AMD Ryzen 9000-processors voor desktops komen op 31 juli beschikbaar

De Ryzen 9000-processors voor desktops worden op woensdag 31 juli uitgebracht. Dat heeft AMD bekendgemaakt op zijn Tech Day 2024, een evenement voor journalisten en analisten. Daar deelde AMD ook de eerste benchmarks van de nieuwe cpu's en een update van zijn roadmap voor 2025.

Zoals al aangekondigd op de Computex, zal de Ryzen 9000-serie in eerste instantie bestaan uit vier cpu's: de AMD Ryzen 5 9600X (6C/12T), Ryzen 7 9700X (8C/16T), Ryzen 9 9900X (12C/24T) en Ryzen 9 9950X (16C/32T). In vergelijking met hun directe voorgangers in de Ryzen 7000-serie, krijgen ze op het topmodel na allemaal een lagere tdp. Ook bij een gelijk stroomverbruik moeten de cpu's echter minder warm worden dan hun voorlopers, volgens de fabrikant.

In de door AMD vrijgegeven benchmarks vergelijkt de chipontwerper onder meer de Ryzen 9 9900X met de Intel Core i9 14900K. In 'productiviteit en contentcreation' zou de 9900X tussen de 2 en 41 procent sneller zijn, waarbij die laatste uitschieter een programma is dat gebruikmaakt van de alleen door AMD ondersteunde AVX512-instructies. In games zou de 9900X tussen de 4 en 22 procent beter presteren dan Intels huidige topmodel voor desktops.

De Ryzen 7 9700X, die een tdp van slechts 65W krijgt, presteert intussen gemiddeld 12 procent beter in games dan de Ryzen 7 5800X3D uit 2022. Die had nog een tdp van 105W. Een directe vergelijking met de nieuwere 7800X3D maakt AMD niet. Eerder zei het dat die processor in games niet verslagen zal worden door de nieuwe line-up, althans niet zolang daarvan geen varianten met 3D V-Cache bestaan.

AMD Ryzen 9 9700X vs 5800X3D

Eerder lekte de releasedatum van 31 juli al uit, samen met mogelijke prijzen van de nieuwe cpu's. Officiële prijzen maakt AMD nu nog niet bekend, maar het eerdere lek suggereerde dat de Ryzen 9000-cpu's goedkoper worden dan de Ryzen 7000-serie bij release was. Bedenk daarbij dat de Ryzen 7000-cpu's sindsdien fors in prijs zijn gedaald en de 9000-serie dus waarschijnlijk duurder wordt dan de huidige winkelprijzen van de voorgaande reeks.

AMD deelde op zijn Tech Day ook een glimp van de toekomst. De fabrikant bevestigde dat de opvolger van de Zen 5-core in de Ryzen 9000-serie, namelijk Zen 6 en diens compacte variant Zen 6c, nu in ontwikkeling zijn. Opvallend is dat AMD niet wilde zeggen op welke productieprocedés Zen 6 gemaakt zal worden, maar een ontwerper zei tegen Tweakers dat 'het raar moet lopen willen we niet weer gebruikmaken van verschillende nodes, net zoals voor Zen 5'. Zen 5 kan, afhankelijk van het product, zowel op TSMC's 3- als op 4nm-nodes worden geproduceerd.

AMD Zen 6

Alle details die AMD tijdens zijn evenement prijsgaf over de werking van de Zen 5-core en de twee nieuwe productieseries die er gebruik van zullen maken, vind je in onze AMD Ryzen 9000 Preview.

Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

15-07-2024 • 15:00

63

Lees meer

Reacties (63)

63
63
35
2
0
23
Wijzig sortering
"Ook bij een gelijk stroomverbruik moeten de cpu's echter minder warm worden dan hun voorlopers,"
Tenzij ze licht geven, kan ik me alleen voorstellen dat bedoeld wordt dat de CPU's hun warmte beter kunnen afgeven naar buiten? Want bij hetzelfde opgenomen vermogen, zal de CPU toch evenveel restwarmte produceren...?
Is dat niet het hele punt van efficiëntie? Dat je bij gelijk opgenomen vermogen meer energie omzet in je beoogde werking en minder restwarmte produceert?
Alle energie eindigt als restwarmte, 100 watt opgenomen geeft 100 watt restwarmte ongeacht hoeveel werk je cpu daarmee kan verzetten.
Er is feitelijk geen fysieke arbeid bij microprocessors. Alle elektrische energie die je er in pompt vergaat tot warmte.

Het is niet zoals bij auto’s, waar het eerst gedeeltelijk omgezet wordt in kinetische energie voordat het later tot warmte vergaat in de banden, remmen en luchtwrijving.
Ja, ik kan me alleen voorstellen dat de die dunner is en de IHS dikker waardoor de warmte er sneller uit gaat maar verder is een watt en watt.
Of de IHS is weer groter (geen inkepingen) waardoor er meer afgifte ruimte is. Huidige 7000 heeft behoorlijk wat IHS ruimte ingeleverd.
Dan zou die eerder dunner moeten worden. De huidige IHS van AMD is zo dik dat je makkelijk 10-20°c winst kan halen door direct-die te gaan (src: YouTube: Ryzen 7000 Delidding - Unreal Temperature improvement with Direct-Di...) .

Het kan natuurlijk zijn dat ze de chiplets verder uit elkaar hebben gezet, de nieuwe Threadrippers zijn vrij makkelijk te koelen omdat er én veel chip oppervlakte is én die verspreid zijn over een groot oppervlakte. Misschien dat off-set mounting in de toekomst dan ook niet meer nodig is om het beste resultaat te halen bij AMD.
Dunner gaat de IHS niet worden tenzij de PCB veel dikker word. Het moet immers compatibel blijven qua coolers. Qua totale hoogte kunnen ze dus niet afwijken.
Toch werkt de IHS dikker maken averechts voor de warmte overdracht. De thermische massa van de IHS verhogen is niet handig, want ook daar wil je de warmte zo snel mogelijk uit hebben en de koeler in. Het is een heatspreader en geen heatsink. Voor spreading heb je geen dikte nodig op deze schaal.

Je wil in principe zo min mogelijk tussen de koeler en de hittebron hebben zitten. Daarom hebben GPU’s ook geen IHS.
CPU’s komen nu een maal vaker in aanraking met gebruikers, dus hebben een IHS om ze dummy proof te maken. Het maakt koeler compatibiliteit daarnaast ook eenvoudiger.
De IHS zit er niet om performance redenen.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 13:26]

Dat zouden ze dan toch aan de onderkant ipv de bovenkant kunnen fixen, zodat je op hetzelfde uitkomt?
In theorie kan je de pcb dikker maken. Ik heb alleen geen idee wat de impact op de stevigheid van de cpu is met de koeler druk erop.
We gaan het zien einde van de maand of er wat veranderd is.
Ze hebben blijkbaar toch iets kunnen doen aan de thermal conductivity, dus waarschijnlijk solderen ze de die met een ander materiaal aan de IHS :) . src: https://www.tomshardware....nd-xdna-2-architectures/2
In feite dus voornamelijk een andere node en de hotspots van elkaar verwijderd dus waardoor de spreiding en dus afgifte beter is.

Ben wel benieuwd wat die hot spots precies waren. Was dat cache was dat een stukje io was dat voltage geralateerd.
ze kunnen ook nog betere thermal materials gebruikt hebben in hun ontwerp
Temperatuur wordt bepaald door de warmteproductie en de warmteafvoer. De warmteproductie is gelijk aan het verbruik, dus dan zal inderdaad de warmteafvoer beter moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 22 juli 2024 13:26]

Om dan echt een goede upgrade te doen en voorbereid zijn op "de toekomst" is het denk ik wel raadzaam te wachten op moederborden met de X870 chipset. Je hebt dan Gen5 PCI-E voor Graphics en NVMe en USB4.

