Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

Beelink GTR7 7840HS Review

Eerste mini-pc met Zen 4 Ryzen 7000

04-07-2023 • 06:00

126

Singlepage-opmaak

Conclusie

De Zen 4-architectuur is een mooie stap vooruit, niet alleen voor de desktop, maar ook voor de mobiele chips die in mini-pc's worden gebruikt. Tijdens onze tests kwamen we regelmatig prestatiewinsten tussen de twintig en dertig procent tegen, zowel in cpu-benchmarks als in tests voor de geïntegreerde gpu. Net als bij de desktopversies hebben de hogere klokfrequenties daar een groot aandeel in, vooral bij applicaties die alle cores weten te belasten. Dat heeft tot gevolg dat het stroomverbruik toeneemt; de officiële maximum-tdp is verhoogd van 45 naar 54W en Beelink laat de cpu zelfs 65W verstoken.

In vergelijking met de nieuwste Intel-processor die in de onlangs geteste Minisforum Venus NPB7-pc zat, is de AMD-chip soms wat langzamer bij korte taken, maar sneller bij langdurige workloads. Het stroomverbruik volgt datzelfde pad; Intel verbruikt meer in bursts, AMD meer bij lange loads. De aansluitingen en prijzen ontlopen elkaar niet substantieel, dus beide opties zijn zonder meer competitief.

Het is wel opletten geblazen als je een mini-pc met zo'n nieuwe Zen 4-chip zoekt, want alléén voor dit soort mobiele processors hanteert AMD vanaf deze generatie een nieuwe naamgeving waarbij niet het eerste, maar het derde cijfer in de modelnaam de gebruikte cpu-core aangeeft. Een Ryzen 7 7840HS is dus een Zen 4-model, terwijl een Ryzen 7 7735HS nog gebruikmaakt van de vorige Zen 3-architectuur. Ideaal voor oem's die hun laptop met een oudere chip zo toch een vers modelnummer kunnen geven, maar ik vind dat het de duidelijkheid voor de consument niet bepaald ten goede komt.

Beelink GTR7 7840HSNaast onze eerste kennismaking met de Ryzen 7000HS-serie, was dit ook de eerste keer dat we een mini-pc van het merk Beelink op de testbank hadden liggen. Dat is mij vrij aardig bevallen. De Chinese fabrikant heeft een stevig kastje in elkaar gezet, veel snelle poorten aangebracht en zowel voor- als achterop een 3,5mm-jack gemonteerd, een handigheid die andere mini-pc-makers wat mij betreft zo mogen overnemen. Hetzelfde geldt voor de vingerafdruklezer op de bovenkant, die biometrisch inloggen mogelijk maakt.

Toch ben ik ook een aantal minpunten tegengekomen tijdens de test. De magnetische stroomaansluiting trekt de aandacht, maar voegt functioneel niets toe en maakt vervangen, mocht dat ooit nodig zijn, een stuk complexer. Verder is de geluidsproductie een punt waarop Beelink kan verbeteren. Bij lichte belasting durf ik hem nog gerust stil te noemen, maar als je de cpu flink belast, wordt de mini-pc duidelijk hoorbaar. Nu moet het koelsysteem ook veel meer warmte wegwerken dan bij eerder geteste mini-pc's met een veel lagere cpu-tdp, dus als je een stil systeem prefereert, zou je het maximale verbruik van de processor kunnen terugschroeven, waarmee je natuurlijk ook wat prestaties inlevert. Tot slot had ik graag een iets modernere draadloosnetwerkkaart gezien, met bijvoorbeeld Wi-Fi 6E-ondersteuning.

Perfect is de Beelink GTR7 7840HS dus nog niet, maar als je een bijzonder krachtige mini-pc zoekt, verdient hij zeker een plekje op je shortlist.

Reacties (126)

126
126
59
8
0
58
Wijzig sortering
Graag aandacht voor een feature (ook met het oog op de magnetische stroomaansluiting en de vervanging daarvan): De mogelijkheid van Power Delivery / Alt Mode via de USB4-C poorten. Dat is dus stroom van de monitor en beeld naar de monitor + eventuele data via dezelfde USB-C kabel. Monitor moet dat wel ondersteunen uiteraard (mijn LG monitor levert 100w). Het scheelt in ieders geval een hoop kabels als b.v. ook je muis en toetsenbord op de monitor zijn aangesloten en natuurlijk die meegeleverde power supply.

Hoewel ik het nergens in de specs kan terugvinden, noch dat een (respectabele) reviewer dit heeft getoond, zou volgen de Indiegogo pagina dat moeten worden ondersteund. Als men binnen Tweakers zo'n monitor hebben, zou ik het graag getest zien.

De grootste concurrent van de Beelink, de Minisforum UM780/790 laat dit in ieders geval wel prominent op hun site zien (alleen jammer dat dat alleen aan de voorste USB-C connector kan)

Saillant detail is dat ik deze vraag ook op het Beelink forum heb trachten te plaatsen, maar het wordt door de moderators niet zichtbaar gemaakt.
en natuurlijk die meegeleverde power supply.
Die heb je toch niet nodig als de stroom via je scherm komt?
Ik heb dezelfde setting maar mijn scherm levert 65Watt, genoeg voor mijn laptop.
Ja sorry, dat bedoel ik, het scheelt kabels en het scheelt het gebruik van de power-supply. Die heb je dus ook niet nodig.

Je hebt eenzelfde setting, zei je. Heb je dan ook een Beelink (vorig model) er aan hangen?

En ja, ook mijn laptop wordt opgeladen via mijn monitor en geeft beeld naar de monitor. Echt perfect!
[1] Op internet wordt gewag gemaakt van rebootende systemen bij langdurig gamen. Heb jullie de mogelijkheid dat te testen?
( Links techtables zowel door tester als in comments en Reddit topic )
[2] Hoe presteert het systeem wanneer je het verbruik terugschroeft naar 45 of 54W? Schaalt dat linear met het verbuik of lever je nauwelijks prestaties in?
[3] Zou je de temperaturen van geheugen en NvME drive ajb kunnen vermelden onder maximum belasting (hwinfo voldoet)? Dit is de oorzaak datr de UM690 bij langdurig gamen behoorlijk inkakt (zie ServeTheHome site en Robtech youtube). Dat zou bij deze een stuk beter moeten gaan, maar de eerste link hierboven meldt ook warmte problemen (wat me persoonlijk nogal verbaast gezien de extra koeling )
[4] Zouden jullie evt ook een paar echt game benchmarks kunnen toevoegen.

edit : Links toegevoegd, tekst bij [3] uitgebreid

[Reactie gewijzigd door vladimirN op 22 juli 2024 14:22]

Wat is een vergelijkbare dedicated GPU kaart qua prestaties?
Vergelijkbare 3DMark-scores kun je vinden in onze Videokaart Best Buy Guide. In vergelijking met losse desktopvideokaarten stelt de igpu nog altijd weinig voor; je zit qua prestaties ongeveer halverwege tussen de GTX 1630 en GTX 1650, low-end-gpu's van twee generaties terug dus, en iets onder de Intel Arc A380. Leuk voor oudere of weinig veeleisende spellen op relatief lage instellingen en resolutie, maar niet om 'serieus' op te gamen dus.
Dat lijkt mij iets te laag ingeschat. Als ik kijk op userbenchmark, (een site die intel en nvidia prefereert) komt de 780M uit op 47,5%. Dat is iets hoger dan de RX 570 (44,7%), een kaart waar je 5 jaar geleden toch aardig mee kon gamen. In tegenstelling tot wat je zegt, is het ook hoger dan de Intel Arc A380 (38,1%) en de GTX 1650 (42,8%). Het zou bovendien ook beter zijn dan de RX 6500 XT op PCIe 3.0 (zie ook deze review van Hardware Unboxed)

[Reactie gewijzigd door LievenD op 22 juli 2024 14:22]

Ik zou onze daadwerkelijke testresultaten eerder vertrouwen dan wat die website zegt, waarvan mij hoogst onduidelijk is waarop de gepresenteerde gegevens gebaseerd zijn.
Als er één site is die je met een korrel zout moet nemen is het userbenchmark wel.
Userbenchmark. Dat is de meest onbetrouwbare vooringenomen site die er ongeveer bestaat.

We hebben allemaal die fout ooit eens gemaakt omdat het een catchy naam heeft en nog steeds hoog in de resultaten bij Google komt, maar bij deze weet je het nu ook.

Reacties gebaseerd op/met referenties naar userbenchmark moet je gewoon links laten liggen.
beetje rond de GTX 1650 Mobile. Overall is de GTX wel iets sneller, maar er zitten games tussen waar de radeon iets vlotter is.

Voor een iGPU is het heel respectabel. Gamen op dit ding kan daadwerkelijk.

Alleen is deze mini pc niet interessant als vervanging voor een goedkope game pc. Een simpele instap game pc met een R5 5600 cpu en een RX6600 GPU kun je al voor <600 euro bouwen en die maakt gehakt van deze APU.

Late edit;
Hij is overigens wel leuk als retro console emulator. Meer dan genoeg rekenkracht om zich een weg door matige emulatie performance heen te slaan en een lekker compact formaatje voor bij de TV.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 14:22]

De goedkoopste laptop met HDMI en GTX 1650 mobile is op tweakers 599 euro en er zijn er 4 verschillende te koop onder de 700 euro. Dat maakt zo'n Beelink boxje wel te duur. Dit soort producenten leveren vaak slechte prijs/kwaliteitsverhouding , maar zijn wel erg goed in youtube marketing. Als consument betaal je dus nu extra waarvan dus matige partijdige reviews van op youtube worden gesponsord. Geen goede ontwikkeling voor de consument lijkt me.
Er zijn heel veel gevallen waarin laptops gewenst zijn ja, maar niet in alle.

Dit zijn perfect htpctjes met console emulatie potentie bijvoorbeeld of een compacte server die je ergens op een plankje of op de hoek van je bureau kunt zetten of in de meterkast naast je modem kunnen hangen gezien er vaak vesa schroefgaten op zitten.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 14:22]

ik denk dat ik @AtariXLfanboy 's post iets anders interpreteer,

als je naar system specs kijkt zullen de meeste 14/15 inc laptops met een hdmi poort ook prima op je tv aangesloten kunnen worden gewoon het deskel dichtlaten werkt dan prima. als die vervolgens 100-200 euro gekoper zijn dan is het formaat wellicht een wat kleinere factor. EN als je op vakantie gaat kun je hem tijdelijk gebruiken als laptop (ook leuk).

misschien heb je nog meer geluk en koop je zo'n laptop met een defect scherm, dan is het in wezen dus een mini-pc met een wat vreemde vorm en kun je een flinke korting bedingen.

al met al denk ik dat ik uiteindelijk toch teleurgesteld ben in deze mini-pc-tjes, juist omdat het feitelijk gewoon vaste computers zijn hoef je wat minder rekening te houden met vorm en stroomgebruik, maak het ding dus 10% groter en voeg er een GTX1050m in om het ding wél 1080p medium te aan te kunnen in recentere games. of beter nog: als je dan toch bezig bent, laat die 1050m alles op 720 High / ultra renderen en gebruik vervolgens die IGP om deze beelden met FSR naar 1440p te upscalen.
Je verwoord inderdaad aardig goed wat ik bedoelde, maar een 1050m is natuurlijk niet sneller dan een 1650m. Hoewel ik denk dat deze meestal ook wel voldoende is voor alles onder de PS3/Xbox 360. Bij de veel goedkopere Orange Pi5 of ander RK3588S gebaseerde SBC krijg je er in toekomst waarschijnlijk ook goede Switch emulatie bij!
je hebt gewoon over de eerste regel van mijn reactie heen gelezen, waar ik zeg dat ik het eens ben. :)

Een laptop in een tv kastje of meterkast begin ik niet aan als er een betere oplossing is. Die kost iets meer en dat is prima. Die is ook iets makkelijker open te krijgen en te upgraden qua ram en storage.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 14:22]

Voor console emulatie potentie lijkt me er weinig verschil tussen te zitten. Voor echte compactheid lijkt een laptop nog eerder in totaal kleiner. Voor een modem terminal/log/block ding zou ik toch echt eerder een goedkoper oplossing kiezen. (Bv een Pi?) Voor goedkopere mini-PC's is er soms dus geen alternatief, maar je hebt het hier over vrij prijzige die niet substantieel sneller dan een laptop is en me te duur lijkt voor 'de meterkast'.

[Reactie gewijzigd door AtariXLfanboy op 22 juli 2024 14:22]

Dan heb je een laptop met veel slechtere CPU en minder RAM en opslag, niet echt te vergelijken dus. Als je portabiliteit wilt handig, maar als je gewoon een snelle kleine desktop zoekt is dit echt goedkoop voor wat je krijgt. Zen 4 zelfbouw is nog behoorlijk duur, zeker als je een wat kleiner moederbord en kast wilt.
Nee dat valt wel mee. Zoveel slechter zijn die laptops met een 1650 dus niet. En zou gauw prijs/performance of koeling echt een issue is dan is de keuze voor een normale PC al gauw redelijk want dan ben je zeker goedkoper uit.
De laptop van 599 met een gtx1650 heeft een ryzen 5600h, vorige generatie met ongeveer 9500 cinebench score, daarop is deze cpu ruim 80% sneller (zegt natuurlijk niet alles, maar wel wat).

