Gebruikers

Score: 5
2 reviews

Intel Core i9-13900K Boxed

Prijs
€ 738,10
Specificaties 1700 socket • 24 core @ 3GHz-5,8GHz - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
Bekijk alle reviews

Intel Core i9-13900K Boxed Review

+3
CriticalHit_NL 15 november 2022, laatste update op 26 november 2022, 1.236 views Product gekocht

Intel Core i9-13900K Boxed

Zéér krachtige processor, maar ook een heethoofd die lastig koel te houden is die behoorlijk wat stroom kan verbruiken. Deze processor vervangt nu een i7 3930K @ 4.4Ghz en de i9 13900K is meer dan twee keer zo snel single-threaded en meer als vijf keer zo snel multi-threaded.

Pluspunten

  • 24 Fysieke cores goed voor totaal 32 threads!
  • Zéér snel, sneller dan de AMD 7950X op veel vlakken.
  • DDR5-5600 ondersteuning out-of-the-box.
  • Keuzemogelijkheid tussen het goedkopere DDR4 en duurdere DDR5.
  • Mogelijkheid voor 128GB RAM.
  • Prijs, goedkoper dan de AMD 7950X
  • Goede vervanger voor je oude gas gestookte verwarming!

Minpunten

  • Maximaal 20 PCI-Express lanes.
  • Heethoofd, 420mm waterkoeler met degelijke fans of beter aangeraden.
  • Stroomverbruik bij pieken naar 300W of meer, maar je krijgt er enorm veel voor terug in performance, mits je koeling het bij kan benen.

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prestaties Score: 5
Prijs Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 5
Featureset Score: 5
Warmteproductie Score: 3

Inleiding



Heb jarenlang een i7 3930K gedraaid op Windows 7 van 2013 t/m eind 2021, toen de overstap gemaakt naar Windows 10 en bleek dat de processor toch wel heel veel van zijn originele performance was verloren. Zelf met een overklok van 3.8Ghz turbo naar 4.4Ghz mocht niet baten en bleef deze ver onder de Windows 7 prestaties, of het nu de web browser was of 3DMark benchmarks of reguliere programma's en het OS zelf overal was het merkbaar.

Games vielen gelukkig nog enigszins mee maar het begon wel te jeuken dat alles zo stroperig begon te worden, recentelijk gestart met Halo Infinite te spelen en dan loopt de i7 3930K toch wel constant op 100% met framerates tussen de 20-50 o.i.d, wel op Ultra met 4K resolutie maar of ik de graphics nu lager zette mocht niet baten.

Het meest zware spel waar hij nog wel goed mee overweg kon was Battlefield V dan, dan liep hij wel rond de 90% maar toch nog met een framerate boven 100fps. De machine beschikte verder over 8x4GB DDR3-1866 en een EVGA 1080Ti FTW3 waarvan de laatste samen met de AX1200i voeding en opslag over is gegaan naar de nieuwe machine.



Het is een beetje jammer dat zelfs anno 2022 de processor-fabrikanten in de mainstream processor-lijnen nog steeds maar karig aanbod hebben qua PCI-E lanes, waar de i7 3930K er over 40 beschikte, heeft deze er maar 20, maar met één videokaart en verder niet echt randapparatuur zal het wel meevallen in de praktijk maar het blijft stom dat M.2 sloten invloed hebben op wat er met de PCI-E lanes gebeurt.

Zelfde geldt voor SATA-600 en andere type connectoren, de oude machine beschikte nog over totaal 8x SATA (4x300/4x600) en E-Sata + Firewire, dat is nu dus gereduceerd tot 6x SATA-600 en geen E-Sata of Firewire, al zou je die laatste eigenlijk sowieso niet gebruiken.

Helaas is het echte HEDT niet meer, enkel nog overpriced Xeon-meuk, gelukkig hebben we een groot aantal meer cores/threads tot onze beschikking nu met een flinke IPC verbetering, dat dan wel weer.



Wilde eigenlijk het SATA-probleem proberen op te lossen met een M.2 PCI-E naar SATA-600 adapter door deze in het ROG DIMM.2 slot te steken van het Asus ROG Maximus Z790 Extreme moederbord, echter dat paste niet omdat de opstaande rand van het moederbord in de weg zit, tevens paste het niet bij de PCI-E sloten omdat de connector zo geplaatst is dat de SATA-poorten naar onderen zouden moeten wijzen, dat schijnt te verschillen per moederbord. :')

Maar goed, genoeg over dat, het gaat hier over de processor zelf.

