Beelink kondigt eerste mini-pc met AMD Ryzen AI 300-processor aan

De Chinese fabrikant Beelink heeft als eerste een mini-pc op basis van een AMD Zen 5-processor aangekondigd. De Beelink SER9 bevat een Ryzen AI 9 HX 370-cpu met in totaal twaalf cores en een 50Tops-npu, voldoende voor Microsofts Copilot+-programma.

De gebruikte Ryzen 9-processor is een van de meest luxe modellen in de Ryzen AI 300-line-up. De 12-coreprocessor is opgebouwd uit vier Zen 5-cores en acht kleinere Zen 5c-cores, die weliswaar dezelfde ipc hebben, maar minder hoge kloksnelheden kunnen halen. De igpu is een Radeon 890M met 16 compute-units, vier meer dan in de voorganger van de SER9. In onze review van de eerste Zen 5-laptop was die igpu dan ook ongeveer 25 procent sneller dan de Radeon 780M van de vorige generatie.

In eigen benchmarks vergelijkt Beelink de nieuwe mini-pc met een Ryzen 9 8945HS van de vorige generatie. De Cinebench R23 MT-score van het nieuwe model zou uitkomen op 22.630 punten, wat veertig procent sneller is. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de fabrikant de nieuwe chip continu 65W laat verbruiken, terwijl de oude cpu beperkt was tot 54W.

Beelink SER9

De behuizing van de mini-pc is gemaakt van aluminium, met een plastic onderkant die je toegang geeft tot het binnenwerk. Beelink koelt de processor met een vaporchamber en combineert hem met 32GB gesoldeerd Lpddr5x-geheugen op een snelheid van 7500MT/s. Op de printplaat zijn twee M.2-slots met een PCIe 4.0 x4-bandbreedte aanwezig. In één daarvan is een 1TB-ssd voorgeïnstalleerd.

Beelink SER9 intern

Op de SER9 zitten in totaal drie monitoraansluitingen: HDMI, DisplayPort en USB4. Daarnaast beschikt de mini-pc over vijf USB-poorten die gebruikmaken van oudere standaarden, een 2,5Gbit/s-ethernetpoort en twee audiojacks (voor en achter). Verder valt op dat de Beelink-pc is voorzien van twee ingebouwde luidsprekers en een microfoon. Van die laatste wordt de geluidskwaliteit verbeterd door een 'AI-chip', die Beelink de B1 noemt.

Beelink SER9 aansluitingen

Volgens de fabrikant ligt de Beelink SER9 'zeer binnenkort' in zijn winkel. Tegen welke prijs is nog niet bekend, maar we weten wel al dat er de keuze zal zijn uit twee kleuropties: 'Frost Silver' en 'Space Gray'.

Specificaties Beelink SER9
Afmetingen 135x135x44.7mm (zonder rubberen voetjes)
Cpu AMD Ryzen AI 9 HX 370 (12C/24T, max. boost 5,1GHz)
Graphics AMD Radeon 890M (16 CU's @ 2900MHz)
Opslag 2x M.2 2280 PCIe 4.0 x4 (4TB max.)
Werkgeheugen LPDDR5X-7500 32GB (8GB*4)
Aansluitingen DC*1 + USB2.0 480Mbps*2 + USB3.2 10Gbps*2 + LAN (2.5G)*1 + 3.5mm Audio Jack*2 + Type-C 10Gbps (Data)*1 + DP1.4 (4K 144Hz)*1 + HDMI 2.0 (4K 120Hz)*1 + USB4 (40Gbps/TBT3/PD/DP1.4)*1
WiFi WiFi 6 (Intel AX200) + Bluetooth 5.2
Adapter 19V/5.26A (100W)
Accessoires HDMI-kabel (1m), schroevendraaier
Overige functies AI Voice interaction, ingebouwde speakers, ingebouwde microfoon, WOL, AUTO POWER ON

Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

13-09-2024 • 11:23

58

Reacties (58)

58
58
12
0
0
42
Wijzig sortering
3 dingen zijn wat opmerkelijk aan dit apparaat.

