Elden Ring krijgt raytracingupdate op pc en huidige generatie consoles

Elden Ring, de nieuwste game van de Japanse ontwikkelaar FromSoft, heeft een update gekregen met raytracing. Deze is uit voor zowel Windows als de Xbox Series en PlayStation 5. Voor raytracing op high raadt FromSoft een RTX 3070 Ti aan.

De update is nu te downloaden en brengt het versienummer van de game naar 1.09. Deze versie is er ook voor de Xbox One en PlayStation 4, maar op deze platformen hoeven spelers niet te rekenen op de toevoeging van raytracing.

Het effect van raytracing is wellicht subtieler dan spelers gewend zijn van andere games. Het uit zich vooral in hogere kwaliteit schaduwen en een effect soortgelijk aan screen space ambient occlusion. De welbekende weerspiegelingen op gladde oppervlakken zijn in ieder geval op het eerste gezicht niet aanwezig. Redditgebruiker JordieJordanV6 plaatst veel vergelijkingsscreenshots op Reddit. Hij draait de game op een RTX 3080 met een Ryzen 5 5600X en 16GB ram. Ook heeft een gebruiker beelden op YouTube gezet.

Verder introduceert de update een grote hoeveelheid aanpassingen op het gebied van de balance. Deze worden onder andere besproken door gebruikers op de Elden Ring-subreddit, die overwegend positief reageren op de wijzigingen.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

23-03-2023 • 20:10

53 Linkedin

Reacties (53)

53
53
24
2
0
22
Wijzig sortering
Ray Tracing is echt een gigantisch hypeword op dit moment. Don’t get me wrong, ik denk dat het de toekomst van rendering is maar dan wel als fully path traced. Dat gaat echt nog generaties aan videokaarten duren voordat we op een acceptabel niveau zijn.

Nu voegt het 8 van de 10 keer nauwelijks wat toe, tegen een gigantische performance penalty.
t is net als toen met de eerste 3d games, kijk maar naar deze link bijvoorbeeld : https://www.youtube.com/watch?v=hTehcvSgyWI

Het was ook 2001 voordat 3d er ook echt 3d uit zag :Y) (ps1 en n64 , waren niet echt fantastische 3d machines )
ik denk dat t met raytracing ook nog duurt tm de 2030's tot we echt goede games zien waar dat er in zit

[Reactie gewijzigd door Metallize op 23 maart 2023 21:34]

Ik hoop dan dat het nog veel beter wordt. Persoonlijk vind ik namelijk dat het in een game als Cyberpunk en Portal al echt iets toevoegt!

Als je Cyberpunk met volledig raytracing speelt of zonder is echt een groot verschil qua beleving.

Ik denk dan ook niet dat het nog 7 jaar duurt voordat we meer games zien waar het echt een verschil maakt.

Hier heb je een vergelijking:

https://www.youtube.com/watch?v=Xf2QCdScU6o

[Reactie gewijzigd door RobertPeterson op 23 maart 2023 23:46]

Vergeet Metro Exodus Enhanced Edition niet. Ook daar is het verschil tussen standaard raster en raytracing erg groot! Zo groot, dat ik eigenlijks niet meer zonder wil spelen... Ook al betekent dat 30 FPS...
Nog niet gespeeld! Maar zal hem binnenkort eens proberen!

Aan de ene kant snap ik dat heel veel mensen het een gimmick vinden. Of het er niet voor over hebben qua aanschaf videokaart of FPS.

Aan de andere kant als is het echt een toevoeging. Helemaal nu met DLSS 3.
Niet, bijna geen verschil
Dat is wel een rare reflectie op ray tracing.
Cyberpunk 2077 is inderdaad een goede voorbeeld dat Raytracing echt wel iets toevoegd.

Kijk eens naar de video wat @RobertPeterson heeft gepost. Vooral 0.48 seconde. Night City is vol met reclame borden en neon lichten die reflecteren. Raytracing voegt echt wel "immersion" toe aan Cyberpunk.

[Reactie gewijzigd door Toonen1988 op 24 maart 2023 13:51]

Op consoles ja. Al in 1996 begonnen 3D-accelerated videokaarten serieus op te komen en in 1998 werd het serieus en zetten games zoals Unreal en Half Life een benchmark.
Ja, mijn Monster 3D tijdperk met een nVidia Riva TNT kaart. Good 'ol times!
Het was ook 2001 voordat 3d er ook echt 3d uit zag :Y) (ps1 en n64 , waren niet echt fantastische 3d machines )
LOL jij was zeker een baby toen die dingen uitkwamen. Ja als je zo terug kijkt en het dan vergelijkt met dingen die later uitkwamen dan ziet het er niet geweldig uit. Maar consoles zoals de Sega Saturn, PS1 en N64 en de grakas zoals Voodoo waren wel een enorme sprong vooruit ten opzichte van de vorige generatie. Toen die dingen uitkwamen vond iedereen dat indrukwekkend. Die sprong in ontwikkeling was velen malen groter dan wat we nu zien met ray tracing. En niet vergeten dat die tijdperk de oorsprong is van een heleboel 3D genres die we nu kennen.