Performance & temperatuur

https://i.imgur.com/GnRov4M.png

Update 19-11-2022:
Heb de frametimes van enkele benchmarks toegevoegd die met FRAPS zijn opgenomen.
Met FRAFS Bench Viewer zijn de frametime bestanden van FRAPS uit te lezen en als grafiek weer te geven.

Tja, daar kan ik vrij kort over zijn, dat is gewoon uitmuntend, het komt echter wel ten koste van stroomverbruik en warmte en je hebt een degelijke koeler nodig om dit in bedwang te houden. De processor is wel meer dan dubbel zo snel in single-threaded t.a.v de i7 3930K @ 4.4Ghz en zelfs meer van 5(!) keer sneller multi-threaded.



Momenteel is het systeem combineert met 2x32GB Corsair Dominator DDR5 C40 en een 1080Ti, het zou leuk zijn als dat in de toekomst nog 128GB wordt, voor nu is het prima. RAM draait op 2T command-rate omdat 1T hem in een bootloop stuurde en een CMOS reset nodig had.



Hier een vergelijking van de CPU-Z Benchmark:

i7 3930K @ 4.4Ghz - https://valid.x86.fr/div8y2
https://i.imgur.com/AtXIBKp.png
i9 13900K - https://valid.x86.fr/4x989t
https://i.imgur.com/pgmGCin.png

Update 17-11-2022 - CPU-Z Benchmark:
Beetje gespeeld met undervolten, offset verlaagd met -0.06v, bijna identieke score bij CPU-Z als hierboven echter met 6°C minder en van 1.288v naar 1.243v:
i9 13900K -0.06v Offset - https://valid.x86.fr/hr3gst
https://i.imgur.com/QDX8TxA.png

Er zit momenteel een Corsair iCUE H170i Elite LCD 420mm waterkoeler op met 6(!) Noctua NF-A14 IndustrialPPC 3000RPM fans in push-pull configuratie echter een minuutje Prime95 met 300-318W terwijl de kamer maar 20 graden is begin je dan toch uiteindelijk de 100 graden aan te tikken op een paar Performance cores. De waterpomp is momenteel op het Quiet profiel ingesteld met de fans op Balanced in Corsair iCUE.



Het moederbord is standaard ingesteld om na 96 seconden terug te throttlen naar 253W verbruik, heb er niet zo zeer gekeken naar de temperatuur op dit moment maar ik denk dat je wel rond de 90 graden zit bij de P-cores.

Aida64 Benchmarks



Hier een vergelijking van de Aida64 Benchmarks:

i7 3930K:
https://i.imgur.com/AV2W0KH.png
i7 13900K:
https://i.imgur.com/73XWJ9Q.png
i7 3930K:
https://i.imgur.com/Ml7DR77.png
i7 13900K:
https://i.imgur.com/fYZRiNT.png

Al met al een flink verschil, hoewel de timings hoger zijn en zo ook de latency, merk je er in de praktijk helemaal niks van, ik denk dat de snelheid van de processor-caches dusdanig is dat het minder uitmaakt.

Hier is nog een diepgaander overzicht van meer Aida64 benchmark resultaten.
Klik op de afbeeldingen voor meer informatie.

https://i.imgur.com/iLBJpiM.png
https://i.imgur.com/ZlCRL1q.png
https://i.imgur.com/fJF2TfO.png
https://i.imgur.com/BJFU7gr.png
https://i.imgur.com/TuV23MA.png
https://i.imgur.com/Sdq3Ocq.png
https://i.imgur.com/gDrxq5f.png
https://i.imgur.com/MnVn3CN.png
https://i.imgur.com/PpQcr0s.png
https://i.imgur.com/K2vDW5n.png
https://i.imgur.com/pZKArPe.png
https://i.imgur.com/daY2lKJ.png
https://i.imgur.com/sz6U3Fk.png
https://i.imgur.com/l0d8W7n.png

Cinebench Benchmarks

Nu komen de Cinebench resultaten aan bod.
Ik zal hier voor de grap een oude benchmark van de i7 950 (1st Gen i7 LGA1366) van Cinebench 11.5 ook erbij toevoegen, dan zie je hoe enorm de prestatiewinsten inmiddels zijn, desondanks draait een i7 950 nog voor wat oudere games en basale taken als een zonnetje, dat systeem beschikt inmiddels ook over 24GB DDR3-1600.

Cinebench R10:
i7 3930K @ 4.4Ghz:
https://i.imgur.com/XryFR3P.png
i9 13900K:
https://i.imgur.com/X4hUR4x.png

Cinebench 11.5
i7 950 @ 3.2Ghz:
https://i.imgur.com/xzddnj5.png
i7 3930K @ 4.4Ghz:
https://i.imgur.com/D1U0WMr.png
i9 13900K:
https://i.imgur.com/QmLw5R6.png

Cinebench R15:
i7 3930K @ 4.4Ghz:
https://i.imgur.com/7WwNjdH.png
i9 13900K:
https://i.imgur.com/PfSJ0XM.png

Cinebench R20:
i7 3930K @ 4.4Ghz:
https://i.imgur.com/pbmHK65.png
i9 13900K:
https://i.imgur.com/Cwm7Yfw.png

Cinebench R23:
i7 3930K @ 4.4Ghz:
https://i.imgur.com/KtPkBLO.png
i9 13900K - Single-run multi-threaded 300-318W:
https://i.imgur.com/bEZhYBF.png
i9 13900k - 10minute-run multi-threaded 253W:
https://i.imgur.com/XoyYgXr.png
i9 13900k: Single-threaded
https://i.imgur.com/5IvjjgA.png

Update 17-11-2022 - Cinebench R23:
Met een undervolt offset van -0.06v de volgende resultaten geboekt, hierbij is wel de 253W power limit verwijdert, de single-run heeft zelfs het oude record zonder undervolt verbroken met een paar punten.

i9 13900K - Single-run multi-threaded @ -0.06v Offset (285W):
https://i.imgur.com/Mnhp2PQ.png
i9 13900k - 10minute-run multi-threaded @ -0.06v Offset (290W):
https://i.imgur.com/EgwVPRe.png

De temperatuur van de single-run:


Bij de 10-minuten run @ -0.06v piekte hij maximaal tot 91°C op de P-cores:

3DMark Benchmarks

Nu komen de resultaten van 3DMark, hierbij moet gezegd worden dat het systeem nog altijd gecombineerd is met een wat oudere EVGA GTX1080Ti FTW3 uit 2017, benchmarks die wat meer leunen op de videokaart zullen uiteraard lager uitkomen dan verwacht. Echter toch is er nog een flinke verhoging in scores hier en daar vanwege de CPU-tests die beduidend hoger scoren t.a.v de oude i7 3930K.

Voor de i7 3930K pak ik de hoogste scores die zijn behaald, voor 3DMark en 3DMark11 zal dit van Windows 7 zijn omdat de scores onder Windows 10 simpelweg veel lager uitvallen op die processor zelfs met overklok.

Let op: Klik op de afbeeldingen om deze duidelijker te zien!

3DMark06:
Het is bij 3DMark06 met de i9 13900K gelukt om de 19e plaats te veroveren ten tijde van de benchmark in de Hall of Fame wereldranglijst:


En dit is de bijbehorende score:


Het verschil met de i7 3930K:


Dit is overigens de score met hogere GPU instellingen:


3DMark Vantage:
Bij 3DMark Vantage op Entry mode is het zelfs gelukt de 13e(!) plaats te veroveren ten tijde van de benchmark in de Hall of Fame wereldranglijst:


En dit is de bijbehorende score:


Voor Entry heb ik helaas geen resultaat van de i7 3930K.
Hieronder nog de scores van Performance, High & Extreme:

i7 3930K - Performance:


i9 13900K - Performance:


i7 3930K - High:


i9 13900K - High:


i7 3930K - Extreme:


i9 13900K - Extreme:


3DMark11:
Ook hier is het gelukt de Hall of Fame wereldranglijst te bereiken met Entry, wel op plaats 98 ten tijde van de benchmark, echter ook meteen de enige GTX1000-serie videokaart in de top-100.


En dit is de bijbehorende score:


Voor Entry heb ik helaas geen resultaat van de i7 3930K.
Hieronder nog de scores van Performance & Extreme:

i7 3930K - Performance:


i9 13900K - Performance:


i7 3930K - Extreme:


i9 13900K - Extreme:


3DMark:
Hieronder zullen de 3DMark scores worden getoond.

i9 13900K - Ice Storm Unlimited: (geen i7 3930K score)


i7 3930K - Ice Storm:


i9 13900K - Ice Storm:


i7 3930K - Ice Storm Extreme:


i9 13900K - Ice Storm Extreme:


i7 3930K - Cloud Gate:


i9 13900K - Cloud Gate:


i7 3930K - Sky Diver:


i9 13900K - Sky Diver:


i7 3930K - Fire Strike:


i9 13900K - Fire Strike:


i7 3930K - Night Raid:


i9 13900K - Night Raid:


i7 3930K - Time Spy:


i7 13900K - Time Spy:

Unigine Superposition Benchmark

Ook heb ik Unigine Superposition maar weer eens opgestart, ik laat de rest van de Unigine benchmarks even voor wat het is, kost veel tijd terwijl het toch vooral op de GPU leunt.
Toch nog plek 22 weten te bemachtigen op de wereldranglijst voor de 720P Low preset:


Stone Giant Benchmark



Stone Giant ook maar gedraaid, gewoon voor de gein, maar je zal er niet veel aan hebben



720P - Tesselation High - DOF Off - Frametimes:


720P - Tesselation High - DOF On - Frametimes:


720P - Tesselation Off - DOF Off - Frametimes:


1080P- Tesselation High - DOF Off - Frametimes:


1080P - Tesselation High - DOF On - Frametimes:


1080P - Tesselation Off - DOF Off - Frametimes:


Zoals te zien valt in de benchmarks, ondanks dat de videokaart aan de oude kant is, is er nog altijd een flinke verbetering mogelijk door een goede basis als processor te installeren. Natuurlijk zijn dit synthetische benchmarks echter in de praktijk zul je merken dat de videokaart eigenlijk ten alle tijde zijn volle kracht kan benutten met de maximale framerates die eruit geperst kunnen worden, ook zul je in spellen zoals GTA V de render distance veel verder kunnen instellen zonder dat dit een grote impact heeft op de framerates.

Het ideale zou zijn genoeg overhead over te houden op zowel de processor als videokaart en alsnog de maximale refreshrate te halen in framerates.

Game Benchmarks



Dit zal ik een beetje beknopt houden gezien het veel tijd kost en niet elk spel benchmark tools bevat.

Ik moet hierbij wel zeggen dat een dergelijke processor als deze met zoveel threads voor problemen kan zorgen bij oudere games die hier niet op berekend zijn.
Zo ben ik de volgende spellen al tegenkomen die niet opstarten zolang er 32 threads worden toegewezen:
  • Catherine Classic
  • F.E.A.R 1 (First Encounter Assault Recon)
  • Far Cry 2
Hier is echter wel een oplossing voor als een spel niet op lijkt te starten in dit geval.
Zie: Microsoft.com - How to Permanently Set Priority & Affinity With Shortcut File

Je zal dus een snelkoppeling in de game directory moeten maken met in de eigenschappen bij "Doel" het volgende:
  • %ComSpec% /C Start /Normal /Affinity FFFF game.exe
In dit voorbeeld zal game.exe gestart worden met 16 threads en dit was goed genoeg voor de bovenstaande games.

De mogelijke instellingen zijn:
0 ---- 1
1 ---- 3
2 ---- 7
3 ---- F
4 ---- 1F
5 ---- 3F
6 ---- 7F
7 ---- FF
8 ---- 1FF
9 ---- 3FF
10 --- 7FF
11 --- FFF
12 --- 1FFF
13 --- 3FFF
14 --- 7FFF
15 --- FFFF
Mogelijk bestaat er nog een manier om de snelkoppeling elders te plaatsen, dan zal ik dit even aanvullen.

Deze spellen zal ik testen:
  • Carmageddon Max Damage
  • DiRT 2
  • DiRT 3
  • Far Cry 2
  • GTA IV
  • GTA V
  • Just Cause 2
  • Just Cause 4
  • Mafia 2
  • Sniper Elite V2
  • Tomb Raider
  • Tomb Raider - Rise of the Tomb Raider
  • Tomb Raider - Shadow of the Tomb Raider
Ik zal hier geen vergelijkingsmateriaal posten met de i7 3930K.
Deze kunnen voor een deel gevonden worden bij de review van EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 GAMING
Carmageddon Max Damage
https://i.imgur.com/0RrxtYJ.png

Dit spel loopt eigenlijk zelfs met de hoogste instellingen al tegen zijn framerate cap aan van 125fps, had weinig zin met lagere instellingen te testen.


DiRT 2
https://i.imgur.com/P2PNkZq.png

Een oud favoriet, naar mijn idee de beste uit de DiRT series, draait als zonnetje.



1440P Low - Frametimes:


1440P Max - Frametimes:
DiRT 3
https://i.imgur.com/w5Wvmo9.png

Net zoals DiRT 2 is DiRT 3 uiteraard geen probleem, de nieuwere spellen heb ik niet geïnstalleerd staan maar het zal allemaal prima draaien.

1080P Low:


1080P Max:


1440P Low:


1440P Max:


Het frappante is hier dat 1440P Low betere resultaten leek te geven dan 1080P, kan echter binnen de 'margin of error' zijn van willekeur.



1080P Low - Frametimes:


1080P Max - Frametimes:


1440P Low - Frametimes:


1440P Max - Frametimes:
Far Cry 2
https://i.imgur.com/hSS8aaH.png

Oud spel maar het blijft toch zijn charme hebben en heeft tenminste een ingebouwde benchmark tool, al kon het spel niet overweg met 32 threads en zijn er dus enkel 16 aangewezen, echter kun je na het starten van het spel wel meer toewijzen.

Er is een 4GB memory patch gebruikt voor de game-executable omdat anders het spel vrijwel direct crasht onder DirectX10 omdat deze snel het 2GB geheugenlimiet bereikt.
Het is zonde om het spel niet onder DirectX10 te draaien, want het verschil in performance met DirectX9 is in dit spel ronduit gigantisch.

Far Cry 3 zou mogelijk een betere test zijn, echter heeft die geloof ik geen benchmark tool en had geen zin om moeite te doen deze te installeren.

Lagere resoluties gebruiken leek er niet op alsof er meer uit te halen was, dus dat maar gelaten.



1080P Low - Frametimes:


1080P Max - Frametimes:


1440P Low - Frametimes:


1440P Max - Frametimes:
GTA IV
https://i.imgur.com/jSVLTm3.png
GTA IV is een van die spellen die altijd als een spel in de markt is gezet voor de "toekomstige PC's".

We weten inmiddels allemaal wel dat de eerste versie van de RAGE engine niet al te efficiënt is maar ze hebben dit spel ook nooit DirectX10 ondersteuning gegeven.

Dit heeft als gevolg dat met het gelimiteerd aantal drawcalls dat de DirectX9 API aankan er nog altijd stutters in het spel plaatsvinden, maar het kan een combinatie van zaken zijn tot de manier hoe dat assets opnieuw ingeladen worden of domweg slecht overweg te kunnen met hoge-DPI muizen als je een beweging maakt.

Desalniettemin is het toch aardig gelukt het spel met flinke framerates te spelen met de nieuwe i9 13900K, uiteraard zijn er dips in de framerate maar algeheel niet slecht voor wat het spel is.



De Benchmark is niet gedaan in de ingame Benchmark modus omdat deze vrijwel constant tegen het ~67fps limiet aanliep, dus heb een rondje gereden in het eerste eiland waar de singleplayer van het spel zich afspeelt.

Voor de geïnteresseerden, dit is de laatste patch van het spel en de commandline.txt bevat het volgende:
-nomemrestrict -availablevidmem 11264 -norestrictions -percentvidmem 100 -fullspecaudio -forcehighqualitymirrors -noBlockOnLostFocus
Een volledige lijst kan je inzien door GTA IV te starten met de commandline -help

Voorbeeld van alle commandlines die beschikbaar zijn:
https://i.imgur.com/RY4pMtJ.png



1440P Max - Frametimes:
GTA V
https://i.imgur.com/lOvjO12.png
We kunnen uiteraard geen benchmark lijst maken zonder dit spel, een van de grootste bestsellers en nog enorm veel gespeeld. De pieken naar 269fps zijn de laadschermen tussen de benchmarks door, ik heb alles met FRAPS opgemeten en die filtert dat er niet uit.

Uit de benchmark blijkt dat 1440P op laag al genoeg is om met de GTX1080Ti strak tegen de harde limiet van ~187fps te zitten, het spel kent in de menus wel freezes als er zoveel fps gehaald wordt, mogelijk dat dit het dipje op het einde er iets mee te maken heeft.

Ook blijkt de processor er zich niets van aan te trekken dat de maximale render distance ingeschakeld wordt, dat was op de i7 3930K wel anders, daar was het beter het gewoon uit te laten voor optimale prestaties.

Je moet er wel rekening mee houden dat dit niet perse strookt met de multiplayer ervaring of FiveM, des te meer spelers er aanwezig zijn des te trager het spel kan gaan lopen, volledig lobby afhankelijk soms ook. Uiteraard zullen zwaar gemodificeerde FiveM servers nog meer impact hebben.



1440P Low - Frametimes:


1440P Very High - Frametimes:


1440P Very High 4K (1.5x framescaling) - Frametimes:


1440P Very High Max View Distance:


1440P Very High 4K (1.5x framescaling) Max View Distance:
Just Cause 2
https://i.imgur.com/49uYQnm.png
Een golden oldie van de destructie spellen naar mijn mening naast Red Faction Guerrilla.
Het mag dan ook geen verrassing zijn dat er hoge framerates gehaald worden bij dit inmiddels wat gedateerd spel.

Toch net als alles wel eens leuk om te bekijken wat het doet.

Het spel heeft echter grote moeite om de hoge framerates bij te benen in de benchmark, bij de Dark Tower benchmark merk je dat de camera behoorlijk onrustig wordt, maar bij Dark Tower en Desert Sunrise gebeurt er bij beiden op een bepaald punt in de benchmark dat de framerate zwaar onderuit gaat en het spel gaat stotteren, mogelijk omdat het simpelweg te snel door de run heen wilt lopen. Dat is wat je terug zal zien in de grafiek hieronder.

Dark Tower - 1440P Low:


Dark Tower - 1440P Max:


Desert Sunrise - 1440P Low:


Desert Sunrise - 1440P Max:


Concrete Jungle - 1440P Low:


Concrete Jungle: 1440P Max:




Dark Tower - 1440P Low - Frametimes:


Dark Tower - 1440P Max - Frametimes:


Desert Sunrise - 1440P Low - Frametimes:


Desert Sunrise - 1440P Max - Frametimes:


Concrete Jungle - 1440P Low - Frametimes:


Concrete Jungle - 1440P Max - Frametimes:
Mafia 2
https://i.imgur.com/9qLRCUX.png
Mafia 2 is normaliter zeer goed te draaien, maar het ondersteund ook Physx wat toch wel behoorlijk invloed kan uitoefenen blijkt uit de benchmark, vermoed dat dit ook een limitatie is aan de GPU-zijde.

Het spel blijkt tevens niet berekend te zijn op enorm hoge framerates, de physics en animaties beginnen vreemd te doen en versneld af te spelen, denk aan rook of vuur. De wagens in het begin van de benchmark beginnen zelfs heen en weer te zwaaien op hun wielen alsof je Grand Theft Auto San Andreas aan het spelen bent waarbij de achteras bij bepaalde voertuigen soms behoorlijk losjes lijkt. :+

1440P Low - Physx High:


1440P Low - Physx Off:


1440P Max - Physx High:


1440P Max - Physx Off:




1440P Low - Physx High - Frametimes:


1440P Low - Physx Off - Frametimes:


1440P Max - Physx High - Frametimes:


1440P Max - Physx Off - Frametimes:
Sniper Elite V2
https://i.imgur.com/bimwBqS.png
Ondanks dat dit spel inmiddels wat ouder is, denk ik wel dat dit de favoriete versie blijft uit de serie, en gezien het spel een fijne benchmark heeft ingebakken nemen we die gewoon weer mee.

Gewoon hele fijne schaling. :)

720P Low:


720P Max:


1080P Low:


1080P Max:


1440P Low:


1440P Max:




720P Low - Frametimes:


720P Max - Frametimes:


1080P Low - Frametimes:


1080P Max - Frametimes:


1440P Low - Frametimes:


1440P Max - Frametimes:
Tomb Raider (2013)
https://i.imgur.com/w8tSHPE.png
We beginnen met Tomb Raider uit 2013 en zullen eindigen bij The Shadow of the Tomb Raider, echter deze Tomb Raider uit 2013 is de enige die ik met FRAPS voor de benchmark kon opnemen wegens het ontbreken van DirectX12 ondersteuning in FRAPS.

Op framerates boven de 500 begint het spel erg last te krijgen van de hoge framerates, waar het bij 1440P Low bleef bij een camera die vertraagd in gang kwam en door het model van Lara heen navigeerde, bleef het bij 720P en 1080P steken op dezelfde camera positie in de benchmark, hierom wisselen de resultaten.

720P Low:


720P Max:


1080P Low:


1080P Max:


1440P Low:


1440P Max:


1440P Max + 2x SSAA:




720P Low - Frametimes:


720P Max - Frametimes:


1080P Low - Frametimes:


1080P Max - Frametimes:


1440P Low - Frametimes:


1440P Max - Frametimes:


1440P Max - 2x SSAA - Frametimes:
Tomb Raider - Rise of the Tomb Raider
https://i.imgur.com/nnztOvZ.png
Nu dat FRAPS niet gebruikt kan worden wegens DirectX12 heb ik ervoor gekozen grafieken te maken op basis van de benchmark resultaten die ingame gegeven worden.

Let op: Het kan zijn dat per abuis FXAA nog aan stond in de Low benchmarks, maar een enorm verschil zal dat niet geven, bij Max is tevens FXAA gebruikt.

720P Low:


720P Max:


1080P Low:


1080P Max:


1440P Low:


1440P Max:


Voor het overzicht, hier zijn de resultaten per benchmark level.
Het is onderverdeeld tussen:
- Resolutie
- Grafische instelling
- Avg/Min/Max FPS



En dit zijn de resultaten, de overall score, van alle benchmarks bij elkaar als gemiddelde per resolutie & grafische instellingen:

Tomb Raider - Shadow of the Tomb Raider
https://i.imgur.com/NoiA5WG.png
Dit is het meest recente spel, waar mijn oude i7 3930K hier in sommige gevallen wat moeite heeft blijkt dat met deze processor als sneeuw voor de zon verdwenen, vooral de videokaart is hier nu de limiterende factor.

Gelukkig heeft het spel mooie benchmark resultaten ingebakken, scheelt weer werk.
Tevens draait deze op DirectX12 echter is Ray-Tracing hierbij uitgelaten.

720P Low:


720P Max:


1080P Low:


1080P Max:


1440P Low:


1440P Max:

Tot Slot:

Gewoon een beest van een processor, het kost wat maar dan heb je ook wat, al had ik liever wel extra PCI-E lanes en SATA-600 gehad, maar verder is het een prima koop, mits je het stroomverbruik op de koop toe wilt nemen en de hitte kan verdragen, de performance liegt er tenminste niet om.

Voor nu laat ik de review even hierbij, misschien voeg ik nog wat toe, mij betreft al uitgebreid genoeg.

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Intel Core i9-13900K Boxed?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Vraag & Aanbod

Reacties (9)

Wijzig sortering
420mm waterkoeler met degelijke fans of beter aangeraden
Dus we moeten allemaal werken met vloeibare stikstof of helium in onze woonkamers 🤣.

Deze review is wel uniek in de zin dat er aandacht wordt besteedt aan oudere titels i.c.m. een moderne CPU als deze.

Top!

[Reactie gewijzigd door Vibonacci op 15 november 2022 19:47]

Reageer
Voor gamen zal het wel te doen zijn met een 360mm koeler, al zou ik toch als het kan groter nemen, uiteraard met een custom-loop zul je meer inhoud hebben en dus wat betere koeling.

Een spel als Halo Infinite in multiplayer loopt meestal wel 100-120fps op lage instellingen met 1440P (en dat is zelfs 99% voor de 1080Ti) en dan zit de processor meestal ergens tussen de 100-150W maar ook wel wat pieken iets hoger dan dat en dan zit je met een pomp die 2200-2300RPM draait terwijl de fans gewoon 2700RPM (ja dit is luid, nog geen aandacht besteed aan finetunen) draaien met een temperatuur van in de 50-70s en soms pieken in de mid-80s op de P-cores. En dat is dan niet eens een zware belasting, ruwweg 20-25% ofzo al heb ik er niet erg op gelet.

En dit terwijl de processors gesoldeerd zitten aan de heatspreader, blijkt ook wel nodig te zijn.
Heb een screenshot van de 1-minuut Prime95 run gevonden: https://i.imgur.com/WhcYIg2.png

Heb ook even met Aida64 gekeken, hierbij enkel FPU-stress (vergelijkbaar met Prime95) aangevinkt omdat dit de meeste hitte genereert en dit is na zo'n 2:20 minuten het resultaat:
https://i.imgur.com/zbhv9JN.png

De temperaturen vlogen eigenlijk vrijwel direct in de 95s met een kamer temperatuur van ~23.
Nadat de processor zichzelf limiteert naar 253W zakt de temperatuur enigszins:
https://i.imgur.com/qWJPadO.png
https://i.imgur.com/BBeeZHz.png

Schakel ik terug naar enkel CPU-stress en vink FPU uit dan zakt het naar zo'n 200-214W en de temperaturen in de 60-75s:
https://i.imgur.com/W1lhYRU.png
https://i.imgur.com/spLBtlX.png

Had ik eigenlijk ook wel in de review kunnen zetten maar goed.

Verder heb ik ook ergens een beetje expres de focus gelegd bij deze wat oudere spellen gezien de videokaart hier minder snel de bottleneck zal zijn en het toch wel spellen zijn die enige populariteit hebben of gehad hebben, momenteel speel ik ook niet veel van de meest recente spellen.

Verder ook gewoon leuk om te zien hoeveel impactverschil er is met de i7 3930K, al moet ik zeggen dat die met zijn bejaarde leeftijd inmiddels zich nog enorm goed staande kon houden, de X58,X79,X99 platforms zijn misschien wel de beste die ze ooit gehad hebben, goed overklokbaar (al schijnt Ivybridge-E dat niet te zijn en Broadwell-E op X99 weet ik niet), featurerijk, veel PCI-E lanes en SATA en toch nog een lange adem hebben.
Reageer
BAM! Wat een vette review. _O_
Waar is de +4 knop!?
Reageer
Bedankt, wilde eigenlijk ook nog kijken of ik frametimes erbij kon voegen, maar zover nog niet gekomen.
Vond het zo wel compleet genoeg om de review alvast te plaatsen, heeft wegens wat vertragingen in leveringen en in het begin een defecte H170i (teveel gebogen, dus RMA) e.d toch al te lang geduurd.

Voor het moederbord, waterkoeler, kast en het geheugen wil ik nog wel een review aan wijden, maar dat zal niet zo uitgebreid zijn.
Reageer
Bekend met undervolten? Zodat lager verbruik en warmte. Ik kwam dit tegen https://youtu.be/-mkAVITZoLY , standaard staat CPU Lite load op 12, waar dit 9 hoort te zijn, maar zelfs op op 1 zelfde benchmark scores en toch lager stroom/temperatuur.
Reageer
Ik weet dat het een mogelijkheid is, echter nog niet in verdiept. Ben er wel in geïnteresseerd als de stabiliteit en performance behouden wordt. Kan me best indenken dat het voltage standaard wat te hoog is want in HWMonitor bij VID van de processor zie ik wel voltages t/m zo'n 1.46v en dat is natuurlijk lastig te koelen.

In ieder geval bedankt voor de feedback.

Update:
Even gekeken, die instelling bestaat niet op dit moederbord echter heb ik de globale CPU core voltage met een offset van -0,040v ingesteld en de Cinebench score wijkt eigenlijk bijna niet af, de temperaturen zijn wel lager en geen throttling of 100°C pieken bij een 10minuten Aida64 FPU-stress test.

Tevens in de bios de 253W limiet aangepast naar 4095W zodat hij zichzelf nooit zal limiteren, de processor verbruikt tijdens FPU-stress zo'n 310W en bij enkel CPU rond de 200W.

https://i.imgur.com/e2RlXEm.png
https://i.imgur.com/jo0fr5D.png
https://i.imgur.com/rrYg6zZ.png

Update 2:
Nog wat verder gegaan, even aan het experimenteren hoe ver hij wilt gaan.
Momenteel -0.070 op de offset tijdens Aida64 en hem nog niet aan het underclocken of crashen gekregen.
Temperatuur wordt er ook steeds wat behapbaarder op.

https://i.imgur.com/tiHeALJ.png
https://i.imgur.com/VCpMipc.png
https://i.imgur.com/70lXF8D.png

Denk even doorgaan met stressen en undervolten tot hij crasht, momenteel haalt hij hiermee nog steeds een score van 40.5K+ op Cinebench R23 en loopt hier fluitend doorheen.

Update 3:
Met wat meer testen blijkt dat Cinebench toch wel regelmatig crashte bij opstarten, of andere programma's die zichzelf afsloten tijdens stress tests vanwege een te verregaande undervolt.

Heb Cinebench R23 kunnen doorlopen met een -0.06v offset (adaptive) in de bios zonder power limit en de score kwam uit op 39669 met een 10-minuten run, komt uiteraard door de verwijderde power limit.
Bij een single-run zelfs mijn top score kunnen verbeteren naar 40856.

Prime95 is tot dusver de enige die zichzelf crasht na een tijdje, of zelfs een bsod kan veroorzaken (blend test of small FFT's) en eigenlijk gegarandeerd op een lager voltage, maar Prime95 vind ik persoonlijk niet realistisch dus ik laat hem denk ik op -0.06v staan en kijk wat het doet in de praktijk.

Hier is overigens een nieuw CPU-Z Benchmark resultaat met de verlaagde voltage: https://valid.x86.fr/hr3gst
Het is bijna identiek aan de score die in de review staat, echter met een verlaging van 6°C en van 1.288v naar 1.243v

[Reactie gewijzigd door CriticalHit_NL op 17 november 2022 20:32]

Reageer
Goede review ! En mooi build man 13900k is idd goed voor de warmte in de winter 😅👍
Reageer
Bedankt, ja dat kan je wel zeggen.
Maar eerlijk gezegd valt het met gamen wel mee, de gemiddelde videokaart heeft dan meer impact gezien de processor maar relatief weinig gebruikt wordt t.a.v. zijn maximale capaciteit.
Reageer
Ja weet is niet altijd op max wattage zal wat zijn gelukkig is het optimaliseren heb i9900k ik wacht nog prima tot 2025 & hoop natuurlijk zuiniger nm :D

[Reactie gewijzigd door Kaassaus3 op 27 november 2022 11:40]

Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee