Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Friso Weijers

Redacteur monitoren, laptops en mobile

Monitor Best Buy Guide

Februari 2021

De beste (kleinere) ultrawide

Eisen
Beeldverhouding 21:9
Schermdiagonaal 34"-35"
Resolutie 3440x1440

Ultrawide-monitoren zijn niet voor niets populair: ze bieden heel veel werkruimte op breed formaat, maar zijn niet al te hoog, zodat het scherm nog te overzien blijft op een normaal bureau. Op een modaal 34"- of 35"-exemplaar zet je tijdens de dagelijkse desktopwerkzaamheden zo drie vensters naast elkaar. Voor pc-games bieden dit soort schermen een weids blikveld, waardoor je je als het ware midden in de spelomgeving bevindt. Genoeg reden dus om warm te lopen voor een ultrawide, maar er zijn ook kanttekeningen. Hoewel bioscoopfilms over het algemeen in 21:9-beeldverhouding worden vertoond, zijn de meeste andere video's nog steeds gemaakt op 16:9-schermen, bijvoorbeeld televisieseries en -uitzendingen. Op een ultrawide zit je dan met aanzienlijke zwarte balken links en rechts. Dat geldt ook bij consolegames. Pc-games worden over het algemeen wel beeldvullend vertoond, maar zijn niet altijd goed geoptimaliseerd voor dit formaat. Gamer of niet, wees er tot slot van bewust dat dit soort schermen niet de beste verhouding bieden tussen prijs en beeldoppervlak of prijs en resolutie, ook nu ultrawides de afgelopen jaren veel goedkoper zijn geworden.

In deze BBG focussen we ons op 34"- en 35"-ultrawides met 21:9 (eigenlijk 43:18)-beeldverhouding. Dit formaat is het meest gebruikelijk, met bijna honderd uitvoeringen in onze Pricewatch op het moment van schrijven. De meeste daarvan hebben een resolutie van 3440x1440 pixels. Er bestaan kleinere 25"- en 29"-ultrawides met een lagere prijs, net als goedkopere 34"-exemplaren met een lagere resolutie, maar die zouden we niet aanraden. Ook kun je tegenwoordig extra brede 38"-, 40"-, 43"- of 49"-monitoren kopen. De laatste worden ook weleens aangeduid als 'superwides' vanwege hun nog bredere 32:9-beeldverhouding. Zulke schermen zijn nog erg duur, met prijzen van minimaal 700 euro, waarbij de keuze voor een bepaalde monitor vooral af zal hangen van je persoonlijke eisen rond bijvoorbeeld paneeltype, connectiviteit of andere eigenschappen.

Onze aanrader

LG 35WN75C

De LG 35WN75C is een mooie allrounder die nergens echt in uitblinkt, maar behoorlijk veel goed doet. Het scherm is gebaseerd op een VA-paneel van AUO in plaats van een ips-exemplaar van LG zelf, zoals de meeste ultrawides van het merk. De 100Hz-refreshrate is lager dan bij de gemiddelde gamingmonitor, maar hoger dan bij een gemiddeld beeldscherm. De responstijden zijn bovengemiddeld goed. Het paneel is lekker contrastrijk, zoals gebruikelijk voor deze techniek. Het kan ook in de donkerste ruimtes nog prettig worden gebruikt, door de lage minimale helderheid. Ons testsample vertoont bovendien uitstekend lage kleur- en grijsafwijkingen in de standaardmodus. Interessant is verder dat LG een USB-C-poort heeft toegevoegd die liefst 94W kan leveren, zodat je het scherm ook goed met je laptop kunt gebruiken.

Hoewel de 35WN75C zo te zien dezelfde constructie heeft als de andere recente ultrawides van LG, met een ronde poot met hoogteverstelling, blijkt uit de volledig matzwarte kleurstelling dat het scherm niet zo hoog in de line-up staat. Dat wordt ook duidelijk uit de paneeleigenschappen, zonder ondersteuning voor een breder kleurbereik dan sRGB. In combinatie met de lage piekhelderheid heeft hdr op dit scherm geen meerwaarde, al is de hdr-weergave van concurrerende monitoren ook niet bijster indrukwekkend. Minpunten van de 35WN75C zijn verder de beperkte horizontale kijkhoeken en de tegenvallende uniformiteit. Voor wat betreft het eerste punt helpt de curve die aan het oog te onttrekken, terwijl de uniformiteit een eigenschap is die van sample tot sample kan verschillen.

Score: 4(1 reviews)

Alternatieven

Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1

Op zoek naar een betaalbare 34"-ultrawide met 3440x1440 pixels? Veel goedkoper dan de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 worden ze niet, hoewel je de concurrent van Samsung, de S34J550WQU, dikwijls voor minder kunt vinden. Het scherm van iiyama is echter completer uitgerust, met een hoogteverstelbare voet en USB-hub. Van het beeld moet je niet te hoge verwachtingen hebben. Uit de doos is het vlakke ips-paneel niet erg nauwkeurig afgesteld voor wat betreft kleur- en grijsweergave. De minimale helderheid is aan de hoge kant en het contrast is vrij laag. Is dat laatste belangrijk voor je, kies dan zeker voor de concurrent van Samsung, die de hoogste contrastverhouding noteert van alle geteste ultrawides, maar qua kleurweergave nog verder afwijkt.

Score: 4(14 reviews)
linkReview op Hardware Info
Dell Ultrasharp U3419W

Zakelijke gebruikers vinden in de Dell Ultrasharp U3419W de beste ultrawide in dit formaat, maar goedkoop is hij niet. Dell heeft het scherm voorzien van een fraaie en doelmatige vormgeving, USB-C met 90W-stroomvoorziening voor je laptop, en een kvm-switch voor twee pc's. Het licht gekromde ips-paneel is uit de doos erg goed afgesteld, met zeer lage kleur- en grijsafwijkingen in onze tests. Ook de kijkhoeken zijn uitstekend. Een bredere kleurruimte dan sRGB zit er echter niet in. Tevens ontbreekt ondersteuning voor hardwarekalibratie, dus wie aan beeldbewerking doet zal misschien toch verder willen kijken, bijvoorbeeld naar de ASUS ProArt PA34VC. Die is echter nog veel duurder.

Score: 5(2 reviews)
MSI Optix MPG341CQR

Wil je de beste gaming-ultrawide, dan kom je wat ons betreft uit bij twee monitoren: de MSI Optix MPG341CQR of LG UltraGear 34GN850. De eerste heeft een VA-paneel, de tweede is op ips-basis. Op grond van de testresultaten zouden we zelf gaan voor het scherm van MSI, reden dat het hierboven gelinkt staat, maar mocht je zelf een voorkeur hebben voor het andere paneeltype, dan is de concurrent ook een goede keus. Beide schermen hebben een hoge refreshrate en behalen uitstekende responstijden, het scherm van MSI over het geheel genomen nog iets sneller. MSI heeft aan de Optix MPG341CQR allerlei extraatjes toegevoegd, zoals een USB-C-poort, houder voor een externe camera, mouse bungee en een helaas vrij matige webcam. Het scherm biedt daarbij een goede kleurweergave in sdr, maar minder in hdr, door een ietwat beperkt kleurbereik. Wil je een gaming-ultrawide met écht goede hdr, dan zal ook de LG niet voldoen en moet je uitwijken naar een van de 'G-sync Ultimate' ultrawides met full array local dimming backlight, die echter extreem duur zijn en we zodoende niet aanraden in deze BBG.

Score: 4.5(5 reviews)
linkReview op Hardware Info

Testveld en testresultaten

Voor het samenstellen van het testveld hebben we alle monitoren uit ons testbestand verzameld die getest zijn in de afgelopen drie jaar en voldoen aan de bovenstaande criteria. Ze moeten op moment van schrijven bovendien bij minstens één winkel op voorraad zijn voor het gewenste bedrag. Dat levert een testveld op van 20 producten. In onderstaande grafieken tonen we een selectie van de testdata op basis waarvan we onze aanraders hebben uitgekozen, met in rood de LG 35WN75C en in blauw de drie alternatieven.

Helderheid, contrast en kleurweergave (standaardmodus)

  • Min. helderheid wit
  • Max. helderheid wit
  • Contrast 150cd/m²
  • Kleurtemperatuur
  • Gamma
  • Gem. color checker-afwijking (sRGB)
  • Gem. color checker-afwijking (DCI-P3)
  • Gem. grijsafwijking
Minimale helderheid
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate Helderheid in cd/m² (lager is beter)
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
16,70
Samsung LS34J550WQU sRGB VA 60Hz
17,36
AOC AGON AG353UCG DCI-P3 VA 200Hz
20,56
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
21,32
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
26,83
LG 34WL850-W DCI-P3 IPS 60Hz
37,20
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
40,74
BenQ EX3501R sRGB VA 100Hz
41,52
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
42,93
Dell UltraSharp U3419W sRGB IPS 60Hz
43,30
Dell P3421W sRGB IPS 60Hz
47,53
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
48,21
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
53,59
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
63,23
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
64,68
Alienware AW3420DW DCI-P3 Nano IPS 120Hz
68,39
LG UltraGear 34GK950F sRGB AH-IPS 144Hz
70,65
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
81,65
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
82,50
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
88,24
Maximale helderheid wit
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
AOC AGON AG353UCG DCI-P3 VA 200Hz
610,50
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
537,00
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
476,00
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
453,30
LG UltraGear 34GK950F sRGB AH-IPS 144Hz
395,00
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
356,90
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
350,00
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
347,90
Alienware AW3420DW DCI-P3 Nano IPS 120Hz
337,30
Samsung LS34J550WQU sRGB VA 60Hz
335,10
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
333,00
BenQ EX3501R sRGB VA 100Hz
329,60
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
326,00
Dell UltraSharp U3419W sRGB IPS 60Hz
305,30
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
286,00
LG 34WL850-W DCI-P3 IPS 60Hz
283,70
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
278,40
Dell P3421W sRGB IPS 60Hz
274,00
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
265,00
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
250,10
Contrast 150cd/m²
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate Contrast in verhouding (hoger is beter)
Samsung LS34J550WQU sRGB VA 60Hz
4944:1
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
3799:1
AOC AGON AG353UCG DCI-P3 VA 200Hz
2585:1
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
2496:1
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
2483:1
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
2448:1
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
2157:1
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
2127:1
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
1897:1
BenQ EX3501R sRGB VA 100Hz
1890:1
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
1161:1
Dell P3421W sRGB IPS 60Hz
1077:1
LG UltraGear 34GK950F sRGB AH-IPS 144Hz
1007:1
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
938:1
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
887:1
Dell UltraSharp U3419W sRGB IPS 60Hz
886:1
Alienware AW3420DW DCI-P3 Nano IPS 120Hz
878:1
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
877:1
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
839:1
LG 34WL850-W DCI-P3 IPS 60Hz
713:1
Afwijking 6504K
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate Temperatuur in kelvin (lager is beter)
Alienware AW3420DW DCI-P3 Nano IPS 120Hz
35
Dell P3421W sRGB IPS 60Hz
42
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
61
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
96
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
108
LG 34WL850-W DCI-P3 IPS 60Hz
135
BenQ EX3501R sRGB VA 100Hz
137
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
213
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
222
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
227
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
262
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
265
Samsung LS34J550WQU sRGB VA 60Hz
284
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
312
AOC AGON AG353UCG DCI-P3 VA 200Hz
351
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
357
Dell UltraSharp U3419W sRGB IPS 60Hz
428
LG UltraGear 34GK950F sRGB AH-IPS 144Hz
540
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
557
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
574
Gamma - gemiddeld
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate Gamma-waarde in γ (hoger is beter)
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
2,37
BenQ EX3501R sRGB VA 100Hz
2,27
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
2,23
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
2,22
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
2,21
Alienware AW3420DW DCI-P3 Nano IPS 120Hz
2,20
LG 34WL850-W DCI-P3 IPS 60Hz
2,18
Dell UltraSharp U3419W sRGB IPS 60Hz
2,16
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
2,14
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
2,12
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
2,12
Samsung LS34J550WQU sRGB VA 60Hz
2,11
AOC AGON AG353UCG DCI-P3 VA 200Hz
2,10
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
2,10
Dell P3421W sRGB IPS 60Hz
2,07
LG UltraGear 34GK950F sRGB AH-IPS 144Hz
2,06
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
2,05
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
2,02
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
2,01
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
2,00
Color checker - gemiddelde afwijking
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Dell UltraSharp U3419W sRGB IPS 60Hz
1,70
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
1,93
BenQ EX3501R sRGB VA 100Hz
2,08
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
2,28
Dell P3421W sRGB IPS 60Hz
2,34
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
2,34
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
2,88
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
3,16
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
3,21
LG UltraGear 34GK950F sRGB AH-IPS 144Hz
4,02
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
5,03
Samsung LS34J550WQU sRGB VA 60Hz
5,45
Color checker - gemiddelde afwijking
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
1,41
LG 34WL850-W DCI-P3 IPS 60Hz
1,87
Alienware AW3420DW DCI-P3 Nano IPS 120Hz
1,88
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
1,97
AOC AGON AG353UCG DCI-P3 VA 200Hz
2,68
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
3,52
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
3,56
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
3,96
Greyscale - gemiddelde afwijking
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
1,70
Dell P3421W sRGB IPS 60Hz
1,82
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
1,87
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
1,96
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
2,19
BenQ EX3501R sRGB VA 100Hz
2,36
Alienware AW3420DW DCI-P3 Nano IPS 120Hz
2,37
Dell UltraSharp U3419W sRGB IPS 60Hz
2,39
LG 34WL850-W DCI-P3 IPS 60Hz
2,74
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
2,91
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
3,22
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
3,23
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
3,27
AOC AGON AG353UCG DCI-P3 VA 200Hz
3,73
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
3,90
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
3,98
LG UltraGear 34GK950F sRGB AH-IPS 144Hz
4,02
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
4,28
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
6,25
Samsung LS34J550WQU sRGB VA 60Hz
8,16

Met slechts 21cd/m² kan de LG 35WL75C erg donker worden afgesteld, waardoor hij prettig te gebruiken is tot in de donkerste ruimtes. Helaas is de maximale helderheid ook wat beperkt, al is 265cd/m² alsnog genoeg als je hem niet in het zonnetje zet. De overige schermen die we uitlichten bereiken allemaal een hoger maximum, maar ook een hoger minimum. Zeker bij de iiyama is de minimale helderheid wel wat aan de hoge kant. Het contrast hangt vooral samen met de gebruikte paneeltechniek, waarbij ongeveer de helft van het testveld inzet op een ips-paneel wat je ongeveer 700:1 tot 1200:1 oplevert, en de andere helft een VA-paneel aan boord heeft met hoger contrast. Dat komt gebruikelijk rond de 2000:1 tot 2500:1, maar de Samsung S34J550WQU gaat daaroverheen met een native contrast van bijna 5000:1, hoger dan vrijwel alle monitoren die we ooit hebben getest. Dat is vooral opmerkelijk omdat dit het allergoedkoopste scherm is van het testveld.

Voor wat betreft kleurweergave (de color checker-test) is het testveld gesplitst in monitoren die het brede DCI-P3-kleurbereik laten zien en schermen die het op sRGB houden. We hebben ieder scherm naar de bijbehorende kleurruimte gemeten, dat is dus de reden waarom die grafiek is opgesplitst.

Behoudens de betaalbare iiyama XUB3493WQSU-B1, die het op het vlak van kleurweergave niet heel denderend doet, is de kleurweergave uit de doos eigenlijk bij al onze aanraders goed voor elkaar, met gemiddelde kleur- én grijsafwijkingen onder de zichtbare grens van 3. Bij de 35WN75C en de Dell Ultrasharp U3419W ligt de gemiddelde afwijking zelfs ruimschoots lager, dus zeker het scherm van Dell zou je zonder verdere kalibratie ook al kunnen gebruiken voor beeldbewerking. (Het model van LG noteert weliswaar vergelijkbaar kleine afwijkingen, maar heeft zoals we zo zullen zien beperktere kijkhoeken die in deze meting niet terugkomen, maar voor dit doeleinde toch niet ideaal zullen zijn). Alle schermen tonen in standaardmodus ook een kleurbereik dat ongeveer overeenkomt met sRGB, hoewel het scherm van MSI de kleuren strikt genomen iets voller weergeeft dan bedoeld. Tot duidelijk zichtbare oververzadiging leidt dat gelukkig niet.

Uniformiteit en kijkhoeken

  • Uniformiteit wit Laagste/hoogste
  • Uniformiteit zwart Laagste/hoogste
  • Kijkhoeken 45° links resterende helderheid
  • Kijkhoeken 45° links gem. kleurafwijking
  • Kijkhoeken 45° onder resterende helderheid
  • Kijkhoeken 45° onder gem. kleurafwijking
Laagste t.o.v. hoogste wit
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate Uniformiteit in % (hoger is beter)
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
89
BenQ EX3501R sRGB VA 100Hz
87
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
87
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
87
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
85
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
85
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
84
Alienware AW3420DW DCI-P3 Nano IPS 120Hz
84
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
84
Dell UltraSharp U3419W sRGB IPS 60Hz
82
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
82
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
82
AOC AGON AG353UCG DCI-P3 VA 200Hz
82
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
80
Dell P3421W sRGB IPS 60Hz
80
LG UltraGear 34GK950F sRGB AH-IPS 144Hz
80
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
79
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
78
Samsung LS34J550WQU sRGB VA 60Hz
76
LG 34WL850-W DCI-P3 IPS 60Hz
73
Laagste t.o.v. hoogste zwart
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate Uniformiteit in % (hoger is beter)
LG UltraGear 34GK950F sRGB AH-IPS 144Hz
81
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
81
Dell P3421W sRGB IPS 60Hz
79
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
79
Alienware AW3420DW DCI-P3 Nano IPS 120Hz
77
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
76
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
76
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
74
Dell UltraSharp U3419W sRGB IPS 60Hz
73
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
72
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
69
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
69
Samsung LS34J550WQU sRGB VA 60Hz
69
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
69
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
67
LG 34WL850-W DCI-P3 IPS 60Hz
62
BenQ EX3501R sRGB VA 100Hz
60
AOC AGON AG353UCG DCI-P3 VA 200Hz
59
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
58
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
49
45° links resterende helderheid
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate Resterende helderheid in % (hoger is beter)
Dell UltraSharp U3419W sRGB IPS 60Hz
56,00
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
54,00
LG UltraGear 34GK950F sRGB AH-IPS 144Hz
52,00
LG 34WL850-W DCI-P3 IPS 60Hz
48,00
BenQ EX3501R sRGB VA 100Hz
47,00
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
47,00
Alienware AW3420DW DCI-P3 Nano IPS 120Hz
45,00
Dell P3421W sRGB IPS 60Hz
44,00
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
43,00
Samsung LS34J550WQU sRGB VA 60Hz
41,00
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
37,00
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
36,00
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
36,00
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
34,00
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
33,00
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
32,00
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
30,00
AOC AGON AG353UCG DCI-P3 VA 200Hz
29,00
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
29,00
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
28,00
45° links gem. kleurafwijking
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate Afwijking in ΔE2000 (lager is beter)
BenQ EX3501R sRGB VA 100Hz
9,5
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
10,9
Dell UltraSharp U3419W sRGB IPS 60Hz
11,5
LG UltraGear 34GK950F sRGB AH-IPS 144Hz
11,8
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
12,2
LG 34WL850-W DCI-P3 IPS 60Hz
13,0
Dell P3421W sRGB IPS 60Hz
14,1
Samsung LS34J550WQU sRGB VA 60Hz
15,3
Alienware AW3420DW DCI-P3 Nano IPS 120Hz
15,3
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
15,8
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
16,3
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
16,6
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
16,8
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
17,5
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
18,0
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
18,8
AOC AGON AG353UCG DCI-P3 VA 200Hz
19,6
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
19,6
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
19,9
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
22,5
45° onder resterende helderheid
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate Resterende helderheid in % (hoger is beter)
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
40,00
LG 34WL850-W DCI-P3 IPS 60Hz
33,00
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
29,00
Dell UltraSharp U3419W sRGB IPS 60Hz
29,00
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
29,00
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
28,00
BenQ EX3501R sRGB VA 100Hz
27,00
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
27,00
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
27,00
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
27,00
Alienware AW3420DW DCI-P3 Nano IPS 120Hz
26,00
Dell P3421W sRGB IPS 60Hz
26,00
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
25,00
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
25,00
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
24,00
LG UltraGear 34GK950F sRGB AH-IPS 144Hz
24,00
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
23,00
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
22,00
Samsung LS34J550WQU sRGB VA 60Hz
22,00
AOC AGON AG353UCG DCI-P3 VA 200Hz
21,00
45° onder gem. kleurafwijking
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate Afwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
12,7
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
17,4
BenQ EX3501R sRGB VA 100Hz
19,4
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
19,5
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
20,4
LG 34WL850-W DCI-P3 IPS 60Hz
21,3
Dell UltraSharp U3419W sRGB IPS 60Hz
21,6
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
22,5
Alienware AW3420DW DCI-P3 Nano IPS 120Hz
23,6
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
24,2
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
24,3
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
24,4
AOC AGON AG353UCG DCI-P3 VA 200Hz
24,5
Samsung LS34J550WQU sRGB VA 60Hz
24,8
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
24,9
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
24,9
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
25,0
Dell P3421W sRGB IPS 60Hz
25,4
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
26,0
LG UltraGear 34GK950F sRGB AH-IPS 144Hz
26,9

