Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Asus Zenfone 5 Preview

Appeltje-C, appeltje-V

Tot slot

Er zijn nog veel elementen van de Zenfone 5 die Asus aanstipte, maar die nauwelijks te testen bleken. Zo kan de telefoon 's nachts langzaam laden en zo de accu sparen om hem minder te laten slijten, iets dat Sony bijvoorbeeld ook doet. Daarnaast heeft Asus de speakers verbeterd en zit er een algoritme in de fotosoftware om de instellingen die gebruikers vaak handmatig wijzigen in latere foto's automatisch toe te passen.

De Zenfone 5 is echter niet het meest opvallende nieuwe model. Die eer gaat naar de 5Z en fabrikanten als OnePlus en Nokia mogen oppassen; Asus heeft met de Zenfone 5Z een aantrekkelijke optie neergezet voor mensen die de krachtigste hardware willen hebben in een telefoon, maar niet de hoofdprijs willen betalen.

Het is haast jammer dat Asus zo makkelijk 'appeltje-c, appeltje-v' heeft gedaan bij de iPhone X, want het leidt de aandacht af van de uitstekende prijs-prestatieverhouding die deze 5Z lijkt te gaan bieden. Als gevolg van die notch weten we op dit moment nog niet hoe de Zenfone 5 en 5Z werken met iets basaals als notificaties. We moeten reviewexemplaren afwachten voordat we weten hoe goed de software daarmee omgaat.

Bovendien zal niet iedereen gecharmeerd zijn van ZenUI. Andere fabrikanten in deze prijsklasse, zoals OnePlus en Nokia, zitten zo dicht mogelijk bij stock Android, maar Asus houdt er juist van ingrijpende aanpassingen te doen in de software. Het is de vraag hoe dat valt, juist bij de doelgroep die ervan houdt om voor minder geld meer telefoon te krijgen.

Inhoudsopgave

Reacties (107)

Wijzig sortering
Ik vind het toch wel vervelend dat het gebruik van een notch telkens met een iPhone wordt geassocieerd terwijl het al veel eerder gebruikt werd op Android toestellen, waaronder die van Sharp en Essential.

[Reactie gewijzigd door -Hugo- op 27 februari 2018 20:47]

Ik vind het toch wel vervelend dat het gebruik van een notch telkens met een iPhone wordt geassocieerd terwijl het al veel eerder gebruikt werd op Android toestellen, waaronder die van Sharp en Essential.
Daar geef ik je helemaal gelijk in. Toch zijn er een paar omstandigheden hier echt anders. De ene is ontwerptechnisch, de andere marketingtechnisch

1. Asus legde, nog voor ik de telefoon had gezien, zelf de link met Apple. Sterker nog, Asus gaf toe dat zij het ontwerp van de uitsparing hadden afgekeken van Apple. Dat is heel eerlijk en open van ze en ik waardeer dat, maar ik ga dat natuurlijk niet onder het tapijt schuiven
2. Er zijn meerdere manieren om de uitsparing te ontwerpen. Essential liet alleen ruimte voor de camera, Sharp deed dat ook. Asus had ook kunnen kiezen voor een rechthoekigere vorm, maar de vorm is exact die van de iPhone X, inclusief de schuine lijnen.

Ik beloof je bij deze dat ik niet bij elke notch gelijk 'iPhone X-kopie' zal gaan roepen. Maar deze ontwerpbeslissing verdiende dat label wel, en dat was niet eens mijn idee - maar dat van Asus zelf :)
Als ik vergelijk zie ik toch wel een andere vorm, de iPhone loopt geheel recht naar boven, na de afronding van de hoek, waarbij de asus in een hoek naar boven loopt:
https://ibb.co/hgiuxc

Verder ga ik het niet oneens zijn om te zeggen dat de 2 gewoon heel sterk lijken, ook met de bezels eromheen, behalve dan weer de onderkant, waarbij die bij de iPhone strakker doorloopt.