Zal een leuke upgrade worden voor mijn 3700X met B450 moederbord
Kan natuurlijk geen kwaad om er een nieuwer bord bij te pakken, maar dan doe je het opzich alleen voor USB4. Mijn MSI X670 bord heeft ook al gewoon netjes Gen 5 voor de GPU en NVME.

Dit is ook wel gelijk weer het voordeel van AMD. Heb hier zelf een jaar terug een upgrade gedaan naar een 7800X3D. Nu komen deze CPU's en ze passen er gewoon in. Ook de opvolgers van wat er nu uitkomt zal gewoon weer op AM5 passen. Toch handig om over een jaar of 3 een nieuwe CPU te pakken zonder gelijk weer het moederbord te moeten vervangen. Qua hoe lang sockets mee gaan doet AMD het toch een stuk beter dan Intel.
Ik zit op AM4 en met sommige software nu zit ik te veel met 100% cpu. Ik wil een 7900 op de kop tikken maar wat ik zag op de lekken qua nieuwe moederborden daar zat wel lekker veel NVMe op, 3 sloten is ideaal. Ik wacht wel even om te zien of er wat goeds tussen zit maar niet om usb4.

Dat en ik heb een B550 en blijkt dat er in sommige gevallen een bug is die externe massa opslag weg laat vallen (iets met de stroom) wat een hoop zou verklaren en wel lastig is moet ik zeggen.

Nu laat ik een pc meestal echt lang staan dus wacht ik wel even op een nieuw bord en dan knal ik er veel later wel een X3D op.
Die eerste twee uit het rijtje snap ik niet. Namelijk met een X670E bord heb je PCI-E 5.0 voor zowel je grafische kaart als een NVME SSD. Als je voor wat duurdere borden gaat dan heb je er ook nog eens USB 4.0 bij, maar dat is niet gangbaar.
Ik heb een vorige editie 24c ryzen.. crappy cpu!
Meeste handelingen zijn toch singlecore dus totaal niet snel in de meeste gevallen.
Enkel pure rendering.
Wie koopt er nou een 24c CPU zonder dat je een applicatie of reden hebt om dat ook te gebruiken
en dan nog gaan lopen klagen ook... moet niet gekker worden

is geen crappy CPU.. jij hebt een crappy keuze gemaakt

[Reactie gewijzigd door Sinester op 22 juli 2024 13:26]

Nou ja, een mixed workload kan natuurlijk wel wat irritant zijn op zo'n processor en klaarblijkelijk is dat hier het geval.

Ik zou graag zo'n processor zien met 1 of 2 supersnelle cores voor de taken die je soms tegen komt. Zelfs als de andere processoren dan alleen op bijvoorbeeld 50 max mogen draaien (i.e. je schaalt weer terug bij load).

Ik heb zelf ook wel eens een aanschaf van een UltraSparc Niagara tegen gehouden omdat we B2B hadden met 1 andere partij. Dus ja, je moet er wel over nadenken, maar bij zo'n processor prijs doe je dat vanzelf wel lijkt me.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 22 juli 2024 13:26]

Heb hier nog een systeem draaien met 512 ultrasparc threads, mocht je je ooit nog bedenken Lol
Alles van Maxon en Adobe!
After effects werkte tot voor kort nog niet eens multicore.
90% van de plugins zijn single core! Ik redenen genoeg voor 24c.
24c zit je op threadripper of threadripper pro, of een server-CPU. Dat is gewoon workstation/server-spul, gericht op multithreaded workloads en niet op consumer desktop gebruik. Compleet ander idee dan deze CPUs (of welke reguliere Ryzen dan ook).
Dan was een 5800X3D de betere en veel goedkopere keuze geweest.
Koop ik een nieuwe ferrari, blijken er maar twee tassen boodschappen in te passen! Crappy auto, mijn vorige auto was een multipla en daar konden wel 10 tassen in. Die is dus veel beter.

