Het contrast tussen de traditionele kemphanen AMD en Intel kan bijna niet groter. Waar Intel in de penarie zit met stabiliteitsproblemen bij zijn snelste en meest verbruikende modellen, focust AMD met zijn nieuwe processors juist op zuinigheid.
Daarmee vereist onze conclusie over de Ryzen 5 9600X en Ryzen 7 9700X de nodige nuance. Gaat het je puur om snelheid, dan vallen ze misschien wat tegen als je bedenkt dat we bijna twee jaar verder zijn sinds de Ryzen 7000-launch. Van de ipc-verbetering van Zen 5 blijft in programma's die alle cores tegelijk belasten, soms weinig over doordat de processors dan tegen hun vermogenslimiet aanlopen. Singlethreaded zijn de winsten indrukwekkender, maar specifiek in games blijven de Ryzen 7000-cpu's met 3D V-Cache, zoals de super populaire 7800X3D, toch duidelijk sneller. Een prestatieniveau in games dat eerder niet mogelijk was, gaan we vermoedelijk pas zien als AMD ook van zijn nieuwe serie X3D-varianten uitbrengt. Dat gebeurt mogelijk over een paar maanden.
Op het gebied van energiegebruik en efficiëntie maken de eerste twee Ryzen 9000-chips wel degelijk indruk. Ze zijn aanzienlijk efficiënter dan hun directe voorgangers en worden bovendien veel minder warm. De temperaturen zullen straks bij de Ryzen 9's vast wel wat verder oplopen, maar met 60 à 65 graden bevinden de Ryzen 5 en 7 zich echt in een andere wereld dan de veel heter wordende Ryzen 7000-cpu's. Je zou kunnen stellen dat dit eerder opvolgers voor de Ryzen 5 7600 en Ryzen 7 7700 non-X zijn dan voor de X-varianten met hogere tdp's.
Zowel de Ryzen 5 als de Ryzen 7 worden dus in kloksnelheid beperkt door hun vermogenslimiet, wat het overklokken van de processors makkelijk en bovendien erg lonend maakt. Door simpelweg in te stellen dat de cpu's meer stroom mogen verbruiken, wat in AMD-speak Precision Boost Overdrive heet, konden we tot wel 12 procent hogere prestaties in multithreaded benchmarks bewerkstelligen. Eigenlijk komt pas dan het ware prestatiepotentieel van Zen 5 naar voren.
Zijn de Ryzen 5 9600X en Ryzen 7 9700X al het kopen waard? Ik vind het nu nog een lastig verhaal. AMD vraagt weliswaar lagere adviesprijzen dan voor hun voorlopers, maar die zijn nog veel harder in prijs gedaald. Nu je voor nog geen 230 euro een 8-core Ryzen 7 7700 in huis haalt, valt de toch nog wel forse meerprijs moeilijk te verantwoorden. We kennen AMD een beetje; die meerprijs wordt vast in rap tempo kleiner en dan worden de Ryzen 9000-modellen vanzelf de logische keuze. Wat dat betreft bewijst AMD zichzelf geen dienst door af te trappen met de twee goedkoopste modellen, want in het Ryzen 9-segment speelt de prijs toch al een kleine rol en zal de 9950X hopelijk zelfs een prestatieniveau bieden dat in de oude line-up helemaal niet voorkwam. Dan is een meerprijs al gauw niet zo'n probleem.
Exact een week na de publicatie van deze review, mogen we jullie ook alles vertellen over de prestaties van de Ryzen 9 9900X en Ryzen 9 9950X. Houd Tweakers de komende tijd dus in de gaten.