1. Waarom een HDMI-kabel en geen DP? DP is de betere standaard en kan zonodig geconverteerd worden naar HDMI. Andersom kan ook, maar wel zonder DP-specifieke features.
2. Waarom maximaal 4TB? Of dat nou per slot is of in totaal, er zijn al geruime tijd 8TB M.2 sticks. Werken die gegarandeerd niet ofzo?
3. Waarom niet een USB-C voeding? Hij heeft nota bene USB4 met PD...

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 13 september 2024 11:37]

DP-aansluiting zit er wel op. Je zult alleen de kabel erbij moeten komen. Ik denk dat je meer monitors met HDMI tegenkomt dan met DP, vandaar de keuze voor de HDMI-kabel?
Mini PC's worden vaak aan TV's gehangen.
Bij monitors zijn DP aansluitingen veel gebruikelijker, maar dit is een mini pc en zal vermoedelijk op een TV worden aangesloten.
Er zit toch ook een DP 1.4 poort op? Dus 4K 144Hz kan je er prima mee aansturen.
In mijn ogen juist goed dat het een én en én verhaal is zodat de consumenten de keuze heeft afhankelijk van wat hij wilt aansluiten zoal (Monitor/TV). Lijkt me dus best goed qua aansluitingen?

Verder vermoed ik dat 8TB ook gewoon gaat werken, waarom niet immers, maar gewoon niet gevalideerd is door de fabrikant. Dus gevalletje op eigen risico. De meeste mini pc's gebruikers hebben amper opslag nodig. Vraag me af hoeveel kopers er 2x 8TB in gaan hangen.

Wat betreft die USB-C voeding en extra stroomaansluiting. Ook hier geeft de fabrikant je weer de keuze en flexibiliteit. Sluit je je scherm aan via USB 4.0 en geeft je scherm ook nog eens stroom door over de usb-c, prima. Heb je extra aansluiting niet nodig en laad je op via de PD.
1. Ik doel op de kabel die erbij zit.
2. Helder, dat zou inderdaad kunnen.
3. Ik doel op de stroomvoorziening van de pc, niet van een apparaat dat je erop aansluit. Dus een PD-ingang, als het ware.
Een PC scherm word normaliter met een DP kabel erbij verkocht. Bij een TV is de kans dat je een HDMI kabel nodig hebt wat groter.
Hoe is DP tegenwoordig nog de betere standaard? Dat was wanneer HDMI 2.0 de meest recente versie was redelijk kloppend maar tegenwoordig gewoon feitelijk onjuist:

Bandwidth:
HDMI 2.1: 48 Gbps
DP 1.4: 32.4 Gbps

Resolution & Refresh Rate:
HDMI 2.1: 4K @ 120Hz, 8K @ 60Hz (native)
DP 1.4: 4K @ 120Hz, 8K @ 60Hz (with compression)

Audio Support:
HDMI 2.1: eARC, Dolby Atmos, DTS:X
DP 1.4: 32 audio channels, 1536 kHz


Deze PC zonder HDMI zou belachelijk zijn.
Of je plaats er eens DP 2 poorten op.

One 10K (10240 × 4320) display @ 60 Hz and 8 bpc (24 bit/px, SDR) RGB/Y′CBCR 4:4:4 color (uncompressed)
Up to 48 Gbit/s of bandwidth
Zeker als je meer als 1 scherm wilt kunnen aansluiten dan kan dat is dat ideaal (doorlussen etc)
Heb je de Wikipedia pagina gelezen? Dat gaat niet over 2 kabels of poorten dat stuk gaat over DP 2.0.
Een standaard welke al vele jaren bestaat maar ik geen product kan opnoemen welke het heeft.