Zonde van de 100.000 euro ook. Had ik misschien beter even van tevoren uit kunnen zoeken.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 22 juli 2024 13:26]

Misschien even goed onderbouwen, daarnaast wat je aangeeft had je bij voorbaat al kunnen weten.
Maw als je van tevoren onderzoek had gedaan had je dat kunnen voorkomen.
Je hebt dus gewoon een threadripper gekocht zonder je in te lezen want hoger getalletje beter en geld te veel. Nu baal je, omdat je erachter bent gekomen dat blind dure dingen kopen niet werkt in computer land. Dat noemen we leergeld betalen :)
Mja met een threadripper heb je wel een sloot aan lanes, kom je op standaard AM4/AM5 wel eens te kort.
er waren goedkopere chips voor die use case dan de 24 core
Ziet er goed uit! Wanneer zal trouwens de 9950X3D ''ongeveer'' gaan uitkomen? Misschien wel even het wachten waard.
ik heb geruchten gezien van oct. maar persoonlijk gezien vorige generaties lijkt ces 2025 me waarschijnlijker maar ik hoop eerder ipv later.
Ik wacht ook op die cpu. Ik heb geruchten gelezen dat deze in het najaar verschijnen.
Hopen dat het niet al te lang gaat duren.
Hopelijk al dit jaar, al denk ik eerder op CES 2025. Dan is Arrow lake 100% gereleased en dan kunnen ze weer (waarschijnlijk) de troon afpakken qua gaming en wellicht nog meer.
Kan ik er lokale LLM's fatsoenlijk mee draaien zoals Llama 3 8B?
Jazeker. 8B parameters draait prima op veel moderne multicore processors. Ikzelf draai Llama 3 8B op een i5-1340P met prima snelheid. Bedenk wel, dat je genoeg (snel) RAM geheugen nodig hebt. Ik heb 32 GB in m’n Intel NUC met voornoemde processor.
Dat kan makkelijk, je moet alleen niet veel hoger nemen dan de 8B modellen. Het is op de cpu wel een stukje trager dan op een cpu. Als ik mijn 7950X3D vergelijk met mijn 7900XTX dan is de laatste toch wel een factor 10 sneller.
Volgens mij was de winst van Zen5 zo "beperkt" omdat ze terug zijn gegaan van 3nm naar 4nm omdat er te veel issues waren met 3nm.
VInd het inderdaad raar dat AMD daar nu niets over wil zeggen maar volgens de geruchten is het een 7 of 6nm IO die met een 4nm CCD en gaan ze bij Zen6 naar 3nm.
Dat is al lang zo het plan (al gelekt begin van het jaar) reden waarom niet maar het kan zijn omdat de N3 gewoon te weinig capaciteit beschikbaar is...

N3 coor de zen5 c cores, N4 voor de normale zen5 cores.

op zich als de kwaliteit dan ook nog eens tegenvalt voor de N3 is dat gemakkelijker op te lossen voor de c cores, want die hebben veel minder ghz nodig en ze kunnen die gemakkelijk harvesten nu en in de toekomst.

en als je concurrent het dan nog op 4nm niet kan halen in perf en power? waarom zou je dan pushen op een duurder en beperkt beschikbaar platform, je hebt gewoon winst achter de hand en extra kennis als Intel ooit nog eens terug in de buurt komt...

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 13:26]

Ryzen 7 9700X, tdp 65W lijkt mij de ideale processor. Combineer 'm simpel met een stille Noctua U9S voor AM5 en je zit weer even gebakken. :9
Ik zou er met mijn workload er zo'n 10 jaar mee kunnen doen... :Y)
Waarom geen 7800X3D pakken? Die lijkt het beter te doen dan de NON 3D Ryzen 9000 reeks voor gaming.
- Is ouder.
- Niet iedereen speelt de laatste titels, sommigen spelen juist alleen wat oudere titels.
- Fanatieke gamers zullen nog even moeten wachten op de nieuwe X3D variant.
- Alle (CPU) workload's zijn sowieso sneller als je van een wat ouder platform upgrade.

