We meten helderheid, contrast en kleurweergave met behulp van een Spectracal C6-colorimeter, een X-rite i1 Photo Pro 2-spectrofotometer en Portrait Displays Calman Ultimate-analysesoftware. We testen monitoren zoals ze uit de doos komen, waarbij we de helderheid voor kleurmetingen afstellen op een waarde die de 150cd/m² zo dicht mogelijk benadert. Eventuele sRGB- of Adobe RGB-modi meten we apart. Datzelfde doen we voor een eventuele hdr-stand. Responstijden meten we met een fotosensor en de LeCroy Waverunner 6100-oscilloscoop, waarbij we de inputlag bepalen met een Leo Bodnar-tester. Om de kijkhoeken te bepalen, meten we onder een hoek van 45 graden de resterende helderheid en de kleurverandering ten opzichte van een loodrechte meting. Voor de uniformiteitsmeting kijken we naar de verhouding tussen de helderheid op vijftien meetpunten, gemeten op een volledig wit en en een volledig zwart scherm. Ook bepalen we de relatieve kleurverschillen langs de randen ten opzichte van het midden. Tot slot meten we het energiegebruik van de monitor, zowel op de maximale helderheid als op een vaste helderheid van 150cd/m².
Het is al weer een tijdje geleden dat we een Monitor Best Buy Guide op Tweakers hebben gepubliceerd en dus is het tijd voor een update. In de afgelopen maanden hebben bijna alle grote monitorfabrikanten nieuwe schermen naar ons testlab gestuurd, zodat we kunnen beschikken over nieuwe testresultaten van meer dan veertig producten. Zo stuurde LG onder andere zijn UltraGear 27GP850 en 32GP850, de opvolgers van de zeer populaire 27GL850-gamingmonitor, leverde Samsung drie thuiswerkmonitoren uit de nieuwe S6- en S8-series, en verschenen van zowel ASUS als Gigabyte wqhd-gamingmonitoren met ips-paneel en een 240Hz-refreshrate op ons kantoor. We hebben voor de selectie van nieuw te testen producten ook jullie aanvragen onder de vorige BBG meegenomen, maar helaas was het merendeel niet beschikbaar, inclusief de veel gevraagde Xiaomi Mi 34"-ultrawide. Voor zover nog relevant en verkrijgbaar, staan natuurlijk ook eerder geteste producten weer in deze BBG.
Deze tweede Monitor Best Buy Guide op Tweakers heeft opnieuw een thematische indeling. We gaan weer op zoek naar de beste monitor onder de 250 euro, de beste ultrawide en de beste gamingmonitor met wqhd-resolutie. Nieuw dit keer is de categorie USB-C-monitoren, zeer relevant voor laptopgebruikers. In iedere categorie kiezen we een aantal aanraders, die bijvoorbeeld van elkaar verschillen als het gaat om het paneeltype (ips, VA of TN) of het beoogde gebruiksdoel, zoals kantoorgebruik of gaming.
In de BBG vind je schermen die naar ons idee voor de meesten interessant zijn, waarbij ook de verhouding tussen prijs en prestatie belangrijk is. Dat betekent dat je heel bijzondere (dure) schermen of afwijkende formaten niet snel zult tegenkomen. Die blijven we natuurlijk wel in onze uitgebreide, losse reviews bespreken. Heb je suggesties voor monitoren die je graag in een toekomstige Best Buy Guide zou willen zien? Laat het vooral weten in de comments.
Niet iedereen heeft een enorm bedrag over voor een nieuw beeldscherm, maar je hoeft ook geen kapitalen uit te geven voor goed beeld. We hebben de grens in deze categorie gelegd bij 250 euro, waarvoor we minstens een 23"-scherm verwachten dat minimaal 1920x1080 pixels telt en dus full hd biedt. Meer dan achthonderd monitoren die nu te koop zijn, voldoen volgens onze Pricewatch aan die omschrijving, dus er is bij voorbaat genoeg keus.
Onze aanraders
De beste betaalbare monitor onder 250 euro
Veel betaalbare schermen hebben een full-hd-resolutie (1920x1080 pixels), maar op een iets groter scherm vanaf 27" wil je liever meer pixels. Dat geeft gelijk ook een stuk meer werkruimte. Je zet zonder proppen verschillende vensters naast elkaar en hoeft minder snel te scrollen bij het bekijken van documenten of websites. Vanaf zo'n 200 euro koop je nu een 27"-wqhd-scherm (2560x1440 pixels). Onze aanrader hieronder heeft zelfs een 4k-resolutie, waarmee het beeld nog een stuk scherper is door de hoge pixeldichtheid. De fabrikant heeft ons verzekerd dat hij de komende maanden voor dit bedrag beschikbaar blijft.
Een 27"-ips-paneel met een hoge 4k-resolutie voor 230 euro? LG doet het met de 27UL500, een goedkopere variant van de 27UL550, die eerder onze Great Value-award won en met 260 euro nog steeds een aanrader is. Om de nog lagere prijs van de 27UL500 mogelijk te maken, is bespaard op hoogteverstelling en dat is de belangrijkste concessie die je doet met dit scherm. Gelukkig kun je gemakkelijk een betere draagoplossing monteren door de aanwezigheid van VESA-montagegaten. Luidsprekers of een USB-hub zitten er niet op. De kleurweergave heeft bij ons sample wat te lijden onder de te koele afstelling, maar is alsnog redelijk in orde. LG heeft zelfs hdr-ondersteuning toegevoegd, maar die is zoals bij alle schermen in dit prijssegment nutteloos. De aanwezigheid van FreeSync maakt van deze monitor een mooie allrounder.
Wil je minder dan 200 euro uitgeven? Hoewel er al wqhd-monitoren verkrijgbaar zijn voor dit bedrag, zijn die vaak niet groter dan 24". De meeste schermen hebben een full-hd-resolutie, zoals onze aanrader hieronder. Als je dat te weinig vindt, kun je onder de 200 euro nog uitwijken naar een monitor met 1920x1200 beeldpunten, bijvoorbeeld de iiyama ProLite XUB2395WSU-B1. Een ander alternatief is een kleine ultrawide met 2560x1080 pixels, maar verkijk je niet op de beperkte verticale ruimte. Zelfs onderstaand 24"-full-hd-scherm is al 'hoger' dan een 29"-ultrawide.
De Samsung LS24R650 is betaalbaar, maar toch compleet uitgerust: een slanke, in hoogte verstelbare voet, diverse beeldaansluitingen en een ingebouwde USB-hub. Met de beeldkwaliteit van het 24"-ips-paneel met full-hd-resolutie is ook weinig mis, waarbij de kleurafstelling uit de doos al uitstekend is. Bovendien heeft dit scherm met 75Hz een iets hogere maximale refreshrate dan de meeste kantoormonitoren. In combinatie met de FreeSync-ondersteuning kom je er zo ook voor een spelletje mee uit. Het enige wat je nog zou kunnen missen, is een USB-C-aansluiting voor je laptop, wat onze andere aanraders in deze categorie overigens evenmin hebben. Wel USB-C nodig? Neem dan de AOC 24P2C uit de categorie USB-C-monitoren.
Tegenwoordig vind je een ruim aanbod van 144Hz-gamingmonitoren met full-hd-resolutie voor minder dan 250 euro. Zelfs 240Hz is met een beetje zoeken mogelijk voor dit bedrag. Je kunt kiezen uit exemplaren met een VA- of ips-paneel. De laatste zijn vaak iets duurder, maar bieden over het algemeen kortere responstijden. Pas wel op dat de prijs niet te hoog wordt. In onze test scoort ASUS' TUF Gaming VG249Q bijvoorbeeld erg goed en hij is ook nog compleet uitgevoerd, maar voor nauwelijks drie tientjes meer heb je een 144Hz-monitor met veel hogere wqhd-resolutie. Wij kiezen we een goedkoper exemplaar als aanrader.
De iiyama G-Master GB2470HSU-B1 is een van de goedkoopste gamingmonitoren op de markt. Niet alleen ligt de refreshrate met 165Hz iets hoger dan bij veel andere betaalbare gamingschermen, blijkens onze tests zijn de responstijden ook nog eens sneller. Minpunten zijn de minder nauwkeurige kleurweergave, tegenvallende kijkhoeken en de hoge minimale helderheid, wat minder fijn kijkt in een donkere (game)ruimte. In die omgeving kan het je ook opvallen dat het contrast van dit ips-scherm lager is dan dat van de concurrentie met een VA-paneel, hoewel de GB2470HSU-B1 het voor deze paneeltechniek absoluut niet slecht doet. Interessant is verder dat iiyama heeft voorzien in een in hoogte verstelbare voet. Er is ook een goedkopere versie met een vaste voet: de G2470HSU.
4.5 van 5 sterren
(10 reviews)
Testveld en testdata
Voor het samenstellen van het testveld hebben we alle monitoren uit ons testbestand verzameld die in de afgelopen drie jaar zijn getest en voldoen aan de bovenstaande criteria. Ze moeten op het moment van schrijven bovendien bij minstens één winkel op voorraad zijn voor het gewenste bedrag. Dat levert een testveld op van 36 producten. In onderstaande grafieken tonen we een selectie van de testdata op basis waarvan we onze aanraders hebben uitgekozen. Je herkent de aanraders aan een donkerblauwe balk.
Helderheid, contrast en kleurweergave (standaardmodus)
Beginnend met de testresultaten voor kleurweergave, helderheid en contrast in de standaardmodus, blijkt de maximale helderheid nogal uiteen te lopen in dit testveld, van slechts zo'n 200cd/m² tot bijna 400cd/m². Voor een donkere omgeving is juist de minimale helderheid een aandachtspunt. Veel schermen laten zich gelukkig tot ongeveer 60cd/m² of minder dimmen, maar niet de iiyama GB2470HSU-B1, die minstens 116cd/m² produceert. Kijken we tot slot naar het contrast, dan scoren veel schermen hier tussen de 800:1 en 1200:1, aangezien de meeste fabrikanten opteren voor een ips-paneel. Het scherm van LG vinden we aan de onderkant van dat bereik en de monitor van iiyama doet het juist opvallend goed. Enkel schermen met een VA-paneel scoren significant beter.
We meten verschillende kleuren en grijstinten door en noteren de gemiddelde afwijking als een ΔE2000-waarde. Een score onder de 3 duidt op een voor het menselijk oog niet snel zichtbare afwijking. Voor wat gamma betreft geldt 2.2 als streefwaarde, waarbij een hoger gemiddelde duidt op te donkere en een lager gemiddelde op te lichte grijstinten. Tot slot de kleurtemperatuur: hier zie je alleen de afwijking van de streefwaarde van 6500 kelvin, die idealiter beneden de 500 kelvin blijft.
Voor wat kleurweergave betreft (de Color Checker-test) is het testveld gesplitst in monitoren die het brede DCI-P3-kleurbereik laten zien en schermen die het op sRGB houden. We hebben ieder scherm naar de bijbehorende kleurruimte gemeten; daarom is de desbetreffende grafiek opgesplitst. Merk overigens op dat een kleinere kleurruimte niet noodzakelijk slechter is. De meeste content is helemaal niet gemaakt voor een monitor met DCI-P3-kleurbereik. Zelfs als je je pc door middel van een kleurprofiel 'vertelt' dat je zo'n scherm hebt aangesloten, krijg je vaak toch nog een oververzadigde weergave te zien, althans onder Windows. Ben je geen kleurpurist, dan is dat niet erg, maar wil je het scherm voor fotobewerking gebruiken, dan kan het problematisch zijn.
Van onze drie aanraders biedt de Samsung LS24R650 met afstand de beste kleurweergave uit de doos: gemiddelde kleur- en grijsafwijkingen onder de 2, een keurige gamma-afstelling en een kleurtemperatuur die de streefwaarde goed benadert. Het is net als de andere twee een sRGB-monitor, dus van oververzadiging is geen sprake. De iiyama G-Master GB2470HSU-B1 en zeker de LG 27UL500 scoren matig als het op grijsweergave aankomt. Neutrale grijstinten neigen op onze samples naar (groen)blauw. De LG 27UL500 beschikt net als zes andere geteste monitoren in dit prijssegment over een hdr-modus, maar op voorhand zit een overtuigende hdr-weergave er voor dit bedrag simpelweg niet in. Daarom hebben we deze grafiekset hier weggelaten.
Wat uniformiteit betreft doet ons sample van de iiyama G-Master GB2470HSU-B1 het goed, tenminste als het gaat om wituniformiteit. Bedenk wel dat deze eigenschap van sample tot sample zal verschillen. Ondanks het ips-paneel vallen de horizontale kijkhoeken van dit model erg tegen. Ze zijn zelfs nog slechter dan die van de concurrentie met een VA-paneel. Bekijk je het scherm van onderen, dan zijn met name TN-modellen in het nadeel.
