Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

AMD X870-moederborden Preview

ASUS, ASRock en MSI presenteren line-ups

25-08-2024 • 06:00

125

AMD X870-moederborden

De release van de AMD X870-moederborden komt dichterbij. Op de gamescom grepen drie van de vier grote moederbordfabrikanten hun kans om de aankomende moederborden tentoon te stellen. Sommige merken toonden een paar modellen, andere vrijwel hun volledige line-up.

Zelfde socket AM5, toch nieuwe chipsets

De vier Ryzen 9000-processors die AMD eerder deze maand op de markt bracht, passen gewoon in de bestaande socket AM5 en werken dus ook met bestaande A620-, B650- en X670-moederborden. Het nadeel daarvan is dat de meeste van die borden al twee jaar oud zijn. Dat merk je op sommige vlakken, zoals aan de ondersteuning van bepaalde standaarden. Daarnaast missen ze alle handigheidjes en nieuwe features die moederbordfabrikanten sindsdien hebben bedacht.

Hoewel AMD stiekem helemaal geen nieuwe chipset gereed heeft, komt de cpu-ontwerper de komende tijd toch met 'nieuwe chipsets'. Vanaf maandag 30 september mogen moederbordfabrikanten van AMD nieuwe borden met de X870- en X870E-chipsets verkopen.

X870 vs. X870E: X870 is stiekem B650 2.0

Als chipset zit daarin echter gewoon ASMedia's Promontory 21-chip die ook voor B650 en X670 werd gebruikt, zo bevestigden diverse moederbordfabrikanten ons op de gamescom. Vanuit AMD is in feite het enige verschil dat men de touwtjes wat strakker in handen houdt.

Zo moeten alle X870(E)-moederborden verplicht USB4 bieden. In de praktijk zal het vrijwel altijd om twee poorten gaan, want er is geen eenpoortsversie van de daarvoor gebruikte externe ASMedia ASM4242-controller. De dagen van Intels Thunderbolt-chips op AMD-moederborden lijken met het beschikbaar komen van ASMedia's USB4-controller definitief geteld, al was het maar omdat de ASMedia-chip goedkoper is.

In de officiële AMD-slide is er geen verschil tussen X870 en X870E.
In de officiële AMD-slide is er geen verschil tussen X870 en X870E.

Het verschil tussen X670 en X670E enerzijds en de vergelijkbare B650-varianten anderzijds zat in de vraag of het primaire PCIe x16-slot ondersteuning bood voor PCI Express 5.0. Het wordt er niet duidelijker op, maar bij X870 en X870E is de betekenis van het E-achtervoegsel totaal anders. PCIe 5.0-compatibiliteit voor zowel het x16-slot als ten minste één M.2-slot is namelijk verplicht voor alle X870-moederborden, met of zonder E.

Kortom: X870 is B650 met een nieuwe lik verf, X870E is X670 met een nieuwe lik verf.Bij de nieuwe generatie moederborden heeft een X870-moederbord één Promontory-chip als chipset, en een X870E-moederbord twee Promontory-chips. Een fabrikant kan bij een X870E-moederbord dus dubbel zoveel aansluitingen bieden. Dit is exact hetzelfde verschil als bij de vorige generatie tussen B650 en X670. Kortom: X870 is B650 met een nieuwe lik verf, X870E is X670 met een nieuwe lik verf.

ASUS: complete line-up van Prime tot Crosshair

ASUS pakte op de gamescom zonder twijfel het grootst uit met X870-moederborden. In totaal toonde het bedrijf maar liefst acht moederborden, variërend van de high-end Crosshair X870E Hero tot de budgetvriendelijke Prime X870-P. Dat die laatste 'budgetvriendelijk' is verwacht ik althans, want prijzen maakte ASUS nog niet bekend. Alle ASUS X870-moederborden zijn voorzien van een nieuwe bios-revisie met een verhoogde resolutie van 1920x1080 pixels en de Q-Dashboard-optie waarmee je een visueel overzicht van je moederbord en alle daarop aangesloten apparaten krijgt.

ROG Crosshair X870E Hero

De ROG Crosshair X870E Hero is voorlopig het topmodel en valt vooral op door de grote, rgb-verlichte letters op de i/o-shroud. De geheugenslots zijn voorzien van kortere gouden pinnen die voor minder ruis moeten zorgen, wat de maximaal haalbare geheugenkloksnelheid onder dezelfde omstandigheden met 400MT/s zou moeten verhogen. Verder heeft het bord twee PCIe 5.0 x16-slots en vijf M.2-slots, waarvan drie met PCIe 5.0-ondersteuning. Voor het aansluiten van server-grade ssd's is er naast de SATA-poorten zelfs een SlimSAS-connector aanwezig.

Al een paar generaties op rij zien we moederbordfabrikanten foefjes bedenken om de videokaart makkelijker te kunnen verwijderen en M.2-ssd's zonder gereedschap te kunnen installeren. Bij de Hero, de ROG Strix-modellen en de ProArt heeft ASUS voor beide een nieuw handigheidje toegevoegd. Voor het unlocken van het PCIe-slot is niet langer een knopje aanwezig; je doet het simpelweg door de videokaart niet recht uit het slot te trekken, maar richting de rechterkant. De demonstratie daarvan in de video bovenaan zegt meer dan duizend woorden. De M.2-heatsink kun je nu met een knopje rechts ervan loshalen en weer eenvoudig vastklikken. Het is wel een beetje jammer dat je voor de koelers op de secundaire M.2-slots nog gewoon moet schroeven.

ASUS ROG Crosshair X870E Hero

ROG Strix X870E-E Gaming WiFi

De X870E-E is het eerste lid uit de ROG Strix-serie, die net onder de Crosshair-reeks wordt gepositioneerd. Wat connectiviteit betreft biedt dit model grotendeels dezelfde opties als de Hero, zoals Wi-Fi 7, 5Gbit/s-ethernet en natuurlijk tweemaal USB4. Het tweede PCIe 5.0 x16-slot is echter verdwenen, dus je kunt niet meer x8/x8-lanesplitten als je twee insteekkaarten gebruikt.

ROG Strix X870E-E Gaming WiFi

ROG Strix X870-F en X870-A Gaming WiFi

De X870-F is op veel vlakken wat kariger uitgerust dan de X870E-E, zonder de tweede chipset van X870E. Het tweede M.2-slot met PCIe 5.0-support is verdwenen, de 5Gbit/s-ethernetadapter is vervangen door een 2,5Gbit/s-exemplaar en vier van de USB-poorten op de achterkant werken op 5Gbit/s in plaats van 10Gbits/s of 20Gbit/s. De X870-A is simpelweg een witte variant van de X870-F.