Vind ik die van iPhone toch net iets strakker (maar dan ook wel voor een hoofdprijs). En nee, ik heb zelf nog nooit een iPhone gehad (Nokia 6 momenteel).

[Reactie gewijzigd door XiniX88 op 28 februari 2018 06:26]

technisch gezien loopt ook bij de iPhoneX de curve niet recht naar boven
https://cdn-images-1.medi...j_EXZAHFB8CsCiXSJ8Ghw.png
Now let’s talk about the notch itself. The left and right sides have two rounded corners. Because of the curve falloff, one curve doesn’t complete before the next one starts — they blend seamlessly into each other. As a result, no tangent line on this edge actually hits a perfect vertical.
maar ik snap wel wat je wil zeggen :)

[Reactie gewijzigd door efari op 28 februari 2018 16:15]

Er is nog iets totaal anders wat gewoon weer genegeerd wordt, Asus heeft onder gewoon een bezel, en design technisch had je dus beter onder 1,5-3mm er bij gedaan dan had het boven prima naast elkaar gepast met dezelfde bezel. Maar nee het is gewoon meeliften op de perfecte marketing van een ander bedrijf.
Het werkt immers al jaren in hun laptop divisie met hun macbook (air) kopieen.
Die heeft Apple inderdaad mooi van Sony overgenomen ja. Of bedoel je dat niet? ;)
Het is haast jammer dat Asus zo makkelijk 'appeltje-c, appeltje-v' heeft gedaan bij de iPhone X, want het leidt de aandacht af van de uitstekende prijs-prestatieverhouding
Welke aandacht? Ik zie eerlijk gezegd het minpunt niet hoor. Ik denk dat menig Android liefhebber blij is met dit design. Overigens is de uitsparing bij Apple wat groter en afgeronder, terwijl Asus kiest voor schuine lijnen, dus helemaal een exacte kopie is het niet. Noem het eerder een evolutie van het ontwerp. ;)
het is natuurlijk veel makkelijker om als fabrikant te zeggen dat je op de massa-marketing van Apple meelift dan op een paar Android Pioneers die een toestel hebben gemaakt waar de meeste mensen nog nooit van hebben gehoord. Door de hele wel of niet gejat van Apple discussie, komen ze wel onder de aandacht...alle aandacht is aandacht ;)

Titel had misschien nog als toevoeging kunnen hebben: appeltje-X §-50%
"en dat was niet eens mijn idee"
Mhah, Appeltje-C, Appeltje V was wel jouw idee. Je maakt je er hier wel erg makkelijk van af.
Fabrikanten lenen nu eenmaal ideeŽn van elkaar. Apple is daar ook niet vies van en zoals de grootmeester zelf zei "Good artists copy great artists steal" in dit interview en zelfs die uitspraak was geleend van Pablo Picasso ;)
Dat tweede puntje is een beetje een wassen neus. Zijn alle telefoons bij de iPhone aan het afkijken gegaan omdat ze plat-en-rechthoekig-met-ronde-hoekjes zijn?

Je kunt zo'n uitsparing maar op weinig manieren maken. Een rechthoekig uitsteeksel is lelijk en leidt af, en zal niet goed naar voren komen alszijnde een van de meest opvallende eigenschappen gezien de eenheidsworst van het design van mobiele telefoons. De uitsparing moet er dus subtiel met een lichte curve of hoek uit gaan steken om visueel de goedkeuring te krijgen.

Gecombineerd met technische eisen (ruimte voor inhoud bij de bovenste bar maximaliseren oid) kom je dan toch al snel hier op uit.
Als ze zelf zggen dat ze het hebben afgekeken (wat meermaals hier staat), waarom vinden we dan allemaal dat het niet zo is?

