2010 was een bewogen gamesjaar, in de meest letterlijke zin van het woord. Het succes van de Wii, die Nintendo inmiddels al een paar jaar winst bezorgt, is niet onopgemerkt gebleven bij Microsoft en Sony, en 2010 zal de boeken ingaan als het jaar waarin Kinect en Move werden geïntroduceerd. Hoewel het nog te vroeg is om te beoordelen of er over een succes of over een mislukking kan worden gesproken, heeft 2010 daarmee wel voor een nieuwe start gezorgd. Of je het nu leuk vindt of niet: bewegingsbesturing wordt steeds belangrijker binnen de gameswereld.
Toen 2010 begon, was al bekend wat Kinect en Move ongeveer zouden gaan inhouden, al werd Kinect nog 'Natal' genoemd en was nog niet zeker of Move er inderdaad uit zou gaan zien zoals de gloeiende 'snowcones', die werden gebruikt bij de eerste demonstratie van het systeem tijdens de E3 van 2009. Daar kwam in juni van 2010 meer duidelijkheid over, toen Microsoft en Sony hun systemen in de uiteindelijke vorm presenteerden. Natal werd tijdens een speciaal voor het product georganiseerde show omgedoopt tot Kinect, terwijl Sony journalisten uitgebreid de kans bood om aan de slag te gaan met de Move-controllers.
Move nauwkeuriger
Het spreekt vanzelf dat de tweede helft van 2010 voor een groot deel in het teken stond van de strijd tussen Kinect en Move. Bij de eerste uitgebreide speelsessie concludeerde Tweakers.net al dat Move het meest nauwkeurige systeem leek. De bewegingen van de Move-controller werden beter gelezen dan de bewegingen van de Wiimotes door de Wii. Bovendien waren we erg te spreken over het gevarieerde aanbod aan software dat door Sony geschikt werd gemaakt voor Move. Sony beloofde ook Move-support bij veel titels voor volwassen gamers in te bouwen, terwijl Kinect vooral een basis zou moeten krijgen bij zogenaamde 'casual games'.
Move zorgde ook voor de meest overtuigende game-ervaring die we dit jaar op het gebied van bewegingsbesturing zijn tegengekomen. Op de Gamescom in Keulen konden we aan de slag met Virtua Tennis 4, een tennisspel van Sega dat in 2011 uit zal komen. Sony draaide de game op een 3d-televisie en voorzag de spelers van een 3d-bril en een Move-controller. Resultaat was een overtuigend potje virtueel tennis, waarbij diepte een functie had en je bewegingen heel precies werden geregistreerd door het Move-systeem. Een eervolle vermelding gaat uit naar Dance Central voor Kinect, dat eveneens indruk maakte, dankzij de zeer nauwkeurige registratie van de bewegingen van de speler.
Kinect vernieuwender
Zoals gezegd, vinden we het te vroeg om nu al een winnaar aan te wijzen. Welk systeem het beste is, hangt bovendien vooral af van wat spelers zelf belangrijk vinden. PlayStation Move lijkt geschikter om functioneel te worden gebruikt in serieuze games, maar het is technisch lang niet zo innoverend als Kinect. De besturing die Kinect mogelijk maakt voelt vernieuwender aan, maar het systeem is vooral op casual games gericht, waardoor het nog maar de vraag is in hoeverre Kinect een functie zal krijgen in de grotere titels.