ROG Strix X870-F Gaming WiFiROG Strix X870-A Gaming WiFi

ROG Strix X870-I Gaming WiFi

Het enige Mini-ITX-moederbord in ASUS' X870-line-up is net als zijn X670-voorganger voorzien van gestapelde M.2-slots bovenop de chipsetheatsink, zodat je toch twee gekoelde ssd's kwijt kan op dit kleine bordje. Voor extra koeling van de ssd's en vrm heeft ASUS een kleine ventilator aangebracht. De frontpanelheaders en SATA-poorten zijn ondergebracht op een haaks gemonteerd dochterbordje en de audiovoorziening zit in een extern USB-C-kastje. Dat biedt ook direct onderdak aan extra USB-poorten, foutdiagnoseleds en een instelbare FlexKey.

ROG Strix X870-I Gaming WiFi

TUF Gaming X870-Plus WiFi

In de goedkopere TUF-reeks heeft ASUS vooralsnog maar één X870-model. De TUF Gaming X870-Plus WiFi heeft geen tool free ssd-koeler en gebruikt voor het unlocken van het PCIe x16-slot nog een mechanisme dat we kennen van oudere generaties moederborden. Het aantal USB-poorten is teruggebracht ten opzichte van de duurdere modellen, maar je krijgt wel nog steeds vier M.2-slots, waarvan er twee PCIe 5.0 ondersteunen.

TUF Gaming X870-Plus WiFi

ProArt X870E-Creator WiFi

Voor wie een wat minder flashy moederbord wil, heeft ASUS de ProArt Creator. Voorheen had dit moederbord twee onderscheidende features: USB4 (of Thunderbolt) en 10Gbit/s-ethernet. Dat eerste is, nu het een verplichting is voor ieder X870-bord, natuurlijk niet langer onderscheidend. Opvallend is dat je veel features krijgt die in de gamingline-up pas bij hoger gepositioneerde modellen voorkomen, zoals de nieuwe manier van PCIe-unlocken, de tool free ssd-heatsink, en een tweede PCI 5.0 x16-slot.

ProArt X870E-Creator WiFi

Prime X870-P (WiFi)

Tot slot toonde ASUS zijn instapper, de Prime X870-P. Daarvan verschijnt ook een model met wifi. Het bord heeft één PCIe 5.0 x16-slot en één M.2-slot met Gen5-support. De overige slots ondersteunen PCIe 4.0 x4, en eentje slechts PCIe 3.0 x2. Op het aansluitingenpaneel zien we bij dit model zelfs weer de nodige USB 2.0-poorten, en voor de audio gebruikt ASUS vermoedelijk de weinig luxe Realtek ALC897-codec.

Prime X870-P (WiFi)

ASRock: driemaal X870E, driemaal X870

Als enige van de drie fabrikanten die op de gamescom X870-moederborden toonden - Gigabyte deed het helemaal niet - deed ASRock dat op de beursvloer zelf in plaats van op een externe locatie. Op de moederbordenmuur van ASRocks stand telden we zes X870-moederborden, waarvan de helft met dubbele chipset (X870E) en de helft met een enkele.

X870E Taichi en Taichi Lite

De X870E Taichi heeft een kenmerkend ontwerp met radarwerken. De vrm bestaat uit maar liefst 27 110A-powerstages. Ter vergelijking: ASUS' topmodel had er daar 'maar' 20 van. In beide gevallen is dat natuurlijk zwaar overkill, voor welke processor je er dan ook maar in kunt steken. Net als ASUS heeft ASRock manieren bedacht om de videokaart in het primaire PCIe-slot gemakkelijk te kunnen unlocken en de ssd-koeler zonder gereedschap los en vast te maken. Beide PCIe x16-slots ondersteunen PCIe 5.0, maar slechts één van de vier M.2-slots doet dat ook.

Net als bij de voorgaande generaties brengt ASRock ook een Taichi Lite op de markt. Dit bord heeft exact dezelfde specificaties, maar dan zonder alle rgb en overdreven heatsinks, en ook zonder de 'EZ-Release'-functie voor het PCIe-slot. Bij voorgaande generaties scheelde dat alles rond de 50 euro, dus de Lite kan de moeite waard zijn als je niet zo veel om het uiterlijk geeft.

ASRock X870

X870E Nova WiFi

Bij de Nova WiFi krijgt het uiterlijk juist wel aandacht, met flink wat verlichting en een bijzonder design. Ten opzichte van de Taichi ontbreekt het tweede PCIe x16-slot. In ruil daarvoor krijg je wel een extra M.2-slot, maar de snelheid daarvan is met PCIe 3.0 x2 erg beperkt.

X870 Riptide WiFi en Steel Legend WiFi

De rest van ASRocks modellen zijn allemaal gebaseerd op X870, met één chipset dus. De Riptide en Steel Legend hebben drie M.2-slots, waarvan nog altijd één met PCIe 5.0-support. De 5Gbit/s-netwerkadapter van de duurdere modellen is bij deze borden ingeruild voor een 2,5Gbit/s-uitvoering.

Het enige verschil tussen de Riptide en de Steel Legend is het uiterlijk. De Steel Legend is in tegenstelling tot de voorgaande borden niet zwart, maar wit met hier en daar wat zilver. Alleen onder de onderste M.2-heatsink zit rgb-verlichting.

X870 Pro RS WiFi

Ook het goedkoopste bord, de Pro RS WiFi, is in het wit gestoken. We tellen nog altijd drie M.2-slots, maar de laatste daarvan heeft bij dit model slechts een PCIe 3.0-snelheid. Toch zet ASRock zelfs op dit bord een aardige ALC1220-audiocodec.

MSI: voorzichtig begin

MSI begint voorzichtig, met drie nieuwe moederborden voor socket AM5. Alleen de meest luxe van het stel, de X870E Carbon WiFi, maakt gebruikt van een dubbele chipset.

MSI X870

MPG X870E Carbon WiFi

Ik begin inmiddels misschien een vasthangende plaat te worden, maar ook MSI heeft nieuwe systemen bedacht voor het loshalen van je videokaart en het monteren van de M.2-heatsinks. Bij MSI werkt het systeem voor het unlocken van het PCIe-slot net wat anders, met een knopje rechts dat het klemmetje aan het einde van het slot tussen twee standen verschuift.

Bij de ssd-koeler is het een kwestie van tegen een uitstekend lipje duwen en optillen, en andersom weer vastduwen. Uniek is bovendien dat ook de grote plaat die als heatsink voor de secundaire M.2-slots dient op deze manier is los te halen. Alleen bij MSI kun je dus in alle M.2-slots ssd's installeren zonder daar gereedschap voor nodig te hebben.

De Carbon heeft twee PCIe 5.0 x16-slots voor lanesplitting, maar vermoedelijk slechts één Gen5-slot voor een ssd. Het erbij geplaatste specificatiekaartje biedt daarover echter geen uitsluitsel.