Bij een gamingmonitor zul je eerder kijken naar de responstijden en op dat vlak doet het scherm van iiyama het juist erg goed. We hebben het scherm voor deze BBG opnieuw doorgemeten, waaruit blijkt dat de hoge snelheid bovendien niet gepaard hoeft te gaan met veel overshoot, zoals we eerder meldden. Twee andere betaalbare ips-gamingschermen, de LG 24GN650 en de ASUS TUF Gaming VG249Q, zijn nog een stukje sneller dan de monitor van iiyama, maar ook duurder.
Onze overige aanraders hebben beduidend langere responstijden, met name de Samsung LS24R650, waaraan je de zakelijke inslag van dit scherm terugziet. De 75Hz-refreshrate stelt echter minder hoge eisen aan de responstijd, dus ook dit paneel is voldoende snel.
Waar de andere twee aanraders vrij zuinig zijn, geldt dat niet voor de LG 27UL500. Die is niet alleen groter dan de meeste andere monitoren in dit overzicht, de pixels zijn een stuk kleiner, wat betekent dat de lcd per saldo minder licht doorlaat en de backlight op dezelfde helderheid van 150cd/m² harder moet branden.
Wie nu naar de winkel gaat voor een gamingmonitor, heeft letterlijk honderden opties. In onze Pricewatch staan momenteel meer dan vijfhonderd monitoren met een refreshrate van 144Hz of hoger. Voor de meeste gamers is een scherm met wqhd-resolutie nu ideaal. Full hd houdt anno 2021 niet over, terwijl 4k-schermen voor gaming nog steeds duur zijn en je bovendien een zeer snelle videokaart nodig hebt voor acceptabele framerates op deze resolutie. Daarbij is het nog even wachten tot alle fabrikanten een HDMI 2.1-exemplaar hebben geïntroduceerd, waarmee je ook met een nieuwe console optimaal gebruik kunt maken van het scherm.
Als je een wqhd-gamingmonitor overweegt, kun je het beste gaan voor een 27"- of 32"-model, waarbij een 32"-scherm met deze resolutie ongeveer dezelfde pixeldichtheid heeft als een 24" grote full-hd-monitor, terwijl een 27"-model een stukje scherper is. Zeker een 32"-scherm neemt op een gemiddeld bureau behoorlijk veel ruimte in, maar wie toch liever een nog groter of breder scherm voor gaming heeft, kan een 34"- of 35"-ultrawide met uwqhd-resolutie (3440x1440 pixels) overwegen. Zie daarvoor de volgende pagina van deze BBG.
Onze aanraders
De beste wqhd-gamingmonitor met VA-paneel
Naast het formaat kies je bij de aanschaf van een gamingmonitor ook voor een bepaalde paneelsoort: TN, VA of ips. TN stond vroeger synoniem voor snel, maar sinds de komst van snelle ips- en VA-panelen, kom je ze zelfs in gamingmonitoren steeds minder tegen. VA-panelen zijn tegenwoordig het gebruikelijkst voor gamingschermen. Ze kunnen gekromd zijn en bieden het hoogste contrast. Van zichzelf hebben VA-panelen wel de neiging om trager te zijn dan het ips-alternatief, dus een goede afstelling door de fabrikant is een must. Dat is Samsung met onderstaande monitoren absoluut gelukt.
De Samsung Odyssey G7, die je in 27"- en een 32"-variant kunt bestellen, is nog altijd een van de beste gamingmonitoren van dit moment. Je moet dan wel een supersterke 1000R-curve op prijs stellen. Het 240Hz-scherm biedt zeer korte responstijden, met enige overshoot als gevolg. Onderscheidend is verder de goede hdr-weergave dankzij een hoge piekhelderheid en basale local dimming. Het 27"-model heeft een contrastrijker paneel dan de 32", al scoren beide op dit punt (uiteraard) hoger dan ips-monitoren. Bij al die sterke punten is de Odyssey G7-serie zeker niet vrij van nadelen. Zo is het gammaverloop zonder aanvullende kalibratie nogal afwijkend, wat zich niet effectief laat corrigeren via de osd. Voor wie kleurweergave erg belangrijk vindt, is dit duo niet de beste keus. Dat geldt zeker ook vanwege de slechte kijkhoeken, waarbij de uniformiteit van ons 27"-testmodel ook nog eens tegenvalt.
Wqhd-gamingschermen met ips-paneel zijn vaak net wat duurder dan modellen op basis van een VA-paneel. Zeker in het geval van 32"-schermen zijn er minder verschillende opties. Ips-monitoren zijn meestal plat, wat goed samengaat met de betere kijkhoeken van deze techniek. Die eigenschap kan een ips-gamingmonitor ook geschikt maken als je ook graag aan beeldbewerking doet. Sinds kort zijn er ips-gamingmonitoren met 240Hz-refreshrate, zoals de ASUS ROG Swift PG279QM, tegelijk een van de weinige G-Sync-monitoren die we hebben getest met deze eigenschappen. Hoewel bloedsnel is hij ook erg duur en wij zouden daarom gaan voor de optie hieronder.
De LG UltraGear 27GP850 is de opvolger van de UltraGear 27GL850, een van de populairste gamingmonitoren van de afgelopen jaren. We vermoeden dat de 27GP850 dat stokje weleens kan overnemen, want de testresultaten van het vlakke ips-scherm met 180Hz-refreshrate zien er goed uit. Datzelfde geldt voor de nieuwe 32"-variant, de 32GP850, die maar nauwelijks duurder is dan het 27"-model. LG heeft de twee schermen uitstekend afgesteld voor een optimale balans tussen korte responstijden en weinig overshoot. Met dank aan het ips-paneel zijn de kijkhoeken lekker breed. Ons 32"-sample noteert keurig lage kleurafwijkingen, terwijl de 27"-monitor uit de doos te warm is afgesteld, maar alsnog bovengemiddeld scoort op het gebied van kleurweergave. Niet zo denderend aan beide schermen is het contrast. In combinatie met de afwezige local dimming en beperkte piekhelderheid moet je voor een goede hdr-weergave ergens anders wezen.
4 van 5 sterren
(12 reviews)
De beste goedkopere wqhd-gamingmonitor
De Samsung Odyssey G7- en LG GP850-monitoren zijn niet de duurste in hun soort, maar misschien wil je minder uitgeven. De startprijs voor een wqhd-gamingscherm is nu ongeveer 250 euro. De schermen die we hebben getest voor om en nabij dat bedrag, de Samsung Odyssey G5 LC27G55T en Viewsonic VX2718-2KPC-MHD, hebben een erg basale uitrusting en missen bovendien snelheid. We hebben dus twee andere en iets duurdere monitoren voor je uitgezocht, van 27" en 32".
De Gigabyte M27Q is verrassend compleet uitgerust voor een gamingmonitor van dit bedrag, met een in hoogte verstelbare voet, hdr-ondersteuning en een 170Hz-refreshrate. Helaas lijkt de kwaliteitscontrole niet altijd even goed. Ons testmodel vertoont fikse backlightbleeding, waar ook in userreviews over wordt gerept. Heb je het geluk een goed exemplaar te ontvangen, dan beschik je voor een laag bedrag over een compleet scherm met zelfs een paar leuke extraatjes, zoals een USB-C-poort, overigens zonder echt bruikbare Power Delivery, en een kvm-switch. De testresultaten van het vlakke 27"-ips-scherm zijn in orde als het op responstijden, kijkhoeken en kleurweergave aankomt.
De LG 32GK650F, die alweer uit 2018 dateert, blijft nog steeds een interessante keuze. Het scherm beschikt over een vlak VA-paneel van 32" en een 144Hz-refreshrate. Ondanks de relatief lage prijs heeft LG hem voorzien van een in hoogte verstelbare poot. De responstijden zijn niet zo kort als die van de opties hierboven, maar in dit testveld nog wel beter dan gemiddeld. Minpunten vormen de belabberde kijkhoeken en, net als bij de 27GP850 hierboven, afwijkende kleurtemperatuur uit de doos. Extraatjes als hdr of een breed kleurbereik hoef je ook niet te verwachten.
Voor het samenstellen van het testveld hebben we alle monitoren uit ons testbestand verzameld die getest zijn in de afgelopen drie jaar en voldoen aan de bovenstaande criteria. Ze moeten op het moment van schrijven bovendien bij minstens één winkel op voorraad zijn. Dat levert een testveld op van 36 producten. In de onderstaande grafieken tonen we een selectie van de testdata op basis waarvan we onze aanraders hebben uitgekozen. Je herkent de aanraders aan een blauw balkje.
Voor gamingmonitoren zijn snelle responstijden van het allergrootste belang, dus beginnen we hierboven met onze metingen op dit vlak. We hebben alle schermen doorgemeten op hun maximale refreshrate en in de optimale overdrivestand; de modus die de beste balans geeft tussen responstijden en overshoot. Bij de meeste schermen is dat niet de maximale stand, daarin is de beeldkwaliteit niet optimaal. Je ziet dan zichtbare artefacten in beeld, wat nog storender kan zijn dan enige ghosting.
Door een technisch probleem ontbreken helaas de resultaten van de Samsung Odyssey G7 32", maar we hebben wel het 27"-scherm doorgemeten, dat blijkens ervaringen van andere reviewers vergelijkbaar presteert. Afgaande op onze ervaringen met het 27"-scherm is de Odyssey G7-serie bloedsnel. Hetzelfde geldt voor de andere 240Hz-monitoren in dit overzicht, waaronder de nieuwe 240Hz-ips-modellen van ASUS en Gigabyte. Ook de LG 27GP850 en 32GP850 zijn bovengemiddeld snel en combineren dat bovendien met een erg lage overshoot, iets waar de Odyssey G7-reeks meer last van heeft. Op het vlak van inputlag valt tot slot op dat die voor de Odyssey-schermen relatief hoog is, althans op 60Hz, waarop wij hem hebben gemeten. Vermoedelijk presteren deze monitoren beter op een hogere refreshrate.
Helderheid, contrast en kleurweergave (standaardmodus)
Een maximale helderheid van minstens 300cd/m² mag je in dit segment wel verwachten en al onze aanraders kunnen nog iets feller, maar niet zo fel als in de hdr-modus. Kijken we naar de minimale helderheid, dan valt op dat de meeste schermen zich prettig ver laten dimmen voor in de donkerste ruimtes, maar dat met name de monitoren van AOC wat achterblijven. De nieuw geteste iiyama G-Master GB3266QSU-B1 komt zelfs niet onder de 207cd/m² en dat is echt erg hoog. Voor wat het contrast betreft moeten de ips-modellen logischerwijs de schermen met VA-paneel voor zich dulden, ook de Samsung Odyssey G5 en G7 32", die een voor deze paneeltechniek opvallend laag contrast rond 1600:1 noteren. De meeste wqhd-gamingmonitoren in dit overzicht maken nu gebruik van een VA-paneel en dat is weleens anders geweest, want deze paneeltechniek staat traditioneel niet bekend om zijn snelheid.
Wat kleurweergave betreft (de Color Checker-test) is het testveld gesplitst in monitoren die het brede DCI-P3-kleurbereik laten zien, schermen die het op sRGB houden, en vier monitoren die in standaardmodus het AdobeRGB-kleurbereik voor het grootste deel laten zien. We hebben ieder scherm naar de bijbehorende kleurruimte gemeten; dat is dus de reden waarom die grafiek is opgesplitst.
De Odyssey G7-schermen zijn net als de LG 27GP850 en 32GP850 standaard gericht op DCI-P3. De kleur- en grijsafwijkingen zijn niet de laagste, met gemiddelde ΔE-scores rond de zichtbare grens van 3. Het goedkopere duo vertoont zoals je zou verwachten grotere afwijkingen, met name de LG 32GK650F, waarbij de gemiddelde grijsafwijking zelfs uitkomt boven de 5. Dat scherm houdt het wel als enige van de zes bij de sRGB-kleurruimte in standaardmodus, maar de overige aanraders hebben alle een bruikbare sRGB-modus met instelbare helderheid, die het grotere kleurbereik van die schermen netjes terugschroeft, zodat je dan geen oververzadigde kleuren te zien krijgt. Die van de 32GP850 is érg netjes afgesteld met gemiddelde kleur- en grijsafwijkingen rond de 1. De rest zit weer rond de 3 in deze stand.
NB: Voor enkele (oudere) schermen hebben we geen complete testdata voor de hdr-weergave, waaronder de Gigabyte Aorus FI27Q en CV27Q, AOC AGON AG273QCX en BenQ EX3203R.
