€ 599,- bij Amazon.nl Marketplace

LG UltraGear 34GN850-B Zwart Review

5 juni 2020, laatste update op 9 september 2020, 8.905 views Rapporteer

Wat heerlijk om weer terug te zijn bij een UltraWide (21:9) beeldscherm!

Pluspunten

• UltraWide
  • G-Sync en FreeSync support
  • 144Hz (160Hz overclock)
  • HDR
  • (Nano)IPS

Minpunten

• Lichte backlight bleed in de onderste hoeken
  • Max. 400nits is wat beperkt voor echt goed HDR

(Disclaimer: dit is niet zozeer een technische review, maar meer een vanuit eigen ervaring, oftewel een subjectieve beoordeling)
Ik heb in het verleden al eerder UltraWide schermen gehad van LG waaronder een met een wat lagere resolutie (2560x1080) dan deze, maar ook een met hetzelfde formaat en resolutie.
Helaas waren dit een beetje de eerste generatie UltraWide's en daarbij ontbrak het aan zaken als hoge refreshrate en lage response tijden waardoor gamen alleen maar interessant was door de beeldverhouding, maar voor de rest redelijk waardeloos. Uiteraard voor productieve toepassingen had het wat praktische voordelen.

Maar het gaat hier nu over de LG 34GN850-B, dit is eindelijk een scherm die alle wensen en eisen die ik heb wilde ik weer teruggaan naar een UltraWide in vervulling brengt:
  • G-Sync Compatible/FreeSync (voor mij het eerste met name)
  • Hoge refreshrate
  • Lage response tijd
  • Lage inputlag
  • HDR (10bit) support (met oog op toekomstige games, maar ook video)
  • Goede kleur reproductie (IPS of vergelijkbaar type panel)
Randzaken zoals bediening en aansluitmogelijkheden zitten ook goed met dit scherm.
Ik kom van een Asus PG279Q monitor en die had alles behalve het UltraWide formaat en HDR support. Ook de bediening van het menu met een soort mini 'joystickje' achter op het scherm vond ik erg slim en handig werken. Dit wordt/werd ook wel als positief punt gezien bij de gaming schermen van Asus.
Ditzelfde soort 'joystickje' wordt ook gebruikt op deze LG en is ook de enige aanwezige knop. De bediening werkt erg snel en gemakkelijk en het menu zit ook duidelijk en overzichtelijk genoeg in elkaar.
Dit scherm heeft daarnaast ook meer aansluitingen (oké 1 meer) dan de Asus: 1x DP 1.4 en 2x HDMI 2.0.

Op basis van de ervaring tot nu toe kan ik wel concluderen dat al mijn wensen vervuld zijn en de kleurweergave ook weer een klasse beter is dan wat ik tot nu toe gewend ben, dit zal vast te maken hebben met de HDR ondersteuning welke ook aanstaat in Windows alsmede het NanoIPS (marketingnaam LG) panel. Dit laatste zou zover ik weet enigszins vergelijkbaar moeten zijn met QLED van Samsung en zorgen dat doormiddel van een soort filter op de backlight (leds) bepaalde kleuren uit het lichtspectrum gefilterd worden om zodoende een groter kleurenbereik te behalen. Dit is nodig om ook HDR te kunnen weergeven en ik moet zeggen dat dit een best goed resultaat oplevert. In vergelijking met mijn OLED TV (enige zinvolle referentie) is de kleurreproductie en zwart weergave voor een in de basis LCD scherm niet slecht en beter dan het gemiddelde IPS panel waar ik tot nu toe ervaring mee heb gehad.

Er is wel in de onderste twee hoeken lichte backlight bleeding, maar dat is eigenlijk niet heel storend en door de juiste houding en positie van het scherm ook voor een groot deel te beperken. Ik heb dit in het verleden vele malen erger gezien, met name ook bij de UltraWide's en dan is dit gewoon zeer goed. Vooral LG heeft daar niet altijd een beste naam in gehad, maar het lijkt erop dat ze de QC wat beter op orde hebben. Nu is dit natuurlijk maar 1 scherm die ik onder handen heb gehad van deze serie, maar ik lees er voor zover er reviews te vinden zijn goede berichten over.

De ervaring met games is geweldig en dankzij UltraWide voor mij een meer immersive ervaring. Door de hoge en variabele (G-Sync) refreshrate is het een zeer fijne game ervaring zo.
Overigens is een ander aantrekkelijk aspect het feit dat de resolutie van dit scherm tussen UHD (4K) en QHD in zit wat voor de benodigde performance van een videokaart een voordeel kan zijn. Je hoeft namelijk niet gelijk een top of the line videokaart te hebben om games met een beetje redelijke framerate te kunnen spelen.
Stap je dus (net als ik) over van QHD naar UWQHD dan zal de performance impact niet gigantisch zijn. Uiteraard zal je nog steeds een behoorlijk videokaart nodig hebben wil je een hoge framerate blijven halen.

Qua productiviteit is dit voor mij ook wel prettiger (nu ik meer thuiswerk) en hoef ik ook geen dubbele monitor te hebben. Het is goed te doen door gewoon twee vensters naast elkaar te gebruiken en op deze manier snel te schakelen tussen werkzaamheden in verschillende applicaties.

Het scherm heeft gelukkig een VESA mount en is niet enorm zwaar, ik heb geen aanpassingen hoeven doen aan mijn monitor arm bij de overstap van het 27" Asus scherm naar deze.
De bezels van het scherm zijn niet heel groot, maar wel aanwezig. Ik vind het persoonlijk niet storend, maar esthetisch zou dit tegenwoordig toch wel beter moeten kunnen.

De prijs op dit moment beoordelen is wat lastig aangezien de schermen blijkbaar slecht leverbaar zijn (op moment van schrijven), maar indien de prijs zo tussen de 800 á 900 euro zit denk ik dat dit geen slechte deal is, eronder zou zelfs geweldig zijn.

Tot zover mijn ervaringen met deze monitor, ik kan het scherm absoluut aanraden en ik denk dat dit ook wel het ideale allround scherm is die eigenlijk op alle vlakken goed tot zeer goed presteert. Voor de rest is het vooral een persoonlijke keuze.

Heb jij ook een LG UltraGear 34GN850-B Zwart?

Bij welke winkel heb jij dit scherm aangeschaft?
Informatique, maar was niet direct leverbaar op dat moment. Toch ontving ik het scherm binnen 3 dagen. Daarna is Informatique met dit scherm verdwenen uit de Pricewatch.
Ik merk bij mijn scherm (lg34gn850) dat bij bewegende beelden dat niet elke sub-pixel even snel lijkt te zijn. Vooral bij oranje/bruine tinten. Ook met overdrive op off merk ik het. Delen van het scherm met deze kleuren lijken dan ineens van lagere resolutie omdat je dan ineens de individuele pixels kan onderscheiden. Bij stilstaand beeld is alles heel scherp.

Het is ook bij het bekijken van filmpjes. Ik heb dat bij mijn vorige lg ultrawide 1440 60hz niet.

Moeilijk uit te leggen dus, wellicht heb jij het ook opgemerkt?
Kan niet zeggen dat me iets vreemds is opgevallen hiermee, maar misschien kun je verwijzen naar een goed voorbeeld filmpje en welke scherm settings je gebruikt. Alleen daarmee kan ik mogelijk jouw ervaring reproduceren.

Dit is wat ik heb gevonden

Wanneer ik trouwens de monitor op 100hz zet, is dit artifact niet meer te zien.

[Reactie gewijzigd door Ruben1123 op 23 juli 2024 16:39]

Ben je hier nog meer te weten over gekomen? Heeft elk paneel hiervan last of verschilt het tussen exemplaren? Ik zie hier gek genoeg niks van terug in de rtings review.
Eigenlijk betwijfel ik of het wel een vergelijkbaar probleem is.

Er dient ook rekening gehouden te worden met het feit dat de Asus uit de link een monitor uit 2014 is met een TN panel.