MAG X870 Tomahawk WiFi

De Tomahawk komt uit de budgetvriendelijkere MAG-serie. Anders dan de iets minder krachtige vrm lijken er op het eerste gezicht weinig specificatieverschillen te zijn. De Tomahawk heeft bijvoorbeeld gewoon 5Gbit/s-ethernet, Wi-Fi 7 en dezelfde M.2- en PCIe-systemen als de Carbon. Het tool-free M.2-systeem is bij dit bord wel beperkt tot twee van de slots, en het uiterlijk van het bord is wat meer ingetogen.

Pro X870-P WiFi

Nog wat goedkoper wordt dit model uit de Pro-serie. Volgens het kaartje zouden wederom dezelfde mechanismes voor ssd-koelermontage en PCIe-unlock aanwezig zijn. Dat eerste klopt, maar het unlockmechanisme lijkt toch echt te ontbreken. Verder krijg je bij dit bord überhaupt maar één M.2-heatsink en gebruikt MSI voor dit model minder krachtige 60A-powerstages.

Voorlopige conclusie

Het is nog even wachten totdat het AM5-platform niet alleen van nieuwe processors, maar ook weer van volledig up-to-date moederborden is voorzien. De verschillende fabrikanten zijn er duidelijk al bijna klaar voor, want de getoonde moederborden zien er zo goed als af uit, al varieert het aantal aanwezige modellen wel nog flink per fabrikant. En hoewel Gigabyte ze niet had meegenomen naar de gamescom, zal ook dat merk ongetwijfeld de nodige modellen aan het klaarstomen zijn.

Wat voorlopig nog onzeker blijft, zijn de prijzen. Socket AM5 staat niet bekend als een goedkoop platform en met de verplichting van zowel een externe USB4-controller als PCIe 5.0-snelheden voor zowel het x16-slot als een M.2-ssd, vrees ik dat je rekening moet houden met een stevige prijsstelling. Maar doordat de technische verschillen tussen X870 en X670/B650 verder beperkt zijn, kun je als prijsbewuste consument ook nog altijd prima een bord van de vorige generatie aanschaffen. Vooral wie juist wel het nieuwste en beste wil, krijgt er met X870 straks een interessante optie bij.

Lees meer

Reacties (125)

125
125
61
1
0
42
Wijzig sortering
Ik vind het wel apart dat ze PCIe 5 verplicht stellen. Het is (op dit moment) echt alleen een (super) high end feature. De videokaarten zaten echt nog niet eens aan de max van PCIe 4. En ja snellere ssd’s zijn leuk (op papier) maar in praktijk heb je er weinig aan voor de meeste use cases. Van mij hadden ze het wel gewoon hetzelfde mogen laten en dat het ‘e’ achtervoegsel stond voor dit.

Klinkt overigens ook niet alsof dit een ‘2.0’ versie is, meer een ‘1.1’ gezien dat afgezien van een paar vereisten qua hardware ondersteuning er niet echt iets is veranderd.
Ik vind het wel een goede zet gezien AMD met hun AM5 platform echt inzet op upgradebaarheid: AMD geeft aan de am5 socket nog tot 2027 te ondersteunen (en waarschijnlijk langer, gezien er recent nog am4 chips uitkwamen ookal bestaat am5 nu al twee jaar).

Dat is natuurlijk fantastisch, maar als je enkel een nieuwe cpu in je moederbord kan stoppen, maar je gpu en ssd suboptimaal draaien heb je toch het gevoel dat je wat performance mist. Met PCIe gen5 op zowel gpu als ssd zit je echter goed.

Je hebt zeker gelijk dat PCIe gen4 nog lange tijd voldoet, maar als je in 2027 een nieuwe nvidia rtx 6000 gpu wilt kopen en een gen5 ssd hebt, en de nieuwste games ondersteunen direct storage, dan is het wel extra fijn om op zowel gpu als ssd gen 5 te hebben, om zo optimaal gebruik te maken van die feature.

Dus ja, moet het? Zeker niet. Maar met een echt gen5 bord weet je dat je ook in 2027 niet de nood zal voelen toch maar je mobo te upgraden. Ik heb zelf daarom een B650-E bord gekocht: met de vorige generatie had ik met een B450 bord toch performanceverlies omdat ik daar vast zat op gen3.

Edit: you vervangen door GPU, gekke autocorrectie :+

[Reactie gewijzigd door kiang op 25 augustus 2024 12:29]

Wat is you.

Ik denk dat gen4 nog heel lang goed genoeg is voor direct storage.
Als DirectStorage ineens een vlucht neemt zie ik het wel gebeuren dat het te kort komt, hoeft niet "heel lang goed genoeg" te zijn. En als ik dat lees denk ik 7+ jaar zeker, technologie gaat hard.
Autocorrect van GPU waarschijnlijk.
gezien er recent nog am4 chips uitkwamen
Chips zonder toegevoegde waarde..
[...]

Chips zonder toegevoegde waarde..
Is dat zo ja? volgens mij zijn/worden ze goedkoper dan vergelijkbare cpu's die net iets sneller zijn. Dus budget technisch wel toegevoegde waarde.
En sowieso toegevoegde waarde omdat er meer am4 cpu's in omloop zijn waardoor de 2ehands prijzen naar beneden gaan.
volgens mij zijn/worden ze goedkoper dan vergelijkbare cpu's die net iets sneller zijn.
Zoals?

De 5800XT is 59% duurder voor een 2% hogere klok.

https://tweakers.net/pricewatch/compare/1618234;2085096/
En sowieso toegevoegde waarde omdat er meer am4 cpu's in omloop zijn waardoor de 2ehands prijzen naar beneden gaan.
Meer modellen is iets anders dan meer processors.
Kijk nu eens naar de 5800x3d en de later uitgebrachte 5700x3d. Ja, de 5800x3d is iets sneller (ruim 6%), maar wel gelijk boven de 300 euro tegenover niet eens 200 voor de 5700x3d (op het moment van schrijven). Zo zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen, zoals bijvoorbeeld de 5700x.
De 5700x3d is een langzamere goedkopere versie van de 5800x3d, normaal zou je verwachten dat de prijs van de 5800x3d gewoon daalt.
Wat is er met de 5700x? Is nauwelijks goedkoper dan de 5800x toch?
Nu wel ja, maar het verschil was een flinke tijd meer, terwijl de verschillen in prestaties miniem waren.
Verder vraag je om een voorbeeld en die krijg je. Kom je vervolgens met de opmerking dat de 5800x3d maar gewoon niet genoeg gedaald is. Dat de 5700x3d langzamer was, had ik ook al gezegd. Maar het is voor een 12-jarige wel heel lastig om te zeggen: "ja, sorry, ik had het fout. Op sommige punten voegt het zeker wel wat toe, want nu kunnen bijvoorbeeld mensen die minder te besteden hebben ook een goede x3d-processor aanschaffen."
Nee, in plaats daarvan: 'maar de 5700x3d is langzamer en de 5800x3d is gewoon niet snel genoeg in prijs gedaald! Het ligt nooit aan mij, altijd aan andere(n) (dingen)!
Ik zou de 5700x3d niet zonder waarde noemen, het is de beste bang/buck gaming chip.