Dat je hier snel op uit komt is natuurlijk ook niet per se waar. Ik wacht nog op het eerste toestel wat de notch de andere kant op heeft. Dus gewoon een uitstulping naar boven.
Je kunt zo'n uitsparing maar op weinig manieren maken.
Nou. Er zijn toch heel wat minuscule verschillen waardoor de iPhone X het echt heel mooi voor elkaar krijgt. (in mijn en vele andere ogen, maar schoonheid is nog steeds subjectief)

Zie bvb deze uiteenzetting over hoe de notch er kon uitzien:

https://medium.com/tall-w...-the-iphone-x-97a9413b94e
Sweating thousands of minor details is what separates Apple from other companies. Their ability to do that is hard-won, but damn it’s pretty to watch.
Euhm, je kunt er voor kiezen om de uitsparing NIET te maken. Daarbij heeft Asus ZELF aangegeven dat ze het design hebben afgekeken bij Apple. Niet dat dat uit maakt; beter goed gejat dan slecht verzonnen. Al ben ik zelf Łberhaupt geen fan van die uitsparing, ongeacht welke fabrikant het toe past.
Dat was Asus on stage

Maar nee, ze kopiŽren allemaal de super populair en succesvol PH-I... :O

Apple was niet de eerste om een Notch te doen, en Essential ook niet, maar Apple heeft een bepaalde design uitgebracht en andere OEMs gaan gewoon mee.
Ik denk dat het een vraag is die alleen beide fabrikanten kunnen ophelderen.

Essential phone werd in mei 2017 aangekondigd. De iPhone X in sept 2017. Het uiterlijk van de X incl. notch waren al in mei/juni uitgelekt. Ik vind het vrij knap dat je in zo’n korte tijd een telefoon kan ontwerpen en produceren (kopieren). Of 1 heeft al iets geweten van de ander, of dit is puur toeval geweest.
Daarnaast was laatst gezegd dat er zo'n 90.000 Essentials ph-1s zijn verkocht. Echt pijnlijk weinig. Dan is het natuurlijk de vraag, is het knap dat Essential een aantal maanden eerder op de markt was, of is het knap dat Apple het in massaproductie kan produceren? 90k is voor Apple echt peanuts. Daarnaast is Apple al meerdere bericht van het pronken met andermans innovaties, maar uiteindelijk worden de innovaties wel aan Apple toegekend omdat zij het gemeengoed maken. Hetzelfde geldt voor de gloeilamp van tesla: wellicht eerder op de markt, maar niet de winnaar.
Het beste ontwerp is niet altijd succesvol. Zie ook de strijd tussen VHS en Betamax, Bluray vs HD-DVD etc.
Doorslaggevend is vaak het budget en de marketing die achter een merk zit, de techniek is niet leidend. ;)
Niet perse marketing, maar voornamelijk prijs is bij VHS de doorstaggevende factor geweest. VHS zelf en de VHS-speler waren een stuk goedkoper te produceren en de spelers waren een stuk goedkoper te repareren zonder dure hercalibraties te moeten doen. Blurays winst zou je kunnen toeschrijven aan de betere beveiliging, wat voor filmstudios natuurlijk veel belangrijker is dan een paar extra GB op een schijfje kwijt kunnen.

Nu is het ook een kromme vergelijking, aangezien het bij VHS/BluRay om een medium gaat waar je inkomsten per implementatie van een patent kunt innen, en de notch is een oplossing om telefoon full-screen te gaan krijgen. Ik durf ook best te geloven dat de vorm van de iPhone X en zijn notch is geboren omdat het wederom iconisch is, zoals de apparaten en randapparatuur over het algemeen is bij Apple.
Is het niet het gebruik van dezelfde onderdelen of dezelfde onderdelenleverancier bij beide telefoons?

Je hebt bepaalde onderdelen/ontwerpen die goed uitwerken en goedkoop in massaproductie genomen kunnen worden. Scheelt weer researchkosten voor het maken van een eigen ontwerp.
Bij de verschillende laptopmerken zie je dit verschijnsel ook.
Nadat de Macbook Air uitgekomen was kwamen de andere merken al snel (of eerder) met soortgelijke laptops op de markt.