Misschien heeft het er iets van weg door de ervaring die Ruben hiermee heeft, maar zonder referentie monitor (zonder dit probleem) en testmateriaal om het goed zichtbaar te maken is het voor mij ook bijzonder moeilijk om hier wat van te zeggen.
Mogelijk heeft Ruben een slecht exemplaar panel? Dat is niet onmogelijk bij LG, ik heb ook slechte monitoren van ze gehad al was dat meer zaken als backlight bleeding of ernstige IPS glow.

Ik ervaar tot op heden in ieder geval geen vreemde dingen en ben toch wel redelijk gevoelig voor storende visuele effecten.
Goed om te horen, bedankt voor je reactie!
Hi,
klein vraagje over de tint wit. Hoe is deze? Ik heb de LG UltraGear 34GK950F, de voorloper if you will, een paar keer gezieb en bij dit scherm was wit meer creme wit / "gelig". Kan ook een slechte calibratie zijn, maar zeer hinderlijk. Ik wil dit scherm graag hebben, maar wit moet wel wit zijn natuurlijk ;)
Zover ik het momenteel ervaar (Tweakers site heeft ook wel wat wit waaronder het reactie gedeelte) en net ook nog eens even heb getest met verschillende kleuren is wit toch wel erg wit en duidelijk te onderscheiden van andere witachtige tinten.

Nu staat mijn scherm sowieso op HDR stand in Windows met het Gamer1 profiel (geeft naar mijn idee de beste weergave) en de helderheid op 100% (is default setting). Ik heb er verder niks aan gekalibreerd, mede omdat de weergave en kleurechtheid out-of-the-box op deze stand al vrij goed is.

De hoek waarmee je naar het scherm kijkt en de curve zorgen hier en daar weleens voor een lichte verkleuring dat neigt tussen blauwig en gelig, maar in hele lichte mate. Volgens mij is dat wel een beetje IPS eigen, maar ik vind het niet storend op dit scherm. Kan me wel voorstellen dat het met statisch beeld veel sneller opvalt dan met bewegende beelden zoals video of games.

Het dient dan ook wel gezegd te worden dat het scherm op de gamer gericht is, maar dat mag wel duidelijk zijn. Als all-round scherm bevalt het mij in ieder geval erg goed tot nu toe.
Dank voor je reactie. Helder verhaal. Eens kijken of ik twijfel kan wegnemen bij mezelf ;)
Ik denk dat je gerust het 'risico' kan nemen. Het scherm kan in mijn beleving eigenlijk niet tot een slechte ervaring leiden tenzij je de pech hebt van een 'maandagochtend' model. Daar is dan weer garantie voor uitgevonden en de koop op afstand regelgeving.

Tenslotte kun je lastig oordelen zonder het zelf eerst te hebben ervaren. :Y)
Hoi,
Dank voor de review! Deze monitor staat bovenaan mijn wensenlijstje.
Ik heb een vraag mbt de vesa Mount ; ik wil deze monitor aan mijn simrig gaan hangen (https://sim-lab.eu/shop/p...creen-holder-448#attr=366) en lees dat de 100 x 100 vesa mount vaak niet goed aansluit. Is er een 'verlengstuk' adapter-achtig iets van LG te koop hiervoor? Zou voor mij wel een dealbreaker zijn.
Hoi Jorgen,

Mijn scherm hangt aan een Ergotron mount met daaraan al een standaard 75mm naar 100mm VESA bracket en dat past perfect, de 100x100mm mount is dus niet een probleem in dit geval.

De mount ligt wel iets verzonken in de monitor, dus dat maakt het met jouw bracket van 200x200mm al wat lastiger. Daarnaast zit je ook nog met de aansluitingen op de monitor die vlak naast deze mount zitten, dus jouw bracket zou deze aansluitingen overlappen. Dat zal in ieder geval ten grondslag liggen aan de problemen die je leest vermoed ik.

