Processor Best Buy Guide
Veel kopers van krachtige hardware zijn gamers, maar er zijn nog veel meer taken waarvoor je een goede processor kunt gebruiken. Wil je gewoon een goede processor voor allround gebruik of een cpu die ook zijn mannetje staat bij zware taken als rendering, videobewerking en het compileren van software? Dan is een processor uit de categorie productiviteit een goede keuze.
Alle aanraders in deze categorie zijn voorzien van een geïntegreerde gpu. Ga je niet (ook) gamen of anderszins grafisch zwaar werk doen, dan hoef je dus geen losse videokaart te kopen.
Updates
25-10-2024 Deze BBG is nog niet bijgewerkt met de recent uitgekomen Core Ultra 200-processors. De komende tijd gaan we meer cpu's testen om weer een compleet up-to-date Processor BBG te kunnen publiceren.
10-10-2024 We hebben het advies bijgewerkt. Dit zijn nog steeds onze aanraders.
5-9-2024 Tijdens het afronden van deze BBG bracht Microsoft een Windows-patch (KB5041587) uit die de gameprestaties van Ryzen-processors verbetert. Het prestatieverschil hebben we aan de hand van hertests met de AMD Ryzen 9 9900X, 7900X, 5900X, Ryzen 7 7800X3D en Intel Core i9-14900K besproken in dit artikel. Voor deze Processor BBG hanteren we echter voor alle processors de resultaten die we voorafgaand aan deze patch al hadden verzameld.
We kiezen hiervoor omdat de resultaten van de patch op dit moment niets veranderen aan de door ons aangeraden processors uit deze BBG en ze de keuze voor deze modellen alleen maar verder onderstrepen. Het volledig opnieuw testen van alle processors kost enkele weken. We wilden niet dat dit een obstakel zou zijn om jullie al een update van het processorlandschap te geven nu de Ryzen 9000-processors zijn uitgekomen.
We nemen de resultaten uit het hierboven genoemde artikel bewust niet mee in de BBG zolang we niet voor alle processors de testresultaten met de Windows-patch compleet hebben. In een volgende Processor Best Buy Guide kun je dus resultaten van volledig herteste processors met deze Windows-patch verwachten.
Best Buy
:fill(white):strip_exif()/i/2005322056.jpeg?f=thumblarge)
Voor deze categorie zoeken we een processor die uitstekende multithreaded prestaties biedt en een goede prijs-prestatieverhouding heeft. Onze primaire aanrader is de Ryzen 9 7950X. Met maar liefst zestien cores is hij zeer geschikt voor software die gebruik kan maken van veel cores. Denk aan renderen, het compileren van complexe software of het comprimeren van data.
Inmiddels is de 7950X opgevolgd door de 9950X. Die is in onze CPU Productiviteit Prestatiescore 11 procent sneller, maar op het moment van schrijven wel 44 procent duurder. De prijs-prestatieverhouding is bij die chip dus veel slechter, wat hem alleen interessant maakt als je echt per se dat laatste beetje prestaties wilt hebben. De nieuwe 9900X is ongeveer even duur als de 7950X, maar de nieuwe Zen 5-cores zijn niet snel genoeg om het lagere aantal kernen van eerstgenoemde chip te compenseren.
Vind je de 7950X net wat te duur? Dan biedt ook zijn 12-corebroertje, de 7900X, zeer goede prestaties in productieve programma's, voor een scherpere prijs.
Goedkoper alternatief - AMD
:fill(white):strip_exif()/i/2005582814.jpeg?f=thumblarge)
De AMD Ryzen 7 7700 biedt met zijn acht Zen 4-cores nog altijd redelijk goede prestaties voor allround gebruik, maar doet dat op een erg vriendelijk prijspunt. Daarmee is de 7700 een goede keuze voor wie soms iets langer wachten niet erg vindt, wie voornamelijk programma's gebruikt die wel iets, maar niet oneindig schalen naar veel cores, of wie simpelweg gebonden is aan een budget.
Op dit moment is de 7700 buitengewoon interessant door de lage prijs van de zogenaamde Tray-versie. Die kun je als consument gewoon kopen; houd er alleen rekening mee dat er geen standaardkoeler wordt meegeleverd.
Mocht de prijs van de Ryzen 7 7700 op een gegeven moment weer stijgen naar 300 euro of meer, dan wordt Intels Core i5 14600K het overwegen waard. Het veel lagere stroomverbruik blijft ook dan echter een duidelijk voordeel van de 7700. Bij een goede aanbieding kan ook de wat oudere Core i5 13600K nog het overwegen waard zijn; die chip is technisch vrijwel identiek aan de 14600K, maar dankzij de lagere klokfrequenties een stukje zuiniger.
Goedkoper alternatief - Intel
:strip_exif()/i/2006164056.png?f=thumblarge)
Intel brengt in oktober een nieuwe generatie desktopprocessors op de markt, waarvoor de verwachtingen hooggespannen zijn. Het huidige aanbod in de 13th- en 14th Gen Core-series is daarentegen niet zo interessant meer, zeker niet nadat Intel zijn nieuwe Default Settings introduceerde als een van de reacties op de klachten over stabiliteitsproblemen.
Toch valt er voor de Core i7 14700K nog wat te zeggen. In productieve apps is hij nipt langzamer dan de 7900X, maar sneller dan de 7900X3D. In games is het precies andersom. Voor wie zowel goede multithreaded prestaties als goede gameprestaties wil, raakt hij dus een mooie balans. Met Intels Default Settings is het energiegebruik weliswaar lager dan voorheen, maar nog altijd hoger dan bij de concurrentie van AMD. Bovendien wordt het socket 1700-platform bij de komende generatie vervangen, wat het eigenlijk alleen een goede optie maakt als je al een LGA1700-bord hebt.
Als je geen igpu nodig hebt, kun je nog wat besparen met de i7 14700KF.
Duurder alternatief
:fill(white):strip_exif()/i/2006752500.jpeg?f=thumblarge)
We schreven het hierboven bij onze belangrijkste aanrader al: de Ryzen 9 9950X is op dit moment nog wat te duur om aan te kunnen raden vanuit prijs-prestatieoogpunt. Het 16-coretopmodel van de Ryzen 9000-serie is echter ontegenzeggelijk de snelste consumentenprocessor in productieve workloads. Maakt de prijs je niet zoveel uit en wil je gewoon de snelste render- of compileertijden, dan is de 9950X de enige juiste keuze.
Wil je naast zeer goede prestaties in multithreaded applicaties ook uitstekende prestaties in games? Dan zijn de nieuwe 9900X3D en 9950X3D het bekijken waard. Die combineren de hoeveelheid cores van de gewone 9900X en 9950X met de 3D V-Cache van de 9800X3D. Ze hebben alleen een heel duidelijk nadeel; ze zijn nóg een pak duurder.
AMD verkoopt ook processors met nog veel meer cores aan consumenten onder de naam Ryzen Threadripper. De prijzen daarvan kunnen oplopen tot meer dan 5000 euro en daarbij moet je dan ook nog een prijzig moederbord en een quadchannelgeheugenkit kopen. Wil je daarover meer weten, lees dan onze Ryzen Threadripper 7970X en 7980X Review.
Prestaties
De Tweakers CPU Prestatiescore ken je vermoedelijk al; dat is een gewogen gemiddelde van de meer dan honderd tests waaraan we elke processor onderwerpen in ons testlab. Nieuw voor deze Best Buy Guide is de CPU Productiviteit Prestatiescore, waarin we de resultaten van gamebenchmarks weglaten. Deze score zegt dus alleen iets over de rekenkracht van de cpu in productieve programma's, van videobewerking tot 3d-rendering en van software compileren tot AI-algoritmes.
De Ryzen 9 9950X is in deze index de snelste processor, met net geen 82 punten. Daarmee is hij 11 procent sneller dan het topmodel van de vorige generatie: de 7950X. Ook de 7900X komt nog prima mee en verslaat de Core i7 14700K.
Ben je benieuwd naar de prestaties in een specifieke test? Bekijk dan al onze processorbenchmarks.
Prijs-prestatieverhouding
Om te bepalen wat de beste koop is, speelt naast de prestaties natuurlijk ook de prijs een rol. Processors waarvan het bolletje boven de trendlijn uitkomt, bieden een relatief gunstige prijs-prestatieverhouding in productieve programma's. Het zal je dan ook niet verbazen dat dat bij veel van onze aanraders het geval is, zoals de Ryzen 9 7900X en 7950X. Over het algemeen zijn de verschillen tussen de Ryzen 7000- en 9000-cpu's niet zo groot, wat betekent dat de 7000-serie door zijn lagere prijzen in veel gevallen nog een interessante koop is.
Het verschil tussen de 5000- en de 7000-serie was veel groter. De 12-core-7900X is bijvoorbeeld ruim sneller dan de 16-core-5950X. De forse prijsdalingen van de 5000-serie maken dat soms ten dele goed, maar omdat de Ryzen 5000-serie nog gebruikmaakt van het oude AM4-platform, zouden we die niet meer aanraden voor een nieuw systeem. Als je nu al een AM4-build hebt, kan het wel een interessante upgrade zijn.
Als we naar de algemene CPU Prestatiescore kijken, waarin ook games worden meegenomen, valt op dat de bolletjes over het algemeen wat meer richting de trendlijn trekken. Processors die erg goed zijn in productieve programma's, wat toch vooral neerkomt op multithreaded rekenwerk, zijn blijkbaar vaak wat minder in games en vice versa. Een uitzondering is de Ryzen 9 7950X3D met extra 3D V-Cache, die het in beide soorten applicaties uitstekend doet. Zoek je een cpu die voor beide gebruiksdoelen zeer goed te gebruiken is, dan kun je die dus overwegen.