Een groot scherm is lastiger gelijkmatig te verlichten dan een kleiner paneel, dus vallen de scores voor uniformiteit over het algemeen wat minder goed uit bij deze ultrawides dan bij de kleinere schermen op de vorige pagina's. De uitgelichte modellen doen het in hun categorie evengoed bovengemiddeld, althans de door ons geteste samples. Voor wat betreft de kijkhoeken gooit met name de Dell Ultrasharp U3419W hoge ogen, waarbij de MSI Optix MPG341CQR het ook aardig doet. Hetzelfde kan niet gezegd worden van de LG 35WN75C. Het is daarmee maar goed dat LG dit scherm van een vrij sterke kromming heeft voorzien, zodat je de hoeken nooit onder een te scherpe hoek hoeft te bekijken.

Responstijd en input lag

  • Reactietijd 0%-100%-0%
  • Reactietijd 20-80-20%
  • Overshoot
  • Undershoot
  • Input lag
Reactietijd OD optimaal 0-100-0%
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate tijd in ms (lager is beter)
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
6,70
Alienware AW3420DW DCI-P3 Nano IPS 120Hz
7,00
BenQ EX3501R sRGB VA 100Hz
7,20
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
8,70
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
8,80
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
9,30
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
9,30
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
9,60
AOC AGON AG353UCG DCI-P3 VA 200Hz
9,60
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
9,70
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
9,80
LG UltraGear 34GK950F sRGB AH-IPS 144Hz
10,80
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
11,50
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
12,50
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
14,00
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
16,30
LG 34WL850-W DCI-P3 IPS 60Hz
17,00
Dell UltraSharp U3419W sRGB IPS 60Hz
17,60
Dell P3421W sRGB IPS 60Hz
17,80
Samsung LS34J550WQU sRGB VA 60Hz
19,30
Reactietijd OD optimaal 20-80-20%
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate tijd in ms (lager is beter)
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
5,20
AOC AGON AG353UCG DCI-P3 VA 200Hz
6,00
Alienware AW3420DW DCI-P3 Nano IPS 120Hz
6,80
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
8,50
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
8,90
LG UltraGear 34GK950F sRGB AH-IPS 144Hz
9,30
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
10,30
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
11,20
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
12,90
BenQ EX3501R sRGB VA 100Hz
13,60
Dell UltraSharp U3419W sRGB IPS 60Hz
13,70
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
14,00
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
14,70
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
16,30
LG 34WL850-W DCI-P3 IPS 60Hz
18,30
Samsung LS34J550WQU sRGB VA 60Hz
19,20
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
19,30
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
19,90
Dell P3421W sRGB IPS 60Hz
20,20
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
20,30
Overshoot OD optimaal
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate Overshoot in procenten in % (lager is beter)
AOC AGON AG353UCG DCI-P3 VA 200Hz
1
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
2
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
3
Dell P3421W sRGB IPS 60Hz
3
BenQ EX3501R sRGB VA 100Hz
3
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
3
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
3
Samsung LS34J550WQU sRGB VA 60Hz
3
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
4
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
5
LG 34WL850-W DCI-P3 IPS 60Hz
6
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
6
LG UltraGear 34GK950F sRGB AH-IPS 144Hz
9
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
9
Dell UltraSharp U3419W sRGB IPS 60Hz
10
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
10
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
12
Alienware AW3420DW DCI-P3 Nano IPS 120Hz
14
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
19
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
21
Undershoot OD optimaal
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate Undershoot in procenten in % (lager is beter)
AOC AGON AG353UCG DCI-P3 VA 200Hz
1
LG UltraGear 34GK950F sRGB AH-IPS 144Hz
1
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
2
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
2
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
2
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
2
Dell P3421W sRGB IPS 60Hz
2
BenQ EX3501R sRGB VA 100Hz
2
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
2
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
2
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
2
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
3
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
3
Samsung LS34J550WQU sRGB VA 60Hz
3
LG 34WL850-W DCI-P3 IPS 60Hz
3
Alienware AW3420DW DCI-P3 Nano IPS 120Hz
3
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
3
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
4
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
7
Dell UltraSharp U3419W sRGB IPS 60Hz
8
Input lag
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate tijd in ms (lager is beter)
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
9,00
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
9,10
LG 34WL850-W DCI-P3 IPS 60Hz
9,30
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
9,40
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
9,50
Alienware AW3420DW DCI-P3 Nano IPS 120Hz
10,10
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
10,20
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
10,80
Samsung LS34J550WQU sRGB VA 60Hz
10,90
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
11,10
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
11,20
BenQ EX3501R sRGB VA 100Hz
11,80
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
12,60
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
13,10
AOC AGON AG353UCG DCI-P3 VA 200Hz
15,50
Dell UltraSharp U3419W sRGB IPS 60Hz
16,30
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
16,50
Dell P3421W sRGB IPS 60Hz
16,80
LG UltraGear 34GK950F sRGB AH-IPS 144Hz
24,50
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
26,50

De MSI Optix MPG341CQR gooit als gamingscherm hoge ogen als het op de responstijden aankomt. Zwart-wit zijn die zelfs het snelste van dit testveld, maar in de belangrijkere test van de 20-80 gray-to-gray responstijd komt het scherm net tekort voor een topscore. Het snelste duo wordt dan gevormd door de 200Hz 'G-sync Ultimate'-monitoren van AOC en ASUS, die echter peperduur zijn. Van de niet op gaming gerichte schermen doet de LG 35WN75C het verrassend goed, waarmee LG een mooie allrounder aflevert. Je moet dat wel bekopen met een relatief hoge overshoot van bijna 20 procent. De andere twee alternatieven doen het minder goed, met name de Dell Ultrasharp U3419W, die ook nog eens een hoge input lag noteert. Dat model is echter ook helemaal niet bedoeld voor een spelletje en zelfs niet voorzien van FreeSync, dus gamers moesten dit scherm sowieso links laten liggen.

