AMD brengt prestatieverbeteringen voor Ryzen-cpu's naar stable Windows 11-versie

AMD heeft de gameprestatieverbeteringen voor Ryzen-cpu's gebackport naar de huidige stabiele Windows 11-versie 23H2. Voorheen waren deze optimalisaties alleen beschikbaar in een bètaversie van 24H2. Vooral Zen 5-cpu's gaan erop vooruit.

De verbeteringen zitten in de optionele Windows 11-update KB5041587. AMD zegt tegen Tweakers dat de verbeteringen 'vergelijkbaar zijn' met de 24H2-verbeteringen. Met de update optimaliseert AMD de branch prediction, waardoor in sommige games prestatieverbeteringen te zien zijn. Zo zou na de update een Ryzen 9 9950X met 183fps 13 procent meer fps laten zien in Far Cry 6. Bij Cyberpunk 2077 zou de verhoging 7 procent zijn, tot 200fps; bij Hitman 3 zouden er 11 meer fps te zien zijn, met 358fps. Bij Watch Dogs: Legion zou er geen verschil zijn in prestaties. Bij Zen 4- en Zen 3-cpu's zouden er ook prestatieverbeteringen zijn, maar Zen 5 zou het meest profiteren van de update.

Door Hayte Hugo

Redacteur

28-08-2024 • 14:06

100

Lees meer

Reacties (100)

100
98
40
4
0
49
Wijzig sortering
Hoe moet ik dit voor me zien? Is AMD collaborator van de Windows codebase? Lijkt me niet toch? Dus moet het niet eigenlijk zijn "Microsoft brengt prestatieverbeteringen voor Ryzen-cpu's naar stable Windows 11-versie in samenwerking met AMD" ofzo? Zoals toms hardware het ook verwoord

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 28 augustus 2024 14:11]

AMD kan weldegelijk updates pushen via Windows update, al moet Microsoft daar natuurlijk wel zijn stempel opzetten om het goed te keuren.

Ondermeer drivers en processor microcode of andere firmware updates (zoals ondermeer die die stroomverbruikprofielen en kloksnelheden beheren) kunnen via Windows Update geïnstalleerd worden. Zelfs BIOS updates bij sommige producten/merken. Elk van deze componenten kan prestatieverbeteringen brengen onder Windows 11.

Dat terzijde, in dit geval gaat het inderdaad om een samenwerking tussen AMD en Microsoft, waarbij de Windows scheduler, een component die uiteraard volledig door Microsoft beheerd wordt, wordt geoptimaliseerd voor bepaalde AMD processors.

[Reactie gewijzigd door sspiff op 28 augustus 2024 14:32]

hoe werkt een microcode update eigenlijk? ik meende dat dit toch normaal met bios updates wordt gedaan? of is het zo dat je pc dan opstart met de bios microcode en dan switched naar de nieuwe zodra je in windows boot?
Bios updates werkt zover ik weet enkel met MS producten zoals de surface pro enz.
Bios updates moeten geheel uitgevoerd worden en indien het proces onderbroken wordt zal de bios onbruikbaar worden en het niet meer booten.

Dus dat is niet iets wat ze zomaar doorvoeren! De vuistregel was altijd als het goed werkt eraf blijven. Maar tegenwoordig moet je wel updaten. AMD met de vele agesa updates en Intel ook met veel microcode updates met de 13e en 14e gen debacle.

Ook in het artikel staat dat vooral Zen 5 producten er op vooruit gaan, maar eigenlijk is dat niet helemaal juist. In absolute zin wel. Maar het is 1% verschil met 4e gen.
Ook HP en DELL leveren BIOS updates via Windows Update. Mogelijk geld dit ook andere system builders (maar geen persoonlijke ervaring mee), fabrikanten van onderdelen zouden het ook wel kunnen lijkt me.

Overigens kan het OS ook de microcode update uitvoeren, dus ook systemen waar het BIOS niet bijgewerkt is kunnen meeliften op deze updates. Zowel Windows als Linux hebben hier voorzieningen voor.

[Reactie gewijzigd door sdsnatcher73 op 28 augustus 2024 15:58]

Lenovo en Acer sowieso ook.
Kan me persoonlijk niet herinneren dat ik er ooit 1 voor mijn custom builds langs heb zien komen.
Optioneel bij Windows updates staan bij sommige fabrikanten bios updates.
Microcode laadt zich normaal tijdens de bootcycle iedere keer opnieuw. Die gaat als goed is - misschien hebben ze dat ondertussen anders gemaakt maar dit lijkt mij niet handig want het kan een keer misgaan immers - niet de gebakken hardware zoals echte firmware...

