Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

De smartphones van 2017 en 2018

Vaarwel framedrops en hallo e-sims

27-12-2017 • 06:00

172

Multipage-opmaak

Inleiding

Het zijn samengebalde knooppunten van innovatie. Het is makkelijk om smartphones alleen onderling te vergelijken en te vergeten wat voor wondertjes van technologie het zijn. De complexiteit om zoveel verbindingen en sensoren in een apparaat te stoppen, met een accu die groot genoeg is om het in veel gevallen een dag uit te houden, is ongelofelijk. En dan zwijgen we nog over de moeilijkheidsgraad van de massaproductie van miljoenen smartphones met materialen als metaal en glas. Als je dertig jaar terug in de tijd zou gaan en je zou uitleggen waar mobiele technologie anno 2017 staat, is de kans groot dat je in een tehuis zou eindigen, naast mensen die denken dat ze Napoleon Bonaparte of Julius Caesar zijn. Het idee dat je zoveel kunt doen met een relatief klein apparaatje was toen ware sciencefiction.

De mens went aan alles, dus ook aan de kwaliteit en veelzijdigheid van deze apparaatjes. Op Tweakers kijken we met achtergrondverhalen als dit naar de grote lijnen en de trends in de smartphonemarkt, en in reviews gaan we in op de relatief kleine verschillen tussen de smartphones die op dat moment met elkaar concurreren. Dit verhaal gaat over beide. We kijken terug op de trends van 2017 en je kunt bovendien in een oogopslag zien hoe telefoons het deden in ons testlab dit jaar. Ook kijken we vooruit naar wat smartphones in 2018 gaan brengen; wat kunnen telefoons volgend jaar wat ze nu nog niet kunnen?

Terugblik: de voorspellingen van vorig jaar

Voordat we vooruitkijken naar volgend jaar, blikken we eerst even terug op de voorspellingen van afgelopen jaar. Hebben de trends die we vorig jaar signaleerden, zich doorgezet of is het een beetje blijven steken?

Betere accuduur

We constateerden vorig jaar dat accu's in telefoons een hogere capaciteit kregen, terwijl socs zuiniger werden, een combinatie die ertoe zou moeten leiden dat de accuduur beter werd. Nu zegt capaciteit niet alles, dus hebben we de resultaten van onze browsetest erbij gepakt.

Het valt meteen op dat het gemiddelde resultaat van de browsetest met drie kwartier omhoog is gegaan, van 8 uur en 13 minuten naar bijna 9 uur. Dat is een stijging van meer dan negen procent en dat is heel behoorlijk. Er zijn vooral minder telefoons met een matige accuduur. De General Mobile GM6d kwam tot 5 uur en 20 minuten en bungelt daarmee onderaan. Alle andere telefoons hielden het minstens 6 uur vol. Vorig jaar waren er drie telefoons die onder de 6 uur bleven steken.

Waarin een kleine telefoon groot kan zijn. De XZ1 Compact van Sony was een van de smartphones met de langste adem van dit jaar.

Dubbele camera's

De dubbele camera's maakten een comeback in 2016, nadat we eerder al modellen zagen in 2011 en 2014. Het was in 2017, zeker bij duurdere telefoons, een heel gewoon verschijnsel. De populairste implementatie is die van een reguliere camera en eentje met telelens, om het blurren van de achtergrond bij portretten mogelijk te maken of voor een vorm van optisch zoomen. Onder meer de iPhone-modellen, Samsung Galaxy Note 8, Asus Zenfone Zoom S en Xiaomi Mi 6 maken gebruik van deze implementatie. De OnePlus 5 deed ook een poging, maar de brandpunten daarvan verschilden niet genoeg om de belofte waar te maken en de 'telelens' verdween bij de OnePlus 5T.

Nog altijd zien we verschillende interpretaties van het concept van een dubbele camera. Huawei en Nokia gebruiken een monochrome sensor en dezelfde brandpuntsafstand voor de secundaire camera. LG houdt vooralsnog vast aan zijn groothoeklens. We zagen ook een, soort van, nieuwe variant verschijnen. Daarbij heeft de secundaire camera een lagere resolutie en is hij alleen in gebruik om diepte-informatie vast te leggen. Onder meer de Samsung Galaxy C8 en diverse Chinese smartphones gebruiken deze set-up. HTC was met de One M8 uit 2014 de eerste hiermee.

Modules op telefoons

In 2016 braken modules op telefoons door en in 2017 zagen we die nog steeds. Moto is doorgegaan met zijn Mods en presenteerde dit jaar veel nieuwe opties. Fairphone presenteerde een nieuwe cameramodule voor de Fairphone 2.

Het was niet allemaal goed nieuws; LG stopte met zijn Friends-systeem van de G5, dat minder goed werkte dan de andere oplossingen. De nieuwe fabrikant Essential van Android-oprichter Andy Rubin kwam met de PH-1, die twee pinnetjes op de achterkant heeft om modules op te klikken. Tot nu toe is er alleen een 360-gradencamera beschikbaar.

Weg met de bezels

De trend die zich het meest heeft doorgezet, is die van het verminderen van de bezels. Dat gebeurde vooral aan de boven- en onderkant van het scherm. Het verliep in combinatie met twee andere trends: het langer maken van schermen en het verdwijnen van de vingerafdrukscanner van de voorkant van telefoons. De langere schermen hebben tot gevolg dat er meer scherm past in toestellen met dezelfde breedte. De combinatie met het verminderen van de ruimte die nodig is boven- en onder het scherm, leidt er bovendien toe dat huidige 6"-telefoons weinig groter zijn dan 5,5"-telefoons van een jaar geleden.

De eerste telefoons van deze nieuwe generatie waren de Xiaomi Mi Mix van 2016, en dit jaar de LG G6 en Samsung Galaxy S8. Daarna bleef het even stil, maar in het najaar verschenen er ineens veel modellen: de iPhone X bijvoorbeeld, maar ook de Huawei Mate 10 Pro, Google Pixel 2 XL, LG V30, Xiaomi Mi Mix 2 en HTC U11+. Wat daarbij opvalt, is dat de verlengde schermen allemaal 5,7" of groter zijn, bij een verhouding van 18:9 tot 19,5:9. Langere schermen met kleinere diagonalen, zeg maar de verlengde versies van 5"-telefoons, die zijn er nog nauwelijks: alleen de LG Q6 heeft zo'n display.

Weg met de 3,5mm-jack?

Er waren altijd al telefoons zonder 3,5mm-aansluiting, maar nadat Apple hem weghaalde in de iPhone 7-serie, waren veel mensen bang dat andere merken ook hun telefoons zouden ontdoen van de analoge audiopoort. Die angst is deels terecht gebleken. Het was in elk geval een heet hangijzer op Tweakers. Het achtergrondverhaal over de jack, van dit voorjaar, bleek razend populair en onder elke review van een telefoon zonder 3,5mm-aansluiting ontstaat discussie over het ontbreken ervan en hoe belangrijk dat is. Wij hebben in 2017 elke gereviewde telefoon een minpunt gegeven voor het weglaten van de 3,5mm-aansluiting, omdat het geen merkbare voordelen heeft voor gebruikers en wel de compatibiliteit met vrijwel alle bestaande headsets weghaalt.

Vooral in de markt voor high-end smartphones is het aantal modellen zonder 3,5mm-aansluiting aanzienlijk. Van de 44 telefoons boven de vijfhonderd euro die in 2017 verschenen, hadden er 28 de 3,5mm-jack wel en 16 niet. Van die 16 zijn er uiteraard drie iPhones, de 8, 8 Plus en de X, en twee Google Pixel 2-modellen. Daarnaast heeft HTC de poort weggelaten op al zijn nieuwe modellen dit jaar, waaronder de U11, U11+ en U Ultra.

Andere merken schipperen een beetje. Huawei bracht de Mate 10 Pro uit zonder audiopoort, maar de Mate 10, geen Pro, heeft er wel eentje, net als de Mate 10 Lite. De Moto Z2 Force moet het zonder de analoge aansluiting doen, maar de Z2 Play heeft hem dan wel weer. Van de 238 nieuwe smartphonemodellen die dit jaar in de Pricewatch verschenen, bleken er al met al dertig geen 3,5mm-jack te hebben, ongeveer 12,6 procent. Het is dus een minderheid, maar wie zich focust op de meest aansprekende modellen van 2017, ziet al snel dat daarvan wel een hoop de aansluiting missen.

Wat 2018 misschien gaat brengen

Uiteraard hebben we ook dit jaar de glazen bol erbij gepakt om te zien wat smartphones in 2018 zullen brengen. Het zal niet het spectaculairste jaar worden, zo schatten we. Het afgelopen jaar was het jaar van spannende nieuwe ontwerpen en dat is niet iets dat veel fabrikanten lang volhouden. Dus zien we veel verfijning van bestaande modellen. Samsung en Apple hebben weinig reden om het over een heel andere boeg te gooien en alle geruchten tot nu toe wijzen erop dat de Galaxy S9-serie en de volgende generatie iPhones zullen voortborduren op de huidige modellen. Het vuurwerk zal dus niet komen van de marktleiders.

Dag framedrops

Zitten er dan geen grote nieuwigheden in de pijplijn? Jazeker wel. De belangrijkste zagen we in november al: de stap naar 120Hz. De Razer Phone heeft al zo'n scherm en ook de iPad Pro's van dit jaar beschikken over dergelijke schermen, naast Japanse smartphones van Sharp.

Het is lastig uit te leggen hoe groot de impact is op de gebruikservaring van een apparaat. Met 120Hz ververst het scherm twee keer zo vaak als met een standaard 60Hz-scherm. Dat leidt ertoe dat alles er veel vloeiender uitziet, zeker als de smartphone een variabele refreshrate heeft. Daardoor zal de interface van apps en games zoveel fps hebben als de soc aankan. Daardoor behoren framedrops tot het verleden en dat is een grote stap.

De 120Hz-schermen zijn tot nu toe lcd's. Afgezien van de refreshrate is het scherm van de Razer Phone naar verluidt - we hebben het nog niet zelf kunnen testen - weinig indrukwekkend, met een opvallend lage piekhelderheid. Dat zal veel fabrikanten tegenhouden om een dergelijke display te gebruiken. Deze techniek komt er in elk geval aan, maar we weten nog niet wanneer.

De overgang naar de e-sim

De e-sim komt er nu echt aan. De Pixel 2 en Pixel 2 XL hebben nu al een chipje die een simkaart is voor Googles eigen Project Fi. Het is aannemelijk dat veel meer smartphones in het komende jaar zo'n chipje aan boord zullen hebben. Wellicht wordt het zelfs een standaardfunctie in high-end smartphones. Het voordeel is dat gebruikers met een e-sim gemakkelijker van provider kunnen wisselen. Je hebt daarvoor immers geen fysieke simkaart meer nodig. Het is vervolgens mogelijk om in de interface van het besturingssysteem een provider en een bundel te kiezen, iets wat vooral op reis een enorm verschil kan maken.

In de komende jaren verschijnen er vermoedelijk nog geen toestellen met alleen e-sims; het fysieke kaartslot gaat nergens heen zolang er nog providers zijn die nog niet met e-sims werken. Wanneer die overgang plaatsvindt, is nog niet duidelijk.

De combinatie van een e-sim en een fysiek simkaartslot maakt van een smartphone niet automatisch een dualsimtelefoon. Veel gebruikers verwachten beide simkaarten tegelijk te kunnen gebruiken en dat is bij de Pixel 2 bijvoorbeeld niet zo. De combinatie van e-sim en simkaartslot is echter wel een logische en het zou best kunnen dat veel telefoons op deze manier dualsim gaan ondersteunen.

Andere biometrische authenticatie

De vingerafdrukscanner op de voorkant van telefoons was dit jaar passé. De vingerafdrukscanner is dus in veel gevallen naar de achterkant verplaatst. Nu is dat niets raars, want fabrikanten als Google en Huawei plaatsen de scanner daar al een paar jaar.

Wat opvalt, is dat gezichtsontgrendeling aan een opmars bezig is. Gezichtsontgrendeling zit al vijf jaar standaard in Android, maar het is de iPhone X die nieuwe aandacht voor dit onderwerp heeft gegenereerd. Samsung heeft al sinds de Note 7 een irisscanner op zijn high-end modellen, maar dat werkt verre van perfect, vooral voor brildragers. Face ID van Apple is een stuk beter, al is het wat langzaam. Prompt kwam OnePlus met een razend snelle manier van gezichtsontgrendeling voor de OnePlus 5T. Die werkt met alleen de frontcamera en is volgens de fabrikant zelf niet veilig genoeg voor bijvoorbeeld betalingen. Nu is de variant via de frontcamera een quick 'n' dirty manier om Apple na te doen, maar volgend jaar zal het mogelijk zijn om smartphones te maken met Android die een soort Face ID aan boord hebben.

Bovendien komt de vingerafdrukscanner achter het scherm eraan. Synaptics heeft een scanner voor achter het scherm in massaproductie en smartphonemaker Vivo gaat die begin volgend jaar gebruiken. Het is nog niet duidelijk wanneer andere fabrikanten volgen, maar als de techniek goed werkt, zal dat ongetwijfeld snel gebeuren.

