[quote]
[...]
als ik het zo bekijk, voornamelijk aan de stopcontacten zelf heb ik alleen in de meterkast, keuken geaarde stopcontacten zitten.
in de woonkamer en slaapkamers ongeaarde stopcontacten.
Ja, dat is vrij typisch voor Nederlandse huizen.
Je zou een dergelijke stekker kunnen gebruiken om een noodaarde te realiseren: Je maakt een snoer aan een dergelijke stekker, waarbij alleen de groen/gele aardedraad verbonden is en die verbind je met een geaard punt, zoals waterleiding of verwarming.
Vreemde is wel, ik woon hier al 6 jaar en sinds zij hier nog geen 200/300 meter om de hoek een nieuwe (blijkbaar) transformatorhuis hebben geplaatst heb ik dus een kapotte pc en een wekker die 8 uur in de toekomst qua tijd aangemeld staat, gek maar letterlijk de kwestie.
Dat is inderdaad enigszins verdacht dan. In ieder geval: Voor je wekker speelt weer wat anders, die telt de netfrequentie die 50Hz moet zijn. De netfrequentie moet zeer betrouwbaar zijn, omdat die door allerlei klokken gebruikt wordt, in beginsel wordt die door elektriciteitsbedrijven naast een atoomklok gelegd. Een tijdelijke afwijking wordt acceptabel geacht, maar als de netfrequentie voor of achterloopt, moet dat later gecorrigeerd worden.
Nu wil het zo zijn, dat netbeheerders de laatste tijd allerlei truukjes met de netfrequentie uithalen om zonnepanelen te kunnen afschakelen. Dreigt overspanning, dan wordt even de netfrequentie op net boven de 50,2 Hz gezet en goedgekeurde omvormers moeten stoppen met terugleveren als ze die situatie detecteren.
Je kunt hier meer lezen over deze kwestie:
https://zonnepaneelkiezen.nl/50,2-hz-probleem
Probleem van een dergelijke ingreep is natuurlijk dat je klokken te hard gaan lopen. Als je wekker structureel te hard loopt, lijkt me dat een kwestie om bij je netbeheerder aanhangig te maken, want een te snelle frequentie dient op een later moment gecompenseerd te worden om je wekker weer op tijd te krijgen.
daar kan ik je alleen maar gelijk in geven. wel gelet dat ik de pc (metaal) pas aanraakte op moment dat ik merkte dat die na een aantal keren proberen aan te zetten telkens uit viel tijdens het opstarten en daarop de kast open deed en merkte van statische lading. na flink wat testen en doen ben ik wel zover dat de mobo is overleden maar wel dat de pc met 2 verschillende voedingen aan blijft maar dat ik een rood blinkende vermelding krijg van de CPU cooler dat er geen pomp draait en heb daarop ook geen post of verder beeld. dat probleem met de originele Corsair HX850i en de 650W voeding van BeQuit die ik al lang niet meer gebruikt heb. de combinatie van het overlijden van de mobo is dan de statische-ongeaarde wand contact met mogelijk een piek vanuit een net geplaatste transformatorhuis?
Het blijft erg moeilijk een moederborddefect te verklaren met een spanningspiek. In een moderne PC-voeding wordt de spanning eerst gelijkgericht met een actieve gelijkrichter, waarna een boost-omzetter de spanning eerst verhoogt naar ongeveer 400 volt gelijkstroom. Dat wordt gedaan om gedurende de hele fase energie te kunnen trekken: In een eenvoudige voeding wordt na de gelijkrichten een condensator gebruikt om de spanning af te vlakken. Het gevolg daarvan is dat alleen gedurende een deel van de fase stroom getrokken wordt, en bij PC's die veel energie trekken wordt wenselijk geacht dat de stroom uit het stopcontact constant is en de voeding niet continue "slokken" neemt.
Het opwekken van die 400 volt is geregeld, als er meer of minder spanning op het lichtnet staat, past de boostomzetter zich gewoon aan. Dat is waarom een moderne voeding zonder dat er nog enige schakelaar op zit een enorm brede ingangsspanning kan hebben.
