€ 292,99 bij NBB.com
  3. Willen (1.855) Hebben (314)

AMD Ryzen 7 9700X Boxed Review

Kalis
9 augustus 2024, laatste update op 9 augustus 2024, 1.639 views Rapporteer Product gekocht

AMD Ryzen 7 9700X Boxed

Hele snelle CPU op AM5 , een 8 core met Hyperthreading op het 4nm procedé.

Pluspunten

• Krachtige 8C/16T
  • AVX-512 implementatie. Stuk sneller als voorheen.
  • Multithreaded een beest. Single core ook extreem snel.
  • Verbruikt weinig stroom, zeer efficiënt.
  • Modern

Minpunten

• IO-die is zelfde als 7000 series dus max 6600 1:1, maar mem multi kan hoger dan 80x nu.
  • Je moet handmatig overklokken en powerlimits verhogen om volledige power te unlocken
  • Kinderziektes met RAM overklokken en high voltage mode bij Asrock
  • Moet nog een paar Agesas maturen voordat het een echte aanbeveling is.

Ik ben aangenaam verrast door de CPU performance. Het is klok voor klok een poepie sneller dan Intel en 7000 series. Erg snel.
De geheugen kant ben ik neutraal over. Je kunt net zoals met de 7000 series maximaal 6600 in 1:1 met 2200 fclk. Sommige doen 2233 fclk maar dat is het. Nu is wel de mem multi unlocked dus je kunt hoger dan 80X. 8400 werkt gewoon prima.

Ik heb de CPU nu op meerdere moederborden gebruikt en bij Asrock zijn er problemen met RAM voltage en rebooten. Problemen zijn bekend bij de fabrikant. Met een Agesa/bios update moet het wel goed komen.

De prijs is nog niet aantrekkelijk, met de 7700(X) en 7800X3D als alternatieven. Ook bij Intel kun je een 14700KF als vergelijkbare CPU kiezen. Persoonlijk zou ik dat niet doen en direct AM5 gaan voor de levensduur van het platform.
Ik kan de CPU niet per direct aanraden. Als je van nieuwe hardware houdt en overklokken, is het het zeker wel waard. Het is erg snel. OC potentieel is hoog.

Heb jij ook een AMD Ryzen 7 9700X Boxed?

Wat ik me afvraag en niet achter kom. Ik heb ook een GPU in mijn huidige PC (CPU 5700X), 6700XT. Maar ik game niet zoveel maar die trekt wel constant 30Watt.
Is het met die nieuwe CPU's van AMD mogelijk om de GPU kaart uit te schakelen, dus 0 Watt verbruik, en dan alleen de GPU aan te schakelen als ik ga gamen of andere zware taken die GPU nodig hebben? En zo ja, hoe doe je dat dan.
Voor 95% kan ik voldoen met de APU van AMD want doe vooral veel ontwikkelwerk, tekst, youtube kijken etc.
Nou nee, want je display zit in je videokaart. Dus als je die 6700XT uitschakelt, dan heb je geen beeld.
Laptops doen dit wel, maar die hebben een mux-chip. Dat is een chip die ervoor zorgt dat je het interne display van de laptop zowel op de interne GPU van de APU kan aansluiten, als op de dedicated videokaart. Op die manier kun je wisselen tussen de twee en dus ook de dedicated videokaart uitschakelen om idle minder te verbruiken.
Hoog idle verbruik is normaal op desktops met een dedicated videokaart. Ze trekken in de regel een watt of 10-15 in idle bij zowel amd als nvidia. Kan hoger uitvallen als je meerdere schermen aansluit.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 5 november 2024 16:20]

Ja, ik heb al gezien dat ie ongeveer 7Watt trekt met mijn 32" scherm maar 30Watt met mijn 27" erbij. Heb meestal 2 schermen aanstaan namelijk.
Zolang je die 6700XT in je mobo zit zal het extra stroom verbruiken. Zou dan eerder een 8000-serie overwegen! Ik heb met een 8500G APU op 720p upscaled naar 1440p gegamed en het gaat best. Battlefield enzo. Maar de 8700G is wel top vind ik: dikke 8 core, weinig verbruik en goed mee te gamen. Moet je wel je RAM en CPU overklokken natuurlijk. 8600G zou ik niet zo snel aanraden maar dat heeft meerdere redenen.