Bij een bios update (die je flashed naar de bios) kunnen ze dat later er natuurlijk wel nog bijbakken, het OS slaat de softe code dan gewoon over, maar dat is minder flexibel en duurt langer om uit te rollen...
Het OS kan inderdaad microcode 'on-the-fly' anders aanroepen om bugs te omzeilen. Omdat microcode net groepen instructies omzet naar beter/sneller/bugvrij uitvoerbare instructies, kan het OS datzelfde doen vóór de microcode z'n ding doet. Op die manier "patched" het OS microcode door te zorgen dat de foutieve paden niet gevolgd hoeven te worden.
Dus dit soort micro codes zijn ideaal voor hackers om backdoors te maken in het OS tot op processor niveau
Microcodes kunnen zowel door de BIOS of het besturingssysteem opgeladen worden naar de processor. Ik weet niet exact hoe het werkt, maar ik gok dat we speciale ring0 instructies voor gemaakt zijn.

Op Linux worden microcode updates die nog niet in de BIOS tijdens het opstarten door de kernel geladen.
Microsoft werkt voor dit soort zaken wel vaker samen met CPU producenten om bijvoorbeeld microcode op te nemen in Windows.

Nu gaat het om AMD, maar ook Intel heeft al eens samen met Microsoft microcode-patches uitgebracht, in dit geval tegen wat beveilgiingslekken: KB4093836: Summary of Intel Microcode Updates

Dit is op zich ook niet zo gek:immers, AMD (of Intel) kent hun architectuur het beste, en Microsoft kent de Window-code het beste. Het is dan vrij logisch om 1+1=2 te doen en bij elkaar te zitten en aan een gezamenlijke release te werken.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 28 augustus 2024 14:25]

Dat is logisch, maar in het artikel klinkt het alsof AMD code klopt voor Microsoft. Dat is wel een stap verder dan een samenwerking.

Ik had het zelf eerder zo voorgesteld dat AMD Microsoft bijstaat en ondersteunt in de ontwikkeling, maar dat Microsoft degene is die uiteindelijk de code in z'n Windows build voegt en uitbrengt, niet AMD.
AMD engineers kennen hun chips het beste en kloppen de code dus ook. Het is niet dat MS zegt: "nou Windows is van ons, dus niemand mag code schrijven behalve wij, de rest moet ons maar instrueren". Dat zou ongelofelijk inefficiënt zijn en bovendien werkt het voor geen meter voor alle verschillende vormen hardware die er bestaat.

Net zoals AMD voor Linux gewoon hun eigen code schrijft (die dan natuurlijk alsnog wel door kernel maintainers goedgekeurd moet worden) zal ook de code voor Windows grotendeels of geheel door AMD zelf geschreven zijn en aan MS voorgelegd ter testen, goedkeuring en verpakking. Uiteraard is MS uiteindelijk onder wiens vlag het uitgebracht wordt, maar je mag het best zien als "AMD [die] code klopt voor Microsoft". Of nog beter AMD die code klopt voor AMD, die toevallig het best tot z'n recht komt in Windows. :P

[Reactie gewijzigd door MneoreJ op 28 augustus 2024 14:52]

Linux is natuurlijk een ander verhaal, open source versus closed source.

Dat AMD mensen naar Microsoft toestuurt, of Microsoft specialisten van AMD (of Intel) inhuurt, ligt natuurlijk ook voor de hand. Maar dat AMD dus zelfstandig code voor Windows ontwikkelt is dus een stapje verder, ik deelde mijn verbazing dus met @youridv1. Maar weer wat geleerd.

De volgende stap is natuurlijk wel: Waarom heeft AMD dit dan niet eerder ingezien en laten pushen? Je wilt toch ieder voordeel pakken wat je pakken kan, zeker t.o.v. Intel?