De meeste schermen in deze vergelijking ondersteunen een hdr-signaal, maar meestal hebben ze niet de hardware aan boord om dit materiaal ook echt goed te kunnen weergeven. Zo is de piekhelderheid meestal veel te laag en bieden de meeste schermen ook geen voorziening om het contrast op te schroeven. De Samsung Odyssey G7-reeks vormt een uitzondering, met betere hdr dan op de meeste schermen van dit moment als we kijken naar piekhelderheid, contrast en kleurweergave. Dat had je al kunnen verwachten op grond van de VESA DisplayHDR600-certificering; de concurrentie komt over het algemeen niet verder dan het basale DisplayHDR400-keurmerk. Besef wel dat de hdr-beeldkwaliteit op een midrange- tot high-end televisie nog veel beter is dan op de Odyssey-monitoren.
Kijken we naar uniformiteit en kijkhoeken, dan scoort met name de Odyssey G7 27" behoorlijk matig op het vlak van de wituniformiteit. Beide Odyssey G7-schermen zijn ook geen toppers als het aankomt op de zwartuniformiteit, hoewel de LG 32GP850 en zeker de Gigabyte M27Q het nog slechter doen. Merk op dat deze eigenschap van sample tot sample kan verschillen. Ook voor de kijkhoeken hoef je de Odyssey-schermen niet te kopen, maar daar helpt de kromming dan weer mee. De LG 32GK650F doet het zelfs nog slechter en dit scherm is niet gekromd, dus daarbij kan wel een kleurverschil in de hoeken gaan opvallen. Heb je goede kijkhoeken nodig, dan kun je beter een ips-scherm overwegen.
Zoek je een zuinige gamingmonitor, dan verdient de Gigabyte M27Q een plek op je shortlist. De nieuwe GP850-monitoren van LG gaan ook best zuinig om met stroom, maar de Odyssey G7-schermen noteren juist het grootste energiegebruik van allemaal als alle schermen op dezelfde helderheid staan.
Ultrawide monitoren zijn niet voor niets populair; ze bieden heel veel werkruimte op een breed formaat, maar zijn niet al te hoog, zodat het scherm te overzien blijft op een normaal bureau. Op een modaal 34"- of 35"-exemplaar zet je tijdens de dagelijkse desktopwerkzaamheden zo drie vensters naast elkaar. Voor pc-games bieden dit soort schermen een weids blikveld, waardoor je je als het ware midden in de spelomgeving bevindt. Genoeg reden dus om warm te lopen voor een ultrawide, maar er zijn ook kanttekeningen. Hoewel bioscoopfilms over het algemeen in 21:9-beeldverhouding worden vertoond, zijn de meeste andere video's nog steeds gemaakt voor 16:9-schermen, bijvoorbeeld televisieseries en -uitzendingen. Op een ultrawide zit je dan met aanzienlijke zwarte balken links en rechts. Dat geldt ook bij consolegames. Pc-games worden over het algemeen wel beeldvullend vertoond, maar zijn niet altijd goed geoptimaliseerd voor dit formaat. Gamer of niet, wees je er tot slot van bewust dat dit soort schermen niet de beste verhouding bieden tussen prijs en beeldoppervlakte of prijs en resolutie, ook nu ultrawides in de afgelopen jaren veel goedkoper zijn geworden.
In deze BBG ligt het zwaartepunt bij 34"- en 35"-ultrawides met een 21:9 (eigenlijk 43:18)-beeldverhouding en een resolutie van 3440x1440 pixels, want die komen het meest voor. We hebben aan de hand van jullie feedback op de vorige BBG ook een grotere optie toegevoegd. Een zakelijke optie ontbreekt dit keer. Wil je dat, dan ben je waarschijnlijk goed af met een USB-C-exemplaar. Kijk daarvoor op de volgende pagina van deze BBG voor onze aanrader in deze categorie. Als je echt geen USB-C-connectiviteit nodig hebt, is de LG Ergo 34WN780-B een aardige optie, voorzien van LG's ergonomische zwenkzwaaiarm.
Onze aanraders
De beste ultrawide voor allround gebruik
Ultrawides zijn er met een VA- of ips-paneel. VA-schermen zijn vaker gekromd dan het ips-alternatief en de kromming kan ook sterker zijn. Opvallend is dat in het ultrawidesegment ook een aantal 'zakelijke' schermen van een vrij hoge 100Hz-refreshrate is voorzien, terwijl dat bij andere schermformaten meestal niet voorkomt op dat soort monitoren. Zo is het mogelijk om een scherm te vinden dat is voorzien van zakelijke connectiviteit en uitstraling, en ook prima geschikt is voor een spelletje, zoals onze aanrader.
De LG 35WN75C is gebaseerd op een contrastrijk VA-paneel in plaats van een ips-exemplaar van LG zelf, zoals de meeste ultrawides van het merk. Met een 100Hz-refreshrate, FreeSync en bovengemiddelde responstijden kun je hem voor gaming gebruiken, terwijl een USB-C-poort met liefst 94W Power Delivery hem geschikt maakt voor zakelijk gebruik. Ons testsample vertoont uitstekend lage kleur- en grijsafwijkingen in de standaardmodus. Minpunten van de 35WN75C zijn de beperkte horizontale kijkhoeken en de tegenvallende uniformiteit, al kan de laatste eigenschap van exemplaar tot exemplaar verschillen. Verwacht ook geen goede hdr-weergave, zoals bij de meeste pc-monitoren het geval is, of ondersteuning voor een groot kleurbereik.
3.5 van 5 sterren
(3 reviews)
De beste betaalbare ultrawide
Heb je minder te besteden? De goedkoopste ultrawides kosten minder dan 200 euro, maar dat zijn kleinere 25"- en 29"-exemplaren of 34"-modellen met een lagere resolutie. Neem liever een exemplaar met 1440 pixels in de hoogte. Die vind je vanaf zo'n 300 euro. We hebben enkele nieuwe schermen in de betaalbare categorie getest, wat heeft geleid tot een nieuwe aanrader.
De Viewsonic VA3456-MHDJ is een van de goedkoopste ultrawides met 3440x1440 pixels. Het zakelijk ogende scherm is opgebouwd rondom een vlak ips-paneel, dat rust op een in hoogte verstelbare voet. FreeSync, een 75Hz-refreshrate en (papieren) hdr-ondersteuning zijn present, maar USB-poorten zitten er niet op. De kleurweergave van ons testmodel is opvallend goed, met lagere kleur- en grijsafwijkingen dan bij zelfs de meeste duurdere ultrawides. Betaalbare ultrawides die we eerder hebben getest, zakten op dit onderdeel door het ijs. Het helderheidsbereik waarop je de VA3456-MHDJ kunt instellen, is lekker breed. Zoals gebruikelijk voor de ips-techniek is het contrast niet heel hoog, waarbij echter ook de kijkhoeken wat tegenvallen. Bij ons sample is ook de uniformiteit niet optimaal.
5 van 5 sterren
(0 reviews)
De beste ultrawides voor gaming
Puur voor gaming hebben we een aantal nieuwe ultrawides met 165Hz-refreshrate getest, wat in het ultrawidesegment nog bijzonder hoog is. Gebaseerd daarop hebben we twee aanraders met ieder hun sterke kanten, deels voortkomend uit het gebruik van een VA-paneel versus een ips-exemplaar.
Waar ASUS' ROG-monitoren soms wat duur zijn, bevat de lager gepositioneerde TUF-serie interessantere aanbiedingen. Neem de VG34VQL1B; na de Samsung Odyssey G5 34", die we helaas nog niet hebben kunnen testen, is het de goedkoopste 165Hz-ultrawide op het moment van schrijven. Het vrij sterk gekromde VA-paneel heeft een uitmuntend contrast van meer dan 4000:1, wat samen met de hoge helderheid gunstig uitpakt voor de hdr-weergave, ook al heeft ASUS geen local dimming ingebouwd. Overall behoren de responstijden tot de snelste in dit testveld, maar zoals veel VA-schermen is de VG34VQL1B trager als het aankomt op transities van zwart naar donkergrijs. De kijkhoeken zijn beperkt en ASUS had meer werk mogen maken van de kleurafstelling, want die is bij ons sample niet best.
Als je liever een gamingultrawide wil op basis van een ips-paneel, blijft de LG UltraGear 34GN850 een goede optie. Met een overklok komt de maximale refreshrate uit op 160Hz, waarbij de responstijden gemiddeld ongeveer even snel zijn als bij de ASUS TUF Gaming VG34VQL, maar ook voor donkere tinten beter op peil blijven. Het gebruik van een ips-paneel is uiteraard voordelig voor de kijkhoeken, maar niet voor het contrast, dat tegenvalt. De hdr-weergave is daardoor ook niet denderend. LG heeft de kleuren in standaardmodus een stuk beter afgesteld dan ASUS, maar die is wel gericht op de brede DCI-P3 kleurruimte. Een sRGB-modus is er ook. Daarvan valt de afstelling bij ons sample wel wat tegen, maar in tegenstelling tot bij het ASUS-scherm kun je de helderheid tenminste zelf instellen.
4.5 van 5 sterren
(23 reviews)
Een aantal veelvoorkomende schermformaten voor ultrawides (in inches) op schaal naast elkaar
De beste grote ultrawide (superwide)
Liever een heel grote ultrawide? Tegenwoordig kun je 38"-, 40"-, 43"- en 49"-monitoren kopen. De laatste worden ook weleens aangeduid als 'superwides' vanwege hun nog bredere 32:9-beeldverhouding. Je koopt als het ware twee 27"-schermen naast elkaar, zonder rand ertussen. Goedkoop zijn dat soort schermen niet, zeker na de thuiswerkhausse van de afgelopen periode. De keuze voor een bepaalde monitor zal vooral afhangen van je persoonlijke eisen aan formaat, paneeltype, connectiviteit of andere eigenschappen. Heb je geen bijzondere wensen, dan zouden we gaan voor onderstaande monitor, omdat die zeer veelzijdig is met zijn combinatie van zakelijke- en gamingfuncties. Leg je het zwaartepunt bij gaming of vind je het contrast van onze aanrader te laag, dan komt de Samsung Odyssey G9 LC49G95T in beeld. Nu er een nieuwe versie is, zal dit scherm hopelijk wat in prijs dalen, net als de voorganger, de C49RG90, die met zijn nu lagere prijs en nog altijd goede beschikbaarheid ook interessant is.
De 38WN95C van LG slaat de brug tussen zakelijke ultrawides en monitoren voor gaming en entertainment, met het uiterlijk en de Thunderbolt-connectiviteit van de eerste, en het snelle paneel en de hdr-features van de tweede. Het 38"-paneel met 3840x1600-resolutie levert je een zeer riante werkruimte op. Dankzij het gebruik van een ips-paneel zijn de kijkhoeken breed, maar het contrast is vrij mager, wat zeker zijn weerslag heeft op de hdr-weergave. De kleurafstelling is goed voor elkaar voor zowel sRGB- als DCI-P3-kleurruimtes, maar als veeleisende gebruiker mis je misschien nog hardwarekalibratie. Het scherm is uiteraard niet goedkoop, al zijn weinig schermen zo compleet als deze LG.
Voor het samenstellen van het testveld hebben we alle relevante monitoren uit ons testbestand verzameld die getest zijn in de afgelopen drie jaar en voldoen aan de bovenstaande criteria. Dat levert een testveld op van 38 producten. In onderstaande grafieken tonen we een selectie van de testdata op basis waarvan we onze aanraders hebben uitgekozen. Je herkent de aanraders aan een donkerblauwe balk.
Helderheid, contrast en kleurweergave (standaardmodus)
In standaardmodus laten sommige schermen je de volledige helderheid gebruiken die ze ook in hdr-modus ondersteunen, bijvoorbeeld de ASUS TUF Gaming VG34VQL1B. Nu zul je 600cd/m² in de meeste omgevingen niet echt nodig hebben, maar je kunt er maar beter mee, dan om verlegen zitten. Kijkend naar de minimale helderheid, valt op dat er vier modellen zijn die minstens 100cd/m² produceren. De meeste schermen kunnen een stuk donkerder worden afgesteld, wat in een verduisterde omgeving fijner werkt. De Eizo Flexscan EV3895 gaat zelfs tot minimaal 0,74cd/m². Waar de ultrawides met een 35"- en groter VA-paneel een contrast bieden van zo'n 2000:1 tot 3000:1, net als de meeste kleinere monitoren op basis van deze paneeltechniek, is er een hele reeks 34"-modellen in deze test die een nog hoger contrast bieden. Opmerkelijk genoeg heeft het allergoedkoopste model in deze test, de Samsung S34J550WQU, ook meteen het allerhoogste contrast van bijna 5000:1. Veel ips-ultrawides zitten wat contrast betreft juist wat aan de lage kant, met waardes tussen 800:1 en 900:1.
