden. Ze leren de speler obstakels te overwinnen en aanvankelijk onverslaanbaar ogende vijanden uiteindelijk toch te verslaan. Ze bieden een unieke manier van voldoening vinden in een game. Én ze weten gamers met regelmaat tot op het bot te frustreren.

Elden Ring is niet letterlijk een vervolg op een van de games uit de serie, maar de gelijkenissen tussen deze nieuwe openwereld-actie-rpg en de andere Soulsborne-games zijn duidelijk. Je hoeft maar een paar seconden van de gameplay te zien, of te horen hoe de personages praten, en je pikt het FromSoftware-dna er zo uit. Dat is ook de reden waarom zoveel fans van de eerdere games enorm hebben uitgekeken naar Elden Ring. Voor hen is ‘meer van hetzelfde’ wellicht al goed genoeg. Elden Ring is echter niet zomaar ‘meer van hetzelfde’. De game weet het bekende Soulsborne-spelconcept op diverse manieren te verbeteren, onder meer door de speler meer vrijheid te geven dan ooit, in een wereld die meer open en meer vrij begaanbaar is dan ooit. In dat opzicht doet Elden Ring op sommige vlakken heel andere dingen dan de vorige Soulsborne-games. Daardoor is deze titel waarschijnlijk ook geschikter voor een nog groter publiek dan die oudere games.

Dat begint met de moeilijkheidsgraad, maar om goed te begrijpen wat nu echt het verschil maakt, is het belangrijk dat je begrijpt hoe de games in elkaar zitten. Simpelweg roepen ‘Soulsborne-games zijn zo moeilijk!’ is namelijk iets te simpel. De games zijn moeilijk; je gaat er vaak in dood. De vijanden slaan hard en als je niet weet hoe je jezelf beschermt, bijvoorbeeld door de dodge-roll te leren of goed om te gaan met een schild, ga je dat wel voelen. Ook verlies je als je sterft je in-game betaalmiddel, souls in Dark Souls en runes in Elden Ring. Die blijven liggen op de plek waar je bent gestorven en je kunt ze daar gewoon weer oppikken … mits je op weg daar naartoe niet opnieuw het loodje legt. Doe je dat wel, dan verdwijnen je runes. Dat kan best pijn doen als je een flinke lading bij je had, maar dat was het dan ook wel. Veel erger dan dat wordt het niet en als je dat accepteert, wordt doodgaan in gevechten meer en meer een leerproces, met uiteindelijk succes tot gevolg.

Hoe moeilijk is een Soulsborne-game dan nog echt? Er zijn games die je veel zwaarder straffen voor doodgaan. Dat is anno 2022 niet de norm, maar ze bestaan. Veel van die game zullen niet de kwaliteit kennen van FromSoftwares-games als het gaat om de manier hoe je je personage bestuurt en de systemen die daarmee te maken hebben. Timing luistert heel nauw, maar krijg je de timing onder de knie, dan verandert alles. Elke confrontatie wordt een proces waarbij je leert welke bewegingen je vijand maakt en op welke momenten jij de bewegingen en aanvallen kunt inzetten die jouw personage beheerst. De games zijn in die zin de definitie van ‘alle begin is moeilijk, maar oefening baart kunst.’

Elden Ring volgt dezelfde lijn. Het schotelt spelers vijanden voor die op het eerste gezicht onverslaanbaar lijken. Het doet dat echter met dezelfde mate van controle als in eerdere games van FromSoftware, wat meteen duidelijk maakt dat je kunt gaan leren, grotendeels gebruikmakend van dezelfde mogelijkheden als in de andere Soulsborne-games. Elden Ring voegt een aantal nieuwe onderdelen toe en slaagt er beter in zowel bestaande als nieuwe onderdelen uit te leggen aan de speler. Tel daarbij op dat er diverse mogelijkheden zijn om jezelf een handje te laten helpen, en Elden Ring wordt bijna makkelijk.

Tutorials, checkpoints en wegwijzers

De grootste koerswijziging die Elden Ring met zich meebrengt ten opzichte van voorgaande Soulsborne-games is de vrijheid die je als speler krijgt om te bepalen waar je naartoe gaat. We hebben het hier over de Lands Between, de spelwereld van Elden Ring. Zoals we gewend zijn van FromSoftware is het verhaal dat zich in en rond deze wereld afspeelt lekker vaag, maar duidelijk is dat er ooit een machtige Elden Ring was. Deze ring bracht onmetelijke krachten met zich mee en zorgde er samen met de Erdtree voor dat de inwoners van de Lands Between een haast paradijselijk leven konden leiden. Dat veranderde toen sommigen van hen, de Tarnished, hun connectie met ‘grace’ kwijtraakten. Zij werden als afvalligen beschouwd en verbannen uit de Lands Between, maar het paradijs viel verder uiteen. Iets of iemand vernietigde de Elden Ring en er brak een oorlog uit die draaide om de vraag wie de nieuwe Elden Lord zou worden. Niemand slaagde daarin en dus werden de Tarnished teruggeroepen omdat ze volgens een profetie de Lands Between naar de gloriedagen kunnen terugbrengen.

Klasse kiezen

Zo’n Tarnished ben jij en zeker vroeg in de game wijst niets erop dat jij de wereld gaat redden. Je wordt wakker, kruipt een grot uit en hebt vervolgens een gigantische wereld voor je liggen, gevuld met allerlei wezens die vele malen sterker zijn dan jij. Op dat moment heb je al wel gekozen voor een bepaald archetype, wat verregaande gevolgen heeft voor hoe je de game speelt. Elden Ring is een action-roleplaying-game, waarbij de actie verandert op basis van wat jouw personage goed kan. Wij kozen voor de Samurai, een type dat zwaar leunt op de eigenschap Dexterity, maar anderen zullen kiezen voor een een klasse die meer met magie doet of meer op pure kracht leunt. Wil je helemaal open en extra moeilijk aan de game beginnen, dan is er de Wretch. Dat is een personage dat zonder uitrusting of echt wapen begint en waarvan je zelf kunt bepalen welke kant je ermee opgaat.

Elden Ring

Goed, terug naar het punt waar jouw Tarnished uit de eerste grot komt wandelen. In die grot kun je desgewenst al een korte tutorial volgen die je de basis van het spel aanleert. Lopen, springen, sluipen, meppen: je kunt maar even weten hoe het in elkaar zit. Dat aspect zat tot op zekere hoogte ook al in eerdere games, maar Elden Ring gaat op dit vlak stukken verder. Het doet meer moeite om spelers de ins en outs van de game uit te leggen. Nergens komt dat duidelijker terug dan in de menu’s, waarin je nu een speciaal submenu met opgeslagen tutorials kunt vinden. Alles dat de game je een keer heeft uitgelegd, maar wat je misschien hebt gemist of bent vergeten, kun je hier nog eens rustig teruglezen. Dit is precies zo’n extraatje dat wellicht onbelangrijk lijkt, maar heel handig kan zijn voor spelers die nieuw zijn in de Soulsborne-serie.

Die extraatjes die Elden Ring een toegankelijkere game maken, zijn belangrijk. Ze zijn de reden dat een grote groep gamers die nu voor het eerst aan een Soulsborne-game begint, er niet door teleurgesteld zal worden. Een game uitdagend maken is goed, maar de uitdaging moet zitten in duels met machtige vijanden, niet in suboptimaal uitgedachte systemen. Neem bijvoorbeeld fast-travel. In Elden Ring kun je vrijwel altijd naar een Site of Lost Grace. Dit zijn plekken waar je kunt uitrusten, waardoor je de wereld reset, maar ook je potions bijvult, net zoals dat werkt met bonfires in Dark Souls. In die game kun je echter niet altijd vrij rondreizen. Je moet er van bonfire naar bonfire, of een speciaal item gebruiken om naar je laatst bezochte bonfire te gaan. Het mag duidelijk zijn dat het systeem van Elden Ring een stuk fijner werkt.

Meer checkpoints

Daar komt nog bij dat Elden Ring een extra checkpointsysteem toevoegt. In de buurt van plaatsen waar een baasgevecht is, staat dan een ‘Stake of Marika’. Wanneer de baas je verslaat, kun je kiezen of je terug wil naar een Site of Lost Grace, of naar die Stake of Marika. Die laatste staat vaak vlakbij de ingang van de locatie waar de baas bevochten moet worden. Dat scheelt behoorlijk wat tijd en moeite als je een gevecht meerdere keren opnieuw aan moet gaan.

Elden Ring

Heb je daar geen trek in, dan is terugreizen naar je laatste Site of Lost Grace wellicht een beter plan. Ook hier komt een ander facet van Elden Ring om de hoek kijken. De game is heel open en laat spelers vrij om zelf te bepalen waar ze naartoe gaan. Dat is op zichzelf niet nieuw, want in Dark Souls of Sekiro kun je ook vaak op meerdere plekken verder gaan. Elden Ring doet er echter flink wat stapjes bovenop. Vanaf het startpunt van de game kun je rechtdoor richting Stormveil Castle, maar voor wij daar de eerste ‘echte’ baas tackelden, hadden we al drie andere gebieden bezocht. Je merkt daarbij wel dat elk gebied duidelijk een bijpassend niveau heeft. Ga je al te snel naar afgelegen gebied, dan zullen veel vijanden jou er met één klap kunnen neerslaan. Niet getreurd; het gebied dat wél bij jouw level past, heeft voldoende geheimen om te ontdekken en ‘minor’ bazen om te verslaan. Dat is niet alleen leuk om te doen, maar helpt je ook bij het opbouwen en sterker maken van je personage.

Wegwijzers

Heb je het idee dat je klaar bent voor het volgende deel van het ‘hoofdpad’, om dat maar even zo te noemen, dan maakt Elden Ring het je makkelijk om te bepalen waar je ongeveer naartoe moet. Diverse Sites of Lost Grace geven een indicatie van welke kant je op moet. Je ziet daarbij zowel in de gameplay als op je overzichtskaart een soort route-aanwijzer. Ook dit kan veel schelen. We hebben in Dark Souls genoeg uren doorgebracht met rondlopen op plekken waar we al waren geweest, omdat alle paden leken door te lopen en we niet wisten waar we naartoe moesten om verder te komen in de game.

Speelstijl bepaalt alles

Er zijn nog meer onderdelen die van Elden Ring een betere, leukere en toegankelijkere game maken. Die horen bij de gameplay; hoog tijd dus om daar specifieker naar te kijken. Elden Ring is een third-person action-roleplayinggame, dus je ziet de actie altijd van achter je personage en wat dat personage doet hangt af van waar zijn of haar sterke punten liggen. Een magietype zal hoge scores hebben voor Intelligence en Faith, terwijl een meleevechter meer heeft aan Strength, Endurance of Dexterity. Uiteraard horen daar wapens bij. De Samurai begint met een heel fijne katana en een boog waar je waarschijnlijk snel een goed schild aan wil toevoegen. Speel je met een Magic-build, dan is een staf natuurlijk beter bruikbaar. Elk wapen stelt bepaalde basiseisen aan je personage voor je het goed kunt gebruiken. Voor een greatsword heb je bijvoorbeeld al snel ‘Strength 17’ nodig, wat een magiegebruiker niet zo snel zal hebben.

Meermaals uitspelen

Of er een duidelijke beste keuze is, is zonder alle opties uitvoerig te proberen natuurlijk niet te zeggen, maar het lijkt er niet op. Het is belangrijker dat je iets vindt dat bij je speelstijl past. Daarbij is het leuk om te weten dat Elden Ring een totaal andere game wordt als je de moeite neemt eens een heel ander personage te proberen. De game is groot en lang genoeg om überhaupt een keer door te spelen, maar we weten dat Soulsborne-games heel vaak ook meermaals worden gespeeld, waarbij spelers zichzelf van extra uitdaging kunnen voorzien door een moeilijkere variant van het spel te spelen. In Dark Souls heette dat ‘New Game+’, in Elden Ring krijg je na het verslaan van de laatste baas de vraag of je Journey 2 wilt beginnen. Je behoudt daarbij je level, uitrusting en wapens en begint opnieuw, maar dan in een wereld met sterkere vijanden die elk ook meer runes waard zijn. Elden Ring is dus duidelijk bedoeld om meer dan eens te worden uitgespeeld.

Elden Ring

Zoals gezegd, kozen wij voor onze eerste journey een Samurai om mee te spelen. We wisten het op dat moment niet, maar dit blijkt volgens de eerste strategiegidsen die inmiddels zijn verschenen een van de betere/makkelijkere klassen om mee te beginnen. Het fijne van de Samurai is dat hij met zijn boog op afstand kan vechten, maar dankzij zijn katana vooral ook sterk is in meleegevechten. Die katana biedt bovendien een speciale, zeer effectieve aanval via zijn Weapon Art. Dat is een secundaire aanval naast de standaard zware en lichte aanvallen. Secundaire aanvallen waren er altijd al, maar nieuw is dat je de Weapon Art van een wapen kunt aanpassen door er andere ‘Ashes’ op te laten zetten. Hiermee kun je de speciale aanval van een wapen veranderen. Bij de katana is dat niet per se aan te raden, maar mocht je een personage bouwen dat meer met magie heeft, dan zijn er best betere Ashes te vinden.

Guard counter

Heb je een meleepersonage, dan is er een nieuwe beweging die je echt niet mag missen, namelijk de zogeheten ‘guard counter’. De uitleg hierover komt al vroeg voorbij, maar wij misten hem aanvankelijk. Het is echter een zeer handige aanval die je eigenlijk wel moet gebruiken. Het werkt heel simpel: zorg dat je een schild hebt dat bij voorkeur een 100 scoort op ‘physical’. Dat betekent dat het schild normale aanvallen volledig blokkeert. Wel kost het je een flinke hap uit je staminabalk, maar dat is niet erg. Zolang je schild omhoog is en je nog stamina hebt, zal een vijand die normale, fysieke schade aanbrengt, dus geen schade van vuur, ijs, magie en dergelijke, je niet kunnen raken. Als je zo’n klap incasseert en direct daarna een zware aanval uitvoert met R2, activeer je de guard counter. Je hoort een specifiek geluidje en jouw personage deelt een flink harde tik uit die niet alleen schade toebrengt, maar ook negatieve impact heeft op de balans van je vijand. Dit werkt vergelijkbaar als in Sekiro, waarbij je de ‘guard’ van een vijand kunt breken door hem van al zijn stamina te beroven, al zie je dat in Elden Ring niet in de vorm van een balkje. Hoe dan ook, guard counter is een van de meest effectieve nieuwe moves in Elden Ring.

Net als in Dark Souls en andere Soulsborne-games is het mogelijk om veel gevechten links te laten liggen. Er zijn in de spelwereld veel grotten te vinden en in elk van die grotten vind je een tussenbaas. Die zijn over het algemeen goed te doen, zolang je je eigen personage onder controle hebt en weet hoe je moet toeslaan. Wordt het te moeilijk, dan kun je dergelijke gevechten overslaan. Je mist dan wel een fijne bron van runes en mogelijk speciale items. Ook in de open wereld lopen natuurlijk vijanden rond en ook die droppen items. Misschien wel belangrijker: wanneer je een groepje bij elkaar horende vijanden verslaat, of één wat sterkere vijand, wordt je veldfles bijgevuld en krijg je een of enkele ‘charges’ terug waarmee je jezelf kunt healen. Dit is heel fijn, want het betekent dat je niet steeds op zoek hoeft naar een Site of Lost Grace om te rusten. Dat reset namelijk de wereld en je zojuist verslagen vijanden zijn dan gewoon weer terug, wat onhandig kan zijn.

Elden Ring

Eigenlijk hoort het systeem van de hervullende flasks bij de features die Elden Ring toegankelijker maken dan vorige Soulsborne-games. Datzelfde geldt voor de items die je bij je kunt dragen, en de spirits die je op kunt roepen. Je hebt twee slots voor items die een bepaalde bonus geven. Wij vonden op een zeker moment een item dat onze levensbalk langzaam bijvulde, continu. Dat gaat niet snel, maar in een game waarin je normaliter geen autohealing hebt, is het een zeer waardevolle bonus. Voor een meleepersonage dat leunt op Dexterity is het item dat zorgt dat je staminabalk sneller aanvult ook heel waardevol. Die twee items maakten ons avontuur een stuk makkelijk. Zulke items zijn er in allerlei varianten en ze maken verschillende aspecten van je personage beter.

Multiplayer: aanvallen, beschermen of samen vechten

Je hebt ook items nodig om gebruik te maken van de multiplayerfeatures van Elden Ring. Ook dat kan op allerlei manieren. Om te beginnen is het mogelijk om je game gewoon offline te spelen. Je krijgt dan geen spelers die jouw wereld binnen komen vallen en ziet ook de berichten die spelers op de grond achter kunnen laten om tips te geven niet meer. Dat laatste kan lastig zijn. Veel berichten zijn onzin, maar soms zitten er heel handige tips bij als het gaat om welke strategie goed werkt voor het baasgevecht waar je op dat moment bijna aan begint. Ook word je vaak gewaarschuwd voor hinderlagen of bepaalde sterke vijanden. En ja, je zult ook vaak de ‘tip’ krijgen om ergens naar beneden te springen. Geloof ons als we zeggen dat je daar meestal wat minder aan hebt.

Kies je ervoor om wel online te spelen, dan kan het gebeuren dan een vijandelijke speler je wereld binnendringt. Hij heeft op dat moment als missie om jou te doden en jij moet hem logischerwijs verslaan. Klinkt dat eng? Dan is het goed nieuws dat je jezelf kunt beschermen. Je kunt bijvoorbeeld een item bij je dragen dat er automatisch voor zorgt dat een andere speler wordt opgeroepen om jou te helpen in dat gevecht. Deze zogenaamde ‘Hunters’ hebben op hun beurt aangegeven dat ze graag opgeroepen willen worden om spelers te helpen die worden aangevallen. Het pvp-deel kun je dus op verschillende manieren te lijf gaan en ook pve is een optie. Een andere speler oproepen om je te helpen bij een baasgevecht waar je moeite mee hebt, zal in veel gevallen leiden tot een snelle overwinning.

Origineel en functioneel goed

De technische kant van Elden Ring gaf ons wat problemen. Geen problemen in-game, voor de duidelijkheid. Er lijkt wel sprake te zijn van wat issues rond de prestaties van de pc-versie, zoals Digital Foundry in deze video aankaart, maar deze versie hebben wij zelf helaas niet kunnen testen. In het Elden Ring-topic op het forum geven mensen echter ook aan dat ze niet te spreken zijn over de performance van Elden Ring. Daarom hebben we ervoor gekozen het wel even in de review te vermelden. Onze PlayStation 5-versie draaide als een geprezen zonnetje. Wel is er op deze console nog een issue waarbij saves mis kunnen gaan als je de PS5 in ‘Rest mode’ zet. Dit hebben wij zelf niet meegemaakt, terwijl wij onze PS5 wel altijd in Rest mode laten staan.

De ‘problemen’ waar het hierboven over hadden, hebben meer te maken met de simpele vraag of dit een mooie game is. Dat is natuurlijk onderhevig aan smaak, maar het ligt ook aan de aspecten waar je naar kijkt en waar je waarde aan verbindt. Neem de spelwereld. The Lands Between zijn enorm veelzijdig en veel kleurrijker dan de werelden in voorgaande Soulsborne-games. Ook na tientallen uren spelen kom je nog gebieden tegen waarvan je mond van openvalt. Dat is onmiskenbaar tof en dus is dit onderdeel zeker mooi uitgewerkt. Zoom je in die omgevingen in op de individuele onderdelen, dan heeft Elden Ring niet de grafische kwaliteit van bijvoorbeeld Horizon Forbidden West. Nee, je hoeft ze uiteraard niet per se te vergelijken, maar feit is wel dat Horizon net een nieuwe lat heeft gelegd op het gebied van consolegraphics. Elden Ring is op zijn eigen manier prachtig, maar op dit vlak net wat minder dan Horizon.

Elden Ring

Dat is niet zo gek, want Horizon is veel meer verhaalgedreven. De cutscenes die het verhaal vertellen, dragen de game. Ook in die game is gameplay belangrijk, maar niet zo belangrijk als in Elden Ring. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat elke zwaai van een vijand klopt. Het beeld moet exact gelijk zijn met het effect van de aanval, want timing luister heel nauw in deze game. Het is van cruciaal belang dat wat je ziet ook is waar je op kunt reageren, zodat je je dodgeroll of parry perfect kunt timen. Dat aspect werkt uitstekend in Elden Ring en daarmee slaat de game een belangrijke slag.

Toch is het te simpel om te zeggen ‘de animaties zijn goed, de wereld is origineel maar zelf niet mooi’. Daarmee zouden we de grafische kwaliteit van Elden Ring toch wel tekort doen. Kijk af en toe omhoog, naar de Erdtree, en geniet van de manier waarop zijn gouden stralen de wereld lijken te aaien. Op dat soort momenten oogt Elden Ring als een kunstwerk. Dat maakt het enigszins dertien-in-een-dozijnkarakter van de grotten of de wat minder inspirerend ogende omgevingen een stuk makkelijker te vergeven en vergeten.

Audio-indicaties

Het geluid speelt in Elden Ring ook een belangrijke rol. Dat begint bij de onheilspellende achtergrondmuziek en de al even creepy stemmen die de personages in het spel hebben, waarbij we het trouwens zo zouden geloven als veel van die stemmen eerder te horen zijn geweest in de andere Soulsborne-games. Het is een bepaald typetje, zullen we maar zeggen. Veel belangrijker dan die stemmen zijn de geluidseffecten. Denk bijvoorbeeld terug aan de geluidsindicatie die je krijgt bij een succesvolle guard counter. Parry en critical hits kennen dat soort geluidjes ook en zo zijn er nog wel meer kleine audio-indicatoren die helpen het ritme van de gameplay te leren en onder controle te krijgen. Het is misschien niet het meest duidelijk aanwezige onderdeel van Elden Ring, maar de game scoort ook hier uitstekend mee.