Of heeft men juist gepoogd het onder de pet te houden en is het nu door een ongelukkige samenloop dankzij de rommelige AM5 release naar boven komen borrelen waardoor men geen keuze heeft gehad?
Waarom heeft AMD dit dan niet eerder ingezien en laten pushen? Je wilt toch ieder voordeel pakken wat je pakken kan, zeker t.o.v. Intel?
Zulke dingen zijn lullig, maar komen nou eenmaal voor. Het is niet alsof ze de MAKE_THINGS_RUN_FASTER vlag per ongeluk niet op "1" gezet hebben, dit is waarschijnlijk gewoon een optimalisatie die over het hoofd gezien is. Toevallig een die een stuk dramatischer uitpakt dan de meeste, maar toch. Het is niet alsof Zen 4 een drama was en nauwelijks sneller dan Zen 3 onder Wndows, dus zoveel motivatie om het onderste uit de kan te halen was er nou ook weer niet. Met Zen 5 is het ineens een ander verhaal. Mijn theorie: toen reviewers pushback gaven dat hun cijfers niet klopten met AMD zelf is men niet alleen gaan kijken naar waar die verschillen vandaan kwamen (na aandringen...) maar is men ook gestruikeld over een relatief goedkope manier om de boel te verbeteren die eerder over het hoofd gezien is. Geen sprake dus van onder de pet houden in die zin, ze wisten het waarschijnlijk zelf niet eens.

Dit is echter speculatie en alleen als er een AMD engineer uit de school klapt weten we meer (als dat ooit gebeurt). Of een technische bolleboos kan de microcode decompileren en vergelijken met de vorige versie om te zien waar hem het verschil nu echt inzit en op die manier afleiden wat er aan de hand was.

[Reactie gewijzigd door MneoreJ op 28 augustus 2024 15:30]

AMD en Microsoft werken samen aan de update.
Uit het vorige artikel: nieuws: AMD: Windows-update zal gameprestaties Zen 5-cpu's verbeteren
Ik ben wel benieuwd hoe die verbeteringen er uitzien op Zen 4. Een paar procentjes erbij op je 7850X3D7800X3D zou best grappig zijn.

[Reactie gewijzigd door Patriot op 28 augustus 2024 14:12]

Ik ben wel benieuwd hoe die verbeteringen er uitzien op Zen 4.
AMD Ryzen 7 9700X vs. 7700X: 40+ Game Benchmark [23H2 vs. 24H2] by Hardware Unboxed:

YouTube: AMD Ryzen 7 9700X vs. 7700X: 40+ Game Benchmark [23H2 vs. 24H2]

(gemiddeld 10% sneller)

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 28 augustus 2024 14:17]

Ja dit had tweakers er wel even bij kunnen pakken. Super veel winst maar de Zen4 gaat er net zo hard mee vooruit als de Zen5
Maar 10% winst (in games) met een update is natuurlijk gigantisch veel.
Dat scheelt nog behoorlijk. Als er een vergelijkbare winst te behalen is voor de 7800X3D dan is dat toch mooi meegenomen.
Reviewer vergeet er wel even bij te zeggen dat de 7700X 105W TDP heeft en de 9700X 65W TDP als de 7700X meer fps scoort. Want dat is de reden. Ik wacht totdat AMD de TDP vd 9700X opschroeft naar 105/120 W en dan koop ik er een.
Oh, die bedoelde ik. Je zou zeggen dat je het typenummer van je eigen CPU wel weet 8)7 Is er überhaupt een 7850X3D?
Ik dacht eerst dat je de 7950X3D bedoelde ;)
Zover ik weet is er geen 7850X3D
Zijn er ook nog plannen, zover bekend, om dit te backporten naar Windows 10? Die is immers ook nog gewoon supported tot oktober 2025, en heeft nog best een grote installbase.

Wellicht voor Zen 5 niet interessant (dat zijn meestal toch nieuwere systemen met Win11), maar nog wel voor Zen 3 en 4.

Of is dit hele issue/probleem alleen aanwezig in Windows 11, en niet in 10?

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 28 augustus 2024 14:14]

heb je ergens een review gezien die de 7000 of de 9000 vergelijkt in win10 en win11?
Techspot (HuB) toevallig nog pas geleden, en de waarden tussen die OS'en komen niet direct volledig overeen met waarden die je ziet in hun review van gister tussen W11 23H2 en W11 24H2, wat er mogelijk op duidt dat er ook in Windows 10 nog wel wat te winnen valt.

https://www.techspot.com/...windows-10-or-windows-11/

Al vraag ik me wel of we dat ooit gaan weten, want ik zie MS er voor aan om W10 geen backport te geven van deze fixes.
Zoals ik het begrijp, het laatste.
Zie ook mijn post hier: https://www.techspot.com/...windows-10-or-windows-11/ , Of deze post van mij op het forum: https://gathering.tweaker...message/79944234#79944234 Ga je dan recente cijfers vergelijken tussen W10 en W11 23H2 en de gedane test tussen W11 23H2 en W11 24H2 komen die cijfers niet direct heel erg overeen, waardoor het lastig te concluderen is dat Windows 10 hier 100% niet door geraakt is en dus ook niets zou kunnen winnen met een backport.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 28 augustus 2024 14:44]

