Chinese fabrikant maakt LGA1700-moederbord dat DDR4 en DDR5 ondersteunt

Onda heeft het eerste moederbord gemaakt waar zowel DDR4- als DDR5-geheugen op gebruikt kan worden. Het bord heeft een H610-chipset en één geheugenslot voor ieder geheugentype. Daarmee is het geheugen beperkt tot singlechannel.

Het Onda H610+-moederbord is een eenvoudig Micro-ATX-bordje dat opvalt vanwege de mogelijkheid om te kiezen voor DDR4 of DDR5. Volgens de specificaties is er ondersteuning voor maximaal DDR4-3200 en DDR5-4800. De maximale geheugengrootte is 32GB. Het is niet mogelijk om de geheugentypes te combineren. Wat het Onda-moederbord kost, is niet bekend. Producten van het Chinese merk zijn niet te koop bij Europese winkels.

Andere fabrikanten hebben geen moederborden uitgebracht die zowel DDR4 als DDR5 ondersteunen. Met de introductie van de LGA1700-socket en de bijbehorende Intel Alder Lake-processors, brachten de meeste fabrikanten verschillende versies van moederborden uit, met ondersteuning voor DDR4 of DDR5. Het is niet bekend of andere fabrikanten ook plannen hebben voor moederborden die beide geheugentypes ondersteunen.

Moederborden die twee geheugentypes ondersteunen, zijn steeds minder gangbaar geworden. Bij de overgang van DDR3 naar DDR4, bracht ASRock een aantal Combo-modellen uit. Bij de overgang van DDR2 naar DDR3, waren er moederborden van ASUS, ASRock, Gigabyte, MSI en Sapphire met ondersteuning voor twee geheugentypes.

Onda H610+

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

07-03-2022 • 09:14

36 Linkedin

Reacties (36)

36
36
23
3
0
12
Wijzig sortering
Interessant, veel moderne chips krijgen toch wel een flinke performance hit als het geheugen niet in dual channel kan draaien. In hoeverre deze configuratie dus nuttig is, moet nog bepaald worden.
In tegenstelling tot DDR4, maakt één DDR5 module gebruik van twee kanalen. Met twee DDR5 DIMM's heb je zelfs quad-channel voor nóg meer bandbreedte. Wat software hier mee kan, en hoeveel snelheid je hier mee wint, is een ander verhaal. :)
Ja maar als je dan toch al voor ddr5 gaat waarom dan een hybride moederbord kopen? Ik kan me alleen voorstellen dat men zoiets koopt bij het upgraden van processor en moederbord en in eerste instantie hun ddr4 willen blijven gebruiken. Dan loop je met dit moederbord al tegen het probleem aan dat je de twee geheugen dims die je waarschijnlijk hebt niet beide kan gebruiken en dus de halve capaciteit hebt en daarnaast dus ook nog het dual channel verhaal.

Vervolgens komt ram vaak in verpakkingen van twee stuks dus wanneer je dan upgrade naar ddr5 heb je waarschijnlijk weer moeite om een enkele dim te vinden of heb je één dim te veel.
Het kan makkelijk zijn voor grote systeembouwers, als DDR5 niet beschikbaar is, pakken ze DDR4. En omgekeerd.
Meerdere typen geheugen (en form factors dus ook) accepteren op een moedebord is van alle tijden.
Socket 3 borden; 30 pins en 72 pins EDO/FPM SIMM
Socket 5/7 borden: 72 pins en EDO / SDR-SDRAM (168 pins die laatste)
Socket 462 borden: SDR-SDRAM en DDR-SDRAM ( Het beruchte ECS K7S5A anyone? ;) )
....