Conclusie

Wie afgelopen week de Tweakers Podcast heeft geluisterd, hoorde al dat redacteur Daan van Monsjou dacht dat Elden Ring in 2022 zijn game van het jaar zal zijn. We sluiten ons daar niet zonder meer bij aan, maar de kans dat Elden Ring dit jaar inderdaad met allerlei prijzen aan de haal gaat, is levensgroot. De game zit uitstekend in elkaar en is op diverse punten aanwijsbaar beter dan eerdere Soulsborne-games. Met name de features gericht op het verbeteren van de quality of life, zoals de extra checkpoints voor baasgevechten, maken de game een stuk toegankelijker. Ook hebben spelers meer mogelijkheden dan ooit om zichzelf te helpen. Elden Ring biedt verder een idioot grote hoeveelheid aan gave baasgevechten en blijft spelers doorlopend verrassen met indrukwekkende delen van de wereld en originele vijanden. Toch blijft het proces dat hoort bij Soulsborne-games ook hier de unieke factor: een baas tegenkomen die je amper kunt raken, om vervolgens te leren wat je kunt doen om hem te verslaan, is supergaaf en geeft enorm veel voldoening. Er zijn weinig tot geen games(-series) die zich op dat vlak met Elden Ring en de Soulsborne-games kunnen meten. Dat Elden Ring erin slaagt meer gamers dit te laten ervaren, is prachtig. Wel blijft dit een game die je vaardigheden en geduld test, dus geschikt voor iedereen is hij niet. Bij twijfel zeggen wij: probeer het. Je laat een prachtig avontuur liggen als je dat niet doet.

Lees meer

Reacties (208)

208
205
130
4
0
53
Wijzig sortering
Kan alle spelers of mensen die overwegen dit te gaan spelen ook zeker het levendige topic aanbevelen: [Multi] Elden Ring

Hier worden tips en frustraties gedeeld en staan medetarnished klaar om je te helpen. :)

[Reactie gewijzigd door snmght op 22 juli 2024 14:35]

Eerlijk gezegd blijf ik daar weg vanwege mogelijke spoilers.
In principe staan die tussen de tags al kan er wel eens iets voorbij komen inderdaad.
Dat is het idd, vaak zijn er oppervlakkige dingen waarbij mensen denken dat het geen spoiler is die er toch doorheen glippen.
En de ervaring weghalen van 30x dood gaan bij de eerste baas omdat ik iets stoms deed? hell no! "You Died" staat al op mijn netvlies gebrand! :)
Ik heb de meeste souls games wel gespeeld en met alle delen opgeteld wel richting de 1000 uur daarin zittten over de jaren heen :) en ja, Elden Ring is zeker één van de makkelijkere titels van Fromsoft, maar kan mij zeker voorstellen dat voor een nieuwkomer in dit genre dat je gigantisch in het diepe gegooid wordt.

Maar neem bijvoorbeeld Sekiro, daarbij was je pad door het verhaal en de wereld nagenoeg lineair (hooguit af en toe wat parallelle paden die snel genoeg weer samen komen), maar je had altijd wel een idee waar je naar toe moest gaan. Daar stond alleen tegenover dat je geregeld bij een baas kwam die je moest verslaan als je verder wou komen en vooral in het begin zijn die bazen ook ontworpen als skill checks die je forceerde om het spel te spelen zoals ontworpen. Ook was er maar één klasse (ninja/shinobu) en één hoofdwapen (katana), dus je moest het wel spelen zoals ontworpen in grote lijnen. Er waren wel optionele bazen, maar die vond je vooral aan het eind van het spel en die waren echt bedoeld als ultieme uitdaging.

Hoe anders is Elden Ring daarin, er zijn maar een handvol verplichte bazen en er is zoveel te doen dat als je een te laag level hebt, je genoeg elders kan doen om dan tien uur en 20 levels later terug te komen en de boss te steamrollen. Als je eenmaal door het begingedeelte heen bent en de basisbegrippen door hebt en wat geleveld hebt, is mijn ervaring dat voor de eerste 30 uur je de meeste bazen in de eerste poging al neer hebt. Ook zijn er meerdere speelklassen, dus als het dodge rollen niets voor je is, kan je je ook richten op met schild spelen, of meer als mage. Ik heb nu drie van de hoofdbazen verslagen en nu pas heb ik geregeld meerdere pogingen nodig voor een baas. Van die eerste drie hoofdbazen had ik er twee dood in de eerste poging en de derde was z'n compleet unieke baas dat daar meer een leeraspect aanzat dan een gebrek aan vechtskill van mijn kant. Ook kan je als je wat tijd in exploren van de wereld steekt al vrij snel veel van de upgrade materialen vinden voor je wapen en je flask. Meer healing flasks in een boss fight hebben kan een wereld van verschil maken en een wapen van bijvoorbeeld +5 kan in het begin ook al een wereld van verschil zijn.

Mijn conclusie, ja het is makkelijker dan de andere delen, maar alles is relatief en je moet het niet als een Skyrim ofzo zien, het blijft een souls game waar je bij moet nadenken ;)
Om even heel selectief alleen op het eerste stuk te reageren;
Ik heb Dark Souls 1, 2, 3 en de Demon Souls remake ook gespeeld, en Elden Ring heeft toch ver uit de moeilijkere bosses in my opinion.

Sekiro niet meegeteld, dat is toch een ander beestje.
In mijn mening komt de makkelijkheid van Elden Ring niet omdat de bosses zelf makkelijk is, maar omdat het een open wereld een optie is. Als je vast zit op een boss is er uren content een andere kant op voor je de boss nog eens probeert.

De bosses zelf zijn in goede kwaliteit, maar ben zelf rond level 99 nu en veel zijn daardoor wel een pushover aan het worden
Volgens mij was het dan verstandiger geweest om de bosses wat meer te schalen. Boss heeft dan een standaard level (ik noem maar wat op: 30) of een "overlevel" als het personage sterker is (van bv +5). Als jij dan level 10 bent, wordt je compleet in elkaar gemept en ben je vrij snel dood omdat de baas level 30 is. Als jij dan later terug komt en je bent level 50, dan zou de baas dus op level 55 zijn en dus nog steeds een goede tegenstander zijn.

Enig nadeel: Elke boss moet dus een level chart krijgen met daarin zijn statistieken en dat het uitbalanceren een complete ramp kan zijn.
Ik vind het over het algemeen heel frustrerend als ik een boss niet kan halen en ik dan na uren grinden en levelen terugkom en diezelfde boss stukken moeilijker is geworden en ik hem nog steeds niet kan halen.
Tja, maar dat is nou net niet het principe van de Soulsborne serie. "git gud" of stop er anders maar mee... Maar dat principe staat nu dus een beetje op de tocht bij Elden Ring.
Nee, het principe is niet enkel "git gud" maar ook het uitbuiten van een zwakte van een eindbaas. Souls games zijn niet zo moeilijk als men denkt. Het is het op de juiste manier aanlopen van een bepaalde situatie. Zoals @Invisible_man aangeeft: "kennis is macht".

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 22 juli 2024 14:35]

Het uitbuiten van een zwakte van een baas is eigenlijk wel onderdeel van git gud, IMO.

Dit is de eerste souls-achtige game die ik ga spelen dus we zullen zien. Misschien ben ik niet uit het juiste hout gesneden 🙂
Het uitbuiten van een zwakte van een baas is eigenlijk wel onderdeel van git gud, IMO.

Dit is de eerste souls-achtige game die ik ga spelen dus we zullen zien. Misschien ben ik niet uit het juiste hout gesneden :)
huh? dit is juist de core mechanic van soulsborne, er zit dus juist wel een "easy" mode in (Sekiro uitgezonderd).
Git Gud or Git overpowered is een completere weergave van het principe. Dus wat @jimshatt stelt is altijd het principe van deze games geweest. Als die eerste boss op lvl 25 niet lukt en je richt je een tijd op andere dingen is hij op lvl 35 echt een heel stuk beter te doen. Juist het niet scalen van de wereld (binnen een NG) maakt grinden een vaak welkome aanvulling op het beter worden.

Ik vind zelf overigens Demon's Souls en Dark Souls 3 makkelijker maar wellicht was ik nog wat underlevelled bij de eerste baas (begonnen als wretch). Daarnaast lees ik net in deze review pas over die guard counter :P Het effect had ik al een paar keer meegemaakt maar nu weet ik dus waardoor het komt (dus dank voor deze Git Gud tip ;))

Wat Elden Ring sowieso wel toegankelijker maakt zijn de vele savepoints waardoor je niet eerst weer een heel level hoeft te clearen voor een tweede poging op een boss.
Dat deden ze bij eerdere souls games in de ng+ runs wel en dan schaalden ze niet alleen numeriek door bijvoorbeeld damage en hp, maar ook in hoelang er tussen diverse combo's zaten en dus in hoeveel tijd je had om te healen of je stamina te recoveren. Ook als je summoner inroept worden de bazen op die manier wat sterker. Nu heb ik Elden Ring nog niet uitgespeeld dus heb geen idee of er überhaupt een ng+ inzit, maar iets meer schaling in de bazen zou zeker geen slecht idee zijn. Misschien niet zozeer bij de hoofdbazen, maar bij al die diverse optionele bazen zou dat niet zo verkeerd zijn nee.
Er zit een NG+ in, en alles slaat mij vrij hard op m'n bek, maar ook ik sla wel erg hard terug met m'n overleveled character haha.
aub niet doen, want dit is nu net juist de charme van soulsborne games. Vind je de baas te makkelijk dan had je maar niet moeten levelen! BL4 runs verdwijnen dan volledig en vaak is dit maar een kut mechanic die gebruikt wordt door ontwikkelaars om niet wat tijd en moeite te steken in een game goed balanceren.
aub niet doen, want dit is nu net juist de charme van soulsborne games. Vind je de baas te makkelijk dan had je maar niet moeten levelen! BL4 runs verdwijnen dan volledig en vaak is dit maar een kut mechanic die gebruikt wordt door ontwikkelaars om niet wat tijd en moeite te steken in een game goed balanceren.
Die vlieger gaat niet helemaal op. In Dark Souls wel ja: simpelwrg ondat je niet verder kan. Als je dan gaat lopen farmen, ben ik het met je eens. Maar FS duwt je een open world in, waar je als snel veel Runes binnenhengelt.
Ik heb Elden Ring nog niet gespeeld, heb hem wel sinds deze week overigens. Maar ondanks dat je vrij makkelijk runes kan farmen is het toch nog altijd je eigen keus of je levelt of niet, of is dit anders in Elden Ring?
Das waar, maar je pleurt ook niet 100K runes down the drain als je een boss down hebt.
Nee, alsjeblieft niet. Dat vind ik één van de slechte kanten van skyrim. Het is juist fijn dat je na flink grinden beloond wordt door de baas in het begin in 1 mep te verslaan. Als je uitdaging zoekt doe je lekker een SL1 run :)
Ik vind Skyrim overigens een fantastisch spel (nog steeds), maar die mee schalende enemies zijn gewoon niet leuk.
Ik vind het juist leuk dat je elke baas in principe vanaf level 1 kan verslaan, als je maar genoeg discipline hebt. Dat vind ik veel leuker dan dat ik moet grinden omdat mijn level gelijk moet zijn aan de baas om überhaupt een kans te maken. Het verslaan van een grote baas terwijl je underleveled bent is een heel goed gevoel. En het is ook leuk om zo'n vervelende baas totaal te kunnen domineren als je juist sterker bent :P
De baas in goede Soulslikes zijn meer een soort puzzels die je door moet krijgen dan enkel een statistiekje waar je wel of niet aan voldoet.
In new game+ worden de bazen weer een stuk sterker en bieden weer meer uitdaging aan wat hoger gelevelde spelers.