Zou er eigenlijk niet op hopen, na de eerste vijf jaar worden er in principe geen feature updates meer gedaan, met als idee erachter dat het saai en voorspelbaar is zo'n OS de laatste vijf jaar van de lifecycle. Daar past niet heel goed in om vervolgens omwille van een paar procenten winst in relatief nieuwe processor architecturen dan een nieuwe kernel scheduler te introduceren met mogelijke impact.
Dat valt allemaal wel mee.

Sowieso heeft elke cpu architectuur voor optimale werking een eigen kernel scheduler, en elk model in een architectuur daarnaast ook nog eigen parameters (aantal cores, hoeveelheden cache, etc)

Daarnaast zal Microsoft ondertussen wel bedacht hebben om de kernel scheduler enigzins modulair te maken, dus veranderingen vinden eigenlijk alleen plaats in de specifieke modules voor een architectuur. Voor Intel processoren veranderd er dus niks, én de update is optioneel dus je kan deze voor bedrijfs omgevingen gewoon blokkeren.
volgens de tests van Hardware Unboxed https://www.youtube.com/watch?v=rlfTHCzBnnQ gaat Ryzen 7000 nagenoeg net zoveel in prestaties vooruit als Ryzen 9000. dus dit is ook fijn voor mensen met Zen4 chips :)
Maar dan betekend netto dat het verschil tussen de 7000 en 9000 klein blijft. Dus de tegenvallende prestaties blijven teleurstellend.
Ik las ergens ook Zen3.

Maar da's misschien hopen op een cadeautje voor mijzelf.
Dat is goed nieuws voor mn 7800X3D :)
In de test van Hardwareluxx lijkt dan echter de 7800X3D (die HuB niet getest heeft) juist wat minder te profiteren en zelfs vaker dan de andere geteste Sku's regressie te laten zien: https://www.hardwareluxx....ows-11-24h2-getestet.html

Al met al lijkt deze saga nog volledig uitgekristalliseerd en gaan er nog wel wat reviews nodig zijn vermoed ik om te bepalen welke generatie nu echt het meest wint, welke workloads geraakt worden in positieve zin, welke workloads niet geraakt worden en waar regressie te zien is. En welke claims van AMD nu kloppen en welke niet rondom de Ryzen 9000 launch, want het wordt er zo voor de consument niet gemakkelijker op :P
Wat me ook niet geheel irrelevant lijkt is een vergelijk met Linux.

Phoronix was lovend over de nieuwe 9000 serie CPU's van AMD, terwijl dezelfde processoren bij outlets die zich richten op gaming onder Windows op z'n best lauwwarm werden ontvangen.

Zeker nu er voor Windows leuke prestatieverbeteringen in het vat zitten, zou het interessant zijn welk platform nu puur uit prestatieperspectief de beste ervaring weet te bieden en of er wellicht dus nog winst te halen valt op Linux, of dat daar mogelijk al lang en breed de betere scheduling aanwezig was. En dat er nu een hoop heisa over gaming onder Windows was, mag er natuurlijk niet toe geleid hebben dat andere toepassingen er onder lijden.

En zeker nu het met Proton een fluitje van een cent is voor een significant deel van de op de markt zijnde games deze op Linux te spelen, zou een dergelijk vergelijk wel van meerwaarde zijn.

Voor de consument was het eigenlijk altijd al vrij makkelijk en is er ook weinig veranderd: Bij Intel heb je op het moment niks te zoeken. De 9000 serie is een fractie beter dan de 7000 serie, maar voor gamers geen >10% meerprijs waard, afgezien daarvan dat gamers sowieso beter af zijn met een X3D chip.
Linux is sowieso superieur in scheduling, straks met sched_ext kan je zelfs on the fly van scheduler veranderen voor verschillende workloads. En dat wat nu nog niet optimaal is, maakt een nieuwe kernel wel weer goed. Daar hoef je nooit lang op te wachten eigenlijk, elke 2-3 maanden weer een nieuwe major kernel versie.
Voor de consument was het eigenlijk altijd al vrij makkelijk en is er ook weinig veranderd: Bij Intel heb je op het moment niks te zoeken. De 9000 serie is een fractie beter dan de 7000 serie, maar voor gamers geen >10% meerprijs waard, afgezien daarvan dat gamers sowieso beter af zijn met een X3D chip.
Ik keek hier nog niet eens kosten / performance technisch naar (daar veranderd immers niets), maar meer in de zin van dat de consument straks enigszins gechargeerd nog moet gaan kijken welke Windows versie het beste is voor zijn cpu in combinatie met de workloads die de consument uit wil voeren. Omdat je er zoals nu blijkt niet 'gewoon' vanuit kan gaan dat game X op Windows build X net zo snel is als op Build Y, maar flink sneller, terwijl Game B op diezelfde built Y veel langzamer is dan op Build X bij gebruik van dezelfde cpu.

