Het valt niet te ontkennen dat de processors van de Ryzen 7000-serie technisch veel verbeteringen hebben ten opzichte van hun voorgangers. De i/o-die heeft eindelijk de broodnodige upgrades gekregen, zowel wat productieprocedé als wat features betreft, die het platform echt een stap verder helpen. En als we de communicatie vanuit AMD over socket AM5 tot dusver mogen geloven, zit je met een dergelijk moederbord opnieuw naar lange ondersteuning voor nieuwe generaties processors te kijken, net als bij AM4. Toch is het niet enkel rozengeur en maneschijn.
Het AM5-platform
Na jarenlang AM4 moet dit keer zowel een nieuw moederbord als nieuw geheugen worden aangeschaft om een nieuwe generatie Ryzen-processor te kunnen gebruiken. Uiteraard maakt de AM5-socket met een geheel ander ontwerp dan AM4 dat je een nieuw moederbord moet kopen, maar voor het werkgeheugen is dat iets minder makkelijk te verdedigen. AMD heeft er zelf voor gekozen om geen DDR4-ondersteuning te leveren met de Ryzen 7000-serie en beargumenteerde dat het met deze keuze de adoptie van DDR5 juist bespoedigt, doordat een grotere vraag de (verdere) ontwikkeling en betaalbaarheid van de nieuwe geheugenstandaard helpt.
Daar valt wat voor te zeggen, al is duidelijk dat we eind 2022 met een totaal ander AMD te maken hebben dan aan het begin van AM4. De underdogpositie waarin de fabrikant toen verkeerde, is verleden tijd. AMD heeft sindsdien met Ryzen een sterke merknaam opgebouwd, die veel gebruikers inmiddels associëren met hoge prestaties. Lange tijd ging dit gepaard met een relatief scherpe prijs, maar met de nieuwste Ryzens zien de kosten voor een geheel samengesteld systeem er onder de streep heel anders uit.
De Ryzen 9 7950X en Ryzen 7 7700X
Voor de losse processors ligt dat iets anders. De AMD Ryzen 7 7700X en AMD Ryzen 9 7950X zijn in euro's amper duurder dan hun voorgangers en dus wel een stuk geavanceerder. Van de twee geteste modellen is de Ryzen 7 7700X eigenlijk minder imposant, hoewel de processor geen verkeerde prestaties neerzet. Toch is het vlaggenschip, de Ryzen 9 7950X, de processor die hoge ogen gooit. Het grote aantal snelle Zen 4-cores met hoge kloksnelheid zorgt ervoor dat de cpu in redelijk veel workloads uitstekend presteert en in de zeldzame gevallen dat de AVX-512-ondersteuning gebruikt kan worden, gaat de processor er keihard vandoor. Wat dat betreft hoef je niet te rouwen om het einde van Threadripper voor consumenten; de Ryzen 9 7950X is in zekere zin namelijk een hedt-processor.
Als het op gaming aankomt, zijn de Ryzen 7950X en 7700X niet onmiddellijk de overtuigende opties waar je direct voor moet gaan. Dat is opvallend; AMD zelf prijst de processors juist aan als uiterst geschikt voor games. Ook hier kunnen we stellen dat er helemaal niets mis is met de gamingprestaties van de nieuwe generatie, maar dat Intels Alder Lake en AMD's eigen 5800X3D nog interessantere opties zijn als het puur op gaming aankomt. De 5800X3D is met lager geprijsd DDR4-geheugen en een betaalbaarder moederbord minstens zo snel als de nieuwe Ryzens en onder de streep blijft er meer geld over voor de videokaart, nog altijd de meest bepalende factor in een gamingsysteem.
Too hot to handle
AMD's Ryzen 7000-processors worden erg heet onder volle belasting. Dat blijkt uit onze eigen tests en dit is ook wat AMD duidelijk naar de pers heeft gecommuniceerd. De fabrikant lijkt tussen de regels door te zeggen dat voor eindgebruikers de knop om moet: cpu-temperaturen boven de 90 graden zijn niet hoog, maar hartstikke normaal en prima geschikt voor langdurig gebruik. De thermal limit is waar de Ryzen 7950X en 7700X als eerste tegenaan lopen. Met de be quiet Dark Rock Pro 4-koeler is dit al het geval en zelfs met onze grootste waterkoelers komen we niet onder de 80 graden. Dat is een enorm verschil ten opzichte van de Ryzen 5000-generatie. Het wordt zo duidelijk dat de 5nm-chiplets op de nieuwe Ryzen-processors simpelweg te veel vermogen op een te klein oppervlak afgeven om met bestaande koelers goed de warmte te kunnen afvoeren.
AMD heeft er ook voor gekozen om op AM5 meer vermogen beschikbaar te stellen dan het op AM4 deed, allemaal om de kloksnelheden zover mogelijk op te voeren. Dat levert in veel benchmarks de ultieme prestaties die we van de 7950X hebben gezien en dat resultaat is onder de streep wel een flinke winst ten opzichte van de voorgaande generatie.