De stap naar 5g

Iedereen die mobiele netwerken volgt, heeft de Olympische Winterspelen van 2018 al een paar jaar rood omrand in zijn of haar agenda staan. Waarom? De Spelen vinden plaats in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang en de overheid van dat land, bekend om zijn snelle internetverbindingen, wil van dat grootse spektakel gebruikmaken om de wereld te laten zien dat Zuid-Korea vooroploopt met 5g. Verwacht nu niet dat alle Olympische sporters met 5g-smartphones rondlopen op de Spelen; zover is het nog niet. Providers zijn er echter op gebrand om 5g-technieken te laten zien op diverse plekken en Pyeongchang moet bovendien al voorzien zijn van een 5g-netwerk als de Spelen beginnen.

Diverse high-end smartphones in 2018 zullen voorzien zijn van modems die ondersteuning hebben voor 5g of daar in elk geval dicht tegenaan zitten. Dure modellen van 2017, met uitzondering van de iPhones, hebben support voor 4g met een snelheid van 1Gbit/s of hoger, met de Mate 10 Pro van Huawei als uitschieter, met ondersteuning tot 1,2Gbit/s. Dat lijkt iets waar je in de praktijk niets aan hebt, maar niets is minder waar. Onder normale omstandigheden kun je baat hebben bij die snellere verbinding, zo bleek uit tests die we deden voor de iPhone X-review.

Telefoons is één ding, maar providers moeten ook klaar zijn voor 5g. Dat zijn ze in de Benelux nog lang niet. Schattingen van wanneer 5g hier beschikbaar is, zijn er niet echt, maar we rekenen er niet op dat het in de komende drie jaar al gebeurt.

De cijfers: het beste smartphonescherm van 2017

Het scherm is een van de belangrijkste onderdelen van een telefoon en daarnaast een van de best meetbare. We moeten wel opmerken dat we van elke telefoon een of maximaal twee testexemplaren hebben gehad. Resultaten kunnen verschillen tussen exemplaren, omdat smartphonefabrikanten vaak verschillende leveranciers hebben voor displays. De ene display is simpelweg niet zo goed als de andere. Dit geeft wel een mooi algemeen beeld.

Maximale helderheid
Smartphone Resolutie Schermtype Gemiddelde candela in cd/m² (hoger is beter)
Nokia 8 2560x1440 LCD
723
Samsung Galaxy S8+ 2960x1440 OLED
697
Samsung Galaxy S8 2960x1440 OLED
681
Apple iPhone X 2436x1125 OLED
655
Samsung Galaxy Note 8 2960x1440 OLED
645
Apple iPhone 8 1334x750 LCD
643
Huawei Mate 10 Pro 2160x1080 OLED
639
Apple iPhone 8 Plus 1920x1080 LCD
632
Motorola Moto G5 Plus 1920x1080 LCD
623
Sony Xperia XZ1 Compact 1280x720 LCD
607
Motorola Moto G5 1920x1080 LCD
602
Wileyfox Swift 2X 1920x1080 LCD
590
Sony Xperia XZs 1920x1080 LCD
580
Huawei P10 Lite 1920x1080 LCD
579
HTC U11 2560x1440 LCD
563
Xiaomi Mi 6 1920x1080 LCD
560
Asus Zenfone Zoom S 1920x1080 OLED
552
Asus Zenfone 3 1920x1080 LCD
552
Honor 5C 1920x1080 LCD
551
Samsung Galaxy A5 (2017) 1920x1080 OLED
550
Motorola Moto Z 2560x1440 OLED
531
Samsung Galaxy A3 (2017) 1280x720 OLED
528
Sony Xperia XZ Premium 3840x2160 LCD
517
Nokia 5 1280x720 LCD
507
Samsung Galaxy J5 (2017) 1280x720 OLED
504
Huawei P10 1920x1080 LCD
491
HTC U Ultra 2560x1440 LCD
468
Huawei P8 Lite (2017) 1920x1080 LCD
466
Wileyfox Swift 2 1280x720 LCD
451
LG G6 2880x1440 LCD
448
Lenovo Phab 2 Pro 2560x1440
443
OnePlus 5 1920x1080 OLED
442
Motorola Moto Z2 Play 1920x1080 OLED
435
Google Pixel 2 1920x1080 OLED
435
Google Pixel 2 XL 2880x1440 OLED
432
Alcatel Shine Lite 1280x720 LCD
423
Meizu M5 1280x720 LCD
423
BlackBerry KEYone 1620x1080 LCD
402
Lenovo P2 1920x1080 OLED
385
General Mobile GM6d 1280x720 LCD
368
Wiko Ufeel Prime 1920x1080 LCD
341
Wiko Ufeel 1280x720 LCD
273

Van de smartphoneschermen die we hebben getest met onze SpectraCal C6-colorimeter en Calman 5-software, zijn er maar weinig die echt tekortschieten op het gebied van helderheid. De helderheid heeft veel te maken met hoe het scherm in zonlicht af te lezen is, maar niet alles. Ook de reflecties van het scherm spelen daarbij een grote rol. Onze ervaring is dat veel schermen vanaf 400 à 450cd/m² in elk geval al leesbaar zijn in direct zonlicht en als je boven 500 à 550cd/m² komt, is het vaak comfortabel af te lezen. Veel schermen van geteste telefoons kunnen simpelweg heel fel en dat is fijn.

  • Contrast
  • Minimale helderheid

Contrast
Smartphone Resolutie Schermtype Gemiddelde contrast in verhouding (hoger is beter)
Nokia 8 2560x1440 LCD
1734:1
Apple iPhone 8 1334x750 LCD
1670:1
Huawei P10 Lite 1920x1080 LCD
1620:1
Wileyfox Swift 2X 1920x1080 LCD
1521:1
LG G6 2880x1440 LCD
1512:1
HTC U11 2560x1440 LCD
1449:1
Asus Zenfone 3 1920x1080 LCD
1387:1
Apple iPhone 8 Plus 1920x1080 LCD
1371:1
Sony Xperia XZs 1920x1080 LCD
1369:1
Sony Xperia XZ1 Compact 1280x720 LCD
1334:1
BlackBerry KEYone 1620x1080 LCD
1291:1
Huawei P8 Lite (2017) 1920x1080 LCD
1291:1
Motorola Moto G5 1920x1080 LCD
1272:1
Huawei P10 1920x1080 LCD
1255:1
Sony Xperia XZ Premium 3840x2160 LCD
1250:1
Lenovo Phab 2 Pro 2560x1440
1220:1
Motorola Moto G5 Plus 1920x1080 LCD
1163:1
Wiko Ufeel 1280x720 LCD
1143:1
Xiaomi Mi 6 1920x1080 LCD
1015:1
Alcatel Shine Lite 1280x720 LCD
955:1
Meizu M5 1280x720 LCD
955:1
Nokia 5 1280x720 LCD
953:1
Honor 5C 1920x1080 LCD
937:1
Wiko Ufeel Prime 1920x1080 LCD
918:1
Wileyfox Swift 2 1280x720 LCD
887:1
General Mobile GM6d 1280x720 LCD
859:1
HTC U Ultra 2560x1440 LCD
762:1

Minimale helderheid
Smartphone Resolutie Schermtype Gemiddelde candela in cd/m² (lager is beter)
Google Pixel 2 1920x1080 OLED
1,30
Huawei Mate 10 Pro 2160x1080 OLED
1,30
Google Pixel 2 XL 2880x1440 OLED
1,40
Apple iPhone X 2436x1125 OLED
1,80
Samsung Galaxy S8 2960x1440 OLED
1,93
Lenovo P2 1920x1080 OLED
2,00
Samsung Galaxy Note 8 2960x1440 OLED
2,10
Huawei P10 1920x1080 LCD
2,20
Apple iPhone 8 Plus 1920x1080 LCD
2,40
Samsung Galaxy S8+ 2960x1440 OLED
2,41
Apple iPhone 8 1334x750 LCD
2,50
Samsung Galaxy A5 (2017) 1920x1080 OLED
2,50
Samsung Galaxy A3 (2017) 1280x720 OLED
2,50
Wileyfox Swift 2X 1920x1080 LCD
2,60
Xiaomi Mi 6 1920x1080 LCD
2,70
Nokia 8 2560x1440 LCD
2,96
LG G6 2880x1440 LCD
3,35
Samsung Galaxy J5 (2017) 1280x720 OLED
3,54
HTC U Ultra 2560x1440 LCD
3,70
Huawei P10 Lite 1920x1080 LCD
3,70
Motorola Moto Z 2560x1440 OLED
4,00
Motorola Moto G5 1920x1080 LCD
4,10
Sony Xperia XZs 1920x1080 LCD
5,01
Sony Xperia XZ Premium 3840x2160 LCD
5,27
Sony Xperia XZ1 Compact 1280x720 LCD
5,50
HTC U11 2560x1440 LCD
5,70
Motorola Moto Z2 Play 1920x1080 OLED
6,70
OnePlus 5 1920x1080 OLED
7,10
Lenovo Phab 2 Pro 2560x1440
7,29
Motorola Moto G5 Plus 1920x1080 LCD
7,90
Asus Zenfone 3 1920x1080 LCD
10,97
Asus Zenfone Zoom S 1920x1080 OLED
12,70
General Mobile GM6d 1280x720 LCD
14,10
BlackBerry KEYone 1620x1080 LCD
14,80

Bij metingen van het contrast doen oledschermen niet mee. Het enige dat je kunt meten, zijn reflecties van omgevingslicht, want de pixels staan uit bij het weergeven van zwart, waardoor het contrast in theorie oneindig is. Van de lcd's komen die van de Nokia 8 en iPhone 8 als beste uit de bus. Voor de rest valt op dat ook goedkopere telefoons lcd's met een hoog contrast kunnen hebben; de P10 Lite en Wileyfox Swift 2X zijn echt niet zo duur.

De minimale helderheid is belangrijk voor wie zijn toestel vaak in het donker gebruikt, bijvoorbeeld om 's avonds in bed te netflixen of 's nachts om te kijken hoe laat het is. Het is fijn als je dan geen halve bouwlamp in je gezicht hebt schijnen. Met veel telefoons lukt dat prima, zeker met de nachtmodus die dit jaar op veel toestellen in de firmware verscheen.

  • Grijswaardenfout
  • Kleurfout

Gemiddelde grijswaardenfout
Smartphone Resolutie Schermtype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
OnePlus 5 1920x1080 OLED
1,90
Apple iPhone X 2436x1125 OLED
2,01
Samsung Galaxy S8+ 2960x1440 OLED
2,30
Samsung Galaxy Note 8 2960x1440 OLED
2,48
Samsung Galaxy A5 (2017) 1920x1080 OLED
2,70
Samsung Galaxy S8 2960x1440 OLED
2,70
Xiaomi Mi 6 1920x1080 LCD
3,20
Wiko Ufeel Prime 1920x1080 LCD
3,20
Google Pixel 2 1920x1080 OLED
3,40
Samsung Galaxy A3 (2017) 1280x720 OLED
3,40
Apple iPhone 8 1334x750 LCD
3,70
Samsung Galaxy J5 (2017) 1280x720 OLED
4,00
Google Pixel 2 XL 2880x1440 OLED
4,10
Lenovo P2 1920x1080 OLED
4,30
Huawei Mate 10 Pro 2160x1080 OLED
4,60
HTC U11 2560x1440 LCD
4,60
HTC U Ultra 2560x1440 LCD
4,70
Apple iPhone 8 Plus 1920x1080 LCD
4,80
Motorola Moto Z 2560x1440 OLED
5,20
Nokia 5 1280x720 LCD
5,80
Motorola Moto Z2 Play 1920x1080 OLED
6,20
Sony Xperia XZ1 Compact 1280x720 LCD
6,20
LG G6 2880x1440 LCD
6,20
Honor 5C 1920x1080 LCD
6,30
Asus Zenfone Zoom S 1920x1080 OLED
6,40
Wileyfox Swift 2X 1920x1080 LCD
6,50
Motorola Moto G5 1920x1080 LCD
6,80
Huawei P8 Lite (2017) 1920x1080 LCD
6,90
Motorola Moto G5 Plus 1920x1080 LCD
7,90
Asus Zenfone 3 1920x1080 LCD
8,00
Huawei P10 Lite 1920x1080 LCD
8,40
BlackBerry KEYone 1620x1080 LCD
8,70
Huawei P10 1920x1080 LCD
8,90
Nokia 8 2560x1440 LCD
9,00
Lenovo Phab 2 Pro 2560x1440
9,10
Sony Xperia XZ Premium 3840x2160 LCD
9,30
Sony Xperia XZs 1920x1080 LCD
9,30
Wiko Ufeel 1280x720 LCD
9,70
Alcatel Shine Lite 1280x720 LCD
10,30
Wileyfox Swift 2 1280x720 LCD
12,10
Meizu M5 1280x720 LCD
12,90
General Mobile GM6d 1280x720 LCD
13,20

Gemiddelde kleurfout
Smartphone Resolutie Schermtype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
OnePlus 5 1920x1080 OLED
1,52
Google Pixel 2 1920x1080 OLED
1,66
Apple iPhone 8 Plus 1920x1080 LCD
2,05
Samsung Galaxy A5 (2017) 1920x1080 OLED
2,05
Samsung Galaxy A3 (2017) 1280x720 OLED
2,21
Samsung Galaxy S8 2960x1440 OLED
2,42
Samsung Galaxy S8+ 2960x1440 OLED
2,64
Samsung Galaxy J5 (2017) 1280x720 OLED
2,89
Apple iPhone X 2436x1125 OLED
2,90
Apple iPhone 8 1334x750 LCD
2,95
Samsung Galaxy Note 8 2960x1440 OLED
3,02
Lenovo P2 1920x1080 OLED
3,12
Motorola Moto Z 2560x1440 OLED
3,29
Xiaomi Mi 6 1920x1080 LCD
3,46
HTC U Ultra 2560x1440 LCD
3,46
Wileyfox Swift 2X 1920x1080 LCD
3,50
Huawei P8 Lite (2017) 1920x1080 LCD
3,56
Google Pixel 2 XL 2880x1440 OLED
3,60
Wiko Ufeel Prime 1920x1080 LCD
3,77
Motorola Moto G5 1920x1080 LCD
3,89
HTC U11 2560x1440 LCD
3,96
Huawei Mate 10 Pro 2160x1080 OLED
4,00
Nokia 5 1280x720 LCD
4,47
LG G6 2880x1440 LCD
4,49
Sony Xperia XZ1 Compact 1280x720 LCD
4,74
Honor 5C 1920x1080 LCD
4,78
Asus Zenfone Zoom S 1920x1080 OLED
4,80
Asus Zenfone 3 1920x1080 LCD
4,97
Motorola Moto Z2 Play 1920x1080 OLED
5,15
Huawei P10 1920x1080 LCD
5,60
Nokia 8 2560x1440 LCD
5,71
Motorola Moto G5 Plus 1920x1080 LCD
5,71
Sony Xperia XZ Premium 3840x2160 LCD
5,88
Lenovo Phab 2 Pro 2560x1440
5,94
Huawei P10 Lite 1920x1080 LCD
5,94
Wiko Ufeel 1280x720 LCD
6,62
Wileyfox Swift 2 1280x720 LCD
6,77
Sony Xperia XZs 1920x1080 LCD
6,96
Alcatel Shine Lite 1280x720 LCD
8,25
Meizu M5 1280x720 LCD
8,33
BlackBerry KEYone 1620x1080 LCD
8,47
General Mobile GM6d 1280x720 LCD
9,61

Elke waarde onder de 5 is niet echt storend of zelfs lastig met het blote oog waar te nemen. Als je dat in aanmerking neemt, kun je zien dat veel schermen heel goed zijn op gebied van weergave van grijs en kleur, al zul je een optie als 'natuurlijke kleuren' bij veel telefoons zelf moeten instellen, een kleinigheid als je erom geeft.

Een regelrechte winnaar is niet aan te wijzen. De OnePlus 5, Nokia 8, Samsung Galaxy S8, iPhone X… de verschillen tussen de schermen zijn uitermate klein dit jaar.

De cijfers: de beste accuduur van 2017

Wie een goede accuduur wil, kan het best kijken naar telefoons met een hoge accucapaciteit of een lage schermresolutie. Het is jammer dat er geen toestel in ons testlab is geweest dat beide elementen combineert. Dat zou echt een winnaar zijn geweest.

  • Browsetest - wifi
  • Browsetest - 4g
  • Videotest
  • PCMark accutest

De Lenovo P2 wint elke test waarin hij meedoet. Met de 4g-test en PCMark 2.0 zijn we pas begonnen toen de P2 alweer terug was naar de fabrikant, dus daar kunnen de andere telefoons strijden om de winst. De Asus Zenfone Zoom S, met een accu die ongeveer dezelfde capaciteit heeft, pakt het goud bij de 4g-test, de Sony Xperia XZ1 Compact doet dat op de PCMark-test.

  • Procent vol na 30 minuten
  • Laadtijd

Snelladen is serieus snel. De OnePlus 5T is het snelste vol en na een half uur kun je 56 procent van de accu vol hebben. Veel andere telefoons komen ook daar in de buurt, maar onderaan bungelen de telefoons die met een schamele 5W opladen, waaronder de goedkope Wiko Ufeel en de iets minder goedkope iPhone X. We doen deze tests met de laders die we in de doos aantreffen. Sommige van de trager ladende telefoons kunnen wel sneller laden met een snellader, maar om kosten of ruimte te besparen leveren fabrikanten die niet mee.

De cijfers: de snelste mobiele cpu van 2017

De processors van 2017 zitten dicht op elkaar. Onze standaardtestmethode, AndEBench, geeft vier resultaten weer en in alle vier de tests komt er een andere winnaar uit.

  • Native
  • Java
  • Native (singlecore)
  • Java (singlecore)

AndEBench - native
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde in iteraties per seconde (hoger is beter)
Samsung Galaxy S8+ Exynos 8 Octa (8895)
32.953
Samsung Galaxy S8 Exynos 8 Octa (8895)
32.923
Samsung Galaxy Note 8 Exynos 8 Octa (8895)
31.609
Huawei Mate 10 Pro Kirin 970
31.451
OnePlus 5T Snapdragon 835 (MSM8998)
30.666
Nokia 8 Snapdragon 835 (MSM8998)
30.595
Motorola Moto Z2 Force Snapdragon 835 (MSM8998)
30.473
Google Pixel 2 XL Snapdragon 835 (MSM8998)
30.214
Xiaomi Mi 6 Snapdragon 835 (MSM8998)
30.145
Essential Phone Snapdragon 835 (MSM8998)
29.069
Google Pixel 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
29.043
Xiaomi Mi Mix 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
28.846
Huawei P10 Plus Kirin 960
28.844
OnePlus 5 Snapdragon 835 (MSM8998)
27.534
Motorola Moto Z2 Play Snapdragon 626
27.459
HTC U11 Snapdragon 835 (MSM8998)
26.766
Huawei P10 Kirin 960
25.844
Asus Zenfone Zoom S Snapdragon 625
25.379
BlackBerry KEYone Snapdragon 625
25.117
Motorola Moto G5 Plus Snapdragon 625
25.112
Asus Zenfone 3 Snapdragon 625
24.909
Asus Zenfone 4 Snapdragon 630
23.347
Sony Xperia XZ Premium Snapdragon 835 (MSM8998)
23.306
Sony Xperia XZ1 Compact Snapdragon 835 (MSM8998)
23.220
Samsung Galaxy A5 (2017) Exynos 7 Octa (7880)
23.069
Lenovo Phab 2 Pro Snapdragon 652
22.366
Huawei P10 Lite Kirin 655
22.167
Huawei P8 Lite (2017) Kirin 655
22.065
Honor 5C Kirin 650
21.907
Samsung Galaxy A3 (2017) Exynos 7 Octa (7870)
19.831
LG G6 Snapdragon 821
19.406
Motorola Moto Z Snapdragon 820
19.042
Samsung Galaxy J5 (2017) Exynos 7 Octa (7870)
18.769
HTC U Ultra Snapdragon 821
17.404
Sony Xperia XZs Snapdragon 820
17.106
Wileyfox Swift 2 Snapdragon 430 (MSM8937)
14.585
Wileyfox Swift 2X Snapdragon 430 (MSM8937)
14.467
Nokia 5 Snapdragon 430 (MSM8937)
14.414
Motorola Moto G5 Snapdragon 430 (MSM8937)
14.178
Wiko Ufeel Prime Snapdragon 430 (MSM8937)
12.185
Meizu M5 MT6750
9.354
General Mobile GM6d MT6737T
8.613
Wiko Ufeel Cortex A53 variant
7.470
Alcatel Shine Lite MT6737
7.270

AndEBench - Java
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde in iteraties per seconde (hoger is beter)
Huawei Mate 10 Pro Kirin 970
4.469
Nokia 8 Snapdragon 835 (MSM8998)
3.997
OnePlus 5T Snapdragon 835 (MSM8998)
3.925
Motorola Moto Z2 Force Snapdragon 835 (MSM8998)
3.900
Huawei P10 Plus Kirin 960
3.842
Xiaomi Mi Mix 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
3.839
Samsung Galaxy S8+ Exynos 8 Octa (8895)
3.799
Samsung Galaxy Note 8 Exynos 8 Octa (8895)
3.794
Samsung Galaxy S8 Exynos 8 Octa (8895)
3.792
Xiaomi Mi 6 Snapdragon 835 (MSM8998)
3.712
Sony Xperia XZ1 Compact Snapdragon 835 (MSM8998)
3.560
Huawei P10 Kirin 960
3.544
OnePlus 5 Snapdragon 835 (MSM8998)
3.543
Essential Phone Snapdragon 835 (MSM8998)
3.471
Google Pixel 2 XL Snapdragon 835 (MSM8998)
3.326
Sony Xperia XZ Premium Snapdragon 835 (MSM8998)
2.991
HTC U11 Snapdragon 835 (MSM8998)
2.930
Google Pixel 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
2.876
Lenovo Phab 2 Pro Snapdragon 652
2.486
Asus Zenfone 3 Snapdragon 625
2.443
Samsung Galaxy A5 (2017) Exynos 7 Octa (7880)
2.019
LG G6 Snapdragon 821
1.999
Samsung Galaxy A3 (2017) Exynos 7 Octa (7870)
1.823
Huawei P10 Lite Kirin 655
1.766
Motorola Moto Z2 Play Snapdragon 626
1.749
Honor 5C Kirin 650
1.736
Huawei P8 Lite (2017) Kirin 655
1.687
BlackBerry KEYone Snapdragon 625
1.679
Motorola Moto G5 Plus Snapdragon 625
1.635
Asus Zenfone 4 Snapdragon 630
1.608
Asus Zenfone Zoom S Snapdragon 625
1.586
Wileyfox Swift 2 Snapdragon 430 (MSM8937)
1.586
Motorola Moto Z Snapdragon 820
1.579
Wiko Ufeel Prime Snapdragon 430 (MSM8937)
1.345
Sony Xperia XZs Snapdragon 820
1.333
HTC U Ultra Snapdragon 821
1.316
Samsung Galaxy J5 (2017) Exynos 7 Octa (7870)
1.252
Motorola Moto G5 Snapdragon 430 (MSM8937)
1.160
Wileyfox Swift 2X Snapdragon 430 (MSM8937)
1.109
Nokia 5 Snapdragon 430 (MSM8937)
1.061
Meizu M5 MT6750
1.029
Alcatel Shine Lite MT6737
825
Wiko Ufeel Cortex A53 variant
792
General Mobile GM6d MT6737T
601

AndEBench - native (singlecore)
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde in iteraties per seconde (hoger is beter)
LG G6 Snapdragon 821
7.386
Samsung Galaxy Note 8 Exynos 8 Octa (8895)
7.047
Samsung Galaxy S8+ Exynos 8 Octa (8895)
7.038
Samsung Galaxy S8 Exynos 8 Octa (8895)
7.033
Sony Xperia XZ1 Compact Snapdragon 835 (MSM8998)
6.912
Sony Xperia XZs Snapdragon 820
6.876
HTC U Ultra Snapdragon 821
6.817
Huawei Mate 10 Pro Kirin 970
5.994
Nokia 8 Snapdragon 835 (MSM8998)
5.982
Huawei P10 Plus Kirin 960
5.982
OnePlus 5 Snapdragon 835 (MSM8998)
5.975
Xiaomi Mi 6 Snapdragon 835 (MSM8998)
5.975
OnePlus 5T Snapdragon 835 (MSM8998)
5.974
Huawei P10 Kirin 960
5.974
Sony Xperia XZ Premium Snapdragon 835 (MSM8998)
5.966
HTC U11 Snapdragon 835 (MSM8998)
5.959
Xiaomi Mi Mix 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
5.957
Essential Phone Snapdragon 835 (MSM8998)
5.950
Motorola Moto Z2 Force Snapdragon 835 (MSM8998)
5.948
Google Pixel 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
5.905
Google Pixel 2 XL Snapdragon 835 (MSM8998)
5.898
Motorola Moto Z Snapdragon 820
5.816
Huawei P10 Lite Kirin 655
3.757
Motorola Moto Z2 Play Snapdragon 626
3.514
Huawei P8 Lite (2017) Kirin 655
3.392
Asus Zenfone 4 Snapdragon 630
3.380
Honor 5C Kirin 650
3.244
Asus Zenfone Zoom S Snapdragon 625
3.231
Asus Zenfone 3 Snapdragon 625
3.228
BlackBerry KEYone Snapdragon 625
3.224
Motorola Moto G5 Plus Snapdragon 625
3.211
Samsung Galaxy A5 (2017) Exynos 7 Octa (7880)
2.999
Samsung Galaxy J5 (2017) Exynos 7 Octa (7870)
2.549
Samsung Galaxy A3 (2017) Exynos 7 Octa (7870)
2.545
Meizu M5 MT6750
2.386
General Mobile GM6d MT6737T
2.276
Wileyfox Swift 2 Snapdragon 430 (MSM8937)
2.248
Nokia 5 Snapdragon 430 (MSM8937)
2.242
Wiko Ufeel Prime Snapdragon 430 (MSM8937)
2.242
Wileyfox Swift 2X Snapdragon 430 (MSM8937)
2.240
Motorola Moto G5 Snapdragon 430 (MSM8937)
2.236
Wiko Ufeel Cortex A53 variant
2.055

AndEBench - Java (singlecore)
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde in iteraties per seconde (hoger is beter)
Sony Xperia XZ1 Compact Snapdragon 835 (MSM8998)
1.276
Samsung Galaxy Note 8 Exynos 8 Octa (8895)
1.241
LG G6 Snapdragon 821
1.235
Huawei Mate 10 Pro Kirin 970
1.228
Samsung Galaxy S8+ Exynos 8 Octa (8895)
1.216
Samsung Galaxy S8 Exynos 8 Octa (8895)
1.210
Google Pixel 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
1.197
Huawei P10 Plus Kirin 960
1.192
OnePlus 5T Snapdragon 835 (MSM8998)
1.189
Xiaomi Mi Mix 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
1.188
Google Pixel 2 XL Snapdragon 835 (MSM8998)
1.187
Huawei P10 Kirin 960
1.187
OnePlus 5 Snapdragon 835 (MSM8998)
1.186
Nokia 8 Snapdragon 835 (MSM8998)
1.185
Xiaomi Mi 6 Snapdragon 835 (MSM8998)
1.180
Motorola Moto Z2 Force Snapdragon 835 (MSM8998)
1.177
Essential Phone Snapdragon 835 (MSM8998)
1.166
Sony Xperia XZ Premium Snapdragon 835 (MSM8998)
1.160
Sony Xperia XZs Snapdragon 820
1.059
HTC U11 Snapdragon 835 (MSM8998)
1.051
Motorola Moto Z Snapdragon 820
894
HTC U Ultra Snapdragon 821
842
Huawei P10 Lite Kirin 655
510
Motorola Moto Z2 Play Snapdragon 626
451
Huawei P8 Lite (2017) Kirin 655
445
Asus Zenfone 4 Snapdragon 630
440
BlackBerry KEYone Snapdragon 625
430
Motorola Moto G5 Plus Snapdragon 625
420
Asus Zenfone Zoom S Snapdragon 625
409
Asus Zenfone 3 Snapdragon 625
397
Honor 5C Kirin 650
390
Samsung Galaxy A5 (2017) Exynos 7 Octa (7880)
354
Samsung Galaxy J5 (2017) Exynos 7 Octa (7870)
346
General Mobile GM6d MT6737T
309
Samsung Galaxy A3 (2017) Exynos 7 Octa (7870)
307
Motorola Moto G5 Snapdragon 430 (MSM8937)
299
Wileyfox Swift 2X Snapdragon 430 (MSM8937)
286
Meizu M5 MT6750
278
Wileyfox Swift 2 Snapdragon 430 (MSM8937)
277
Nokia 5 Snapdragon 430 (MSM8937)
274
Wiko Ufeel Prime Snapdragon 430 (MSM8937)
271
Wiko Ufeel Cortex A53 variant
243

In rauwe rekenkracht staat de Exynos 8 Octa van Samsung bovenaan, gevolgd door de Kirin 970 van Huawei en de Qualcomm Snapdragon 835. Bij de Java-test steekt de Kirin 970 de andere processors voorbij. Op singlecore staat de oude Snapdragon 821 bovenaan. De singlecore-Java-test is dan weer voor de Snapdragon 835. Het lijkt potverdikkeme wel de Musical Awards; iedereen wint.

  • Geekbench 4.1 - Multi
  • Geekbench 4.1 - Single

Geekbench 4.1 - Multi
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Apple iPhone 8 A11 Bionic
10.504
Apple iPhone 8 Plus A11 Bionic
10.458
Apple iPhone X A11 Bionic
10.377
Samsung Galaxy Note 8 Exynos 8 Octa (8895)
6.802
Huawei Mate 10 Pro Kirin 970
6.787
Motorola Moto Z2 Force Snapdragon 835 (MSM8998)
6.743
OnePlus 5T Snapdragon 835 (MSM8998)
6.742
Samsung Galaxy S8+ Exynos 8 Octa (8895)
6.718
Xiaomi Mi 6 Snapdragon 835 (MSM8998)
6.664
Nokia 8 Snapdragon 835 (MSM8998)
6.619
OnePlus 5 Snapdragon 835 (MSM8998)
6.586
Sony Xperia XZ Premium Snapdragon 835 (MSM8998)
6.522
Huawei P10 Kirin 960
6.425
Essential Phone Snapdragon 835 (MSM8998)
6.417
HTC U11 Snapdragon 835 (MSM8998)
6.357
Samsung Galaxy S8 Exynos 8 Octa (8895)
6.332
Huawei P10 Plus Kirin 960
6.293
Google Pixel 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
6.254
Xiaomi Mi Mix 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
6.038
Motorola Moto Z2 Play Snapdragon 626
4.504
Asus Zenfone Zoom S Snapdragon 625
4.350
LG G6 Snapdragon 821
4.292
Motorola Moto G5 Plus Snapdragon 625
4.227
Asus Zenfone 4 Snapdragon 630
4.129
Samsung Galaxy J5 (2017) Exynos 7 Octa (7870)
3.753
Sony Xperia XZs Snapdragon 820
3.572
Huawei P10 Lite Kirin 655
3.456
Nokia 5 Snapdragon 430 (MSM8937)
2.847
Wileyfox Swift 2X Snapdragon 430 (MSM8937)
2.475
General Mobile GM6d MT6737T
1.894

Geekbench 4.1 - Single
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Apple iPhone X A11 Bionic
4.283
Apple iPhone 8 Plus A11 Bionic
4.272
Apple iPhone 8 A11 Bionic
4.262
Samsung Galaxy Note 8 Exynos 8 Octa (8895)
2.029
Samsung Galaxy S8+ Exynos 8 Octa (8895)
1.996
Samsung Galaxy S8 Exynos 8 Octa (8895)
1.982
OnePlus 5T Snapdragon 835 (MSM8998)
1.959
Xiaomi Mi 6 Snapdragon 835 (MSM8998)
1.946
Nokia 8 Snapdragon 835 (MSM8998)
1.929
Google Pixel 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
1.918
Huawei Mate 10 Pro Kirin 970
1.916
Sony Xperia XZ Premium Snapdragon 835 (MSM8998)
1.911
Xiaomi Mi Mix 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
1.908
Motorola Moto Z2 Force Snapdragon 835 (MSM8998)
1.901
OnePlus 5 Snapdragon 835 (MSM8998)
1.899
HTC U11 Snapdragon 835 (MSM8998)
1.888
Huawei P10 Kirin 960
1.871
LG G6 Snapdragon 821
1.868
Essential Phone Snapdragon 835 (MSM8998)
1.859
Huawei P10 Plus Kirin 960
1.857
Sony Xperia XZs Snapdragon 820
1.709
Huawei P10 Lite Kirin 655
916
Motorola Moto Z2 Play Snapdragon 626
906
Asus Zenfone Zoom S Snapdragon 625
861
Asus Zenfone 4 Snapdragon 630
852
Motorola Moto G5 Plus Snapdragon 625
846
Samsung Galaxy J5 (2017) Exynos 7 Octa (7870)
735
Nokia 5 Snapdragon 430 (MSM8937)
667
General Mobile GM6d MT6737T
663
Wileyfox Swift 2X Snapdragon 430 (MSM8937)
657

Als we Geekbench erbij pakken, dan staat Apple met zijn A11 fier bovenaan. Als je de singlecore-resultaten bekijkt, zie je dat ook daar Apple bovenaan staat. Verder zijn de resultaten zoals je ze zou verwachten; alle andere high-end socs zitten bij elkaar in de buurt.

We zijn heel voorzichtig met het crossplatform gebruiken van benchmarks als Geekbench. In het verleden hebben we weleens rare dingen gezien bij deze benchmark. Neem de resultaten vooral met een korreltje zout, want we weten niet precies hoe vergelijkbaar de resultaten tussen iOS- en Android-toestellen zijn.

De cijfers: de snelste mobiele gpu van 2017

De prestaties van de gpu splitsen we in twee delen uiteen. De eerste grafieken zijn de tests die alleen de kracht van de gpu testen of offscreen-tests waarbij de resolutie van het scherm geen rol speelt. Dat is alleen om de gpu's onderling te vergelijken, want het heeft geen enkele weerslag op de praktijk.

  • Car Chase - offscreen
  • Manhattan - offscreen
  • Sling Shot Extreme

GFXBench Car Chase - offscreen
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Xiaomi Mi 6 Snapdragon 835 (MSM8998)
25,0
Samsung Galaxy Note 8 Exynos 8 Octa (8895)
25,0
Xiaomi Mi Mix 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
25,0
Motorola Moto Z2 Force Snapdragon 835 (MSM8998)
25,0
OnePlus 5T Snapdragon 835 (MSM8998)
25,0
Samsung Galaxy S8 Exynos 8 Octa (8895)
25,0
Samsung Galaxy S8+ Exynos 8 Octa (8895)
25,0
OnePlus 5 Snapdragon 835 (MSM8998)
24,0
HTC U11 Snapdragon 835 (MSM8998)
24,0
Nokia 8 Snapdragon 835 (MSM8998)
23,0
Sony Xperia XZ Premium Snapdragon 835 (MSM8998)
23,0
Google Pixel 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
21,0
Huawei Mate 10 Pro Kirin 970
21,0
LG G6 Snapdragon 821
20,0
Sony Xperia XZs Snapdragon 820
19,0
Essential Phone Snapdragon 835 (MSM8998)
18,0
Motorola Moto Z Snapdragon 820
16,0
HTC U Ultra Snapdragon 821
16,0
Huawei P10 Kirin 960
14,0
Huawei P10 Plus Kirin 960
12,0
Lenovo Phab 2 Pro Snapdragon 652
5,4
Asus Zenfone 4 Snapdragon 630
5,3
Samsung Galaxy A5 (2017) Exynos 7 Octa (7880)
5,2
BlackBerry KEYone Snapdragon 625
3,5
Motorola Moto Z2 Play Snapdragon 626
3,5
Motorola Moto G5 Plus Snapdragon 625
3,5
Asus Zenfone 3 Snapdragon 625
3,4
Lenovo P2 Snapdragon 625
3,4
Honor 5C Kirin 650
2,8
Huawei P8 Lite (2017) Kirin 655
2,8
Huawei P10 Lite Kirin 655
2,8
Nokia 5 Snapdragon 430 (MSM8937)
2,5
Wileyfox Swift 2X Snapdragon 430 (MSM8937)
2,5
Wileyfox Swift 2 Snapdragon 430 (MSM8937)
2,5
Wiko Ufeel Prime Snapdragon 430 (MSM8937)
2,5
Motorola Moto G5 Snapdragon 430 (MSM8937)
2,2
Samsung Galaxy J5 (2017) Exynos 7 Octa (7870)
1,9
Samsung Galaxy A3 (2017) Exynos 7 Octa (7870)
1,9
Meizu M5 MT6750
1,8

GFXBench Manhattan - offscreen
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Apple iPhone X A11 Bionic
87,0
Apple iPhone 8 A11 Bionic
85,9
Apple iPhone 8 Plus A11 Bionic
85,4
Xiaomi Mi 6 Snapdragon 835 (MSM8998)
62,0
Nokia 8 Snapdragon 835 (MSM8998)
62,0
Motorola Moto Z2 Force Snapdragon 835 (MSM8998)
62,0
OnePlus 5T Snapdragon 835 (MSM8998)
60,0
OnePlus 5 Snapdragon 835 (MSM8998)
59,0
HTC U11 Snapdragon 835 (MSM8998)
56,0
Sony Xperia XZ Premium Snapdragon 835 (MSM8998)
52,0
Samsung Galaxy Note 8 Exynos 8 Octa (8895)
51,0
Samsung Galaxy S8 Exynos 8 Octa (8895)
50,0
Samsung Galaxy S8+ Exynos 8 Octa (8895)
50,0
Xiaomi Mi Mix 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
48,0
Google Pixel 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
48,0
Huawei Mate 10 Pro Kirin 970
44,0
Essential Phone Snapdragon 835 (MSM8998)
42,0
HTC U Ultra Snapdragon 821
41,0
LG G6 Snapdragon 821
40,0
Motorola Moto Z Snapdragon 820
39,0
Sony Xperia XZs Snapdragon 820
39,0
Huawei P10 Kirin 960
29,0
Huawei P10 Plus Kirin 960
28,0
Lenovo Phab 2 Pro Snapdragon 652
15,0
Asus Zenfone 4 Snapdragon 630
14,0
Lenovo P2 Snapdragon 625
10,0
Asus Zenfone Zoom S Snapdragon 625
9,9
Asus Zenfone 3 Snapdragon 625
9,9
Motorola Moto G5 Plus Snapdragon 625
9,9
BlackBerry KEYone Snapdragon 625
9,8
Motorola Moto Z2 Play Snapdragon 626
9,8
Samsung Galaxy A5 (2017) Exynos 7 Octa (7880)
9,0
Honor 5C Kirin 650
7,8
Huawei P8 Lite (2017) Kirin 655
7,8
Huawei P10 Lite Kirin 655
7,8
Nokia 5 Snapdragon 430 (MSM8937)
7,1
Wileyfox Swift 2X Snapdragon 430 (MSM8937)
7,1
Wileyfox Swift 2 Snapdragon 430 (MSM8937)
7,1
Wiko Ufeel Prime Snapdragon 430 (MSM8937)
7,1
Motorola Moto G5 Snapdragon 430 (MSM8937)
7,1
Meizu M5 MT6750
5,2
Samsung Galaxy J5 (2017) Exynos 7 Octa (7870)
5,1
Samsung Galaxy A3 (2017) Exynos 7 Octa (7870)
5,0
General Mobile GM6d MT6737T
4,1
Wiko Ufeel Cortex A53 variant
3,0
Alcatel Shine Lite MT6737
2,1

3DMark - Sling Shot Extreme
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde 3DMarks in punten (hoger is beter)
Motorola Moto Z2 Force Snapdragon 835 (MSM8998)
3.751
Sony Xperia XZ1 Compact Snapdragon 835 (MSM8998)
3.738
OnePlus 5 Snapdragon 835 (MSM8998)
3.625
Xiaomi Mi Mix 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
3.577
Nokia 8 Snapdragon 835 (MSM8998)
3.518
OnePlus 5T Snapdragon 835 (MSM8998)
3.515
Google Pixel 2 XL Snapdragon 835 (MSM8998)
3.498
Samsung Galaxy S8+ Exynos 8 Octa (8895)
3.196
Samsung Galaxy S8 Exynos 8 Octa (8895)
3.130
Essential Phone Snapdragon 835 (MSM8998)
3.026
Sony Xperia XZ Premium Snapdragon 835 (MSM8998)
2.979
Google Pixel 2 Snapdragon 835 (MSM8998)
2.933
HTC U11 Snapdragon 835 (MSM8998)
2.924
Huawei Mate 10 Pro Kirin 970
2.908
Apple iPhone 8 Plus A11 Bionic
2.850
Apple iPhone 8 A11 Bionic
2.801
Apple iPhone X A11 Bionic
2.692
Samsung Galaxy Note 8 Exynos 8 Octa (8895)
2.643
LG G6 Snapdragon 821
2.491
Sony Xperia XZs Snapdragon 820
2.308
HTC U Ultra Snapdragon 821
2.128
Motorola Moto Z Snapdragon 820
2.089
Huawei P10 Kirin 960
1.971
Huawei P10 Plus Kirin 960
1.928
Lenovo Phab 2 Pro Snapdragon 652
886
Samsung Galaxy A5 (2017) Exynos 7 Octa (7880)
807
Lenovo P2 Snapdragon 625
472
Motorola Moto Z2 Play Snapdragon 626
469
Motorola Moto G5 Plus Snapdragon 625
466
Asus Zenfone Zoom S Snapdragon 625
464
BlackBerry KEYone Snapdragon 625
460
Asus Zenfone 3 Snapdragon 625
460
Huawei P8 Lite (2017) Kirin 655
401
Huawei P10 Lite Kirin 655
390
Honor 5C Kirin 650
367
Meizu M5 MT6750
315
Samsung Galaxy A3 (2017) Exynos 7 Octa (7870)
313
Wileyfox Swift 2 Snapdragon 430 (MSM8937)
298
Motorola Moto G5 Snapdragon 430 (MSM8937)
295
Wiko Ufeel Prime Snapdragon 430 (MSM8937)
293
Nokia 5 Snapdragon 430 (MSM8937)
292
Samsung Galaxy J5 (2017) Exynos 7 Octa (7870)
250
General Mobile GM6d MT6737T
182
Wiko Ufeel Cortex A53 variant
126
Alcatel Shine Lite MT6737
102
Asus Zenfone 4 Snapdragon 630
32

Wat de snelste gpu is, hangt af van de test die je doet. Voor iOS is er geen Car Chase-test, die aanmerkelijk zwaarder is dan de Manhattan-test. Op Car Chase zitten de diverse gpu's dicht bij elkaar, bij Manhattan wint de Snapdragon 835 het van de Exynos 8 Octa. De A11 Bionic van Apple zit daarboven. De gpu van Apple lijkt de krachtigste, gevolgd door de Adreno 540 van Qualcomm.

  • Car Chase - onscreen
  • Manhattan - onscreen

GFXBench Car Chase - onscreen
Smartphone Resolutie Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Sony Xperia XZ1 Compact 1280x720 Snapdragon 835 (MSM8998)
50
Xiaomi Mi 6 1920x1080 Snapdragon 835 (MSM8998)
25
Sony Xperia XZ Premium 3840x2160 Snapdragon 835 (MSM8998)
25
Google Pixel 2 1920x1080 Snapdragon 835 (MSM8998)
25
OnePlus 5 1920x1080 Snapdragon 835 (MSM8998)
24
Xiaomi Mi Mix 2 2160x1080 Snapdragon 835 (MSM8998)
24
OnePlus 5T 2160x1080 Snapdragon 835 (MSM8998)
22
Sony Xperia XZs 1920x1080 Snapdragon 820
21
Huawei Mate 10 Pro 2160x1080 Kirin 970
20
Huawei P10 1920x1080 Kirin 960
17
Motorola Moto Z2 Force 2560x1440 Snapdragon 835 (MSM8998)
15
Essential Phone 2560x1312 Snapdragon 835 (MSM8998)
14
Samsung Galaxy Note 8 2960x1440 Exynos 8 Octa (8895)
13
Nokia 8 2560x1440 Snapdragon 835 (MSM8998)
13
Samsung Galaxy S8 2960x1440 Exynos 8 Octa (8895)
13
Samsung Galaxy S8+ 2960x1440 Exynos 8 Octa (8895)
13
HTC U11 2560x1440 Snapdragon 835 (MSM8998)
13
Google Pixel 2 XL 2880x1440 Snapdragon 835 (MSM8998)
12
Huawei P10 Plus 2560x1440 Kirin 960
10
LG G6 2880x1440 Snapdragon 821
10
Motorola Moto Z 2560x1440 Snapdragon 820
10
HTC U Ultra 2560x1440 Snapdragon 821
9
Wileyfox Swift 2 1280x720 Snapdragon 430 (MSM8937)
5
Nokia 5 1280x720 Snapdragon 430 (MSM8937)
5
Asus Zenfone 4 1920x1080 Snapdragon 630
5
Samsung Galaxy A5 (2017) 1920x1080 Exynos 7 Octa (7880)
5
BlackBerry KEYone 1620x1080 Snapdragon 625
4
Samsung Galaxy A3 (2017) 1280x720 Exynos 7 Octa (7870)
4
Motorola Moto Z2 Play 1920x1080 Snapdragon 626
4
Meizu M5 1280x720 MT6750
4
Motorola Moto G5 Plus 1920x1080 Snapdragon 625
4
Samsung Galaxy J5 (2017) 1280x720 Exynos 7 Octa (7870)
4
Lenovo P2 1920x1080 Snapdragon 625
4
Asus Zenfone 3 1920x1080 Snapdragon 625
3
Lenovo Phab 2 Pro 2560x1440 Snapdragon 652
3
Huawei P8 Lite (2017) 1920x1080 Kirin 655
3
Huawei P10 Lite 1920x1080 Kirin 655
3
Honor 5C 1920x1080 Kirin 650
3
Wileyfox Swift 2X 1920x1080 Snapdragon 430 (MSM8937)
3
Wiko Ufeel Prime 1920x1080 Snapdragon 430 (MSM8937)
3
Motorola Moto G5 1920x1080 Snapdragon 430 (MSM8937)
3

GFXBench Manhattan - onscreen
Smartphone Resolutie Cpu/soc Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Sony Xperia XZ1 Compact 1280x720 Snapdragon 835 (MSM8998)
60,0
Apple iPhone 8 1334x750 A11 Bionic
59,5
Apple iPhone 8 Plus 1920x1080 A11 Bionic
59,3
Apple iPhone X 2436x1125 A11 Bionic
58,5
Xiaomi Mi 6 1920x1080 Snapdragon 835 (MSM8998)
56,0
OnePlus 5 1920x1080 Snapdragon 835 (MSM8998)
55,0
OnePlus 5T 2160x1080 Snapdragon 835 (MSM8998)
53,0
Sony Xperia XZ Premium 3840x2160 Snapdragon 835 (MSM8998)
50,0
Google Pixel 2 1920x1080 Snapdragon 835 (MSM8998)
49,0
Motorola Moto Z2 Force 2560x1440 Snapdragon 835 (MSM8998)
40,0
Huawei Mate 10 Pro 2160x1080 Kirin 970
40,0
Samsung Galaxy S8+ 2960x1440 Exynos 8 Octa (8895)
39,0
Sony Xperia XZs 1920x1080 Snapdragon 820
39,0
Samsung Galaxy S8 2960x1440 Exynos 8 Octa (8895)
36,0
Samsung Galaxy Note 8 2960x1440 Exynos 8 Octa (8895)
35,0
Nokia 8 2560x1440 Snapdragon 835 (MSM8998)
35,0
Xiaomi Mi Mix 2 2160x1080 Snapdragon 835 (MSM8998)
35,0
Google Pixel 2 XL 2880x1440 Snapdragon 835 (MSM8998)
35,0
Essential Phone 2560x1312 Snapdragon 835 (MSM8998)
32,0
HTC U11 2560x1440 Snapdragon 835 (MSM8998)
32,0
Huawei P10 1920x1080 Kirin 960
29,0
Motorola Moto Z 2560x1440 Snapdragon 820
25,0
HTC U Ultra 2560x1440 Snapdragon 821
24,0
LG G6 2880x1440 Snapdragon 821
24,0
Huawei P10 Plus 2560x1440 Kirin 960
19,0
Wileyfox Swift 2 1280x720 Snapdragon 430 (MSM8937)
15,0
Nokia 5 1280x720 Snapdragon 430 (MSM8937)
14,0
Asus Zenfone 4 1920x1080 Snapdragon 630
14,0
BlackBerry KEYone 1620x1080 Snapdragon 625
11,0
Motorola Moto Z2 Play 1920x1080 Snapdragon 626
10,0
Samsung Galaxy J5 (2017) 1280x720 Exynos 7 Octa (7870)
10,0
Lenovo P2 1920x1080 Snapdragon 625
10,0
Meizu M5 1280x720 MT6750
10,0
Motorola Moto G5 Plus 1920x1080 Snapdragon 625
10,0
Samsung Galaxy A3 (2017) 1280x720 Exynos 7 Octa (7870)
9,8
Asus Zenfone Zoom S 1920x1080 Snapdragon 625
9,7
Asus Zenfone 3 1920x1080 Snapdragon 625
9,7
Samsung Galaxy A5 (2017) 1920x1080 Exynos 7 Octa (7880)
9,1
Lenovo Phab 2 Pro 2560x1440 Snapdragon 652
8,9
General Mobile GM6d 1280x720 MT6737T
8,8
Huawei P8 Lite (2017) 1920x1080 Kirin 655
8,5
Huawei P10 Lite 1920x1080 Kirin 655
8,5
Honor 5C 1920x1080 Kirin 650
8,4
Wiko Ufeel Prime 1920x1080 Snapdragon 430 (MSM8937)
7,5
Wileyfox Swift 2X 1920x1080 Snapdragon 430 (MSM8937)
7,4
Motorola Moto G5 1920x1080 Snapdragon 430 (MSM8937)
7,4
Wiko Ufeel 1280x720 Cortex A53 variant
6,0
Alcatel Shine Lite 1280x720 MT6737
4,0

De schermresolutie is bij de onscreen-tests wel bepalend en dat is te zien. De XZ1 Compact wint. De XZ Premium van Sony doet de test trouwens niet op de genoemde 4k-resolutie, maar op full hd. De verschillen zijn voor de rest dus ook niet groot, maar de XZ1 Compact en iPhones zitten tegen de 60fps aan: de maximale verversingssnelheid van schermen op telefoons in 2017. Alleen de Razer Phone zou daaroverheen kunnen, maar die hebben we niet in ons testlab gehad.

Tot slot

Het is niet overdreven om te stellen dat 2017 een spectaculair jaar was op het gebied van smartphones. Het uiterlijk van telefoons heeft dit jaar de ingrijpendste verandering in jaren ondergaan, en daarbij lieten marktleiders Samsung en Apple zich niet onbetuigd. Daarnaast zijn er functies aan telefoons toegevoegd, zoals augmented reality. Als techniek staat het nog in de kinderschoenen en de komende jaren moeten uitwijzen of augmented reality een centrale plek krijgt op de smartphone of dat het een ervaring blijft die zich afspeelt op het scherm in plaats van in het camerabeeld.

Behalve deze vernieuwingen hebben de basale zaken ook een upgrade gehad. Camera's zijn naar onze smaak iets beter geworden, met vooral betere resultaten bij minder licht. De accuduur is meetbaar vooruitgegaan bij smartphones. Schermen zijn mooier geworden en ze zijn nu vrijwel allemaal af te lezen in direct zonlicht, al gaat dat bij sommige telefoons makkelijker dan bij andere.

De telefoon van 2018 borduurt voort op de ontwikkelingen van 2017, met vermoedelijk subtielere vernieuwingen als e-sims, gezichtsherkenning en wellicht 5g. Hopelijk komen de 120Hz-schermen met variabele refreshrate er ook aan, want daar verwachten we veel van. Het zijn allemaal dingen waardoor we met hoge verwachtingen uitzien naar wat volgend jaar ons gaat brengen.

Reacties (172)

172
162
92
9
1
49
Wijzig sortering
Tja wil niet heel negatief overkomen :) , vooruitgang, qua modellen en specificaties heb ik vaak het idee dat er gewoon sprake is van kartelvorming. Soms komt er een fabrikant met een goed idee & uitwerking (Sharp Aquos 2014) niemand die het op pickt, afgelopen jaar moest iedereen ineens bezel-less. Min of meer gelijke update beleid (afgezien van ios en nexus/pixel toestellen) na 2 jaar zo goed als geen updates meer.
Komst van portret modus... heb liever gewoon echte bokeh.
5G is leuk voor gaming laptops en andere doeleinden (zelf rijdende auto's) waarbij latency belangrijk is maar voor smartphones zie ik vooralsnog het nut er niet van in. FPS* (andere games waarbij latency een rol speelt) spelen op je telefoon kan, maar is niet bepaald populair of leuk.
Het zal waarschijnlijk wel leuker zijn voor je portemonnee, de verwachting is wel dat 5g mobiele data goedkoper gaat maken, maar daar brengt 2018 weinig goeds voor Nederland.

Waar ik persoonlijk naar uitkijk in 2018, fingerprint onder het scherm, andere materialen als b.v. de Essential ph1 (titanium& technische keramiek) of Xiaomi mi mix(2) (technische keramiek), refresh rate is leuk maar niet ten koste van de accu duur (zal dit komend jaar nog niet verbeteren) ik zie liever betere en meer kleur weergave zoals de huidige trend is met amoled.
Betere camera's, laatste jaren zijn de camera's gewoon goed geworden, maar het kan altijd beter, de fake bokeh gaat zeker weer de nieuwe hype worden 2018 (portret modus?!, zat al in de huawei p9 ~2016)
Misschien dat we in 2018 ook een nieuw generatie accu krijgen (solid state)

offtopic:
Ik was alleen instaat zo vroeg een bericht te sturen omdat het eten nog steeds zwaar op me maag ligt, ik zal de eerste bij de sportschool zijn vandaag!!

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 23 juli 2024 23:07]

Waar ik persoonlijk naar uitkijk in 2018, fingerprint onder het scherm, andere materialen als b.v. de Essential ph1 (titanium& technische keramiek) of Xiaomi mi mix(2) (technische keramiek)
Net als je denkt dat je op het punt bent aangekomen dat ze het slechtst mogelijke materiaal hebben gevonden om een telefoon uit te maken (glas), hebben fabrikanten een materiaal gevonden dat nog kwetsbaarder is.

Zoals je misschien leest, ik ben niet overtuigd dat keramiek een goed idee is voor een smartphone behuizing. Ik zou er juist eentje willen die weer stroef is en wat kan hebben.
Mee eens - de meeste mensen doen er hoesjes van plastic of kunstrubber om, dus waarom niet de telefoon direct van dat materiaal voorzien? scheelt een paar millimeter en aanschaf van een hoesje.
omdat dan 40% niet nogmaals geld bij me uit komt geven om een hoesje te kopen.
Ik wil hier toch op inhaken. In den beginne van de PDA naar Smartphone tijden kreeg ik altijd een hoesje bij de telefoon. Nu moet ik er een bij kopen alvorens ik het product echt kan gebruiken. De risico's van een beschadigde telefoon zijn nou eenmaal groter zonder hoesje.

Idem voor de screen protectors, ondanks Gorilla Glass ( Transparent Alu! :+ ) plakken er vele toch stickers op. Anders is gebruik van je product een soort van gokken, when will it break/scratch.

En voor mij komt dit over als een soort van kartelvorming. Een auto zonder ramen of airbag wordt ook niet verkocht. Ik vind dit een van de meest kwalijke zaken in mobiel land, zeker met de prijzen van boven 600€.

Die 40% die bij u langs komt is ontstaan vanuit een massale acceptatie dat een product in zekere zin onbruikbaar wordt verkocht. Tof dat u er op in speelt, ik vind het een zwaktebod/oplichting van de producenten.
Ik ben wel tevreden met het mechanisme van een Galaxy S5. De gehele achterkant kan eraf (toegang tot verwisselbare batterij, sim en SD kaart). En dat biedt mogelijkheden voor hoesjes.

Als de achterzijde gebutst, gekrast of uit de mode is kan je er voor een paar euro een nieuwe bescherming op zetten. Die vervangbaarheid vind ik juist heel prettig. Veel prettiger dan dat ze gewoon een heel stevige achterkant maken die ik NIET kan vervangen.

tevens kan aan die achterkant een cover voor de voorkant zitten zodat je met minimale dikte toch een geheel rondom bescherming hebt voor je telefoon.

Dus in 2018 graag meer telefoons met vervangbare skin. Net als vroeger de Nokia :)
Helemaal mee eens. Tegenwoordig is het helaas lastig een high-end telefoon te vinden welke water proof is en de mogelijkheid biedt de achterkant en batterij gemakkelijk te vervangen. Dit is een design uitdaging die de meeste producenten niet aangaan. Heb er nu eindelijk zelf ook aan moeten geloven met mijn S8.

Maar goed, een hoesje en screen protector bij het product leveren is in mijn ogen een gemiste kans, imho zijn die vaak wel nodig.

Het Nokia tijdperk :Y) Je kon er mee voetballen en het werkte nog! O+
Heel simpel. Omdat de klant die je net een iPhone X of Galaxy S8 Edge hebt verkocht voor 1000 euro eerst zijn lening moet afbetalen en niet binnen 4 maanden terugkomt om nog meer geld jouw kant op te gooien.

Zet er een scherm in of een case die snel breekt en je kunt ze na 3 - 6 maanden nog een keer voor 400 euro een poot uitdraaien voor een nieuw iPhone of Edge scherm
Zo kunnen ze een extra telefoon verkopen nadat de bumperloze is gevallen en onbruikbaar is geworden.
Als ik om me heen zie hoeveel mensen met een flinke barst in het scherm rondlopen. Vooral die diagonale, beginnend in de hoek.
Je hebt vele soorten technische keramiek, ik vind het persoonlijk een mooi materiaal het voelt premium aan en is zeer kras vast. Laat je het vallen kan het inderdaad barsten maar dat is afhankelijk van het type en ontwerp.
Wat in mijn ogen goed word gedaan door essential's ontwerp (zie achterkant ceramic, waarbij de voorkant kapot is, onvermijdelijk met deze dunne bezels).

Ik heb geen idee waarom jij denkt dat keramiek minder goed is dan glas of zelfs metaal, als je de beperkingen kent van keramiek kan je iets heel... heel HEEL sterk maken. Eigenlijk het zelfde met glass en dat weten onderzoekers daarom zoeken zij amorfe in o.a. metalen (metal glass).
Bekend voorbeeld is dus liquidmetal (gebruikt als sim extractor & logo door apple, apple heeft de techniek opgekocht (patent).. doet er niks mee... maar gekocht zodat anderen er ook niks mee kunnen)
Tja om heel eerlijk te zijn kan ik weinig met wat ze technisch in theorie zouden kunnen doen, en kijk ik liever naar de praktijk. En bij degene die geheel keramiek is, de Mi Mix, blijkt uit valtesten dat zodra je er verkeerd naar kijkt dat ding in 100 stukjes is gebarsten. En daarbovenop dat hij ook nog eens glad is.

Dus dan wordt het eigenlijk verplicht een hoesje te hebben voor heel veel mensen (ja, er zijn er echt wel die hem nooit laten vallen, maar het merendeel durf ik te stellen laat hem weleens vallen. Ik ben voorzichtig met mijn telefoon, hij valt echt niet continue zoals bij sommigen, maar het gebeurd wel). En dan komt het er dus op neer dat het irrelevant is hoe mooi hij is, gezien hij toch in een hoesje zit.

Een behuizing heeft drie taken: Aantrekkelijk zijn, goed vast te houden zijn en tegen een stootje kunnen. En momenteel falen ze op 2 van de drie punten. Dus ik hoop voor de toekomst dat behuizingen liever op de twee punten focussen waar ze op falen, dan ze er mooier uit moeten gaan zien.
Maar ik ben realistisch, en de consument koopt uiteindelijk toch de mooiere telefoon, ook al gaat hij in een hoesje, en de fabrikant zal het al helemaal niks uitmaken dat hij uit elkaar knalt bij de eerste val.
Je krijgt een +2 maar ik vraag me af of je informatie ook echt waar is. De Mi Mix is bijvoorbeeld getest door JerryRigEverything, bekend om zijn video's waar hij de duurzaamheid test en ook tijdens een val test bleef het toestel gewoon helemaal intact, met enkel wat deukjes in de zijkanten. Zelfde geldt voor de Essential Phone; ook een telefoon met een keramische achterkant die onder dezelfde testomstandigheden aan de achterkant niet kapot is gegaan, in meerdere video's.

Ik heb het idee dat je de Mi Mix met de Mi6 verwacht, want die is inderdaad erg glad, van normaal glas en breekbaar. Maar de Mi Mix (2) en Essential Phone absoluut niet.

[Reactie gewijzigd door Luca op 23 juli 2024 23:07]

Ik vraag me ook af of we het over dezelfde telefoon hebben. Want specifiek over die telefoon had ik al eerder gehoord dat hij heel kwetsbaar is, maar uiteraard als goede Tweaker zoek ik eerst bronnen op. En geheel toevallig kwam ik ook uit bij JerryRigEverything. (Dat was geen sarcastische opmerking btw, dat was echt toevallig).

Als eerste daarop: Het gaat mij niet om de hardheid van het materiaal. Die is ook bij Gorilla Glas meer dan in orde, dat is echt gewoon goed, en zal niet snel krassen, itt oudere telefoons. Het probleem is de neiging van hele harde materialen om ook heel kwetsbaar te zijn bij vallen. Zoals JerryRigEverything letterlijk zegt over de Mi Mix:
It is so hard, and so brittle/
We learned that the phone can be permanently damaged and disfigured from a super small 2 foot fall
Anyway hier heb je zijn drop test:
https://www.youtube.com/watch?v=VeLKqjvmFvQ

Ik zal hem samenvatten voor je: Bij een val van kniehoogte is zijn hoek compleet vernield, en daarbovenop nog twee grote barsten over het hele scherm heen. Hij raadt kan ook aan om een case ervoor te kopen. Mijn oude Lumia 640 heeft wel meer dan één val op zijn hoek gekregen, en hoewel dat wat kleine deukjes heeft opgeleverd, heeft dat zeker geen hoeken vernietigd, en was het scherm nog in nieuw staat.
Dus ik weet niet welke drop test jij hebt gezien waarin hij nog geheel intact was aan het einde. De TL;DR is van zijn video toch ook dat hij niet tevreden is over de kwaliteit van de behuizing bij een val test.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 23 juli 2024 23:07]

We lopen langs elkaar heen denk ik. Het ging bij mij specifiek om de achterkant die nog intact is, omdat die van keramisch glas is. De voorkant is inderdaad wel gewoon kwetsbaar, dus dat ontken ik ook niet! :)
Jij haalt hier dingen door elkaar, jij ziet een enkel toestel (mi mix) en geeft vervolgens het materiaal een slechte naam, Essential heeft het beter aangepakt zoals je zelf al had kunnen zien bij jerryriggsE (boven ook de link gegeven). Bij de PH1 blijft het keramisch vlak smetteloos en breekt het glas (nog steeds het zwakste element) Keramische materialen zijn ongelooflijk hard (dus krassen niet) mechanisch sterker dan de gemiddelde aluminium legering, maar zijn broos dus ze vervormen niet voordat ze breken (denk aan glas staaf->Broos: die breekt of een metalen staaf->taaiheid: buigt)
Je bent er niet van bewust maar als sinds de jaren 70 hebben ze al ceramische materialen gebruikt als vervanger van metalen: Glas zoals eerder genoemd zeer breekbaar-> glasvezel composiet lichter en sterker dan de staal die hij vervangt. Zo zijn er ook composieten van andere keramische materialen of vezelversterkte keramiek, wat min of meer het zwakste punt aanpakt van keramiek (allen een dure grap).

Lang verhaal kort, ontwerp bij keramisch materialen is key, een unibody design is mogelijk niet geschikt voor keramische materialen betekent niet dat het geen goed materiaal is. Een toestel kan met keramiek best onbreekbaar worden, maar zeker kras vaster, maar je blijft bij de zwakste schakel: het scherm (wat dus in feite ook een keramisch materiaal is). En dan ook nog is super dunne bezels (geen plek voor schok absorptie, absoluut ook het geval bij de mi mix(2))
Je moet een balans hier tussen vinden (ik ga er vanuit dat je met sterk hard bedoelt). Des te harder het materiaal is des te krasvaster de telefoon, het is echter wel zo dat de telefoon sneller barst wanneer het materiaal harder is.

In mijn ogen is aluminium nog steeds een aardig materiaal om smartphones en tablets uit te bouwen. Het verzamelt op lange termijn wat krassen, maar wanneer het toestel valt komt hier in ieder geval niet direct een barst in, maar een deuk.
Nee ik bedoelde hier sterk en niet hard, ik snap dat de eigenschappen van keramiek voornamelijk hardheid, stijfheid en broosheid zijn. Maar een goed ontwerp kan vooral dat laatste eigenschap te niet doen. Zoals je zag bij de mi mix (die versplintert de hoeken bij een harde klap) is dit te voorkomen dor buffers (Essential ph1, titanium 'buffer') Voor een platte achterkant is keramiek beter dan b.v. glas, het is gewoon compleet niet gevoelig voor krassen. Aluminium is nog steeds een mooi materiaal toch vrij gevoelig voor krassen.
Een van de mooiste toestellen vind ik nog steeds de iphone 4 (rvs), iphone 5 en moto X leer/hout.
Ik roep het al langer, de industrie zou zich moeten richten op het toevoegen van nieuwe eigenschappen aan behuizingen zoals grip (ook bij vocht), schokabsorbatie, krasbestendigheid, onbreekbaarheid, zelf reparerende materialen, ed Samengestelde kunstoffen zijn de beste opties voor mobiele devices.

[Reactie gewijzigd door GoldenRatio op 23 juli 2024 23:07]

En de trend van steeds meer kostende smartphones?..
De high end toestellen worden duurder, daar staat wel tegenover dat toestellen rond de 200-300 euro véél beter geworden zijn. Je bent veel sneller al goed voorzien met een midrange toestel.

Wat overigens wel jammer is aan de batterijtest hier is dat de P10 lite opgeladen is met een normale lader, niet met een snellader. Ik heb hier twee P10 litejes liggen en die zijn beduidend sneller vol. Die doen rond de 40-50% per half uur (volgens Huawei officieel 43% per 30min). Zoals ook te zien in deze review: https://www.androidauthor...i-p10-lite-review-764800/

Nu komt dat vooral omdat Tweakers een internationale variant ontving en daar worden niet altijd de snelladers bijgeleverd. Bij alle Europese varianten zitten wél altijd snelladers. Het blijft jammer dat dat de review beïnvloed heeft. Net als dat de camera toch wel flink beter is geworden met latere software updates en de performance (in benchmarks in ieder geval) ook vooruit is gegaan. Zeker van de storage.
Tjah. Ik hoop nog een keer op "xxx phone, 6 maanden later" reviews. Ik geef Tweakers geen schuld. Zij krijgen een phone met lader en firmware, en daar is de review op gebaseerd. Gelukkig zie je her en der nog wel eens achteraf-reviews.
Mijn iPhone Plus is via bijvoorbeeld de iPad lader ook sneller vol dan via de iPhone lader. Denk dat dit voor veel toestellen geldt wat betreft standaard geleverde laders.
Nee, gaat alleen op voor iphones en in dit unieke geval de P10 lite. De oorzaak heeft ook niets met elkaar te maken. Huawei leverde voor reviewdoeleinden gewoon een internationale (goedkopere) variant en dat hadden ze niet moeten doen, want iedere in Europa aangeschafte P10 lite heeft wél de quick charger.

Bij iphones levert Apple bewust een andere/tragere lader mee aan alle klanten. De reden daarvan zijn onbekend.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 23 juli 2024 23:07]

Waarschijnlijk levert apple een zwakkere lader voor iphones, in verband met de kleinere accu en het feit dat sneller opladen de batterij sneller beschadigd.
Waarschijnlijker is dat ze extra omzet en winst pakken door de aanschaf van die laders. Geloofden ze niet in die techniek, zouden ze hem immers ook niet geïmplementeerd hebben.
An sich valt snel laden mee qua beschadiging. Zolang je de warmte goed in de gaten houdt en het gros van de snelladers laadt snel op tot zo'n 80% om daarna weer normale snelheid aan te houden. Draadloos laden is wat dat betreft schadelijker, aangezien de batterij een stuk warmer wordt.
En de trend van een grote afvalberg, dit mede gezien voor de wat goedkopere telefoons 100 euro
90% van deze bezitters laten deze bij een defect niet eens repareren, daar de kosten snel richting >50 euro gaan.
Mijn oude Newman K1 van 4 jaar werkt nog 100% en gaat nog 3 dagen op een volle accu lading
Was overigens mijn duurste telefoon 4 jaar geleden van een mede tweaker overgenomen
De fabrikanten doen ook zo veel mogelijk hun best om een telefoon onrepareerbaar te maken. Het liefste verlijmen ze alles aan elkaar zodat het voor een hobbyist het praktische onmogelijk wordt om bijvoorbeeld een scherm te vervangen.
IDD droevig allemaal, heb veel reparaties gedaan op component niveau
komt nog regelmatig voor dat er iemand met een kapot scherm, digitaliseer komt of usb probleem. Gemiddeld ben ik een uur bezig afhankelijk van type telefoon.
schermpjes en pcb bordjes kosten een fractie, maar als ik 30 euro voor reparatie vraag is het al snel te duur en beland zo'n telefoon in de laden kast en koopt men een nieuwe van merk X
Er zou een wet moeten komen die verplicht de defecte apparatuur retour fabriek gaat, zonder tussenkomst van derden en de fabrikant verder alle verantwoordelijkheid heeft voor het recyclen, en hele grote boetes mits niet aan deze regels wordt voldaan.
Nu verschepen we alles voor recycling waar ook nog eens flink geld aan verdiend wordt en kinderen onder bizarre omstandigheden met chemicaliën en zonder enige bescherming de edelmetalen er uit halen, en de omgeving grond zwaar verontreinigd is
Schande schande
En de trend bij Android van steeds meer pure ROMs: Motorola, HTC, Nokia, OnePlus hebben Al heel lichtere skins en beloven snelle updates. Daarnaast de revival van Android One, nu ook hier met gevestigde merken als HTC, Motorola en Xiaomi.
Dit klopt niet helemaal wat je zegt, de hardware van Apple is stukke duurder geworden. Kijk maar naar het chipset (A11) die ze dit jaar gebruiken. Deze architectuur vereist ongeveer de dubbele hoeveelheid silicon in oppervlakte en laat silicon nou net een duur product zijn.
De iphone X scoort helemaal niet zo geweldig en staat toch ergens boven in qua review? De prijs prestatie verhouding is ver te zoeken, behalve het beeldscherm die schijnt toch >100 dollar te zijn.

Marketing?

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 23 juli 2024 23:07]

Mooi scherm, snel, goede camera, wat wil je nog meer?
Je hebt wel door dat vele tests enkel Android toestellen bevatten omdat iOS niet ondersteunt wordt in die tests toch? De tests waar de iPhone bij staat, scoort het toestel ook goed. Check die Geekbench score bijvoorbeeld!
De Sharp die je aanhaald had ook zijn negatieve punten. Ja, ze waren 1 van de eerste om de bezels sterk te verkleinen. Maar de camera onder het beeldscherm plaatsen ipv erboven bleek niet direct een goede zet. Het idee was goed, de uitwerking dus minder.

En ja, een goed idee wordt overgenomen door anderen. Zeker als de markt het ook goedkeurt en gebruikers het als een meerwaarde zien. Dat is nu eenmaal de economische realiteit. Andere innovaties wachten gewoon tot dat de technologie er klaar voor is (denk maar aan de vingerafdruksensor onder het scherm)

5G heeft niet als doel om meer snelheid te bieden, maar wel om een stabielere verbinding aan te bieden op meer plaatsen en aan meer mensen. Ook de smartphonegebruiker zal er nut van hebben omdat er met 4G nog altijd dode zones zijn en je op drukke plaatsen wel degelijk merkt dat anderen je hinderen. Dat 5G mobiele data goedkoper zal maken verwacht ik dan weer niet. De infrastructuur moet weer worden aangepast en de prijs zal vooral bepaald worden door de concurentie op de markt.
Je spreekt je zelf tegen, 5g zal meer mensen op de zelfde zendmast geven> kosten infrastructuur gaan omlaag> prijs kan omlaag. Dit is alleen een voordeel in kosten en geeft verder geen verandering in je smartphone gebruik/ervaring: het voegt dus niks toe.
Latency (duur tussen stimuli & response) is de grote drijfveer geweest voor 5G, zodat het gebruikt kan worden als alternatief voor bedraad netwerk (wat in veel landen nog geen gemeen goed is).
En het gebruik van voertuigen waarbij latency wel erg belangrijk is.
Snelheid (Mbps) is al ruim voldoende voor de meeste toepassingen met 4G, ook al zal dit toenemen met 5G of je nou 100Mbit of 300Mbit haalt op je telefoon (kosten besparing voor de providers> meer data kunnen bieden bij gelijk gebleven abonnementen) , voor de meesten is 15Mbps voldoende voor het streamen van 2k video b.v. (4k streamen heeft geen nut als je scherm het niet aankan, 4k scherm heeft verder ook geen toegevoegd waarde en gelukkig zijn ze overgestapt naar een andere aspect ratio als nieuwtje ipv 4k schermen, maar heb je wel een 4k scherm en wil je streamen is ~30Mbps voldoende)
Enige waarbij ik wel 5G zie als beter is als je wilt streamen vanaf je telefoon of als je wilt (hogere upstream) streamen/gamen van je huiscomputer naar je telefoon maar dat is niche en voor de gemiddelde consument weinig interessant, facebook laad al prima met 3g :P
Voor de rest voldoet 4G nu nog prima.
Dit is alleen een voordeel in kosten en geeft verder geen verandering in je smartphone gebruik/ervaring: het voegt dus niks toe.
Je spreekt over vooruitgang, maar hetzelfde/meer stabiliteit voor een lagere prijs zullen veel wel degelijk vooruitgang noemen. Ik denk dat je het belang van Latency ook onderschat aangezien er steeds meer serieuze online spellen komen voor telefoons.
Enige waarbij ik wel 5G zie als beter is als je wilt streamen vanaf je telefoon of als je wilt (hogere upstream) streamen/gamen van je huiscomputer naar je telefoon maar dat is niche en voor de gemiddelde consument weinig interessant, facebook laad al prima met 3g :P
Dus dan maar niet innoveren omdat niemand behalve een kleine groep intensieve gebruikers/early adopters er iets mee zullen doen? Dan kan je alles wel opdoeken, lijkt me, als je innovatie gaat afstemmen op de gemiddelde consument. Die vinden alles wel prima zoals het is, altijd.
Waarom moet het zwart zijn of wit? Zeg ik iets over niet moeten innoveren? Ik zeg dat 5g simpelweg minder verandering geeft dan van 2g naar 3g en het feitenlijk niks veranderd in smartphone land. 5g heeft een heleboel voordelen alleen niet zo zeer voor mobiel.
Nee dat bedenk je nu even ter plekke, lees even terug wat ik daadwerkelijk geschreven heb.
Dit zijn reacties die ot dienen te zijn, het topic is dus smartphones uit 2017 en wat er in 2018 gaat komen.
Ik heb letterlijk neergezet dat 5g bedoeld is voor toepassingen met lage latency (zelflerende auto's, alternatief op bedraad netwerk) en kosten verlaging. De paar voordelen van 5G voor smartphones heb ik ook al benoemd, dat zijn voordelen die voor de meerderheid weinig veranderd brengt aan hun smartphone gebruik.

Jij haalt mijn woorden volledig uit context om er jou eigen spin aan te geven:
Dit is alleen een voordeel in kosten en geeft verder geen verandering in je smartphone gebruik/ervaring: het voegt dus niks toe.
Ik zeg toch duidelijk smartphone gebruik.
Dito voor
Voor de rest voldoet 4G nu nog prima.
Er gaat een heel verhaal vooraf waarbij duidelijk het lijdend voorwerp smartphones is.
Om het dan voor je samen te vatten in twee zinnen:
5G brengt aantoonbaar weinig verandering in smartphones. Buiten een aantal niche diensten, voldoet 4G nu nog prima.

Jij leest nu dus: 5G is nutteloos, D0gtag is een holocaust ontkenner...

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 23 juli 2024 23:07]

Lage latency van 5G kan ook mooi zijn om goed in te zetten voor huishoudens waar nog steeds bedroevende snelheden op het koper worden gehaald.
Anoniem: 200498 @D0gtag28 december 2017 08:56
Volgens mij is 'echte' bokeh niet mogelijk zoals met een fysiek grotere lens.
De brandpuntsafstand bepaalt wat scherp is en wat niet, dus de afstand tussen de lens en sensor speelt hierin de grootste rol. (Dus dit staat totaal los van het aantal megapixels)

Aangezien het allemaal dunner moet zie ik het voorlopig niet gebeuren.
Denken jullie dat het wel kan met een dermate compacte behuizing, in de toekomst?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 200498 op 23 juli 2024 23:07]

Denk dat de techniek voor refresh rates die razer heeft ontwikkeld een goede stap is. De refresh rate schommeld namelijk op hun razer phone als je scrolled of iets beweegt zie je het omhoog springen, en als er niks gebeurd schiet het terug naar zo'n 20 fps.
Dit is geen kartelvorming. Smartphones zijn dusdanig commodities geworden dat iedereen elk idee ongeveer tegelijk heeft.
1.5 keer de prestaties betekent dit jaar helaas ook 1.5 keer de prijs want ook daarin kent de smartphonemarkt nieuwe hoogtes; de prijs. Verder een geinig overzicht en de vooruitgang op de mobiele markt blijft me verbazen.
Die prijs gaat tegenwoordig helemaal nergens over.
Je betaald enkel meer voor de bekende merken.
Neem je er een met dezelfde specs maar is het merk minder mainstream, kun je een nieuw toestel voor een schappelijke prijs kopen.

Gewoon uit de buurt van de Samsungs en iPhones van deze wereld blijven.
Zekers. Heb je die reclames van Sammy en Apple gezien? Ze verkopen een LIFESTYLE. :9~

Ik koop gewoon een mobiel.
Een grafiekje met (introductie) prijsvergelijk zou ook wel leuk zijn. En dan vergelijken met 2016.
Anoniem: 583079 27 december 2017 09:45
“We zijn heel voorzichtig met het crossplatform gebruiken van benchmarks als Geekbench. In het verleden hebben we weleens dingen gezien bij deze benchmark. Neem de resultaten vooral met een korreltje zout, want we weten niet precies hoe vergelijkbaar de resultaten tussen iOS- en Android-toestellen zijn.”

Misschien eens wat andere tests doen dan? Bvb pdf-bestand van 10MB openen, video renderen, 200MB bestand kopiëren... Dat zal nog een stuk veelzeggender zijn.
Ik vind het vooral tekenend dat er vele tests zijn die op de iPhone niet worden ondersteund en dit totaal niet wordt toegelicht bij een aantal van die tests en als je dan bij Geekbench aankomt waar de iPhone wél aan meedoet moet dit ineens met een korreltje zout worden genomen. In het totaalplaatje komt dat niet erg onpartijdig op mij over.
Inderdaad, elke benchmark is met een korreltje zout te nemen.
Maar de commentaar geeft de indruk dat de score van de iPhone mogelijks “overdreven” is, terwijl het evengoed een onderschatting zou kunnen zijn van de voorsprong van de iPhone op concurrerende telefoons.
Of wellicht zou Tweakers zelf 'Tweakersbench' moeten schrijven?
Moet toch niet moeilijk zijn.
Inderdaad. Ook apps en games openen erbij 😉
Anoniem: 583079 @marhalm28 december 2017 14:22
Waarom niet. Je moet dan wel opletten wat je meet, dwz de apps/games moeten gelijkaardig werken en het moet om zware apps gaan, waar verschillen in de gebruikersinteractie/animaties geen rol spelen.
Anoniem: 455473 27 december 2017 06:09
5G... I can't wait!