Een Linux vergelijking lijkt me zeker nuttig (misschien Phoronix weer?), maar wanneer puntje bij paaltje komt blijft Linux nog wel steeds grotendeels statistisch irrelevant in gaming. Zelfs met de opkomst van de Steamdeck e.d. Zelfs Mac wordt nog altijd niet als 'vol' gezien en die hebben een flink groter aandeel dan Linux in de consumer client space.
De vraag is of MacOS dezelfde compatibiliteit heeft zoals Linux deze tegenwoordig weet te bieden.

Voor veel games is het niks anders dan een vinkje bij Proton zetten in Steam en klaar, iets wat voor duizenden games werkt (zie https://www.protondb.com/). Zelfs Denuvo of anti-cheat hoeven geen probleem te zijn.

De reden waarom Linux in gaming irrelevant was, is omdat je natuurlijk met het kip/ei zat dat het weinig zin had voor die kleine club te ontwikkelen. Inmiddels is het gewoon, dankzij Valve, een realistisch alternatief. Hoe meer daar natuurlijk ook over geschreven wordt, hoe meer het aan marktaandeel zal winnen. Zolang er wordt gedaan dat het niet relevant is, is dat omgekeerd natuurlijk ook een zelf-versterkend effect, zelfs wanneer het ei inmiddels alleen nog maar uitgebroed hoeft te worden :)

Wat de keuze voor de Windows gebruiker betreft: Ik denk dat dat niet zoveel uitmaakt. Windows pusht z'n updates toch wel. Voor professionals zou het de moeite nog waard zijn natuurlijk, al werkt het gros daarvan op een beheerd systeem waar men sowieso niks over te zeggen heeft.
Bij toeval wilde ik dit zelf ook weten en heb ik voor de installatie van de update nog even een Cinebench 23 gedraaid. Voor de update scoorde de Ryzen 7 7800XD3 17261 punten en na de update 18458 punten dit is net geen 7% winst.
Wat betreft de winst voor de GPU RX 7900 XTX heb ik 3dmark Steel Nomad score 6870 voor de update en 3dmark Steel Nomad score 6964 na de update, de winst is minimaal 1,37%

Heb dezelfde test ook nog uitgevoerd op een AMD AM4 Ryzen 5 5500GT, Voor de update scoorde deze 10479 punten en na de update 10424 punten, dus een klein verlies. :'(
Die Cinebench winst is wel opvallend, want voor zover ik begrepen heb zou de update juist voor dat soort workloads eigenlijk niets moeten doen. Echter is als je de reviews mag geloven een range tussen de 17000 en 18000 niet ongewoon voor Cinebench, en tenzij je beide runs op een schoon systeem hebt gedaan zonder draaiende achtergrond taken zegt bij CB een enkele score niet zoveel helaas, heeft mijn 5800X3D bijvoorbeeld ook tenzij je het systeem vrij specifiek prepareerd zie je heel veel run to run variance in cinebench. Een enkele taak die toevallig start tijdens een run kan al honderden punten kosten helaas.
Dat had ik ook gezien. Bij sommige tests zijn de prestaties van de 7000 serie procentueel meer gestegen dan de 9000 serie.

Zolang het prijsverschil zo groot is, is de 7000 serie nog het meest interessante. Als over een paar maanden "het nieuwe" ervanaf is, dan zullen de prijzen wel gaan dalen.
Dit is misschien al in een eerder artikel genoemd, en ik kan mij voorstellen voor de mensen die dit al een weekje volgen dat reeds al goed geïnformeerd zijn.

Maar heb ik goed begrepen, dat dit allemaal alleen maar werkt als je dus gebruikt maakt van een system administrator account?

Dus wanneer je wenst gebruik te maken van een microsoft account, of een lokaal administrator account, omdat je dat omwille van reasons prettiger vind (niet in de laatste plaats security), dan heb je pech?
Vaak gaat het om bepaalde extra rechten die je eventueel aan je normale account kan toevoegen. Het komt zelden voor dat programma’s niet functioneren als je geen admin bent maar wel de juiste rechten hebt.
Ik heb inmiddels vanuit een andere hardware nieuwsbron de volgende informatie gevonden:

"Eventually, it came to light that AMD was using Super Admin mode in Windows during their tests, which unlocked the full potential of some of the new CPUs’ functions, particularly wider branch prediction.
That’s a bit of a conundrum because regular users shouldn’t be running administrator accounts for day-to-day activities on Windows — it opens you up to all kinds of security risks.
A preview build of Windows 11 24H2 subsequently made it possible to unlock those performance gains without needing to run an administrator account, and initial tests with that preview build finally showed the performance gains we were expecting."

Het is met name dit stukje informatie dat ik eigenlijk in een korte vorm mis in het artikel van Tweakers.

Het antwoord is dus nee, je hoeft niet te switchen met accounts.

Erg prettig. Wel jammer dat ik voor die info naar een andere website moest. :)
which unlocked the full potential of some of the new CPUs’ functions, particularly wider branch prediction
Dat is in ieder bij gaming totaal niet het geval. In de eerder genoemde video van Hardware Unboxed kan je zien dat zien dat Zen 4 net zoveel opschiet met deze nieuwe update als Zen 5.

Het is wel bizar: als je de 7700X hebt, krijg je van de Windows update meer gaming performance bij dan dat je zou krijgen als je op dezelfde Windows versie naar de 9700X overstapt :o (~10% vs ~3%) Er zijn wel andere voordelen van de 9700X, zoals een lager stroomverbruik en een stuk hogere AVX-512 performance, maar toch.
Met de update optimaliseert AMD de branch prediction
Is dit OS-afhankelijk dan? Wat met Linux?
Ik dacht ook altijd dat de branch prediction iets was dat in de microcode van de processor zat, niet in een OS ding.
Misschien is deze update een soort van microcode update?
Bedankt, straks eens bekijken!
Even kort samengevat:
Scheduler/threading problemen in W11.
Veroorzaakt door virtualizatie (virtualization based security)
Gemist door AMD want ze testen altijd in adminstrator mode (kan ik me voorstellen, handig voor driver development?, anders moet je constant o.a. alles signen).

Correct me if I'm wrong :X

Op zich redelijk snel opgelost!
Ik vraag me af of dit ook een probleem was in W10? Ik heb als ontwikkelaar ook virtualizatie dingen aan staan...

[Reactie gewijzigd door ManIkWeet op 28 augustus 2024 14:15]

unsigned drivers kun je ook prima zonder admin draaien :)
Maar hem installeren/updaten niet...
begrijp ik het goed dat als je de voordelen wil hebben je verplicht naar windows11 moet ?
ik zit op een 5900x, ik moet niet upgraden maar wil zeker niet naar windows 11 als het niet echt moet. ik ga liever gelijk over naar win12. win11 is voor mij de skip editie.
Uit intresse, wat zou er beter zijn aan win12 tov win11?
zoals win 10 dat was tov windows 8 en 8.1.
zakelijk heb je meestal een skip editie. voor mij is het belangrijker dat er een stabiel fijn systeem staat dan een met de laatste nieuwe software. voor OS is dat op moment windows 10. daarvoor windows 7, XP en daarvoor windows 2000. dus niet windows ME, vista, 8.0/1.

dat de performance boost wel in win11 neergezet wordt en niet de markt dominante windows10 smaakt naar een spelletje. overigens heb ik er niet diep naar gekeken omdat ik geen win11 draai of de laatste AMD CPU. niet relevant voor mij dus.
De winst is some nog veel groter dan 15%:

YouTube: AMD Ryzen 7 9700X vs. 7700X: 40+ Game Benchmark [23H2 vs. 24H2]

En ook voor Zen4 dus top update raar dat ze hier nu pas achter gekomen zijn gezien Zen4 al veel langer op de markt is.

Maar altijd mooi om dit soort verbeteringen te krijgen via een OS update.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 28 augustus 2024 15:15]

Had vorige week nog een benchmark gedaan bij ArmA 3, krijg nu 13% meer FPS sinds de update :D
Fijn voor jou... welke CPU/GPU heb je? Daar heeft de rest ook iets aan dan :-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.