[Reactie gewijzigd door kiang op 25 augustus 2024 12:30]

Ja het zijn goede argumenten, maar zij nemen de keuze weg bij de consumenten maar presenteren hen wel daar ook de rekening voor. Stel je zou bedrijfscomputers hebben met AM5, die worden meestal compleet vervangen in plaats van geüpgraded. En zat mensen die (denk ik) in 2027 nog steeds low of mid end zitten waar pcie 5 echt niet voor nodig is.

Nog los van de markt van gebruikers die niet eens losse GPU heeft en gewoon Netflix en YouTube kijkt.
...maar in die gevallen heb je gewoon de goedkopere chipsets: and b850 en b840 hebben deze vereiste niet.

Waarom verwavht je dat de duurste chipset van de generatie ook gericht wordt op low end gebruik?

[Reactie gewijzigd door kiang op 25 augustus 2024 08:27]

Omdat het meestal de ‘norm’ is met chipset reeksen dat er een budget, mid en high end versie is. En met PCIe5 kwamen er echt extra kosten bij dus qua dat vind ik het een goede oplossing dat ze dat met de ‘e’ toevoeging optioneel hadden gemaakt.
Maar er is een opdeling: b840 is budget (mag zelfs gewoon pci gen3 hebben), b850 is mid range (en heeft gen4 voor de gpu, pci gen5 kan wel optioneel als de fabrikant dat wil) en x870 is high end.

Ik denk dat je die opdeling gewoon gemist hebt in het nieuws?

[Reactie gewijzigd door kiang op 25 augustus 2024 08:38]

Ik denk dat 2027 gen4 prima is, maar als je dit bordje 8 jaar bij je hebt, wat tegenwoordig helemaal niet mee zo gek is, je in 2032 toch wel blij bent met een gen5 mobo die redelijk alles mee kan komen.
Kleine nuance is wel dat zelf als Gen 5 vs 4 echt een verschil gaat maken met direct storage je er met alleen Gen 5 voor je SSD er verwacht ik ook bent.

PCIe Gen 4x16 voor je GPU is immers nog altijd 2x zoveel bandbreedte als Gen 5 x4 voor je SSD, blijft er nog zat bandbreedte over als je je bedenkt dat een RTX4090 nauwelijks inlevert op Gen 3 x16 en DirectStorage alleen tijdens het inladen wat bandbreedte bij je kaart wegneemt.
Ik vraag het me af of het verschil gaat maken met DirectStorage. DirectStorage is helaas niet zo goed als ik eerst gehoopt had: het gaat bijvoorbeeld nog steeds via je system RAM. Het is al wel beter, en je ziet dan eindelijk dat een NVMe drive toegevoegde waarde hebben, maar het verschil tussen PCIe 3 en 5 zijn in de praktijk verwaarloosbaar. Misschien dat het in 2027 anders is, maar ik vraag het me zeer af of je dan wel het verschil tussen PCIe 4 & 5 gaat merken.
Alles gaat voort. Dat met direct storage deel ik, maar:

Het directe voordeel van de X870 is nu nog alleen USB 4 poorten, maar als je de X670 moederbord hebt is er geen reden tot vervanging. Zelfs de AM4 socket wordt nog ondersteund (mede door de 5nnnX3D lijn).

Later zal het wel belangrijk gaan worden, maar PCI-e 4.0 heeft nog lange tijd veel potentie.
ik zie geen meerwaarde boven de x670 en de b650 mobos.Er wordt een beetje ktampachtig wat nieuws gemaakt lijkt het.
Eens. Dit kan interessant zijn voor mensen op een oud platform. Die kunnen dan gelijk overstappen op ryzen 9000 met 800 series mobo.

Ik vind het persoonlijk nogal underwhelming de ryzen 9000 release, en nu de 800 series moederborden.
is altijd zo, een x370-470-570 was ook maar steeds een marginale veradering, afh van beschikbaarheid van nieuwe standaarden (PCI-e, nvme en USB). Is bij Intel exact hetzelfde ware het niet dat die na 2 generaties 1+1j dus gewoon kiezen voor een andere socket en verplichte nieuwe aankoop.


Op mijn x370 am4 ben ik gestart met een ryzen 1000 en zit nu nog een 5800x op, kwestie van levenstermijn.

wat had je dan verwacht? kom eens met ook maar 1 fabelachtige mogelijkheid af wat een generatie verbetering kan zijn na 1 jaar? buiten steeds gewoon te klagen en termen "krampachtig" te gebruiken.. @tw_gotcha

[Reactie gewijzigd door d3x op 26 augustus 2024 08:16]

Sterker nog op mijn x670e pro rs heb ik meer mogelijkheden dan op deze nieuwe x870 pro rs. Die mist dan ook ineens de extra chipset (E) maar zal vast niet minder kosten.

Beetje nutteloze release zo.
Knap dat jij de prijs al weet en deze conclusie kan maken :Y)

Ik merk dan ook dat je duidelijk de marketing en presentaties van AMD omtrent de verandering in chipset design niet gelezen hebt? af en toe wat marketing slides lezen voor alweer wat commentaar te leveren kan helpen.

De 600 serie stond bulk van mix en match waar geen lijn in zat. afh van OEM bord leverancier was het een soep. Hetgeen jij aangeeft kan nu net te maken hebben met de vereenvoudiging.

Je kijkt naar een bord welke specs er in zitten die je nodig hebt... 1 op 1 op naam is gewoon, tsja :O consument.
Qua prijs ben ik gewoon realistisch. Hardware word alsmaar duurder en dat zal nu echt niet veranderen.

AMD stelt nu (afhankelijk van welke lijn mobo) PCI 5 (GPU/NVME) en USB 4 verplicht. Je raad het al: Dit kost meer als die dingen niet gebruiken. Dus ook de budgetboardjes zullen meer gaan kosten t.o.v. b650(e)

Welke verbeteringen op x870e bedoel je? Verplicht Usb 4 en een betere Wifi chip? Daar word niemand warm van. (Ik niet althans)

Verder zijn de X870e/X670e namelijk precies gelijk aan specs.

Daarnaast levert de x870 levert zelfs in op de x670 qua PCI lanes en Sata. Je krijgt hier nu 1 i/o chip ipv de dubbele in x670. Maar je krijgt er wel een verplicht pci-e 5.0 gpu slot voor terug.