De moeilijkheidsgraad is volgens mij altijd ongeveer even hoog in From software games. Voor iemand die voor het eerst een soulslike speelt is de eerste soulslike altijd de moeilijkste. Ik ben zelf bij Dark Souls 1 begonnen en vond dat de moeilijkste, Demon's Souls heb ik later pas gespeeld en vond ik makkelijker. Terwijl iedereen die ik ken die bij Demon's Souls is begonnen, dat toch echt de moeilijkste vindt.

Wat ik in Elden Ring wel merk tot nu toe, is dat ik de subbazen een stuk lastiger vind dan de "grote" eindbazen. Die laatste heb ik tot nu toe in 1 of 2x verslagen, terwijl sommige subbazen mij het gevoel geven dat ik Dark Souls 1 voor het eerst aan het spelen ben. Wat mij erg pleziert (en soms frustreert :P )
Je kan altijd nog naar NG+ als je ge-oneshot wilt worden denk ik.
Leuke hier ook is dat heel veel bazen een grace site vlakbij hebben. Waar je bij de vorige soulsgames toch vaak iedere keer een hele sectie opnieuw moest spelen om tot bij de baas te raken.
Er is nieuw easy mod in game je kan game ok op makkelijk spelen
Ik denk om eerlijk te zijn dat je het echte vergelijk nu ook nog niet kan maken. DS3 heb ik gerust meer dan 15 keer uitgespeeld inclusief alle ng+/++/enz. runs en toen ik laatst nog even alle achievements wou halen (moest alle spells nog verzamelen), had ik ng+ in iets van 4 uur uitgespeeld, maar dat is na er iets van 300 uur er ingestoken te hebben. Kennis is macht in de souls games en weet bij DS3 waar de beste wapens en de upgrade materialen zijn zo snel en efficiënt mogelijk te levelen naast de kennis van hoe te vechten tegen de bazen. Dat maakt echt een wereld van verschil en die kennis moet je bij een nieuw deel eerst weer opbouwen. Vergelijk ik dan DS3 met ER, had ik met DS3 toen ik die kennis nog niet opgebouwd had toch veel meer moeite met bazen dan ik dat nu met Elden Ring heb.
Wat betreft DS3 vs ER ben ik het met je eens, kennis is macht. Daar zal een deel van mijn mening op gebaseerd zijn.
Echter is Radahn, om er even een te noemen, toch voor mij veel moeilijker dan bijvoorbeeld Gael. Ik ben een casual souls gamer, ik heb DS1 en 3 met alle DLCs volledig uitgespeeld maar nooit echt NG+'s lopen grinden. Over het algemeen heb ik wel meer moeite met Elden Ring gehad dan dat ik met DS3 heb gehad, behalve in de begin periode. DS3 was nieuw en voelde erg anders aan, Elden Ring voelt voor een groot deel hetzelfde als DS3 dus daar was de leer curve wat kleiner.

Ik ben nu met mn eerste NG+ bezig voor Elden Ring en alles smelt letterlijk weg (ik ook want soreseals lol). Ik heb nog een paar dingen niet gevonden in Elden Ring en een paar bosses nog niet neer gehoekt, maar dat komt nog wel. :)

Echter DS1 en 2 zijn beduidend makkelijker.
Ik moet wel zeggen dat ik de boss fights van Elden Ring gewoon niet leuk moeilijk vind, vergeleken DS3. In DS3 voelde de boss fights cooler, memorabeler, leuker en op een mooie manier moeilijker aan. In Elden Ring is het soms gewoon random AOE spams of schuil steeds achter de boss, of roep je summon als afleiding. Of krijg een random combo. In ieder geval wat ik probeer te zeggen is dat ik voornamelijk de laatste 3/4 boss fights van de game gewoon niet leuk vond. Elden ring is een geweldige game, maar qua boss fights vind ik DS3 wel hoger uitsteken en ook meer skills vereisen.
Ik vond de laatste paar boss fights in Elden Ring juist wel vet! Ben het wel met je eens dat sommige bazen wel erg veel AoE spam hebben.
Radahn is tot nu toe ook de engie boss die mij echt poging op poging koste :) In het begin al om er letterlijk met vallen en opstaan achter te komen hoe je uberhaupt bij hem moet komen, maar had vanwege zijn grote ook dat ik vaak miste omdat ik dacht dat hij dichterbij was dan hij werkelijk was....

Uiteindelijk met wat ranged spells ipv zwaard redelijk makkelijk kunnen verslaan, wederom kennis is macht ;)
Haha Radahn is zeker wel de moeilijkste souls baas ooit als je geen gebruik maakt van ranged. :D

Ik zei fuck it, pakte mn boog en heb een stuk of 150 pijlen in z'n reet gedouwd maar een maatje van me is echt een hardcore souls fan en heeft hem solo ge-melee'd met daggers.
Radahn was mijne 2e boss en die was voor mij het makkelijkste.. maar ik had ook al bijna 25 uur in de game zitten alleen al in de eerste 2 gebieden.. de bosses die mij echt moeite gaven waren, Malenia en de laatste 3 van de game..

De game had ik na 85 uur uitgespeeld en ben ondertussen bezig met mijn 2e playthrough
Het ligt ook aan hoe je speelt. In eerste instantie ga ik altijd voor een melee glass cannon. De game werdt al een stuk makkelijker toen ik wat vigor stackte en meer dan 1 klap kon vangen van de meeste bazen. :P
ik was full melee, enigste wapen wat ik gebruikte was bloodhound curved great sword.
Ik vond Malenia juist weer een beetje makkelijk. Ik had meer moeite met Godfrey/Hoarah Loux en Radagon en Elden Beast vond ik ansich een beetje anti climactic na Godfrey haha.

Ik ben niet zo goed in die grote bosses waarbij je als melee niet zo goed kan zien wat ze doen.
Moet zeggen dat ik de bazen wel vind meevallen.

In de hele game zijn er misschien een handje vol geweest die mij wel echt veel moeite en enkele uren gekost hebben en daarvan 1 in bijzonder (Malenia)

[Reactie gewijzigd door Greatsword op 22 juli 2024 14:35]

Ik heb meer moeite met de erg grote bazen, vooral als ze dan ook een vrije kleine boss arena hebben. Malenia vond ik zelf wel meevallen.
Pc versie is een draak. Niet op het eerste zicht want alles lijkt lekker te lopen en ziet er fantastich uit.
Maar zodra je aan je eerste bossfight begint zie je het probleem met stuttering en lag.
De gevechten komen uiteraard neer op timing en daar wringt het hem... tijdens het gevecht lijkt het alsof de baas plots net iets minder snel beweegt om dan plots die vertraging in te halen waardoor het onmogelijk wordt om je timing correct te hebben. Het gaart mij niet om dat steeds sterven, dat hoort er inderdaad bij, maar ik wil sterven omdat ik een fout maak, niet omdat er technisch iets scheelt. Op Steam had het spel dan ook Mixed reviews bij de launch. Ik heb mijn geld terug gevraagd en ondanks dat ik al meer dan 2u had gespeeld was dat een half uur later in orde.
Misschien later nog eens proberen.
Het schijnt dat dat aan DirectX 12 shader caching ligt. Dat je alleen een stotter krijgt als je een effect voor het eerst ziet. Dat betekent dat als je een Boss voor de tweede keer probeert het allemaal vloeiend zou moeten gaan. Ook na een reboot, want de cache wordt door de driver opgeslagen.

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 22 juli 2024 14:35]

De hoge moeilijkheidsgraad (lees: frustratie) heeft me altijd weg gehouden van deze games. Toch maar proberen dan (:
Persoonlijk had/heb ik altijd hetzelfde probleem, 1x een Soul game geprobeerd maar het was niet mijn ding. Dit spel toch besteld en ik vind het heel lastig om erin te komen. Niet alleen de moeilijkheidsgraad maar ook de questen (voor zover deze er zijn?). Zelf heb ik het idee dat ik maar wat aan het aanrommelen ben aangezien ik totaal niet weet wat de bedoeling is, je ziet (voor zover ik weet?) geen markers helemaal niks.
Dan kan ik maar max 4 potions bij mij hebben (?), bijv 2 mana en 2 hp. Heb je bijv een dorpje uitgeroeid dan ga je terug naar een punt om weer alles bij te vullen, vervolgens wil je je weg voortzetten en ej het hele dorpje leeft weer (dus ga ik er maar omheen..). Dit zou dan typerend gelijk zijn aan de Soul genre en had ik allemaal kunnen weten.

Wel vind ik het spel er zeer geslaagd uit zien op de series x, het speelt lekker en de menu's zijn lekker uitgebreid.

Ik heb misschien enkele uurtjes per week de tijd om te gamen, en daar is dit spel naar mijn gevoel totaal niet geschikt voor. Mijn hoop was dan ook dat je het spel volledig co-op kon doen, dus samen door deze prachtige wereld te rennen/rijden. Maar dat lijkt ook helemaal niet van toepassing te zijn (kan onkunde zijn van mij hoor, maar ik weet alleen in een co-op sessie te komen bij een soort van (mini) baas).

Dan zit ik ook met een ander probleem volgens mij, ik heb voor een mage gekozen. Nu heb ik al verschillende keren armors en wapens gekregen maar niks is geschikt voor mijn class.

