Nu ik de grafieken en tabellen in deze workshop terugkijk, bekruipt me een dubbel gevoel. Aan de ene kant is het indrukwekkend om te zien hoeveel efficiënter je een moderne high-end processor kunt maken. Aan de andere kant zullen de meeste gebruikers, zelfs de meeste tweakers, de cpu gewoon draaien zoals hij uit de doos komt. En dan ligt het stroomverbruik onder een volledige, allcorebelasting aanzienlijk hoger voor wat uiteindelijk toch een vrij marginale prestatiewinst is.
Dat je processor helemaal niet trager hoeft te worden van het introduceren van een powerlimit en een undervolt, hebben de testresultaten wel bewezen. Om de highlights nog even uit te lichten; de AMD Ryzen 9 7950X kan met 54 procent van zijn oorspronkelijke stroomverbruik nog altijd 91 procent van de originele prestaties leveren. En met maar een kwart (!) van zijn oorspronkelijke vermogen, scoort de Intel Core i9 13900K nog altijd bijna 70 procent van zijn stockresultaat.
Dat deze processors standaard zo inefficiënt zijn afgesteld, heeft alles te maken met hoe competitief AMD en Intel op dit moment zijn. Een groot deel van het vorige decennium had Intel in het topsegment niets te vrezen van AMD en dus ook geen reden om zijn producten maximaal op te voeren. De concurrentie van AMD leidde daar in de afgelopen jaren wel toe en je kunt moeilijk anders beweren dan dat AMD met zijn Ryzen 7000-processors hetzelfde pad heeft gekozen. Alles om de langste balkjes te hebben in de benchmarkgrafieken.
En ja, die concurrentie heeft ons veel gebracht; in zeven jaar tijd is de snelste 'mainstream'-desktop-cpu zeven keer zo snel geworden. Dat was zonder de herrijzenis van AMD nooit gebeurd. Dat AMD en Intel zo aan elkaar gewaagd zijn, leidde al na twee maanden tot een forse prijsverlaging van de gloednieuwe Ryzen 7000-cpu's. Daar word je als consument sowieso blij van, natuurlijk.
Maar toch, hoewel Tweakers ooit begon als site met overklokken als volkssport nummer een, is het nu misschien tijd om tegen elkaar te zeggen: het mag wel een tandje minder. Die honderd watt extra voor het onderste uit de prestatiekan, laat die maar een keertje zitten. En dan kijk je misschien niet meer zo verlekkerd naar de Cinebench-score die op je scherm verschijnt, maar in plaats daarvan wel met een grijns naar je energiemeter.