[Reactie gewijzigd door PD2JK op 7 maart 2022 09:41]

Ik heb dit moederbord hier nog liggen met een Q6600 op: https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-P35C-DS3R-rev-1x#ov

4x DDR2 en 2x DDR3. Ik weet dat het destijds een euro of 4 scheelde ten opzichte van de versie die enkel DDR2 ondersteunde. Er heeft nooit DDR3 opgezeten, maar het had wel gekund. :)
Jemig, EDO en FPM simm. Dat was ff een flashback ver terug in de tijd haha. Van die mini ‘bordjes’ met dikke chips erop welke wel 4MB groot konden zijn. Dikke schijf van 2KG welke 40MB groot was die je door middel van compressie naar wel 80MB kon pressen, met als nadeel dat je elke keer W95 opnieuw kon installeren 8)7

Frustrerende tijd, maar toch ook wel weer mooi achteraf.
Nou, dat Windows 95 telkens opnieuw installeren gold ook zónder schijf compressie :z
Upgraden van processor/moederbord heeft nooit gekund bij Intel dat resulteert altijd in een compleet nieuw setje kopen want veelal is het geheugen wat je nog hebt liggen te traag of te klein om nog nuttig te zijn.

Financieel is het handiger door direct het moederbord aan te schaffen waarvan je geheugen hebt liggen en ook voldoende ram beschikbaar is zodat je nooit meer naar om hoef te kijken.

Ik had vroeger ook de intentie van later is het geheugen goedkoper en dan extra inprikken maar in praktijk was het nooit goedkoper of je ging tegen problemen lopen omdat het huidige geheugen dusdanig verouderd was dat het nieuwe geheugen teveel ging afwijken waardoor je vage problemen gaat krijgen en natuurlijk het oude geheugen verkopen is geen cent meer waard.

Ram geheugen is niet meer zo duur als vroeger was en de prijzen zakken nauwelijks tenzij er weer een nieuwe generatie komt.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 7 maart 2022 10:56]

maakt één DDR5 module gebruik van twee kanalen
Die kanalen zijn wel half zo breed..
Best leuk dat zo een bedrijf meegaat in het steeds veranderde computer technologie.Ben wel eens benieuwd wat de gemiddelde chinees hiervoor betaald.
Ja, maar die kanalen zijn wel half zo breed, dus je wint er vrij weinig meer (zeker, het kan hier en daar een latencyvoordeel opleveren, maar dat is natuurlijk van 2 tot 4 kanalen net zo het geval).

Dit board is gewoon klinkklare onzin. Zet er 2 DDR4 slots op en ze zijn in elk scenario sneller dan die ene DDR5 slot.
Wat onlogisch zogezien inderdaad, maar dit lijkt mij sowieso een bordje waarbij de gebruiker niet voor de performance gaat.
Door zowel DDR4 als DDR5 aan te bieden geeft het wat meer speelruimte voor de keuze van ram geheugen, wat vooral kosten technische gerelateerde redenen zal hebben.
Wil je een budget systeem in elkaar zetten? Dan maakt het met dit bord niet uit of DDR4 of nou DDR5 goedkoper/beter verkrijgbaar is, want beide gaan erin, zoiets.
maar dit lijkt mij sowieso een bordje waarbij de gebruiker niet voor de performance gaat.
Neem dan gewoon een DDR4-bordje.

Dat is nu schandalig goedkoop, het gaat wel even duren voordat DDR5 per geheugengrootte goedkoper wordt dan dat. Dus de meerwaarde van dit bordje speelt pas voor een upgradepad vrij ver in de toekomst, waarvan het maar de vraag is hoe lang dat gaat duren. Zeker als je het vergelijkt met DDR4-bordjes die gewoon 4 geheugensloten hebben, en daarmee relatief goedkoop tot een hoge maximale geheugengrootte kunnen. En dat is dan ook nog alleen relevant als je toekomstige geheugengrootte schijnbaar essentieel vindt en geheugenbandbreedte totaal niet, want die halveer je, en de huidige geheugengrootte en bandbreedte vindt je dan ook niet belangrijk want die is met slechts twee sloten en single-channel DDR4 niet al te best.