Al met al komt dit spel bij mij over van: hier je wordt in een grote wereld gezet en zoek het je maar uit. We gaan je geen idee geven van wat je moet doen en waar je heen moet. Dit vind ik dan persoonlijk het grootste minpunt (wellicht voor de Soul liefhebbers is dit juist het leuke ervan), ik wil namelijk een marker zien van bijv de hoofd verhaallijn en daar omheen wanneer ik zin heb van het pad af te dwalen en mijn eigen ding te doen. Google is dus je grote vriend bij dit spel, en dat is jammer want die vrije tijd heb ik dus helaas niet.
Als je alles gaat Googlen, haal je het plezier er voor een groot gedeelte uit. Dat heeft verder ook weinig te maken met het aantal vrije tijd dat je hebt.
Mwoah, niet helemaal. Veel dingen in elden ring zijn echt nagenoeg onmogelijk in je eentje uit te vogelen en de games zijn ook gemaakt om samen op te lossen.
Zijn genoeg plekken die je alleen kan unlocken als je random item X van een boss drop aan ene kant van de map hebt en random item Y uit een generiek kistje in een compleet ander gedeelte van de map. Ik probeer zoveel mogelijk zelf uit te zoeken maar ik google toch ook gewoon regelmatig.
Hier ben ik het wel mee eens. Zo moest ik twee helften van een medallion zoeken om een lift te activeren, zonder enige indicatie waar je die kunt vinden. In een wereld die zó groot is is dat bijna niet te doen.

En om dan nog maar te zwijgen over quests. Een quest start vaak aan de hand van een ambigu stukje dialoog. Dat is waar je het mee moet doen. Sterker nog, vaak heb je niet eens door dat je een questline bent gestart, terwijl je vaak zeer specifieke stappen moet ondernemen en locaties op bepaalde volgorde moet bezoeken. Vind het altijd knap dat mensen dit zo snel kunnen uitvogelen. Dit is altijd wel de stempel van FS geweest. Zeker in de voorlopers van de Soulsborne games King's Field... daar was het helemaal extreem.

Voor dit soort situaties gebruik ik ook Google/Fextralife.
Zo moest ik twee helften van een medallion zoeken om een lift te activeren, zonder enige indicatie waar je die kunt vinden.
Grappig, ik vond de helft van een medaillon zonder dat ik enig idee heb waar ik die kan gebruiken. In de beschrijving van die helft staat wel waar ik de andere kan vinden.

Ik denk dat dit eentje is waar je willekeurig een van de drie delen kunt vinden en zo op het spoor komt van de twee anderen. Daar zijn meerdere voorbeelden van door het spel heen.

[Reactie gewijzigd door YopY op 22 juli 2024 14:35]

True, maar als je echt veel tijd hebt kun je het ook zelf bij elkaar puzzelen over meerdere playthroughs. Ik weet het niet, aan de ene kant vind ik het leuk om dingen zelf te vinden, aan de andere kant heb ik zwaar FOMO, wat als ik iets mis, wat als ik het spel nooit weer speel, etc.
Nou een simpel voorbeeld: ik zag weleens ''spook spelers'' voorbij komen op een paard, toen ben ik zelf gaan rondzoeken in de hoop een NPC te vinden (eindeloos kan je dan zoeken) en toen ben ik bijv op google gaan kijken hoe ik aan het paard (Torrent) kom.
Ook weer google moeten gebruiken om erachter te komen in hoevere ik co-op kan starten.
Google moeten gebruiken om te zien hoe ik aan equip kom etc.

In de spellen die ik gewend ben (want let op ik geef in mijn vorige reactie vaker aan dat het vermoedelijk aan mij ligt en ook mijn tijdgebrek om alles uit te zoeken), ga je questen af en kom je vanzelf dmv de questen bij een NPC die jou een paard oid geeft. Dat is hier dus allemaal niet van toepassing. Dus nee ik gebruik dan liever Google om basis dingen te leren dan dat ik zelf weer kan afsluiten eer ik weet hoe iets werkt.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 22 juli 2024 14:35]

en toen ben ik bijv op google gaan kijken hoe ik aan het paard (Torrent) kom.
..
In de spellen die ik gewend ben (want let op ik geef in mijn vorige reactie vaker aan dat het vermoedelijk aan mij ligt en ook mijn tijdgebrek om alles uit te zoeken), ga je questen af en kom je vanzelf dmv de questen bij een NPC die jou een paard oid geeft. Dat is hier dus allemaal niet van toepassing.
Grappig dat je Torrent als voorbeeld aanhaalt; want die krijg je als je voor de derde of vierde keer bij een Site of Grace 'rust'; iets wat je sowieso met regelmaat doet gezien hoe het spel werkt ;)
Alleen als je bij de juiste sites rust, als je perongeluk een andere kant op gaat vanaf de start dan is het inderdaad niet echt duidelijk wat nou het probleem is.
Incorrect; je moet bij één specifieke Grace rusten. Met mijn eerste character duurde het ook even voor ik dat door had maar daarna nog 3 gemaakt (1tje op een ander account en ik wou een caster dus prophet gemaakt en later besloten dat het confessor moest zijn). Met die laatste 3 ben ik allereerst naar die Grace gegaan en dan krijg je meteen Torrent (en het vermogen om te levelen).

Je moet dus maar net weten waar je heen moet om uberhaupt te kunnen levelen. In die zin is een beetje zoeken naar tips best een aanrader.
Dat heeft alles met vrije tijd te maken. Zoals @Timmmeeehhh al zegt. Je kunt alles zelf uitvogelen, maar dat was in de vrij kleine levels van Demon's Souls al niet te doen, laat staan bij deze grote openwereld game waar waarschijnlijk alles met elkaar samenhangt.

Games van From Software vertellen je helemaal niks, alles moet je zelf uitvogelen en je hebt echt geen idee waar te beginnen en wat je moet doen. De kans is zeer groot dat (ik denk wel gegarandeerd) als dit je eerste FS game is en je dit volledig zonder guides gaat spelen je na 40uur met een waardeloze build komt te zitten. Dat hoeft niet erg te zijn, maar het gaat je bakken met vrije tijd kost om deze games helemaal zelfstandig te masteren en er alles uit te halen wat er in zit.
Daar twijfel ik sterk aan goed voorbeeld
LET OP (SEMI)SPOILER
In het eerste kasteel is een lift die niet werkt de enige manier om deze te laten werken (en een specifiek item te krijgen) is om op een specifieke plek je van de muur te laten vallen, naar een riggel, naar een stuk muur naar een andere riggel, vervolgens je voor een vierde keer te laten vallen op een rots waarna je een laatste val doet naar een rots wat lijkt op een doodlopend eind maar die breekt af en val je veilig in een bloemenbed.
Dat ga je als standaard speler echt niet ontdekken
Of wel; iemand heeft het ontdekt tenslotte. Het is ook goed mogelijk dat er ook een alternatieve manier is om deze te ontdekken of de lift te activeren.
Met de messages van andere spelers in het spel was dit prima te vinden. Zonder was het inderdaad een stuk lastiger geweest.
Zelf heb ik het idee dat ik maar wat aan het aanrommelen ben aangezien ik totaal niet weet wat de bedoeling is, je ziet (voor zover ik weet?) geen markers helemaal niks.
Je ziet bij elk kampvuur een 'straal' richting je objective.. Daar is je missie :)
Klinkt een beetje als shadow of the colossus. Daar moest je ook alles zelf uitvogelen. Alleen als je je zwaard in de zon liet weerkaatsen zag je waar je ongeveer heen moest voor de volgende colossus.
Het geeft mij zeker een Shadow of the Colossus-gevoel. In dit interview zei Miyazaki dat hij geïnspireerd was door Ico, de voorloper van SotC, om een carriereswitch te maken van programmeur voor Oracle naar game development. Dat was in 2001, toen hij 29 was.
Ja, maar dat werkt alleen voor je hoofdmissie, er zijn ook side quests en die kunnen nog wel eens lastig zijn om op de juiste wijze te doen of te vinden.
Dat is je 'hoofd' missie, maar bijt je er niet op stuk; de eerste 'named' boss kan best uitdagend zijn. Met voorgaande games heb je dan een probleem; soms kun je nog wat meer gaan verkennen en levelen, maar dat verveelt snel. Met Elden Ring kun je het halve continent gaan verkennen, een half dozijn 'mini'-bosses verslaan en twintig levels erbij krijgen. Ze blijven lastig natuurlijk, maar het wordt wel makkelijker vanwege betere gear en levels, maar ook omdat je een beter gevoel bij het spel en de 'pacing' krijgt.
Je ziet bij elk kampvuur een 'straal' richting je objective.. Daar is je missie :)
True! maar die straal stuurt je in den beginne volgens mij direct naar de 1ste 'eindbaas' (Margit); als je daar linea recta naar toe gaat dan kom je van een koude kermis thuis als nieuwe speler :o

Maar je kan een flink deel van de map prima exploren; notes/hints kopen; ik denk dat je daar de eerste +/- 20 a 25 levels al zoet mee kan zijn.
Klopt, 'It takes two' is een game die je tijd meer respecteert dan Elden Ring. Ik zou in jouw situatie dan ook alleen games halen die je binnen 20uur uit kan spelen. Elden Ring is mijn inziens nog steeds te moeilijk, lang en onduidelijk voor de casual gamer. (Ik heb er wel 50+ uur in)
Onduidelijk is het zeker. De in-game uitleg laat veel te wensen over. Ik heb vaak online moeten opzoeken wat de bedoeling was. Lijkt me niet de bedoeling.
Ow maar ik hoef niet perse games te hebben die ik in 20 uur uitspeel. Een simpel voorbeeld is bijv de Elder Scrolls Online. Die speel je niet in 20 uur uit, maar je kan wel in een uurtje spelen progressie boeken (mede doordat je uitleg hebt over waar je heen kan gaan en wat je er kan doen).

Precies je laatste zin is wat dan ook bij mij van toepassing is, hoewel ik misschien 4 max 5 uur totaal heb kunnen spelen en dan heb ik de pre-order versie sinds de dag dat het spel uitkwam haha.
geen markers helemaal niks
En dat is het mooie er van. Dit spel mist de "ubisoft sickness" waarbij je enkel van icoontje naar icoontje op een kaart loopt. Heerlijk, ik heb er pen en papier bij gepakt maar je kan ook zelf 2 soorten markers achterlaten.

Ook al klooi je maar wat aan, gewoon de omgeving verkennen, op zoek naar bruikbare items, vijanden verslaan, levelen voordat je naar het kasteel gaat. Wat ytube filmpjes met tips voor beginners kijken.

Er is genoeg te doen
Ja dat is dan ook precies wat ik doe; wat aanklooien op de manier hoe jij het omschrijft. Maar op dat moment ontbreekt tegelijk ook voor mij een doel in het spel. Ook zoals ik aangaf, games waar je icoontjes hebt die je naar een missie of vervolg in je missie sturen die vind ik fijn. Echter ben ik nooit iemand wat die in een ramp tempo doorloopt, ik vind het juist leuk om tussendoor wat aan te ''klooien''. Maar nu komt het bij mij persoonlijk over alsof ik alleen maar wat moet aanklooien haha.