Een soort VESA 100x100 verlengstuk vinden zodat je eigen mount wat verder naar buiten komt te staan is een uitdaging heb ik na een zoek poging al geconstateerd. Ik kan je daar dus niet direct een oplossing voor geven. Je kan LG bellen met deze vraag, misschien dat ze een suggestie hebben.
Bedankt voor je review. Sinds kort heb ik deze monitor ook. Echter wanneer ik HDR in windows inschakel worden de kleuren een stuk doffer. Rood een stuk minder rood vooral. Ervaring hiermee?

Daarnaast kan ik 10bit niet inschakelen zodra ik op 160hz zit (via Nvidia) maar wel als ik het op 144Hz heb ingesteld. Hoe zitten de instellingen bij jou?
Hoi samety,

Graag gedaan! Wat mij opviel bij het omschakelen is dat zodra je HDR aanzet het Game Mode profiel in de monitor standaard op Gamer 1 staat er onderin een aantal opties niet meer beschikbaar zijn. Schakel je HDR uit dan staat het profiel ook op Gamer 1 en zijn de kleuren zoals je zegt ook veel helderder/feller. Je kunt daarentegen nu wel onderaan bij Game Mode sRGB kiezen en deze lijkt qua kleurweergave zeer sterk op het Gamer 1 profiel met HDR aan.
Met HDR aan wordt standaard de helderheid van het scherm wel wat hoger.

Persoonlijk vind ik de kleurweergave met HDR aan en Gamer 1 profiel wel de meest realistische weergave geven. Voor mijn gevoel 'klopt' deze ook het meest, maar ik heb geen kalibratie tools om te meten of het ook de meest accurate kleurweergave is.

Voor wat betreft 160Hz en 10 bit op de native resolutie van dit scherm loop je tegen de beperking van DisplayPort 1.4 aan waardoor hij terugvalt naar 8 bit wat net binnen de specs zit.
DP1.4 heeft een max data rate van 25,92Gbit/s waarbij 3440x1440, 10bit en 144Hz op een data rate van 25,68Gbit/s uitkomt. Bij 160Hz wordt dit 28,53Gbit/s. Zie ook deze calculator.
Ik kan je niet zo zeggen wat de betere optie hierin is, of 10 bit 144Hz of 8bit 160Hz. Mogelijk bij gaming is de tweede optie beter.

Overigens kun je bij 160Hz HDR nog wel aanzetten en dan denk je misschien HDR is standaard toch 10bit kleuren, maar als je goed kijkt in Windows staat er "8-bit met rastering" oftewel in het Engels: "8-bit with dithering". Het is een 'truuk' om toch HDR weergave te doen met een 8bit kleurruimte. Daarover vind je hier iets meer info.

Ik denk dat een en ander verduidelijkt en anders ben ik er wel wijzer van geworden... ;)
Bedankt voor je reactie, hier heb ik wat aan. Ik ga uitgebreid experimenteren. Ik zelf heb een calibratie uitgevoerd met een spyderx Pro. Volgens de colorimeter miste mijn paneel veel groen. Heb dus uiteindelijk de rgb aangepast naar:

brightness: 27
contrast: 72
gamma: mode 2
R/G/B: red 44 green 48 blue: 46

Echter vind ik de kleuren nu doffer, miss moet ik er aan wennen, maar is een stuk kouder :( Hoe zitten de instellingen bij jou?
In mijn huidige instellingen met HDR aan en het Gamer1 profiel kan ik de kleuren en het contrast niet aanpassen in de monitor. De helderheid/brightness staat meestal op 100 als ik ga gamen en op 50 als ik werk aangezien dat wat rustiger voor de ogen is.

De kleuren zijn voor mijn gevoel accuraat en prettig qua weergave, maar zoals gezegd kan ik niet oordelen of de weergave werkelijk accuraat is.

Ik vind wel dat dit scherm een behoorlijk goede 'out-of-the-box' ervaring geeft voor all-round gebruik.

Verder is het ook heel persoonlijk, dat blijkt denk ik wel uit je eigen ervaring nu. Misschien zie je nu juist de weergave zoals het moet zijn en was je gewend aan een hele verkeerde representatie van kleuren van je oude monitor...?