Dan heb je nog de mensen die in de toekomst wel DDR5 zouden willen niet vanwege de bandbreedte maar vanwege de extra features zoals de interne spanningsregulatie, maar die mensen zijn op een hand te tellen, en die betalen wel gewoon een meerprijsje om nu gewoon meteen voor DDR5 te gaan.

Leuk concept, maar nogal een hypothetische doelgroep naar mijn idee.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 7 maart 2022 09:46]

Inderdaad dit is een interessant MB voor mensen die met DDR4 beginnen en later naar DDR5 willen upgraden voor nog meer performance... maar omdat dat dan toch nog maar 1 DDR5 is heb je dan, door DDR5 2dualchannel. quadchannel met 2 DDR5 is echter niet mogelijk. Daarmee kun je waarschijnlijk beter een MB met 2 DDR4 gebruiken: beter performance en lagere prijs...
Hier heb je meer achtergrond informatie over DDR5 en de dual channel config dat @PD2JK aan gaf:
https://www.hardwaretimes...and-on-die-ecc-explained/

Overigens heb je voor DDR4 ook dual rank (heb dat zelf) en dan in dual channel setup draaien, wat ook een stuk sneller is dan regulier DDR4
Op de doos staat DDR4+DDR5. Dit moet natuurlijk zijn: DDR4 OR DDR5.
(DDR4 AND NOT DDR5) OR (NOT DDR4 AND DDR5)
Maar een + in de wereld der logica is een OR operator ;)
Aangezien er een wereld van verschil is in architectuur tussen DDR4 en DD5 zou ik een MB dat beide "support" van geen goud vertrouwen.

DDR5 heeft sowieso nog tijd nodig om te maturen, er is all en Intel Alder Lake DDR5 XMP probleem opgetreden zoals JayzTwoCents heeft gevonden.
Nou hier heb je toch eigenlijk al een goede reden gevonden om voor dit bord te gaan.
Wellicht heb je nog een DDR4 module liggen, maar wil je wel de mogelijkheid open houden later te upgraden naar DDR5, als er wat bios updates voor zijn uitgekomen bijvoorbeeld.
Dan lijkt het mij verstandiger om te wachten op die volwassenheid, in plaats van een no-name 'eenvoudig mATX' bord te kopen dat toevallig beide standaarden mogelijk matig ondersteunt.
Hmm ja zeker, maar wellicht denken ze er in China anders over.
Zal er natuurlijk ook van afhangen hoeveel dit bordje daadwerkelijk gaat kosten.
Mocht een meer gerenommeerd merk zoals Asus, Asrock, MSI etc. komen met hetzelfde idee en zo'n bordje kunnen aanbieden tegen een lage prijs, dan kan het toch zeker interessant zijn.
Ik heb zelf destijds zo'n Asrock bord gekocht wat beide DDR standaarden ondersteunde, waarschijnlijk in de upgrade van een Pentium 4 naar hun Core 2 architectuur.

Achteraf gezien een gevalletje "leuk dat het kon" om zo wat Euro's te sparen door geen nieuw geheugen aan te hoeven schaffen, maar in mijn herinnering was het niet echt de meest verstandige keuze. Zoals GamerPaps ook aangeeft zijn zulke moederborden complexer, simpelweg omdat ze meer features ondersteunen, maar tegelijkertijd gericht op mensen die weinig geld hebben en dus goedkoop (geproduceerd).

Ik zou simpelweg vanwege stabiliteit en andere potentiële issues, nog afgezien van garantie, dan gewoon kiezen voor een exclusieve DDR4 build in plaats van je eventuele problemen van een Frankensteinbuild op de hals te halen.
Maar in feite heb je geen performance voordeel om naar ddr5 te gaan en ddr4 blijft nog wel een behoorlijke tijd beschikbaar.
Dan koop je een bord waar maar 1 DDR4-Dimm op kan? En je dus 50% van de mogelijke bandbreedte laat liggen?