Mogelijk hebben de ontwerpers onderling contact en wisselen ze ideeen uit, of hebben ze dezelfde inspiratiebronnen. Of gewoon ordinaire bedrijfsspionage, dat zou ook kunnen.
Klopt niet wat je zegt.

Andere laptopfabrikanten kwamen pas jaren na de Macbook Air met soortgelijke ontwerpen.

En dat was juist dankzij Intel die het concept Ultrabook had geintroduceerd.
Dat denk ik dan ook meteen. Kan bijna geen toeval zijn.
Maar als Apple het doet, geld het pas echt he :+

Maar over de notch gesproken: ik zou het niet persť vervelend vinden als mijn nieuwe telefoon een notch heeft. Het geeft vooral het gevoel dat de telefoon geheel scherm is.
Maar in deze preview klinkt de zenfone niet heel indrukwekkend, vooral op camera gebied, dus ik sla hem alsnog over, ondanks de mooie prijs.

[Reactie gewijzigd door wootah op 27 februari 2018 21:02]

Want het is logisch dat telefoons er zo uit gaan zien?
Want het is logisch dat telefoons er zo uit gaan zien?
Wat bedoel je?
Omdat de iPhone het gemeengoed heeft gemaakt. Apple verzint weinig zeld, ze weten het wel goed te verkopen. En daar gaat het om. Bij de koffiehoek is echt niemand geinteresseerd in een Essential of een Sharp. En ze zijn ook zeer marginaal. Een feauture verzinnen is een stuk makkelijker dan er eentje populair maken en massas van te produceren.
Dan ben ik de uitzondering op de regel denk ik, want ik krijg constant de vraag "wat voor een telefoon is dat?" als ik ergens met m'n PH-1 sta.
Het verbaasd me dat iemand het vervelend vind, want daarmee doe je net alsof het een feature is. Het is een flink design compromis, een ongewenst maar deels noodzakelijk iets. Om nou te gaan showen met wie daar het eerste mee was....
Dat is jouw mening, ongeacht of het een opzettelijke of noodgedwongen compromis is.

Er zijn genoeg mensen die het mooi vinden.

Je hebt soms designs die onbedoeld toch mooi blijken te zijn voor sommige mensen, het is gewoon subjectief.
Tsja, enigszins begrijp ik wel waarom mensen dat doen.
Als een fabrikant dit doet die niet in de top 3-4 van smartphone makers zit zal niemand er naar kijken, maar als Apple het doet is het misschien toch wel het nadoen waard?

Deze trend zie je toch steeds vaker herhalen en het patroon is eigenlijk best zichtbaar, het maakt vanaf dat punt niets meer uit voor het publieke oog wie het eerst deed, want Apple heeft het nu populair gemaakt.

Hoe dan ook zie ik de 'notch' trend ook liever gaan, of sterker nog, hoop dat deze niet eens van de grond komt (is waarschijnlijk al te laat..).

Wat ik liever zie is dat ze een techniek vinden om een gedeelte van het scherm uit te schakelen als je bijv. de front camera gebruikt die dan in feite door het scherm heen kijkt, als je dan klaar met je prachtige selfie dan schakelt dat deel van het scherm weer in, mooi toch?

[Reactie gewijzigd door joon op 27 februari 2018 21:01]

Welk toestel van Sharp had in een eerdere fase een notch-achtig idee?
Het notch is niet echt speciaal als je kijkt naar full size display. Dan hadden andere telefoons waaronder de Xiaomi Mi Mix series dat al eerder. De uitsparing is gewoon een "extraatje" voor hun FaceID. En dat verkoopt goed.
Ik zeg ook niet dat het speciaal is. Het gaat me in deze meer om het gegeven dat het idee eerder toegepast zou zijn door o.a. Sharp, een innovatieve organisatie waar ik het nodige van volg en dit kennelijk gemist heb. Ik ken alleen de Aquos Crystal waar ze een paar jaar geleden flinke stappen mee gezet hebben, maar die heeft dus wel aan de onderkant een bezel en was daarnaast puur voor CDMA.
Geen. Wel al eerder een soort van Edge to Edge display maar DNA met een enkele bezel onder.