We hebben straks gewoon weer x870e/x870/b860/b860e dus het word weer net zo'n grote rommel imo.
We hebben straks gewoon weer x870e/x870/b860/b860e dus het word weer net zo'n grote rommel imo.

nee, 870 vervangt de 650e, de 850 is de midrange binnenkort, 840 budget. Kijk eens wat marketing slides na ipv zelf iets te verzinnen, er is geen andere extensie op de 850 het zal enkel met of zonder pci-e 5 zijn

Als je die dingen niet wil koop dan gewoon een 600 serie, niks weerhoudt je daarvan als je toch niks zoekt richting PCI-e 5. Die reductie in IO chip maakt mobo goedkoper... het voordeel van een Am5 (en voorheen een am4) is dat elke chipset elke generatie cpu supporteerd, dus wat is het probleem? buiten weer wat klaagzang alsof er in consumenten termen op 1j tijd iets magisch aan moederbord chipsets kan veranderen buiten de standaarden zoals PCI-e en USB...
Als je de nieuwste Realtek audio chip wil dan pak je beter de nieuwe chipset. Goed geluid vind ik belangrijk. Zo zullen er nog wel voordelen ad nieuwe chipset zitten.
Maar welke audiochip er door de fabrikant geïmplementeerd heeft toch niks te maken met de chipset?
Dat is volledig aan de fabrikant en op welke gebruikersgroep het bord gericht wordt, er zijn B650 borden met een luxere audiochip en X670E borden met een instapper.

Als je echt goed geluid wilt dan kun je overigens beter kijken naar een externe DAC, dan staat het volledig los van alle eventuele verstoringen vanuit het moederbord, maakt het je moederbord keuze een stuk eenvoudiger/goedkoper en kun je het ding blijven gebruiken als je PC upgrade.
De X870 mb'en zullen toch de nieuwste Realtek audio chips krijgen en de B650/X670 die al twee jaar op de markt zijn hebben toch oudere Realteks?

En ja ik heb een aparte Creative geluidskaart maar ben niet echt tevreden over het geluid en dan wil ik kunnen terugvallen op een goeie onboard Realtek audiochip en die heb ik ook op mijn Asus mb.

[Reactie gewijzigd door Fredi op 25 augustus 2024 21:08]

Er zijn nu niet echt bepaald ontwikkelingen meer geweest met nieuwe audiochips voor moederborden sinds de B650/X670, dus nee. :P

De - op papier beste - is nog steeds de ALC4080/82 (al zijn er ook bronnen welke de oudere ALC1220 beter vinden) welke ook al te vinden is op de huidige borden mits je daar op let. Op papier zoals gezegd, want het hangt ook heel erg af van de implementatie, afscherming van de audiocircuits en andere componentkeuze af.

[Reactie gewijzigd door !mark op 25 augustus 2024 23:13]

De 4080 is hetzelfde als de 1220. Enkel de interface waarover de i/o praat verschilt.

https://www.igorslab.de/e...ces-from-alc1220-insider/

De eerdere 4080 chips hadden veel problemen met ruis en volume over optical. Weet niet of dit nog zo is.

Verder: Wil je goed geluid koop een externe dac en haal het weg van alle stromen binnen de pc. Binnen in een pc is een slechte omgeving voor audio. Op idle meet onboard vaak prima, maar onder load.....

[Reactie gewijzigd door junneh op 26 augustus 2024 06:01]

Wat voor hoofdtelefoon of speakers gebruik je icm met moederbord of geluidskaart als ik vragen mag?
Ben het helemaal met je eens en zij hetzelfde als een week geleden bij de review. Ik werd met dezelfde mening daar echter weggemod...
X870 is op bepaalde punten zelfs slechter als x670.
Ik vind het wel apart dat ze PCIe 5 verplicht stellen.
Bij B850 is het alleen voor NVMe verplicht. Waarom het überhaupt verplicht gesteld wordt begrijp ik ook niet. Hetzelfde geldt voor USB4, wel verplicht in sommige gevallen maar geen onderdeel van de chipset, dus een extra chip nodig. AM5 was al geen goedkoop platform.
Ja omdat die moederborden al best prijzig zijn snap ik deze keuze gewoon niet. Budget en midrange pc’s hebben dit echt niet nodig maar worden wel duurder hierdoor. En je kan eventueel nog een AM4 kopen maar tegenwoordig vertrouw ik Microsoft ook niet meer en kan het zo zijn dat je opeens niet naar Windows 12 kan met je AM4’tje
In de conclusie van het artikel staat:
Maar doordat de technische verschillen tussen X870 en X670/B650 verder beperkt zijn, kun je als prijsbewuste consument ook nog altijd prima een bord van de vorige generatie aanschaffen.
Er zijn dus nog genoeg opties om juist de overbodige dure functies te vermijden.

Steven van Hardware Unboxed heeft meerdere giga-AM5-moederborden-vergelijkingen gedaan. Niet alle budgetopties zijn goed. Mijn eigen conclusie naar aanleiding van die videos is dat de meeste Asrock moederborden zeer goede prijs/kwaliteit zijn (op een enkeling na). En dat je een merk als MSI meestal beter links moet laten liggen.

Dit is ook wat ik "wilde" horen, dus trek er vooral je eigen conclusies uit!

B650 50+ moederborden: YouTube: 56 AMD B650 Boards Tested, VRM Thermals

Mini ITX: YouTube: AM5 Mini-ITX Roundup: AMD A620, B650/E & X670E (Ryzen 7000/8000/9000)

Top 5 B650: YouTube: Zen 5 Ready AMD B650 Buying Guide, Top 5 Best B650 Boards
Waarom moet je MSI links laten liggen?
Vanwege de slechtere prijs-/kwaliteitverhouding in vergelijking met andere merken. MSI is (doorgaans) te duur.
Ik dacht dat Asus altijd de duurste is en MSI iets goedkoper. Of bedoel je dat MSI geen goeie kwaliteit is? Ik koop altijd Asus mb maar dat zou wel eens kunnen veranderen als die X870 mb'en van hen te duur zijn en die X870 chipset is momenteel ook de enige optie. Daarom dat ik wat informeer naar andere merken. 🙂

Ik ben ook geen Asrock fan zoals Computerjunky hieronder. Ik denk dat dat niet al te beste kwaliteit is.

[Reactie gewijzigd door Fredi op 25 augustus 2024 20:59]

Asrock heeft die reputatie qua verleden.

Maar ze zijn de laatste jaren zeer betrokken en leveren dus heel vaak de meest interessante borden qua prijs/functies, BIOS updates snel beschikbaar en (uitzonderingen daar gelaten) uitstekende VRM's en aansluitingen
Ik laat juist ASRock (nog altijd een budget merk met veel slechte borden) Asus waar ik niets dan slechte ervaringen mee heb qua support, software en bios en Gigabyte waar ik best veel defecten voorbij heb zien komen als RMA vooral links liggen waar ik met MSI nog nooit problemen gehad heb.
Asus en Gigabyte heb ik ook slechte ervaring mee.