We meten verschillende kleuren en grijstinten door en noteren de gemiddelde afwijking als een ΔE2000-waarde. Een score onder de 3 duidt op een voor het menselijk oog niet snel zichtbare afwijking. Voor wat gamma betreft geldt 2.2 als streefwaarde, waarbij een hoger gemiddelde duidt op te donkere grijstinten en een lager gemiddelde op te lichte grijstinten. Tot slot de kleurtemperatuur: hier zie je alleen de afwijking van de streefwaarde van 6500 kelvin, die idealiter beneden de 500 kelvin blijft.
Voor wat kleurweergave betreft, de ColorChecker-test, is het testveld gesplitst in monitoren die het brede DCI-P3-kleurbereik laten zien en schermen die het op sRGB houden. We hebben ieder scherm naar de bijbehorende kleurruimte gemeten, dat is dus de reden waarom die grafiek is opgesplitst. Merk overigens op dat een kleinere kleurruimte niet noodzakelijk slechter is. De meeste content is helemaal niet gemaakt op een monitor met DCI-P3-kleurbereik. Zelfs als je je pc door middel van een kleurprofiel 'vertelt' dat je zo'n scherm hebt aangesloten, krijg je vaak toch nog een oververzadigde weergave te zien, althans onder Windows. Ben je geen kleurpurist, dan is dat niet erg, maar wil je het scherm voor fotobewerking gebruiken, dan is het misschien problematisch.
Uit de doos is de LG 35WN75C erg netjes afgesteld, met kleur- en grijsafwijkingen gemiddeld ruim onder de zichtbare grens van 3. Hetzelfde geldt voor de Viewsonic VA3456-MHDJ, die het daarmee stukken beter doet dan de overige betaalbare monitoren die we hebben getest in deze categorie: de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 en de S34J550WQU. De meeste van onze aanraders doen het goed op dit onderdeel. Enkel de ASUS TUF Gaming VG34VQL1B valt duidelijk tegen, met zichtbare afwijkingen voor kleuren en grijstinten. Dit scherm valt tussen onze aanraders ook in negatieve zin op doordat de sRGB-modus, bij dit scherm van belang vanwege het standaard grotere kleurbereik, is voorzien van een vaste helderheid. Met 180cd/m² is die in ieder geval niet enorm hoog en ideaal is het natuurlijk niet.
Het sample dat we ontvingen van de ASUS TUF Gaming VG34VQL1B, heeft weliswaar een uitstekende wituniformiteit, maar de zwartuniformiteit valt tegen. In de praktijk zie je dat niet zo door het hoge contrast, net zoals bij de LG 35WN75C-B. De drie ips-modellen met een hogere zwartwaarde doen het beter, althans in ons geval. Zeker bij deze schermen is het wel iets om op te letten. Onze aanraders behoren niet tot de schermen met de beste kijkhoeken in dit testveld. De grote LG 38WN95C doet het nog het best, gevolgd door de UltraGear 34GN850-B van hetzelfde merk. Aan de onderkant van het testveld eindigen de ASUS TUF Gaming VG34VQL1B en de LG 35WN75C-B. Die is gelukkig uitgerust met een vrij scherpe curve, maar je moet er dus wel recht voor gaan zitten.
Als het gaat om de snelste responstijden, blijft de Samsung Odyssey G9 LC49G95T onverslaanbaar en in dit testveld ook het scherm met de hoogste refreshrate van 240Hz. De twee 200Hz-ultrawides met Nvidia G-Sync-scaler zitten er gemiddeld niet ver vanaf en hetzelfde geldt voor de nieuwe MSI MPG Artymis 343CQR. Die hoge snelheid moet je op deze monitoren wel bekopen met enige overshoot. Onze twee gamingaanraders hebben dat, in de optimale overdrivestand, minder en zijn nog steeds erg snel. Hetzelfde geldt voor de LG 38WN95C, die er weliswaar niet uitziet als een gamingmonitor, maar sommige spelschermen toch de baas blijft als het op responstijden aankomt. De Viewsonic VA3456-MHDJ is het traagst, maar gemiddeld nog steeds ruim snel genoeg voor de lagere refreshrate. Dit scherm komt niet verder dan 75Hz. Het heeft wel weinig last van inputlag, al is ASUS' TUF Gaming VG34VQL1B nog iets sneller.
Wil je een ultrawide met goede hdr-weergave, dan kun je hoogstwaarschijnlijk het best gaan voor de gloednieuwe Samsung Odyssey Neo G9, de opvolger van de 'gewone' Odyssey G9, die we echter nog niet hebben getest. Dit is de eerste ultrawide met miniledbacklight en een van de weinige met full array local dimming. In dit testveld hebben alleen de AOC AG353UCG en de ASUS ROG Swift PG35VQ het ook, maar dan gebaseerd op grotere ledjes. Die twee schermen met het G-Sync Ultimate-label zijn alweer een tijdje op de markt en kosten nog steeds duizenden euro's, net als de nieuwe Odyssey Neo G9, die flink groter is.
Van de overige schermen verdienen de Samsung C49RG90 en Odyssey G9 een vermelding vanwege hun hoge piekhelderheid, ondersteund door het VESA DisplayHDR1000-keurmerk. Ook de LG 38WN95C en UltraGear 38GN950-B hebben een vrij hoge helderheid en enkele dimmingzones, met in het geval van de 38WN95C bovendien een erg nette kleurafstelling in hdr. Het ips-paneel van beide LG-monitoren, met een laag contrast, vormt voor hdr-materiaal echter geen goede match. Hoewel de ASUS TUF Gaming VG34VQL1B niet beschikt over local dimming, is de helderheid alsnog bijna even hoog als bij de eerdergenoemde monitoren. Het hoge contrast van het paneel, in combinatie met de redelijk goede kleurafstelling, maakt dat deze monitor een betere hdr-weergave biedt dan je zou verwachten.
De Viewsonic VA3456-MHDJ heeft een relatief laag energiegebruik voor een ultrawide, maar alleen de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 komt onder de 20W als je het scherm afstelt op een helderheid van 150cd/m². De ASUS TUF Gaming VG34VQL1B is de zuinigste van de nieuwe 165Hz-gamingmonitoren die we hebben getest, waar de LG UltraGear 34GN850-B op dezelfde helderheid ingesteld veertig procent meer verbruikt. De grote LG 38WN95C is van de aanraders logischerwijs het minst zuinig.
Gebruik je op dit moment een recente laptop, dan moet je zeker eens kijken naar een scherm met USB-C-aansluiting en ingebouwde USB-hub. Zo'n dockingmonitor integreert functies van een apart dockingstation, wat een kabelbende op het bureau voorkomt. Als je laptop geschikt is, hoef je slechts één kabel in te pluggen op het systeem. Randapparatuur sluit je aan op het scherm en via USB-C kan het scherm stroom terugleveren aan de laptop, zodat die opgeladen blijft. Alle USB-C-dockingmonitoren hebben wel een paar USB-poorten; sommige fabrikanten bouwen daarnaast een ethernetpoort of webcam in. Er zijn ook USB-C-monitoren met een DisplayPort-out, zodat je er een tweede scherm op kunt doorlussen.
En Thunderbolt dan?
Naast USB-C-monitoren zijn er ook monitoren met een Thunderbolt-aansluiting. Thunderbolt heeft een hogere doorvoersnelheid. Zo kun je bijvoorbeeld via een kabel meer dan één 4k-scherm aansluiten gecombineerd met snelle opslag. Meestal werken dat soort schermen alleen op laptops die ook een Thunderbolt-poort hebben. Bovendien is Thunderbolt duurder voor fabrikanten om in te bouwen, dus je vindt het vooral op de duurste schermen. Het aanbod is klein, maar heel divers, van een ultrawide met 5k-resolutie tot ASUS' 4000 euro kostende PA32UCX-PK met full array local dimming voor hdr-filmmakers. Dit artikel is gefocust op 'gewone' USB-C-monitoren, die overigens ook prima werken op laptops met Thunderbolt-poorten.
Als het allemaal werkt, is USB-C superhandig, maar in die áls zit hem de crux. Waar het bij andere connectoren over het algemeen duidelijk is wat ze kunnen doen, ondersteunt lang niet iedere USB-C-poort dezelfde functies, zoals het aansluiten van beeldschermen of het opladen van de laptop via de poort. Met (vrijwel) alle recente Chromebooks en MacBooks is het mogelijk om een USB-C-monitor goed te gebruiken op de hierboven omschreven manier. Voor Windows-laptops zul je de specificaties moeten raadplegen. Kijk voor een USB-C-monitor naar poorten die DisplayPort Alternate Mode ondersteunen; Thunderbolt 3- of 4-poorten zijn ook oké.
Als de stroomadapter van je Windows-laptop is voorzien van een USB-C-stekker, kun je er ook van uitgaan dat opladen via een monitor zal werken. Zo niet, dan is ook hiervoor een blik in de handleiding vereist. Om de monitor geen beperkende factor te laten zijn, hebben we er bij de selectie voor dit hoofdstuk op gelet dat alle monitoren minimaal 60W kunnen leveren aan het aangesloten apparaat. Dat is voldoende voor de meeste Windows Ultrabooks, MacBooks en Chromebooks. Heb je een krachtigere laptop met H-processor en/of losse videokaart, dan kan het zijn dat die minstens 90W USB Power Delivery vereist. Gamelaptops of workstations hebben vaak nog meer stroom nodig in vol bedrijf, dus daarbij blijft de losse oplader noodzakelijk.
Onze aanraders
De beste full-hd-monitor met USB-C
USB-C-monitoren heb je in enorm veel verschillende soorten en maten, reden dat we in deze categorie aanraders hebben op heel verschillende prijspunten en resoluties. We beginnen met een goede optie voor wie niet te veel wil uitgeven, voorzien van een compact 24"-paneel en full-hd-resolutie.
Met een prijs van 200 euro op het moment van schrijven is de AOC 24P2C een van de goedkoopste beeldschermen met USB-C-aansluiting. Dat betekent overigens nog steeds een paar tientjes boven op de prijs van een scherm zonder USB-C, bijvoorbeeld de Samsung LS24R650 uit de budgetcategorie, die 170 euro kost. De 24P2C beschikt net als dat scherm over een 24"-ips-paneel met full-hd-resolutie, een maximale refreshrate van 75Hz en FreeSync. Het scherm is compleet uitgerust met een in hoogte verstelbare voet, een USB-hub en luidsprekers. De testresultaten zijn over de hele linie prima, al is de kleurweergave uit de doos niet zo goed afgesteld als bij sommige duurdere monitoren in dit overzicht. Ook is de minimale helderheid aan de hoge kant, en gaat de 24P2C minder zuinig om met stroom dan andere geteste full-hd-schermen.
4.5 van 5 sterren
(3 reviews)
De beste wqhd-monitor met USB-C
We hebben zeven verschillende wqhd-monitoren getest, behalve de 24"-LG 24QP750-B allemaal voorzien van een 27"-ips-paneel. De iiyama ProLite XUB2792QSN-B1, Samsung S27A600UUU, Dell Ultrasharp U2721DE en Philips 272B7QUPBEB hebben naast een USB-hub ethernet en een DisplayPort-out, waar telkens maximaal één extra wqhd-scherm op kan worden aangesloten. Het scherm van Samsung is het enige met 90W Power Delivery voor krachtige notebooks. Bij LG's Ergo 27QN880 zit een draagarm in de doos, de rest heeft een 'standaard' ergonomische voet met hoogteverstelling, kantelen en roteren. Omwille van de prijs en uitgebreide functionaliteit hebben we gekozen voor onderstaande aanrader.
De iiyama ProLite XUB2792QSN-B1 is relatief betaalbaar voor een USB-C-monitor met wqhd-resolutie. De vormgeving spreekt misschien weinig tot de verbeelding, maar het scherm heeft wel veel features, met naast een USB-hub ingebouwd ethernet en DisplayPort-out. Zoals bij de meeste schermen in dit segment is de maximale refreshrate 75Hz, maar iiyama heeft ook FreeSync toegevoegd, met relatief snelle responstijden voor wie van een spelletje houdt. hdr-ondersteuning is er niet, maar de implementatie bij concurrenten die het hebben, is over het algemeen toch niet goed. De XUB2792QSN-B1 scoort in onze tests erg goed wat kleurweergave betreft, met zeer lage afwijkingen. Het scherm is ook erg zuinig en dankzij de hoge maximale helderheid komt het in lichte omgevingen goed tot zijn recht. Jammer is wel de vrij hoge minimale helderheid. De uniformiteit van ons testsample had ook beter gekund.