Een beetje zoals Essential en De Mi Mix dat ook al hadden.
Je mist het punt: afgeronde hoekjes, edge to edge display bla bla bla is allemaal al gedaan maar het gaat om de manier waarop! Het is elke keer weer meeliften op de grotere jongens op de smartphonemarkt :(
Nee jij mist het punt, je hebt dus niet goed gelezen.
Vervelend?

Gaat het? :)
Het maakt niet uit wie eerder was. Het gaat erom wie het goed gebruikt en er een trend van maakt, zo simpel is dat. Ik heb die uitsparing namelijk nog nooit in een bijna bezelloze telefoon gezien. Apple is ook zo vaak de eerste met dingen zoals een headphone jack eruit jassen en daar krijgen ze ook alleen maar kritiek op en later volgen fabrikanten dat.

Het is wel een feit dat wanneer Apple vaak iets doet, doen ze het goed. Kijk naar de speaker, naar face-id, touch id, touch 3D, iMac, etc etc etc.
(...) een uitgebreid verhaal over die notch. Dat het de meest logische manier is om een zo groot mogelijk scherm in een zo klein mogelijke telefoon te zetten (...)
Vivo denkt daar heel anders over en heeft onlangs een full-screen-screen op de markt gebracht (OEM) zonder notch, maar wel met 98% screen-estate;

https://mspoweruser.com/m...notch-problem-unique-way/

Truuk zit hem hier in het feit dat de front-cam gewoon omhoog klapt, indien nodig;

https://mspoweruser.com/w...8/02/vivo-apex-camera.jpg
Sja, dat kan en gaat kapot. Dan toch liever een notch.
Exact, zo min mogelijk bewegende delen
liever geen front cam en dus geen notch (dus ook niet een uitschuif front cam)

[Reactie gewijzigd door borbit op 27 februari 2018 22:24]

Dan videobel je nooit. Zelf ook een hekel aan, maar die enkele keer heb je de front camera toch echt nodig ;)
Ik zie nooit iemand de front cam gebruiken.
Ik denk dat ik bijna dagelijks mensen een front camera zie gebruiken. Ik reis veel met de trein en zie een hoop mensen, maar de front camera wordt echt veel gebruikt, als spiegel of gewoon om foto's mee te maken. Ook videobellen zie ik steeds meer. Ik durf zelfs te zeggen dat telefoons zonder front camera amper gekocht zullen worden, de gemiddelde gebruiker verwacht het niet alleen: het wordt ook daadwerkelijk gebruikt. Ik ben niet van de selfie-generatie, maar ook ik gebruik de front camera. Natuurlijk is de andere camera beter, maar waarvoor hij gebruikt wordt is het voldoende. De andere camera is niet zo handig met selfies maken.
Wat denk je van FaceTime met de Apple. Wij doen dagelijks met de familie in Suriname. En nee ik ben geen Surinamer maar heb er wel veel ( aangetrouwde familie. Wij allen zou niet meer zonder kunnen. En dag Skype. Dit is veel makkelijker en ook met de Mac of ..... nou ja jullie begrijpen
Ik vind het wel een mooie phone, voor mensen die de front camera niet al te veel gebruiken. Vivo heeft wel niet de marketing power van Apple of Samsung maar het is een goed idee.
Extra bewegende delen is uiteraard een falend idee dat gegarandeerd geen succes wordt. Vivo toont met dit soort "oplossingen" waarom Apple de juiste keuze maakte toen ze toch maar voor een controversiŽle notch kozen.
Op de markt gebracht? Dat is een concept...
Ik ben niet zo'n fan van the notch maar er is toch duidelijk geluisterd naar de kritieken op de implementatie van de iPhone X. Er is ruimte voor het percentage van de batterij. Google heeft Android ook wat aangepast zodat full screen films niet over die uitsparing heen gaan of knoppen van games er achter schuilen.

De notch blijft toch een tussenoplossing om de screen to body ration te verhogen. Samsung wil sensoren achter het glas steken maar het zal nog een tijd duren voor dat in een productietoestel terecht komt.
Dat probeerde Apple ook, zonder succes. Broadcom heeft recent een technologie geÔntroduceerd voor een vingerafdruksensor onder t scherm, maar dat lost nog altijd het probleem van de camera’s, speakers en sensoren niet op. Die speaker wordt sowieso nog een uitdaging. :P
Helaas is die vingerafdruk scanner wel duidelijk zichtbaar als deze zich onder het scherm bevind. Zoiets zal zeker een kritiek punt wanneer Apple dat verwerkt in zijn telefoons. Punt is een beetje dat alles wat Apple die onder een vergrootglas ligt en iedereen er rijkelijk zijn mening/kritiek over deelt, waar er over deze zenfone niemand praat behalve een kleine fanbase en wat techsites die een review maken.

Waar ik me overigens meer druk om maak bij telefoons met “niet” standaard beeldverhoudingen en resoluties bij Android is of apps wel deugdelijk ermee om kunnen gaan. Apple is altijd erg strikt als het om ondersteuning van zijn toestellen gaat waar Android een beetje het wilde westen is wat dat betreft. En een kleine fabrikant kan nooit de goede ondersteuning afdwingen
Die vingerafdrukscanner is inderdaad zichtbaar op dergelijke telefoons, echter alleen duidelijk als het scherm uitstaat en het licht vanaf de goede hoek valt. Ik denk dat de zichtbaarheid niet het grootste probleem is bij het implementeren, maar de prijs. Dergelijke nieuwe technologieŽn zijn altijd duur in het begin waardoor het slechts in 1 of 2 toestellen geÔmplementeerd is.

Video van MKBHD over een dergelijke scanner: https://www.youtube.com/watch?v=dRtqFjYYUY0
Die vingerafdrukscanner is inderdaad zichtbaar op dergelijke telefoons, echter alleen duidelijk als het scherm uitstaat en het licht vanaf de goede hoek valt.
Dit is precies wat ik bedoel. Apple of Samsung zal hier nooit mee wegkomen en volledig afgebrand worden. Dit is nou precies iets voor de “minder populaire” merken om mee te experimenteren
Speaker in de bezel, camera in de hoek van het scherm. Dat zou ik graag willen zien. Als het goed is gaat xiaomi dit komende maand doen met de nieuwe mix.
Gok dat er een moment komt dat de camera iets boven t toestel uit gaat steken in t midden. Minimale bezel (superdun strookje voor de speaker), scherm helemaal voluit, toch een cam.
Zoals deze 'concept' phone die schijnbaar binnenkort te koop is? De complete onderste helft van de display is schijnbaar ook een fingerprintscanner:
https://www.gsmarena.com/...pt_handson-news-29804.php
Juist die speaker is op te lossen.

Er bestaat namelijk een techniek die via trillingen van de glasplaat van het scherm geluid kan creeeren.

Ik weet echter niet hoe ver ze zijn met die techniek maar ze hadden het daar 10 jaar geleden al over.
Maar dan is het geluid weer slecht. Dus dat is voorlopig geen oplossing.
Juist die speaker is op te lossen.

Er bestaat namelijk een techniek die via trillingen van de glasplaat van het scherm geluid kan creeeren.

Ik weet echter niet hoe ver ze zijn met die techniek maar ze hadden het daar 10 jaar geleden al over.
De eerste Mi Mix had dat al wel zijn ze er van afgestapt omdat er in de praktijk soms problemen waren maar meestal werkte het goed.
https://phoneproscons.com...amic-acoustic-technology/
De speaker is eigenlijk het minst moeilijk, denk ik. Daarvoor hebben we al in verschillende toestellen opties toegepast zien worden die werkten via het scherm zelf (Sharp Aquos en Xiaomi MiMix o.a.). Alleen hebben ze dit vooralsnog niet goed genoeg weten te krijgen dat ze dit als dŤ oplossing zien om geen speaker meer toe te hoeven passen (Xiaomi stapte toch weer over op een reguliere speaker voor de MiMix2).
Misschien dat door het scherm in principe een oplossing was, alleen dat het magnetisme van zo'n speaker een beetje voor problemen zorgt. Not to mention harde trillingen.
Een flinterdunne strook bovenaan de telefoon zou wellicht nog werken, maar dan krijg je het weer niet voor elkaar om die hele bezel te elimineren :P Niet dat een dunne bezel nou zo lelijk is... Kan juist mooi accentueren. Maar je weet hoe dat gaat... Iemand moet en zal het voor elkaar krijgen, praktisch of niet.
Ik heb zowel de MiMix als de Sharp geprobeerd. De Sharp was op zich prima. Maar dat was ook een goedkoper toestel, dus qua muziekweergave en dergelijke hoef je weinig te verwachten.

De MiMix was gewoon wat onder de maat, volgens mij zelfs slechter dan de Sharp (hoewel de Mix vorig jaar uitkwam, terwijl de Sharp van veel langer geleden is) als het gaat om de gesprekskwaliteit. Voor normale gesprekken was het op zich redelijk maar niet meer dan dat; in drukke ruimtes zou het een probleem op kunnen leveren. In speakerphone-functie was het meer dan prima. Dus ik denk dat de moeite meer zat in het correct krijgen van de nuance die nodig is voor regulier telefoongebruik op degelijk nvieau.

Problemen met het scherm als gevolg van de speaker heb ik persoonlijk niets mee gemerkt, noch heb ik daar iets over gehoord.

Wat bezels betreft: Een beetje bezel vind ik zelfs noodzakelijk voor mijn persoonlijke gebruik.
Wat een prachtige smartphone gemaakt door ASUS! Wat leuk dat de bezels net zo klein is gehouden als de iPhone X. Ik vind het een prachtige toestel met een 6.2 inch net als bij de Galaxy S8+/S9+ en het is jammer dat ASUS niet gekozen voor een OLED scherm zou erg interessanter geweest zijn.
Wat een prachtige smartphone gemaakt door ASUS! Wat leuk dat de bezels net zo klein is gehouden als de iPhone X.
Dat hebben ze niet gedaan. Dit toestel heeft namelijk onderop een bezel.
Als ze de camera app van de pixel op de 5z weten te draaien, wordt het dus een ultra high end smartphone als ik deze review moet geloven?

Wie begint crowdfunding voor een premie uit te delen voor deze tweak op deze telefoon?
zenfone 5z heeft een prijs van 479 incl btw.
Ik ben geen fan van de iphone x copy of de asus skin maar voor die prijs 6.2 inch en stereo speakers is dat een mooi toestel op mijn lijst.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 27 februari 2018 21:06]

"Die combineert de snelste soc, het meeste geheugen en de meeste opslag voor een prijs die onder de 500 euro ligt, ruim 350 euro onder de adviesprijs van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S9." Laten we eerst de adviesprijs maar eens afwachten voor de SD845, 8GB RAM, 256GB-opslagvariant, want die zal echt geen §479 zijn. If so dan koop ik 'm voor de Tweakersredactie om te reviewen (wel binnen een maand dan graag, dan kan ik 'm nog kosteloos retourneren)
Ik vind het geen gezicht en maakt het productieproces alleen maar onnodig duur.
Nou, mooie telefoon, mooie specificaties, en nog een mooi prijsje ook!
Ik wou na het aflopen van mijn huidige abonnement een nieuwe telefoon kopen, had nu weken lang OnePlus op het oog, maar deze zou hem nu ook zomaar kunnen worden.
Aan de onderkant zit dan weer een bredere rand, terwijl bij Apple de rand rondom gelijk is. Voor mij breekt dat het mooie ontwerp.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True