Betáálbaar aan de slag met Ryzen 7000? Ze zijn gek geworden daar bij Tweakers, denk je misschien als je ziet dat het goedkoopste B650-bord in de test 204 euro kost. Helaas is dat de nieuwe realiteit en daaraan hebben wij moederbordenkopers ook zelf een beetje schuld. Aan gestegen materiaal- en transportkosten kunnen we weinig doen, maar we zijn de laatste jaren steeds meer gaan verlangen van een moederbord. Fabrikanten geven ons simpelweg wat we willen: een vrm die zelfs het Ryzen 7000-topmodel moeiteloos van stroom kan voorzien, de mogelijkheid om het bios te flashen zonder (compatibele) cpu en handige foutdiagnose-leds. Het zijn functies waar je lange tijd dieper voor in de buidel moest tasten, maar nu is ieder moederbord ermee uitgerust. Dat is natuurlijk niet gratis.
Beste goedkope B650-moederbord (200 - 260 euro)
Laten we de geteste B650-borden voor het gemak in twee categorieën verdelen en beginnen bij de borden tussen de 200 en 260 euro. De goedkoopste optie, de ASRock B650M PG Riptide, geeft je al een mooie basis. De vrm wordt met 69 graden weliswaar het warmst van de test, maar blijft nog altijd ruim binnen de marge. Nog niet heel lang geleden schreven we in dit soort reviews over temperaturen boven de 100 graden. Wil je M.2-ssd's stapelen of veel supersnelle poorten, dan moet je wat meer uitgeven, maar een Great Value-award is het ASRock-bord zeker waard.
MSI geeft je voor drie tientjes meer wifi en een wat verfijnder bios, maar kiest er ook voor om geen M.2-slot met PCIe 5.0 uit te rusten en levert nog een ouderwets los i/o-shield mee. ASRocks ATX-model, de Pro RS, doet het wat de vrm betreft het best van dit setje, maar eigenlijk is dat niet zo relevant; goed genoeg is goed genoeg. Verder krijg je een derde M.2-slot, maar dat is door zijn gebrekkige bandbreedte meer een gimmick. Op de TUF Gaming B650-Plus zit een volwaardig derde ssd-slot en bovendien een betere audiocodec, waarmee ASUS wat ons betreft in aanmerking komt voor de tweede award.
Beste luxe B650-moederbord (300 - 500 euro)
In het duurdere segment komen we veel B650E-borden tegen, met PCIe 5.0 voor zowel het x16-slot als de M.2-slots dus, maar er zijn uitzonderingen. De MAG B650 Tomahawk WiFi heeft zelfs helemaal geen PCIe 5.0. Hoewel dergelijk snelle ssd's er nog niet zijn en ook lang niet voor iedereen een goede optie zullen vormen, ontgaat ons de logica van investeren in het dure AM5-platform met een bord dat geen PCIe 5.0 ondersteunt, zeker in dit toch wat luxere segment. MSI focust met dit bord vooral op één specifiek punt, een uitzonderlijk goede audiocodec, maar dat is wel erg niche. Gigabyte doet eigenlijk hetzelfde met zijn B650 Aorus Elite AX, maar dan op het punt van een extreem goede vrm. Op andere punten bieden deze borden dan weer amper meer dan de goedkopere modellen uit de vorige categorie.
De enige borden die echt een beter totaalplaatje bieden dan de modellen die we net een Great Value-award hebben gegeven, zijn de ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WiFi en de Gigabyte B650E Aorus Master. Het ASUS-bord vinkt vooral alle specs af die je zou willen hebben: PCIe 5.0 voor het x16-slot en een ssd-slot, nog twee extra PCIe 4.0 x4 M.2-slots, lekker veel en snelle USB-poorten en een high-end audiochip met losse hoofdtelefoonversterker.
Het model van Gigabyte is een verhaal apart. Voor de extreem hoge prijs van bijna 500 euro voor een B650-bord, krijg je bij de B650E Aorus Master maar liefst vier PCIe 5.0 x4 M.2-slots voor ssd's. Dat kan eigenlijk niet, dus als je er meer dan twee benut, levert je videokaart de helft van zijn bandbreedte in. Daarbovenop krijg je wat overklokfeatures zoals een foutcodedisplay, die we meestal alleen bij moederborden met de meest luxe chipset zien. De hoge prijs betekent echter dat hij volop concurreert met X670-moederborden, die we binnenkort gaan testen. Aanbevelen doen we hem daarom vooralsnog niet, maar hij kan interessant zijn als je om wat voor reden dan ook goed voorbereid wilt zijn op héél veel supersnelle PCIe 5.0-ssd's.