Ja ik kan zelf 2 markers zetten, die gebruik ik soms op de kaart omdat ik dan denk dat er misschien iets is (is er dan meestal niet :P ).

Nogmaals, het zijn dan denk ik ook eerder mijn gebreken en het gebrek aan Souls ervaringen waardoor dit ineens een zeer lastig spel is. Ook het gebrek aan full co-op vind ik dan jammer (maar dat had ik wellicht voordat ik de pre-order plaatsten ook kunnen uitzoeken. Ik zag op google dat het co-op heeft en daar bleef mijn onderzoek bij). Samen wat aanklooien en dingen ontdekken lijkt mij dan leuker.

Filmpjes en websites bekijk ik dan inderdaad wel omdat er anders geen beginnen aan is.
Ik krijg altijd een soort van stress als ik een Ubisoft game speel met al die icoontjes. Ik moet ze dan allemaal af gaan en dat laat me vaak afwijken van waar ik mee bezig ben. Ik vind dit, al dan wel een beetje te cryptisch, meer rust geven tijdens het spelen.
Het is idd cryptisch, zonder bv het lijstje op PC gamer had ik Ranni's questline nooit kunnen doorlopen. In ieder geval niet op 1 dag. Een questlog was wel mooi geweest.
De kampvuren wijzen de weg, wordt ook uitgelegd.
Je bedoeld de rustpunten waar je vervolgens op de kaart een soort vuur/pijl/streep ziet lopen? Want daar kwam ik niet verder mee, maar als je dat bedoeld dan zal ik dat nog verder nakijken wanneer ik weer tijd heb.
Je bedoeld de rustpunten waar je vervolgens op de kaart een soort vuur/pijl/streep ziet lopen?
Yep. Natuurlijk zijn het niet 'rechte lijnen' dus je zal soms wat creatief moeten zijn en de omgeving verkennen om de eventuele route(s) te vinden. Je ziet in-game ook een straal in de richting.
Ja, die ja. Geen stress, als je eenmaal weet waar je heen moet kom je alsnog niet verder door de idioot onverslaanbare bosses
Haha ik ben benieuwd, heb er al 2 verslagen dmv een soort tijdelijke co-op sessie die ik kon starten bij ''de mist''.
Het hoofdpad is duidelijk als je de map opent.
Je ziet hier bijvoorbeeld het begin met de "vlammen" vanaf de grace points.
Niet in de map,maar in het spel zie je vanaf die points dan ook een soort straal die de richting aangeeft.

Verder kan ik me vinden in je verhaal, amar ik ga toch proberen het door te zetten :)

https://www.destructoid.c...02/Map-Markers-scaled.jpg
Ah kijk, ja die vlammen snapte ik al niet, ik had wel het idee dat dit een richting bepaald naar iets. Die heb ik dan een paar keer proberen te volgen om vervolgens tot mijn eigen conclusie te komen: oke dit werkt niet want ik kom nergens op uit :P

Maar nogmaals, het spel vind ik echt gaaf gemaakt, alleen zeer lastig en tijdrovend. En vooral dit laatste vind ik wel jammer want veel open wereld spellen kan ik echt van genieten omdat ik dan ook in 30 minuten tijd progressie kan boeken. Zo heb ik gisteren 3 uur lang gespeeld met als resultaat dat ik (al dan niet via Google) een paard heb weten te krijgen. Nu is voor mij 3 uur lang kunnen gamen eerder een uitzondering dan een standaard en dit gaat het dus wel lastig voor mij maken. Maar nogmaals, ik geef hier niet mee aan dat ik het een ''stom'' spel vind. Maar als nieuwkomer in dit genre is het behoorlijk lastig.
Haha. Die “vlammen” wordt door het eerste character na de tutorial uitgelegd.
Meeste gamers zijn zo gewend aan de bekende uitroepteken of vraagteken op de map, dat als een spel zoals deze of zelda breathe of the wild, dat ze denken dat het bad design is. Het is juist een verfrissing van al de spellen die je hand vasthouden.

Natuurlijk heeft elk spel zijn voor en nadelen, maar ik vind het zo fijn als spellen het anders dan al het gewende doen. Anders komen er geen vernieuwingen uit als elke developer dezelfde blijven doen.
Je kan meer Flasks krijgen , met een bepaald item dat je geregeld vind kun je bij een kampvuur je Flask meer charges geven. Er is een fijn Tweakers topic op het forum.
Hier ook een souls Noob.Type : ik speel Horizon op easy als ik moe of ziek ben ....
Maar dit spel is zo leuk, ik geniet ervan om alls uit te puzzelen ( en af en toe te googlen) . en ik probeer ene beetje overpowered te zijn, want als beginner is het dan nog steeds best pittig, maar niet meer intens frustrerend
Voor wat het waard is; souls games zijn niet moeilijk om het moeilijk zijn, maar moeilijk als middel om jou als speler een uitdaging te geven die - wanneer je hem overkomt - een enorm gevoel van voldoening geeft. Elke death is verklaarbaar en te overkomen, elke enemy is te leren en uiteindelijk zonder schade te nemen te verslaan, etc. Het spel levelt in wezen de speler ;)

Mij geeft dit een enorme high die eigenlijk geen enkele andere gameserie teweegbrengen kan.

Als dit idee je niet aanspreekt moet je deze games idd overslaan, maar het zou zonde zijn als je ze overslaat omdat je denkt dat ze alleen maar moeilijk zijn om het moeilijk zijn.
Hier ben ik het behoorlijk mee eens. Ik heb altijd het gevoel dat een dood komt door mijn eigen fouten, niet omdat de game oneerlijk is.
Voor wat het waard is; souls games zijn niet moeilijk om het moeilijk zijn, maar moeilijk als middel om jou als speler een uitdaging te geven die - wanneer je hem overkomt - een enorm gevoel van voldoening geeft.
Dat lees ik overal, en om die reden ben ik ook begonnen aan Demon's Souls op PS5, maar ik heb hem niet uit kunnen spelen, en ik heb nu ook geen interesse meer in Soulsborne games eigenlijk. Dat komt niet omdat ik het spel 'te moeilijk' vond, ik was al ruim over de helft en ik zat niet per se vast of wat dan ook, maar omdat ik er gewoon helemaal klaar mee was dat het spel 0 respect had voor mijn tijd. Als ik een bepaald item wilde hebben (niet eens per se omdat ik het nodig had, maar gewoon omdat ik het wilde hebben voor mijn build) moest ik letterlijk 50x hetzelfde stuk spelen om alle nodige shards te verzamelen, en dan had ik er nog 2 speciale items voor nodig die maar op 1 plek te halen waren, echt een soort van grind die ik na een uur of 30 gewoon zonde van mijn tijd begon te vinden. Ik ben ermee gestopt na een domme actie van mij zelf, toen ik eindelijk het wapen bij elkaar gegrind had dat ik wilde hebben dacht ik het te kunnen upgraden en heb ik zonder goed op te letten een prompt weggeklikt dat de 'upgrade' was dat het wapen zou worden gesmolten, en was het foetsie. En omdat er een item voor nodig was waar er maar 1 van was, en ik dat item niet terugkreeg, en er ook nog eens geen manual save systeem was om mijn eigen fout te herstellen, was al die tijd grinden dus totaal voor niks geweest.

Ik noem dat soort gameplay design keuzes niet 'om van je fouten te leren', het is gewoon slecht... De speler uren laten grinden en allerlei kunstmatige beperkingen/limitaties om de speler permanent te naaien als je een foutje maakt.... Ieder zijn ding maar daar is mijn tijd te kostbaar voor...
Jammer om te horen dat dit jouw ervaring met het spel was :(

Demon's Souls blijft wel een vrij getrouwe port van de originele game uit 2009, en vooral het upgrade systeem is behoorlijk kansloos vergeleken met dat van de opvolgers. Upgraden in Elden Ring werkt dan ook totaal anders.

Imo kan je jezelf wel afvragen of de game geen respect heeft voor jouw tijd, of dat je jezelf de grind hebt opgelegd om speficiek naar dat wapen toe te willen werken ;) Ik speel Elden Ring nu bv "blind", ik heb nog geen idee wat de mogelijke builds zijn en welke wapens daarbij horen, daar kom ik nog wel achter, en dan maak ik een nieuw char. Imo is het simpelweg spelen van deze spellen al leuk; naar een build toe werken is de kers op de taart. Het is niet zoals bij bepaalde MMOs etc dat je "build" slecht is zolang je de final gear niet hebt.

Ook in Dark Souls 3 ben ik pas chars gaan plannen en maken toen ik de game zodanig door had dat ik een nieuwe char in een paar sessies kon preppen voor z'n final build.
Dat had ik in het begin ook maar dat kwam vooral door mijn eigen mindset. Waar je bij een normaal spel vooral moet balen als je het niet haalt, moet je bij Souls games voornamelijk het idee hebben dat je weer iets hebt geleerd over hoe enemies zich gedragen en hoe je ze kan neerhalen.

Zodra ik dat door kreeg, haalde ik een stuk meer plezier uit de spellen
Dat is idd de ene kant, de andere is gevoel krijgen voor de combat; geduld hebben, tactiek, en niet gaan button mashen of in paniek raken als er allerlei tentakels enzo op je af komen. Als je goed kijkt zie je dat veel vijanden langzaam zijn en hun aanvallen lang van te voren aankondigen. Te lang soms, dat je continu te vroeg gaat ontwijken, lol.
Voor mij was de drempel altijd dat je een pleuris end moest lopen voordat je bij een baas was. Ging je dood, dan mag je eerst weer 5min langs enemies rennen voor je terug bent waar je daarvoor ook was. Wat me niet echt trok bij een baas waar je toch zeker 10x over deed. Heb in ieder geval Dark Souls 3 daardoor na een uurtje of 3/4 weggelegd.

Horen dat daar nu checkpoints voor zitten is een welkome toevoeging.
Bij *bijna* alle bazen heb je een soort "start at check point" optie of er is een lost grace(de ER versie van bonfires). Beide zijn vlak voor de baas en graces zijn er echt in overvloed.
Als het echt niet kan dan kan je hulp inroepen bij andere spelers bij meeste stukken. Of je kan focussen voor hogere lvl voor bijvoorbeeld meer HP.
Klopt. Ze missen een groot deel van de doelgroep die geen zin heeft om bij elke eindbaas eerst 10x dood te gaan. Moeilijkheidsgraden zijn er niet voor niks. Erg dom van de developer.
De vraag is of dit een probleem is. From software vind het geen probleem om anders te zijn. Ze accepteren minder verkoop voor een sloot loyale fans.
Voor DeS, DS en Bloodborne zit er echt wel een mechanic in om de game makkelijker te maken. Je kan immers gewoon je eigen level omhoog brengen en dus wat overpowered bossfights ingaan, dat maakt echt gigantisch verschil. Daarnaast heb je vaak ook nog summons die je kunnen helpen. Tja het is dan geen easy mode en het grinden kost tijd, maar de moeilijkheidsgraad is toch best een eind te regelen hoor.
Dan begrijp je het hele principe van een Souls game niet.