Ook een e-sim is een stuk beter, ook voor de concurentie.
Want met een een esim verdwijnt ook de jaarlijkse contract verplichting?
Ja, je kunt "makkelijker" wisselen. Maar met een jaar contract heeft het nog weinig nut.. dus het ontgaat mij op wat voor manier dit goed is voor de concurrentie
eenvoudiger wisselen? Heb je er al eens aan gedacht dat een provider op een toestel met een e-sim deze in theorie zou kunnen blokkeren voor 1 of 2 jaar? En wees er maar zeker van dat er providers zullen zijn die het gaan proberen.
Waarom zouden ze een toestel willen blokkeren?
Toestel icm abo en dan voorkomen dat je het toestel kan doorverkopen. Ze zouden het zelfs aan een telefoonnummer kunnen vastmaken voor 1 of 2 jaar.
Je koopt toch een telefoon op afbetaling (dus is juridisch direct je eigendom). Waarom zou je die dan niet mogen verkopen? En anders ga je naar een andere provider die je wel als klant wilt.
Iets wat je koopt op afbetaling is volgens mij pas je eigendom na volledige afbetaling...
Nee, dat is het niet. Het is direct je eigendom.
Volgens mij is het in België in elk geval niet per se direct je eigendom: http://www.consumercredit...erkoop-op-afbetaling.html

Het lijkt me best om het document dat je tekent na te kijken...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 583079 op 23 juli 2024 23:07]

Dan heb je je in NL nergens druk over te maken, maar in België moet je heel goed de kleine lettertjes doorlezen.
Ook in Nederland kan je best goed kijken wat je precies tekent: er bestaat ook iets als huurkoop, dat is een vorm van koop op afbetaling waarbij de eigendomsoverdracht pas plaatsvindt na volledige afbetaling.
Zou je dit kunnen toelichten want ik begrijp dit echt niet?

Dat ze de sim op het netwerk blokkeren? Het idee is juist dat je snel een abo op de chip kunt laden;

https://en.wikipedia.org/...ated_circuit_card_(eUICC)

"An upcoming new type of SIM is called e-SIM or eSIM (embedded SIM). It is a non-replaceable embedded chip in SON-8 package that is soldered directly onto a circuit board. It has M2M and remote SIM provisioning capabilities."

https://en.wikipedia.org/wiki/Remote_SIM_provisioning

"The specification aims to allow consumers to choose a mobile network operator from a wide range to activate the SIM embedded in a device via a subscription. It aims to simplify the users’ life by connecting their multiple devices through the same subscription. It should also motivate mobile device manufacturers to develop the next generation of the mobile-connected devices that will suit better the wearable technology applications."
Er zijn natuurlijk ook maandelijkse abonnementen. Dan scheelt het wel als je elke maand kunt switchen zonder een week te wachten tot ze een simkaart hebben opgestuurd. Misschien kunnen de 'eenmalige aansluitkosten' dan ook weg of omlaag. Maar je hebt wel gelijk wat er weinig mensen gebruik maken van maandelijkse abonnementen (want dan 'krijgen' ze geen telefoon erbij) en dat mensen die er wel gebruik van maken alsnog niet maandelijks wisselen.
Er zijn natuurlijk ook maandelijkse abonnementen. Dan scheelt het wel als je elke maand kunt switchen zonder een week te wachten tot ze een simkaart hebben opgestuurd. Misschien kunnen de 'eenmalige aansluitkosten' dan ook weg of omlaag. Maar je hebt wel gelijk wat er weinig mensen gebruik maken van maandelijkse abonnementen (want dan 'krijgen' ze geen telefoon erbij) en dat mensen die er wel gebruik van maken alsnog niet maandelijks wisselen.
Zo’n nieuwe sim heb je vaak na 2-3 dagen al binnen en de opzegtermijn is vaak iets van 2 weken.
Wat is dan je issue?

Dure hobbie overigens, steeds switchen. De meeste providers rekenen tussen de 15 en 25 euro aansluitkosten.
als je ze opbeld en zegt dat je wilt overstappen zonder aansluitkosten doen ze dat wel hoor, ze willen je liever klant hebben dan dat je niet bij ze komt.....gewoon ernaar vragen en ze doen het gratis...
Yep yep. Een nano sim installeren is not fun.
Ergens wel grappig hoe het gaat, heb zelf de LG G6, nergens een uitblinker in, niet het beste scherm, niet de snelste soc, niet de beste camera etc. Maar vind het wel 1 van de prettigste en mooiste toestellen van afgelopen jaar (naast ik heb er maar 375 euro voor betaald nieuw).

Maar de gebruikers ervaring is zeer goed, niet de bloat en gekromde schermen van de Galaxy series (had hiervoor een Galaxy S6 en S7), Handzamer dan de HTC's en Sony's met hetzelfde scherm formaat etc. Het komt erop neer cijfertjes en specs zeggen eigenlijk weinig over het uiteindelijke gevoel betreft een toestel. Daarnaast doet LG als enige de geweldige wide angle, normale lens combo.

Ben benieuwd wat er in 2018 komt, ergens vind ik de smartphone markt wel erg saai geworden. 120hz is inderdaad leuk maar de huidige panelen vreten teveel stroom, daarom is de Razer phone ook niet denderend qua daadwerkelijke accu tijd zelfs met de 4000mah accu.
Ik zie werkelijk niks bijzonders in 120Hz-schermen op smartphones, zie niet de nut er van, ik zie liever smartphones met een grotere accu dan een 120Hz-schermen, de Hz maakt niks uit op een smartphone, ja als je misschien er mee VR doe, maar das ook iets wat ik niemand zie doen, zelfs de mensen die er een hebben voor hun smartphone zo als ik, je speelt er even mee en dan ligt hij stof te happen.
Mwah het reageert natuurlijker op je interactie en dat kan goed verschil maken. Op een telefoon zie ik het nog geen mega meerwaarde hebben maar met een pen tekenen/schrijven op een iPad Pro die ook een extra hoge refreshrate heeft is wel echt een verademing vergeleken met voorheen.
En snap niet dat het bij Tweakers 2 uur duurde om de Xiaomi Mi 6 vol te laden vanaf 0%, bij mij +/- 1 uur en 40 minuten, denk dat er iets niet goed ging met hunie exemplaar.
Ik gebruik een 165jz scherm op mijn pc. Voornamelijk voor het gamen. Maar interfaces en animaties ogen ook gewoon erg veel prettiger. Eigenlijk is 60hz dan ook karig vergeleken met bewegingen in het echt.
Ja he he, ik gebruik ook een 100Hz 21:9 monitor op mijn PC, maar dat wil nog niet zeggen dat ik enige nut zie om het ook op mijn smartphone te hebben, zou niet weten waarvoor je dat zou nodig moet hebben, behalve heel misschien VR.
prettiger voor de ogen tijdens al het eindeloos scrollen op webpaginas? Tenminste ik zie daar dan wel de waarde nog van in. Laat eht toestel meer snappy aanvoelen ook.
Nou ik weet zeker dat scrollen op webpagina's er niet beter uit ziet of prettiger voor je ogen laat zijn, heb velen jaren 60Hz monitors gebruikt en toen naar 120Hz en nu al een tijd overgegaan op 100Hz en kan geen verschil zien of voelen tussen 60Hz en 120Hz bij het scrollen op webpagina's, in spelen ja.
Ik ben zeer nieuwsgierig naar de nieuwe Samsung S9 en de nieuwe iPhone. nu ben ik niet van plan een Samsung (of een andere android te kopen), maar ik ben blij met de concurrentie tussen de 2 bedrijven
Aan de andere kant ben ik blij dat mensen ook andere merken dan Samsung/Apple kunnen vinden tegenwoordig. Een duopolie mag best onder druk worden gezet.
Dat zeker, bedoelde zeker niet dat er maar 2 opties moeten zijn. Meer concurrentie des te beter
Ik vind het raar dat sommige telefoons op bij de ene tab in een test wel voorkomt, en bij de andere weer niet. Hoe komt dat?
Specifiek kijk ik zelf naar de iPhone X, omdat ik die zelf heb. Als die er helemaal niet bij had gestaan had ik t nog wel logisch gevonden, omdat deze natuurlijk nog niet lang op de markt is en redelijk schaars (ik heb er nog niemand anders dan een maat van me mee gezien). Maar bij de CPU test staat hij bij de bovenste test (native en java) niet bij, maar bij geekbench weer wel. Dat de java test niet werkt oke, Apple en Java hebben niet echt een liefdesverhouding meer.

Zo waren er nog een aantal andere telefoons die in de ene test wel opdoken, en de andere niet meer. Kan iemand mij uitleggen waarom?
waarschijnlijk draaien die benchmarks niet op een IOS. Het is een gesloten systeem en je kan niet zomaar alles draaien. Een java jvm draaien op IOS is op dit moment niet mogelijk...
Ik zie inderdaad dat ook de andere iPhones er niet bij staan. Ik heb er overheen gekeken :)
Bij de conclusie - augmented reality is bij de Google pixels al van het scherm naar de camera verplaatst. je kan nu in je omgeving voorwerpen plaatsen, die bewegen en gewoon op video te zetten zijn. Ik heb al een huis vol storm troopers gehad! :o

De AR-Core daarvoor is ook in de afgelopen update doorgevoerd. De functionaliteit is vooralsnog erg gimmicky, maar werkt voor een eerste versie redelijk goed!

Overigens - wat is dat van de Nokia 8 knap om zich zo tussen de top te nestelen. Met hun near-stock android ervaring zal dat zeker onder de tweakers ook een populaire keuze blijken.

[Reactie gewijzigd door Bonsaiboom op 23 juli 2024 23:07]

Ook mij viel op dat de Nokia 8 op bijna elk lijst ergens boven in zat.
Stilletjes wurmt Nokia zich tussen het geweld van van de anderen naar boven wat specs en kwaliteit betreft.

Laatst nog in Amsterdam een tram gezien die helemaal onder de Nokia zat.
Ik gun het ze van harte en zal bij mijn volgend toestel zeer zeker een Nokia overwegen.
Huawei en Nokia zijn de twee namen die in 2018 wat gaan betekenen. Huawei is al bijna groter dan Samsung in de midrange...
Ik zit ook zeer geïnteresseerd naar de Nokia 8 te kijken. Ik wil eigenlijk de Oneplus 5T (want heb de Oneplus One en ben zeer tevreden), maar de Nokia is een stuk goedkoper (af en toe).
Ik ben alleen een beetje in verwarring gebracht door een verkoper bij T-Mobile, die ernstige twijfels had over de duurzaamheid van het bedrijf achter Nokia, kijkend naar ondersteuning en doorontwikkeling.
Ik lees er verder nergens iets over op het www.
Ik moet wel zeggen dat de verkoper bij T-Mobile mij tot nu toe altijd, al bijna 8 jaar, erg goed geholpen heeft.
Maar gezien dit artikel, vind ik het nog steeds een zeer goede keuze in mijn prijsklasse.
Als het gaat om ondersteuning heb je bij Nokia weinig te vrezen, tot nu toe komen ze elke maand op tijd met de updates, misschien dat je ze in Nederland weinig tegenkom maar in de oosterse landen verkopen ze aardige aantallen. HMD is er voorlopig nog wel hoor, als je de 8 wilt hebben hoef je niet te vrezen dat je over een maanden geen ondersteuning meer hebt. Op een site als www.nokiamob.net staat altijd wel leuk nieuws als je into Nokia bent.

[Reactie gewijzigd door Mr. Freeze op 23 juli 2024 23:07]

Ach ik wacht wel op echte vernieuwing. Naar mijn gevoel was 2017 wat rommelen in de marge en gaat 2018 dat ook zijn.
Alles is mainstream geworden en het echte verschil zit hem tegenwoordig in de prijs (lees marketing machine) en niet meer in functionaliteiten.
Tja wat kan er nog anders. Smartphones zijn gewoon een volwassen product geworden, de WoW factor van de eerste iPhone gaan we niet snel weer zien.

Alles is inmiddels behoorlijk goed uitgedacht en meer pixels en nog snellere soc's maken voor de beste gebruikers niets meer uit.

AR en VR zijn voor veel mensen na de eerste "Hee wat grappig" ervaring niet relevant.

Smartphones doen gewoon heel goed wat ze moeten doen en rot er qua technologie weer een sprong gemaakt wordt zie ik ze niet heel significant veranderen.
Anoniem: 636203 27 december 2017 07:52
Ik vraag me echt af wat de meerwaarde is van geen framedrops. Ik heb nog nooit een mobieltje gezien met een refresh rate van 120hz, maar volgens mij is het niet iets waarvan je nu meteen roep: 'oh, wow, dat moet ik hebben!'
Is juist één van die dingen waar je niet meer van terug wilt als je het eenmaal ervaren hebt :)
Heb je weleens met een pen op een tablet getekend of geschreven? Nu is dit misschien niet het beste voorbeeld wat betreft telefoons maar die extra hoge refreshrate van de iPad Pro is doing God's work tijdens het tekenen/schrijven op dat ding. Het bekende achter je pennetje aan laggen van het lijntje is weg, je bent ineens gewoon echt aan het tekenen waar je pen ook is, zo'n ontzettend verschil.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.