Qua zelfbouw, deze cpu is sneller dan bijv een 7600x, die voor 240€ gaat. Plak daar 100€ ram en ssd bij, 150€ moederbord (2.5gbit en bluetooth), 50€ kast. 150€ voor een gtx1650. Dan heb je voor ongeveer goedkoopste onderdelen een PC die ongeveer even snel is.

Ik zou graag zelf bouwen maar echt goedkoper lijkt het niet meer te zijn, en dan heb je een behoorlijk flinke kast staan ipv een mini kastje (persoonlijke mening natuurlijk, maar ik ben wel fan van kleine pc’s).
Dan heb je ook wel een goedkopere variant te pakken. Voor 699 euro heb je dus al een met i5 10300H En die is niet dramatisch veel slechter als ik zo wat rond google.

Zelfbouw : Moederbord 80 euro , AMD 5800x3D 300 euro , geheugen 80 euro (Voor dat geld heb je vrij snelle 32Gb DDR4 dat ik verwacht sneller te zijn dan SO Dimm?) , zelfde SSD als deze 50 euro en 150 euro voor een niet mobile (!!!) GTX1650

Ja, als je er echt fan van bent en net toe bent aan een nieuwe kan ik met het voorstellen. Maar dan is het niet echt een rationele keuze meer. Ik heb wel het idee dat de aandacht veel groter is dan de potentiële markt voor deze mini dingen. Komt mede door de hogere winstmarges die gespendeerd worden aan marketing via kanalen zoals ETA Prime denk ik. ;-)

P.S. Vat dit niet op als promotie voor de GTX1650 ... koop een duurdere! ;-)
Hebben die laptops 32gb geheugen, een moderne CPU en 1 tb ssd?
Ik zie iig onder de 700 euro een met 16 Gb en 512 tb ssd. De 32Gb is nog wat overbodig en SSD's zijn ook niet duur meer. (In het geval van deze MiniPC een 1 TB SSDtje van 55 euro ) Overigens is deze miniPC dus niet meer beschikbaar op Tweakers. Wederom een openingstunt? Dat lijkt namelijk ook een trend te worden : Producten die bij review goedkoper zijn dan erna om een gunstige review te krijgen. Er zit dus een tijdelijke korting op van 80 euro op de website
Dus de helft van de specs.
Van vrij makkelijke niet dure upgradebare onderdelen. Als je het scherm bij de MiniPc meerekent ben je alsnog duurder uit. Wie echt de beste specs wil voor dit geld bouwt zelf een wat grotere PC.
Idd, dit zijn voornamelijk office machines of servers.
Waarom zou je als office geen laptop kopen als deze gelijk of goedkoper geprijsd is?
Moeilijker om achterop een monitor te schroeven.

Maar idd, daarom zijn de meeste office PC's tegenwoordig ook laptops in een dock, en zijn deze mini-PC's meer een niche product geworden, voor bv een receptie desk enzo.
De monitor zit dus al aan de laptop vast. ;-) En voor een receptie desk is eentje van onder de 200 euro wel voldoende dacht ik zo. Daar is zeker de MiniPC een aantrekkelijke optie omdat in de prijscategorie in sommige opzichten het wel meer biedt dan een laptop.

[Reactie gewijzigd door AtariXLfanboy op 22 juli 2024 14:22]

Je gaat je mensen natuurlijk niet de hele dag van een laptopscherm laten werken.

Als je vaste plekken hebt en geen hybride werkers dan scheelt het misschien net een klein beetje vanwege de kosten van een goede dock, maar de flexibiliteit van laptops maken ze toch meestal de beste keuze.
Mindere prestaties vanwege mindere koeling bijvoorbeeld. Dit zijn overigens relatief hoge CPU's die gebruikt worden, dus je vind ze eerder in gaming laptops. Die zijn best wel duur - maar je krijgt er dan vaak wel weer een dedicated GPU bij.

Voor een test-farm is zo'n PC'tje misschien geen slechte keus. Server hardware is duur en AMD is uitstekend te gebruiken voor het runnen van standaard software applicaties.

Met het huidige thuiswerken is een laptop natuurlijk sowieso een goed idee. Als hybride office medewerker heb je er inderdaad geen barst aan.
Klopt ja. Moet zeggen dat, als ik office manager zou zijn, ik toch de voorkeur zou geven aan laptops met een dock of zo’n bij elkaar gebonden kabelboom vanaf de peripherals.

Werkt perfect en je hebt gelijk een eventueel thuiswerk apparaat, een accu voor stroom uitval, in gebouwde webcam en een extra scherm voor secundaire taken.
Dan heb je meer GPU performance maar lever je tientallen procenten CPU-performance in, niet echt te vergelijken dus. Als je puur wilt gamen is het inderdaad een beter deal, maar als je ook om cpu-performance geeft kun je voor dit geld het niet zelf bouwen. Desktop zen 4 is nog erg duur, zeker op klein formaat.
Ik verwijs je naar de Youtubekanalen van Robtech en ETA Prime, zij hebben vaak goede reviews over dit type mini-pc van Beelink, Morefine en Minisforum of nog andere meer obscure 'merken'.
Zelfs ServeTheHome begint steeds meer aandacht te hebben voor Beelinks.

De iGPU die de Ryzens tegenwoordig hebben zijn uitstekend voor wie graag games speelt en tevreden is met wat lagere settings.

Ik heb zelf eerder dit jaar getwijfeld tussen een Beelink GTR of een Morefine M9 (Intel N100) en het is die laatste geworden. Gewoon een steengoed mini-pc'tje voor standaard kantoorwerk en draait op Fedora. Barebone gekocht voor €160 inclusief importkosten. Zelfs Intel kon geen NUC aanbieden op dat moment (nog steeds niet?) met een N100, laat staan voor die prijs.
Wel Etaprime kijk ik vaak vanwege nieuwe product reviews waar hij vaak als eerste mee komt, maar goed zou ik zijn reviews niet echt willen noemen: geen directe vergelijking tussen producten en te weinig kritisch (alles is amazing...) en geen noise of goede warmte tests. De reviews van Robtech of ServeTheHome zijn inhoudelijk veel beter, vanwege de uitgebreide vergelijking. ( FYI Een Chinese youtube genaamd JackStone lijkt ook goede reviews te hebben met veel vergelijkingstabellen. Niet te verstaan maar met de directe vertling in youtube toch behoorlijk te volgen en informatief).

edit 9:38: Heb je de mogelijkheid om het stroomverbruik te meten van de N100 bij standaard kantoor werk? Log je toevallig ook remote in op het werk? Ben benieuwd naar het verbruik daarbij van de N100 is.

[Reactie gewijzigd door vladimirN op 22 juli 2024 14:22]

ETA Prime is vervallen tot een passieloos tell sell kanaal waar vooral het clickfarmen boven alles gaat. Reviews zijn daar dus niet meer serieus te nemen en niet de prijs/kwaliteit speelt geen rol meer, maar of er wel wat door hem aan verdiend kan worden. Beelink en andere fabrikanten spelen handig in op dit soort 'gerobotiseerde youtubers' en daarom krijg je dus steeds meer duur spul aangeprezen. Maar tja ETA Prime is inderdaad vaak wel een van de eerste omdat zijn lijntjes kort zijn. Maar reviewwaarde is wel erg matig geworden.
Review op youtube van de Morfine M9 geeft een idle stroomverbruik van 4W en 18W max.

https://www.youtube.com/watch?v=HPGeXF-yKqw&t=191s
Ik kan ook ServeTheHome.com aanraden die laat heel veel zaken zien die je normaal niet ziet. De naam Tweakers is leuk maar in plaats van een Geek of Tweaker te zijn is het hier mainstream geworden.
Vergelijkbaar met een GTX 1650 Ti Max-Q / RTX 2050 (beide zijn dedicated laptop GPU's), ongeveer...
Zeer relevante vraag, zouden wel een game of 2 a 3 mogen testen om idee te krijgen wat kan op dit ding.
3DMark scores zeggen mij weinig.
ETA PRIME, op YouTube even opzoeken staat een review incl games op.
Oei, wat een prijs. Dan zou ik eerder voor de GMKtec NucBox K4 met een snellere Ryzen 9 7940HS gaan. Die kost 485 euro inclusief BTW, importtaksen en verzending.
Exclusief ram en ssd dan wel. (Barebone)

Nu staat hij precies aan € 999, maar de Beelink was ten tijde van de review blijkbaar 700 euro. Als hij in de buurt van die prijs kan, inclusief ram en rom, dan betaal ik graag die €50-100 extra ipv te kopen op een site waar "chinees warenhuis zonder klantenservice" van af druipt.
Beetje merkwaardig dat die deze ochtend (tijdstip review) 300] goedkoper zou zijn. :?
Ik moest even zoeken om te snappen waar je het over hebt, maar blijkbaar zien onze Belgische bezoekers een prijs van 999 euro bij Amazon die op de NL-site niet zichtbaar is :). De prijzen in het artikel (in de tabel op p1) zijn die van de officiële website van de fabrikant, die linken daar ook naar.
Ah, ja klopt, ik ben een belg! Ik maakte de vergelijking met de prijs bij publicatie en de actuele prijs. Bedankt om dit eventjes uit te klaren en te laten weten om verwarring te vermijden.
Je hebt gelijk, ik was vergeten dat de Beelink geen barebone is, wat uiteraard de meerprijs kan rechtvaardigen.
En wat klantenservice betreft, is dat bij Beelink niet anders?
De beschikbaarheid is schaars en als hij in de pricewatch opduikt, dan is het ook vaak geïmporteerd. Garantie zal dus veelal via de fabrikant moeten gebeuren en dus ben je afhankelijk van de grillen van de fabrikant of je support krijgt of niet. Dat is ook de reden dat ik (nog) niet overga tot het kopen van zo'n AMD NUC.

edit: De GMKtec biedt ook een versie met 32GB ram en 1TB ssd aan en dan kom je aan 642 euro. Beelink heeft trouwens ook een Pro versie met eenzelfde Ryzen 9 7940HS als de GMKtec en die kost op hun site 869 euro. Een stukje meer dus.

[Reactie gewijzigd door ShaiNe op 22 juli 2024 14:22]

Ja idd, barebone is meestal wel een belangrijk detail. Die GMKtec die je aangeeft is waarschijnlijk inderdaad een goed alternatief. Sowieso is het altijd wel aan te raden naar de koeling te kijken, want da's wat ik over de Beeline in dit artikel lees ook al een dubbel verhaal.

De enige plek waar ik de Beeline te koop zag in pricewatch was Amazon, en neem dat die bvb. ook op coolblue of bol tevoorschijn komt, dan zou ik die eerder daar kopen. Dat zijn bedrijven die je een extra laag van kopersbescherming geven in de vorm van verdienstelijkheid. (Of dat altijd ethisch is naar derde-partij verkopers laat ik even terzijde.)

Ik ben er vrij zeker van dat als je met Beeline uit bepaalde issues niet raakt dat dat soort platformen zonder al teveel problemen je geld teruggeven. Buiten dit soort verkopers ga ik akkoord dat het waarschijnlijk idd een beetje soortgelijk "wild west" is. Ik opteer zelf liever zoveel mogelijk op europese bouwers, ookal zijn die een pakje duurder en schaarser.
Ik zou toch huiverig zijn. Er is geen goede specification list met alle hardware en merken. :)
Ik blijf zelf, na 3 machines van GMKTec, ver ver weg bij hun. Alle machines begaven het na ongeveer 9 weken, en ik kreeg zeer moeilijk contact met support. Ik moet wel zeggen dat ik dus 2x een vervangende machine heb gehad op hun kosten, maar met telkens dezelfde problemen.

Als je dat aangaf was het standaardantwoord "we know, is fixed in next batch sir!".. 10x raden wat dus niet waar was?
Damn. Waarschijnlijk is dat hun vorm van QA?
De NucBox K4 lijkt geen extra koeling voor ram en SSD te hebben. Voor DDR5 lijk je dat bij de mini's toch echt wel nodig te hebben gezien de throttling die de 6XXX serie liet zien bij meerdere reviewers ( Robtech UM690 en de 7735 opvolger, ServeTheHome UM690). Ik zou dan eerder voor deze GTR7 of de UM790 van Minisforum gaan, die de koeling beter op orde lijken te hebben
Mooi om te zien dat er steeds vaker mini-pc's gereviewed worden, ik ben er wel een fan van!

Ik ben nog op zoek naar een nieuwe, maar jammer dat deze USB4 poorten "slechts" op 10Gbit werken. Had gehoopt op TB4 snelheden
Goed om te horen! De USB4-poorten werken gewoon op 40Gbit/s hoor. Wellicht ben je in verwarring met de 'normale' USB-A en USB-C-poorten op de voorkant, die zijn wel 10Gbit/s :)
Bedankt voor de update! Ik was even in de war met de specs, daar zag ik USB-C 10Gbit voorbijkomen, maar dat ging dus inderdaad alleen over de voorkant. Heb ik weer een nieuwe contender voor een mini-pc :)
Hmm, dus in feite (ookal verslaat dit het punt van de mini-pc) kan je hier een externe grafische kaart aan hangen om wat steviger met te gamen?
Dus de USB4 poorten zijn eigenlijk TB4 en zou je kunnen gebruiken voor eGPU?
Hoe zou deze zijn als zijne kleine proxmox server, met sporadisch een game server actief? Ik denk dat deze een simpele Minecraft Server redelijk kan draaien met een paar andere VM's en/of een paar containers.
Dat ligt er een beetje aan, maar ik verwacht zwaar overkill met deze miniPC... 8 core, hyperthreading.
Dit is echt compleet overkill voor die use case. Ik draai nu 10 containers + minecraft gameserver en soms valheim op een i5-4440. Dit dingt haalt dat makkelijk.
Hier kun je heel veel meer op doen dan het als kleine Proxmox-server te gebruiken.

Als je al een server hebt, is het misschien de moeite waard om zo'n ding neer te zetten vanwege het lage stroomgebruik. Het ding kan weliswaar 100W uit de muur trekken maar met een Minecraft-servertje zal het de grootste tijd gewoon idle draaien.

Mocht je iets als Jellyfin draaien, check dan wel even de code support. Intel QuickSync blijft veel beter ondersteund voor het transcoden van video, waardoor een Intel NUC misschien toch voordeliger kan uitpakken.

Met de dubbele LAN-poort zou je hier wel een aardige router van kunnen maken met dingen als intrusion detection, mocht je daar interesse in hebben.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 22 juli 2024 14:22]

"Eerste mini-pc met Zen 4 Ryzen 7000" Was Minisforum niet eerder dan Beelink?

nieuws: Minisforum kondigt Venus-mini-pc met Ryzen 9 7940HS-cpu aan voor 719 ...

[Reactie gewijzigd door 7th op 22 juli 2024 14:22]

Het is de eerste die tweakers heeft getest, dat is wat anders dan de eerste die het levert met een 4th gen ryzen.
De Beelink GTR7 (PRO) is aangekondigd op 2023-04-28 19:00:44. Ik kan niet een vroegere datum terugvinden van de Minisforum.
Ik heb mijn Beelink GTR7 PRO op 25 mei besteld en 13 juni had ik 'm in huis. Ik vermoed dat Beelink daarmee de eerste is (voor zover ik kan vinden dan).
Wanneer we spreken over wifi chip verouderd. Wat wordt daarmee bedoeld. Wifi7 is amper uit dan is wifi6 toch relatief nieuw? Of praten we hier over de componenten op de chip?
De een na laatste zin "Tot slot had ik graag een iets modernere draadloosnetwerkkaart gezien, met bijvoorbeeld Wi-Fi 6E-ondersteuning." :)
Misschien een nadeel, al merk je dat alleen wanneer de rest van je netwerk er ook op is voorbereid.

Op zich ben ik allang blij dat het netwerk op dit apparaat met Intel producten wordt uitgevoerd.
Waarom geef je de voorkeur aan Intel netwerkonderdelen?
Ik weet niet de reden van @teacup, maar ook ik prefereer vaak Intel WiFi kaartjes over andere merken puur vanwege de Linux ondersteuning. Ik heb nog geen enkel kaartje gehad van Intel welke niet automatisch werd herkent terwijl ik bij andere geregeld wat moeite moest doen om het werkend te krijgen. In dit specifieke geval zit ook de ondersteuning in de Kernel vanaf versie 5.1.

https://www.intel.com/con...s/000005511/wireless.html
Altijd drivers voor.
Geeft mogelijkheid om zo'n computertje als headless ESXi server te gebruiken bijvoorbeeld. De meeste kastjes (en ook moederborden) zijn tegenwoordig helaas met Realtek.
Support, Driver support om precies te zijn. Ik weet niet of het zo biased is als deze al wat oudere bron (homeip.net) maar vooral voor support maar ook stabiliteit is Intel nog steeds wel te verkiezen. Ik vind het daarom doodzonde dat veel game moederborden tegenwoordig met Realtek worden uitgerust. Feature tree verkiezen boven invulling van de oplossingen. Om deze reden mijd ik gameborden meer en meer.

Dat in deze pc wordt gekozen voor dit soort componenten (met verder bovendien een mooie configuratie) kan een dergelijke AMD setup optrekken tot een serieuze configuratie voor toepassingen waar betrouwbaarheid nodig is. Dat daar dan een Intel NIC voor nodig is, so be it. Gewoon de beste oplossingen uit het veld implementeren, wars van sentiment jegens beide concurrenten.
Dank je voor je antwoord. In het thuisgebruik van de verschillende PC's/laptops nooit zo bij stilgestaan, eerlijk gezegd ook geen reden voor gehad, maar zal eens op onderzoek uitgaan wat er nu in zit
Eens, enige wat ik vaak mis bij intel netwerk drivers is vlan support.
Bij Realtek is die mogelijkheid er dan meestal weer wel.
Misschien een nadeel, al merk je dat alleen wanneer de rest van je netwerk er ook op is voorbereid.
Dat is vaak zo'n kip en ei probleem. :)

Als ik een nieuwe router zou overwegen met Wi-Fi 6E of 7, doe ik dat waarschijnlijk alleen als ik ook apparaten heb die daarmee wat kunnen. Tenminste zolang ik geen andere reden heb om te upgraden.
Ik zie bij de minpunten niet staan dat zo vaak met deze mini-pcs de USB-A poorten ondersteboven zitten.
Aangezien dit geen effect heeft voor kabels maakt dat niet uit.
Het zorgt er wel dat de meme dat je de usb plug er altijd 3 keer in moet doen in leven blijft in plaats van dat ze zicht aan de USB specificaties houden die voorschrijft dat de plug met het logo naar boven de enige juiste manier is
3 keer inpluggen is voor USB in principe altijd de standaard. Ook een bekend fenomeen, welke online gekscherend de "superposition" genoemd wordt.

Hiernaast monteren moederbordfabrikanten USB connectoren graag verticaal bij tower desktop PC's en geven fabrikanten van I/O genoeg andere opties.

Dit noteren als een negatief iets is naar mijn mening daarom toch eerder een gevalletje nitpicking, en ontbreekt er dan wat inzicht in wat er in de industrie daadwerkelijk gedaan wordt.
Je zou je maar druk maken om een meme.
Of je hangt er gelijk usb dockje aan. Zou is de positie zichtbaar ;)
Het heeft effect op de user experience. Of dat wat uitmaakt is aan de user.
Maar hoezo is dat een minpunt? Meeste dingen plug je een keer in en laat je zitten. Ik plug eigenlijk 'nooit' meer iets in en uit. En dan moet ik toch nog altijd even checken welke kant waar hoort. Als dat een minpunt zou zijn dan kan het wel een lange, lange lijst worden.
Je niet aan standaards houden is een nadeel: zou iedereen het goed doen dan weet je altijd van te voren al hoe een USB kabel erin gaat, ook als je hem er van achteren insteekt en dus de aansluiting niet goed ziet als hij in een kastje staat o.i.d.
Maar is die standaard ergens gedocumenteerd? Ik googelde even wat maar het enige wat ik kan vinden dat er geen norm is. Maar ja gewoon naar USB-c dan is het hele probleem opgelost.
https://www.usb.org/sites/default/files/usb_20_20230224.zip (usb_20.pdf)
6.5.1 USB Icon Location
The USB Icon is embossed, in a recessed area, on the topside of the USB plug. This provides easy user
recognition and facilitates alignment during the mating process. The USB Icon and Manufacturer’s logo
should not project beyond the overmold surface. The USB Icon is required, while the Manufacturer’s logo
is recommended, for both Series “A” and “B” plug assemblies. The USB Icon is also located adjacent to
each receptacle. Receptacles should be oriented to allow the Icon on the plug to be visible during the
mating process
. Figure 6-6 illustrates the typical plug orientation.
Dus als de USB poorten onderste boven zitten is het logo niet te zien en gaat dus in tegen wat de officiële USB specificaties aangeven
Geweldig dat wist ik nog niet. Geeft nog een interessante vraag over hoe het dan met verticale aansluitingen zou moeten. Net even een stapel snoertjes en USB sticks gecontroleerd, meer dan de helft heeft niet eens het USB logo. Denk ook dat dit veel te onbekend is onder consumenten om echt van waarde te zijn. Maar dat is meer van hoe het 'gemarket' wordt. Er is een standaard dus ja helaas houden zij zich er niet aan.
Diverse Bee link media spelers gehad hier, maar werd knettergek van hun hardware revisies, en dus ook verschillende bios versies.
Dit merk heeft mij een iets te hoog medion gehalte, dus of ver vandaan blijven, of een jaar wachten op rev 4 oid.
Ik heb ook vaker in reviews/beoordelingen voorbij zien komen dat deze relatief snel kapot gingen of kapot werden geleverd. Of dat een issue is met de leveranciers hier, het transport of gewoon de kwaliteit van de hardware kan ik niets zinnigs over zeggen. Maar dat heeft er wel voor gezorgd dat ik ver weg blijf van Beelink...
Je zit bij dit soort merken echt met moederbordjes wat dan voorzien is van een kabeltje/draadje zus en nadien gemaakte verbinding zo.
Tevens zit het verdienmodel niet zozeer in 1 model, maar in het volgende model, en t volgende etc.
En daar zijn ze imo te klein voor, om het dan ook nog degelijk te maken, en te ondersteunen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.