HDR-weergave

  • Max helderheid wit - (full screen)
  • Max helderheid wit - (5% window)
  • Contrast (5% window)
  • Contrast (4x4 checkerboard)
  • Gem. grijsafwijking HDR (w/o Lum)
  • Gem. grijsafwijking HDR (w. Lum)
  • Gem. kleurafwijking HDR (w/o Lum)
  • Gem. kleurafwijking HDR (w Lum)
  • Dekking DCI-P3 kleurruimte
Max helderheid wit - (full screen)
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
AOC AGON AG353UCG DCI-P3 VA 200Hz
1.260
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
809
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
463
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
439
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
427
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
407
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
347
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
338
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
327
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
267
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
266
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
249
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
230
Max helderheid wit - (5% window)
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
AOC AGON AG353UCG DCI-P3 VA 200Hz
1.298
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
1.064
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
463
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
439
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
408
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
338
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
331
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
327
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
318
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
267
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
266
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
249
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
230
Contrast (5% window)
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate Contrast in verhouding (hoger is beter)
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
17733:1
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
3397:1
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
2417:1
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
2356:1
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
2046:1
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
2043:1
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
1865:1
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
1415:1
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
965:1
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
926:1
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
840:1
Contrast (4x4 checkerboard)
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate Contrast in verhouding (hoger is beter)
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
3996:1
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
3176:1
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
2420:1
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
1918:1
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
1852:1
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
1786:1
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
1677:1
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
901:1
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
878:1
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
787:1
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
763:1
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
497:1
Gemiddeld dE ICtCp grayscale tracking (w/o Lum)
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
0,98
AOC AGON AG353UCG DCI-P3 VA 200Hz
1,79
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
1,89
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
1,97
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
2,04
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
2,57
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
2,57
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
2,94
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
3,91
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
3,98
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
4,45
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
5,52
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
6,34
Gemiddeld dE ICtCp grayscale tracking (w Lum)
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
3,59
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
4,29
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
4,68
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
4,83
AOC AGON AG353UCG DCI-P3 VA 200Hz
6,84
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
7,36
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
7,38
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
8,74
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
9,52
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
9,98
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
11,69
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
11,94
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
13,50
Gemiddeld dE ICtCp color checker (w/o Lum)
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
AOC AGON AG353UCG DCI-P3 VA 200Hz
1,74
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
2,15
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
2,48
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
3,11
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
3,42
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
3,44
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
3,44
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
3,48
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
3,65
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
3,96
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
4,22
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
5,03
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
7,76
Gemiddeld dE ICtCp color checker (w Lum)
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
2,34
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
3,22
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
4,33
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
6,78
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
7,25
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
7,36
AOC AGON AG353UCG DCI-P3 VA 200Hz
9,14
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
9,25
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
10,60
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
10,71
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
11,22
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
11,77
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
12,65
Dekking DCI P3 kleurruimte
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate Dekking in % (hoger is beter)
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
96,5
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
91,9
AOC AGON AG353UCG DCI-P3 VA 200Hz
90,3
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
89,5
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
87,9
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
87,8
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
87,4
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
84,8
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
84,4
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
80,7
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
78,7
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
78,4
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
68,2

Wil je een ultrawide met goede hdr, dan zijn de dure G-Sync Ultimate-schermen overtuigend de beste keus. Je betaalt daar wel een enorme meerprijs voor ten opzichte van de concurrentie, waaronder onze testmodellen. Die komen in hdr niet ver met een lage piekhelderheid, beperkt kleurbereik en gering contrast. Hoewel de kleur- en grijsafwijkingen van de LG 35WN75C in hdr-modus best meevallen, is dit zeker niet het scherm dat je wil hebben voor een goede hdr-weergave.

Energieverbruik

  • Energieverbruik 150cd/m²
  • Energieverbruik max. helderheid
  • Energieverbruik standby
  • Energieverbruik uit
Energieverbruik 150cd/m² - wit
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate Vermogen in watt (lager is beter)
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
18,6
Dell P3421W sRGB IPS 60Hz
23,0
Samsung LS34J550WQU sRGB VA 60Hz
23,4
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
23,7
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
25,0
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
28,3
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
31,8
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
33,8
Dell UltraSharp U3419W sRGB IPS 60Hz
34,1
LG 34WL850-W DCI-P3 IPS 60Hz
35,0
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
35,2
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
35,7
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
36,1
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
37,9
Alienware AW3420DW DCI-P3 Nano IPS 120Hz
40,2
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
40,6
BenQ EX3501R sRGB VA 100Hz
41,8
LG UltraGear 34GK950F sRGB AH-IPS 144Hz
42,4
AOC AGON AG353UCG DCI-P3 VA 200Hz
46,9
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
67,4
Energieverbruik max. brightness - wit
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate Vermogen in watt (lager is beter)
Samsung LS34J550WQU sRGB VA 60Hz
33,1
Dell P3421W sRGB IPS 60Hz
35,2
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
38,5
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
41,4
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
44,7
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
45,4
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
48,6
LG 34WL850-W DCI-P3 IPS 60Hz
52,0
Dell UltraSharp U3419W sRGB IPS 60Hz
53,0
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
57,3
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
57,8
Alienware AW3420DW DCI-P3 Nano IPS 120Hz
58,0
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
58,3
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
59,0
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
59,2
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
62,6
BenQ EX3501R sRGB VA 100Hz
66,3
LG UltraGear 34GK950F sRGB AH-IPS 144Hz
84,8
AOC AGON AG353UCG DCI-P3 VA 200Hz
91,7
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
112,0
Opgenomen vermogen standby
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate Vermogen in watt (lager is beter)
LG 34WL850-W DCI-P3 IPS 60Hz
0,1
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
0,1
Samsung LS34J550WQU sRGB VA 60Hz
0,2
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
0,2
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
0,2
BenQ EX3501R sRGB VA 100Hz
0,3
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
0,3
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
0,4
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
0,4
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
0,4
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
0,5
LG UltraGear 34GK950F sRGB AH-IPS 144Hz
0,5
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
0,5
Dell UltraSharp U3419W sRGB IPS 60Hz
0,5
Alienware AW3420DW DCI-P3 Nano IPS 120Hz
0,5
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
0,5
AOC AGON AG353UCG DCI-P3 VA 200Hz
0,5
Dell P3421W sRGB IPS 60Hz
0,5
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
0,5
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
3,5
Opgenomen vermogen uit
Monitor Kleurruimte standaardweergave LCD-paneel Refresh rate Vermogen in watt (lager is beter)
ASUS ROG Swift PG35VQ sRGB VA 200Hz
0,1
Asus ProArt PA34VC sRGB IPS 100Hz
0,1
Samsung LS34J550WQU sRGB VA 60Hz
0,1
LG 34WL750-B sRGB IPS 60Hz
0,2
AOC CU34G2X DCI-P3 VA 144Hz
0,2
LG UltraGear 34GK950F sRGB AH-IPS 144Hz
0,2
Dell P3421W sRGB IPS 60Hz
0,2
BenQ EX3501R sRGB VA 100Hz
0,2
MSI Optix MPG341CQR sRGB VA 144Hz
0,2
Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 sRGB IPS 75Hz
0,2
AOC AGON AG353UCG DCI-P3 VA 200Hz
0,2
AOC CU34G2 DCI-P3 VA 100Hz
0,3
LG 34WL850-W DCI-P3 IPS 60Hz
0,3
LG 35WN75C sRGB VA 100Hz
0,3
Iiyama G-master GB3466WQSU Red Eagle DCI-P3 VA 144Hz
0,3
Dell UltraSharp U3419W sRGB IPS 60Hz
0,3
LG UltraGear 34GN850-B DCI-P3 Nano IPS 160Hz
0,4
Antgamer M34G5Q DCI-P3 VA 100Hz
0,4
Alienware AW3420DW DCI-P3 Nano IPS 120Hz
0,5
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle sRGB IPS 144Hz
0,5

Genormaliseerd voor dezelfde helderheid is de Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 het zuinigste scherm in bovenstaand overzicht. Ook de LG 35WN75C heeft niet overdreven veel stroom nodig. Onderaan staan de twee G-Sync Ultimate-schermen met hun extra heldere backlight met honderden ledjes.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (204)

Wijzig sortering
Zijn er software ontwikkelaars hier met een ultrawide op Windows? werkt dat fijner dan 2 aparte schermen?
Ik heb zelf nu bijna een half jaar een ultrawide als software dev. En ik wil niet meer anders.
Het is heerlijk om je ide op een deel te zetten, en zonder naad je story op een ander deel.
2 compare screens (met fatsoenlijke breedte) naast elkaar te zetten.
De mogelijkheid om bijvoobeeld je ide op 75% breedte te zetten, en stack op 25%, en op een ander moment je terminal op 30% te zetten, je cheatsheet op 25% en je ide op 50%.

Het is echt de extra flexibiliteit die het geeft ten opzichte van 2 losse schermen die het heerlijk maakt.
Het is iets minder pixels dan 2 breedbeeldschermen. Maar de pixels kun je veel effectiever inzetten doodat je geen bezel hebt.

Zelf heb ik deze: AOC CU34G2. Niet te duur, en ik ben er zeer tevreden mee (let wel dat je voor de usb hub zelf een usb kabel moet kopen!)

Tip: Zorg er wel voor dat je dan niet een scherm koopt met een lage resolutie om er volledig gebruik van te kunnen maken. Aka, ga niet voor een 1080p ultrawide. Zelf draai ik nu op een 1440p scherm.

Tip2: Display manager is echt niet nodig bij een ultrawide. Het is een gedoe, en het haalt juist een deel van de flexibiliteit weg. (Doordat je jezelf aanwent om van de vaste vlakken gebruik te maken.
Ik heb dit in het begin wel geprobeerd, maar uiteindelijk is snap prima omdat je ide toch al het meerendeel van je scherm inneemt meestal.
Ik heb zelf nu bijna een half jaar een ultrawide als software dev. En ik wil niet meer anders.
Het is heerlijk om je ide op een deel te zetten, en zonder naad je story op een ander deel.
2 compare screens (met fatsoenlijke breedte) naast elkaar te zetten.
De mogelijkheid om bijvoobeeld je ide op 75% breedte te zetten, en stack op 25%, en op een ander moment je terminal op 30% te zetten, je cheatsheet op 25% en je ide op 50%.
Ik ben juist voor 2 monitoren gegaan, omdat ik daar meer het idee heb dat ik meer flexibiliteit heb :D
IDE rechts, browser links. Die bezel merk je niet omdat het twee applicaties zijn. En ook met teams zijn twee monitoren handiger, omdat ik nu gewoon 1 monitor kan delen (wij doen 100% aan pair programming en zijn dus continue aan het scherm delen) en niet elke keer een applicatie hoef te delen.

Het enige wat ik nog mis is een mogelijkheid om m'n IDE over twee monitoren fullscreen te doen. Niet dat ik dat vaak wil, maar soms is dat wel handig.
Sinds Maart (thuis) gebruiker van een 34" en sinds Juni ook een 49" erbij (en de 34" aan een arm er boven). En ik wil nooit meer terug naar 2 (of 3) x 16:9

Die setup van IDE + Browser was juist een van de drijfveren om voor UW te gaan. Als ik een browser open had met de debug tab erbij, dan liep ik op 1 scherm al snel tegen het probleem van te weinig ruimte aan. En op het andere scherm met visual studio, kwam ik met dingen als compare tussen commits vaak ruimte te kort in de breedte. Nu kan ik het gewoon indelen hoe ik het op dat moment nodig heb.
De debug tab? Die undock ik altijd en zet hem op de andere monitor :p

Het enige probleem wat ik heb is die compare in Visual Studio en Visual Studio Code... Maar aan de andere kant, zoals gezegd, ik werk 6 uur per dag met een shared desktop in teams en als jij met een 49" UW je scherm deelt, is het voor de andere met met een 24" 16:9 monitor niet prettig werken :p
Ja maar als ik hem op de andere monitor zet dan steelt hij ruimte van mijn IDE :P

Sharen via teams is wel een dingetje ja, monitor delen gaat niet met 49", dan laat teams alleen een zwart vlak zien aan de andere kant. Venster kan wel, maar die moet wel een stuk kleiner worden.

't draait meestal ongeveer zo:
https://i.imgur.com/I3kgcHL.jpg
Same here, heb ook 2 schermen.
En het 2de scherm staat ook niet altijd aan, dus bijgevolg dus ook minder stroomverbruik. Enja dat is niet veel, maar als je 10-12u per dag een scherm opzet doe dat aan minstens 200 dagen per jaar, dan begint het wel op te lopen.
Tip2 reactie: Ik gebruik hier een pricewatch: Philips P-line 439P9H/00 Zwart en gebruik de FancyZones functionaliteit van Microsoft PowerToys om mijn scherm in 3 of zelfs meer vakken te zetten. Vooral bij werk waar je meerdere documenten open hebt is het prettig om in het midden een 'normaal' venster te hebben en aan de beide kanten ervan wat smallere vensters.
Je kan super veel verschillende layout's maken met veel tweaks. Zie ook deze uitleg
Windowstoets+pijltjes maakt het geheel al een stuk sneller om te bedienen. Zelf ook al jaren een Ultrawide in huis. Het enige waar ik nog naar op zoek ben in een betere monitor is een monitor die 2x zo hoog is als mijn huidge Alienware AW3418DW. Dus zeg maar 2x ultrawide boven elkaar (resolutie 6880x2880) . Een utopie voor nu gezien het aantal aan te sturen pixels. Maar qua beleving in games moet dit de next big thing zijn. Uiteraard met HDR, G-Sync, minimaal 120hz, IPS-paneel, <4ms en dan die hoge resolutie.
En voor meer opties heb je ook nog FancyZones, onderdeel van Microsoft PowerToys.
Hier kun je zelf 'zones' mee maken.

https://github.com/microsoft/PowerToys
Dank je! heb nu twee monitoren, maar Windows+pijltjes werkt heerlijk als ik over een week of wat mijn nieuwe ultrawide in huis heb!
Dus zeg maar 2x ultrawide boven elkaar (resolutie 6880x2880) .
2x zo groot, 68" dus, is dat niet wat teveel van het goede?
Ik heb het geprobeerd, maar ik vind twee losse schermen fijner. Een display manager met een ultra wide is een must. Met losse displays heb je dat niet. Heb je de ruimte dan drie schermen (3xQHD op 125%). Voordeel is dat je in het midden recht voor je uit kan kijken. Browser links, coding midden en de tools rechts. Ook webcam kan dan boven de middelste. Zorg wel voor een goed dock (liefst TB). Nog meer ruime en goedkoper. Ik heb de 25” Dell 2520. Ik vind 27” te groot. Monitor staat dan te ver weg. Ook is 4K lastiger/zwaarder aan te sturen.
Ik heb 2x dezelfde 25” Dell 2520. Staan samen op een monitor standaard op een bureau van 80cm diep, zoveel mogelijk naar achteren. Dan werkt 2x 25" prima voor mij, ben blij dat ik niet voor de 27" varianten heb gekozen. Laptop staat ernaast voor webcam en tools als mail en Jira.
Ook prettig aan meerdere beeldschermen: in Zoom makkelijk 1 scherm delen.
Dat vind ik tot zover het grootste nadeel van een (super) ultra wide, het delen van je scherm tijdens meetings. Nu moet ik telkens een apart venster delen, waardoor switchen tussen applicaties lastig is. Als ik een dag training moet geven dan zet ik de resolutie van de monitor naar een “normale” resolutie, zodat ik wel mijn hele scherm kan delen (dan ligt toch daar de focus op). Maar daar heb ik mij wel op verkeken.
Als het op werk aan komt vind ik het wel echt fijn. Het is aan het begin even wennen omdat ik altijd gewend was alles full screen te zetten. Maar zodra dat eruit is en je venster zo groot maakt als nodig is, is het enorm handig hoe efficiënt je het scherm kan in zetten.
Sommige ultra wides laten 2 input side by side toe. Waardoor je duurzaam monitor setup kan doen op een ultrawide. Voor Windows lijkt alles dan dubbel monitor. Zover de bezel er tussen
Ik heb zelf mijn ultrawide een beetje naar rechts en links van de monitor staat mijn laptop op een standaard. Daardoor zit het linker deel van de ultrawide recht voor me en daar heb ik dus ook mijn primaire window meestal staan. Werkt voor mij best goed, maar ik ben dan ook geen software ontwikkelaar (ook al zegt dat primaire scherm meestal SQL developer :+ ). Ik kom goed uit de voeten met de standaard Windows snap functie.
Is het zwaarder aansturen van een 4k scherm echt een probleem voor ontwikkelwerk?
Niet elke machine kan 2x 4k op 60Hz aan, laat staan 3x.
Het is meer dat het onpraktisch is i.v.m. beperkingen in de aansturing. Daarbij is het ook voor mijn werk volledige overkill. Met mijn ogen en werkzaamheden is QHD op 125% helemaal dikke prima. Overigens is 2xQHD al lastig aansturen. Met een standaard USB3 dock (zonder DisplayLink) lukt dat niet, tenzij je 1 monitor rechtstreeks gaat aansluiten. Ik heb een Thunderbolt dock en dan gaat het wel.
Hier een thunderbolt dock op een recente Thinkpad. 1x 42" 4k met links een 24" FHD in portrait. Stuk beter dan de 24" en 15" laptopmonitor. Laptop is clamshelled achter de 4k monitor gaan wonen en externe webcam (canon DSLR)/microfoon/headset in gebruik. Loopt als een trein.
Je bedoelt dat het lastig is vanaf een laptop, neem ik aan? Want zelfs een GT1030 van minder dan € 100 kan al makkelijk twee 4K monitoren aansturen.

Ik typ dit op een MacBook Pro uit 2013 – dus best een oud ding intussen – en die kan een 4K op 30 Hz 'erbij' doen, dus naast zijn eigen scherm van 1440 x 900, zonder haperen. En 1 x 4K is al meer pixels dan 2 x QHD.

Veel mensen hebben niet in de gaten dat er een enorm verschil is tussen QHD (2560x1440 = 3.686.400 pixels) en 4K (3840 x 2160 = 8.294.400). Kortom, dit heeft meer met fysieke schermgrootte en persoonlijke voorkeur te maken dan dat GPU's het niet bij kunnen houden of zo duur zijn, of dat schermen nou zo onbetaalbaar want een 4K scherm van 43 inch heb je al vanaf € 550 en daar kun je zo 10 jaar mee doen.
Met 2x QHD kan je al niet meer met een standaard USB3 dock zonder extra trucs (bijv. DisplayLink) de boel aansturen via een enkele kabel. Ik heb hier ook probleemloos 3x QHD draaien achter een 4.5 jaar oude Dell Precision 5510 met TB16 dock. De processing is niet zozeer het probleem, maar het is meer de beperkte bandbreedte van USB3 die het vaak lastig maakt. Als je alles rechtstreeks kan aansluiten, dan is het natuurlijk helemaal geen probleem. Maar ik heb graag één kabel voor power, netwerk, audio, displays, ...
Jazeker, ik heb de thuis de Philips 499P9H (48,8" 5120x1440) en bij een klant 2 x 27" schermen (2560x1440). De 27" schermen heb ik in een V gepositioneerd waar dus de binnenrand van de schermen recht voor mijn neus staat.

Voordelen widescreen is dat het scherm een geheel is en dat je een groot vlak hebt om daar vrij je windows te plaatsen. Hier is een goede tool wel noodzakelijk. Ik gebruik zelf nu WinDock (gratis, https://www.ivanyu.ca/windock/). Ik heb het scherm virtueel verticaal verdeeld over 3 of 5 delen.

De kromming bij een widescreen vind ik ook erg prettig.

Alternatieve tools die ik erg goed vind:

[Reactie gewijzigd door Lambert op 24 februari 2021 07:44]

Powertoys Fancyzones van Microsoft zelf vind ik persoonlijk een stuk krachtiger.
Ik heb op 1 february geupgrade van 2x 1080p naar een ultrawide montor (msi Optix). Ik ben daar uitermate tevreden van, breed genoeg dat je 2 windows naast elkaar kan zetten zonder dat je het gevoel hebt dat het te smal word (want het is maar 1720 pixels breed, ipv 1920 op een full hd monitor). Je moet je hoofd ook veel minder heen en weer bewegen tegenover 2 schermen.

Het grootste nadeel hieraan is het delen van mijn scherm met collegas, deze zitten vaak nog op 1080p, en op hun scherm is tekst dan te klein om te lezen.
Heel herkenbaar. Je kan er eventueel voor kiezen om enkel de applicatie te delen die gedeeld moet worden, als de tool dat ondersteunt. En anders is het zaak even wat in te zoomen wat tenminste in de meeste Office tools vrij simpel geïntegreerd is (CTRL+scrollen met muiswiel).

Ik heb ook een tijd op een 28" UltraWide gewerkt maar dat was eigenlijk waardeloos. Die 1080 verticale pixels doen het voelen alsof je door een brievenbus moet werken. Het is eigenlijk niet meer van deze tijd.
Als ik mijn 4k monitor in zijn geheel deel klagen de collega's ook. Meestal werkt een venster in een hoek duwen en die delen beter (ongeveer HD).
In mijn beperkte ervaring met een ultrawide biedt het geen voordeel boven twee schermen: de ruimte gebruikte ik enkel om meerdere vensters naast elkaar zichtbaar te hebben, dat kan ook met twee schermen. Een enkele keer gebruikte in intellij full screen om drie files naast elkaar open te hebben, maar ik heb dat daarna nooit meer gemist.

[Reactie gewijzigd door kiang op 23 februari 2021 07:56]

Ik doe ook nog wel wat (simpele) spelletjes en wat mediaconsumptie op de pc, naast een hoop thuiswerk, en ben toch maar voor een 27'' qhd monitor gegaan.. de 16/9 aspectratio is wel belangrijk en ik was bang dat ik snel geïrriteerd zou raken van een krom of langwerpig scherm.. die hebben wel voordelen maar ook nadelen.. (ik heb nu hetzelfde scherm als die lg die wordt aangeraden alleen dan van dell, die was laatst goedkoper..
Ik ga van 2 Dell 24" schermen naar 1 ultrawide, omdat dat ding op mijn eettafel staat, veel kabels en zooi wil je dan niet zodat 1 ultrawide met 1 USB C kabel voor stroom/data/beeld... dat ruimt op!
Ik heb hier een beugel met 2 schermen eraan, verschilt optisch niet zoveel van een groot scherm die aan een beugel hangt. De kabels zijn perfect weggewerkt en hub hangt onder mijn bureau. USB-kabel in mijn laptop prikken en klaar.. dus dat is voor mij geen issue.
Ik ben er wel over te spreken, zeker een upgrade over de 2 x 1080p die ik hiervoor had, en die de standaard is bij mij op kantoor. Een enkele ultrawide geeft je veel meer bruikbare verticale ruimte dan een dubbele 16:9 opstelling, wat ik persoonlijk erg fijn vind. Met meerdere 1080p monitoren ben ik doorgaans meer mijn hoofd heen en weer aan het bewegen dan ik zou willen, en meestal ook meer verticaal aan het scrollen dan ik zou willen.

Ik gebruik mijn laptop monitor er overigens nog naast voor dingen als teams, spotify/soundcloud/youtube, of soms een file manager, maar dit zijn dingen waar ik niet met grote regelmaat of langdurig naar hoef te kijken.

Ik moet wel zeggen dat windows niet geweldig is in het gebruik maken van een ultrawide. De mogelijkheid om hem in 3en te splitsen mist totaal, laat staan in 1/3+2/3, wat toch ook wel fijn zou zijn. Hopelijk dat microsoft hier in de komende paar jaar wat mee gaat doen.
Download het programma PowerToys. Is al een paar keer genoemd hier in de reacties. Voor Linux (iig gnome): gTile.
Hier staan er 2 (voor schrijven maar vergelijkbaar met programmeren) schermen in portrait mode. Dell P2210's (1050p) maar je hebt er veel meer aan als die zo staan dan naast elkaar.
Je maakt dan een 30" 5/4 scherm van wat wel handiger is dan een heel lang uitgerekt scherm.
Ik ben er niet tevreden van. Heb een 34” Dell, maar die is erg slecht voor mijn ogen merk ik. 2 schermen werkten naar mijn gevoel fijner
Waarom slecht voor je ogen?
Ik werkte ervoor jarenlang op 2 schermen: 1 breedbeeld en 1 oude 4:3, nooit noemenswaardige problemen mee gehad.
Ik merke van dag 1 last met mijn ogen met het ultrawide scherm. Mijn zicht is er echt slechter van geworden. Heb alle instellingen proberen aan te passen en zelfs dell zelf gecontacteerd (Indische "help"desk) maar geen oplossing voor gevonden.
edit: is trouwens een dell u3415w

[Reactie gewijzigd door rodolvo op 23 februari 2021 10:39]

Ik zou eerder denken aan de backlight. Als je van LCD+CCFL overstap naar een moderne LCD met LED backlight, kan ik me best voorstellen dat je daar last van krijg als je gevoelig blijk te zijn voor flikkering.

Maar in dit geval niet van toepassing gezien de U3415W via "DC-dimming" de backlight dimt.
Inderdaad voelde het scherm veel te fel toen ik overstapte naar een "modern" scherm, alsof ik droge ogen ervan kreeg. Zelfs met brightness op 0 nog te fel. Die DC-dimming is misschien een goede tip. F-lux helpt ook een beetje.
Bijzonder... Als je echt denkt dat het aan de monitor ligt, dan zou ik toch het geld voor 2 monitoren uitgeven en je Dell verkopen. Je zicht is toch echt meer waard dan de prijs van twee monitoren!
Ik gebruik het wel op een MacBook pro en ben echt heel tevreden. Ik gebruik echter nog steeds de Mac als tweede scherm voor videobellen, Jira, confluence e.d. terwijl ik doorwerk en Google op de ultrawide. Je raakt heel snel gewend waardoor het alsnog te klein gaat voelen, en terug naar een normaal scherm zit er denk ik niet meer in.
Zekers, met powerToys heb je een hele goede window manager en werkt het perfect voor mij.
Zeer zeker een aanrader, ook als je een Tweaker bent zonder Ultrawide.
Zitten leuke extra features in die je leven soms net wat makkelijker maakt, zoals een color picker of mass-renamer.
Link naar PowerToys
Je kunt ook Actual Multiple Monitors of Display Fusion gebruiken, dan kun je ook meteen op elk scherm een taakbalk met system tray neerzetten, overal een startmenu, overal een task switcher en je kunt inderdaad beheren waar schermen openen. Ook bv op het scherm waar je op dat moment de muis hebt voor apps die je niet vast wilt leggen.

Ik vind het jammer dat het allemaal nog geen onderdeel is van Windows. Juist op dit vlak zouden ze MacOS makkelijk kunnen verslaan
Ik ben er geen fan van, liever een 32 inch 4k scherm, uinteindelijk gewoon veel meer pixels om mee te werken, beter voor verticale layouts zoals code, en minder geld, en er passen er 2 van op je bureau.
Jazeker, hier een 34 inch ultrawide, en met powertoys en Stardock groupy werkt dat heerlijk. Soms even split screen soms even 75/25 via powertoys of gewoon lekker fullscreen.

Ik overweeg wel om er nog een monitor naast te zetten, maar dat komt vooral doordat je nu veel in video vergaderingen zit en het beeld dan vol raakt. Daar twijfel ik nog even over.
Ook was het voor mijn mede-videobellers even schrikken als ik mijn scherm deel, maar door daar een beetje slim in te zijn en met de zoom functie kom je daar ook wel uit.

Ik heb ook de windows startbalk aan de rechterkant nu. Dan kun je zo vanuit close naar windows start. En in de breedte heb je nu toch genoeg.
Vroeger had ik altijd twee losse schermen, sinds ongeveer een jaar heb ik een ultrawide (Philips 499P9H). Zelf vind ik het prettiger werken, met name omdat ik nu 3 applicatievensters "full screen" naast elkaar kan draaien, een venster is dan ~1700 pixels breed tov 1920 bij full-hd. Ik gebruik Microsoft Powertoys om mijn scherm op te delen en met hotkeys de vensters naar een plek te sturen. Het grootste nadeel is dat ik niet meer mijn scherm kan delen omdat de andere partij dat meestal niet kan lezen door de hoge resolutie en breedte van het scherm, maar ik los dat op door vensters te delen, dat is voor mij tot nu toe goed genoeg geweest.

Voor dit scherm specifiek zijn er nog andere voordelen (die ongetwijfeld ook in andere schermen zitten) zoals een webcam, een kvm-switch, en het aansluiten en opladen van mijn XPS15 met een usb-c-kabel. Een losse webcam en een docking station los kopen had mijn oplossing duurder gemaakt, als je toch nieuwe schermen koopt. Switchen tussen pc en laptop is nu ook supermakkelijk.

Kortom: het is geen wondermiddel, kent niet alleen voordelen, maar voor mij werkt het heel prettig.

[Reactie gewijzigd door ms.hamar op 23 februari 2021 08:49]

Werkt prima op 3440x1440. Je leert vanzelf de win+ pijltoets gebruiken om content snel op een kwart of helft van t scherm te zetten en anders gebruik je zoiets als Powertoys met custom zones. Verder heb je ook in de hoogte prima de ruimte. Ik heb wel de taakbalk naar de linkerkant verhuisd :)
Recent geswitched van laptop+1080p scherm naar laptop + Gigabyte G34WQC. Ik gebruik windows powertoys voor de zones op het scherm en werkt vrij goed. Tis wel eventjes wennen aan het begin natuurlijk.

Ik wacht nog op een dock zodat ik laptop dicht kan doen en 2 extra 1080p monitoren kan aansluiten. Heb die op een arm en deze komen naast mn ultrawide, verticaal of horizontaal is nog even uitproberen wanneer het eindelijk kan. Effectief heb ik dan 4 schermen, kijk er erg naar uit.
Vroeger wel eens een ultrawide 29 inch van LG geprobeerd. Ik kon er maar niet aan wennen, moest telkens voor het sluiten van een venster met mijn hoofd naar rechts draaien. Een display manager is dan een must, maar ook daar kon ik mijzelf niet in vinden.

Het voordeel van ultrawide is geen zwarte balken bij films en een breder gezichtshoek (POV) in games.

Momenteel heb ik 3x27inch waarvan 2 QHD en 1 FHD. Met een tafeldiepte van 88cm en schalen naar 125% is dit goed werkbaar. Middelste scherm staat iets dichterbij en heb ik vaak dynamische applicaties open staan, o.a. mijn ontwikkelomgeving. Het linkerscherm deel ik dan door 2 met de ene helft de webpagina en de andere helft debugger. Scherm rechts staat dan Spotify of Photoshop open en het scherm kan ik ook rechtop kantelen.

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen voorkeur en een omgeving waarin hij/zij zijn werkruimte kan inrichten. 27inch QHD wordt sweetspot genoemd, maar dit kan uit eigen ervaring ook zeggen voor 24inch FHD.

Noem me maar een mierenne*ker maar anno 2021 vind ik 60hz te langzaam op de pc. Met een hoge refresh rate beweegt de cursor vloeiender en flikkert minder, idem bij scrollen. Dit geeft voor mij een rustiger beeld voor mijn ogen en dus prettiger om te werken.
Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen voorkeuren
Gebruik al zeker 4 jaar een 3440x1440 LG als grafisch ontwerper. Nooit meer wat anders. Timelines, tientallen panelen binnen handbereik in PSD/IND/ILL... echt een timesaver, en dat allemaal op native resolutie. Werkt héérlijk vind ik.
Op de zaak heb ik een enkel giga 4k scherm (Ik denk 32 inch?). Dat werkt ook goed. Vergeet alleen dat de eindgebruiker waarschijnlijk een kleiner scherm zal hebben als je iets aan het maken bent.
Klopt, dat 'probleem' zie je bij veel webdesigners. Op mijn 34 inch mac zag het er prima uit, tja misschien toch handig als je een ouderwetse 24 inch iiyama er naast hebt hangen voor het ontwerpen. ;)
Werk zowel op Mac als Windows met mijn MSI ultrawide. Vind het heerlijk en heb geen last van het niet hebben van twee losse schermen. Heb er nog een verticale Dell U2515h naast hangen rechts ter ondersteuning
Ik zou je nou net adviseren om de hoogte in te gaan ipv de breedte. Probeer je scherm eens te draaien! Voor sommige ontwikkelaars is dit ultiem.
Ik heb de LG 43" aan m'n laptop hangen. Mijn oude Dell 30" staat er naast voor de 2e PC. Wil nooit meer terug naar kleiner. Voor mij heeft 1 scherm enorm veel voordelen. Wil je t toch anders: Je kunt 4 bronnen gelijk laten zien in full-HD.

Wide screen begrijp ik niet zo, erg onhandig als je met lappen tekst of code werkt want het ontbreekt aan verticaal oppervlak. Soms denk ik aan het kopen van een 2e 43" en dan beide verticaal zetten.....
Ik heb nu een ultrawide philips 499P scherm (5120x1440) en ik zou niet meer terug willen.

Zoals anderen aanhaalden is een display manager vrij essentieel.
Ik gebruik hiervoor windows powertoys. Hiermee heb ik mijn scherm in 30 verticale vakken ingedeeld. Door ctrl in te drukken kan ik mijn venster over meerdere vakken heen smeren.
Ik heb zelf een Odyssey G9, en werk onder linux (geen software dev). Het is een kwestie van gewenning en je zal je manier van werken er op moeten aanpassen.

Zo gebruik ik geen windows-achtige 'zwevende' vensters, maar tiling. Daarmee kan je veel sneller werken en dingen goed (naar smaak) inrichten.

Het is heel anders werken. Nu ik weer een paar keer op kantoor zit, erger ik mij aan die dikke rand in het midden van m'n gezichtsveld. Daar gebruik ik overigens Windows. Naar mijn ervaring gaat zo'n scherm niet lekker werken zonder externe tooling. Er is wel een tiling-WM voor windows icm autohotkey.
Het beste is in mijn mening 3 losse schermen. Met 2 schermen zit je altijd naar een rand te kijken. Zelf heb ik een 29 inch ultra wide in het midden met 24 inch schermen er naast. Het is soms handig omdat ik met de browser inspector of de vscode console geen ruimte aan de onderkant van het scherm kwijt raak, maar aan de zijkant. Ik zou niet adviseren zo'n giga ultra wide te kopen ter grote van bijna 3 schermen. Vele applicaties werken het beste fullscreen in Windows, dat ziet er soms al gek uit op een 29 inch ultrawide en voor code schrijven is een hoger scherm gewoon veel handiger. Voor vele vensters/panelen naast elkaar kan het praktisch zijn, met video editen is het bijvoorbeeld erg praktisch.

Hoop dat je wat hebt aan deze info!
Ik ben al meer dan 22 ontwikkelaar. Ik gebruik voornamelijk 1 scherm. Het 2de scherm staat de helft van de tijd zelfs niet aan. En ik snap soms wel dat je beide wilt vergelijke, maar dan heb je snap of gewoon effe ctrl+tab om te switchen tussen de 2, ok het is een actie meer. Maar 22 jaar geleden was het ook zo. Dikwijls doe ik zelfs niet meer de moeite om het 2de scherm aan te zetten. Je zal mij niet horen zeggen dat het niet handig kan zijn. Maar ik werk sinds 96-97 met linux en dan heb je gewoon virtual desktops meestal out of the box. Als je dat 1maal gewend bent, dan valt de noodzaak meestal weg. Ik heb 2x 27 inch dell uhds. En zijn perfecte schermen. Maar meestal is het 2de scherm in gebruik als er wat media staat te spelen als ik "braindead" dingen aan het doen ben
Dit heb ik identiek als ik een tweetal schermen gebruik! Dan hangt voor mij ook een beetje het tweede scherm er maar bij en gebruik ik die weinig tot niet. Sinds Windows ook virtual desktops heeft (ctrl+ win + pijltje links/rechts), werkt een enkel scherm beter dan twee, meestal ben je toch met een enkel fullscreen venster bezig. Althans, ik ben zelf meestal backend bezig. Tijdens frontend development is het soms wel handig.

Met drie schermen voel ik niet meer de behoefte om gebruik te maken van virtuele desktops en dan maak ik onbewust wel meer gebruik van de buitenste twee schermen. Ik kijk gewoon graag naar een enkel scherm, recht voor mij en op een juiste hoogte.

Bij mij ziet het er vaak zo uit:
scherm 1: Website resultaat,
scherm 2: VScode
scherm 3: database/documentatie/whatsapp/spotify/etc
Blij dat ik niet alleen ben. Ik doe "full stack" development, en dan nog gebruik ik dat 2 scherm bijna alleen maar voor media af te spelen.
geen software developer maar werkt ook met veel coderen (uni student)..
Persoonlijk past een 34 inch ultrawide net goed genoeg, maar niet veel meer dan dat.
Ik deel hem door 3en en heb dan slides in ene, stack-exchange in andere, en dan python vaak in de andere. Dat werkt perfect voor wat bootstrappen of simulaties. LG heeft redelijk fijne controls, bijv kan ik scherm door 2en delen en in ene helft weer door helft, dan valt er nog net genoeg te lezen. (screensplit app op LG).
Heb later een 2e scherm er toch bij gezet, echter is dat meer voor R en extra overview of de structure of een dataset of wanneer ik in matlab/python andere files etc moet inladen.
Samengevat: ligt aan je workflow en hoe erg je georganiseerd bent.
Ik al ~5 jaar 34" LG ultrawides en vind ze geweldig. Ik heb er meestal wel nog een extra scherm naast. Momenteel heb ik 2 34" Ultrawides en een 24" touchscreen waarbij een 34"-er aan een NUC hangt, en de andere + 24" touchscreen aan de hoofd PC. Ik zet meestal de low-interaction dingen op het extra scherm en voor de rest gebruik ik de 34". Het is de eerste tijd heel even wennen; je zult nooit meer schermen maximaliseren, maar zo groot maken als je nodig hebt; daarbij ga je merken dat de automatische zones in Windows veel helpen met het fijn werken (resize naar bovenrand om volledige hoogte te krijgen, etc). Heb zitten denken over een 40-42" 16:10 scherm (alle kandidaten vielen af na wat onderzoek) en was net te vroeg om de 49" te kopen, anders had ik waarschijnlijk de 49" van Samsung een keer geprobeerd, maar ben erg tevreden met mijn nu 2 34" Ultra wides.
Ik heb thuis indertijd 2 16:9 schermen ingewisseld voor een 34" 21:9 (Dell U3415W). Neemt minder plaats in, ziet er mooier uit en is ook beter geschikt voor gaming.

Ik gebruik geen window managers omdat diegene die ik toen getest had de workspace in vlakken verdeelt en als je dan iets simpels als een calculator versleept, snapt die plots naar dat vak en resized naar 1/4e van je scherm. Hatelijk... Daarom heb ik een AutoHotkey script gemaakt dat met Win+Num1-9 vensters resized & snapped naar 25/33/50/66% links/midden/rechts.
Een iets oudere versie van het script staat hier nog: https://gathering.tweaker...message/46925065#46925065

However, op het werk, waar ik nu al bijna een jaar niet meer geweest ben, heb ik 2x 24" 16:9 en een 19" 4:3 afdanker in portrait. 2x16:9 biedt nog altijd meer screen real estate dan 1x21:9 en ik gebruik het portrait scherm eigenlijk heel veel.

Daarom heb ik uiteindelijk besloten thuis een dubbele monitor arm te kopen en toch terug een 2e scherm met vergelijkbare pixeldichtheid ernaast te hangen (Dell U2518D, 25" 1440p), in portrait stand. De meeste websites, documenten & code zijn eigenlijk allemaal in de hoogte gericht, en er gaat sowieso toch niets boven bv gemakkelijk een youtube naar je 2e scherm snappen en verder werken op je hoofdscherm...

Best of both worlds nu :)

https://u.pcloud.link/pub...2wnW6aNu4k1oQYhfCpzePstzy
Ik heb al jaren een ultrawide. Begonnen met 21:9 2560*1080 met nog een 27 inch scherm ernaast. Tegewenwoordig een enkele 34 inch 3440x1440. Echt een verademing. Voordelen zitten vooral bij code compare en bij software met timelines als premiere pro en eigenlijk alles met veel UI werk. Voor gaming is de immersie ook geweldig.

Toch denk dat ik er na een jaar toch weer een scherm naast ga zetten. Ik probeer al een tijdje te werken met de windows virtual desktops ter vervanging van de tweede monitor. Maar na een reboot ben ik die indeling vaak weer kwijt. Daarnaast komt je toch altijd weer net die ene applicatie tegen die alleen fullscreen werkt (kan ook iets simpels zijn als NLZiet, youtube). Deze week in GTA5 gedisconnect omdat ik weer net langer dan 60 seconde alt-tab bent om een guide te lezen. Dan mis toch het fysieke tweede scherm.
Al kan ik mezelf (nog) geen echte software ontwikkelaar noemen, ik heb vind het heerlijk om zo veel schermruimte te hebben. Ik had eerst een 29"(full hd) model met een full hd monitor verticaal ernaast, maar omdat de 29" inch heel erg begon te ghosten heb ik een 34"(1440p) lc-power ultrawide gekocht, en nu "hangt" (hij staat met de onderkant op het bureau) de 29" er verticaal naast, waar ik dan documenten op open heb staan terwijl ik op mn hoofdscherm mn ide open heb met 3 vensters.

Enige probleem: je kan geen screenshots meer via discord versturen omdat ze boven de 8mb zijn(maar ja, dat doe ik mezelf aan)
Individuele schermen; ze vervullen allemaal andere rol
- main: 144hz scherm
- dev/browse: portrait(!) verticaal meer ruimte is ideaal voor code en websites
- support: terminals/muziek etc

Mijn beste upgrade is nog een 144hz scherm; dat heb ik liever dan een (ultra)wide,4K,oled etc. Het voelt beetje als eerste keer ssd in je desktop
Ik ben ook aan het orienteren op een nieuwe gamingmonitor, precies met de eisen zoals gesteld in deze BBG en ik vraag me af waarom ik de ASUS ROG Swift PG329Q niet zie staan in deze test?
Ik mis dan weer de pricewatch: Dell S2721DGFA Zwart die wordt op youtube sinds kort overal als ''beste'' monitor genoemd. Teveel keus in dat segment denk ik..
Ik heb deze monitor sinds 2 weken en hij is echt geweldig, kan hem iedereen aanraden, het 10 bit paneel maakt het af kwa kleurbereik
Ja, ik ook nu sinds een paar weken. Super blij mee.

[Reactie gewijzigd door spartacusNLD op 24 februari 2021 12:07]

In hoeverre is hij verschillend van de DFG? Zoals in de tests hierboven en mijn eigen ervaringen is de over/undershoot van de DFG echt verschrikkelijk (blurry bij snelle beweging), wellicht dat de A dit beter doet? cc @olovv100 Hebben jullie last van ghosting/motion blur oid?
Hier heb ik zelf ook onderzoek naar gedaan, de DFGA is de verbeterde versie met nieuwe firmware die van deze problemen is verlost. Ikzelf heb tot nu toe ook geen enkel probleem ervaren met ghosting of motion blur. Ook schijn je bij de DGFA modellen minder afhankelijk te zijn van de paneel loterij, die van mij bij Sicomputers gekocht en ik zie amper backlight bleed.
Tof, thanks voor de reactie. Heb je toevallig een bron ook? Misschien kan ik Dell mailen over dit euvel om 'm om te wisselen anders.
@Mday Daar gaat Dell waarschijnlijk niet moeilijk om doen. Hun support is echt goed.
Ik sluit me daarbij aan bij het verhaal van @olovv100. Geen problemen bij mijn model. En echt opvallend weinig backlight bleed. Gekocht ook bij SiComputers.
en dan verwacht je toch een Benq dp3200 in het rijtje. die als ultimate werd uitgeroepen op hardwareinfo en ook hier hoog scoorde. maar in de lijst staat geen monitor die voldoet, of de beste, is voor mijn werk. 10bit 4k monitor met hoge kleur echtheid.
Ik heb het even nagezocht en de PD3200U is langer dan 3 jaar geleden getest, vandaar dat hij nu niet in de lijst opduikt. Daar staat nu overigens wel LG Ergo 32UN880 die voor je doeleinden zou kunnen voldoen. Die beschikt over een 10bit-paneel en hoewel de kleurnauwkeurigheid standaard niet heel goed is, kun je dat middels hardwarekalibratie rechttrekken. Dat wil je denk ik sowieso als je echt hoge eisen stelt aan de kleurechtheid.

Doel van deze BBG was om schermen te vinden die voor de meeste mensen interessant zijn, zoals in de inleiding beschreven, vandaar dat ik wat minder de nadruk heb gelegd op kleurechtheid/professioneel gebruik. Dit lijkt me typisch een categorie om een keer in een uitgebreidere roundup mee te nemen. Zet ik op de lijst.
Lijkt me een mooi plan. Zeker nu thuiswerken de nieuwe norm is en ik maar plek heb voor één monitor is veelzijdigheid voor mij belangrijk. Professioneel gebruik mag best meewegen, en dan hoef je niet meteen de diepte in te gaan, maar ernaast als optie met een kanttekening is al een fijne toevoeging. Bedankt voor de reactie.
ik denk ook dat de hoofddoelgroep van tweakers ook is gamers en minder thuiswerkers.
valt me al langer op dat prijs in bgg leidend is en content creators, photo shoppers of premiere gebruikers niet echt of echt niet hun content vinden op tweakers. het bedienen van de grootste groep begrijp ik wel vanuit commercieel perspectief.
Omdat dat echt wel een niche markt is, kleurechtheid moet je naar professionele monitors gaan niet gaming wat deze zijn.
zeg dan niet "beste monitor" maar benoem het doel wat je voor ogen hebt met deze test het doel is antwoord vinden op de vraag, en die vraag vind ik niet terug. voor mijn doel zijn het dus geen " beste koops".
Er zijn tientallen verschillende use cases ze hebben de meeste voorkomen voor de doorsnee gebruiker van tweakers genomen wat logisch is. Een 10 bit 4K monitor voor professionele foto bewerking is maar voor handvol gebruikers zinvol, als er daar al enige keuze is qua monitors want veel worden er zo niet gemaakt.

Wat ik mis in deze is grootere schermen, dat is wel iets wat door veel tweakers gebruikt zal worden en mist hier compleet.
daarom,

Vraag, doel
Onderzoek/afweging
conclusie/lijst met adviezen.

nu lijkt het een snelle grijp lijst om een artikel te hebben, komt lui over en sluit niet aan op eerdere onderzoeken. maar dat is mijn mening.

10bit is niet alleen voor professionele gebruikers. hobbyisten die leuk bezig willen zijn, content creators en het is betaalbaar. DP3200 is maar 700 euro voor een 4k, 10bit scherm met goeie kleuren.
Dergelijke schermen beginnen op 300 euro dan is meer dan het dubbele voor dat extra wel redelijk fors. Je kan dat zien aan de reviews dat het louter voor die groep gaat.

Zoals ik al zei: wteakers kan echt niet voor elke use case een vergelijking maken dan ben je maanden bezig aan 1 artikel en zal je er nog missen.
als je een antwoord geeft op een niet gestelde vraag, dan is het antwoord irrelevant. dat gebeurt in dit artikel.
Ik mis de kleurechtheid ook in het verhaal. Prima dat er nadruk gelegd wordt op gaming en budget maar fotografie en videografie hebben veel belang bij kleurechtheid. Een gemis dat hopelijk de volgende keer wel meegenomen wordt.
Overigens ben ik een maand of vier geleden op de benq dp3200 uitgekomen als opvolger van de dell u2711.
ik heb een dell u3011 en kijk nu naar opties met 10bit. ik heb mijn oog op de DP3200 en kan niet goed achterhalen wat nu de toegevoegde waarde is van de DP3220 tov de 3200. is het werkelijk zoveel geld meer waard. en dan is er nog de SW321c. als ik naar de stats kijk wordt ik er niet warm van. eizo te duur.

dus mijn vraag, wat is je oprechte mening over de betaalbaar geworden DP3200 na 4 maanden gebruik ? aanrader of meh!!
Ik ben er zeer tevreden mee, goede stap vooruit van mijn Dell U2711, maar ik heb de 10bit functionaliteit nog niet goed kunnen testen omdat m'n camera gesneuveld is. Fijn is in ieder geval de remote control waarbij je snel kan wisselen tussen settings, als je dat veel doet. Verder een netjes geijkt rapport erbij, al met al betere indruk dan de dell. (maar goed dat was ook een andere tijd en een ander bakbeest). Iets minder fijn is dat de monitor voet geen hoogte instelling toe laat.
Meerprijs of dat iets waard is, is verder wel persoonlijk. Ik had de meerprijs voor de alternatieven die je noemt in ieder geval niet over.