Een moeilijkheidsgraad zou juist het charme van deze hele game serie ontkrachten.

De vragen zijn juist: Waarom ging je dood? Wat gebeurde er? Welke conclusie heb je hieruit getrokken? Welke aanpassingen kan je doen etc.

Het is juist dom van de speler om te denken dat ze er met simpelweg button mashen of hetzelfde blijven doen een ander resultaat kunnen verwachten.
Je moet die frustratie snel aan de kant zetten en accepteren dat je vaak sterft. De reis is belangrijk dan het doel is je adagium in soulsborne. Ik heb het ook even gehad in bloodborne (eerste soulsborne voor mij). Eerste gedeelte kwam ik niet door, een executioner die niet te verslaan was en natuurlijk gefrustreerd.
Toen het bloodborne topic opgegaan, eerste reactie was: "Waarom wil je uberhaupt iedereen doodmaken?"
Bij iedere andere RPG ben je een moordmachine die alles op zijn pad vernietigd, bij soulsborne moet je gewoon altijd afvragen is het het wel waard?
Anyway, had na de eerste playthrough + dlc nog even een NG+ gedaan om alle bosses nog een keer te ervaren. Een ervaring die mij voor veel andere games heeft verpest :D
voor degene die denken dat het makkelijker is in elden ring, niet kopen. het is precies hetzelfde als anders sousl games.. ik heb ze allemaal uitgespeeld. ik weet niet wat reviewers van tegenwoordig nog betekenen maar er klopt tegenwoordig geen reet meer van.

Dit is een souls game met een meer open wereld en groter, voor de rest exact hetzelfde!

succes.
Je praat onzin. Elden Ring heb ik dan nog niet uitgespeeld maar het is absoluut toegankelijker. Er zijn ontiegelijk veel meer checkpoints, krijg je een bepaalde baas niet dood heb je veel meer mogelijkheden om uit te wijken, je kan nu naast spelers of NPC's ook nog spirits summonen, je flasks kun je restoren als je een groep of een scarab dood etcetera.

Makkelijk is het nog steeds niet maar het is echt een stuk beter te doen dan een Dark Souls of Bloodborne.
dit kon in de vorige souls games ook.. dus ik weet niet waar jij het over hebt.
Niet bij Sekiro.

Je kunt heel makkelijk OP raken in Elden Ring, makkelijker dan DS en BB. En er zijn tal van zeer sterke items die middels een beetje verkennen kunt bemachtigen. Je hebt daarnaast spirit summons. ED stukken toegankelijker.
Welk aspect precies?

Je kon af en toe een andere richting uit maar de keuze was beperkt. En sommige punten waren wel degelijk een bottleneck. Zat je vast bij Ornstein en Smough (en many did) had je echt niet heel veel opties over.
Ik vind het wel bizar frustrerend dat als ik een boss fight opnieuw wil doen, dat ik opnieuw pijlen moet kopen. Als je dood gaat, onthoudt de game wel dat je pijlen hebt gebruikt.
Een respawn is niet het herladen van een save, de game onthoud ook items die je gepakt hebt en deuren die je geopend hebt en ook items die je verloren hebt zoals jouw pijlen. Je kan ze ook zelf maken trouwens.
Ik kan ze (nog?) niet zelf maken
Een van de voordelen die het makkelijker maakt is dat als je vast komt te zitten je door de open wereld gewoon een andere kant op kan gaan om een ander stuk te verkennen.
Later als je beter bent geworden kan je weer terug gaan om daar progressie te maken.
Dit zorgt er voor dat de game een stuk gemakkelijker en toegankelijk is dan de normale soul games,
Dat ben ik niet met je eens

Wellicht doel jij vooral op endgame content. Daar kan ik nog niet over meepraten. Maar het begin van Elden Ring is (zeker ook voor beginners) echt veel toegankelijker dan bijvoorbeeld Dark Souls 3. (Ik ben zelf namelijk zo'n "beginner")

Ik ben nu lvl25 en het is me gelukt om diverse bosses te verslaan en de "gewone" ventjes in Limgrave (start area) sla ik nu moeiteloos om.

In Dark Souls 3 zat ik met lvl25 nog steeds op die eerste "forgot-the-name"-wall en verloor kansloos van die boss daar. En aangezien je verder ook nergens anders heen kan in DS3, wordt het dan snel frustrerend.
Ik ben 10 keer doodgegaan in DS3 1e eindbaas. Daarna nooit meer aangeraakt. Het is exact zo als jij aangeeft, je zit niet vast op een eindbaas. Het spel is veel toegankelijker. De developer geeft dit zelf ook aan trouwens, grappig dus dat enkele hier anders beweren.
Dit ben ik niet helemaal met je eens, de reden dat het makkelijker is, is omdat het een open wereld is. Je kan wegrennen en je verstoppen als het te moeilijk wordt. De bazen zijn eigenlijk de enigen waar dit niet kan en dat zijn dan wel de moeilijkste punten van het spel.
Makkelijker is misschien niet het juiste woord. Opener zeker; in de vorige games, als je vast zat bij een baas dan kun je terug en gaan verkennen en levelen, misschien zelfs een volledig optioneel gebied door gaan, maar in vergelijking met Elden Ring was dat bekend. Bij deze, als je bijv. op de eerste boss vastzit kun je nagenoeg de helft van het spelgebied gaan verkennen, uitpluizen, wapens en levels verzamelen, etc. Er is veel meer te doen dan in voorgaande spellen.

Daarnaast, de beste vergelijking is met Dark Souls als het gaat om flexibiliteit van je karakter; Sekiro is heel beperkt, daar MOET je echt op een bepaalde manier spelen (deflects etc). Bloodborne is beperkter dan DS maar vrijer dan Sekiro, daar kun je nog kiezen tussen verschillende wapens en speelstijlen, maar je kunt niet 'tanky' gaan spelen (geen schilden / armor), die duwt je richting een agressieve speelstijl met veel ontwijken of soms een soort parry.
Er staat toegankelijker, niet makkelijker. Als het makkelijker was dan was het geen Soulsborne
ik weet niet wat reviewers van tegenwoordig nog betekenen
:+
Hoevaak ik mensen zie doodgaan in dit spel weerhoudt mij ervan om dit spel te kopen.

Bij bloodborne kwam ik niet eens voorbij de torturial :9
Wat wil je dan? Zo powerfull zijn dat je de game kan doorlopen als een god?
Dood gaan hoort bij een soul game, je leert er van, als jouw tacktiek niet werkt,
dan ga je dood en moet je iets anders proberen. Soms kan dat wel vaak gebeuren
of heb je de boss bijna en gaat het als nog mis en ga je weer dood.
Het is onderdeel van een soul game.
Ook dat kan in Elden Ring al moet je er wel heel wat voor doen.
als ik de comments lees bij sommige bossfights op yt;
it took me 3 hours to beat him
....
only 3 !? it took me 5+!
Je moet er van houden zeg maar ;)
Ik kijk schaamteloos een "play through" of "tips and tricks" video op YouTube voor elke boss die ik pittig vindt.
Dan zul je het vaak alsnog vele keren moeten proberen. Maar dat maakt het voor mij iets gebalanceerder. Ik heb toch wel een beetje "gratification" nodig voor mijn korte aandachtsspanne ;).
Bij bloodborne kwam ik niet eens voorbij de torturial :9
Dat is ook de bedoeling bij een Souls game :P
In de tutorial móet je doodgaan om het verhaal te starten.

Wellicht bedoel je het eerste level. Die twee weerwolven op de brug waren moelijker dan heel Demon's Souls
Nee waar ik de trap afliep in een kamer ofzo. Is al weer lang geleden
Nee waar ik de trap afliep. In een kamer ofzo. Is al weer lang geleden.
De voorgaande games hadden allemaal een soort 'skill check' voordat de spelwereld zich helemaal opent; ik bedoel in Bloodborne kun je je karakter pas levelen als je bij een eerste boss komt, en voordat je daar bent heb je al het nodige moeten doen.

Maar Elden Ring is toch een stuk toegankelijker; er is een soort tutorial grot met eenvoudige vijanden en een soort eindbaas die ietsje sterker is dan die eenvoudige vijanden, daarna opent de wereld zich en kun je tientallen uren rondlopen en verkennen zonder dat je verder in de "main quest" hoeft te komen. Er lopen wat bosses rond in de open wereld, maar die kun je allemaal ontwijken.

iig, het is een moeilijk spel, button mashing gaat niet werken. Maar als je voorzichtig bent en heel "deliberate" bent in bijv. je aanvallen en verdediging - ga eens 1v1 tegen een willekeurige vijand en kijk of je zijn aanvallen kunt blokkeren, parryen of ontwijken voordat je in de tegenaanval gaat - en als het eenmaal klikt geeft het spel heel veel voldoening IMO.
Het is bij mij jaren geleden (zat gratis in PS+) en ik had hetzelfde voor met Bloodborne. De eerste vijand (een soort weerwolf) geraakte ik al totaal niet voorbij, ook al omdat ik geen wapens had.
Later heb ik dan gelezen dat je bij het eerste keer doodgaan dan blijkbaar wel wapens kon krijgen. Maar dat moet dan toch absoluut niet duidelijk geweest zijn, want ik bleek bijlange niet de enige die dat beest met blote vuisten bleef te lijf gaan, en uiteindelijk het spel maar liet voor wat het was.
Ik had hetzelfde bij bloodborne,
elden ring heb ik daar in tegen uitgespeeld.

ik ben het niet helemaal eens met de review, de moeilijkheid zit hem grotendeels in de clunkyness van de controls en de combat.

maar het is een hele vette game, zeker een aanrader.
Ik ben ook gewoon niet het type gamer voor dit spel inderdaad. Dat is volgens mij wel een belangrijke noot bij dit spel. Ik ben veel meer van de Horizon of Ghost of Tsushima. Dat zijn toch vaak de mooiere verhaal games, die enige uitdaging bieden. Alleen is die uitdaging niet zo zwaar dat je uren bezig mee bent om te snappen hoe je een baas moet verslaan. Ik kan hooguit 3/4 uurtjes per week gamen en dan speel ik liever iets ontspannends.

[Reactie gewijzigd door Rhinosaur op 22 juli 2024 14:35]

Dat geld ook voor mij. Die From Software spellen waren perfect geweest voor toen ik ergens in de 20 was (dat was ergens in de vorige eeuw :) ). Ik heb Dark Souls 3 en Sekiro gespeeld. Vooral die laatste vind ik verschrikkelijk mooi spel. Ik snap ook helemaal waarom het geweldige games zijn voor veel gamers met betere vaardigheden dan ik. Want na 150x dezelfde boss te moeten bevechten (eentje op een paard met een speer) was ik er wel klaar mee en bij Dark Souls zat ik ook ergens vast en vond ik het wel welletjes. Doch ik wil de games van From Software graag erg goed vinden. (Als ze nou een easy of story mode zouden toevoegen, dan worden de spellen voor meer gamers toegankelijk.)