[Reactie gewijzigd door ashwin911 op 24 maart 2023 10:39]

Precies mijn ervaring. Bij 9 van de 10 games vind ik het grafisch zelf mooier met Ray Tracing uitgeschakeld. De "mooiere" graphics tegenover het FPS verlies is het voor mij over het algemeen niet waard.
Dit vinden de grafische kaart makers natuurlijk van niet. Die willen juist dat games zwaarder moeten worden met RT. :X
Ze moeten iets verzinnen. Eerst al de hoge framerates en resoluties. Bizar hoe lang de RX 580 op 1080p/1440p @60fps mee gaat.
Als er een optie is om 60 fps met ray tracing te hebben vind ik het de moeite waard maar anders niet
Ik kijk meer uit naar Nvidia RTX Remix en oude games met Ray Tracing, bij zulke games is het verschil namelijk wel duidelijk zichtbaar en van toevoegde waarde.
Path tracing is mooi maar RTGI en reflecties voegen al best veel toe. Helemaal in games die geen andere methodes daarvoor hebben zoals The Witcher 3.

Volgens mij is dit van Elden Ring alleen ambient occlusion. Merk je bijna niks van.
Alleen ambient occlusion en shadows, en alléén exteriors en alléén binnen een bepaalde radius (somehow). Interiors krijgen er helemaal niets van. Beetje halfbakken idd.
Zo ook hier... Het verschil is, eigenlijk vaak lastig te zien? En geen DLSS om het op te lappen.
Daarnaast is dit een studio die het acceptabel vindt een snelle game als Bloodborne op 30fps te laten lopen en niet bijzonder goed is optimaliseren of überhaupt dingen ondersteunen zoals 21:9 of meer dan 60fps.

Hoe dan ook, op 3440x1440 met ongelimiteerde FPS... Ga ik van 130 fps op uitkijkpunten naar 27-28 fps met RTX aan op LOW op een 3080Ti en 5900X, met waterkoeling op beide. Ja, dat is een slecht plekje misschien. Performance en beeld verschil tussen de modi zit er niet heel erg. En ja tuurlijk de schaduwen zijn nu beter... Maar niet eens alles wordt met RTX gedaan, sommige zaken blijven een soort sprite hotspot verlichting.

Dit soort implementaties geven het dan ook gewoon een slechte naam...
Wow dat is wel heel sterk die daling in fps.

Het effect van de schaduwen is wel mooi maar dit hadden ze met een goedkopere manier kunnen doen door rasterised gebruik te maken van Penumbra shadows. Tomb Raider 2013 deed dit ook perfect. Plus Screen Space Shadows voor de gras details etc zou een iets completere indruk hebben gecreëerd van diepte per scène.


Al met al denk ik dat From Software last zien dat de game vanuit de ontwikkeling niet rekening houdt met systemische licht simulaties zoals RTX AO / GI / Reflecties / Shadows. En dat is prima. Maar dan hadden ze ook meer winst kunnen boeken, visueel gezien, met ray trace equivalenten in rasterisation.
Cb2077 krijgt een pathtracing update binnenkort.
Wat is je punt precies? Dan maar niet doen? Je hebt ook dit soort tussenstappen nodig om een markt te creeeren en tot verdere innovaties te komen
Ik deel je mening. Bij de meeste games is het IMHO niet meer dan een gimmick, enkele uitzonderingen daargelaten, die hieronder ergens ook worden benoemd.

Maar eh, inderdaad:

Path tracing is the way. I have spoken! :+
De hype zorgt ervoor dat het betaalbaarder wordt. Zonder deze hype zou deze sprong niet gedaan worden.

En met games als Control, waar je b.v. vijanden in de reflectie van ramen ziet, helpt het wel ;)
Helemaal gelijk in. Bijvoorbeeld die eerste vergelijking uit de bijgevoegde video... ik bedoel wat? Wat is het verschil, dat sommige gras sprieten er wat donkerder uit zien? Sommige schaduwen iets donkerder? Ik zie werkelijk waar vrijwel geen verschil. Dit zou je ook met post-processing kunnen doen.

https://i.imgur.com/LNRCway.jpg

Natuurlijk zal raytracing uiteindelijk ontzettend realistische games maken, maar momenteel voegt het heel weinig toe als je kijkt naar wat je inlevert qua performance, zeker op een gemiddelde machine. En dan hebben veel games enkel een paar dingen die met raytracing gedaan worden als reflecties in waterplassen en glas.

Enfin, early adopters en alles, zo moet het gaan, net zoals met VR, maar om dan een vergelijkingsvideo uit te brengen waar je direct begint met een beeld waar praktisch geen verschil te zien is, hmmm.

[Reactie gewijzigd door lepel op 24 maart 2023 09:33]

Idd doet me denken aan vroeger zoek de 10 verschillen
Geheel mee eens. Als ik de verschillen zie, dan denk ik dat het nauwelijks effect heeft op mijn spelplezier. Het beeld is anders, maar vaak niet beter. Er zijn vast momenten dat het heel mooi is, maar vaak denk ik: "Is dit het verschil?"
Ik heb nu 3 generaties rt kaarten gehad en ik hoor echt in Team ziet het niet.

Zo speelde ik op dag 1 Metro Exodus met RT aan, en het zag er wel gelikt uit maar niet "episch". Totdat ik in een ruimte was, wow wat was de belichting prachtig. Dus ik zette RT uit en zag werkelijk geen verschil. Nu heb ik veel games die RT ondersteunen, en het staat hier werkelijk nooit aan.

In een "side by side" ziet het er drastisch beter uit, maar in gameplay? Als het via een glitch uit zou vallen tussen laadschermen in kon ik het je niet vertellen.
Ik ben daarom na 4 generaties Nvidia overgestapt op AMD. Ik betaal niet een 20% premium voor iets wat ik niet zie.

Heel veel mensen halen video's van DF er bij, maar het is toch 90% van: als je 400% inzoomed op dit blikje dan zie je dat het reflecteert op het blikje er naast.
Misschien ligt het aan mij, maar ik zie weinig verschil. Het is dat ze met en zonder ray tracing laten zien, want anders had ik het niet kunnen herkennen. Maar aan de andere kant; bij de vergelijkingen zou ik toch voor ray tracing kiezen. En dan toch mooi dat ze dezelfde FPS kunnen blijven behalen.

Edit:
@GromuhlDjun @Symphony-X Jullie hebben gelijk. De eerste paar vergelijkingen zit inderdaad behoorlijk wat verschil. De vergelijkingen daarna hebben ongeveer dezelfde FPS.

[Reactie gewijzigd door grote_oever op 23 maart 2023 20:31]

"dezelfde fps".. waar zie jij dat? Ik zie een verschil van 12fps (!) op 20sec in de video, maar het is overduidelijk meer dan dat aangezien de fps gecapped zijn @ 60fps. Een enorme impact op performance dus. Uiteraard afhankelijk van de scene.

[Reactie gewijzigd door Symphony-X op 23 maart 2023 20:27]

De grootste kosten van ray tracing zitten 'm vaak in het opbouwen van de acceleratiestructuur, en dan maakt het niet zoveel uit of je alleen ambient occlusion doet of een hele set aan effecten.
Dus met dit kleine verschil is het gewoon zonde.
Ook maar nét dezelfde fps. In het filmpje zie ik zeker een aantal keer 45fps 100%gpu load met vs 60fps 60% GPU load zonder raytracing op een rtx4080. Hier en daar is dus wat ademruimte, maar dips naar 45 is best pijnlijk op een kaart van €1400.

Verder zie ik alleen nog dingen die duiden op enkel ray traced shadows. Is ok zolang de performance hit niet te groot is, maar bijvoorbeeld reflecties of global illumination voegt over het algemeen meer toe voor een mooi plaatje. Wie weet komt dat nog.
Draait current gen uberhaupt al 60fps inmiddels? Dit was op release iig nog niet
Ik zie veel dips onder de 60, tenzij je binnen bent.
Gelukkig game ik altijd binnen.
Enige verschil dat ik zie is de mindere fps die je krijgt of ben ik blind? :o
Het is erg goed te zien aan de schaduwen. Maar ik heb zo'n idee dat een betere ambient occlusion implementatie dit ook had kunnen doen.
Check vooral de screenshots op die reddit.
Net even getest op de ps5, probleem is dat het op quality mode wordt geforceerd als je ray tracing activeert. Dat is voor mij al voldoende om het niet aan te zetten. En ik zag ook al iets in de ambient occlusion op de muur als je er voor staat en de camera draait. Een witte rand artifacts om de character in de schaduw.
Met alle respect voor de mensen die eraan gewerkt hebben... als ik het niet naast elkaar zie op een video maar op mijn eigen systeem , kan ik geen verschil in kwaliteit zien. Voelt wel iets minder vloeiend maar dat is een ervaring, geen constatering.

[Reactie gewijzigd door Mathijs Kok op 23 maart 2023 20:18]

Wow, de gpu load schiet van 60% > 90% gemiddeld.
Dat lijkt me niet echt in verhouding met de extra grafische mooiheid als ik het zo zie. Wellicht is het in het echt mooier...

Aan de andere kant, als je toch de hardware ervoor hebt, dan maar goed benutten ook :9

[Reactie gewijzigd door C0nscript op 23 maart 2023 20:21]

Denk dat we met zijn alleen meer uitkijken naar de aangekondigde DLC.

Gameplay > Graphics

Verder hebben we hier op Tweakers natuurlijk ook een topic voor discussie ;)

forumtopic: [Multi] Elden Ring

[Reactie gewijzigd door Greatsword op 23 maart 2023 20:29]

Ik had wel graag wat beelden gezien van grotten en kerkers, hoe de schaduwen daar zich gedragen.
Anoniem: 1664360
23 maart 2023 21:23
Ik heb nooit t verschil tussen performance en quallity kunnen zien met elden ring mits natuurlijk de fps cap

Maar goed met al en al is t n mooie game
Nog steeds geen ultra wide support. Kun je wel zien dat dit echt zon verstokte nog in 2006 levende console partij is.

(alle Elden Ring fans rollen nu gillend over elkaar heen)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee