De Zen 4-architectuur is een mooie stap vooruit, niet alleen voor de desktop, maar ook voor de mobiele chips die in mini-pc's worden gebruikt. Tijdens onze tests kwamen we regelmatig prestatiewinsten tussen de twintig en dertig procent tegen, zowel in cpu-benchmarks als in tests voor de geïntegreerde gpu. Net als bij de desktopversies hebben de hogere klokfrequenties daar een groot aandeel in, vooral bij applicaties die alle cores weten te belasten. Dat heeft tot gevolg dat het stroomverbruik toeneemt; de officiële maximum-tdp is verhoogd van 45 naar 54W en Beelink laat de cpu zelfs 65W verstoken.
In vergelijking met de nieuwste Intel-processor die in de onlangs geteste Minisforum Venus NPB7-pc zat, is de AMD-chip soms wat langzamer bij korte taken, maar sneller bij langdurige workloads. Het stroomverbruik volgt datzelfde pad; Intel verbruikt meer in bursts, AMD meer bij lange loads. De aansluitingen en prijzen ontlopen elkaar niet substantieel, dus beide opties zijn zonder meer competitief.
Het is wel opletten geblazen als je een mini-pc met zo'n nieuwe Zen 4-chip zoekt, want alléén voor dit soort mobiele processors hanteert AMD vanaf deze generatie een nieuwe naamgeving waarbij niet het eerste, maar het derde cijfer in de modelnaam de gebruikte cpu-core aangeeft. Een Ryzen 7 7840HS is dus een Zen 4-model, terwijl een Ryzen 7 7735HS nog gebruikmaakt van de vorige Zen 3-architectuur. Ideaal voor oem's die hun laptop met een oudere chip zo toch een vers modelnummer kunnen geven, maar ik vind dat het de duidelijkheid voor de consument niet bepaald ten goede komt.
Naast onze eerste kennismaking met de Ryzen 7000HS-serie, was dit ook de eerste keer dat we een mini-pc van het merk Beelink op de testbank hadden liggen. Dat is mij vrij aardig bevallen. De Chinese fabrikant heeft een stevig kastje in elkaar gezet, veel snelle poorten aangebracht en zowel voor- als achterop een 3,5mm-jack gemonteerd, een handigheid die andere mini-pc-makers wat mij betreft zo mogen overnemen. Hetzelfde geldt voor de vingerafdruklezer op de bovenkant, die biometrisch inloggen mogelijk maakt.
Toch ben ik ook een aantal minpunten tegengekomen tijdens de test. De magnetische stroomaansluiting trekt de aandacht, maar voegt functioneel niets toe en maakt vervangen, mocht dat ooit nodig zijn, een stuk complexer. Verder is de geluidsproductie een punt waarop Beelink kan verbeteren. Bij lichte belasting durf ik hem nog gerust stil te noemen, maar als je de cpu flink belast, wordt de mini-pc duidelijk hoorbaar. Nu moet het koelsysteem ook veel meer warmte wegwerken dan bij eerder geteste mini-pc's met een veel lagere cpu-tdp, dus als je een stil systeem prefereert, zou je het maximale verbruik van de processor kunnen terugschroeven, waarmee je natuurlijk ook wat prestaties inlevert. Tot slot had ik graag een iets modernere draadloosnetwerkkaart gezien, met bijvoorbeeld Wi-Fi 6E-ondersteuning.
Perfect is de Beelink GTR7 7840HS dus nog niet, maar als je een bijzonder krachtige mini-pc zoekt, verdient hij zeker een plekje op je shortlist.