Ieder ander DDR4-bord met dual-channel DDR4-2400 is qua bandbreedte al even snel. En de gebruikelijke DDR4-3200 is al een stuk sneller.

En dan ga je upgraden naar DDR5, dan zit je nog steeds met 1 enkele Dimm.

Het lijkt me alleen interessant voor mensen die geen enkel verstand hebben van computers en die een “Upgrade mogelijkheid” zien of voor computerleveranciers die er in kunnen stoppen wat ze op dat moment in handen hebben.
Dit is gewoon een gat in de markt wat gevuld wordt. Idee is goed, uitvoering niet. Heeft het zin? Nee. Eigenlijk onzin. Dit is gewoon marketing
Performanceverschil is vrij minimaal en om nou DDR4 in single channel mode te draaien is ook zinloos. In de toekomst een DDR5 module in prikken heeft ook niet veel toegevoegde waarde want je geeft dan toch niets om performance.

Vroeger had je dit ook met Pentium 4 borden die DDR en DDR2 ondersteunden en dat was ook geen success.
Dit lijkt op een mini ITX ipv mATX bordje.
Prachtig dit hebben wij in verleden vaker gezien dat er moederborden kwamen waar 2 type geheugens op kunnen zoals bij de pentium 1 en andere modellen, echter opvallend dat er maar 1 geheugenslot per type is.

Ondanks dual rank geheugen beschikbaar is is dit niet hetzelfde als echt dual channel op een moederbord(voor DDR4), maar gezien de chipset en overige zaken lijkt dit geen moederbord te zijn voor mensen die voor performance gaan.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 7 maart 2022 10:27]

Ik heb meerdere moederborden van o.a. Onda gehad en ben er altijd zeer tevreden over geweest.
Het is gewoon een budget merkje met niet veel erop of eraan.
Moet je dus ook niet teveel van verwachten, maar daar is de prijs ook na.

Al ben ik meer enthousiast over het merk Atermiter, ze demonteren chipsets van oude serverbordjes uit 2012 en maken er een moderner moederbord van met o.a. USB 3 en m.2 NVME ondersteuning.
Ook te verkrijgen bij o.a. Ali en voor 150 euro haal je een comboset in huis met: octacore xeon (vergelijkbaar in multicore met i7 7700k), 16gb ram en een leuk moederbordje.

Maar het beste van twee werelden vond ik nog altijd mijn 775Dual-VSTA bordje van asrock.
Had ddr1, ddr2, agp en pci-express en ondersteunde zelfs nog duurdere core2 cpu's.
Leuk omdat mijn athlon xp wilde upgraden en nog eventjes kon sparen voor een leuke gpu en ram in de tussentijd.
Dat was helaas wel nog in de mindere tijd van Asrock waarbij de bordjes heel vaak stuk gingen.
Wat een onzin ding :+
Doet me denken aan mijn oude Asus P5Kc. Deze had 4 sloten voor DDR2 en 2 sloten voor DDR3. Kon ik toch mooi upgraden halverwege zijn lifecycle.
Het is soms wel een uitkomst om twee soorten geheugenbanken op een moederbord te hebben. Toch voorbereid maar niet voor bereid om nu al de hoofdprijs te betalen.
Zo heeft mijn oude Asrock AM3+ moederbord zowel DDR2 als DDR3 maar de processor heeft het hier toch voor het zeggen, want ondersteunt het geen DDR2 dan kan je de DDR2 weer niet gebruiken door de geheugencontroller in de processor. Dat is bij Intel weer beter geregeld waardoor de chipset de ondersteuning voor het geheugen biedt.
H610 heeft sowieso toch maar single channel geheugen?
H610 System Memory Channels Supported: 2 (1 DIMM per channel)
H610 support maximaal 2 kanalen, 2 sloten/modules maximaal ipv 4 zoals bij B660, H670 & Z690.
DDR5 is overigens met een enkele module al 'dual channel'.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee