Door Reinoud Dik

Redacteur

DDR5 of toch nog DDR4?

Twee generaties werkgeheugen getest

04-11-2021 • 14:00

87

Multipage-opmaak

Inleiding

Een van de kwesties waar je als koper van een Intel Alder Lake-processor bij stil moet staan, is de keuze tussen DDR4 en DDR5. De nieuwste generatie processors uit het blauwe kamp ondersteunt beide generaties werkgeheugen en moederborden zijn ook in beide smaken verkrijgbaar. Het gevoel zegt ongetwijfeld dat DDR5 een stuk sneller zal zijn dan DDR4, maar is dat in de praktijk wel zo? Wij gingen op onderzoek uit.

Na zes jaar is het eindelijk weer zover; het is tijd voor een nieuwe generatie werkgeheugen voor consumentenprocessors. Ondanks al het geweld waarmee AMD in de afgelopen jaren met zijn Ryzen-processors de prestatiekroon pakte, is het Intel dat als eerste DDR5 ondersteunt op desktop-cpu’s. Met Alder Lake is de blauwe fabrikant op overtuigende wijze weer in de race, concludeerden we in onze review.

In dit artikel werpen we specifieker een blik op de vooruitgangen die DDR5 biedt ten opzichte van DDR4, en kijken we daarbij of Intels nieuwste platform op socket 1700 daadwerkelijk baat heeft bij deze noviteit. De Alder Lake-processors ondersteunen vanuit de geheugencontroller officieel zowel DDR5 met een snelheid tot en met 4800MT/s als DDR4 tot en met 3200MT/s. Het is niet voor het eerst dat een processorfabrikant verschillende generaties werkgeheugen ondersteunt. Zowel AMD als Intel heeft in het verleden processors uitgebracht die bijvoorbeeld DDR2 en DDR3, of juist DDR3 en DDR4 ondersteunen.

Kijk hieronder de live Q&A over de Alder Lake-processors en DDR5-geheugen terug.

De standaard ondersteunde geheugensnelheid op de Alder Lake-processors van 4800MT/s voor DDR5 is de instapsnelheid van deze generatie volgens de Jedec-specificaties. Kort voor de introductie van de Alder Lake-processors publiceerde Jedec overigens nieuwe DDR5-specificaties met daarbij hogere maximale snelheden van 6400MT/s, wat naar verwachting op termijn uitgebreid wordt met nog hogere maximale snelheden, die aan de officiële specificatie van DDR5 worden toegevoegd. Fabrikanten van geheugenmodules zullen al eerder snellere kits op de markt brengen. Zo zijn modules tot 7000MT/s al aangekondigd.

Voor nu zul je het moeten doen met iets langzamere geheugenmodules, die bovenal voorzien zijn van flinke prijzen. Een korte blik in de Pricewatch laat zien dat een DDR5-geheugenkit al gauw twee keer zo duur is als een DDR4-kit met dezelfde geheugengrootte. Hoewel dat forse verschil op de totaalprijs van een compleet systeem relatief gezien minder groot is, blijft het relevant voor wie op zoek is naar een upgrade. Of de meerprijs van DDR5 verantwoord is vanwege de extra prestaties, zal voor veel lezers niet alleen afhangen van de prijs en verkrijgbaarheid van dergelijke kitjes, maar ook van de vraag of er momenteel al een DDR4-geheugenkit op de plank ligt die kan worden overgezet naar het nieuwe systeem.

Wat is er nieuw bij DDR5?

Wie een reepje DDR4 en een reepje DDR5 naast elkaar legt, zal met het blote oog amper verschil kunnen zien. De nieuwe generatie werkgeheugen bestaat uit modules met 288 contactpunten, precies evenveel als de voorgangers. Wie goed kijkt, ziet wel dat DDR5 de uitsparing halverwege deze rij contactpunten nét op een andere plek heeft dan DDR4. Zo wordt voorkomen dat DDR5 in een DDR4-slot wordt geplaatst en andersom.

Hogere snelheden

Een van de meest in het oog springende verbeteringen bij DDR5 is de hogere effectieve geheugensnelheid. Met de afgelopen generaties DDR stapte de opvolgende iteratie doorgaans in waar de hoogste officiële snelheid van de voorgaande generatie eindigde. Bij DDR5 is dat anders. Waar DDR4 bij introductie op de consumentenmarkt nog begon met snelheden van 2133 megatransfers per seconde, en dit uiteindelijk is gegroeid tot 3200MT/s, zullen standaardsnelheden van DDR5 initieel al 4800MT/s bedragen. Later wordt de specificatie uitgebreid tot en met 6400MT/s. Ook hier geldt dat nog hogere snelheden mogelijk zijn, maar deze vallen, vooralsnog, buiten de officiële Jedec-specificatie. Enkele geheugenfabrikanten hebben al succesvolle tests gedraaid met DDR5-8400, wat dus op maar liefst 4200MHz draait.

De hogere geheugensnelheden zijn hard nodig om het snel groeiende aantal processorcores voldoende geheugenbandbreedte te kunnen bieden. Sinds het begin van 2017 is het aantal cores in processors zowel op de mainstream- als op de high-end desktopmarkt flink toegenomen. Processorfabrikant AMD bracht toen met zijn Ryzen-cpu’s een groter aantal krachtige cores naar verschillende segmenten, waarop concurrent Intel stapsgewijs volgde. Op dat moment was DDR4 al het mainstreamwerkgeheugen en dat is het tot en met de dag van vandaag.

bandwidth_per_core

De officieel ondersteunde snelheden van DDR4 zijn door de sindsdien uitgekomen processorfamilies wel hoger dan enkele jaren geleden, maar onder de streep moesten de cpu-cores het met steeds minder bandbreedte doen. Het aantal cores en threads in een high-end consumentenprocessor telde begin 2017 nog respectievelijk 4 en 8 stuks; nog geen drie jaar later betrof dat al 16 cores en 32 threads. Tegenover die verviervoudiging van het aantal cores en threads stelt de meest optimistische vergelijking van DDR4-2133 naar 3200MT/s, een stijging van 50 procent, relatief weinig voor.

Ook in het segment van high-end desktops en de servermarkt is het aantal cores met een groei van 28 naar 64 cores per socket in de afgelopen jaren veel sneller toegenomen dan de geheugenbandbreedte. Dankzij slim gebruik van eveneens flink toegenomen cachegrootten konden de cpu-cores van meer data worden voorzien, maar tegenwoordig is dat niet genoeg meer om het grote aantal processorkernen in alle scenario’s hun volle potentie te laten benutten.

Niet alleen processors met een groot aantal cpu-cores kunnen profijt hebben van meer geheugenbandbreedte. Ook geïntegreerde gpu's presteren doorgaans beter als er sneller geheugen gebruikt wordt. Voor processorfabrikanten wordt het bovendien pas zinnig om meer gpu-rekenkernen op processors te plaatsen als er meer bandbreedte beschikbaar is, dus met de komst van DDR5 mogen we ook snellere Ryzen-apu's verwachten.

Prefetchbuffer en burst length

Een van de belangrijkste verschillen bij DDR5 is de verdubbelde prefetchbuffer ten opzichte van DDR4. De prefetch betreft het aantal datawoorden dat per klokcyclus wordt verwerkt. Bij zowel DDR3 als DDR4 bedragen deze 8bit, bij DDR5 is dat toegenomen tot 16bit. Een van de voordelen van de hogere prefetch is dat de interne kloksnelheid van het geheugen beperkt kan blijven, waardoor er geen hogere eisen aan de geheugenchips gesteld worden en het energiegebruik ook niet hoeft toe te nemen. Zo werkt het geheugen efficiënter omdat er per kloktik meer geheugen kan worden uitgelezen of beschreven. Hierop aansluitend is de burst length ook verdubbeld, waarmee een groter deel van een geheugencel per kloktik uitgelezen en verstuurd kan worden.

XMP 3.0

Samen met DDR5 introduceert Intel de derde generatie van zijn Extreme Memory Profile, XMP dus. Dit maakt eigenlijk geen deel uit van de DDR5-specificatie zelf. In de praktijk werd XMP echter vaker wel dan niet ondersteund, op processors van zowel Intel als AMD. Met deze techniek kunnen geheugenmodules met één druk op de knop worden overgeklokt door middel van de profielen die hierop zijn opgeslagen. Daarmee werken de modules buiten de officiële Jedec-specificaties, maar wel op de door de fabrikant gegarandeerde snelheid. Met XMP-profielen draaien geheugenmodules doorgaans op hogere kloksnelheden met lagere timings, waardoor de latency een stuk lager uitvalt dan wanneer de Jedec-specificaties worden gevolgd. Onder andere gamers hebben baat bij een lagere latency tussen de cpu en het geheugen, omdat spellen over het algemeen gevoelig zijn voor deze vertragingen.

Nieuw bij XMP 3.0 ten opzichte van zijn voorganger is dat er op ondersteunde DDR5-geheugenmodules gebruikgemaakt kan worden van vijf profielen, waarvan drie door de fabrikant vastgesteld zijn en twee door de gebruiker zijn in te vullen en aan te passen. Hierbij kunnen snelheden en timings zelf aangepast worden en kunnen de profielen van een zelfgekozen naam voorzien worden.

XMP 3.0

Minimaal dualchannel

Een DDR5-module maakt per definitie gebruik van twee kanalen, ongeacht of het om een single- of dualrankmodule gaat. Waar een DDR4-module standaard fungeert als een enkele 64bit-geheugenbus voor je processor, zijn dat bij DDR5 twee 32bit-subkanalen. Als je twee modules plaatst, zoals gebruikelijk in het tweede en vierde slot geteld vanaf de socket, maak je volgens veel software en benchmarks gebruik van quadchannelgeheugen. Toch heb je twee losse modules nodig voor de 'echte' dualchannel zoals vergelijkbaar is met de winst die DDR4 ziet in totale bandbreedte. Dat biedt meer mogelijkheden voor simultaan onafhankelijke lees- en schrijfoperaties, maar in de praktijk profiteert lang niet alle software hier evenveel van.

Eigen vrm

Een ander verschil met DDR4 is dat de spanningsregulatie is verhuisd van het moederbord naar de geheugenmodules zelf. De componenten die hiervoor verantwoordelijk zijn, doorgaans afkomstig van Renesas, worden aangeduid met de term pmic of power management integrated circuit. Die moeten ervoor zorgen dat de gespecificeerde 1,1 volt op de DDR5-module wordt geleverd, of 1,25 of 1,35 volt bij snellere geheugenkits. Je kunt de configuratie van het pmic bij DDR5 aanpassen via het bios van je moederbord. Sommige modules zijn voorzien van een op overklokkers gericht pmic, waarmee je de spanning praktisch onbeperkt kunt opvoeren en dat bovendien ook vanuit het OS kunt doen. Reguliere modules werken in een secure mode, waarin de maximaal instelbare spanning beperkt is tot 1,435V en je dat bovendien alleen via het bios kunt instellen.

Het voordeel van deze grote wijziging ten opzichte van DDR4 is dat ze geheugenfabrikanten in staat stelt met kleinere toleranties en foutmarges te werken. Voorheen moest rekening gehouden worden met uiteenlopende spanningsregulaties van allerlei moederborden en fabrikanten, terwijl nu het pmic en de geheugenchips nauwkeuriger op elkaar afgestemd kunnen worden omdat ze op hetzelfde pcb geplaatst worden. Deze verandering maakt het ontwerp van moederborden iets minder complex en in theorie dus goedkoper, doordat de vrm voor het werkgeheugen hier weggelaten kan worden. De productiekosten voor geheugenmodules stijgen hierdoor echter wel.

Gear mode: in de juiste versnelling

Net als bij de voorgaande generatie kan de geheugencontroller werken in verschillende 'gears'. Dat zijn ratio's ten opzichte van de geheugensnelheid in MHz. In gear 1 is die 1:1, in gear 2 1:2 en in gear 4 1:4. Een voorbeeld: de kloksnelheid van een DDR5-4800-kit is 2400MHz (double data rate). In gear 1 draaien zowel het geheugen als de controller op 2400MHz. In gear 2 draait het geheugen zelf nog altijd op 2400MHz, maar wordt de snelheid van de controller verlaagd naar 1200MHz. In gear 4 draait de controller zelfs maar op 600MHz.

In de praktijk lijkt gear 2 het uitgangspunt te worden voor DDR5-geheugen, waar gear 1 bij DDR4 nog gebruikelijk was. Gear 1 werkend krijgen is bijna onmogelijk, waarschijnlijk omdat de veel hogere kloksnelheden van DDR5 te veel vragen van de geheugencontroller. Gear 4 zou alleen nodig moeten zijn voor het bereiken van extreem hoge geheugenclocks en is voor regulier gebruik niet relevant.

Ecc niet standaard, alleen on-die

Bij de aankondiging van DDR5 werd gesproken over ecc als een van de specificaties, waarna bij veel mensen verwarring ontstond of deze foutcorrectie echt standaard aanwezig zou zijn op elke module. Volledige ecc blijft ook op DDR5 enkel voorbehouden aan de daarvoor speciaal ontwikkelde geheugenmodules, waarnaast ook moederbord en processor ondersteuning moeten bieden om deze keten compleet te maken en ecc daadwerkelijk te kunnen gebruiken.

Wat we wél terugvinden op elke DDR5-geheugenmodule, is de zogenaamde on-die-ecc. De module corrigeert voor eventuele fouten die op de module zelf ontstaan. Dit moet leiden tot betrouwbaarder werkgeheugen doordat invloeden van temperatuur en straling minder snel tot bitflips leiden. On-die-ecc stelt geheugenfabrikanten bovendien in staat om modules met een hogere dichtheid te produceren zonder de yields hierbij al te veel in gevaar te brengen. Dankzij on-die-ecc worden de eisen aan geheugenchips iets verlaagd, waardoor ook meer imperfecte exemplaren gebruikt kunnen worden zonder dat dit tot problemen leidt. Omdat de yields hierdoor hoger liggen, zal de overstap naar kleinere procesnodes hierdoor in de toekomst makkelijker kunnen dan anders het geval was geweest.

Testverantwoording

Voor dit artikel hebben we de nieuwe Intel Core i9 12900K op drie verschillende set-ups getest. We hebben voor dit artikel primair deze i9 getest en niet de i7 en i5 omdat de ruwe rekenkracht van de i9 het grootste is, en de beschikbare geheugenbandbreedte door deze processor het meest zal worden gebruikt. Eventuele verschillen zullen bij de i7 en i5 dus kleiner zijn.

Allereerst hebben we de processor getest met DDR5-geheugen op de officieel ondersteunde snelheid van 4800MT/s. Daarnaast hebben we deze cpu al onze benchmarks laten doorlopen met DDR5-6000 én uiteraard DDR4. Voor het testen op DDR4 hebben we gekozen voor een snelheid van 3600MT/s. Normaal gesproken testen we processors op hun officieel ondersteunde snelheid, wat in dit geval DDR4-3200 zou zijn. Vanwege de huidige prijzen voor deze generatie en het minimale prijsverschil tussen 3200 en 3600MT/s hebben we toch voor de laatste optie gekozen.

Ten opzichte van voorgaande tests is uiteraard het gebruikte besturingssysteem veranderd in Windows 11 Pro, inclusief de OS- en driverpatches specifiek voor de AMD Ryzen-processors. Daarnaast zijn we overgestapt op de AMD Radeon RX 6900 XT als videokaart voor de gamebenchmarks. Juist op lage resoluties, waarop in onze cpu-testsuite traditioneel de nadruk ligt, is deze kaart vaak sneller dan de Nvidia GeForce RTX 3090. Aangezien we het de cpu's zo zwaar mogelijk willen maken, gebruiken we altijd de snelste videokaart die we in ons testlab voorhanden hebben.

Set-up DDR4-3600 DDR5-4800 DDR5-6000
Moederbord ASUS TUF Gaming Z690-Plus WiFi D4 (bios 0702) ASUS ROG Maximus Z690 Hero (bios 0403) ASUS ROG Maximus Z690 Hero (bios 0403)
Geheugen G.Skill Trident Z Royal 32GB DDR4-3600 CL16-18-18-36 G.Skill Trident Z5 32GB DDR5-4800 CL36-36-36-63 G.Skill Trident Z5 32GB DDR5-6000 CL36-36-36-76
Gear Mode 1:1 1:2 1:2
Videokaart voor gamebenchmarks AMD Radeon RX 6900 XT
Koeling NZXT Kraken X62
Ssd Samsung 970 EVO 1TB
Voeding Corsair RM850
Besturingssysteem Windows 11 Pro

Gametests

Alle gamebenchmarks draaien we in combinatie met een van de snelste videokaarten van dit moment: een AMD Radeon RX 6900 XT. Dat doen we primair in full-hd-resolutie, 1920x1080 pixels, met Medium- en Ultra-settings. We kiezen juist voor de relatief lage full-hd-resolutie om de cpu waar mogelijk de bottleneck te laten zijn. Dit blijft representatief als er in de toekomst snellere videokaarten verschijnen die het knelpunt naar de processor laten verschuiven. Bij hogere resoluties, zoals 4k, ligt de bottleneck doorgaans volledig bij de videokaart. Wel testen we op verzoek twee games ook op een resolutie van 2560x1440 pixels, om te kijken of er op die resolutie nog verschil is tussen processors.

Bandbreedte en latency

Allereerst hebben we de Cache & Memory Benchmark van Aida64 gedraaid, waarbij onder andere de doorvoersnelheid en latency van het werkgeheugen worden gemeten. Deze synthetische test laat zien dat, niet geheel verrassend, DDR5 een stuk hogere snelheden levert dan DDR4. In onze vergelijking komen de leessnelheden tot bijna 70 procent hoger uit voor DDR5-6000 dan op DDR4-3600 het geval is, voor het lezen is dat ruim 50 procent en het kopiëren boekt bijna 45 procent vooruitgang. De verschillen tussen DDR4 en DDR5 op 4800MT/s zijn iets minder groot. Hier valt de hogere latency, 35 procent hoger dan op DDR4, ook het meest op.

Aida64 Memory & Latency Test DDR4-3600 DDR5-4800 DDR5-6000
Read 53.598MB/s 74.477MB/s 90.866MB/s
Write 53.969MB/s 68.833MB/s 82.069MB/s
Copy 56.581MB/s 68.835MB/s 81.957MB/s
Latency 59,9ns 81,4ns 69,6ns

Foto- en videobewerking

Fotobewerking testen we met het Adobe Photoshop CC-pakket, dat zo populair is dat 'fotoshoppen' als werkwoord de Van Dale heeft bereikt. We draaien een opgeslagen 'action', of 'handeling' in de Nederlandstalige versie, die diverse soorten effecten, bewerkingen en transformaties bevat.

In Adobe Premiere Pro CC renderen en exporteren we een videoproject. Het bronproject is een Tweakers Tech Hub-aflevering, bestaande uit 4k-camerabeelden, die we exporteren met een variabele bitrate van 20 tot 40Mbit/s. De speelduur van de video is 13m 51s.

In DaVinci Resolve renderen we een video opnieuw naar 4k met de H.264-codec. De bronbestanden zijn vier streams van 1080p, die in een mozaïek worden samengevoegd tot een enkele 4k-stream. De bitrate ligt met 80Mbit/s flink hoger dan bij Premiere en uiteraard worden ook weer effecten als kleurcorrectie en camerastabilisatie toegepast.

  • Adobe Photoshop
  • Adobe Premiere Pro
  • DaVinci Resolve
Adobe Photoshop - Bewerkingen
Processor Gemiddelde tijd in seconden (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
1m3s
Core i9 12900K DDR4-3600
1m7s
Core i9 12900K DDR5-4800
1m9s
Adobe Premiere Pro - Tweakers-video 4K
Processor Gemiddelde tijd in seconden (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-4800
6m16s
Core i9 12900K DDR5-6000
6m16s
Core i9 12900K DDR4-3600
6m43s
DaVinci Resolve - 4K Video
Processor Gemiddelde tijd in seconden (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
4m57s
Core i9 12900K DDR5-4800
5m16s
Core i9 12900K DDR4-3600
5m48s

Het nieuwere werkgeheugen levert in Photoshop de beste resultaten, maar dan alleen op hogere snelheid. De DDR4-kit eindigt er niet ver achter en verslaat het DDR5-geheugen op 4800MT/s. In Premiere Pro en Resolve staat DDR4 wel consistent onderaan, al zijn ook hier de verschillen betrekkelijk klein.

Video- en audiocodering

Op deze pagina vind je de prestaties tijdens het omzetten van video en audio. De H.264- en HEVC-codecs testen we met de StaxRip-encoder. In beide gevallen converteren we een mp4-video van 1080p met een framerate van 60fps. In de tweede benchmark converteren we dezelfde video met behulp van de H.265-codec. Beide benchmarks voeren we drie keer uit, waarna we de gemiddelde score noteren. Voor de audioconversie zetten we een FLAC-bestand van een uur om in een WAVE en noteren we de tijd die dit kost.

  • StaxRip - x264
  • StaxRip - x265
  • FLAC - 1 uur WAV naar FLAC
Staxrip - x264
Processor Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
555,45
Core i9 12900K DDR5-4800
517,83
Core i9 12900K DDR4-3600
448,75
Staxrip - x265
Processor Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
103,21
Core i9 12900K DDR5-4800
101,62
Core i9 12900K DDR4-3600
96,14
FLAC - 1 uur WAV naar FLAC
Processor Gemiddelde tijd in seconden (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-4800
2m7s
Core i9 12900K DDR5-6000
2m8s
Core i9 12900K DDR4-3600
2m15s

De x264-test geeft wat werkgeheugen betreft de opvallendste resultaten van de drie bovenstaande benchmarks. DDR4 is hier aanmerkelijk langzamer dan de nieuwere generatie, waarbij de DDR5-kit op hoogste snelheid er nog een schepje bovenop doet. Dit voordeel zien we minder uitgesproken bij de x265-test, waarbij de verschillen nog maar een derde zijn van wat we bij x264 zagen. Bij de FLAC-test is het eveneens geen grote voorsprong voor DDR5.

3d-rendering

Cinebench is de benchmarksoftware die hoort bij de Cinema4D-rendersoftware. Je kunt deze benchmark gratis downloaden en eenvoudig zelf draaien, in zowel single- als multithreaded modus. Mede daardoor is hij uitgegroeid tot een van de populairste cpu-tests. We draaien de nieuwste Cinebench 23 en de een-na-nieuwste versie: Cinebench 20.

  • Cinebench 20 - Single
  • Cinebench 20 - Multi
  • Cinebench 23 - Single
  • Cinebench 23 - Multi
Cinebench 20 - Single
Processor Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-4800
764
Core i9 12900K DDR4-3600
749
Core i9 12900K DDR5-6000
746
Cinebench 20 - Multi
Processor Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
10.440
Core i9 12900K DDR5-4800
10.430
Core i9 12900K DDR4-3600
10.337
Cinebench 23 - Single
Processor Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR4-3600
1.967
Core i9 12900K DDR5-4800
1.960
Core i9 12900K DDR5-6000
1.949
Cinebench 23 - Multi
Processor Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
27.364
Core i9 12900K DDR5-4800
27.248
Core i9 12900K DDR4-3600
27.209

De tests van Cinebench zijn traditioneel maar weinig afhankelijk van snel werkgeheugen of een lage latency. In onze testresultaten zien we dan ook dat alle scores dermate dicht bij elkaar liggen dat ze binnen de foutmarge vallen.

Blender is een opensource-renderengine. Met deze software renderen we het Barcelona Pavillion-project, dat je hier kunt downloaden. Ook in Blender zijn geen spannende verschillen waar te nemen; de benchmark haalt geen voordeel uit het snellere werkgeheugen.

Blender - Pavillion
Processor Gemiddelde tijd in seconden (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-4800
4m9s
Core i9 12900K DDR4-3600
4m10s
Core i9 12900K DDR5-6000
4m12s

Corona Renderer is een renderengine die beschikbaar is in Autodesk 3DS Max en Maxon Cinema 4D. Wij draaien de officiële Corona Benchmark, waarin een voorgedefinieerde scène wordt gerenderd. Je kunt de benchmark zelf gratis downloaden. Opnieuw komen we geen verschillen tegen bij de verschillende generaties werkgeheugen.

Corona 1.3
Processor Gemiddelde tijd in seconden (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
54s
Core i9 12900K DDR4-3600
55s
Core i9 12900K DDR5-4800
56s

Fusion 360 is een softwarepakket dat je onder meer kunt gebruiken voor 3d-modelling en voor cad/cam-werkzaamheden of het ontwerpen van pcb's. Het is afkomstig uit de stallen van Autodesk, maar gratis te gebruiken door particulieren. Wij renderen een van de vele beschikbare modellen: een Raspberry Pi 4 B. Daarbij renderen we het ontwerp in 4k-resolutie en in de hoogst mogelijke kwaliteit.

Fusion 360
Processor Gemiddelde tijd in seconden (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-4800
1m30s
Core i9 12900K DDR5-6000
1m31s
Core i9 12900K DDR4-3600
1m36s

Compute en compile

We compileren de volledige Firefox-browser met behulp van MozillaBuild, aan de hand van de opensourcebroncode. Dat resulteert in marginale verschillen tussen de gebruikte set-ups, wat lang niet genoeg zal zijn om er een nieuw systeem voor samen te stellen.

MozillaBuild - Firefox compile (84.0a1)
Processor Gemiddelde tijd in seconden (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
2m48s
Core i9 12900K DDR5-4800
2m51s
Core i9 12900K DDR4-3600
2m54s

We draaien de AIDA64-benchmarksuite integraal. Daarin komen diverse soorten computeworkloads en encryptiemethodes voor. Waar mogelijk worden instructiesetuitbreidingen als SSE en AVX ingezet. Verder meet dit programma hoe snel SHA-3-hashes kunnen worden berekend. Het hele testparcours draaien we drie keer, om eventuele variatie in resultaten op te vangen. Het wordt duidelijk dat geen van de workloads uit de geteste benchmarksuite erg afhankelijk is van de snelheid of latency van het werkgeheugen.

  • Zlib
  • AES
  • Hash
  • SHA3
  • Julia
  • Mandel
  • FP32 RT
  • FP64 RT
AIDA64 - Zlib
Processor Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR4-3600
1.624
Core i9 12900K DDR5-6000
1.624
Core i9 12900K DDR5-4800
1.615
AIDA64 - AES
Processor Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
140.443
Core i9 12900K DDR5-4800
140.322
Core i9 12900K DDR4-3600
139.833
AIDA64 - Hash
Processor Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
46.004
Core i9 12900K DDR5-4800
45.910
Core i9 12900K DDR4-3600
45.792
AIDA64 - SHA3
Processor Gemiddelde doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
5.140
Core i9 12900K DDR5-4800
5.125
Core i9 12900K DDR4-3600
5.117
AIDA64 - Julia
Processor Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
59.337
Core i9 12900K DDR5-4800
59.091
Core i9 12900K DDR4-3600
59.058
AIDA64 - Mandel
Processor Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR4-3600
39.246
Core i9 12900K DDR5-6000
38.757
Core i9 12900K DDR5-4800
38.633
AIDA64 - FP32 Raytrace
Processor Gemiddelde doorvoersnelheid in KRay/s (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
13.375
Core i9 12900K DDR5-4800
13.338
Core i9 12900K DDR4-3600
13.321
AIDA64 - FP64 Raytrace
Processor Gemiddelde doorvoersnelheid in KRay/s (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
8.297
Core i9 12900K DDR5-4800
8.280
Core i9 12900K DDR4-3600
8.273

Webbrowsing en compressie

In de populairste webbrowser van dit moment, Google Chrome, draaien we de Jetstream-benchmark. Die kun je zelf terugvinden via browserbench.org. Vrijwel alle deeltests worden 120 keer gedraaid en de scores worden gemiddeld en gewogen. We voeren deze benchmark uit in Chrome 95.

Jetstream 2
Processor Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
253
Core i9 12900K DDR5-4800
249
Core i9 12900K DDR4-3600
245

De prestaties in de Jetstream-benchmark zijn veel afhankelijker van een hoge singlecoresnelheid en ipc dan van de geheugensnelheid. Per geteste set-up zien we minder dan 2 procent verschil.

Met 7-Zip comprimeren we 4GB aan bestanden met behulp van de 'fast compression'-instellingen tot een 7z-bestand en noteren we de tijd. We berekenen het gemiddelde van drie runs.

7-Zip - 4GB inpakken
Processor Gemiddelde tijd in seconden (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
59s
Core i9 12900K DDR5-4800
1m6s
Core i9 12900K DDR4-3600
1m18s

In tegenstelling tot veel benchmarks tot nu toe laat 7-Zip wel een noemenswaardig verschil zien. De DDR4-kit moet het duidelijk afleggen tegenover de nieuwere generatie, die op zijn beurt nog eens tien procent beter presteert op hogere snelheid dan op de officiële specificatie van de Alder Lake-processor. In absolute zin gaat het hier niet om enorme verschillen in tijd, maar wie dagelijks grote hoeveelheden bestanden inpakt, zou daar best wat tijd mee kunnen besparen.

Games: geïntegreerde gpu

In theorie moet de komst van DDR5 er ook voor zorgen dat geïntegreerde gpu's veel beter kunnen presteren dankzij de toegenomen totale geheugenbandbreedte. De gemiddelde igpu is vaker wel dan niet beperkt door de geheugensnelheid. In 3DMark's Night Raid, een synthetische benchmark gericht op igpu's die gebruikmaakt van DirectX 12, zien we nagenoeg geen verschillen. Zelfs in de Graphics Score is het lood om oud ijzer, wat een indicatie is dat de beperkende factor toch ergens anders ligt.

  • 3DMark Night Raid
  • 3DMark Night Raid - Graphics
  • 3DMark Night Raid - CPU
3DMark Night Raid
Processor Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
13.816
Core i9 12900K DDR5-4800
13.678
Core i9 12900K DDR4-3600
13.516
3DMark Night Raid - Graphics
Processor Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
13.045
Core i9 12900K DDR5-4800
12.912
Core i9 12900K DDR4-3600
12.742
3DMark Night Raid - CPU latency
Processor Gemiddelde milliseconden in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
27,7
Core i9 12900K DDR4-3600
27,9
Core i9 12900K DDR5-4800
27,9

Total War: Troy

In de game Total War: Troy zien we wel iets meer verschillen, maar ook hier zijn prestaties grotendeels vergelijkbaar. Vermoedelijk komt de rekenkracht van de igpu, die op de vorige generatie Core-processors ook werd gebruikt, tekort om echt voordeel te halen uit de toegenomen geheugenbandbreedte.

  • 1280x720 - Low
  • 1280x720 - Low (99p)
  • 1920x1080 - Low
  • 1920x1080 - Low (99p)
Total War: Troy - 1280x720 - Low
Processor Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
86,3
Core i9 12900K DDR5-4800
85,2
Core i9 12900K DDR4-3600
81,4
Total War: Troy - 1280x720 - Low (99p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
13,0
Core i9 12900K DDR5-4800
13,1
Core i9 12900K DDR4-3600
13,8
Total War: Troy - 1920x1080 - Low
Processor Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
45,8
Core i9 12900K DDR5-4800
45,2
Core i9 12900K DDR4-3600
44,2
Total War: Troy - 1920x1080 - Low (99p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
23,6
Core i9 12900K DDR5-4800
23,7
Core i9 12900K DDR4-3600
24,3

Games: Assassin's Creed Valhalla

Assassin's Creed: Valhalla is als game niet alleen bijzonder ongevoelig voor de snelheid van de processor, ook de snelheid van het werkgeheugen lijkt het spel niets uit te maken. Zowel op Medium- als op Ultra-settings komen we bij de drie set-ups vrijwel identieke scores voor zowel de framerate als de frametimes tegen.

  • 1920x1080 - Medium
  • 1920x1080 - Medium (99p)
  • 1920x1080 - Medium (99.9p)
  • 1920x1080 - Ultra
  • 1920x1080 - Ultra (99p)
  • 1920x1080 - Ultra (99.9p)
Assassin's Creed Valhalla - 1920x1080 - Medium
Processor Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
195,9
Core i9 12900K DDR4-3600
195,5
Core i9 12900K DDR5-4800
193,8
Assassin's Creed Valhalla - 1920x1080 - Medium (99p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR4-3600
6,8
Core i9 12900K DDR5-6000
6,8
Core i9 12900K DDR5-4800
7,0
Assassin's Creed Valhalla - 1920x1080 - Medium (99.9p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-4800
9,6
Core i9 12900K DDR5-6000
9,7
Core i9 12900K DDR4-3600
10,0
Assassin's Creed Valhalla - 1920x1080 - Ultra
Processor Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
144,9
Core i9 12900K DDR4-3600
144,4
Core i9 12900K DDR5-4800
143,7
Assassin's Creed Valhalla - 1920x1080 - Ultra (99p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
9,8
Core i9 12900K DDR5-4800
9,8
Core i9 12900K DDR4-3600
10,0
Assassin's Creed Valhalla - 1920x1080 - Ultra (99.9p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR4-3600
14,0
Core i9 12900K DDR5-4800
14,0
Core i9 12900K DDR5-6000
14,1

Games: Red Dead Redemption 2

We benchmarken Red Dead Redemption 2, gebruikmakend van de Vulkan-api. Dit is een van de games die we behalve in full hd ook in wqhd-resolutie draaien.

Op 1080p met Medium-instellingen zien we hier nog een kleine voorsprong voor de DDR5-kit draaiend op 6000MT/s. De enkele procenten hogere score zien we vervolgens nergens terug, op 1080p Ultra noch op de hogere resolutie. Ook hier is het werkgeheugen niet de beperkende factor voor de prestaties.

  • 1920x1080 - Medium
  • 1920x1080 - Medium (99p)
  • 1920x1080 - Medium (99.9p)
  • 1920x1080 - Ultra
  • 1920x1080 - Ultra (99p)
  • 1920x1080 - Ultra (99.9p)
Red Dead 2 Redemption - 1920x1080 - Medium - Vulkan
Processor Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
181,6
Core i9 12900K DDR4-3600
174,2
Core i9 12900K DDR5-4800
172,7
Red Dead Redemption 2 - 1920x1080 - Medium - Vulkan (99p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
7,5
Core i9 12900K DDR4-3600
8,1
Core i9 12900K DDR5-4800
8,2
Red Dead Redemption 2 - 1920x1080 - Medium - Vulkan (99.9p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
8,4
Core i9 12900K DDR4-3600
8,9
Core i9 12900K DDR5-4800
9,0
Red Dead Redemption 2 - 1920x1080 - Ultra - Vulkan
Processor Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
142,0
Core i9 12900K DDR4-3600
141,5
Core i9 12900K DDR5-4800
141,4
Red Dead Redemption 2 - 1920x1080 - Ultra - Vulkan (99p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
9,1
Core i9 12900K DDR5-4800
9,1
Core i9 12900K DDR4-3600
9,2
Red Dead Redemption 2 - 1920x1080 - Ultra - Vulkan (99.9p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR4-3600
9,4
Core i9 12900K DDR5-6000
9,4
Core i9 12900K DDR5-4800
9,5
  • 2560x1440 - Medium
  • 2560x1440 - Medium (99p)
  • 2560x1440 - Medium (99.9p)
  • 2560x1440 - Ultra
  • 2560x1440 - Ultra (99p)
  • 2560x1440 - Ultra (99.9p)
Red Dead Redemption 2 - 2560x1440 - Medium - Vulkan
Processor Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
154,3
Core i9 12900K DDR4-3600
153,5
Core i9 12900K DDR5-4800
153,2
Red Dead Redemption 2 - 2560x1440 - Medium - Vulkan (99p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
9,0
Core i9 12900K DDR4-3600
9,1
Core i9 12900K DDR5-4800
9,1
Red Dead Redemption 2 - 2560x1440 - Medium - Vulkan (99.9p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
9,1
Core i9 12900K DDR5-4800
9,2
Core i9 12900K DDR4-3600
9,2
Red Dead Redemption 2 - 2560x1440 - Ultra - Vulkan
Processor Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR4-3600
115,4
Core i9 12900K DDR5-4800
115,4
Core i9 12900K DDR5-6000
115,0
Red Dead Redemption 2 - 2560x1440 - Ultra - Vulkan (99p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-4800
11,1
Core i9 12900K DDR4-3600
11,1
Core i9 12900K DDR5-6000
11,1
Red Dead 2 Redemption - 2560x1440 - Ultra - Vulkan (99.9p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
11,2
Core i9 12900K DDR5-4800
11,3
Core i9 12900K DDR4-3600
11,3

Games: Metro Exodus

In Metro Exodus is opnieuw te zien dat werkgeheugen voor de meeste games amper wat uitmaakt. Zelfs op full hd met Medium-instellingen zien we amper verschil en behalen alle drie de set-ups erg hoge framerates. Opvallend is wel dat de frametimes bij lagere settings consistent beter uitpakken voor DDR5, zowel op 1080p als op 1440p.

  • 1920x1080 - Medium
  • 1920x1080 - Medium (99p)
  • 1920x1080 - Medium (99.9p)
  • 1920x1080 - Ultra
  • 1920x1080 - Ultra (99p)
  • 1920x1080 - Ultra (99.9p)
Metro Exodus - 1920x1080 - Medium
Processor Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
229,7
Core i9 12900K DDR5-4800
227,1
Core i9 12900K DDR4-3600
225,2
Metro Exodus - 1920x1080 - Medium (99p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
9,0
Core i9 12900K DDR5-4800
9,1
Core i9 12900K DDR4-3600
10,1
Metro Exodus - 1920x1080 - Medium (99.9p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
9,6
Core i9 12900K DDR5-4800
9,9
Core i9 12900K DDR4-3600
12,8
Metro Exodus - 1920x1080 - Ultra
Processor Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
140,3
Core i9 12900K DDR5-4800
140,2
Core i9 12900K DDR4-3600
137,9
Metro Exodus - 1920x1080 - Ultra (99p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
12,7
Core i9 12900K DDR5-4800
12,8
Core i9 12900K DDR4-3600
13,7
Metro Exodus - 1920x1080 - Ultra (99.9p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
13,4
Core i9 12900K DDR5-4800
13,6
Core i9 12900K DDR4-3600
16,0
  • 2560x1440 - Medium
  • 2560x1440 - Medium (99p)
  • 2560x1440 - Medium (99.9p)
  • 2560x1440 - Ultra
  • 2560x1440 - Ultra (99p)
  • 2560x1440 - Ultra (99.9p)
Metro Exodus - 2560x1440 - Medium
Processor Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
180,5
Core i9 12900K DDR5-4800
179,3
Core i9 12900K DDR4-3600
178,4
Metro Exodus - 2560x1440 - Medium (99p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
10,0
Core i9 12900K DDR5-4800
10,1
Core i9 12900K DDR4-3600
11,4
Metro Exodus - 2560x1440 - Medium (99.9p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
10,7
Core i9 12900K DDR5-4800
10,7
Core i9 12900K DDR4-3600
14,0
Metro Exodus - 2560x1440 - Ultra
Processor Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
114,1
Core i9 12900K DDR5-4800
113,2
Core i9 12900K DDR4-3600
110,8
Metro Exodus - 2560x1440 - Ultra (99p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
14,6
Core i9 12900K DDR5-4800
14,8
Core i9 12900K DDR4-3600
15,3
Metro Exodus - 2560x1440 - Ultra (99.9p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
15,2
Core i9 12900K DDR5-4800
15,6
Core i9 12900K DDR4-3600
16,5

Games: Total War Troy

Total War: Troy ziet met DDR5 de grootste winst in de tot nu toe besproken games. Op Medium-settings is de nieuwere generatie geheugen 30 procent sneller in onze test, en zelfs ruim 40 procent sneller als we deze op 6000 MT/s draaien. Deze winst verdampt echter voor een groot deel als we de instellingen opschroeven naar Ultra, dan is het verschil met DDR4 een stuk kleiner.

  • 1920x1080 - Medium
  • 1920x1080 - Medium (99p)
  • 1920x1080 - Medium (99.9p)
  • 1920x1080 - Ultra
  • 1920x1080 - Ultra (99p)
  • 1920x1080 - Ultra (99.9p)
Total War: Troy - 1920x1080 - Medium
Processor Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
302,3
Core i9 12900K DDR5-4800
276,1
Core i9 12900K DDR4-3600
211,9
Total War: Troy - 1920x1080 - Medium (99p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
4,6
Core i9 12900K DDR5-4800
5,3
Core i9 12900K DDR4-3600
6,4
Total War: Troy - 1920x1080 - Medium (99.9p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
5,3
Core i9 12900K DDR5-4800
6,7
Core i9 12900K DDR4-3600
8,1
Total War: Troy - 1920x1080 - Ultra
Processor Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-4800
146,0
Core i9 12900K DDR5-6000
142,7
Core i9 12900K DDR4-3600
135,6
Total War: Troy - 1920x1080 - Ultra (99p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-4800
8,4
Core i9 12900K DDR5-6000
8,6
Core i9 12900K DDR4-3600
9,1
Total War: Troy - 1920x1080 - Ultra (99.9p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
9,9
Core i9 12900K DDR5-4800
10,3
Core i9 12900K DDR4-3600
11,5

Games: F1 2021

F1 2021 is het enige spel waarin we op zowel Medium- als Ultra-settings een duidelijk verschil tussen DDR4 en DDR5 zien. In beide gevallen ligt de winst voor DDR5 rond de 15 procent. Dat is significant, al behaalt ook DDR4 hier al enorm hoge framerates. Met de speelbaarheid van F1 2021 zit het dus ook in dat laatste geval wel goed.

  • 1920x1080 - Medium
  • 1920x1080 - Medium (99p)
  • 1920x1080 - Medium (99.9p)
  • 1920x1080 - Ultra
  • 1920x1080 - Ultra (99p)
  • 1920x1080 - Ultra (99.9p)
F1 2021 - 1920x1080 - Medium
Processor Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
415,0
Core i9 12900K DDR5-4800
410,9
Core i9 12900K DDR4-3600
361,0
F1 2021 - 1920x1080 - Medium (99p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
3,7
Core i9 12900K DDR5-4800
3,8
Core i9 12900K DDR4-3600
4,3
F1 2021 - 1920x1080 - Medium (99.9p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-4800
4,5
Core i9 12900K DDR5-6000
4,6
Core i9 12900K DDR4-3600
5,3
F1 2021 - 1920x1080 - Ultra
Processor Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
260,0
Core i9 12900K DDR5-4800
259,1
Core i9 12900K DDR4-3600
225,4
F1 2021 - 1920x1080 - Ultra (99p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
4,7
Core i9 12900K DDR5-4800
4,8
Core i9 12900K DDR4-3600
5,9
F1 2021 - 1920x1080 - Ultra (99.9p)
Processor Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
5,7
Core i9 12900K DDR5-4800
6,0
Core i9 12900K DDR4-3600
7,6

Games: streaming

In de streamingtest coderen we een videobestand met de x264-codec terwijl F1 2020 draait op een vaste snelheid van 60fps, om zo het streamen van gameplay te simuleren. Hiervoor gebruiken we de 'very fast'-kwaliteitsinstelling van de codec, met een bitrate van 6Mbit en een framerate van 60fps. We rapporteren een gemiddelde van drie runs. In feite geeft deze test een indicatie van hoeveel rekenkracht een processor overheeft naast het draaien van een game.

Het voordeel dat DDR5 bij het draaien van F1 los al had, wordt versterkt als we het systeem tegelijkertijd laten streamen. Nu gaat het om een winst van bijna 30 tot ruim 35 procent voor DDR5 ten opzichte van DDR4. Dat is fors, maar ook hier geldt dat de absolute framerate van de Alder Lake-processor in combinatie met DDR4 ook al erg hoog is. Met 360 frames per seconde encoden terwijl je dit ook nog aan het gamen bent, zal bij weinig spelers tot protest leiden.

Streaming (x264 6Mbit + F1 2021 1080p ultra 60fps)
Processor Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
492,53
Core i9 12900K DDR5-4800
461,02
Core i9 12900K DDR4-3600
360,80

Prestatiescores

Om de prestaties van processors in één getal te vatten, hebben we op basis van alle benchmarkresultaten een index samengesteld: de Tweakers CPU Prestatiescore. Elke deeltest telt hierin even zwaar mee. Alleen de igpu-benchmarks hebben we weggelaten, omdat lang niet elke processor beschikt over geïntegreerde graphics. De index is door deze opzet een mix van tests die wel en niet schalen met bijvoorbeeld kloksnelheid, cache, aantal cores, smt/hyperthreading en andere factoren. Het is daarmee een realistische afspiegeling van het moderne softwarelandschap.

Ga je je processor primair gebruiken om te gamen? Dan kun je kijken naar de Tweakers CPU Gaming Prestatiescore, in feite hetzelfde concept, maar dan alleen op basis van de gamebenchmarks in combinatie met een losse videokaart.

Tweakers CPU Prestatiescore

In de Tweakers CPU Prestatiescore komt de Core i9 12900K met DDR5-4800 uit op 238 punten. Dat is 5 procent sneller dan wanneer deze cpu met DDR4 wordt gecombineerd. Nog eens 2 procent winst kan worden behaald door voor het snellere DDR5-6000 te gaan. Bij de CPU Gaming Prestatiescore komen we erg vergelijkbare verhoudingen tegen, ook hier is het voordeel voor DDR5 erg klein.

Tweakers CPU Prestatiescore 2021-2
Processor Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
243,2
Core i9 12900K DDR5-4800
238,2
Core i9 12900K DDR4-3600
225,8

Tweakers CPU Gaming Prestatiescore

Tweakers CPU Gaming Prestatiescore 2021-2
Processor Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Core i9 12900K DDR5-6000
191,3
Core i9 12900K DDR5-4800
188,2
Core i9 12900K DDR4-3600
178,0

Conclusie

Met de komst van Intels Alder Lake-processors krijgt het segment van desktops voor de consumentenmarkt voor het eerst de beschikking over DDR5. Omdat deze nieuwe, twaalfde generatie Core-processors zowel overweg kan met DDR4 als met DDR5, moet je als koper dus ook kiezen tussen deze twee. Moederbordfabrikanten brengen veel van hun borden in beide smaken op de markt. In onze review van de Alder Lake-processors bespraken we al uitgebreid hoe deze nieuwe modellen zich verhouden tot hun voorganger en tot de concurrentie. Voor dit artikel hebben we de Intel Core i9 12900K zowel op een moederbord met DDR5-geheugen als op een met DDR4-geheugen getest, en zo de prestatieverschillen in kaart gebracht.

Uit onze uitgebreide test blijkt dat het verschil tussen DDR4 en DDR5 in verreweg de meeste gevallen maar bar klein is. Onze Prestatiescore komt met DDR5 slechts zo'n 5 procent hoger uit dan met DDR4. Dat is voor de Core i9 al het geval, wat de reden is dat we de tests met de i7 en i5 achterwege hebben gelaten. Voor veel van de synthetische benchmarks valt het kleine verschil uiteraard te verwachten, maar ook voor fotobewerking, rendering, compileren, encryptie en browsing zijn de winsten van DDR5 marginaal ten opzichte van DDR4. In de meeste geteste games met een losse videokaart is dat net zo, daar hangen de prestaties ook amper af van de snelheid van het werkgeheugen.

De voorsprong van DDR5 hebben we wel teruggezien in de compressietest met 7-Zip. Ook bleek het strategiespel Total War: Troy juist wel gevoelig voor de geheugenbandbreedte, zij het alleen op Medium-instellingen bij een lage resolutie. F1 2021 draaide eveneens sneller op DDR5, al was de winst minder groot dan bij Troy. Bij deze twee games moeten we opmerken dat er toch al erg hoge framerates werden behaald, ook als DDR4 werd gebruikt.

De geïntegreerde gpu van de Core i9 12900K presteert maar een klein beetje beter met DDR5 ten opzichte van DDR4. De rekenkracht van deze ingebouwde chip is te laag om echt te profiteren van de hogere geheugenbandbreedte die DDR5 mogelijk maakt. Eigenlijk is dat een compliment aan Intel; deze igpu werd bij de vorige generatie ook al gebruikt en lijkt keurig afgestemd te zijn op de capaciteiten van DDR4.

De verkrijgbaarheid van DDR5

Uit onze tests blijkt dus dat er relatief weinig scenario's zijn waarin DDR5 echt een grote meerwaarde heeft ten opzichte van DDR4. Mocht dat in jouw geval wel zo zijn of gebruik je gewoon graag de allernieuwste technologie, dan kan een systeem met een Alder Lake-processor natuurlijk prima van DDR5 worden voorzien. Het daadwerkelijk bemachtigen van deze nieuwe generatie geheugenmodules zal echter nog enige tijd een uitdaging blijven, zo blijkt uit onze rondvraag bij webshops. Momenteel zouden de winkels geheel geen DDR5 op voorraad hebben. Naar verwachting komen de eerste kits in de tweede helft van november beschikbaar en het is nog onduidelijk in wat voor hoeveelheden dat zal zijn. Wie wil overstappen naar DDR5, moet dus niet alleen meer betalen, maar ook meer geduld hebben.

Lees meer

Reacties (87)

87
86
48
0
0
30
Wijzig sortering
Had er dan ook even een DDR4 4400 setje of zoiets naast gedaan dan. Die lijken mij nog steeds sneller.
Ik had ook al testen voorbij zien komen met DDR4-4800 vs DDR5-4800 waarbij in games op 1080P resolutie met DDR4 5-10% sneller presteerde dan de DDR5 modules (waarschijnlijk door betere timings)
logische toch , timings van 5 zijn veel losser dus 5 moet het hebben van de snelheid die hoger kan,

als je over een tijdje lager timings gaat krijgen en snelheden als DDR5-6000+ dan wordt het pas interresant.
Zoals de door samsung aangekondiged ddr5 7200

https://www.tweaktown.com...-to-768gb-kits/index.html

Ben benieuwd naar benchmarks daarvan
Zolang geheugenbandbreedte geen bottleneck is zal een benchmark daarvan weinig interessante resultaten opleveren. De bottleneck bij DDR5 ligt nu voor de meeste toepassingen hooguit bij de latencies, niet bij de bandbreedte.

Maar ik ben blij dat Intel hiermee zorgt dat DDR5 al ontwikkeld wordt, want binnenkort komen de AMD-APU's met flink krachtige IGP's (vergelijkbaar met de XBox one), en die kunnen die DDR5-bandbreedte wél goed gebruiken. :)

[Reactie gewijzigd door bwerg op 22 juli 2024 14:58]

De exacte YouTube can ik niet zo snel vinden, als ik die nogmaals zie zal ik deze alsnog toevoegen.
Nog wel een test met DDR 5 4600 Mhz CL32 vs DDR 4 4600 Mhz CL 18, zie: https://www.youtube.com/watch?v=VDIrHYg2QCs

Ook op Hardware Unboxed opvallende resultaten met DDR5 6000 CL36 vs DDR4 3200 CL14.
Waarbij het van spel tot spel (of applicatie) verschild wat beter presteerd. F1 2021 DDR5 avg FPS langzamer maar 1% lows sneller. Shadow of the Tombraider en Age of Empires IV DDR4 sneller, maar bij Watch Dogs legion DDR5 veel sneller. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=WWsMYHHC6j4&t=575s

Ik verwacht dat resultaten nog wel gaan verschillen na eventuele Bios updates, OS updates en game Patches en nieuwere (betere) DDR5 modules.
Precies, ik vind deze vergelijking een beetje flauw. Er zijn aanzienlijk snellere DDR4 setjes waarbij die er bij DDR5 nog niet zijn. Die zullen wel komen uiteraard, dat wel.
Vooral ook omdat DDR4-4400 ook niet veel duurder is dan de langzamere varianten en alsnog <1/2 van DDR5 (zelfs entry-level spec). Het is wel iets duurder dan 3200/3600, maar DDR4 wordt pas vanaf 4600 echt zo duur dat het ook maar in de buurt van DDR5 komt. En dan zit je toch echt op nagenoeg dezelfde bandbreedte met veel betere lantencies.
Misschien moet je even deze video van Actually Hardware Overclocking kijken over hoe XMP profielen niet altijd zorgen voor betere prestaties:

https://www.youtube.com/watch?v=lDnTuYFv2KY
Wie had het over XMP profielen ? :?
Hoe denk je anders dat je met DDR 4 4400 MHz kunt halen? De standaard ondersteund dat soort snelheden niet in de basis, daarvoor moet je met XMP profielen werken.

De hoogste clocksnelheid die de standaard definieert is 3200 MHz. Alles daarboven is overclocked via XMP profielen.

https://en.wikipedia.org/wiki/DDR4_SDRAM
Wat een onzin. Ik gebruik nooit XMP profielen. Ook niet met dergelijke snelheden. Sterker nog, XMP profielen werken juist meestal helemaal niet met dergelijke snelheden omdat het moederbord vooral bepalend is hoever je komt en hoe stabiel je het krijgt Hiervoor moet je doorgaans zelf de limieten opzoeken qua timing en voltages.
Hebben die niet ook weer slechtere timings?
Niet perse, maar sneller geheugen met goede timing zijn over het algemeen wel peperduur.
Wat ik niet lees, is hoeveel modules met hoeveel kanalen er gebruikt zijn. Want volgens mij haalde ik 80-90GB/s al met mijn x299 moederbord met quad channel ddr4-3000 geheugen.
Daar lijkt me juist de winst te kunnen zitten met ddr5: 2 modules instellen op 4x 32bit.
Ook had ik wel de vergelijking willen zien tussen 3600 DDR5 en 3600 DDR4. Kun je echt zien of de nw zaken zoals 16 bit pre-fetch werkt of niet.
Maar het is in ieder geval een mooi begin.
Niet better om te te wachten tot DDR5 6400 ? Zo als de overstap in verdubbeling van DDR3 1600 naar DDR4 3200.
7000 komt al, mijn volgende setje gaat denk ik wel DDR5 worden dan zit ik gelijk weer even goed.
Mijn ervaring is om eerst nog een paar jaar door te werken/gamen met de huidige geheugenbankjes voordat je overstapt naar de nieuwe generatie. Dan zijn deze inmiddels voldoende uitontwikkeld en worden ook voldoende geproduceerd. Hierdoor zakt de prijs vervolgens naar een redelijk niveau. Wie het eerste wil zijn heeft de meeste ellende en betaald bovendien de hoofdprijs. Geduld dus nog even.
Sweetspot bij DDR4 zit op 3600Mhz (2× 1800Mhz van het moederbord). Ik denk dus dat die bij DDR5 op 7200Mhz ligt (4x 1800Mhz van het moederbord). Daarom zou het ook mooi zijn als hier een 3600 MHz test met DDR5 tussen zou zitten. Misschien is dat wel wel sneller als 4800Mhz.
Beetje een downer dat ze de standaard ddr4 gebruiken en niet een 4000 cl16 ofzo dat is een veel lagere latency (mijn setje heeft een latency van onder de 40) en geeft dus heel andere resultaten.
Dat is een flinke overklok. En dat is een dure set geheugen.

Ik zou denken dat 3200 wel het meest gebruikt is (niet te duur, wel snel, en goed verkrijgbaar,) en dat zijn resultaten die ik liever zou zien. 3600 is ook nog redelijk mainstream maar 4000 kitjes daar heb je al een flinke meerprijs te pakken, zeker voor geheugen met lage latency, plus dat het haken en ogen kan hebben zoals AMD die niet hoger wil dan 3733 op de cpu dus dan moet je de Mhz daar halveren. Persoonlijk vind ik dat te veel moeite en zou ik bij 3600 blijven.
Wat extra informatie:

Apple's M1 chips:

M1 => 8 x 16 Bits DDR4 memory lanes
M1Pro => 16 x 16 Bits DDR5 memory lanes
M1Max => 32 x 16 Bits DDR5 memory lanes

Dus Apple's laatste M1 chips hebben al DDR5 geheugen.

Update nav je vraag:

Inderdaad LPDDR5, nieuwste controller die 256 Bits brede data bus zou hebben.


https://www.xda-developers.com/deep-dive-apple-m1-pro-max/

[Reactie gewijzigd door obimk1 op 22 juli 2024 14:58]

Is dat geen LPDDR5? Dat is een andere standaard dan DDR5 :)
Inderdaad LPDDR5, nieuwste controller die 256 Bits brede data bus zou hebben.


https://www.xda-developers.com/deep-dive-apple-m1-pro-max/
Staat LPDDR 5 niet tot DDR5 als LPDDR4 tot DDR4?
Dat durf ik niet met 100% te zeggen, maar DDR4 en LPDDR4 zijn inderdaad ook 2 verschillende standaarden die onafhankelijk van elkaar zijn.
Ik heb iets van 144 betaald. Relatief duur maar destijds voor de prestatie niet echt duur.

Maar gezien de prijzen van DDR5 is het juist interessant om te kijken wat dit segment geheugen doet.

En ja het zou niet te vergelijken zijn met AMD maar voor een geheugen vs geheugen test is het wel interessant om te zien wat het verschil is.

Verder valt het wel mee wat het nog kost. de prijzen zijn juist enorm gekelderd.

pricewatch: G.Skill Ripjaws V F4-4800C19D-16GVKC

Indrukwekkend setje en minder dan de helft van bijna gelijk geclockt ddr5 als ik verschillende bronnen mag geloven.

Of het werkt is de vraag natuurlijk omdat dit echt een beetje een gok is met deze snelheden maar 4000 is iets wat wel op bijna alle intel K chips en borden werkt.
Dat is een flinke overklok. En dat is een dure set geheugen.
Duur is DDR5 ook.
Voor nu. En dat zakt wel. Te zijner tijd.

De vraag is dan wil je een set DDR4 met zware overklok die de meesten toch niet kopen vergelijken met een set doorsnee trager DDR5 welke denk ik niet echt houdt op de langere termijn gezien de snelheden die ze nu al in stelling brengen. Wordt DDR5-4800 de norm? 6000? Of toch hoger richting de 8000 als ik DDR5-8400 al zie? Met de DDR snelheden zijn we qua max zo'n beetje gegaan van 400, naar 800, 1866 en dan nu 3200, dan de trend doorzetten dan zou ik denken 6400, maar van DDR2 naar 3 zagen we meer dan een verdubbeling en van DDR3 naar 4 weer minder dan dat, niet echt een dataset waar je een conclusie aan kan verbinden lijkt me, of was 1866 gewoon een uitschieter?

Om nu te vergelijken op prijs, ja dat kun je doen. Maar het is een momentopname. Ja dat geldt voor alle onderdelen, maar geheugen in het algemeen is iets waar je met wat meer fluctuatie te maken heb. Nu gooit de coof wat roet in het eten maar normaal gezien.
Goed om te weten. Dit is (was) één van de grote vragen rondom Alder Lake.

Probleem nu is - zijn er echt goede DDR4 moederborden te krijgen voor Alder Lake; het lijkt dat alle high end moederborden alleen met DDR5 komen. (Onder druk van Intel?)

Daarnaast is DDR5 echt lastig te krijgen - zoals dit artikel ook zegt. Citaat van een reactie van Alternate op mijn vraag: "Wij hebben nog geen concrete informatie wanneer wij DDR5 gaan leveren. Dit zal hoogstwaarschijnlijk eind dit jaar/ begin volgend jaar worden, maar ook dit is nog niet zeker."

(Beetje vreemd dat ze dan wel de processoren en moederborden verkopen, maargoed...)

[Reactie gewijzigd door Crew One op 22 juli 2024 14:58]

(Beetje vreemd dat ze dan wel de processoren en moederborden verkopen, maargoed...)
Vind je dat echt vreemd? Als mensen het kopen waarom dan niet....
Het zou kunnen dat mensen het alvast willen inbouwen zodat wanneer ze de reepjes hebben het alleen nog maar hoeven in te pluggen.
Ja. Gezien dat concurrenten het wel verkopen, vind ik dat vreemd ja.

[Reactie gewijzigd door Crew One op 22 juli 2024 14:58]

Die kunnen een andere leverancier hebben, ik zie dat onze leveranciers ook nog niks hebben.
Er zijn nu eenmaal chiptekorten, lijkt mij niks vreemds aan.

Edit:
Ja. Gezien dat concurrenten het wel verkopen....
Vraagje; waar vind jij die? Ik zie alles nog op ''Wordt verwacht'' staan...

[Reactie gewijzigd door Xm0ur3r op 22 juli 2024 14:58]

Bij Megekko zijn nu verschillende DDR4 en DDR5 Z690 borden te koop :)
Let op bij de DDR4 borden staat het erbij, bij de DDR5 borden staat er niks extra's achter de naam ;)
Ik vermoed zo dat er toch veel verkeerd bestelde moederborden onderweg gaan de komende dagen :P
De borden ja, maar wij hadden het over DDR5 het ram zelf :)
Ah oke ja ik zag borden en processoren voorbij komen ;) denk die heb ik net gezien :P
Ik snap de DDR5-4800 vs DDR5-6000 niet zo, de standaard geheugenbandbreedte is toch 4800 van de Alder Lake? Zijn die met DDR5-6000 dan overgeklokt of draaien die gewoon op 4800, maar zijn gewoon beter?
Dat is een overklok, net zoals dat DDR4 3600MT/s een overklok is. Alderlake support momenteel DDR5 tot 4800MT/s en DDR4 tot 3200MT/s, dat kan je hier: https://ark.intel.com/con...cache-up-to-5-20-ghz.html gemakkelijk terugvinden.

Voor AMD is dat trouwens niet anders bij DDR4, ook zij supporten maximaal DDR4 3200MT/s, alles daarboven is een overklok.
Al presteerd de Ryzen 5000 series beter op 3600Mhz ipv 3200Mhz :)
Maar dat heeft ook met de infinity fabric speed te maken ;)
Dat klopt, maar dat veranderd niets aan het feit dat alles boven de 3200MT/s voor DDR4 op zowel alle AMD als alle Intel platformen altijd een overklok is.

Dat een overklok meer performance met zich meebrengt is dan ook te hopen, waarom anders overklokken ;)
Uit onze uitgebreide test blijkt dat het verschil tussen DDR4 en DDR5 in verreweg de meeste gevallen maar bar klein is.
Tja, was DDR4 bij diens introductie ook zoveel beter dan DDR3? Zo ver ik mij kan heugen ook niet, maar intussen is de DDR4 techniek volledig geoptimaliseerd en processoren hoeven niet meerdere types te ondersteunen. In dat op zicht is een review als deze wellicht wat vroeg, ik hoop dat met een paar kaar een nieuwe test komt, wanneer DDR4 uitgefaseerd is.

@Trygve Wellicht is het een idee om ook de verwachting uit te spreken, ik heb de review even snel gelezen, maar nergens kwam ik dit tegen (wellicht las ik eroverheen) en of uiteindelijk aan de verwachting is voldaan. Zelf verwachtte ik dat de impact van DDR5 vs DDR4 niet zo heel groot zou zijn en dat is precies wat de review eigenlijk laat zien. Bovenstaande citaat uit de conclusie vind ik dan ook niet vreemd, maar ik kan niet bepalen of dat voor jullie ook zo is.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 14:58]

rsnubje Testlabcoördinator @CH4OS4 november 2021 14:25
Klopt, volgens mij is dat elke keer zo geweest. DDR2 naar DDR3, DDR3 naar DDR4. Duurt gewoon even voordat het volwassen is. DDR4 was in het begin lastig op 3200MT/s te krijgen terwijl DDR3 dat ook al kon. Kijk waar we nu zitten.

[Reactie gewijzigd door rsnubje op 22 juli 2024 14:58]

Meh, ben niet onder de indruk van de algehele prestaties van deze nieuwe Intel cpu's. Ze verbruiken onder load VEEL meer stroom dan een 16 core AMD Ryzen. Alleen met gaming blijft het nog binnen de perken.
Nieuwe Intels zijn ongeveer 10-25 procent sneller in sommige benchmarks met bijna het dubbele aan verbruik.

Daarnaast heeft Intel al keer op keer laten zien dat ze schijt hebben aan hun klanten. Ze hebben ons jarenlang kunnen uitmelken en nu komen ze niet eens mee als het gaat om energie-efficiëntie. Je kunt veel moeilijker upgraden omdat ze voor iedere procressorgeneratie een nieuw socket + chipset maken, wat jou als klant heel veel geld kost terwijl het oude platform technisch gezien prima de nieuwe CPU zou kunnen ondersteunen...maarja Intel en uitmelken he? En wat dacht je van die enorme e-waste?

Zelfs nu met de ''performance crown'' zou ik niet voor Intel gaan, de performance van AMD is concurrerend genoeg en ik gun Intel gewoon mijn geld niet met hun schimmige praktijken.

[Reactie gewijzigd door n0elite op 22 juli 2024 14:58]

Tja je vergelijkt nu dus een volledig nieuw procedé van Intel op 10nm met een 4e generatie revisie van AMD. Een nieuw procedé de waarmee ze het AMD fink lastig lijken te maken. Hét verbruik is wel achterlijk hoog maar over de hele linie is het een sterke comeback en geeft zeker goede hoop voor een gezondere CPU markt.
Maar de praktijk dat AMD z'n processoren exorbitant begon te prijzen (net als Intel dat in het verleden deed) op het moment dat ze de leiding namen (bij Zen 2 met TR en vanaf Zen3 met Ryzen) is wel ok?
Waar is een Zen 3 variant op het prijspeil van de immens populaire Ryzen 5 3600 ?
Waarom wordt de zuinige Ryzen 7 5800 (non X) met 65W welke de directe opvolger is van de populaire zuinige 3700X alleen aangeboden aan OEM's?

Het grootste voordeel van Alder Lake is dat AMD hopelijk weer bij zinnen gebracht gaat worden wat betreft het prijspeil van hun line-up.
Haha, exorbitant ?? bedoel je die 50 euro extra ? waarbij je echt een generatie vooruit ging. of bedoelde je intel die leuk voor 1 a 3 procent verbetering 400 500 euro voor quadcore vroeg en dat 10jaar Daarnaast OEM omkocht om de concurrentie uit de markt de drukken.

Nee AMD is geen liefdadigheid instelling en zeker geen religie maar ga geen onzin praten. Intel heeft een geschiedenis van omkoping innovatie tegen houden en marketing praat.
[1] De "instapper": Ryzen 5 3600 (non X) has een advies prijs van 200 euro, de instapper 5 5600x een adviesprijs van 310euro (+110euro, +55%). Nee er bestond idd geen 5600 non-x (waarom niet?)
[2] Midden-klasser: Adviesprijs 3700X 370euro tegen de 5800X 470euro (+100euro, +30%). Waarom is de 5700X bewust niet uitgebracht en de 5800 non-X alleen voor OEM's?
[3] Threadripper 29XX series begon bij een adviesprijs van 650euro. De 39XX series startte op 1400euro (+750euro, toename 115%). Nu heeft de laatste wel het dubbele aantal cores tov eerste, maar om aan TR met 4 kanaals geheugen te komen moest je gewoon in een keer meer dan het dubbele neerleggen, ook al had je niet per se behoefte aan de extra cores maar wel aan de geheugen banbreedte

Maar blijkbaar vind je prijsstijgingen van 33-115% niet significant, ik wel
Ryzen 3600X id gemiddeld 240-250 geweest, dus verschil is 60-70 euro, dat is 27%, ook wel fiks maar toch...
Je kunt veel moeilijker upgraden omdat ze voor iedere procressorgeneratie een nieuw socket + chipset maken, wat jou als klant heel veel geld kost terwijl het oude platform technisch gezien prima de nieuwe CPU zou kunnen ondersteunen...maarja Intel en uitmelken he? En wat dacht je van die enorme e-waste?
Intel zou zelf ook veel liever backwards compatible willen zijn met de CPU-sockets, dat geeft hen immers ook een grotere potentiële afzetmarkt om hun processoren te verkopen. Ook weet ik van een voormalig Intel-medewerker dat de CPU-sockets ook ontworpen worden naar wat de processor nodig heeft, wat het beste werkt voor de processor. Men zal altijd kijken of de huidige pin-layout compatible is met het nieuwe ontwerp. Het scheelt Intel immers ook in R&D kosten.

Men maakt dus een processor, heeft daarbij een aantal doelen voor ogen en kijkt vervolgens hoe dat op de huidige techniek zou werken. Als dat niet goed werkt, wordt er gekeken wat er dan voor nodig is om het wel goed werkend te krijgen. Aan de andere kant, met de nieuwe chipsets heb je natuurlijk ook gelijk support voor nieuwe en/of andere technologieën, zoals PCIe 5.0.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 14:58]

Ik denk dat je DDR5 vooral ook moet kopen als je je repen mee wilt nemen naar toekomstige builds. Alder Lake ondersteund nog DDR4 & 5, maar over een paar jaar zal alles enkel compatible DDR5 zijn. Maak je een nieuw systeem maar heb je nog degelijk DDR4 geheugen die je mee kan nemen, bespaar jezelf dan de kosten en ga voor de DDR4 moederborden.

Maak je een compleet nieuw systeem en heb je geen belang bij onderdelen meenemen naar builds in de toekomst? Dan moet je gewoon een directe prijs/prestatie afweging maken tussen de DDR4 en DDR5 repen op de markt (en de meerprijs van DDR5 moederborden daarbij).

Een geheugentechniek verbeterd zichzelf natuurlijk ook over zijn generatie. De DDR5 repen van nu zijn over 3-4 jaar allemaal low-end binnen DDR5, terwijl DDR4 nu wel tegen zijn max zou zitten. Dus wat dat betreft is DDR5 als techniek ook wat toekomstbestendiger dan het op basis van de initiële benchmarks lijkt.
Ok, wachten op AMD dus. Ik denk dat DDR5 bij de op de nieuwe AM5-socket gebaseerde Zen4 Ryzen-CPU's wel groot verschil gaat maken door de andere architectuur die AMD hanteert. Dat is bij de huidige RyzenCPU's ook het geval.

[Reactie gewijzigd door poktor op 22 juli 2024 14:58]

Voor het geld en de leverbaarheid kun je dus nog maar beter en jaartje wachten. De prestatiewinst weegt bij lange na niet op tegen de extra kostprijs. DDR5 is dus iets waar ik mij bij een nieuwe build nog niet druk over hoef te maken. De echte problemen blijven nog steeds in de videokaart markt. Ik ben meer benieuwd wat Intel in die markt voor elkaar kan krijgen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.