Asrock is doorgaans meer budget gericht, maar de kwaliteit is echt uitstekend in mijn ervaring. Er zijn wel slechte opties, maar de meeste varianten zijn zeer compleet voor een relatief lage prijs. De support is ook uitstekend.
Dank voor de link! Super waardevol in mijn zoektocht naar de vraag "Hoeveel VRM hebben we nodig om een vlaggenschip CPU als 9950X/14900K stabiel over te klokken?"

Jouw link geeft een deel van het antwoord weg:
YouTube: 56 AMD B650 Boards Tested, VRM Thermals

Dat 4 power phases onvoldoende zijn wist ik, maar dat dat zoveel hitte ontwikkeling erbij komt, wist ik niet.
De 4 power phases / VRMs worden dan zo heet dat de achterzijde van het moederbord 115 C meet!
Dat zorgt weer voor thermal throttling van de CPU en lagere prestaties dan stock.
"Er zijn dus nog genoeg opties om juist de overbodige dure functies te vermijden."
Omdat moederborden tegenwoordig steeds duurder worden, ben ik benieuwd hoeveel VRMs en dus welke prijs echt minimaal nodig is voor stabiele overklok en wat daarboven overkill is en de moeite van de hogere prijs niet meer waard is. Tips welkom op dit gebied.
Maar de X670/X870 borden zijn sowieso al high-end borden die je niet vanwege bang/buck koopt. Daarvoor moet je bij B650 en misschien straks B850 zijn; daar zit eigenlijk alles op wat je nodig kan hebben voor een low-mid tot high-mid range build (afhankelijk hoe goede VRM je wil, of aantal M.2s/USB x en/of WiFi je wil).

Het valt sowieso eerst nog maar te zien hoe goed deze borden gaan worden op bang/buck. Deze chipsets zijn een rebrand met iets andere feature marktsegmentatie. Op 1 vlak is er misschien een upgrade, terwijl je op andere vlakken misschien meer moet betalen voor dezelfde feature set als de 600 series chipsets (bvb vanwege PCIe5 verplichting).

AMD loopt beetje achter op Intel als het aankomt op moederborden. Je kan daar vaak voor hetzelfde geld net iets meer SATA/USB poorten vinden of Intel netwerk chipsets voor (W)LAN, naast een breder aanbod.

Dat AMD echter hard inzet om USB4 te pushen zal denk ik op termijn wel goed uitpakken. Dat is iets wat Intel nu simpelweg mist, en hoewel TB4 technisch "beter" is is het ook een achilleshiel wat betreft kosten, certificering en beschikbaarheid. En ook die vind je bij Intel enkel op hun Z-serie moederborden, optioneel, met forse meerprijs (goedkoopste Z790 bord met TB4: 316 euro).

[Reactie gewijzigd door Hans1990 op 25 augustus 2024 11:22]

ik heb nu een b550 met een 5750x (omdat ik veel moet number crunchen) en dat gaat prima. Mijn volgende wordt een b650 met een 9900x denk ik, maar ik want nog een half jaartje. Ik heb de x serie nooit nodig gehad, omdat ik weinig apparatuur heb, als er 2 m.2 op het mobo kunnen ben ik tevreden. Ik heb verder een sata schijf en kom ook geen usb tekort. (ik heb een 3060ti die voorlopig nog wel meegaat)
De kwaliteit van de VRM wisselt nogal. Dit is wel een interessant artikel: https://www.techspot.com/review/2633-amd-b650-motherboards/
Ik heb meestal ASUS maar denk erover om eens wat anders te proberen. Uit deze link blijkt dat Gigabyte wat betere VRMs heeft. Maar dat zal wel per generatie verschillen
AMD loopt idd wel wat achter op intel, die kunnen hogere DRAM clock snelheden aan lijkt het. Ik zie berichten van 7000-8000 MT/s waar AMD nit hoger dan 6400 MT/s heeft
Geen PCIe 5, geen reden om te upgraden van een X670E moederbord. Dan kun je net zo goed een USB4 PCIe kaartje kopen voor je X670E moederbord als je perse USB4 wilt hebben.

En ja, X870E is 1.1 van X670E, net als je Zen 5 de 1.1 versie van Zen 4 kunt noemen. Dat maakt het niet minder waardevol, maar noodzakelijke upgrades zullen het nooit worden. Buiten exceptionele gevallen.
Verplichten helpt consumenten. Standaarden waar zooi optioneel is, krijg je het probleem dat als de sticker hebt, je bij mobo SKU op hun eigen site de spects moet doorspitten en dat voor elke mobo dat je op het ook hebt. Aangezien pricewatches soms de spects niet kloppen.
Er komt tijd dat PCI 6 is en deze mobo ook 5 jaar oud uitbreidings kaarten kunnen krijgen zoals 5090 6090 7090 games Directstore eindelijk gaan gebruiken en dus de nvme 5.0 ssd door de gpu benaderd worden.
Er zijn er paar standaarden die heel veel optioneel hebben en dan is het puinhoop.
Precies, goede actie dit. Dat is ook het verschil tussen thunderbolt en USB. Thunderbolt weet je gewoon per versie wat het zeker weten kan, USB kan vanalles zijn. Idem HDMI, als (gechargeerd) 3 van de 50 mogelijke features geïmplementeerd zijn mag het 2.1 heten. Dat is gewoon onbruikbaar.

Bij deze moederborden weet ik in elk geval wat er zeker weten zal zitten.
Het vervelende van supersnelle SSDs is dat ze ook super heet worden.
Ik vind het juist goed dat ze bepaalde specs als minimum stellen. Toen ik mijn huidige mobo uitzocht, was het veel werk om uit te zoeken welke specs de verschillende mobo's echt hadden.
Het is jammer om te zien dat er nog steeds geen moederborden worden uitgebracht met de connectoren aan de achterkant, vooral voor het AMD-platform. Ik heb onlangs een nieuwe behuizing aangeschaft, maar het ontbreken van een passend moederbord voor deze configuratie is een teleurstelling. Hopelijk komt er binnenkort meer variatie op de markt die beter aansluit…
dat zou mooi zijn, met name de powersupply.De fan connectoren mogen wel aan de voor kant blijven
De fans boven houden lijkt me zeker slim, in elk geval voor de CPU. De overige zouden eventueel best wel aan de achterkant of op de zijkant onder een 90 graden hoek zitten.
en er zijn dan 1000 en cases waar dat mobo niet in past met connectors langs achter..... :/
Tegenwoordig zijn er allerlei adapters en haakse koppelingen om het kabelmanagement super strak te maken. Daarnaast vind ik het persoonlijk ook. Tof als het er vet uit ziet maar als je er nuchter naar kijkt. Zit je 99,9% van de tijd naar je scherm te kijken en niet naar je kast als het goed is. Dus hoe het er van binnen uit ziet maakt eigenlijk niet zoveel uit voor mij persoonlijk. Als het maar netjes is ben ik al tevreden.
BTF komt nog wel.. Zit pas in de begin fase. Over 4 jaar zal je denk ik meer van zien.

Overigens zijn er wel enkele behuizingen er van te koop, maar veel is het momenteel ook nog niet.
Vind het toch apart dat je nog steeds een moederbord hebt met usb 2.0
Is voor een hoop toepassingen toch meer dan voldoende? Toetsenbord, muis, printer; dat soort spul hangt hier gewoon op 2.0. Alleen waar snelheid een ding is prik ik het op 3.x
All deze borden zijn natuurlijk voor enthousiasts (die misschien al die usb versies bijhouden), maar ik heb liever de simpelheid van 'alle poorten zijn USB4/TB5'.

Het is zo gek dat dat op (high-end) laptops de standaard is, maar op high-end pc's niet. Er is toch zat ruimte voor de controller chips en geen power draw overwegingen.
Ruimte genoeg, maar aansluitingen niet. Die USB4-poorten komen van een controller zoals de ASM4242 - en die heeft voor twee USB4-poorten vier PCI-E Gen4 lanes nodig.

Laptops hebben meestal vrij weinig peripherals. Intern komt het vaak niet veel verder dan een M.2 SSD en een wifikaart - plus een GPU mits het om een gaming-laptop gaat. Wellicht dat er een verdwaalde netwerkkaart bij zit, maar dat is wel een beetje de limiet. Er blijven dus meer dan genoeg PCI-E lanes over voor USB4 controllers voor die 4 poorten die er op zitten.

Bij desktops verwachten mensen een hele rits features op hun moederbord. Er moeten én meerdere x16-slots op zitten én meerdere M.2-slots én een aantal SATA-poorten én een wifikaart én een 5Gbps-netwerkaansluiting én een tweede netwerkaansluiting én een geluidskaart én... Ineens zitten je PCI-E lanes héél erg vol - en dan wil je óók nog eens voldoende USB4-controllers toevoegen voor een stuk of 10 externe USB-poorten? Dat past gewoon niet meer. Ze moeten keuzes maken, en blijkbaar verkopen M.2-sloten beter dan USB4 poorten.
Tis meer dat een usb2.0 apparaat op een 3.x poort de hele boel in snelheid omlaag trekt. Handig als je er een externe schijf naast hebt zitten.

Ik zou zelfs nog graag gewoon ps/2 hebben, maar dat is nu echt wel een eind klaar.
Dat snap ik wel, maar dan nog het werkt toch gewoon in usb3.0. Of je moet zoveel externe schijven hebben. Mn Asus PRIME X570-PRO heeft geen eens usb2.0 meer

[Reactie gewijzigd door jaaoie17 op 25 augustus 2024 09:58]

Ja, maar een extra 19-pins header of usb 3 poort neemt meer plaats in beslag. Je hebt namelijk 19 aders per poort in je pcb te proppen in plaats van 9. Als je voor muis en keyboard speciaal voorziet heb je zelf ook plaats bespaard waar andere chips kunnen geplaatst worden.
Als je usb2 devices op een usb3 controller aansluit dan gaat meestal de hele usb bus op dat controller kanaal in 2.0 mode. Dus daar zit je dan met je nvme usb3 enclosure en je muis op je usb3 hub te klagen over performance.
Heb zelf 3 externe usb 3.0 hdd's. Muis, toetsenbord, en een xbox x/s controller allemaal op usb 3.2 aangesloten. Ik moet wel zit geen usb 2.0 op.
Volgens mij zitten er interne connectors voor USB 2.# op het moederbord.
Dat klopt wel, maar niet aan de achterkant.
Ik formuleerde het onhandig/niet goed. Whitesnake76 schrijft het beter: usb3 en 2 zitten op aparte aderparen omdat usb3 geen usb2 transacties kan doen.
De USB 2.0 poorten zijn vaak in essentie gratis!

USB 2.0 en USB 3.x zijn op protocol-niveau compleet onafhankelijk van elkaar, en ze gebruiken losstaande aderparen. Het gevolg hiervan is dat je een enkele hub-poort kan gebruiken voor twee losse USB-aansluitingen: eentje die alleen 2.0 doet, en eentje die alleen 3.x doet.

Een 3.x-only poort wil je niet als externe aansluiting hebben omdat het voor veel verwarring zorgt, maar, een hoop interne hardware op een moederbord kan daar prima gebruik van maken! Die interne geluidskaart/netwerkkaart/bluetooth-dongle heeft alleen 3.x nodig, waardoor het 2.0-gedeelte van dezelfde hub-poort prima gebruikt kan worden voor een praktisch gratis extra USB-poort voor een muis of toetsenbord.
Waarom is dat apart? Er worden nog talloze devices verkocht die aan USB 2.0 snelheden meer dan voldoende hebben, dus dan is het zonde om voor alle poorten bandbreedte en power rails te gaan alloceren voor een snellere USB controller, als het toch niet gebruikt wordt.
Ze konden dan toch gewoon in plaats van die paar usb poorten toch gewoon allemaal minstens usb 3.0 erop zetten.
Usb 3 heeft veel hogere minimum bandbreedte (5GBps VS 480Mbps) en power delivery eisen, en feitelijk voegt het helemaal niks toe als je er toch alleen een muis of toetsenbord inplugt. Dus waarom wel? Dan heeft het meer zin extra USB3.2 poorten toe te voegen ipv 3.0 en van wat je nog aan bandbreedte overhoudt 2 of 4 USB 2 poorten.

Vroeger kwam ik af en toe ook nog wel eens oude devices tegen die niet werkten of buggy waren als je ze in de blauwe USB3 poorten plugte. Dat zal tegenwoordig wel niet echt meer een issue zijn maar ook dat zou een reden kunnen zijn om nog 2.0 poorten te plaatsen.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 25 augustus 2024 11:01]

Omdat sommige oudere hardware problemen heeft met USB 3.# aansluitingen, en er nog zat van die apparatuur in omloop is.
USB type A voor muis en keybord en anders lage bandbreedte spul.
Fijn USB4 dan kan DAS aansluiten met 40gb/s. Mijn Nas heeft 20gb/s aansluitingen.
Mijn ouwe WS PC heeft 1gb nic uitbreiden met 10gb/s is beste oplossing voor mij voor in 10gb/s lan waar ook NAS op zit.
Ik kijk dus meer uit naar de creative oriented mobo’s. USB4 en 10gb/s NIC.
Fall back, worst dacht ik ook nog wel eens gebruikt voor bios updaten(?).

In het verleden wou Windows bij de start van de installatie goed met de usb poorten werken, en halverwege werkte muis en toetsenbord niet meer want usb 3 zou niet ondersteund worden. Toen was ik ook blij met de usb2 poorten.
Ik ben al blij dat de ps2 poort eindelijk weg is.
Wat ik heb kunnen meten met hwinfo komt de maximale busload van een RTX4080 op PCIe 4.0 nooit boven de 20% onder maximale belasting in Cyberpunk en RDR2 (waarbij je snel door de wereld beweegt).

