Elden Ring: Shadow of the Erdtree
Shadow of the Erdtree is een culminatie van het allerbeste uit Elden Ring en is op sommige fronten zelfs beter. Het is vooral de spelwereld die de show steelt. De nieuwe open wereld van de uitbreiding is zo gelaagd als een ui. Shadow of the Erdtree blijft verrassen met meer om te doen en te ontdekken. Zelfs een triviaal bospad kan zomaar naar een nieuw en groot gebied leiden. Het loont om iedere omgeving volledig uit te pluizen, want je weet nooit wat je in de krochten van deze wereld aantreft. De geweldige artdirection versterkt dat continue gevoel van verwondering. De game telt veel verschillende omgevingen die ieder op hun eigen manier imponerend zijn. Ook op het front van gameplay vervalt Shadow of the Erdtree niet in herhaling, maar dat is met ontwikkelaar FromSoftware aan het roer geen verrassing. Wel een waarschuwing voor ervaren rotten die Shadow of the Erdtree in NewGame+ willen beginnen: zorg dat je personage niet veel te sterk is bij aanvang. De uitbreiding houdt daar geen rekening mee.
Minpunten
Getest
Elden Ring: Shadow of the Erdtree, Standard edition, PS5:fill(white):strip_exif()/i/2006702512.jpeg?f=thumblarge)
Prijs bij publicatie: € 39,99
Vanaf € 47,95
Elden Ring is ruim twee jaar uit, maar is nog altijd de jongste soulslike van de geprezen Japanse ontwikkelaar FromSoftware. Volgens velen is Elden Ring ook de beste. De game won in 2022 zo’n beetje iedere prijs die een videogame kan winnen. Vandaag de dag is Elden Ring nog steeds immens populair, ook op platforms als Twitch en YouTube. Het spel bleek allicht ook een groot commercieel succes. Eerder deze maand stond de teller op 25 miljoen verkochte exemplaren. Zelfs Elden Ring-producer Yasuhiro Kitao zei geen verklaring te hebben voor de hoge verkoopaantallen.
Van onverdiend is in elk geval geen sprake. Elden Ring is een creatieve tour de force. De game beloont je nieuwsgierigheid keer op keer met nieuwe quests, gebieden en eindbazen. Het ritme van die open wereld leunt niet op een landkaart met icoontjes en markeringen die zeggen waar je heen moet. Nee, je moet het avontuur zelf opzoeken, avontuur dat zich afspeelt in een wereld die zo’n beetje alle kwaliteiten van FromSoftware etaleert. Intrigerend verhaal, oneindige lore, fenomenaal levelontwerp, legio speelstijlen en gevaarlijke eindbazen met nog gevaarlijkere aanvalspatronen.
Elden Ring is bij vlagen genadeloos en moeilijk; ook dat is FromSoftware. Doodgaan is onderdeel van het leerproces in FromSoftware-soulslikes. Dat is ook meteen het knappe aan Elden Ring: ja, de game is moeilijk, maar niet onaardig. Je hoeft in Elden Ring nooit lang naar eindbazen te lopen als je doodgaat. En zit je vast? Dan kun je gewoon iets anders gaan doen in de gigantische spelwereld om later terug te keren en het nog eens te proberen. Wie Sekiro heeft gespeeld, weet dat die vrijheid in FromSoftware-games geen gegeven is.
Fenomenale uitbreiding
Mede door die toegankelijkere opzet bereikte Elden Ring de afgelopen twee jaar een breed publiek. De game was voor veel mensen hun eerste ‘FromSoftware-soulslike’. Het is daarom geen verrassing dat de aandacht rondom Elden Ring de afgelopen maanden weer aanzwelde. Met Shadow of the Erdtree wordt Elden Ring eindelijk uitgebreid. Om met de deur in huis te vallen: die uitbreiding is van begin tot eind fenomenaal. Niet omdat ze dingen radicaal anders doet, maar omdat Shadow of the Erdtree je continu overgiet met het allerbeste uit Elden Ring.
Toegegeven, Shadow of the Erdtree is ‘gewoon’ meer Elden Ring, al is meer Elden Ring niets om rouwig om te zijn. Dit is meer verhaal dat je dwingt tot het verkennen van de spelwereld, meer lore voor youtubers om nog jaren op los te gaan en meer fenomenale artdirection; deze nieuwe spelwereld is adembenemend mooi. Als je Elden Ring om welke reden dan ook niet leuk vindt, gaat deze uitbreiding je niet op andere gedachten brengen, maar heb je Elden Ring ooit gespeeld, dan zal je opvallen dat deze spelwereld de vorige op sommige fronten zelfs overstijgt.