Ach, ik ben nu een ouwe bok en speel liever wat relaxtere games op easy of story mode. Ik heb ook niet de mogelijkheden of zin om uren achtereen te gamen. Ik ben nu met Forbidden West bezig op mijn PS4 Pro op standje easy (spel ziet er erg goed uit en draait soepeltjes BTW) en bijna elke dag speel ik wel een uurtje. Dus over een paar maanden heb ik het wel uitgespeeld, denk ik. ...En dan wil ik Ghost of Tsushima gaan spelen. Die staat ook nog op mijn to-play-list.

[Reactie gewijzigd door Jittikmieger op 22 juli 2024 14:35]

Jammer om te horen want zo te horen heb je wel interesse in Soulsborne dus als ik vragen mag wat voor klasse speel je en wat voor LV en uitrusting ?

Als ik jouw was met een Cleric beginnen want die heeft in het begin een Chime + Heal en in alle Dark souls kun je wel een Schild met omstreeks 80% a 90% block binnen een uur vinden en dan een Mace voor vijanden met zware uitrusting gebruiken en Sword of een Lance voor vijanden zonder uitrusting.

In het begin gewoon continue je schild omhoog houden en laat de vijand maar slaan en kijk naar de timing en afstand van de aanvallen en als je denkt het te weten 1 keer slaan en weer terug in verdediging en repeat net zo lang tot je alle openingen van dat type vijand ziet ga dan over om precies op het goede moment een Block of Parry te doen en 1 aanval tot je het ritme in je vingers voelt en zoek een andere vijand en repeat.

Na een paar vijanden heb je een basis die bijna voor elke vijand te gebruiken is ook al zijn bazen soms net even anders als je die basis per vijand aanpast dan zie je wat je wel en niet moet doen en dat hele proces vergeet je nooit weer zelfs niet jaren later dan ben je misschien wel even roestig maar na een uurtje spelen herken je alles weer en dat is de Magie van Soulsborne :D het vlammetje blijft in jouw leven!
Die vent op z'n paard is lastig idd, zijn aanvallen zijn moeilijk te voorspellen om de 'deflect' goed te timen. Maar volgens mij kom je er nog mee weg als je veel wegrent en wacht totdat hij een aanval opstart van grote afstand; dan verschijnt er een groene marker op z'n hoofd waardoor je met je hookshot (of hoe hij maar heet) dichtbij hem kunt komen. Het helpt als je een aanval unlockt waarmee je al vliegend kunt aanvallen.
Ik ben zelf een oude bok (49), maar ik wilde een paar jaar geleden toch Dark Souls 3 eens ervaren, mede omdat ik hem voor een tientje kon kopen. Omdat ik het wel 'bang' was dat ik er niet doorheen zou komen heb ik een walkthrough van Fighting Cowboy gevolgd. Ik kreeg het gevoeld dat je als het ware met een tourist guide door de wereld van Dark Souls werd geleid. Dat maakte de ervaring een stuk vriendelijker en maakte ook dat ik het hele spel uit heb gespeeld (behalve Midir :( ). Ik keek dan eerst een aflevering en dan ging ik het ook proberen. Later ging ik dan zelf wat verder en keek later welke dingen ik had gemist.
DarkSouls en ook Elden Ring verwacht dat je (te) veel zelf uitvogelt. Voor puristen en echte souls fans heel tof, voor overige mensen wellicht too much.
Ik ben in Elden Ring er redelijk blind ingegaan, en door de ervaring van DS3 kom ik er wel doorheen. Ik zal vast soms eens een filmpje opzoeken als ik niet langs een boss kom, maar voor nu gaat het prima. Snelle reacties zijn handig, maar zeker niet het allerbelangrijkst. Vooral goed voorbereiden, rustig proberen te blijven, en patronen aanvals patronen ontdekken en niet stressen over doodgaan. En - als het niet lukt, even een andere kant opgaan en wat verder levelen.
Zelf moet ik Ghosts of Tsushima nog uitspelen en dat is zeker een mooi spel, maar ik zou Elden Ring (wellicht met een walkthrough) zeker aanraden!
Ik speel wel meer uren per week maar heb geen zin in doodgaan en telkens hetzelfde te doen. Verder haat ik backtracken. De fans lopen nu met dit soort games weg omdat ze bijna alle zaken waar beginners tegenaan lopen al wel weten waardoor de game ook lang niet zo frustrerend is. Maar vooral het stijltje en de manier van bewegen spreekt me niet aan. Dat is prima, voor mij andere games. Maar laat souls games lekker souls games blijven en al die irritaties weg uit de overige games...
Zoals het beschreven wordt doet het me denken aan het gevoel toen ik breath of the wild speelde. Dat gevoel van complete vrijheid en ontdekken.

Dat maakt me ontzettend nieuwsgierig. Wat me tegenhoudt is de constante sfeer van bedrukking, wanhoop en duisternis. Ik heb dat liever af en toe, anders zakt mijn motivatie vrij snel weg.

Wens iedere fan veel plezier. Gaaf dat het de verwachtingen waar maakt!
Opzich ja de wereld van Elden ring ontdekken heeft wel iets van Breath of the wild maar qua sfeer is het meer Twilight princess en dat is mijn favo Zelda juist door de sfeer en combat en ja Soulsborne is duister en triest maar er zijn ook wel mooie en luchtige momenten :) o.a Onion Bro!
Dat is goed om te horen van die Onion bro haha. Vind het juist ook wel Japans om de luchtigheid erin te houden.

Twilight Princess is dus precies de Zelda die ik nooit meer wil maar dat had je vast al begrepen. ;)
Elden ring heeft een ander soort Onion bro maar hij is er wel weer en elke keer als ik het tegen kom dan wordt ik vrolijk en dat contrast maakt het juist zo mooi en ook met Twilight princess daar is ook Licht te vinden in de Duisternis :)
De besturing op pc is wel heel slecht. Zo moet je voor de vier items slots de letter E vasthouden en dan één van de cursor toetsen gebruiken. Dat had natuurlijk gewoon nummer 1 t/m 4 moeten zijn. Sowieso is de keuze van de cursortoetsen raar want de rest van de besturing zit links op het toetsenbord. Je moet dan de muis loslaten.
Muis en toetsenbord is altijd al waardeloos geweest voor souls games, met een controler spelen is de way to go!
Kan zijn, maar dat is geen excuus om niet te proberen de controls enigszins te optimaliseren voor muis en tobo.

Het is natuurlijk ook een self-fulfilling prophecy. Natuurlijk moet je met een controller spelen als het spel bagger is geöptimaliseerd voor muis en tobo.

[Reactie gewijzigd door aicaramba op 22 juli 2024 14:35]

Ik ben het wel met je eens dat als je het maakt voor toetsenbord en muis, dat het dan ook fatsoenlijk gemaakt moet worden. Maar dit soort spellen (action rpg's) zullen gewoon altijd beter spelen met controler, net zoals een fps beter met tobo+muis zal gaan, dat heeft weinig met self fulfilling prophecies uit te staan imho en meer met wat voor soort spel het is.
Onzin. Als de KBM implementatie fatsoenlijk zou zijn zou het absoluut niet onderdoen voor controller. Sterker nog, je hebt gewoon meer precisie in je beweging en kunt de camera veel sneller bewegen. Er is een reden dat blindfolded Sekiro speedruns met KBM gedaan worden, met controller is veel te riskant.
Bij de PC versie van Super Meat Boy hadden ze het volgende advies: "Je hoeft niet met een controller te spelen, maar je hoeft ook niet te douchen. Denk daar maar eens over na!"
Ik zou hiervoor echt een controller gebruiken
Ik krijg m'n keymapping op m'n controller niet optimaal (steam loopt te kloten)
Dus ben de uitdaging aan gegaan op toetsenbord en muis, tot nu toe gaat het best redelijk, je moet voor het gemak even de key hints van Xbox naar toetsenbord zetten(staat ergens in de opties)
Ik heb ook darksouls op toetsenbord en muis gespeeld, naast darksouls 2 (waardeloos geport) is Elden Ring lastiger dan Darksouls 1 en 3. Ik weet nog dat ik op darksouls 2 allemaal macro's had gemaakt op m'n toetsenbord en muis.
Het gaat ook allemaal wel. Het is alleen vrij amateuristisch wat From hier laat zien. Ze maken het goed met fantastische levels en monsters. Maar je moet zelf vechten met de controle, de performance en de moeilijkheidsgraad.

Echter, met een aanpassing van de dpi van de muis, een dikke videokaart en een trainer wordt het uiteindelijk een aangenaam spel.
Deze game was niet aan mij besteed. Bij release gekocht wetende dat ik het een lastige game zou gaan vinden.
Omdat ik wist dat ik moeilijk zou krijgen heb ik gelijk een youtube filmpje gevolgd om binnen een half uur Over Powered te zijn. Ik deed daar 2 uur over, maar als je heel snel bent kan het in een half uur. Ik was na die 2 uur dus OP met meer health, een rating 4 wapen, etc, maar alsnog ging ik zo vaak dood dat ik er al snel geen zin meer in had :) Dus de game na enkele dagen al weer verkocht.
Bevestigd dat dit soort games niet voor mij zijn gemaakt.
Soulsborne is niet lastig het is eigenlijk vrij simpel maar dan moet je wel meer tijd en energie er in steken dan even een paar uur wat prutsen en dan ophouden.. het is vallen en opstaan om dan dood te gaan om dan weer op te staan }>
Misschien is dat juist waar ik geen geduld voor heb :) Elke keer dood gaan en opnieuw beginnen met indien nodig een andere tactiek.
Ik houw meer van games waarbij tactiek een minder grote rol speelt. Ik ben een 'saaie' gamer die zonder al te veel gedoe van begin tot eind wil komen haha. Vandaar ook dat ik gelijk begon met mezelf te Over Poweren.
Ah jammer om te horen want door al dat bloed en zweet en tranen smaakt de overwinning zoveel zoeter.. maar goed ieder een andere smaak en gelukkig zijn er spellen in overvloed :)
Omdat ik wist dat ik moeilijk zou krijgen heb ik gelijk een youtube filmpje gevolgd om binnen een half uur Over Powered te zijn.
Dus je hebt het spel al verpest voordat je begon te spelen? De Souls' games kan je makkelijker maken door overleveled te worden/de beste items te gebruiken, maar dat heeft 0 waarde als je niet zelf de vaardigheden hebt om te winnen,
Omdat ik wist dat ik moeilijk zou krijgen heb ik gelijk een youtube filmpje gevolgd om binnen een half uur Over Powered te zijn.
Dat je bij deze games dood blijft gaan is al meer dan 10 jaar bekend. Ik had voor je kunnen voorspellen dat je dit niet leuk zou vinden voordat je het kocht.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.