Ik weet niet wat voor belasting we in de toekomst kunnen verwachten, maar een vervijfvoudiging lijkt me sterk. Of zijn machine learning loads van een ander karakter?

Het argument dat PCIe 5.0 dan nodig zou zijn voor de toekomstbestendigheid lijkt me dan wat vergezocht, in ieder geval voor gaming.
Sommige kaarten komen al bandbreedte tekort. Toegegeven dat is voornamelijk serverzooi, maar moeten we dan de desktop beperken tot lagere versies met minder snelheid totdat het een probleem is en dan pas toelaten omhoog te gaan?

Doe maar lekker, dan is het er indien nodig.
Sommige mobo zijn op gamers gericht maar Desktop Client is meer dan gamers. De top CPU zijn meer gericht op heavy user semi pro en workstation met lichte IO.
Is er iemand die nog serieus ASUS overweegt, na alle openbaringen rondom hun dramatische support / garantie beleid? BRON
Ja zeker, ik kijk naar het Pro Art voor een nieuw werkstation..afhankelijk van de prijs, want ik vind 500 echt maximaal voor een moederbord. Ik zie overigens niet meer een Q-release zitten voor de videokaart, de voorganger van dit bord had dit wel.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 25 augustus 2024 12:33]

De ProArt heeft daarvoor hetzelfde nieuwe mechanisme als de Crosshair en ROG Strix borden.
De audio porten worden ook steeds kariger zie ik.

Voor mij voldoende gelukkig, maar als het zo doorgaat heb je straks een DAC nodig als het echt helemaal weg is, ze kijken te veel naar de smartphone markt zie ik.

en USB headsets zijn niet voor iedereen een oplossing, ik gebruik voor gaming liever een normale hoofdtelefoon

Verder ook in het algemeen niet al te veel spannende upgrades op X870, deels zie ik dat positief in omdat als x670/b650 straks meer in prijs zakken, dat de betere deal is.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 25 augustus 2024 11:36]

Hoe groot is die markt voor mensen die luxe onboard audio willen? lijkt me als het je zoveel boeit dat je dan gewoon een extern doosje koopt in plaats van de moederbord prijs omhoog te rammen. Externe audio gaat ook nog eens langer dan 5 jaar mee in tegenstelling tot een highend moederbord.
De middenmoot van mensen die de audio opties wel belangrijk vinden maar niet tot het punt dat ze iets externs halen lijkt me relatief klein.
Niet waarop ik doel, dus mocht het zo overkomen dan was dat niet de bedoeling.

Ik doelde met mijn reactie meer erop dat de audio nu kariger wordt = ik zie het gebeuren dat op ten duur datgene wat we nu krijgen ook weg is.

Wie luxere audio aansluitingen wil is sowieso beter af met een externe oplossingen, dat klopt.

Maar voor mensen zoals ik die alleen de 3.5mm output (wat nog steeds erop zit met deze nieuwe moederborden) nodig hebben voor een 2.1 setje of hoofdtelefoon, hoop ik dat ze de nu overgebleven porten niet weg halen.

Dat is waar ik met mijn reactie op doelde, daarom zei ik ook "ze kijken te veel naar de smartphone markt zie ik", waar de 3.5mm weg is door hele andere redenen.

en toch heb ik ergens het vermoeden dat iemand ook deze comment verkeerd begrijpt, maar ik laat het er verder bij

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 25 augustus 2024 12:09]

Dan kunnen ze net zo goed de audio beter helemaal weg laten en zelf een audio uitbreiding aanschaffen.
Zo ging dat vroeger namelijk ook..
Als je audio belangrijk vind dan heb je toch al een externe DAC.
Het blijft apart dat Tweakers zinnetjes als "verder heeft het bord twee PCIe 5.0 x16-slots" gewoon klakkeloos uit de marketing-materiaal overneemt. Het zijn mechanisch inderdaad x16-slots, maar elektrisch niet. De CPU / chipset is daar helemaal niet toe in staat!

Bij de ROG Crosshair X870E Hero kan bijvoorbeeld voor de twee "x16" slots kiezen tussen óf 1x x16 en 1x dood x16 slot + 1x dood M.2 slot, óf 2x x8 + 1x dood M.2 slot, óf 1x x8, 1x x4, en x4 naar een M.2-slot. Dat is toch echt wat anders dan twee volwaardige en onafhankelijke x16-slots zoals je bijvoorbeeld op Threadripper moederborden ziet, maar dat kan je uit deze review compleet niet opmaken.

De moederbord-fabrikanten zetten er op hun websites tenminste nog een heleboel sterretjes bij om aan te geven dat er wat haken en ogen aan zitten. Van een website als Tweakers verwacht ik eigenlijk wel beter dan dat ze zulke halve waarheden zonder blikken of blozen 1-op-1 overnemen.
Duidelijk aangeven hoeveel pcie5 kanalen beschikbaar zijn zou erg practisch zijn.
Mee eens. Kan opgelost worden door bijv voor ons verstaanbaar jargon, kort en krachtig:

"Verder heeft het bord een échte PCIe 5.0 x16 slot hier, en een tweede neppe daar."

of:

"Verder heeft het bord naast een échte PCIe 5.0 x16 slot hier, een tweede x4 slot daar"

Door het het woord "echte" ervoor te zetten, worden kenners en niet-kenners erop gewezen op te letten.
X4 slots zijn dood? Toch altijd verrekte handig als je een nieuwe usb versie wil hebben en je bord heeft geen/te weinig poorten o.i.d. Sowieso zie ik weinig extra pcie slots. Generatie maakt dan minder uit, legacy support blijft voor sommigen van belang. Alleen die MSI 870-p wifi heeft er 4 zo te zien.
Je kan toch prima een x4 kaart in een x16 slot steken? Wellicht heeft dat x16 slot toch niet eens de volledige snelheid maar is het enkel fysiek zo'n groot slot.
Dat kan, maar ik zie niet veel moederborden met een paar extra x16 sloten. Dat was vroeger ook niet zo, maar dan had je vaak nog x16 or twee x8, en een of twee x4. Nu zou je dus zoeken maar bv vier keet x16. En die zie ik niet.
Ze zien er allemaal wel tof uit, hopelijk ben ik straks met de release van de 9800x3d niet de hoofdprijs kwijt voor een standaard bordje..
Voor een "standaard bordje" waar je niet de hoofdprijs voor kwijt bent kun je denk ik beter wachten op de B850 bordjes ipv deze X870's.

Edit: Overigens zal de 9800X3D ook gewoon werken op de huidige X670 / B650 bordjes, dus opties genoeg!

[Reactie gewijzigd door Terr-E op 26 augustus 2024 13:50]

Hmm geen hogere ram snelheden jammer dat baart ryzen goed bij

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.