Dat doorlussen is inderdaad geweldig, alleen ongeveer geen enkele monitor ondersteunt dit met goede reden.
Waarvoor het wel gebruikt wordt is DP-alt mode in bij USB/Thunderbolt.
Dat is dan alleen weer een DP poort.
Als fabrikanten weigeren om de poorten op hun pc's te zetten, ja dan is het logisch dat er ook geen monitoren voor komen... kip ei.

https://www.lenovo.com/nl...professional/daisychaineu en genoeg andere monitoren, maar omdat er nog zo weinig support voor is, is het uitbrengen van ondersteuning op monitoren helaas nog niet standaard. Alleen op veel echte high end monitoren zie je het al.

En als dp2 een breed beschikaabr zou zijn, dan zouden dit soort spitters ook kunnen worden gebruikt om makkelijk veel grote monitoren aan te sluiten.

[Reactie gewijzigd door karelvandongen op 13 september 2024 22:34]

Als fabrikanten weigeren om de poorten op hun pc's te zetten, ja dan is het logisch dat er ook geen monitoren voor komen... kip ei.
Waar heb je het dit keer over? DP 2.0 poorten, 2 DisplayPort kabels of Daisy chaining? Onduidelijk gebrabbel.

Als je het over daisy chaining hebt dan vermoed ik dat je het over laptops hebt. Immers hebben desktops bijna altijd DisplayPort.
Laptops hebben Thunderbolt wat DP ondersteunt. Dus dan nog is het gebrabbel.

Leuk dat je die monitoren linkt maar weer snap ik je gebrabbel voor "zo weinig support" niet. Weinig support waar? De client hoeft geen dasiy chaining te ondersteunen. Het heeft DisplayPort of niet (al dan niet in DP alt mode).

Zoals ik al zei is er een goede reden dat veel monitoren daisy chaining niet ondersteunen. Zo een MST hub om DisplayPort te splitsen is gewoon duur, daarnaast heb je dan nogsteeds geen power, ethernet of USB.
DP 1.4 splitters kosten pakweg 100 euro, dat is flink voor een monitor.
DP 2.0 poorten natuurlijk, want daarzonder kan er geen gezond systeem ontstaan. Dat vasthouden aan verouderde 1.4 poorten is echt een schande. Want met 2.0 heeft display poort echt een groot voordeel voor iedereen die grote schermen wil gebruiken, of wil daisy chainen. En zon hub is vooral duur omdat er maar weinig van verkocht worden, omdat met 1.4 je geen optimaal gebruik er van kunt maken, kip ei probleem.
....
En zon hub is vooral duur omdat er maar weinig van verkocht worden, omdat met 1.4 je geen optimaal gebruik er van kunt maken, kip ei probleem.
Wat? Weer gebrabbel. Zulke hubs worden massaal gebruikt in Thunderbolt docks welke in massa geproduceerd worden, ook die zijn duur. Dat onderdeel is gewoon duur.

Ik gebruik momenteel 3 4K@60Hz schermen, zitten maar 2 kabels in mijn laptop. DP 2.0 zou daar niks aan veranderen.
Dus weet niet over welke gebruikers met grote schermen jij het hebt met grote schermen? Een enorm kleine niche hoogstens, ik ben 3 4K schermen ben al vrij niche.
Er zijn echt maar vrij weinig tunderbold docks. En die zijn zo duur vanwege dat de klanten dat vaak geen probleem vinden (heel veel zakelijk gebruik), plus de kleinen aantallen. Zodra het standaard in pc's gaat zitten dan gaat die prijs drastisch dalen. En het gaat mij er ook om dat 5 en 6k scherm nu eigenlijk niet kunnen doorbreken. Want zonder juiste aansluitingen, gaat er geen aanbod komen.
Hdmi 2.1 kan 8K@60Hz aan en jij wilt zeggen doordat daisy chaining niet meer dan 2x4K@60Hz aan kan dat 5 en 6k niet van de grond komen?
Ridicuul standpunt, compleet bizar.