Met de chipset is het ook oppassen geblazen; X870(E) heeft alleen PCIE5 'Graphics/PCIE'
& NVME & USB 4 als je dat belangrijk vind.

Zelf zou ik graag een Mobo met wat meer (3+) PCIE X16 sloten willen zien. Voor mijn 'workload'. :)
En compatibel met een (LSI) 9400-8i HBA. Dus Asus of even Supermicro lief aankijken... O+

[Reactie gewijzigd door bitshape op 22 juli 2024 13:26]

jammer dat ze niet vergelijken met de Arm processoren. zeker gezien die nu steeds meer in de Windows laptops komen en eventueel desktops. ben wel benieuwd wat die doet tegenover een snapdragon
Snelste Snapdragon X Elite (X1E-00-1DE) doet 139 singlecore, 1150 multicore.
Apple M3 Max doet 141 singlecore, 1607 multicore.
7950x van vorige generatie doet 125 singlecore, 2142 multicore.

Op desktop zal x64 voorlopig nog sneller blijven, de winst zit voor ARM in performance/watt op de laptops.
Dat ARM ook (ooit) eens naar desktop komt is totaal niet relevant voor een generatie die er over 2 weken al is, sowieso waar moeten ze mee vergelijken? Er is op dit moment geen echte (vergelijkbare) ARM tegenhanger voor de desktop?

Daarnaast is het dus ook niet relevant hoe het zich verhoudt met een laptop(CPU), dit zijn namelijk desktop-CPU's, meer focus op performance, minder op verbruik...

Dat je het interessant vindt kan ik wel begrijpen, maar het is voor AMD en de markt zelf eigenlijk helemaal niet interessant dus logisch/terecht dat ze dat weg laten. (behalve als ze sneller en zuiniger zouden zijn, dan zou het natuurlijk iets zijn wat ze trots laten zien).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 13:26]

Ik vind het jammer dat de ryzen 3 gewoon al 3 generaties uit het segment is gebleven. De Ryzen 3 serie had veel capabele cpu’s die gewoon nu vergeten zijn door AMD op het desktop segment.
Dat komt omdat het in veel gevallen zinniger is om een CPU van een generatie of 2 ouder te nemen. In plaats van een Ryzen 3 van de 9000 generatie, kan je een Ryzen 5 van de 7000 generatie, of misschien wel een Ryzen 7 van de 5000 generatie.

Je hebt bijv een 5600X voor 120 euro, een 5700X voor 150 euro en een 7600X voor 200 euro. Vooral dat 120-150 euro segment is wat bijvoorbeeld de 3300X voor ging toen die uit kwam. Reken dan nog eens dat de AM4 moederborden gevoelig goedkoper zijn, en dan wordt het echt moeilijk om uit te leggen waarom je voor de quad core in 2024 zou gaan.

De enige echt goede reden die ik zie, is dat je op een nieuwer AM5 moederbord nog verder kan upgraden. Voor die mogelijkheid moet je een stuk meer uitgeven dan vroeger. Maar dat hangt ook af van wat de 7600X gaat doen als de 9600X uit is. Kans is groot dat die toch ook een stuk zakt, en dan wordt dat gewoon het overduidelijke instapmodel.
Hangt ervan af. Ik zou graag een moederbord met bijvoorbeeld USB4 hebben. Vaak worden dat soort verschillen niet meegenomen en wordt er alleen naar prestaties gekeken, terwijl ik vaak juist voor dat soort verschillen meer wil uitgeven dan 15% meer CPU snelheid, in sommige scenarios.
Beter kan er nog meer stroom doorheen gejast worden. Met behulp van PBO zo 300 watt voor beste performance ooit

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.