4.5 van 5 sterren
(1 reviews)
De beste 4k-monitor met USB-C
Van de twaalf 4k-schermen met USB-C-aansluiting hebben de meeste minder uitgebreide dockingfuncties. Zo heeft geen van de monitoren een DisplayPort-out. De 4k-resolutie van het scherm vraagt immers al veel bandbreedte. Wat ons betreft gaan drie 27"-schermen aan kop: de Samsung S27A800UJU, LG 27UP850 en Viewsonic VP2768a-4K. Op dit moment zijn alleen de eerste twee verkrijgbaar. Het scherm van Viewsonic biedt een voortreffelijke afstelling uit de doos, hardwarekalibratie en ethernet, maar heeft geen FreeSync of breed kleurbereik. Het scherm van Samsung biedt ook een goede kleurweergave en heeft een doelmatige, slanke vormgeving, maar weer geen FreeSync of hardwarekalibratie. De monitor van LG heeft de laatste twee eigenschappen wel en is daarmee het veelzijdigst en onze aanrader, al had de standaardafstelling wel een stukje beter gekund. Liever een 32"-scherm? We zouden dan kiezen voor de LG Ergo 32UN880, net als de 27QN880 voorzien van een fraaie meegeleverde draagarm om hem aan je bureau te hangen.
Zoals hierboven omschreven scoort de LG 27UP850-W vooral punten als het aankomt op zijn veelzijdigheid. Het scherm kan zowel de sRGB- als DCI-P3-kleurruimtes goed weergeven, beschikt over basale hdr-ondersteuning en voorziet in hardwarekalibratie voor wie de kleurweergave erg belangrijk vindt. Voor een spelletje kom je ermee uit dankzij de aanwezigheid van FreeSync. Krachtige notebooks krijgen voldoende stroom met 94W Power Delivery. Het ips-paneel heeft brede kijkhoeken en kan erg helder, maar ook voldoende donker worden afgesteld. Minpunten heeft het scherm ook. Zo is de standaardafstelling lang niet zo goed als bij sommige andere schermen in deze test, al is een effectieve sRGB-modus aanwezig. De vormgeving ziet er strak uit, maar de slanke voet laat je het scherm niet van links naar rechts draaien. De haaks uitstekende poorten maken het moeilijk om kabels netjes weg te werken. Het aansluitingengamma is toch niet ruim, met maar twee USB-poorten en geen ethernet.
4 van 5 sterren
(1 reviews)
De beste ultrawide met USB-C
Een ultrawide met USB-C is voor zakelijk gebruik misschien wel de ultieme combinatie. In de ultrawidesectie kwam de 35WN75C al voorbij. Dat is in dit verband ook een prima keuze, evenals de eerdergenoemde LG 38WN95C die Thunderbolt heeft, maar ook werkt op laptops met USB-C. Interessant is ook de Philips 346P1CRH, voorzien van de meest uitgebreide dockingfunctionaliteit van alle USB-C-monitoren die we hebben bekeken. Naast 90W Power Delivery, USB-poorten, ethernet en een DisplayPort-out heeft het scherm een uitklapbare webcam met infraroodled voor gezichtsherkenning. Helaas valt de kleurweergave tegen en is de minimale helderheid erg hoog.
Onderstaande aanrader is vooral relevant als je een 34"-ultrawide zoekt met ips-paneel en betere kijkhoeken. Ten opzichte van de 35WN75C heeft de Dell P3421 echter geen FreeSync of hogere refreshrate en maar 65W Power Delivery.Heb je 90W nodig in een zakelijke ultrawide, dan komt Dells U3421WE in beeld, die wat kleurweergave betreft nog beter scoort. Op het moment van schrijven is het scherm niet goed verkrijgbaar en bovendien erg duur, met een prijs rond de 1000 euro. Voor hetzelfde geld heb je ook een grotere 38"-ultrawide.
Een Ultrasharp is het niet, maar ook de Dell P3421 is het overwegen waard als je een ultrawide voor hoofdzakelijk zakelijke werkzaamheden zoekt. Het scherm is voorzien van een nauwelijks gekromd ips-paneel met goede kijkhoeken, gestoken in een slanke behuizing met Dells bekende zilvergrijze design. De fabrikant heeft het scherm voorzien van een KVM-switch voor twee apparaten, maar ethernet of meer dan 65W Power Delivery zit er niet op. Ook FreeSync ontbreekt, zoals gebruikelijk bij Dell, wat de monitor tot een minder mooie allrounder maakt. De kleurweergave is uit de doos behoorlijk goed afgesteld, zij het niet zo goed als bij het Ultrasharp-equivalent. Voor wie regelmatig tot diep in de nacht zit te excellen: het scherm laat zich voldoende donker afstellen voor ruimtes met weinig omgevingslicht en gaat bovendien zuinig om met stroom.
4.5 van 5 sterren
(4 reviews)
Testveld en testdata
We hebben een testveld samengesteld van monitoren op verschillende formaten en resoluties (full hd, wqhd, 4k en uwqhd), voorzien van USB-C met minstens 60W Power Delivery. De prijzen lopen uiteen van minder dan 200 euro tot meer dan 1000 euro. Het testveld bestaat uit 32 producten. In onderstaande grafieken tonen we een selectie van de testdata op basis waarvan we onze aanraders hebben uitgekozen. Je herkent de aanraders aan een donkerblauwe balk.
Helderheid, contrast en kleurweergave (standaardmodus)
Hoewel twee van onze aanraders onder in de grafiek belanden als het om de maximale helderheid gaat, kom je met 274cd/m² in de meeste omgevingen nog goed weg. Bij de LG 27UP850 loopt het instelbereik tot meer dan 400cd/m²; de Philips 346P1CRH kan zelfs meer dan 500cd/m² produceren. Keerzijde daarvan is dat het laatste scherm niet zo donker kan worden afgesteld, iets waar twee van onze aanraders ook last van hebben. Liever zien we een minimale helderheid rond 60cd/m². Omdat de meeste aanbieders hebben gekozen voor een ips-paneel, ligt het contrast vaak tussen 800:1 en 1200:1. De bovenste zes schermen met VA-paneel doen het veel beter.
We meten verschillende kleuren en grijstinten door en noteren de gemiddelde afwijking als een ΔE2000-waarde. Een score onder de 3 duidt op een voor het menselijk oog niet snel zichtbare afwijking. Voor wat gamma betreft geldt 2.2 als streefwaarde, waarbij een hoger gemiddelde duidt op te donkere grijstinten en een lager gemiddelde op te lichte grijstinten. Tot slot de kleurtemperatuur: hier zie je alleen de afwijking van de streefwaarde van 6500 kelvin, die idealiter beneden de 500 kelvin blijft.
Voor wat kleurweergave betreft (de ColorChecker-test) is het testveld gesplitst in monitoren die het brede DCI-P3-kleurbereik laten zien en schermen die het op sRGB houden. We hebben ieder scherm naar de bijbehorende kleurruimte gemeten; dat is dus de reden waarom die grafiek is opgesplitst. Merk overigens op dat een kleinere kleurruimte niet noodzakelijk slechter is. De meeste content is helemaal niet gemaakt voor een monitor met DCI-P3-kleurbereik. Zelfs als je je pc door middel van een kleurprofiel 'vertelt' dat je zo'n scherm hebt aangesloten, krijg je vaak toch een oververzadigde weergave te zien, althans onder Windows. Ben je geen kleurpurist, dan is dat niet erg, maar wil je het scherm voor fotobewerking gebruiken, dan is het misschien problematisch. Je kunt dan een eventuele sRGB-modus gebruiken (zie onder).
In de standaardmodus biedt het gros van de monitoren gemiddelde kleur- en grijsafwijkingen onder de zichtbare grens van 3, waaronder al onze aanraders, maar vooral als het gaat om de grijsafwijking is er een groepje dat veel hoger eindigt, met bijvoorbeeld een groenige of blauwige tint die ook weer doorwerkt in de manier waarop kleuren worden weergegeven. De Viewsonic VG2768a-4K, Dell Ultrasharp U2721DE en iiyama Prolite XUB2792UHSU-B1 behoren tot de best scorende monitoren op dit onderdeel.
De nodige monitoren in dit segment hebben een sRGB-modus om het bredere kleurbereik van het scherm terug te regelen. Die is niet altijd even goed afgesteld. Met name schermen van Philips en AOC hebben een ander probleem; je kunt de helderheid niet meer instellen, waarbij de fabrikant deze op een erg hoge waarde heeft gezet. Bij Eizo, LG, Dell en Acer is dat gelukkig niet het geval. Met name de Dell Ultrasharp U3421WE, Eizo Flexscan EV3285 en Samsung S27A800UJU zetten in deze stand voorbeeldig lage afwijkingen neer, waarmee je ze zonder verdere kalibratie kunt gebruiken voor beeldbewerking.
Wat de uniformiteit van wit betreft doet ons sample van de LG 27UP850-W het het best van onze aanraders, terwijl de AOC 24P2C op dit onderdeel tegenvalt. Als het gaat om de zwartuniformiteit heeft de Dell P3421 de beste papieren, al scoort geen van de aanraders hier heel erg goed. Bedenk wel dat deze eigenschap van sample tot sample zal verschillen. Ook op het vlak van de kijkhoeken scoren onze vier aanraders in de middenmoot.
Monitoren met USB-C-docking zijn vaak zakelijke exemplaren. Snelle responstijden voor gaming zijn dan geen speerpunt. In de bovenstaande grafiek zie je dus dubbele transitietijden van een milliseconde of vijftien. Voor een gamingmonitor is dat niet snel genoeg, maar voor een hoofdzakelijk zakelijk beeldscherm met een refreshrate van 60 of 75Hz is het voldoende. De ultrawides hebben nog weleens een 100Hz- of 144Hz-paneel. Van onze aanraders is de iiyama ProLite XUB2792QSN-B1 nog een van de snellere monitoren, maar hij koppelt dat wel aan een hogere gemiddelde overshoot. Bij sommige zakelijke monitoren, bijvoorbeeld de Eizo Flexscan EV3285, kan de overdrive alleen maar aan of uit, waardoor je de balans tussen snelheid en beeldkwaliteit op zo'n scherm wat minder mooi kunt kiezen dan bij de gemiddelde gamemonitor.
De full-hd-schermen van 24" zijn logischerwijs het zuinigst in dit testveld, maar niet de AOC 24P2C, die bij gelijke helderheid zelfs meer verbruikt dan twee wqhd-schermen in dit testveld: de iiyama ProLite XUB2792QSN-B1 incluis. De Dell P3421W is voor een ultrawide van dit formaat behoorlijk zuinig, maar verbruikt logischerwijs wel nog meer dan het kleinere drietal.
Wel zo interessant om te vermelden is dat de M27Q BGR heeft als subpixel layout in plaats van de standaard RGB die bijna elk ander scherm gebruikt. Dit kan dus zorgen voor minder heldere teksten, Cleartype kan dit deels verhelpen maar volgens mij werkt dit niet ideaal met een Mac of Linux OS.
Het scherm omdraaien is ook nog een optie, echter gaat dit ten koste van de responsetime en werkt Nvidia G-sync niet meer
Daarnaast zelf enkele weken de Dell S2721DGF in gebruik, bevalt goed. Vergelijkbaar aan de LG27GL850 maar dan net wat beter volgens de tests op internet. Vooral gekocht voor de looks die een stuk minder uitgesproken is dan de LG.
[Reactie gewijzigd door jantje 2 op 22 juli 2024 14:48]
Zoveel mensen, zoveel wensen. Lastige test dit. Er worden in de review nog best een aantal use cases aangehaald, maar er zijn zo onzettend veel factoren dat het altijd incompleet is.
Ik heb sinds een paar maanden een 43'' 4K Monitor (pricewatch: Dell UltraSharp U4320Q Zwart) en dat bevalt me uitstekend. Ik was doodsbang dat ik hem te groot zou vinden maar ik wil niet meer terug, al lijkt mijn oude 27'' er een postzegel naast.
Op 43'' is 4K zonder scaling perfect en wat een ruimte geeft dat. Als developer die verkocht is aan tiling window managers (i3 op Linux, Amethyst op MacOS) is dit heerlijk. Terminal, IDE en 2 browserschermen naast elkaar en het is allemaal perfect leesbaar en werkbaar. Ook 4-weg PBP behoort tot de mogelijkheden.
Daarnaast doet hij USB-C met voldoende power delivery om mijn MBP 16'' en Dell XPS 15 van prik te voorzien, en daarmee doet hij dus ook dienst als docking station.
Grootste nadeel tijdens het werken is dat de webcam die ik er bovenop gezet heb altijd ver uit mijn kijkrichting staat bij videobellen waardoor ik altijd totaal langs mensen heen lijk te kijken - een gevolg van het formaat van de monitor.
Mijn gaming PC ernaast, en ook voor 4K gamen doet hij zijn werk goed. Ik ben (nog) niet van de +60FPS en ook niet van de snelle shooters, dus 60Hz is prima voor gaming. Kleurweergave is prachtig, en de imersie is groot met zo'n grote monitor. Alleen bij games waar je niet fatsoenlijk uit kunt zoomen of de FOV aan kunt passen (zoals Starcraft 2 bijvoorbeeld) voelt het te groot aan.
Ook voor party games op een LAN-party was hij perfect - hij is net zo groot als een (bescheiden) TV dus met meerdere mensen met de controller erachter op een afstandje gaat prima. En dankzij de ingebouwde speakers die dankzij het formaat ook nog een redelijke klankkast hebben en dus best goed klinken heb je er dan ook nog geluid bij.
Voor mij is het een perfecte monitor die voor zeer veel toepassingen geschikt is. Als je verknocht ben aan 60Hz is het geen geschikte kandidaat. Maar je moet er wel de ruimte voor hebben natuurlijk.
edit: Aanbeveling genuanceerd
[Reactie gewijzigd door MadEgg op 22 juli 2024 14:48]
Ik deel jouw hele verhaal voor 100%. Ikzelf heb de LG 43UD79 voor werk + games + series. Echter ga ik nu wel over naar een 32" 4K 144Hz scherm, want 43" op een zelfs redelijk bureau is te groot en dichtbij voor FPS games en Souls games (health bars uit je peripheral vision waardoor je minder snel tijdig healed). Maar ik ga de mega size wel missen van 43" , dus misschien een bureautje ernaast?
Ha goeie, series TV kijken gaat er ook prima op. Films en voetbalwedstrijden.
Voor snelle shooters is het heel leuk maar iets te groot om snel te kunnen reageren. Voor strategy games is het ideaal voor het overzicht (tenzij je zoals bij bijvoorbeeld Starcraft 2 niet uit kunt zoomen). Games als Hearts of Iron 4 en Stellaris erop zijn dan weer perfect.
Ik heb zelf een Dell utrasharp gekocht 6jaar geleden en ben er echt superblij mee in alle taken... behalve bij films, dan is die (oneven) backlight bleed toch echt net iets te aanwezig in donkere scènes.
Heb jij dezelfde ervaring met jou monitor? Of hebben ze dit geadresseerd?
Ik heb geen storende backlight bleeding. Er is een lichte uniforme backlight bleed langs de randen. In het midden bovenaan is een klein plekje waar het iets meer is, maar het heeft mij nog niet gestoord.
Overdrijven is ook een vak. Ik ken behoorlijk wat gamers die gewoon op 60 Hz monitoren gamen. Zeker als je voor 4K gaat moet je wel een zeer dikke GPU Hebben om veel meer dan 60FPS uit te persen - mijn 3080 Ti redt het amper in ieder geval.
Ik heb naast mijn 32" 4k 60hz uiteindelijk toch weer een 27" QHD 144hz gezet voor de games. Vond het niet prettig op die 60hz. Althans, afhankelijk van de game. Als er veel beweging is. Zelfs vensters rond slepen en scrollen vind ik een stuk prettiger op die 144hz. De 4k is dan weer fijner voor development en video's kijken.
Heb overigens Cyberpunk op de 4K geprobeerd met mijn 3060ti en dat ging prima. Niet maxed out, maar enkele nauwelijks zichtbare instellingen verlagen, DLSS aan, en ik haalde nog zo'n 75fps. Dus overdrijven is ook een vak
Vervelende van die 4k + QHD is die scaling (enkel op de 4k) waardoor je vensters telkens van formaat verspringen zodra je ze heen en weer sleept. Liefst vervang ik hier het geheel door één 4k 144hz+ OLED (Of miniled) te zijner tijd.
Ik heb naast mijn 32" 4k 60hz uiteindelijk toch weer een 27" QHD 144hz gezet voor de games. Vond het niet prettig op die 60hz. Althans, afhankelijk van de game. Als er veel beweging is. Zelfs vensters rond slepen en scrollen vind ik een stuk prettiger op die 144hz. De 4k is dan weer fijner voor development en video's kijken.
Vensters rondslepen doe ik niet, ik gebruik tiling window managers dus de scherm layout is statisch. Scrollen is inderdaad soepeler met een hogere refresh rate, maar met een 4K resolutie hoef je minder te scrollen Als er een redelijk geprijsde 32'' 4K monitor met 120Hz uitkomt ga ik daar wel eens naar kijken, maar het aanbod is schaars en zeer prijzig. Dan moet ik gelijk terug naar 28'' en dan vind ik echt te klein.
Heb overigens Cyberpunk op de 4K geprobeerd met mijn 3060ti en dat ging prima. Niet maxed out, maar enkele nauwelijks zichtbare instellingen verlagen, DLSS aan, en ik haalde nog zo'n 75fps. Dus overdrijven is ook een vak
DLSS, daar noem je ook wat. Dan render je dus niet op 4K maar op FHD en ga je het met een matig algoritme upscalen naar 4K. En dat algoritme doet het niet al te best. Maar goed, ik zet de settings graag op ultra want ik ga voor eye candy. Als ik de settings fors naar beneden schroef kan ik inderdaad vast wel de 120 FPS aantikken, maar ziet het er minder mooi uit.
Vervelende van die 4k + QHD is die scaling (enkel op de 4k) waardoor je vensters telkens van formaat verspringen zodra je ze heen en weer sleept. Liefst vervang ik hier het geheel door één 4k 144hz+ OLED (Of miniled) te zijner tijd.
Daar heb ik hier geen last van 4K draait zonder scaling op 43'' naast mijn oude 24'' 1920x1200 monitor die ook zonder scaling draait. De vensters worden iets groter als ik ze daar naartoe verplaatst maar veel scheelt het niet.
[...]
DLSS, daar noem je ook wat. Dan render je dus niet op 4K maar op FHD en ga je het met een matig algoritme upscalen naar 4K. En dat algoritme doet het niet al te best. Maar goed, ik zet de settings graag op ultra want ik ga voor eye candy. Als ik de settings fors naar beneden schroef kan ik inderdaad vast wel de 120 FPS aantikken, maar ziet het er minder mooi uit.
[...]
Daar heb ik hier geen last van 4K draait zonder scaling op 43'' naast mijn oude 24'' 1920x1200 monitor die ook zonder scaling draait. De vensters worden iets groter als ik ze daar naartoe verplaatst maar veel scheelt het niet.
Ik had Cyberpunk met en zonder DLSS geprobeerd, maar vond de verschillen in kwaliteit minimaal. Verschil in 60 of 90fps word ik veel blijer van. Achja ieder wat wils
Vanwege die scaling was ik inderdaad ook naar 42" aan het kijken. Mijn oog is gevallen op de LG 42" OLED die er aan komt. Maximaal beeldkwaliteit (contrast/kleur/4k), geen scaling, 120hz VRR. Perfect. Alleen bang voor burn in bij PC gebruik, maar daar is wel wat tegen te doen.
Bizar dat er verschillende mensen hier pretenderen te weten hoe een grafische kaart op max settings presteert terwijl jullie deze zelf niet hebben.
Ik heb zelf een 3080 met een krachtig systeem eromheen qua hardware en als je echt alle toeters en bellen op max gooit dan draai je in de zwaarste games indd soms rond de 60 fps tot 90 fps.
Er is hier dus helemaal niks overdreven aan. Je geeft zelf al aan dat je de settings naar beneden bijstelt. Ik weet niet of je beseft dat het verschil tussen een setting op 1080p of 1440p veel verschilt met 4k qua rekenkracht waarbij de kaarten veel warmer worden en stroom trekken. Ook is 4k op een QHD niet origineel 4K waarbij als je een echte 4k monitor hebt het zwaarder draait dan de upscaled versie.
Aangezien je op mij reageert, voel ik me aangesproken, maar geen idee waar ik pretendeer te weten hoe een kaart presteert die ik niet heb. Ik heb het enkel over hoe mijn kaart presteert (die zwakker is).
Ik heb zowel een 4k monitor en QHD 144hz monitor. Heb dus gewoon met mijn zwakkere kaart op een echte 4k monitor gespeeld. Op ultra gezet en 2 settings een standje lager waar ik het verschil niet van zag. Begrijp je reactie daarom niet.
Overigens is er geen magie omtrent prestaties rondom een bepaalde kaart dat je hem in bezit moet hebben om te weten hoe hij presteert. Daar heb je uitgebreide talloze benchmarks voor.
[Reactie gewijzigd door Shaflic op 22 juli 2024 14:48]
Ok Chef, je hebt gelijk. Je hebt zelf de spullen niet in huis maar zal vast expert qua dit model zijn waarbij afwijkingen van de standaard vast niet voorkomen.
[Reactie gewijzigd door -Tweakert- op 22 juli 2024 14:48]
Ik moet hier toch even op inhaken, want ik begrijp echt niet dat een 3080 TI problemen heeft met framerates hoger dan 60fps. Ik heb zelf een LG CX van 48inch ingezet als mijn monitor en werk nu met een RTX3070. Veel van de games die ik speel hebben geen enkele moeite met 120fps op 4K op ultra settings met raytracing aan. Denk hierbij aan SoT, Tombraider, Warframe ed. Andere games hebben het wat moeilijker en haken rond de 80 a 90fps maar met Gsynch aan is daar goed mee te leven. Een enkele game als Cyberpunk heeft het een stuk lastiger maar daar gebruik je dan DLSS2 voor (en het verschil in kwaliteit is dan echt marginaal). Dus wat maakt dat jouw 3080 TI er dan wel zoveel moeite mee heeft?
Wat beteft de LG CX zou ik nooit meer kleiner willen. Ja, 48inch is groot maar toch is de afstand maar 50 tot 60cm van waar ik zit. Heerlijk om op te desktoppen en als je game een controller heeft heerlijk om achteruitgezakt in je stoel te gamen. Speel je een MMO zoals WoW dan moet je wel even je UI optimaliseren anders beweeg je teveel met je hoofd.. maar man oh man.. de inmersie is geweldig.
Ik heb mijn hele game library nog niet doorgespit sinds mijn upgrade naar de 3080Ti, maar in Red Dead Redemption kom ik op 55-60 FPS uit op Ultra-settings, en Doom: Eternal iets hoger, rond de 70. Oudere games gaan vanzelfsprekend een stuk soepeler. Overwatch bijvoorbeeld redt het makkelijk.
DLSS vind ik echt een lapmiddel. Je rendert eigenlijk gewoon op een lagere resolutie en hebt dan een fancy upscaling-algoritme in plaats van de gebruikelijke vorm. En dat zie je. Ik wel in ieder geval. Met DLSS aan kan ik fors meer frames halen maar dat gaat wel hard ten koste van de kwaliteit. Cyperpunk heb ik niet geprobeerd overigens, dit viel me met name op in RDR2.
RDR2 is echter ook qua port nou niet echt van je-het hoor. Vraag me af hoeveel framerate je verliest doordat het spel gewoon geen of weinig optimalisatie voor de PC heeft gekregen.
Als je iedereen die Patience speelt een gamer noemt ok. De meeste zullen niet eens voor 4K gaan.
Hij heeft weinig Hz, hij is voor veel mensen te groot (niet alleen qua zicht, maar ook voor op het bureau), voor veel mensen ook erg duur, voor sommige mensen zelfs een te hoge resolutie. Je mag hem best aanprijzen, maar het is geen perfecte all-round monitor.
Wat is dat toch met mensen in een 144 Hz (of meer) bubbel die denken dat zij het stereotype gamer zijn? Ik weet dat ze er zijn, dat ontken ik zeker niet. Er zijn ook héél veel gamers die op 4K gamen. Jij duidelijk niet, dikke prima. Ik ken 0 mensen die Patience spelen. Een aardige groep gamers die alle kanten op gaat. Een aantal met 120Hz monitoren op FHD of WQHD. Een aantal met 1 tot 3 60Hz monitoren op FHD. Een aantal met 27'' UHD monitoren (op 60Hz dus). Geen van allen verdienen ze hun brood ermee. Gewoon mensen die het leuk vinden om regelmatig games op de PC te spelen. Games die je met je IGP niet kunt draaien.
Met perfecte all-round bedoel ik dat hij voor heel veel taken geschikt is. Niet voor veel veel zaken de beste. En ongetwijfeld ook niet voor iedereen de beste. Als je er blij van wordt wil ik de zin iets aanpassen.
Het is gewoon erg moeilijk om terug te gaan eens je de hogere framerate gewend bent. Ik heb zelf een ultrawide van 49" en switch wel eens van resolutie als ik shooters speel en soms springt die dan naar 60hz, dan heb ik gewoon het gevoel dat ik aan het haperen ben in game.
That said, ik denk achteraf gezien dat ik als developer niet opnieuw voor een 49" uwhd zou gaan maar ook gewoon een 43" 4k. Ben tevreden met de monitor maar denk dat ik dat nog steeds aangenamer zou vinden.
Datzelfde heb ik dus juist met 4K. Alles voelt korrelig en onscherp als ik weer eens op een FHD-monitor (of zelfs WQHD) werk of speel. Als ik ook nog eens verpest zou worden met datzelfde effect voor een hogere framerate wordt mijn keuze aan monitoren wel heel beperkt. Al zijn er de afgelopen maanden eindelijk een aantal grotere 4K monitoren met hoge framerates aangekondigd - dat was jarenlang zeer schaars. Maar goed, als gezegd, die resolutie ook nog aansturen op > 60FPS is ook nog een zware dobber.
En ook dat is maar relatief. Games draaien op 4k en +60fps kan prima. Is gewoon puur een kwestie van waar de prioriteit ligt. Ik heb nu al een half jaar een Acer X27, gekoppeld aan een 1070 ti. Er zijn zeker games waarbij ik +60fps haal.
De mensen die dat zelfs niet redden met een 3080 ti, zijn in mijn ogen te veel verknocht aan de ultra graphics settings. Vaak is het verschil tussen ultra en 1 treedje lager niet heel groot qua beeldkwaliteit. En zaken als AA kunnen ook prima wat lager. Zeker als je 4k op 27" draait, zoals ik.
En ja, ik ervaar ook beide zaken wat zowel jij als faxityy aangeven. Onder de 60fps merk ik goed, net zoals wanneer ik mijn 2de monitor (een 27" 1440p) gebruik. Terwijl voordat ik die X27 (tweede hands) kocht, ik uitermate tevreden was met de beeldkwaliteit van die 1440p monitor.
Uiteindelijk komt het er op neer dat je een beetje voorzichtig moet zijn met uitspraken als "perfecte all-round", denk ik. Voor mij is een 43" namelijk veel te groot. En daarnaast verlies je, in mijn ogen, juist het grote voordeel van naar een hogere resolutie overstappen: een hogere pixel density.
Ik heb mijn 3080 Ti nu 2 maanden, daarvoor had ik een GTX 1070. Ook daar draaide ik games op 4K mee. Daar moest ik doorgaans wel genoegen nemen met medium settings en dan haalde ik een framerate van 40-60 FPS.
Met de 3080Ti zet ik alles op ultra en haal ik rond de 60 FPS. Ik kan natuurlijk uren gaan tweaken om te zien welke instellingen wel en niet een significant effect hebben, maar daar heb ik weinig zin in. Presets zijn goed en met het bedrag wat ik erin geinvesteerd heb verwacht ik wel op ultra te kunnen draaien.
Het verschil tussen 4K op medium en 4K op Ultra is echt enorm in een spel als Red Dead Redemption 2. Details van texturen, gezichtsuitdrukkingen en haar en vacht zijn heel veel mooier. Totally worth it. Maar eer dan 60FPS zit er dan niet in. Met DLSS aan haal ik weer hogere framerates, maar daar wordt het significant minder mooi van - alles wordt blurry en de fijne details worden een beetje uitgesmeerd.
Mijn 43'' heeft een DPI van 102, dat is nog altijd fors hoger dan de 94 van mijn oude 24'' Dell U2410, om maar wat te noemen. En dankzij het formaat hou ik vanzelf iets meer afstand als ik games speel, dus voor mij werkt het echt perfect zo.
Met de 3080Ti zet ik alles op ultra en haal ik rond de 60 FPS. Ik kan natuurlijk uren gaan tweaken om te zien welke instellingen wel en niet een significant effect hebben, maar daar heb ik weinig zin in. Presets zijn goed en met het bedrag wat ik erin geinvesteerd heb verwacht ik wel op ultra te kunnen draaien.
Kost me meestal maar enkele minuten om online te checken welke graphics setting je aan kan passen om significant meer FPS te halen zonder (merkbaar) verlies van eye candy.
Ik zou met een 3080ti geen genoegen nemen met 60fps als er met een kleine tweak 80-90 haalbaar is
Iedereen heeft zijn eigen usercase en eisen die hij/zij belangrijk vind, dus vooral gebruiken waar jij gelukkig van wordt:)
Menig FHD/WQHD scherm is wel een stuk kleiner dan jouw 43 inch scherm, dus dan hoeft het helemaal niet korreliger/onscherp te zijn. Jouw 43 inch 4K scherm heeft bijv. een PPI van ~102, mijn 27 inch WQHD scherm een PPI van ~109. Mijn WQHD scherm zou dus scherper moeten ogen dan jouw 4K scherm.
Voor mij (persoonlijk) is 27 inch, WQHD, 144hz de sweetspot: Genoeg werkruimte (zowel qua grootte als resolutie) en een hoge refreshrate waardoor spellen soepel aanvoelen.
Niet helemaal, want afstand speelt ook nog mee. Ik heb ook 4K op mijn 15'' laptop en daar ga ik veel dichter bij zitten dan bij mijn 43'' scherm. Ik kan afhankelijk van wat ik aan het doen ben dichterbij of verder weg gaan zitten. Voor games is dat doorgaans wat verder weg, voor werk zit ik wat dichterbij. Dat heeft flink invloed op de scherpheid die je ervaart.
Mijn 43'' heeft mijn oude 4K 27'' vervangen. Die vond ik te klein. Ik wilde eigenlijk voor de 32'' Dell Ultrasharp gaan maar deze 43'' had dezelfde specificaties en was goedkoper dus toen heb ik besloten om deze eens te proberen en het bevalt boven verwachting.
En die 144 Hz waardoor spellen soepel aanvoelen is een kwestie van gewenning Zolang je het niet gewend bent voelt 60 Hz ook soepel aan, na een overstap een stuk minder. Dat hoor ik in ieder geval van veel mensen die zijn overgestapt. Dat wil ik voorlopig graag zou houden
Dat vind jij, maar kennelijk zijn er velen niet echt overtuigd, wat even goed is, toch?
Ik had ter aanvulling van mijn 5 jaar oude 27 inch 4K scherm een lekker snel 1440p schermpje gekocht. Dat scherm is een dag gebruikt en dan gewoon weer retour gegaan met dezelfde reden: van 4K kan ik niet meer terug naar iets lager van resolutie. Naast gamen werk ik namelijk ook gewoon op mijn PC en dat is imo een pak minder fijn op zo'n korrelig scherm.
Snap dit persoonlijk niet. Heb zelf een 1440p / 144hz scherm maar het kost me een seconde of 10 om te wennen aan 60 fps en daarna stoort het me totaal niet.
Ik denk dat ik tot de minderheid behoor die het verschil niet boeiend genoeg vind. Ik game met net zoveel plezier op mijn Series X op een 4k/60 TV als op een 1440p / 144hz PC. Het doet mij echt niets..
Het is zeker wel te doen Ik doe het al jaren. Maar shooters zijn zeker niet mijn type spel en ik ben er ook niet goed in, dus dat is geen goede referentie. Doe mij maar adventure, RTS, RPG en dergelijke.
Dat hoor ik vaker. Hetzelfde zeg ik over 4K Dat had sowieso meer prioriteit. Als er een mooie 32'' monitor met 4K en 120+FPS komt voor een mooie prijs dan ga ik het overwegen. Maar 4K laten vallen in het voordeel van van meer FPS is voor mij een no-go.
Ik ben wel benieuwd hoe men shooters speelde voor de komst van de >60Hz schermen, of bestonden die games toen nog niet? Ook veel televisies hebben icm ps3-4-5 geen 100Hz. Voor casual entertainment voldoet heel veel, en net als bij alle hobby's, als je fanatiek wordt ga je de meerwaarde van beter materieel natuurlijk meer ervaren. Vroeger hadden auto's ook niet allemaal airco....
Ik game ook bijna dagelijks, echter veel van mijn games hebben weinig baat bij meer dan 60Hz, laat staan dat ze meer dan dat trekken op 4k 60-120fps (op een GTX970)... Echter is het gamen insignificant ivm. de andere zaken die ik er op doe, als ik 80+ uur per week er achter hang, dan wil ik een significant beter scherm dan de (cheapo) 120+Hz schermen konden/kunnen bieden. Die schermen kosten dan ook significant meer, maar de schermen gaan ook significant langer mee. 6-7 jaar geleden overgestapt van zakelijke HPs naar Eizo schermen en dat bevalt enorm, ook na zes jaar dagelijks gebruik nog goed beeld. Niet vreemd, aangezien ik standaard 5 jaar fabrieksgarantie erop krijg ivm. de 1-2 jaar die je bij de hier el'cheapo besproken monitoren krijgt...
Ik ben het zeker met je eens dat heet geen all-round display is, maar geen van de monitoren zijn dat echt, ze hebben allemaal zo hun (specifieke) doelgroep. Als er een perfecte all-round was, dan kocht iedereen die... Je hebt hoogstens populaire displays.
Voor €10 meer dan de "goedkoopste" AOC die wel wordt genoemd, krijg je een even groot 24" 2560x1440 scherm!
En je kan vrijwel alle laptops laden, 80W stroom.
Daarnaast heeft het een leuke design voet waarbij het scherm haast plat tegen de muur kan.
Dan ben je toch gek als je de AOC wel in de guide opneemt maar deze Lenovo niet?
[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 22 juli 2024 14:48]
Goed artikel, wat mij betreft mag de DELL2721DGF ook ergens erbij..wat een scherm.Of beter gezegd de LG GN850 in een beter jasje. Vind het echt een ondergewardeerd scherm voor wat je krijgt.
Jaar geleden ben ik toch voor de Samsung g7 gegaan mede door de specs en "ultimate"status en nu zie ik dit scherm ook weer als beste uit de test komen. Qua beeld, ja kan ik me in vinden, echter:
Enkele ergernissen in mijn usecase icm werklaptop/console (xsx):
- Zo mist de G7 een tweede HDMI ingang( De DELL heeft er 2..)
- De USB hub is door de plaatsing eigenlijk onbruikbaar tenzij er iets permanents in gaat ( zitten aan de voorkant bij de Dell)
- geen zelf instelbare profielen om tussen te switchen ( hoe is dat mogelijk..)
- proprietary adapter
Mocht iemand de G7 willen combineren met een xsx:
- 4k downscaling met HDR werkt
- het is kiezen óf 4k downscaled met HDR@60hz óf 1440p@120hz metFreesync, 1440pmet HDR en 120hz en Freesync gaat niet, ik dacht ergens gelezen te hebben dat het een limiet van HDMI2.0 is?
Koop je dit scherm voor je gamehok en wil je een ps5 eraan hangen on the side dan gaat deze alleen 4k60(downscaled) doen dus.
Dit scherm heeft eigenlijk te veel instellingen waardoor je wellicht iets niet werkend krijgt ( zo kun je geen HDR krijgen als je freesync optie aanstaat) en kun je niet bij andere settings als HDR wél aanstaat..
Toch even in het kort de positieve zaken waar ik erg tevreden mee ben: Beeld, kleuren en contrast zijn super. Alles "popt"van het scherm.Het scherm is erg snel, COD voelt een heel stuk sneller/meer resposive zelfs ten opzichte van meerdere andere game monitors ( GK650f en enkele LG ultrawides). Zwart is echt zwart, alleen OLED heb ik het beter zien doen.Wereld van verschil met zoiets als de LG gk650F. Erg helder, HDR600 is geen nutteloze toevoeging. De curve is echt een toevoeging voor meer immersie tijdens gamen. Tekst is scherp icm eventuele werk gerelateerde taken.Uniformiteit zwart was op mijn unit perfect. Al met al voor het geld wat de scherm toen kostte ( 600€) zou ik het niet aanraden, voor de huidige prijzen, zeker een aanrader vooral als je de bovenstaande zaken niet gebruikt.
Een 4K-monitor met HDMI2.1, die deze zomer eindelijk op de markt beginnen te komen. We hadden recent de review van de televisieformaat Philips Momentum 559M1RY en Gigabyte FV43U, en zijn nu bezig met het doormeten van een aantal 27" en 28" 4K/144Hz-schermen met HDMI2.1 (Samsung Odyssey G70A, LG 27GP950, Gigabyte M28U, ASUS TUF VG28UQL1A). Maar qua beeld gaat er weinig boven een oled-tv, zeker als een goede hdr-weergave ook belangrijk is.
Op een console kom je niet hoger dan 120fps bij veruit de meeste spellen. Mocht je om refreshrate geven dan kan je een 120hz OLED tv nemen. De pixel responsetijd is ook lager dan die van IPS schermen, dus geen ghosting.
De andere voordelen van OLED zijn bekend. Goede kleurweergave en geen dimming zones maar gewoon zwart als het zwart moet zijn.
Aangezien je alleen spellen erop speelt is burn in ook niet een risico. Je PC gebruik je misschien ook voor werk of browsen waarbij de UI elementen altijd op dezelfde plek blijven staan.
Inputlag bij bepaalde merken is wel iets om voor uit te kijken, maar over het algemeen kan je voor een 48" of 55" model bijna geen betere gaming monitor vinden mits je budget en ruimte het toe laat. Zelfs een grafisch matige console zoals een Nintendo Switch ziet er toch sprankelend uit op een (inmiddels wat oudere) OLED TV!
Dezelfde als waar je een gaming PC op wilt aansluiten. Extra voorwaarde is echter dat het scherm HDMI 2.1 ondersteunt als je een 4k scherm koopt dat 120Hz of meer kan om op 4k/120Hz te kunnen spelen. Mocht je voor een 1080p scherm gaan met hoge refresh dan is HDMI 2.0 voldoende voor 1080p/120Hz.
Dit is voor een PC minder van belang gezien deze vaak via de Display-Port wordt aangesloten.
[Reactie gewijzigd door cardboardgenie op 22 juli 2024 14:48]
heel kort antwoord hierop: LG C1,bijna alle goodies die de consoles hebben ( ALLM/Freesync/HDR10/4k120 etc) zitten hierop.
Heb je minder budget: LG CX ( model van vorig jaar).
alle tvs heb je in 48/55/65 inch formaten, allen hebben hele lage responce time, kenmerkend voor OLED. Bij huidige monitors komen alleen de duurdere modellen hier enigzins in de buurt zoals de samsung G7/lg 27gn950. Alleen mis je bij de ene 4k en heb je 240hz waar je geen gebruik van maakt en de andere is te duur.
Monitors die in de buurt komen bestaan, zoals LG 27GN950, maar met een prijskaartje van 900€ heb je al bijna een CX die groter is en bovendien ook gewoon een volwaardige TV is met alle goodies zoals upscaling en andere AI verbeteringen.
écht écht een monitor: wat tweakers hier aanraad of dell 2721dgf. Afhankelijk van of je ps5 of xb hebt.
Voor ps5 (ondersteund geen 1440p) moet je uitkijken naar een 30+inch4k144hz monitor maar die zijn of even duur als de tv of bestaan niet...
Ik ben zo blij met mijn Dell s2721dgfa, geweldige monitor, ik had eerst een VA besteld maar ik krijg al weer kriebels als ik terug denk, DOE HET NIET, koop een ips
Paar week geleden ook een s2721dgfa besteld en geen enkele spijt van. Top beeldscherm. Zeker als je vanaf 1080p 60Hz schermen (Dell U2414H) komt. Heb de de U2414H's er nog naast hangen, maar die gaan uiteindelijk wel vervangen worden door S2721DGFA's.
Zie dat die ook in hoogte verstelbaar is, dat was zeker mijn 2e keus geweest, had hiervoor ook een Dell Ultrasharp. Daarom zal de 274 waarschijnlijk ook in de lijst staan en de 273 niet.
[Reactie gewijzigd door JDx op 22 juli 2024 14:48]
Klopt, volledige adjustment, maakt voor mij persoonlijk niets uit aangezien ik m'n schermen toch allemaal aan muurbeugels heb hangen, maar ja. Zeker top schermen voor een prijs die nog goed te slikken is (tenzij je er 3 in 1 klap kopen wil, dan wordt het wel wat pittiger maar dat is dan ook een beste first-world problem )
Hier ook een aantal maanden geleden een s2721dgfa gekocht. Ik heb er 2x S2721DS naast gezet. Vrijwel hetzelfde formaat/ontwerp op de voet na. Gamen doe ik toch maar op 1 monitor en voor programmeerwerk heb ik geen 165hz nodig. Daarnaast doet 165hz wat moeilijk met langere kabels. De monitor die het verste weg staat zit nu aan een 3m DP kabel en op 165hz krijg ik allerlei storingen, ook met andere merk kabels. Hier ligt ondertussen al een hele verzameling DP kabels om het allemaal storingsvrij te krijgen. Al met al zeer tevreden hoor.
Het verschil in contrast is echt enorm. Ik ben juist overgestapt van ips naar VA vanwege dit verschil. De kleuren kunnen op ips nog zo goed zijn, alles ziet er flets uit en mist daardoor scherpte en diepte. Dit is uiteraard met name van belang voor gamen/videos.
Same, heb nu een MSI Optix G273QF, zie die helemaal niet in de lijst? Voor 289,- euro een perfecte 27 inch monitor met G-Sync en IPS-panel om mee te gamen!
Ik heb jaren een VA scherm gehad met een mooie in de folder contrastwaarde van ca. 3500. Als je die gekalibreerd had (met een X-Rite i1Display Pro) dan was de laagste zwartwaarde zo laag dat je in kantooromgeving echt alle zwarte details verloor (de laatste 4 grijswaarden leken gewoon zwart terwijl, als je het licht uitdeed, ze echt wel grijswaarden waren). Ging je uit van een hogere minimale zwartwaarde (contrast ratio 1000 bijvoorbeeld) dan was de lineariteit onderin compleet verloren. Bij m'n nieuwe scherm (een IPS die "slechts" een contrastwaarde heeft van 1000) zat ik na kalibratie gelijk precies goed. Zo zie je maar weer dat hoger niet altijd beter is. Het hangt van de toepassing af. Voor kantoorwerk is een IPS, gekalibreerd op 160Cd/m2 helemaal spot-on.
Hier hetzelfde. Na mijn vorige beeldscherm overgestapt naar een Samsung LC27HG70. Maar de curve en het VA paneel welke ik beide ik gewoon niet prettig vond hebben me doen overstappen naar de Dell S2721DGFA. Heerlijke monitor, sobere look, weinig bezel. Ook het IPS paneel is gewoon voor mij persoonlijk prettiger dan VA.
Ik ben ook heel blij met m'n Dell s2721dgfa! Heeft ook het zelfde paneel als de populaire LG GL850. Ik H
heb eerst de LG in huis gehad maar die ondersteunde geen 1440p/120fps & variable refresh rate op m'n Xbox en de Dell gek genoeg wel. Daarnaast misstaat de Dell met z'n ingetogen uiterlijk echt niet als office monitor.
Betreffende USB Type C Power Delivery, wat gebeurt er als je monitor inderdaad niet genoeg stroom kan leveren. Laad de laptop dan gewoon langzamer op, en ontlaad hij eventueel bij zwaar gebruik ? Of is het een gehele weigering ? Zal misschien wel fabrikant specifiek zijn, maar misschien is er een “gebruikelijk” resultaat?
Ik kan me herinneren een MacBook op een te kleine lader aan te sluiten. Of zelfs een USB C Mac aan een USB A poort van een oudere Mac te hangen. OSX klaagt dan misschien wel dat de lader niet werkt maar gebruikt dan wel degelijk energie en ontlaad minder snel / laad heel langzaam afhankelijk van het verbruik op moment.
[Reactie gewijzigd door BastiaanCM op 22 juli 2024 14:48]
Mijn twee jaar oude Dell gaf tijdens het opstarten een melding (vanuit het BIOS/EFI dus). Daarin stond dan dat bij zwaar gebruik de accu kon ontladen. Maar op volledige werkdagen nooit gehad dat de laptop aan het eind van de dag leeg was. Scherm gaf overigens 60W, originele laptop adapter 130W. Melding kon wel netjes worden uitgeschakeld in het BIOS. En bij opstarten op accu en dan aansluiten op het scherm kreeg ik dus ook geen melding. Overigens wel met Linux geïnstalleerd, mogelijk dat Windows ook een indicatie geeft.
Exact het zelfde gehad, en ook bij zwaar gebruik (docker database stresstest van 2 uur bijvoorbeeld) ging het allemaal prima, de batterij is nooit onder de 95% gekomen, ook al klonk de laptop als een vliegtuig.
Toevallig 2 maanden geleden de 27" Iiyama die hier in de USB-C categorie wordt aangeraden gekocht omdat ik de draden op mijn bureau zat was. Toen had ik een HP elitebook die een 45w lader heeft. Gisteren een Lenovo P1 gekregen van mijn werk omdat ik af en toe toch net wat meer rekenkracht nodig had. Deze laad echter met 135w. Gelukkig meld hij alleen een langzame lader, maar laad hij uiteindelijk wel op. Nog niet vol laten draaien, mogelijk dat hij dan wel langzaam leeg loopt.
[Reactie gewijzigd door Gulstar op 22 juli 2024 14:48]
Zat ook aan deze te denken, maar zag dat die geen DDC/CI ondersteunt. Vind het bedienen van de inputs vanaf m'n laptop echt een must sinds ik dat ontdekt hebt. Zou je eens kunnen checken of het toch erop zit? Kan je bijvoorbeeld met een programma als ControlMyMonitor de input wijzigen?
In meerdere voorbeelden die ik tegen gekomen ben laadt hij gewoon op bij onvoldoende capaciteit. Met name als de laptop uit staat. Als je hem aanzet en er is niet voldoende vermogen dan loopt hij langzaam leeg. Langzamer dan alleen op de accu.
Ik heb een tijdje lang een verkeerde voeding gebruikt op mijn Thinkpad hub. Het hoort een 90W te zijn, maar ik gebruikte de 60W van mijn vorige laptop. Aangezien mijn vorige laptop minder verbruikte, werkte dat prima. Echter, met mijn nieuwe laptop was de levering te weinig met als gevolgd dat ik na circa 5 uur werken een lege accu had. Door mijn voeding weer om te wisselen voor de correcte 90W voeding was het probleem opgelost.
Kortom, als je zoveel geld uitgeeft aan een monitor met USB-C, zorg dan dat het 90W kan leveren óf dat je altijd werkt op een low power laptop.
Overigens vind ik de behoorlijke hoge prijs voor een monitor met USB-C niet opwegen tegen de prijs voor een losse laptop hub. Ik heb ook weinig kabels in zicht, gewoonweg omdat alles (netwerk, meerdere monitoren, keyboard, muis, 2 webcams, headset) zit aangesloten op mijn hub. Die verbindt alles inclusief voeding via USB-C aan mijn laptop of aan mijn PC verborgen onder mijn bureau.
O ja, de hub kan ook nog tegelijk je smartphone opladen omdat aan de voorkant een aparte USB-C lader zit.
Ik heb een ASUS met 230w lader, die USB-C 90w ondersteund en het prima doet op 60w output. Enige wat niet werkt is vanuit een geheel lege situatie direct opstarten via de USB-C 60 watt (dan moet je effies geduld hebben).
Deze is momenteel het beste in de categorie "betaalbaar" (1400 euro), ga je naar eizo of nec kijken dan worden die al snel wat beter, maar ook beduidend duurder.
Wil je niet zo veel uitgeven dan heeft Dell ook goede srgb opties ipv adobergb.
Dat viel mij ook op. Voor mij en anderen is de adobeRGB kleurenruimte veel belangrijker dan DCI-P3 en dan is het jammer dat die zo onderbelicht was in dit overzicht. De enige vermelding naar adobeRGB staat onder het hoofdstuk wqhd-gaming monitor, die kan ik niet helemaal rijmen. Maar goed, zodra je vraag naar een 10-bit paneel met 16-bit LUT zit je waarschijnlijk alweer teveel in een niche voor een BBG.
Als hobbyist ben ik gegaan voor de ‘U’ lijn van Dell (U2721DE). Zie ook mijn comment elders onder dit artikel: wat mij betreft de beste keuze als je een monitor met goede kleurweergave en USB-C Dock wil hebben. Je hebt dan circa 100% sRGB en 75-95% DCI-P3, en kalibratie in de fabriek. Wil je 100% Adobe RGB dan zal je wat dieper in de buidel moeten tasten.
Inderdaad, dit is ook een categorie die ik mis. Ik ben geen gamer en heb dus geen interesse in een gaming monitor dus dat ik geen 4K zou halen in gaming boeit me ook niet. Maar ik zou wel graag weten wat volgens Tweakers de beste 4K monitor is.
Ik heb de Gigabyte Aorus FI32U, wilde graag een iets groter scherm dan de 27inch waar ik vandaan kwam, en 4k en 144hz.
Moet zeggen, vind dat echt een top scherm, heeft alles wat ik graag wil:
144hz, 4k, behoorlijk ruim beeld maar niet zo groot dat ik mn nek hele tijd moet bewegen en een hele belangrijke voor mij, een KVM switch.
Vind toch altijd dat een beeldscherm wat meer mag kosten, je kijkt er altijd naar en vaak spijt gehad van een goedkoper beeldscherm.
Dank voor dit alternatief op de Dell met de KVM switch. Mijn volgende monitor (heb nu een QHD Dell U2520D) wordt er een met USB C, Ultra Wide en een KVM Switch voor mijn MBP 2012 via DP > HDMI.
KVM switch is zeker met thuis werken ideaal. Werklaptop en desktop voor games. Helaas ontbreekt het nog op veel monitoren, switchen van de input is geen probleem maar zou leuk zijn als je USB dan ook kan switchen voor muis en keyboard.