Na die 400 volt gelijkspanning wordt de spanning omlaag gebracht naar 12V via een geschakelde H-brug-omzetter. Bij oude voedingen was het goed genoeg als de 12V ongeveer goed was, maar een moderne voeding houdr de 12V nauwgezet in de gaten en past zich aan. Vanuit die 12V worden dan de overige spanningen gemaakt met gelijkstroomomzetters.
Om van een spanningspiek iets op het moederbord te merken zijn dus twee belangrijke barrières: Eerst de boostomzetter die keurig de interne 400V probeert te regelen en daarna de regeling die de 12V-spanning nauwgezet in de gaten houdt. Een te hoge spanning zal wellicht de voeding beschadigen, maar bij het moederbord komen is echt niet zo simpel en dan zitten er ook nog beveiligingen in de voeding die waarschijnlijk ingrijpen.
[...]
geen idee hoe het tv-kastje en de internetmodem intern er technisch mbt elektriciteit er uit zien. ze hebben wel een voedingsblokje aan de snoer-stekker en daar komt bij dat zowel het tv-kastje als het internetmodem en de tv in een op een geaarde stekkerdoos zitten en die zit weer aangesloten op een ongeaarde wandcontact punt. daarbij komt ook nog dat die apparaten (ander deel woonkamer) ook weer op een andere groep zit in de meterkast (even gechecked) als ik in de meterkast kijk kan ik niet duidelijk zien of dat alle groepen aardlekschakelaars zijn of zodanig zijn aangesloten. als ik de groep waar de pc aanvankelijk op aangesloten stond indruk op de T-Test knop?
Als het goed is, meet de aardlekschakelaar de hoofdaanvoer naar alle groepen en schakelt hij aan de hand van het verschil tussen stroomsterkte in de fasedraad en de nuldraad. Dit is dus ongeacht of een groep geaard is en alle elektriciteit moet uitvallen als je op T-test drukt.
Omdat niet al je stopcontacten geaard zijn, zullen aardlekkages in je apparaten simpelweg niet opgemerkt worden door de aardlekschakelaar, omdat de stroom vanaf het apparaat de aarde niet kan bereiken.
Zodra je dus een stopcontact aardt, hetzij deftig of hetzij met een noodaarde, zal dat stopcontact automatisch door de aardlekschakelaar beschermd worden.
ja of zoals ik al zei zo een tussen stekker wat ik al noemde en dan daarop een geaarde stekkerdoos / een stekkerdoos met overspanningsbeveiliging? wat en hoe ziet een noodaarde er eigenlijk uit die je via een verwarmingsbuis realiseert? had al even gekeken maar kan niet zodanig iets vinden.
Heel simpel, je je gebruikt iets als een
slangklem om een geel-groene aardedraad met je verwarmingsbuis te verbinden. En die geel-groene aardedraad zorg je dat dan met de aardedraad in je stopcontact/stekkerdoos verbonden is. Zie ook dit draadje op het forum:
forumtopic: Hoe een stekkerdoos aarden zonder geaarde WCD
... daar zijn ze er geen grote fan van.
edit:
ik zit dit even te lezen:
Wikipedia: Overbelasting (elektriciteit)
en als ik in algemene term zo lees heeft het dan dus ivm de brandende lucht vanuit de pc op moment dat het gebeurde en een verandering van transformatorhuisje toch degelijk wel met elkaar te maken.
Het gevolg van een dergelijke overbelasting is meestal waar te nemen als:
het geel, bruin of zelfs zwart worden van een deel van de volledige kabel
de kenmerkende geur van verbranding
eventueel zelfs rook of brand
Dat klopt: Bij overspanningen gaan onderdelen vaak met vuurwerk in rook op, maar er zijn genoeg manieren waarop het kan zonder dat er iets van te merken is. Bijvoorbeeld als er een interne zekering springt, zul je er aan de buitenkant niets van merken.