Dit artikel gaat over de wholesaletarieven die alternatieve partijen aan KPN betalen om van zijn odf- of vula-aanbod op het ftth-netwerk gebruik te kunnen maken. Nee, niet snel wegklikken vanwege deze termen. Dit is belangrijker dan je denkt. Indirect gaat het om hoeveel jij als consument straks wellicht moet betalen voor glasvezelinternet en de aanbiedingen van glasvezelaanbieders waaruit je kunt kiezen.
Steeds meer Nederlanders hebben de mogelijkheid om een glasvezelaansluiting te nemen. De grootste aanbieder is met afstand KPN. Die provider zet sinds enkele jaren vol in op fiber to the home. Eind 2021 had KPN 3,22 miljoen aansluitingen op zijn netwerk, maar in de praktijk zijn dat er meer. KPN zit namelijk ook in een joint venture met pensioenuitvoerder APG voor de aanleg van een netwerk: Glaspoort. Dat meldt ondertussen op meer dan 115.000 aansluitingen te zitten. De ambities van KPN en Glaspoort zijn groot. Het doel is dat eind 2026 ongeveer 80 procent van alle huishoudens een glasvezelaansluiting via KPN NetwerkNL of Glaspoort heeft.
KPN is niet de enige partij die een glasvezelnetwerk in Nederland aanlegt. T-Mobile, Open Dutch Fiber, Delta Fiber Network, E-fiber en een aantal kleinere partijen doen dat ook. Dat heeft nog niet tot lage prijzen voor breedbandinternet geleid. De Europese Commissie, de ACM, het Belgische BIPT, De Consumentenbond en Test-Aankoop: allemaal komen ze tot de conclusie dat breedbandinternet in Nederland relatief duur is. Nederlandse huishoudens betalen voor 100Mbit/s met een looptijd van minimaal 2 jaar gemiddeld 41 euro per maand. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: "KPN en Ziggo hebben het netwerk grotendeels in handen, dus zij beheersen zo’n beetje de markt. Echte concurrentie is er veel te weinig. En dat is slecht voor consumenten."
Nederland en België bungelen onderaan in de prijsindex voor breedband van de Europese Commissie. Bron: Digital Economy and Society Index, cijfers uit 2020
Ruzie in de straat
Aan de ambities van verschillende partijen om glasvezel aan te leggen ligt het niet. Nu is het niet heel efficiënt als ze in dezelfde straten glasvezelkabels aanleggen, met alle overlast die daarbij komt kijken. Waar dat toe kan leiden, zagen we onlangs in het Haagse Regentessekwartier, waar zowel KPN als T-Mobile met de aanleg van glasvezel bezig was. De providers kregen ruzie over welke kabels bovenop mochten liggen in de straat en T-Mobile stapte naar de rechter. Die bepaalde dat KPN mocht doorgaan met de aanleg boven op T-Mobiles kabels.
De gemeente Den Haag besloot vervolgens tussenbeide te komen en de aanleg te reguleren, zodat de providers elkaar niet meer voor de voeten zouden lopen. Daarbij werden afspraken gemaakt welke provider in welke wijk mag aanleggen. In de praktijk proberen netwerkaanbieders elkaar nog zoveel mogelijk te ontlopen bij de aanleg, maar in de toekomst komen er hoe dan ook regio's met twee glasvezelnetwerken. Volgens de plannen van de bedrijven moeten er tegen 2026 9,8 miljoen aansluitingen gerealiseerd zijn, terwijl er dan naar schatting 8,3 miljoen huishoudens zijn.
Niet alleen praktisch gezien, maar ook vanuit economisch oogpunt is het niet verstandig als elke provider zijn eigen glasvezelkabels in de grond stopt. Volgens KPN kost de aansluiting op glas zo'n 750 tot 850 euro per huis, afhankelijk van de regio. Waarom dat niet proberen terug te verdienen door ook andere providers diensten te laten aanbieden op je netwerk? Dat is precies waarom KPN NetwerkNL, Glaspoort, T-Mobile, Open Dutch Fiber en Delta Fiber Network zogenoemde open netwerken aanleggen, waartoe andere providers tegen betaling toegang hebben.
Bannerfoto: ela bracho / Getty Images
KPN-netwerk? Dan hogere prijzen
Daar staat dan weer tegenover dat providers zo hun concurrenten helpen. Vooral als je de grootste bent met je netwerk, is de verleiding groot om die positie uit te buiten. Telecomtoezichthouder ACM tikte KPN in het verleden regelmatigop de vingers wegens het benadelen van concurrenten die van zijn netwerk gebruik wilden maken. De toezichthouder besloot meer dan eens dat KPN een 'aanmerkelijke marktmacht' heeft met zijn netwerk, zoals in 2015, toen het bedrijf verplicht werd zijn glasvezelnetwerk open te stellen om de concurrentie te verbeteren. KPN ging tegen die verplichte regulering in beroep, omdat het zelf afspraken met concurrenten wilde maken, maar die rechtszaak verloor de aanbieder.
In 2018 trad een nieuw zogenoemd marktanalysebesluit Wholesale Fixed Access van de ACM in werking en dit keer moest niet alleen KPN, maar ook VodafoneZiggo zijn netwerk openstellen. De toezichthouder concludeerde dat beide partijen door hun positie met respectievelijk het glasvezel- en kabelnetwerk de mogelijkheid hadden andere aanbieders van de markt te weren en de prijzen voor consumenten te verhogen. Dit keer had KPN geluk, want het College van Beroep trok in 2020 een streep door dat besluit, omdat de ACM onvoldoende had onderbouwd dat er sprake was van 'gezamenlijke marktmacht'. Daarmee verviel na jaren de toegangsverplichting voor KPN.
Dat betekende niet dat KPN stopte met zijn opennetwerkbeleid. Het bedrijf verdiende goed aan de toegang tot zijn netwerk voor onder andere T-Mobile, Youfone, Tweak en Budget Thuis. In 2020 was het wholesalesegment goed voor een omzet van 636 miljoen euro. KPN zag na het vervallen van de toegangsverplichting zijn kans schoon en wijzigde de voorwaarden. Per 1 januari 2021 verhoogde KPN bovendien de tarieven voor concurrenten. Halverwege 2021 verlaagde het bedrijf de prijzen voor ftth met hogere snelheden alweer en kwam er een lokaal aanbod bij, met verschillende prijzen per regio. Ondertussen zat de ACM namelijk ook niet stil. De toezichthouder bekeek KPN's wijzigingen en prijsverhogingen met argusogen. De organisatie maakte in de zomer van vorig jaar bekend een risico te zien dat deze wijzigingen het voor concurrenten moeilijker maken om te concurreren, met prijsverhogingen voor consumenten tot gevolg. Oftewel: er was een nieuw marktanalysebesluit in de maak voor eventuele regulering van KPN's netwerk, waarbij de ACM zich gesteund voelde door een wetswijziging voor meer bevoegdheden voor het verplicht openstellen van netwerken.
Niet elk glasvezelnetwerk is gelijk
Hogere prijzen voor consumenten, dat angstbeeld bleek terecht. Wie glasvezelinternet bij T-Mobile of Freedom Internet afneemt, betaalt meer als de verbinding via KPN's netwerk verloopt. KPN verlaagde vorig jaar zijn maandprijs voor 1Gbit/s-internet via glasvezel, terwijl T-Mobile die prijs begin dit jaar verhoogde. KPN is sindsdien goedkoper met zijn 1Gbit/s-aanbod, al is dat voor de lagere snelheden anders. T-Mobile is overigens met afstand de grootste partij op KPN's netwerk. Ondanks de ambities met een eigen netwerk maken de meeste klanten van T-Mobile nog verbinding via KPN's netwerk.
Opvallend is de hoge prijs bij Freedom Internet via het KPN-netwerk. Volgens de provider komt dit door de hoge inkoopprijs: "Helaas is de prijs die Freedom betaalt voor de diensten van KPN, extreem hoog. De inkoopprijs per maand is zelfs hoger dan wanneer je als consument rechtstreeks bij KPN glasvezel afneemt. En dan komt daar nog bovenop dat er door Freedom, veelal, een monteur naartoe moet worden gestuurd, een modem moet worden verzonden en service moet worden verleend."
Cambrium, het bedrijf achter Tweak, becijferde dat KPN tot 1 juli 2020 een tarief van 53,57 euro zonder btw berekende voor de huur van een 1Gbit/s-aansluiting, terwijl het zelf 53,72 euro exclusief btw berekende aan klanten. Bovendien berekende het bedrijf kortingen voor nieuwe klanten, waardoor de prijzen van KPN uitkwamen onder de wholesaleprijzen voor concurrenten, die ook nog eens kosten voor modems, routers en monteurs moesten maken.
Glasvezel T-Mobile
Snelheid
Maandprijs T-Mobile-netwerk
Maandprijs KPN-netwerk
100Mbit/s
35 euro
40 euro
400Mbit/s
40 euro
47 euro
1Gbit/s
45 euro
60 euro
Glasvezel Youfone
Snelheid
Maandprijs E-fiber-netwerk
Maandprijs KPN-netwerk
100Mbit/s
46 euro
43 euro
500Mbit/s
50 euro
53 euro
1Gbit/s
52 euro
60 euro
Glasvezel Freedom Internet
Snelheid
Netwerk lokaal
Maandprijs
1Gbit/s
T-Mobile (Den Haag, Eindhoven, Rotterdam
49 euro
1Gbit/s
Reggefiber
49 euro
1Gbit/s
Glasvezel Helmond
56 euro
1Gbit/s
Kabelnoord
59 euro
Snelheid
Netwerk landelijk
Maandprijs
50Mbit/s
KPN
49 euro
200Mbit/s
KPN
67 euro
1Gbit/s
KPN
84 euro
Glasvezel KPN
Snelheid
Netwerk
Maandprijs
100Mbit/s
KPN
47,50 euro
500Mbit/s
KPN
56,50 euro (in 2021 geschrapt)
1Gbit/s
KPN
57,50 euro
In bovengenoemde voorbeelden gaat het om een greep. De providers bieden in veel gevallen meer snelheden en combinaties aan.
"De tarieven zijn dermate hoog dat dit ook de retailmarges van toegangsvragers onder druk zet"De ACM komt na onderzoek ook tot de conclusie dat KPN flink hoge tarieven berekent, afgezet tegen de kosten die het bedrijf maakt. "De tarieven zijn dermate hoog dat dit ook de retailmarges van toegangsvragers onder druk zet, doordat het verschil tussen de wholesale- en retailprijzen klein of negatief is." Oftewel: KPN-klanten betalen soms minder dan providers aan KPN moeten betalen voor de aansluiting. Dit zou vooral bij hogere snelheden het geval zijn. KPN berekent dan een opslag, zonder dat KPN extra kosten lijkt te maken. Providers kunnen hier op twee manieren mee omgaan. Ze kunnen ervoor kiezen die hogere snelheden niet aan te bieden of ze kunnen hogere prijzen berekenen aan consumenten. In beide gevallen schaadt dit de concurrentiepositie. Nieuwe klanten hebben een voorkeur voor hogere snelheden; hier zit de groei bij KPN en T-Mobile, dus het risico van hogere prijzen is groot.
Over odf en vula
Hoe verloopt de toegang voor alternatieve aanbieders via het netwerk van KPN? Daar komen de aan het begin van dit artikel genoemde termen om de hoek kijken. Toegang tot het glasvezelnetwerk verloopt via twee technieken: odf en vula.
Odf staat voor optical distribution frame. Deze wijze van toegang vergt dat providers een eigen backbonenetwerk hebben en dit aanleggen naar de lokale netwerkcentrales van KPN. Vervolgens huren ze bij KPN uitsluitend de 'ontbundelde' aansluitlijn van de wijkkast naar het huis van de gebruiker. Een odf is in feite een patchkast met laden waarin 48 glasvezels gebundeld zijn. De kasten zitten in zogenoemde area pop's, waarbij pop staat voor points of presence. Een treetje hoger in het netwerk zitten de city pop’s. Een stad huisvest verscheidene city pop-centrales, die elk zo'n twintig area pop-wijkcentrales bedienen. Providers kunnen in deze pop's hun eigen netwerk koppelen aan de last mile van KPN's glasvezelnetwerk. Odf is in potentie goed voor de concurrentie, aangezien providers zelf de internetsnelheid en overige diensten kunnen bepalen. Onder andere T-Mobile en Tweak maken gebruik van odf-toegang.
Een lade in een odf
Er is een probleem; op een steeds groter deel van zijn glasvezelnetwerk biedt KPN geen odf-toegang aan, vooral niet bij nieuwe aansluitingen. De reden is KPN's overstap op pon, passive optical network. Voor 2018 gebruikte KPN een point-to-pointtopologie voor zijn glasvezelnetwerk, waarbij vanuit de centrale een aparte glasvezel naar elk individueel huis liep. Na die tijd is het bedrijf overgeschakeld op pon, een point-to-multipointtopologie, en vrijwel alle glasvezelnetwerken die KPN en Glaspoort sinds 2020 aanleggen, zijn op pon gebaseerd. Hierbij gaat vanuit de centrale een enkele hoofdglasvezelkabel naar de wijk en vindt pas in de wijk de opsplitsing plaats. Deze techniek is relatief goedkoop aan te leggen en te onderhouden, maar volgens KPN is odf-toegang technisch onmogelijk, onder andere door een gebrek aan ruimte in de schakelkasten.
De tweede methode voor toegang is via virtual unbundled local access, oftewel vula. Dit gaat om een virtuele vorm van ontbundelde toegang. KPN biedt dit sinds 2018 voor glasvezel aan. Providers maken hierbij gebruik van KPN's infrastructuur en krijgen daarmee volgens het bedrijf 'de mogelijkheid om alle, toekomstige, innovaties die in het netwerk worden doorgevoerd' te gebruiken. Providers nemen deze toegang af bij KPN's Metro Core-locaties, die in het netwerk een plek boven de area pop's van de wijk en city pop's van stadsdelen innemen. Ze kunnen zo met een eigen aanbod meeliften op vernieuwingen in het netwerk die KPN doorvoert, bijvoorbeeld snelheidsverhogingen of op tv-gebied, maar hebben wel minder autonomie wat hardware betreft. In feite maakt vula ze voor innovatie afhankelijk van KPN. Het aanbod is nog niet populair; volgens de ACM neemt in de praktijk geen enkele partij het vula-aanbod af.
ACM: besparing tot 200 miljoen euro per jaar
Zoals gemeld werkt de ACM sinds 2021 aan een nieuw marktanalysebesluit over regulering van KPN's netwerk, maar het bedrijf besloot dit niet af te wachten. Begin april maakte KPN bekend het tarief voor zijn odf-aanbod met 10 procent te verlagen, van 18,56 naar 16,56 euro per lijn. De vula-lijntarieven komen volgens het voorstel 10 à 30 procent lager te liggen, waarbij de mate van de verlaging afhankelijk is van de snelheid die providers kiezen: 15,83 euro voor 100Mbit/s en 18,83 euro voor 1Gbit/s. Dit zijn dan ook de enige twee snelheden die gekozen kunnen worden. Nieuwe bandbreedten die KPN via vula gaat aanbieden, worden hoe dan ook hoger dan 1Gbit/s. KPN geeft als fictief voorbeeld de introductie van een 2Gbit/s-aanbod in februari 2023, dat het zelf voor 62,50 euro op de markt zou zetten en waarvoor alternatieve providers op zijn netwerk een lijntarief van 23,51 euro zouden moeten betalen.
Glaspoort wil toegang onder vergelijkbare voorwaarden bieden, maar met hogere tarieven. Het bedrijf heeft immers hogere kosten, dankzij de focus op aanleg in dunbevolkte gebieden. Het aanbod van KPN en Glaspoort zou na goedkeuring gelden voor een periode van acht jaar en de bedrijven hebben de toezichthouder gevraagd om de plannen bindend te maken.
Meer concurrentie op prijs en snelheid
De mededingingsautoriteit was duidelijk tevreden en sprak al direct van 'een betekenisvolle stap' voor de telecommarkt. Twee weken later verscheen het ontwerpbesluit en bleek hoe tevreden de toezichthouder was. Het effect van de toezeggingen 'leidt in de markt tot meer concurrentie op prijs en snelheid, waardoor het voor huishoudens aantrekkelijker wordt om voor sneller internet te kiezen'. Zo zouden de vula-toezeggingen het voor T-Mobile economisch haalbaar maken 'om alle snelheden op glasvezel te bieden tegen scherpe prijzen', net als op de netwerken van T-Mobiles eigen netwerkpartners. De ACM becijferde met een rekenmodel dat de besparing voor huishoudens kon oplopen tot 200 miljoen euro per jaar in 2026. Details over de berekeningen ontbreken, aangezien veel van de cijfers die providers hiervoor hebben verstrekt, vertrouwelijk zijn.
Effect van toezeggingen op retailprijzen van providers volgens ACM's model (negatieve getallen geven aan dat de prijs lager is als gevolg van de toezeggingen). De prijzen van T-Mobile zouden het meest kunnen dalen.
KPN laat weten te hopen dat de ACM de voorstellen bindend verklaart, 'zodat we ze zo snel mogelijk in kunnen voeren en er voor de komende acht jaar duidelijkheid is voor de markt'. Financieel topman Chris Figee: "We doen dit aanbod in een groeiend besef dat supersnel en stabiel internet steeds belangrijker wordt voor iedereen. Daarbij is langetermijnzekerheid voor KPN van groot belang om de omvangrijke, geplande investeringen te kunnen blijven doen."
De kritische reacties van providers
Flinke tariefverlagingen en gunstigere voorwaarden: goed voor providers en de consument, dus iedereen blij? Niet bepaald. T-Mobile, de partij die het meest zou profiteren volgens de ACM, 'betreurt' het uitblijven van regulering. T-Mobile: "Hierdoor blijft snel vast internet thuis of op kantoor zeker 25 procent te duur in Nederland. De ACM concludeert, net als eerdere rapporten van de Europese Unie en onderzoek van de Consumentenbond, dat de tarieven voor vast internet thuis in Nederland tot de hoogste in de Europese Unie behoren." Volgens Pieter de Klein, directeur Strategy & Transformation bij T-Mobile, betaalt zijn bedrijf onder de nieuwe voorwaarden voor het gebruik van een KPN-glasvezelnetwerk tenminste 25 procent meer dan bij andere aanbieders, zelfs bij toepassing van kortingen. Ook ziet hij "De tarieven voor vast internet thuis blijven in Nederland tot de hoogste in de Europese Unie behoren"veel onderdelen in de voorstellen die de prijzen opdrijven. De Klein: "Providers die gebruikmaken van het netwerk van KPN, zullen zich straks net zo voelen als consumenten die verleid worden door advertenties met een lage prijs voor een vakantievlucht, maar er bij het afrekenen achterkomen dat ze extra moeten betalen voor een koffer, beenruimte, handbagage of een kop koffie tijdens de vlucht."
Ook Anco Scholte ter Horst, directeur van Freedom Internet, is niet positief gestemd. "Mijn eerste reactie is dat wij het nog steeds merkwaardig vinden dat de ACM akkoord gaat met deze omgekeerde regulering. Daarnaast is het aanbod onvolledig. Kleinere spelers op de markt, of nieuwe toetreders, hebben vaak niet de optie om een vula af te sluiten vanwege het hoge entreetarief. Er zijn momenteel weinig partijen die gebruikmaken van vula's. Hoe vula voor pon-netwerken toegankelijk wordt voor een partij als Freedom, is volledig onduidelijk in dit voorstel. Tevens is een periode van acht jaar voorgesteld, wat in de telecomsector een extreem lange periode is. Dat betekent dus dat de ACM acht jaar niet meer kan reguleren richting KPN. Dat lijkt ons een slechte zet in een veranderd landschap."
Kritiek in de sterkste bewoordingen komt van NLConnect. Deze branchevereniging van bedrijven die breedbandnetwerken aanleggen, waarvan KPN geen lid is, vraagt zich af of de ACM zich door KPN heeft laten inpalmen. Volgens de organisatie zijn de voorstellen onduidelijk en onvolledig. Mathieu Andriessen, directeur van NLConnect, meldt: "Bij vula-pon is het grootste probleem dat KPN weigert om een vorm van echte ontbundelde toegang in te richten. Daarover staat geen woord in het aanbod. Bij odf is het meest prangende issue momenteel dat KPN een dure eenmalige fee vraagt voor het aansluiten van een nieuwe klant. Daarover staat niets in het KPN-voorstel zoals dat nu bekend is. Dat los je ook niet op met een generieke, structurele korting." Net als Freedom Internet vindt NLConnect de termijn van acht jaar lang. "Wie zegt welke waarde deze tarieven over een paar jaar hebben op de zich snel ontwikkelende glasvezelmarkt? Zal KPN ruimte opzoeken door concurrenten het leven op andere zaken dan tarieven zuur te maken?" "Goede concurrentie op de glasvezelmarkt is te belangrijk om even snel af te doen door handjeklap met KPN", besluit Andriessen.
Gaat de ACM de toegangsvoorstellen bindend verklaren? Daar lijkt het wel op, gezien de positieve ontvangst door de toezichthouder zelf. Concurrenten van KPN en andere belanghebbenden hebben zes weken de tijd om te reageren op het ontwerpbesluit van de toezichthouder en afgaande op de eerste reacties zullen providers de druk flink opvoeren om de voorstellen af te wijzen. Die reacties neemt de ACM naar eigen zeggen mee bij het vaststellen van een definitief besluit, dat dan direct kan ingaan. De vraag is dan nog wat dit betekent voor het marktanalysebesluit, waaraan de ACM ook nog werkt en waarvoor eigenlijk eind maart een ontwerp zou verschijnen. Strenge regulering en daarmee gunstigere voorwaarden voor KPN's concurrenten lijken vrijwel uitgesloten als KPN's voorstellen bindend worden verklaard. Consumenten lijken hoe dan ook lagere prijzen voor glasvezelinternet tegemoet te kunnen zien, maar in welke mate, dat moet nog blijken.
Al jaren probeer ik het goedkoopst mogelijke (enkel) internetabonnement te hebben. In 2015 begon dat met een 100mbit internetlijn (voor mij voldoende) van Tele2 voor één jaar 10 euro per maand, één jaar 25 euro per maand en met een cashback van 60 euro. Dat was dus 15 euro per maand voor een internetlijn.
Elk jaar zoek ik weer de goedkoopste optie. Dat is altijd de koperlijn, die het hardst gereguleerd is. Momenteel zit ik bij Youfone, met een abonnement van 9 maanden 25,50 per maand en 3 maanden 32,50. Ook hierbij heb ik een cashback gehad, van 22,50 euro. Hiermee zit ik effectief op 25,40 euro per maand voor een internetlijn.
De goedkoopste overstap is momenteel Budget. 331 euro voor een jaar, 27 euro cashback, levert een bedrag op van 25,33 euro op.
De conclusie: in 7 jaar tijd is het flink duurder geworden, overstappen loont nog steeds (scheelt een tientje per maand) en ik zit to-taal niet te wachten op glas en het verdwijnen van de koperlijn. Want geloof dat maar, het hogere doel van KPN is zo snel mogelijk het koper uit, om van de vervelende regulering van het kopernetwerk af te zijn.
Ik overweeg nu de overstap overigens naar Ziggo (voor het eerst). Met een flinke korting over de eerste 7 maanden, zitten zij met een 40 mbit abonnement op 21 euro. Maar ja, dat is wel 'maar' 40 mbit.
[Reactie gewijzigd door thatanas op 22 juli 2024 14:57]
KPN wil van het koper-netwerk af, niet zozeer om van de vervelende regulering af te komen. Ze willen er vanaf omdat het hopeloos gedateerd is, erg onderhoudsintensief is en een separate investering vereist in xDSL-apparatuur die geen enkel voordeel biedt boven glasvezel.
De "meeste" mensen zijn niet zoals jij bezig met 'het goedkoopst' maar willen gewoon een goede prijs-prestatie zonder al teveel gezeur en werk.
Voor de meeste mensen is het gebruikte medium (coax, koper telefoonlijn of glas) irrelevant. Ze willen een aantal diensten afnemen (vaak Internet, TV en soms bellen) en of dat nou via de riolering of via glasvezel binnenkomt is irrelevant voor ze. En heel eerlijk, als ik je forumpost lees, maakt het medium je ook niet uit, jij lijkt enkel naar de prijs te kijken.
Ik snap vooral niet waarom glasvezel netwerken niet aangepakt worden als het electra/gasnet/waternet. Het is een medium waar iedereen gebruik van moet kunnen maken voor een redelijke prijs gezien het praktisch een levensbehoefte is om te kunnen communiceren
Dat gaat ook wel komen maar dan moet de politiek ingrijpen, ik denk dat KPN en Ziggo uiteindelijk de Liander worden van het glasnet/bijna glasnet want we hebben ook niet 2 gasleidingen, 2 waterleidingen of 2 stroomkabels per adres.
Ik wilde je net vragen of je advies voor me had voor 2022 om niet langer bij ziggo te blijven, en je laatste zin is dat je overweeg om naar ziggo over te stappen. Woops
Ik geloof dat ik bij kpn +- 35,00 euro per maand betaal.Daarbij heb ik 8,5 mb download en 10 mb upload.
Ik heb het laagste abbo voor glas en ben er tot nu toe best tevreden over.Het hoeft niet sneller, plus ben ik van plan ook niet meer te betalen.Ze hebben afgelopen winter flink doorgewerkt ,straten opengebroken en internet aangelegd.En dat ging best snel dat aanleggen.De verbindingen worden thuis bij mij situatie thuis heus de draden aan elkaar gelast en een kastje opgehangen.Daarna kwam een meneer de aansluiting aanleggen met nieuwe modem.Over de service van kpn ben ik dik tevreden.
Vriendelijke mensen best wel ,tijd voor een kopje koffie hadden ze allemaal niet.volgens mij moesten zij hun quotum halen.
[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 22 juli 2024 14:57]
Zou een hoop graafwerkzaamheden en de overlast beperken, op sommige plekken is de ene provider nog niet de straat uit of de volgende begint weer een hekje te plaatsen om vervolgens weer de boel open te breken.
Quote uit het artikel "Een odf is in feite een patchkast met laden waarin 48 glasvezels gebundeld zijn."
In de regio Eindhoven zijn dit over het algemeen ODF lades van 96 vezels en 2 HE hoog.
Als er ergens lades van 48 vezels zijn, dan telt vaak 1 lade van 1 tm 48 en de 2e lade van 49 tm 96.
De op de foto getoonde lade is SC/APC. Er zijn ook veel lades SC/PC en SC/APC gecombineerd.
Nieuwere lades zijn LC/APC en hebben een dichtheid van 96 vezel in 1 HE.
Als monteur kom ik circa 4 dagen per week in glasvezel POP's.
[Reactie gewijzigd door AS_Spaargaren op 22 juli 2024 14:57]
Na het lezen van het artikel krijg ik het idee dat KPN nog te veel macht heeft. Het zou goed zijn als slechts 1 aansluiting per huishouden wordt opgeleverd en dat kan de gemeente afdwingen.
Voor het inperken van de macht van KPN (en ook van andere partijen) zou een vaste prijs over toegang tot de glasvezel moeten worden vastgesteld door de ACM. Dit is de benchmark en mag gerust een scherpe prijs zijn. Na vijf jaar herbeoordeelt ACM de prijs en stelt een nieuwe prijs. Voorwaarde is dan wel dat iedereen zijn netwerk kan openstellen (of moet zorgen).
Inderdaad, maar nog liever zie ik iedere aansluiting verglaasd. Denk dat de keuze voor de klant snel gemaakt is als ze de keuze hebben tussen glas en kabel.
Een wan-verbinding over koper (in welke vorm dan ook) is naar mijn idee toch minder toekomstbestendig.
Ik denk eerlijk gezegd dat als er overal een dergelijke gereguleerde glas verbinding ligt ook Ziggo hiervan geleidelijk aan gebruik van zal gaan maken en investeringen in (delen van) het eigen netwerk stopzet. Ziggo beweegt toch al meer richting een all-IP netwerk, dat is goedkoper te onderhouden op glas dan op een coax netwerk
Ze doen al RFoG op sommige plaatsen. Dan komt de glasvezel tot in de woning, alwaar het omgezet wordt in coax (waar dan weer het kabelmodem op wordt aangesloten)
De ACM acht het daarom van groot belang dat alle huishoudens in
Nederland in de nabije toekomst de beschikking krijgen over minimaal één glasvezelaansluiting,
naast de veelal reeds aanwezige kabelaansluiting, om de concurrentie op de Nederlandse
telecommarkt op lange termijn optimaal te kunnen waarborgen.
ACM heeft daar dus een andere mening. Daarnaast zijn de netwerken nu in handen van commerciële partijen, die losweken kost onnoemelijk veel geld. Afdwingen dat ze allemaal een laag 2 dienst moeten openstellen voor een afgedwongen tarief is m.i. de enige levensvatbare oplossing.
Ik ben erg benieuwd, het begon met 40 euro voor 100/100 en dat is volgens mij nog steeds zo, maar eigenlijk is het best veel geld voor een basis abonnement, aan de andere kant maak je er zo'n beetje de hele dag gebruik van, Tweakers, gamen, YouTube, Twitch, nieuws, weer, alles op je mobiel via WiFi.
Dus dan is net iets meer dan een euro per dag ook weer niet zo gek.
Edit: het is inmiddels 41,50 zie ik.
[Reactie gewijzigd door JDx op 22 juli 2024 14:57]
Basis KPN glasvezel 50/50 Mbit met tv en opnemen is hier 57.50 euro. Terwijl ik nu VDSL heb die redelijk vergelijkbaar is ( oké ~57/27 Mbit) voor 42 euro...
15 euro voor een paar Mbit meer en een lage latency vind ik duur.
Er kan zeker nog wat concurrentie bij. Wat dat betreft hadden ze beter de aanleg van GPON kunnen stoppen. En Aon moeten verplichten. Dat maakt concurrentie makkelijker en hoeft er maar een vezel door de straat.
Nou.... maar 1 vezel door de straat bij AON dat klopt niet. AON is dus eigenlijk wat in dit artikel Point to Point wordt genoemd. Dat was de oude manier van de KPN en Reggefiber uitrol, er liep dus (simplistisch verwoord) vanuit iedere huis 1 glasvezel naar de Glasvezel POP en daar werd dan die individuele glasvezel aangesloten en belicht op 1 glasvezelpoort.
Dus toen gingen er per straat van 32 huizen 32 vezels door de grond helemaal tot aan de POP. PoN werkt d.m.v. splitters, dus als je splitratio 1:32 is en de splitter ligt in de straat dan gaat er 1 vezel vanuit de POP naar de splitter in de straat en vanuit die splitter een veel kortere glasvezel naar de huizen in de straat.
Dit is een lokale club, SKV (een 'stichting'). Jammer genoeg voor 99% van NL niet beschikbaar. Ze breiden hier wel uit maar ik denk dat het blijft bij een lokale onderneming...
Tja, dit krijg je dus vanzelf als alles geprivatiseerd moet worden. Hier is al regelmatig aangegeven dat het verstandiger zou zijn als een onafhankelijke instantie de glasvezelkabels zou leggen/beheren en providers daar diensten op kunnen leveren, iets dat we met gas en elektra wel doen.
Voorheen kon je zeggen dat KPN het bestaande kopernetwerk goedkoop in handen heeft gekregen en daarom concurrenten toe moest laten onder bepaalde voorwaarden. De huidige glasvezelnetwerken worden commercieel aangelegd, voor KPN is het dan logisch dat zij de kosten van de aanleg willen terugverdienen en zij zitten niet te wachten op concurrenten die meeliften op hun investeringen. En dan krijg je de situatie dat een KPN gaat proberen hoe ver ze kunnen gaan met hun prijzen.
Dit heeft dus niets te maken met privatisering. Er gaat helemaal niets over van overheid naar particuliere sector. Of wil je het nu nog steeds hebben over de privatisering uit 1989 (33 jaar geleden) van KPN?
En zelfs als je dat wil doen, zijn er voldoende marktpartijen die überhaupt nooit een staatsbedrijf geweest zijn die dit doen (Zie: T-Mobile, DeltaFiber, E-Fiber, enzovoort).
De overheid kan in theorie zelf een netwerk aanleggen en beheren, alleen heeft de overheid daar geen enkele ambities in en laat het over aan de private markt. Ik persoonlijk zie dat als een gemiste kans, maar de overheid heeft dus eind jaren '80 al laten zien geen behoefte te hebben om netwerkbeheerder voor datalijnen te willen zijn. Dat in tegenstelling tot gas en stroom.
En ja, commercieel aangelegde netwerken leveren meerkosten op, heel raar.
Daarom baal ik ook ontzettend van de verglazing van de maatschappij. Het heeft geen enkele meerwaarde voor 95% van de consumenten om over te gaan op glas, en het feit dat KPN het bestaande kopernetwerk vanuit de overheid in handen gekregen heeft, maakt dat ik vooralsnog relatief weinig last heb van lastenverzwaring. Daar moet ik overigens wel jaarlijks voor overstappen...
[Reactie gewijzigd door thatanas op 22 juli 2024 14:57]
Ik heb het inderdaad over die privatisering, het zijn nog altijd diezelfde koperkabels die gebruikt worden voor DSL. En de verglazing van de maatschappij komt er sowieso, koper zit aan zijn plafond en nu kun je inderdaad wel vooruit met 50-200Mbit/s op koper (afhankelijk van je locatie) maar ik ben benieuwd naar onze databehoeften over een jaar of 20, dan gaan we lachen om de huidige snelheden op koper net zoals we nu lachen om de 56kbit/s van een inbelmodem met het geluid van een speenvarken.
Tevens is glasvezel veiliger met onweer, is het materiaal vele malen goedkoper en niet te vergeten, de ping is altijd lager dan met koper wat zelfs nog wat belangrijker kan zijn dan de downloadsnelheid. Nu wordt er inderdaad volop geinvesteerd in glasvezel overal maar dat is ook een keer klaar. Op de lange termijn is het sowieso goedkoper dan het aloude DSL netwerk in de lucht houden en het biedt veel meer mogelijkheden. De vraag is inderdaad of de consument die kostenbesparing op termijn gaat merken en dat is mogelijk met regulering of concurrentie. Daarom was het beter geweest dat de netwerken onafhankelijk zijn van de providers.
Daarom ben ik héél blij dat de gemeente Sittard-Geleen uiteindelijk heeft gekozen voor e-fiber als partij om als eerste glasvezel aan te leggen. Ruime keus aan providers en iedere provider is welkom. Nadeel is dat de grootte 3 (Ziggo, KPN en T-mobile) hier geen trek in hebben. Gelukkig bestaan er diensten zoals NLZiet waardoor alleen internet voldoende is. De Mediabox Next ga ik dus voor geen goud missen.
Ik ben benieuwd of T-Mobile naast de andere providers komt die men heeft aangekondigd. Dat maakt het wel interessant om helemaal over te stappen op T-mobile gezien de combi-korting.
Hoe dan ook, je bent qua prijs in ieder geval beter af dan bij KPN of Ziggo
Mijn zoon heeft een Tele2 mobiel abonnement en daardoor kan ik ook gebruik maken van extra korting op glasvezel van T-Mobile. Scheelt toch weer € 5,- per maand...
Hoe bedoel je de mediabox ga je niet missen?
Sittard geleen voor E fiber gekozen of toch Delta? Want op een gegeven moment waren beide partijen aan het werven.
Wat bedoel je Ziggo heeft er geen zin in?
KPN toch ook niet? Sterker nog die wilden bij jou helemaal NIET gaan leggen wat vind je daarvan?
Gebruik de Mediabox Next al een jaar niet meer en kom prima vooruit met alleen NLZIET.
E-fiber, bij Delta kon je blijkbaar wel afsluiten zonder de waarschuwing dat ze voorlopig niet gaan leggen.
E-fiber is een open netwerk, Ziggo en KPN mogen daar gewoon gebruik van maken. Ergens is het jammer dat ze dat niet doen.
Ik ben juist blij dat er nu een OPEN netwerk wordt aangelegd ipv weer een gesloten netwerk waar 1 provider het alleenrecht heeft en de prijs kan verhogen.
Denk niet dat de overheid z’n heel netwerk overnemen in via onafhankelijk partij laten beheren. Zie ik ook wel als de betere oplossing, want internettoegang is tegen essentieel.
Gemiddeld is het in Nederland misschien aardig duur ten opzichte van andere landen, maar volgens mij zitten we ook in de top van gemiddelde internet snelheid.
Persoonlijk vindt ik de prijs meevallen, voor internet alleen bij T-Mobile betaal ik 25 euro per maand voor een gigabit verbinding (icm onbeperkt mobiel abonnement waar ik ook 25 euro per maand voor betaal)
Dus super snel internet thuis en snel en "onbeperkt" internet onderweg voor 50 euro per maand.
Ik heb een iets lagere snelheid van T-Mobile maar verder gebruikt gemaakt van dezelfde actie.
Maar dit is natuurlijk wel een strategie van T-Mobile geweest om heel veel klanten te krijgen. Qua verdien model leveren deze klanten niet echt veel op. Wanneer je nu een T-mobile abonnement afsluit ben je veel duurder uit, zeker wanneer je in KPN gebied zit. Qua snelheden en mogelijkheden zitten we in Nederland heel erg goed. Vergelijk dit eens met de verenigde staten.. dan mogen we blij zijn met de huidige prijzen. Blijf het wel dramatisch vinden dat er zo weinig concurrentie is qua kabels in de grond.
Ik vergelijk liever met vergelijkbare landen in Europa (bv België, Denemarken etc). Wat ze in een totaal andere samenleving 7000km verderop doen met een compleet andere bevolkingsdichtheid en manier van leven vind ik vrij irrelevant.
[Reactie gewijzigd door Andros op 22 juli 2024 14:57]
Hoezo irrelevant, het is toch een vergelijk om aan te geven hoe het ook kan zijn. Dat je het liever met België of een Noord-Europees land wil vergelijken mag voor mij ook hoor.
Omdat de VS in niets op ons lijkt buiten de kant van de weg waar we op rijden. De huizen zijn er anders, het landschap, de bevolkingsdichtheid, het inkomen van de mensen, de mentaliteit en ga zo maar door. Het maakt een groot verschil om een glasvezelkabel in te graven in een relatief dichtbevolkte polder tov een enorme wolkenkrabber of een ranch 200km buiten de beschaving op rotsgrond waar tornado's langs razen. Vergelijkingen tussen hier en de VS gaan zo vaak mank dat het het vernoemen niet waard is, totaal ander land dan west-Europa.
Dat is dus precies het probleem; als ik hier T-mobile wil dan en ik zou dat ook combineren met een onbeperkt mobiel abonnement, dan betaal ik ook € 25 voor mobiel, maar € 60 voor de giganet verbinding via KPN glas (GPON).
Dus (mede) door de KPN lijnhuur ben ik toch echt € 35 per maand duurder uit voor hetzelfde product...
En toch ligt de schuld van dit alles bij de staat. Netwerk connectiviteit is zo belangrijk dat ze dit nooit hadden mogen privatiseren. Glasvezel in de huidige maatschappij is gewoon net zo noodzakelijk als snelwegen. Zonder internet stort onze economie in elkaar.
Helaas snapt onze overheid dit niet, korte termijn rendement is blijkbaar belangrijker als duurzaamheid. Dit zien we ook terug nu rondom de Oekraïne oorlog, en de direct gerelateerde contracten hier omheen zo als het Russische gas. Domme keuzes met grote gevolgen die wij als maatschappij maar weer mogen dragen. En dit is elke keer.
[Reactie gewijzigd door fvdberg op 22 juli 2024 14:57]
Mee eens, behalve dan dat ten tijde van het privatisering internet absoluut nog niet was wat het nu is.
KPN was toen niks meer dan wat telefoon lijnen. mobiel was er nauwelijks.
Dus was het destijds niet mogelijk om op basis daarvan niet te privatiseren.
Enige serieuse optie zou zijn om ALLE providers te verplichten AL hun netwerk samen in een stichting/bv te stoppen, en dat iedere provider naar ratio aandeelhouder word van dat nieuwe bedrijf. Een soort variant van onteigenen dus, waarbij daarna voor elke provider het speelveld gelijk is.
Hmm, bij mij is net glasvezel aangelegd (de KPN monteur komt vanmiddag het modem installeren). Ik zie dat T-Mobile op mijn adres nu ook glasvezel aanbiedt. Betekent dat dan dat KPN in mijn wijk wel odf biedt ipv vula wat ze schijnbaar bijna exclusief nog zouden aanleggen volgens dit artikel? T-Mobile biedt ook 3 verschillende snelheden, 100, 400 of 1000 Mbps, wat volgens dit artikel dus ook niet zou kunnen via vula.
Overigens is T-Mobile alsnog duurder dan KPN, zelfs nog afgezien van kortingen, dus het helpt me verder niet. Maar zou het wel opvallend vinden als hier dan net een uitzondering zou zijn. Kun je dat ergens opzoeken?
Volgens mij kan je dat niet ergens opzoeken maar is het wel te zien aan het type hardware te zien dat op je glasvezel is geklikt. Hier kan je er meer over vinden: [KPN Netwerk - Glasvezelnetwerk] Aanleg en onderhoud
Soms zijn nieuwe aansluitingen een uitbreiding op een bestaand netwerk, en dan prikken ze je bij op de bestaande odf infrastructuur, dit is bij mij ook het geval (stad Groningen).
Toen de regulering van KPN's netwerk in 2020 stopte, maakt KPN bekend dat het ODF-aanbod voor providers op glasvezel beperkt zou worden tot slechts een deel van zijn point-to-point-netwerken. Ook daarna werden nog nieuwe huishoudens op ptp aangesloten, maar KPN besloot desondanks hier geen ODF-toegang aan te bieden. Toen de ACM aankondigde aan een nieuw marktanalysebesluit te werken, besloot KPN alsnog ook hier ODF-toegang aan providers aan te bieden. Geen idee hoe het nu staat met uitbreiding de point-to-point-netwerken, tot in 2021 ging dat door. Niet bekend is om hoeveel huishoudens het gaat, die info is vertrouwelijk.
Bron: ACM
[Reactie gewijzigd door Olaf op 22 juli 2024 14:57]
Ben eigenlijk wel benieuwd hoe het zit. Ik heb geen GPON aansluiting. Of zou dit alleen gelden voor die PoPs waar Cambrium rechtstreeks apparatuur heeft staan? Want uiteindelijk kom je via KPN ook uit op de WBA van Cambrium. Ik dacht dat dat laatste ook altijd het doel was van die samenwerking.