Als er vraag voor 5 en 6k schermen zou zijn geweest dan hadden deze echt wel bestaan en de markt bediend met HDMI 2.1.

Volgensmij heb jij compleet geen inzicht of gevoel voor de markt.
Ook heb je mijn eerdere vraag niet beantwoord welke gebruikers dit nodig hebben. Je stelt het alsof door geen DP2.0 uit te brengen er een gigantische markt met gebruikers wordt misgelopen, ken echt niemand die in die markt zit.
Maar waarom hdmi ?, wanneer dp 2 meer kan ? echt er is geen enkele reden om voor hdmi te kiezen behalve dan fabrikanten die maar geen dp 2.0 aanbieden.. 1.4 is gewoon zwaar verouderd. En er komt niets uit omdat er geen aansluitingen op de meeste pc's zitten.
... Je bent het begin van ons gesprek vergeten, HDMI ondersteunt nogsteeds meer standaarden dan DP.
Ook is er nog geen implementatie van DP 2.0, kabels of iets. Alleen de standaard.
En door wie is de implemantaitie van hdmi gedaan... juist door fabrikanten. En nu vraag ik ze dus om het zelfde met dp 2 te doen. Omdat dit genoeg voordelen bied. En dus schermen met hoge resolutie en hoge refresh rates mogelijk maken, iets waarin hdmi niet echt voorziet (dat richt zich te veel op tv's)
DP heeft toch ook ethernet en USB?
Waarom een HDMI-kabel en geen DP? DP is de betere standaard en kan zonodig geconverteerd worden naar HDMI. Andersom kan ook, maar wel zonder DP-specifieke features.
Welke DP-specifieke feature mis je dan? Zover mij bekend is HDMI juist de betere standaard. DP kan namelijk geen audio-vertraging afstemmen met een externe versterker en geen afstandbedieningcommando's doorgeven aan het scherm of versterker. Ook heb ik nog nooit een DP bron automatisch het scherm naar game, movie of photo geoptimaliseerde stand zien schakelen.
Jammer dat er geen OC-link opzit, anders was het mijn volgende pc'tje gesteld dat de geluidsproductie acceptabel blijft.
Jammer dat er geen OC-link opzit
Wat is een OC-link?
Ik denk dat hij oculink bedoelt.

Aangezien er twee 2x M.2 2280 PCIe aansluitingen in zitten zou je dit erin kunnen klussen.

Technisch gezien vind ik de PCIe aansluiting met een dock die ze in de beelink GTI ultra series gebruiken een betere en mooiere manier om een discrete/externe videokaart aan te sluiten( PCIE 8x welliswaar)

Ook ben ik benieuwd of de nieuwe core ultra 288v lunar lake performen ten opzichte van de ryzen AI HX , ook met name het GPU gedeelte. Ik spel alleen een grafisch niet veeleisend spel en heb geen nvidia 4090 nodig.
My bad, ja OCulink
Ik vermoed dat er geen Oculink is toegevoegd omdat deze niet hot swappable is en je je systeem de vernieling in kunt helpen als je het wel probeert. USB is wat dat betreft wat gebruiksvriendelijker, met als nadeel dat het wat trager is.

De recente en vergelijkbare Beelink Ser 8 versie met n 8845HS, waar deze qua opbouw erg op lijkt, is her en der getest (zie o.a. Robtech op YT of noteookcheck ) en is een van de stillere mini's (Apple niet meegeteld)

[Reactie gewijzigd door vladimirN op 13 september 2024 15:06]

Ik wacht op MiniForum's versie, maar mooi dat ze er aan komen nu! (Al hoop ik dat t gesoldeerde RAM niet standaard is op de Ryzen AI systemen)

De PC van mijn ouders heb ik vervangen door zo'n AMD mini pc, en dat is echt heel relaxed. Super klein, heel performant, en ruimte voor 2 NVME's. In t begin wat instabiliteit ivm BIOS, maar t draait nu perfect.

Volgend 'slachtoffer' is de oude desktop van een van mn ouders. Ben benieuwd!

[Reactie gewijzigd door - peter - op 13 september 2024 13:30]

Het gesoldeerde ram is enkel omdat het een DDR5X 7500 variant aanboord heeft. Reguliere DDR5 versies zullen denk ik met SODIMMs werken. Dan kunnen ze de minipc ook als barebone verkopen.
Ze hadden ook voor LPCAMM2 kunnen kiezen, wat de beste optie had geweest.
Misschien dat dat nog te vroeg dag is voor Beelink?
Ik kan me niet voorstellen dat het duurder is om te maken dan SoDIMM slots, maar misschien dat fabrikanten ( leveranciers van Beelink ) er in dit vroege stadium wat extra winstopslag bovenop gooien?
Tevens weet ik ook niet hoe het zit met beschikbaarheid van dergelijke LPCAMM2 modules voor een partij als Beelink. Ik zie dergelijke modules wel op de website van Crucial maar of zoiets ook voor systeembouwers in China beschikbaar is voor een goede prijs is dan nog de vraag.
De enige verkrijgbare 7500mts is momenteel van Lenovo volgende de pricewatch. Die begint met 32 bij een kleine €400.

Het lijkt me nog te vroeg om zo'n nieuwe variant te gebruiken in een dergelijke mini pc
Ziet er zo op het oog uit als een degelijk gebouwd kastje met een mooi uiterlijk en alle aansluitingen die ik zou willen, maar ik zou weleens willen weten hoe het met de support van deze fabrikant staat als er problemen optreden.
Zier eruit als een copy van de Apple mac mini, maar dan net iets minder stijlvol. Nog steeds strak design, maar net wat rommeliger.
Ben benieuwd naar de prestatie t.o.v. van een dergelijke mac mini.
Vind hem qua afmetingen meer lijken op een typische NUC (de eerdere generaties). Of een Apple TV. Een mac mini is veel breder.
93mm vs 135mm vs 197mm

Apple TV, Beelink, Mac Mini
Scheelt 4 vs 6 cm t.o.v. Beelink.

Ik wist niet dat verschil zo 'groot' was. Persoonlijk boeit mij dat verschil minder dan de uitstraling. Liever zo strak en minimalistisch mogelijk. Die USB-A varianten kunnen wat mij beteft allemaal naar USB-C en een jack is ook niet echt nodig
Ja ik maakte maar een grove schatting op basis van hoeveel poorten ik zag. Wellicht dat de nieuwe mac mini (als de geruchten kloppen) weer kleiner is dan deze en meer Apple TV maten. Maar ja we gaan het zien. Persoonlijk vind ik hem er prima uitzien, het logo bovenop mocht wel wat minder.

En verder is het natuurlijk persoonlijk, ik ken nog genoeg mensen die nog USB-a sticks gebruiken dus voor hen is zo'n poort aan de voorkant ideaal. Die mini jack aan de voorkant met ook eentje aan de achterkant,... ja die had niet gehoeven van mij.

De Mac Mini lijkt wel weer heel strak van voren, maar ja dat doen ze door de poorten aan de voorkant weg te laten, de Mac Studio zijn voorkant is dan alweer minder strak door de poorten, maar wel een stuk praktischer. Persoonlijk heb ik liever een wat meer praktische computer dan een strak design. Ik heb mij bijvoorbeeld altijd 'gestort' aan die aan/uit knop die op de achterkant zit.
Mijn ervaring tot nu toe;
Op 25 mei 2023 een Beelink GTR7 PRO gepreordered. Deze werd netjes een maand ofzo later bezorgd.
Bleken wat foutjes in te zitten.

1) hij werd in sommige gevallen te warm volgens een aantal gebruikers, dus Beelink heeft een nieuwe bodemplaat gemaakt met ventilatie gaten waar de fan zit. Deze werd niet standaard naar alle klanten gestuurd, maar je moest daarvoor contact opnemen met support. (Er vanuitgaande dat je wist van deze actie) Deze bodemplaat was vrij snel binnen, en super simpel te vervangen. Ik heb zelf dit probleem niet ervaren, maar heb de bodemplaat uit voorzorg besteld/vervangen. (kosteloos)

2) De vroege exemplaren liepen regelmatig vast na +/- een uur. Hier had ik wel degelijk last van. Soms liep hij al vast tijdens het booten! In eerste instantie zou dit worden opgelost met een firmware update, maar deze verhielp het probleem niet. De volgende suggestie van Beelink support was om een RAM stick te verwijderen. (Half zoveel RAM en geen dual-channel? Dat is geen oplossing.) Uiteindelijk hebben ze alsnog een recall gedaan en kon ik mijn pre-order GTR7 PRO terugsturen en een nieuwe ontvangen. Na een paar weken heen en weer mailen met support over de kleur (ik had een oranje besteld, maar voor de vervanging hadden ze alleen nog de groene op voorraad in EU spec.) Uiteindelijk heb ik een oranje AU spec gekregen in februari van dit jaar, en die werkt perfect!
(geleverd met Windows 11, maar draait Kubuntu 24.04)
Edit: De vervanger kwam niet met de geventileerde bodemplaat uit 1), maar gelukkig had ik die zelf nog weer omgewisseld voordat ik mijn oude terugstuurde.Dus die kon mooi op de vervanger, maar toch jammer dat ze dat niet mee hebben genomen bij de recall.

Inmiddels net iets meer dan een jaar na de officiële release en het model staat niet eens meer op de website van Beelink. Netto resultaat is dat ik tevreden ben over de support die ik heb ontvangen, maar vrees ik dat sommige modellen (?) slechts support krijgen tot einde garantieperiode. Sommige oudere modellen zijn nog steeds te koop, en misschien is de GTR7 eruit gewerkt juist vanwege de problemen (alhoewel de vervanging die ik nu gebruik totaal geen problemen heeft) maar het lijkt best wispelturig hoelang een model support krijgt.
Als pluspunt wil ik nog wel even zeggen dat ik positief verrast was door de uitstekende bouwkwaliteit van mijn GTR7 PRO. Volledig aluminium chassis, super-makkelijk uit elkaar te schroeven, hoge ogen voor repareerbaarheid. Vervangen / toevoegen van RAM / SSD is een fluitje van een cent.

[Reactie gewijzigd door Terr-E op 16 september 2024 10:39]

Ik heb zelf nu een Beelink GTR7 PRO met een 7940HS.
Ben wel nieuwsgierig hoeveel het in de praktijk scheelt qua performance.
Met name de 16 CUs tegenover mijn 12 CUs zou nog wel eens een flinke zet in de goede richting kunnen zijn. Ik ga 'm wel even in de gaten houden.
Een beetje jammer dat ze niet voor een usb-pd voeding gegaan zijn aangezien het toch maar een 100w voeding is die ze meeleveren.
Ik denk dat ze dat doen om problemen met de stroomvoorziening te vermijden. Straks denkt iemand, oh die plug ik wel in mijn monitor, maar stel die monitor levert max 65 watt. Wellicht werkt dat prima, maar stel het piek verbruik is 75 watt. Stel dan ga je dus gamen en dan valt hij zo nu en dan opeens uit. Geen gebruiker die dan gaat denken 'mijn eigen voeding is slecht', dus gaan ze slechte review schrijven, klagen, retourneren, etc. Terwijl er niks mis is met het product. Voor laptops is dit minder een probleem omdat ze een accu hebben. Dus dan merk je het ook, grote kans dat alles goed gaat omdat je zelden continue piek vermogen nodig hebt en je batterij dan een groot deel van de tijd laad en bij een tijdelijke piek even een beetje ontlaadt. En mocht het echt niet werken dan krijg je waarschuwingen en is het ook meer duidelijk wat het probleem is.
USB PD moet dat tegen gaan, zit inherent in het protocol.
Hoe zou dit dan tegen moeten gaan? Dat de monitor communiceert dat het max x levert. En de pc wilt dat er max x+10 geleverd wordt? Dat ie dan gewoon niet gaat werken?
Bij een goeie implementatie zo hij inderdaad niet aan mogen komen, of het systeem is slim genoeg om in een soort van low power configuratie te gaan.
Ja en dan gaan mensen waarschijnlijk klagen dat hij 'niet werkt (met hun monitor)' of dat de prestaties ondermaat zijn. En natuurlijk, als de hardware dit goed communiceert (geen idee of dat in het protocol zit) zou je nog waarschuwingen kunnen tonen, bij het opstarten dat er niet genoeg geleverd wordt of in bijvoorbeeld windows (sluit je misschien de linux gebruikers weer buiten). Maar dan hou je nog steeds het probleem als bijvoorbeeld die externe voeding wel meldt dat ie 65watt kan leveren, maar dat ie dat toch niet kan blijven leveren als je langere tijd full load hebt.

Zodoende snap volledig waarom een bedrijf gewoon een 'dedicated' poort hiervoor heeft met hun eigen adapter.
Hoe griezelig is copilot+ eigenlijk?

Ikzelf gebruik OneDrive al niet, ik zie niet in waarom ik Microsoft nog meer zou moeten laten meekijken in m'n files.
Is copilot+ volledig offline zonder reporting, of maakt het een leuk profieltje voor Redmond, of is alles gewoon zichtbaar daar?
En is het de overhead waard?
One Drive werkt in veel gevallen "net zo goed als Dropbox", wat "leuk is aan One Drive" is de Office integratie, Sharepoint zodat je corperate makkelijk van alles kunt delen met collega's, maar wel op een uniforme manier bij de bestanden kunt.

Ook zit er een puik stukje backup gebeuren bij waar je net zo makkelijk als in Dropbox een oudere versie van een bestand terug kunt halen.

Stabiliteit in syncen is af en toe wat slechter als Dropbox, vooral met grote hoeveelheden bestanden en als je bestanden "vaak open hebt staan" met nadrukt op niet Office toepassingen. Zorg dat je bestanden of online opent in de Office web applicatie of zorg er voor dat auto safe aanstaat anders zit je VAAK! Met dat OneDrive stopt met syncen omdat een programma het bestand vast houdt.

Waar Dropbox gewoon duidelijk een melding geeft en gewoon door gaat met syncen met andere bestanden. Als jij snelkoppeling op je bureaublad maakt met rechten waar OneDrive niet bij kan, dan staat het verhaal stil en als je het niet met de hand oplost, dan ben je klaar. Geen nieuwe versies van je bestanden in of uit.

Conflict resolven vindt ik persoonlijk lekkerder en duidelijker werken bij Dropbox, maar dat is meer smaak. Dropbox gooit alle 3 de versies, oude bestand en je 2 mogelijke bestanden na conflict gewoon op je computer of in je web interace en... dan is het aan jou om het op te lossen. Komt niet vaak voor, maar als je connectie problemen hebt, je lokale klok is niet helemaal zuiver en 2 mensen aan hetzelfde bestand werken, dan is de kans wat hoger.

OneDrive heeft een interne resolver, maar waar ze overheen stappen is dat niet al je bestanden Office bestanden zijn. Dus soms kun je niet goed een overzicht voor jezelf creeren wie nu wat heeft aangepast en welke veranderingen je mee wilt brengen. En soms is het een bestand gewoon niet te mergen en moet je handmatig de veranderingen overbrengen "zodat alles weer klopt" en dan zit die interne resolver in de weg.

Zie hier een manueel voorbeeld van hoe resolven in One Drive werkt:
https://sharepointmaven.c...-resolves-sync-conflicts/

Vanuit een onderbuik gevoel ben ik niet zo kapot van OneDrive... zeker omdat Microsoft gewoon teveel macht krijgt over mijn data en desktop. Als mede genoemde irritaties bij gebruik.

Dropbox iets beter. Werkt eigenlijk gewoon altijd, de minder diepe integratie maakt het gewoon wat stabieler en minder vatbaar voor raar gedrag en onduidelijke situaties.

Als veiligheid en alles in eigen beheer houden voor je belangrijk is. Ga kijken naar NextCloud.
Je kunt hosting inkopen dan is je data los gekoppeld van het bedrijf. Of je host zelf, dan heb je alle veiligheid zelf in de hand.

Heeft mobile en desktop sync integratie, web interfaces met editors.
Ik ga geen hele review erover schrijven, want ik heb er te weinig mee gewerkt. Maar voor platte file syncs en even snel bestandje uploaden downloaden via de web interface, werkt heerlijk.

En omdat het open source, plugins ondersteund en nog wat dingen meer, kun je als je de tijd wilt investeren er nog veel meer mee doen.

[Reactie gewijzigd door NEO256 op 13 september 2024 12:23]

Ik ben een oude zak die graag files zelf locaal houdt, ik doe al manuele backups naar een unRAID.
Als dat voor je werkt, gewoon blijven gebruiken.
Begin zelf ondertussen ook steeds gemakzuchtiger te worden en wil vooral dat het allemaal gewoon werkt.
Maar mijn vraag was meer over copilot+ dan OneDrive eigenlijk...
Sorry, heb CoPilot nog niet gebruikt, dus ik kan je vraag niet beantwoorden.
Ik weet niet of het griezelig te noemen is. Het is een rits AI onderdelen die lokaal draaien voor bepaalde applicaties. Het enige onderdeel waar mensen kritiek op hebben is Recall. En die is uitgesteld dacht ik vanwege backlash. En was opt-out ipv. opt-in.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 13 september 2024 15:41]

CoPilot is zo griezelig dat het met een OpenAPI specificatie en een A4-tje aan instructies een volledige Cloud infrastructuur schrijft, de databases incl. data modellen, de firewalls, gateways, CDN, IAM policies, de applicatie interface en de front end. En dat aan de strengste usability en security eisen laat voldoen.

De applicatie werkt daarna foutloos en staat live in meerdere data centra en vele edge locaties binnen 34 minuten via de CI/CD pipeline met automatische tests en test data.

Dat is ongeveer 1 tot 3 dagen werkt voor iemand met goede prompt kennis en veel ervaring in IT.

'k Heb er een paar liedjes over geschreven.
https://suno.com/playlist...dd-45f3-b0f2-fca316937350

[Reactie gewijzigd door djwice op 13 september 2024 20:16]

Erg mooi apparaatje.
Voor power users die geen groot bakbeest naast hun bureau willen hebben staan ideaal.

Maar nergens te lezen of het een crappy realtek nic is. Gezien ze de wifi kaart wel benoemen van Intel te zijn ben ik bang dat de nic niet zo best is.

Ik ben wel benieuwd hoeveel herrie het apparaat produceert bij high load, maar vooral ook of hij stil blijft bij office taken.
Leuk spul voor een compacte setup. Ik ben geïnteresseerd. Er komen vast meer merken met dergelijke specs.
In ieder geval ook Minisforum in de gaten houden.
Ik zit erg te twijfelen om een mini PC te kopen, want op dit moment heb ik op mijn 3D print werkplek een MAC Mini M2 staan. De Mac Mini werkt helaas zeer onbetrouwbaar met de Bambustudio software die ik gebruik voor mijn 3D printers.

Ik hebb me rotgezocht of deze windos gebaseerde mini pc's Fusion 360 een beetje aankunnen, want dat is mijn showstopper op dit moment.

Deze minipc lijkt me derhalve er een die het wel behoorlijk aan kan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.